Oğuz hocam bütün videolarını izleyen bir kardeşin olarak tüm samimiyetimle diyorum; Adamsın. Saygı ve şükranla anıyorum. Hayal ettiğin Türkiye hayalini taşıyorum. Allahın rahmeti hidayeti ve esenliği her daim üzerine olsun.
İşte, gerçek akademisyen, gerçek vatansever. Hayatında musluk contası bile değiştirememiş insanlar bu heyecanı anlayamaz, bu dertlerle dertlenemezler. Tebrikler hocam. Allah sayılarınızı artırsın.
Ülkemizde; dünyada 85 ülkeye ihracat yapan ve ben şahidim yaklaşık 2000 yıllarından beri her biri aynı pazara yılda en az 2000 adet makine üreten başlıca 5 dünya markası var. ( ülkemizde aynı pazara üretim yapan toplam belki 15~20 adet firma vardır ) Bu makineler üzerinde, bu pazara hakim yerli ve milli olmayan popüler 4 marka CNC kontrol ünitesi ve 2 marka hidrolik sistem kullanılıyor dünyadaki diğer örnekleri gibi. O zaman aynı eleştirel mantıkla bu makineler üzerinden yerli ve milli olmayan bunun gibi bileşenleri çıkardığında bu firmalar o zaman yıllardır çelik ticareti yapıyor demektir. : ) Ama bu yerli makina imalatçıları yaklaşık 30 yıldır dünya ligindeler. Bu üreticiler şimdi güç ve tecrübesini başka alanlarda deniyorlar. Diğer bir kazanım ise onların sayesinde şimdi o bileşenlerin de artık büyük bir kısmını Türkiyede üretilebilecek bilgi ve donanıma sahip büyük bir çoğunluk var, üretilmemesinin sebebi ise efektif üretim adetine başlangıçta ulaşılamayacağından rekabetçi olamayacağımızın anlaşılması yani onun pazarını kaçırmış olmak. O bileşenleri üretmeye çalışarak enerji harcamak ve zaman kaybetmek yerine üretilmiş bileşenleri bir araya getirerek başka bir pazarda büyükler arasına girmenin ne kadar uygulanabilir olduğunu 20~30 yıldır gururla takip ediyoruz. Tam zamanda, kabul edilebilir bir ürün ile pazara Togg gibi bir marka sunabiliyorsak yüreklerimiz bir atmalı ki o zaman milli olacak . Zaman içinde eminim ki yerlilik oranı da artacaktır. Kaldı ki belki Togg üzerinde kullanılmayabilir ama ülkemizde otomotiv pazarına yıllardır çok fazla bileşen üretilmektedir. Bileşen pazarına da eğer Jant üretebiliyorsak her markaya Jant üretmek de ayrı bir başarıdır. Tebrikler ve yolumuz açık olsun çok yüksek üretim miktarlarına inşallah.
Siyasetteki ayrışmalar memleket için çok hayati gelişmelerde bile bazı insanlar için sahiplenememe/karalama gibi olumsuzluklara neden oluyor. İnsanlarımızın bu gibi uzun soluklu gelişmeleri siyasetten bağımsız düşünmesi ve desteklemesi gerekir. Videodaki örnekleriniz bu açıdan çok önemli. Saygılarımla.
Hocam, verdiğiniz bir örnek beni çok şaşırttı! ABD'li telefon markalarının çipleri Tayvan'da yapılıyor demişsiniz. "Yapmak" eylemi ikiye ayrılır: 1. Tasarlamak, 2. Üretmek. ABD'li firmalar herşeyini tasarlayıp, ucuz iş gücünden dolayı Tayvan'a üretilmesi için gönderiyorlar. TOGG'a getirilen eleştiriler de bununla ilgili. Tasarım ve üretim faaliyeti olmadan toplama bir araç yapıldı. Ancak marka bize ait, olumlu.
@@oguz_ergin Araba montajı yerine çip ve motor teknolojilerine bu paralar harcansa bence daha faydalı olur. Amerikalılar, Almanlar arabayı yapmadan önce motoru icat etmişler. Dijital/kablosuz eğlence platformlarından önce transistor ve işlemciyi bulmuşlar. Siz de biliyorsunuz ki oradaki 1500 mühendis satinalma, tedarik, entegrasyon ve test faaliyetleri ilgileniyor. Bu haliyle dünyada yenilikçi ve rekabetçi ürünlerle ön plana çıkabilir miyiz? Zaten siz de yıllardır çip yapalım diyorsunuz, ben de benzet düşüncelere sahibim. Siyasetten bağımsız yazdım her şeyi.
@@durukansan hocamız 30 dk anlatmış bırak da sus adamlar işini yapsın yok bence şöyle olur böyle olur sen bunun ile ilgili 20 tane tez ve makale yazıp onun daha iyi oldugunu savunamıyorsan konuşma yazma kardeşim
Apple yıllarca Intel'in en iyi işlemcilerini satın alarak markasını büyüttü. Ancak kazancını da bu tarz bileşenleri kendi üretmek, tasarlamak için harcadı. Bugün Apple Intel'e toz yutturan yongalar üretiyor. Togg için de izlenmesi gereken yol bu olmalıdır.
Bir şeyi başaramamak bile bir başarıdır. En azından denemişsindir başamadıysan sonraki denemelerde başarabilirsin. Denemezsen hiç bir şey olmaz. Denemeden millet de olunmaz hiçbir şey olunmaz.
Hocam kendi hayatınızda yurtdışında eğitim almanız ve tecrübe kazanmanızdan yaptığınız örneklemi çok beğendim. Nasıl ki yurtdışında eğitim gören gençlerimiz memleketlerine hizmet edebiliyorlarsa parcalari yabancı olan ama markası bizim olan bir araç da memleketine hizmet edebilir. Bu örneğinizi kullanacağım :)
Hocam değerli görüşleriniz için teşekkür ederiz. Asıl rahatsız olunan noktanın yerli ve milli vurgusunun sürekli ama sürekli algı operasyonu yaparcasına yinelenmesi olduğunu düşünüyorum.
Aynen oyle yapilan is siyasete cok bulaninca bu yorumlarda normal. Yoksa her secimden once araclar yola cikiyor, ucaklar havada suzuluyor, her taraftan gazlar cikiyor falan. Haliye insanlarda dalgasini geciyor.
Hocam sorun şurada, Ülkemizde bu tür projeler her nedense hep seçim tarihlerine endeksleniyor ve ne yazık ki siyasi manupilasyon amacıyla kullanılıyor? Somut örnek olması açısından; Bakın bundan 7-8 sene önceye gidelim, yıl 2015, zamanın Bilim ve Sanayi Bakanı, Fikri Işık yine bir seçim öncesi gazetelere boy boy ilan verip ilk yerli otunun 2016 da yollarda olacağını ilan etmedi mi, bu otunun üretim ( lisans) haklarını satın almak için SAAB' a milyonlarca dolar ödenmedi mi? Peki ne oldu bu yerli otomobili? Bundan bir kaç sene önce yine bir Elektrikli traktör projesinden bahsedilmedi mi, devlet büyükleri bu traktörün önüne geçip poz vermedi mi! Peki soruyoruz bu traktör nerede? Siz Intel ' de çalıştınız, Intel hangi ülkenin markası? ABD nin mi? Siz herhangi bir Amerika ' lının, yada Amerikan siyasetçisinin Intel ' i arkasına alarak biz şöyle yerli ve milli CPU üretiyoruz dediğini duydunuz mu? Mercedes belirli model araçlarında örneğin Renault motoru kullanıyor, peki bir Alman' ın yada Alman siyasetçinin seçim döneminde Mercedes ' in arkasına geçip yerli ve milli araç ürettik dediğini ve bunu siyasi propaganda aracı olarak kullandığını gördünüz mü? Bu sorunlar ve tartışmalar bize özgü ve bu siyasi tartışmaları lütfen bu perspektiften ele alın. Mesele yerli ve milli bir araca karşı çıkma meselesi de değil ki! Bu işler bizde siyasi amaçlarla kullanılıyor, muhalefet de aynı düzlemde eleştirilerini dile getiriyor, bu eleştirilerde benim de katıldığım çok haklı nedenler var ve burada teknik detaylarına girmeyeceğim, sizde bahsettiniz bu işe isteksizce soyunan (aslında zorlanan) 5 babayiğit, bu işe yüzmilyonlarca dolar para koyup TOGG diye bir marka yarattılar, peki burada haklı soru şu; bu işe isteksizce giren TOGG grubu otomobil üretim tesisini inşa etti diyelim, peki ticari rekabetin çok yoğun olduğu, olacağı, global markaların domine ettiği bu piyasada, bu pazarda bu proje sürdürülebilir olacak mı? Tüm bunlar konuşulmasın mı, bunu vatan millet meselesi haline getirmenin anlamı yok ki!
bunu vatan millet meselesi haline getirmenin anlamı var ! siyasete alet edildi diyorsun, siyasete alet edilmemeli diyorsun bu kısımlara katılıyorum ama verdiğin örnekler yerinde örnekler değil diye düşünüyorum. biz de bugün çok iyi becerdiğimiz ama kanıksadığımız şeylerin önünde bunu bir başarı addedip poz vermiyoruz. bugün uzay araştırmalarını düşününce bu başarılanlar amerika için bir gurur kaynağı değil miydi? ruslar için itibar melesi değil miydi? bu başarıların ulusal bir yanı yoktu diyebilir miyiz? bu başarılar bir ulusal güven inşa eder. nasıl ki bireylerin özgüveni vardır ulusların da ulusalgüveni vardır. Türk milletinin ulusal güveni kırıktır. Atatürk Türk milleti çalışkandır Türk milleti zekidir derken milletine bir ulusal güven aşılamak istemekteydi. biz bugün arabayı her ne şekilde yaparsak yapalım bu bize bir ulusalgüven olarak geri dönecek, beceri kazanmamızı sağlayacak ve bunu siyasilerden nefret ederek söylüyorum, bu elde edilen başarı ve kazanım siyasilerin emellerinden bağımsız olarak ulusun malı olacak.
Paşam yazdıkların belirli bir açıdan doğru ama maalesef büyük resim yerine resimdeki 5mm lik deliğe odaklanıyorsun. 1.Bu ülkede devletin destek vermediği projeler YAPILAMIYOR nedense? Ülkedeki Kamu görevli stoğu tamamen "devlete kapağı atma" gayesiyle sadece tek bir sınava endeksli olarak göreve başlıyor sonra gelsin yatış. Sen onlara proje götürsen bile kendilerine iş çıkacak diye uğraşmak istemiyorlar. Bu yüzden SİYASİ İRADE olması işte bu yüzden çok önemli. SAAB'ın satın alınması da aynı işe yaramaz memur zihniyetinin ürünü. 2. konu siyasetçinin görevi kendi partisini güçlendirmektir. Eğer kendi bu konuda irade ortaya koyuyorsa sonradan neden ben bunu yaptım/yapıyorum demesin? 3. siz ananızın karnından kaç günde doğdunuz? uzmanı olduğunuz konuda ne kadar zaman harcadınız? Uzmanı olduğunuz konu neyse yarın sizi arayıp "bu konuda X diye proje yapılacak proje başında sen getirildin" deseler bu projeyi kaç günde yaparsınız? 4. Milliyet kavramı bizim ülkemiz ile diğer ülkelerde algısı farklıdır. Ancak Dünya konjonktürü bilmediğin verdiğin örneklere odaklanmayıp sana Trump örneğini vereyim. Trump yeniden büyük Amerika deyip yurtdışındaki fabrikaları ABD'ye taşınması için teşvik vs çalışma yapmadı mı? Benzer şekilde Avrupa'da Avrupa'da "çip" üretmek için destek veriyor ve Intel Avrupa 18Milyar dolarlık bir proje için Almanya'yı seçti. Sen bunları görmezsin çünkü sen bir ABD yada Avrupa TV'si izlemiyor onlardan doğrudan haber almıyorsun. Hasbelkader önüne denk gelen şeylerden edindiğin bilgiler son derece vasat. 5. Proje neden sürdürülemesin? bugün elektrikli araçların doğduğu günler bugün hergün farklı bir markanın piyasaya girdiğini görmüyor musun? Global markaların domine etmesi konusuna Tesla örneği diye yazsam gerisini anlamısın diyeceğim ama ben en iyisi emin olmak için yazayım. Tesla tek başına daha önce hiç bir tecrübesi olmadan yaklaşık 10 yıl önce ilk elektrikli arabasını yaptı ve sonrasında global markaların hepsi elektrik araba yapmak için çaba sarf ediyor. Mercedes grubu Tesla ile batarya için anlaşma yaptı. Hepsi kendi YERLİ VE MİLLİ ARABALARINI YAPMAK İÇİN HARIL HARIL ÇALIŞIYORLAR. Her neyse ömründe musluk contası değiştirmemiş üretim ve üretim bandı nedir bilmeyen işkembesi ve çenesi büyük insanların sadece başkalarından öğrendikleri aynı ifadelerle aynı şekilde bir şeyi savunanlardan bir şey bekliyor muyum hayır çünkü henüz kendi fikirleri bile yok. Yazdığınız şeyler bile başkasından edindiğiniz iddialar iken sizden kendi fikirleriniz yazın dersem tabii ki zorlanırsınız. Nede olsa ülkenin çaresizlik öğrenmiş neferlerinden birisin daha farklı bir şey yapamazsın.
Konuşulsun. Benim hiç itirazım olmaz. Benim söylediğim, birine karşıtlık yapacağız diye mühendisin yaptığı işin değerini, milliliğini, yerliliğini tartışmak yanlış, buna sahip çıkmamak yanlış. Gerisi siyaset, onu size bırakıyorum.
Üretim yapmak çok güzel tabiki. Ama genel olarak sanırım hassasiyet komple tasarımın kendi aklımızdan çıkmasi önceliği olsa gerek ... Ama tabi memleketimizde iyi ne uretiliyorsa desteklemek yol açmak lazım.. Boyle şeyler çok güzel mühendisinden mimarina emeği geçen herkesi tebrik ediyoruzz..
Hocam helal olsun, işi bilen insandan dinlemek her zaman güzel. Bizim sorunumuz; iş bilmeyen insanların bilirkişi gibi çıkıp yetkili ağzıyla konuşması. Ne Yılmaz Özdil'in ne de Emin Çapa'nın bu tip işlerle zerre bilgisi - tecrübesi yok, ama çıkıp konuşabiliyorlar maalesef..
Yerli milli = ? (Kullanılan toplam yerli patent sayisi)/(Toplam patent sayisi) veya (Toplam kullanılan yerli üretim ara malzeme fiyatı)/(Toplam fiyat) veya (Toplam kullanılan yerli üretim malzeme kilosu )/(Toplam kilo) mu ? Veya başka bir hesap mı ?
Üretimde kullandığınız girdilerin faturalarını bağlı olduğunuz sanayi odasına veriyorsunuz. Yerli girdilerin oranları >=%51 ise ürününüz Türk Malı olarak onaylanıyor. Kulağıma gelenler, açık biçimde yabancı bir marka olmayan yabancı girdiler Türkiye'den satın alınmışsa, "Türk Malı" varsayılılabiliyor. Bunlar daha çok "markasız", "yaygın" ürünler. Örneğin KOBİ'ler çoğu zaman İran'dan ya da Rusya'dan dışalımı yapılmış çelik kullanırlar (Çin bizim fabrikaların çelik ürünlerin yıllık üretimlerinin çoğunu parayı basar alır), onlar da "Türk Malı" girdi sayılır...
20:30 peki insan kaynağının değeri takriben ne zaman anlaşılır? eminim halkımızın iktidarda bulunan şanslı azınlığının prensleri pakistanlı ve arap mühendisler de iyi işler çıkarıyordur bir yerlerde ama *tersine beyin göçü* konusunun ekonomiden sonra bir numaralı gündem maddesi olması gerekmez mi?
Mesele ArGe konusu ve marka yaratma. Bugün Çin çıkıp biz Apple in muadili kendi markamız olarak bir ürün yapacağız dese siz zannediyor musunuz Apple in gördüğü değeri görecek. Araba sektöründe köklü olmak çok önemli, bence önce bir yazılım alanında yada küçük donanımlarda marka olmak hedef olmalı. Bunu bildiklerini düşünüyorum o yüzden projeye olumlu bakamıyorum.
@Mehmed Ulusay Tesla neden farklı? Neden tuttu? Çünkü diğer firmaların sağlayamadığı bir özellikle çıkıp geldi, ayni durum bizim için geçerli değil. Musk'ın ilk şirketinin (zip2) ne üzerine kurulduğunu biliyor musunuz? Musk da bahsettiğim yoldan geçti. Tesla'nın zamanında vaat ettiği şeyleri(farklı şeyleri) Togg sunabiliyor mu?
Uzun vadede Togg düşüncesine karşı değilim ancak kisa vadede dediğim gibi öncelikle küçük donanım ve yazılımda marka olmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum.
Hocam, sizlerde elektrikli araç teknolojilerini yakından takip ediyorsunuzdur, bugün bir elektrikli araç demek çok büyük ölçüde (kabaca % 50) Batarya Modülü demektir, zira fosil yakıtlı araçlarda bizi dışarıya bağımlı yapan akaryakıt ise bugün elektrikli araçlarda bizi yada Dünyanın herhangi bir otomobil markasını dışa bağımlı yapacak olan da yine batarya modülü olacaktır, bu nedenle yeni batarya teknolojileri üzerinde ARGE çalışması yapmak, bu teknolojilere odaklanmak, batarya modülleri üretmek bir otomobil markası yaratmaktan çok daha değerli ve önemlidir. Ben ülkemizin stratejik olarak, batarya teknolojilerine yönelmesi gerektiğini düşünüyorum. Önceliğimizi, enerjimizi, motivasyonumuzu, kısıtlı kaynaklarımızı TOGG ' a değil de, batarya teknolojilerine yöneltmeliyiz diye düşünüyorum.
Böyle bir konuyla ilgilenmediklerini nereden biliyorsunuz? Ben TOGG'un her yerde pil konusundan bahsettiğinin, bu konudaki araştırmayla ilgilendiğinin ve bu konuyu önceliklendirdiğinin birinci elden şahidiyim.
@@oguz_ergin Bu konuda Dünyayı takip ediyorum, ülkemizde yapılanları da takip etmeye çalışıyorum, şu ana kadar somut bir çalışma duymadım desem yanlış olmaz. Bu konuda bize somut bilgi verecek birisi varsa da memnuniyet duyarım.
2 года назад+2
Bildiğim bir konu değil ama pil üzerine arge yapan Aspilsan var. Her gün ofisleri önünden geçiyorum, bu arkadaşlar ne yapıyormuş diye bakmıştım. Aselsan, Roketsan gibi Türk Silahlı Kuvvetleri güçlendirme vakfı kuruluşu.
@@gencbirmuhendis185 Aspilsan kuruluş 1981, yeni bir şirket değil 40 yıllık bir kurum. Pil üretmek ile yeni pil teknolojileri üzerinde ARGE çalışmaları yapmak aynı şey değil. Aselsan Temsa ile elektrikli bir otobüs projesi ( Avenue) yaptı, burada Aspilsan batarya kullanıldı mı mesela? Sonuçta Aselsan ve Aspilsan kardeş kuruluş.🤦🤷♂️
Hocam, ülkemizde ki "görüş-karşıt görüş" ekosisteminin hiçbir karanlığı aydınlığa çıkar(a)madığı şu günlerde söylediklerinizin doğruluğu gün gibi ortada. Türk Mühendisinin kendini dünya standartlarında işler içinde bulması ve dünya ile rekabet edebilecek projelerde yer alması için sizin tabirinizle böyle zor ve çatı projelerinin ülkemizde her zaman olması gerekiyor. Togg çıktığından beri belki de arkasında ki Türk mühendisleri renkleri veya olası fiyatı kadar konuşulmadı sadece söylenen aslında çokta bir şey yapmadılar motoru şurdan alındı idi. Teşekkürler bu projenin milli olduğunu ve Türk Mühendislerince yapıldığını tekrar hatırlattığınız için :)
bu nasıl akademisyenlik o iphone nin mühendisliğini tasarımını tamamen apple yapıyor, mühendisliğini sen yap istediğin yerde ürettir buna kim itiraz edecek, togg a karşı değilim bu arada bir yerden başlanması gerekiyor karlı olur mu olmaz mı o ayrı konu, paranın zoruyla her şeyi yaparsın mesele başka
Hocam madem siz de bilmiyorsunuz o kadar mühendis ne yapıyor TOGG da, madem orda çalışan öğrenciniz de var. Çağırın bir öğrencinizi gelsin size konuk olsun proje nasıl yerliymiş milliymiş anlatsın. Biz de işin aslı neymiş öğrenelim. Bu projenin yatırımcısı kimmiş, hangi teknolojiler nerden transfer edilmiş, üretim altyapısı ne durumdaymış bir anlatsın. Togg denince 2016 de çinde sergilenen iki elektrikli araç modeli ve her sene aynı aracı kullanan farklı siyasiler dışında bir şey çıkmıyor google aramalarında. Ne fabrikadan bir görüntü var, ne arge ofisinden bir görüntü var. Vatandaş olarak soru işaretlerimiz doğru düzgün işi yapan yetkililer tarafından giderilmediği için vatandaşın "yerli ve milli" hassasiyetinin pek de haksız olduğunu düşünmüyorum.
Çok takip ettiğim bir konu değil buna karşın yanlış değerlendirdiğinizi düşünüyorum. Kanaatim, stratejik bir ürün çıkarmak değilde, amacın ticari bir ürün çıkarmak olduğu yönünde. Öyle olunca da eleştirilerin olması çok normal, ve bence eleştirilerden faydalanılması iyi fikir olabilir. Bana göre sizin video'daki yaklaşımınız uçak inmeyen havaalanları için "Bu milletin, bir şehrimizin bir havaalanı olmasın mı" denmesine benziyor. (Ben öyle yorumladım - siz söylediniz demiyorum!) Tabii sizin markalaşma amacıyla böyle söylediğiniz çok net - T.C. vatandaşı olarak dünya ile rekabet edecek her tür yerli ürünü ve markalaşmayı destekliyorum. Ama 2020 Türkiyesi ile 190- lü yılları karşılaştırmanızı anlamıyorum. O zamanki başarı muhtemelen global bir başarıya dönüşürdü. Şu anki başarı ise bence zor (ama gönülden umarım gerçekleşir!). Eğer iktidar değişip şu anki projenin arkasındaki firmalar bu işte ısrarcı olurlarsa, bu videodaki sözlerinize %100 katılacağım ve çok mutlu olacağım. Diğer durumda... Uçak inmeyen pistimiz ve tecrübesini y.dışında değerlendiren mühendislerimiz olur. Devlet gerçekten herhangi bir strateji ile ilgileniyorsa, kapatılan devlet planlama teşkilatını açıp, sayıştayı ve yargıyı işler hale getirmekle yola çıkmalı.
Elin Almanı kendine ait bir motoru hacmen küçültürken bile 300'e yakın patent alıyor, peki bizim yerli ve milli markamız şu ana kadar kaç adet patent almış?
Hocam sizin gibiler daha çok konuşmalı. Yoksa meydan bu boş tiplere kalıyor. Sizin düşüncelerinizi duymak çok güzel. Yalnız değilim dedim. Kolaylıklar ve başarılar dilerim.
Oğuz hocam bütün videolarını izleyen bir kardeşin olarak tüm samimiyetimle diyorum; Adamsın. Saygı ve şükranla anıyorum. Hayal ettiğin Türkiye hayalini taşıyorum. Allahın rahmeti hidayeti ve esenliği her daim üzerine olsun.
İşte, gerçek akademisyen, gerçek vatansever. Hayatında musluk contası bile değiştirememiş insanlar bu heyecanı anlayamaz, bu dertlerle dertlenemezler. Tebrikler hocam. Allah sayılarınızı artırsın.
Milletimizin bir mühendis ferdi olarak gaza geldim. Ağzınıza sağlık hocam.
Ülkemizde; dünyada 85 ülkeye ihracat yapan ve ben şahidim yaklaşık 2000 yıllarından beri her biri aynı pazara yılda en az 2000 adet makine üreten başlıca 5 dünya markası var. ( ülkemizde aynı pazara üretim yapan toplam belki 15~20 adet firma vardır )
Bu makineler üzerinde, bu pazara hakim yerli ve milli olmayan popüler 4 marka CNC kontrol ünitesi ve 2 marka hidrolik sistem kullanılıyor dünyadaki diğer örnekleri gibi.
O zaman aynı eleştirel mantıkla bu makineler üzerinden yerli ve milli olmayan bunun gibi bileşenleri çıkardığında bu firmalar o zaman yıllardır çelik ticareti yapıyor demektir. : ) Ama bu yerli makina imalatçıları yaklaşık 30 yıldır dünya ligindeler. Bu üreticiler şimdi güç ve tecrübesini başka alanlarda deniyorlar.
Diğer bir kazanım ise onların sayesinde şimdi o bileşenlerin de artık büyük bir kısmını Türkiyede üretilebilecek bilgi ve donanıma sahip büyük bir çoğunluk var, üretilmemesinin sebebi ise efektif üretim adetine başlangıçta ulaşılamayacağından rekabetçi olamayacağımızın anlaşılması yani onun pazarını kaçırmış olmak. O bileşenleri üretmeye çalışarak enerji harcamak ve zaman kaybetmek yerine üretilmiş bileşenleri bir araya getirerek başka bir pazarda büyükler arasına girmenin ne kadar uygulanabilir olduğunu 20~30 yıldır gururla takip ediyoruz.
Tam zamanda, kabul edilebilir bir ürün ile pazara Togg gibi bir marka sunabiliyorsak yüreklerimiz bir atmalı ki o zaman milli olacak . Zaman içinde eminim ki yerlilik oranı da artacaktır.
Kaldı ki belki Togg üzerinde kullanılmayabilir ama ülkemizde otomotiv pazarına yıllardır çok fazla bileşen üretilmektedir. Bileşen pazarına da eğer Jant üretebiliyorsak her markaya Jant üretmek de ayrı bir başarıdır.
Tebrikler ve yolumuz açık olsun çok yüksek üretim miktarlarına inşallah.
Siyasetteki ayrışmalar memleket için çok hayati gelişmelerde bile bazı insanlar için sahiplenememe/karalama gibi olumsuzluklara neden oluyor. İnsanlarımızın bu gibi uzun soluklu gelişmeleri siyasetten bağımsız düşünmesi ve desteklemesi gerekir. Videodaki örnekleriniz bu açıdan çok önemli. Saygılarımla.
Hocam, verdiğiniz bir örnek beni çok şaşırttı! ABD'li telefon markalarının çipleri Tayvan'da yapılıyor demişsiniz. "Yapmak" eylemi ikiye ayrılır: 1. Tasarlamak, 2. Üretmek. ABD'li firmalar herşeyini tasarlayıp, ucuz iş gücünden dolayı Tayvan'a üretilmesi için gönderiyorlar. TOGG'a getirilen eleştiriler de bununla ilgili. Tasarım ve üretim faaliyeti olmadan toplama bir araç yapıldı. Ancak marka bize ait, olumlu.
Apple o yongayı 15 yılda tasarladı, ilk başta tasarımın birçok bileşenini hazır aldı.
Hiç kimse en iyisini bir günde yapmadı.
@@oguz_ergin Araba montajı yerine çip ve motor teknolojilerine bu paralar harcansa bence daha faydalı olur. Amerikalılar, Almanlar arabayı yapmadan önce motoru icat etmişler. Dijital/kablosuz eğlence platformlarından önce transistor ve işlemciyi bulmuşlar. Siz de biliyorsunuz ki oradaki 1500 mühendis satinalma, tedarik, entegrasyon ve test faaliyetleri ilgileniyor. Bu haliyle dünyada yenilikçi ve rekabetçi ürünlerle ön plana çıkabilir miyiz? Zaten siz de yıllardır çip yapalım diyorsunuz, ben de benzet düşüncelere sahibim. Siyasetten bağımsız yazdım her şeyi.
@@durukansan hocamız 30 dk anlatmış bırak da sus adamlar işini yapsın yok bence şöyle olur böyle olur sen bunun ile ilgili 20 tane tez ve makale yazıp onun daha iyi oldugunu savunamıyorsan konuşma yazma kardeşim
Apple yıllarca Intel'in en iyi işlemcilerini satın alarak markasını büyüttü. Ancak kazancını da bu tarz bileşenleri kendi üretmek, tasarlamak için harcadı. Bugün Apple Intel'e toz yutturan yongalar üretiyor. Togg için de izlenmesi gereken yol bu olmalıdır.
toz yutturmak kısmında gümledim
Bir şeyi başaramamak bile bir başarıdır. En azından denemişsindir başamadıysan sonraki denemelerde başarabilirsin. Denemezsen hiç bir şey olmaz. Denemeden millet de olunmaz hiçbir şey olunmaz.
Mercedes TR’de üretiyor ama mühendisliği Alman’a ait. Montaj hattı bile Alman mühendisliği ürünü. TR bu işin amelelik kısmında.
Hocam kendi hayatınızda yurtdışında eğitim almanız ve tecrübe kazanmanızdan yaptığınız örneklemi çok beğendim. Nasıl ki yurtdışında eğitim gören gençlerimiz memleketlerine hizmet edebiliyorlarsa parcalari yabancı olan ama markası bizim olan bir araç da memleketine hizmet edebilir. Bu örneğinizi kullanacağım :)
Hocam değerli görüşleriniz için teşekkür ederiz. Asıl rahatsız olunan noktanın yerli ve milli vurgusunun sürekli ama sürekli algı operasyonu yaparcasına yinelenmesi olduğunu düşünüyorum.
Aynen
Aynen oyle yapilan is siyasete cok bulaninca bu yorumlarda normal. Yoksa her secimden once araclar yola cikiyor, ucaklar havada suzuluyor, her taraftan gazlar cikiyor falan. Haliye insanlarda dalgasini geciyor.
Hocam iyi de Altay Tankı na yıllardır motor bulamadık batılı ülkeler motor vermedi tank projesi çok gecikti
Çok önemli bir video olmuş trendlere girmesi lazım.
Hocam videolar kısaldı . Lütfen biraz daha uzun olsun.
Kasırga işlemcisi sivil pazarda kullanılıyor mu yada kullanılacak mı ?
Hocam sorun şurada, Ülkemizde bu tür projeler her nedense hep seçim tarihlerine endeksleniyor ve ne yazık ki siyasi manupilasyon amacıyla kullanılıyor?
Somut örnek olması açısından; Bakın bundan 7-8 sene önceye gidelim, yıl 2015, zamanın Bilim ve Sanayi Bakanı, Fikri Işık yine bir seçim öncesi gazetelere boy boy ilan verip ilk yerli otunun 2016 da yollarda olacağını ilan etmedi mi, bu otunun üretim ( lisans) haklarını satın almak için SAAB' a milyonlarca dolar ödenmedi mi? Peki ne oldu bu yerli otomobili? Bundan bir kaç sene önce yine bir Elektrikli traktör projesinden bahsedilmedi mi, devlet büyükleri bu traktörün önüne geçip poz vermedi mi! Peki soruyoruz bu traktör nerede?
Siz Intel ' de çalıştınız, Intel hangi ülkenin markası? ABD nin mi? Siz herhangi bir Amerika ' lının, yada Amerikan siyasetçisinin Intel ' i arkasına alarak biz şöyle yerli ve milli CPU üretiyoruz dediğini duydunuz mu?
Mercedes belirli model araçlarında örneğin Renault motoru kullanıyor, peki bir Alman' ın yada Alman siyasetçinin seçim döneminde Mercedes ' in arkasına geçip yerli ve milli araç ürettik dediğini ve bunu siyasi propaganda aracı olarak kullandığını gördünüz mü?
Bu sorunlar ve tartışmalar bize özgü ve bu siyasi tartışmaları lütfen bu perspektiften ele alın.
Mesele yerli ve milli bir araca karşı çıkma meselesi de değil ki! Bu işler bizde siyasi amaçlarla kullanılıyor, muhalefet de aynı düzlemde eleştirilerini dile getiriyor, bu eleştirilerde benim de katıldığım çok haklı nedenler var ve burada teknik detaylarına girmeyeceğim, sizde bahsettiniz bu işe isteksizce soyunan (aslında zorlanan) 5 babayiğit, bu işe yüzmilyonlarca dolar para koyup TOGG diye bir marka yarattılar, peki burada haklı soru şu; bu işe isteksizce giren TOGG grubu otomobil üretim tesisini inşa etti diyelim, peki ticari rekabetin çok yoğun olduğu, olacağı, global markaların domine ettiği bu piyasada, bu pazarda bu proje sürdürülebilir olacak mı? Tüm bunlar konuşulmasın mı, bunu vatan millet meselesi haline getirmenin anlamı yok ki!
bunu vatan millet meselesi haline getirmenin anlamı var ! siyasete alet edildi diyorsun, siyasete alet edilmemeli diyorsun bu kısımlara katılıyorum ama verdiğin örnekler yerinde örnekler değil diye düşünüyorum. biz de bugün çok iyi becerdiğimiz ama kanıksadığımız şeylerin önünde bunu bir başarı addedip poz vermiyoruz. bugün uzay araştırmalarını düşününce bu başarılanlar amerika için bir gurur kaynağı değil miydi? ruslar için itibar melesi değil miydi? bu başarıların ulusal bir yanı yoktu diyebilir miyiz? bu başarılar bir ulusal güven inşa eder. nasıl ki bireylerin özgüveni vardır ulusların da ulusalgüveni vardır. Türk milletinin ulusal güveni kırıktır. Atatürk Türk milleti çalışkandır Türk milleti zekidir derken milletine bir ulusal güven aşılamak istemekteydi.
biz bugün arabayı her ne şekilde yaparsak yapalım bu bize bir ulusalgüven olarak geri dönecek, beceri kazanmamızı sağlayacak ve bunu siyasilerden nefret ederek söylüyorum, bu elde edilen başarı ve kazanım siyasilerin emellerinden bağımsız olarak ulusun malı olacak.
Paşam yazdıkların belirli bir açıdan doğru ama maalesef büyük resim yerine resimdeki 5mm lik deliğe odaklanıyorsun.
1.Bu ülkede devletin destek vermediği projeler YAPILAMIYOR nedense? Ülkedeki Kamu görevli stoğu tamamen "devlete kapağı atma" gayesiyle sadece tek bir sınava endeksli olarak göreve başlıyor sonra gelsin yatış. Sen onlara proje götürsen bile kendilerine iş çıkacak diye uğraşmak istemiyorlar. Bu yüzden SİYASİ İRADE olması işte bu yüzden çok önemli.
SAAB'ın satın alınması da aynı işe yaramaz memur zihniyetinin ürünü.
2. konu siyasetçinin görevi kendi partisini güçlendirmektir. Eğer kendi bu konuda irade ortaya koyuyorsa sonradan neden ben bunu yaptım/yapıyorum demesin?
3. siz ananızın karnından kaç günde doğdunuz? uzmanı olduğunuz konuda ne kadar zaman harcadınız? Uzmanı olduğunuz konu neyse yarın sizi arayıp "bu konuda X diye proje yapılacak proje başında sen getirildin" deseler bu projeyi kaç günde yaparsınız?
4. Milliyet kavramı bizim ülkemiz ile diğer ülkelerde algısı farklıdır. Ancak Dünya konjonktürü bilmediğin verdiğin örneklere odaklanmayıp sana Trump örneğini vereyim. Trump yeniden büyük Amerika deyip yurtdışındaki fabrikaları ABD'ye taşınması için teşvik vs çalışma yapmadı mı? Benzer şekilde Avrupa'da Avrupa'da "çip" üretmek için destek veriyor ve Intel Avrupa 18Milyar dolarlık bir proje için Almanya'yı seçti. Sen bunları görmezsin çünkü sen bir ABD yada Avrupa TV'si izlemiyor onlardan doğrudan haber almıyorsun. Hasbelkader önüne denk gelen şeylerden edindiğin bilgiler son derece vasat.
5. Proje neden sürdürülemesin? bugün elektrikli araçların doğduğu günler bugün hergün farklı bir markanın piyasaya girdiğini görmüyor musun? Global markaların domine etmesi konusuna Tesla örneği diye yazsam gerisini anlamısın diyeceğim ama ben en iyisi emin olmak için yazayım. Tesla tek başına daha önce hiç bir tecrübesi olmadan yaklaşık 10 yıl önce ilk elektrikli arabasını yaptı ve sonrasında global markaların hepsi elektrik araba yapmak için çaba sarf ediyor. Mercedes grubu Tesla ile batarya için anlaşma yaptı. Hepsi kendi YERLİ VE MİLLİ ARABALARINI YAPMAK İÇİN HARIL HARIL ÇALIŞIYORLAR.
Her neyse ömründe musluk contası değiştirmemiş üretim ve üretim bandı nedir bilmeyen işkembesi ve çenesi büyük insanların sadece başkalarından öğrendikleri aynı ifadelerle aynı şekilde bir şeyi savunanlardan bir şey bekliyor muyum hayır çünkü henüz kendi fikirleri bile yok. Yazdığınız şeyler bile başkasından edindiğiniz iddialar iken sizden kendi fikirleriniz yazın dersem tabii ki zorlanırsınız. Nede olsa ülkenin çaresizlik öğrenmiş neferlerinden birisin daha farklı bir şey yapamazsın.
Konuşulsun. Benim hiç itirazım olmaz. Benim söylediğim, birine karşıtlık yapacağız diye mühendisin yaptığı işin değerini, milliliğini, yerliliğini tartışmak yanlış, buna sahip çıkmamak yanlış. Gerisi siyaset, onu size bırakıyorum.
Üretim yapmak çok güzel tabiki. Ama genel olarak sanırım hassasiyet komple tasarımın kendi aklımızdan çıkmasi önceliği olsa gerek ... Ama tabi memleketimizde iyi ne uretiliyorsa desteklemek yol açmak lazım.. Boyle şeyler çok güzel mühendisinden mimarina emeği geçen herkesi tebrik ediyoruzz..
Hocam helal olsun, işi bilen insandan dinlemek her zaman güzel. Bizim sorunumuz; iş bilmeyen insanların bilirkişi gibi çıkıp yetkili ağzıyla konuşması. Ne Yılmaz Özdil'in ne de Emin Çapa'nın bu tip işlerle zerre bilgisi - tecrübesi yok, ama çıkıp konuşabiliyorlar maalesef..
tinyML hakkında içerik üretebilirseniz çok mutlu olurum.
Agzına Sağlık Hocam Arabayı yaptık Sıra (cpu) işlemcide de İnşallah
Yerli milli = ? (Kullanılan toplam yerli patent sayisi)/(Toplam patent sayisi) veya (Toplam kullanılan yerli üretim ara malzeme fiyatı)/(Toplam fiyat) veya (Toplam kullanılan yerli üretim malzeme kilosu )/(Toplam kilo) mu ? Veya başka bir hesap mı ?
Üretimde kullandığınız girdilerin faturalarını bağlı olduğunuz sanayi odasına veriyorsunuz. Yerli girdilerin oranları >=%51 ise ürününüz Türk Malı olarak onaylanıyor.
Kulağıma gelenler, açık biçimde yabancı bir marka olmayan yabancı girdiler Türkiye'den satın alınmışsa, "Türk Malı" varsayılılabiliyor. Bunlar daha çok "markasız", "yaygın" ürünler. Örneğin KOBİ'ler çoğu zaman İran'dan ya da Rusya'dan dışalımı yapılmış çelik kullanırlar (Çin bizim fabrikaların çelik ürünlerin yıllık üretimlerinin çoğunu parayı basar alır), onlar da "Türk Malı" girdi sayılır...
Çok haklısınız hocam inisiyatif alıp önemli bir konuda bu açıklamaları yapmanız çok kıymetli gerçekten.
Ağzınıza sağlık hocam helal olsun objektif bir yorum duymak gerçekten zorlaştı ülkede
20:30 peki insan kaynağının değeri takriben ne zaman anlaşılır? eminim halkımızın iktidarda bulunan şanslı azınlığının prensleri pakistanlı ve arap mühendisler de iyi işler çıkarıyordur bir yerlerde ama *tersine beyin göçü* konusunun ekonomiden sonra bir numaralı gündem maddesi olması gerekmez mi?
Mesele ArGe konusu ve marka yaratma. Bugün Çin çıkıp biz Apple in muadili kendi markamız olarak bir ürün yapacağız dese siz zannediyor musunuz Apple in gördüğü değeri görecek.
Araba sektöründe köklü olmak çok önemli, bence önce bir yazılım alanında yada küçük donanımlarda marka olmak hedef olmalı. Bunu bildiklerini düşünüyorum o yüzden projeye olumlu bakamıyorum.
Edep, terbiye ve saygıyla kendi karşıt görüşünü söyleyen herkesin başımızın üzerinde yeri var.
@Mehmed Ulusay Tesla neden farklı? Neden tuttu? Çünkü diğer firmaların sağlayamadığı bir özellikle çıkıp geldi, ayni durum bizim için geçerli değil. Musk'ın ilk şirketinin (zip2) ne üzerine kurulduğunu biliyor musunuz? Musk da bahsettiğim yoldan geçti.
Tesla'nın zamanında vaat ettiği şeyleri(farklı şeyleri) Togg sunabiliyor mu?
Uzun vadede Togg düşüncesine karşı değilim ancak kisa vadede dediğim gibi öncelikle küçük donanım ve yazılımda marka olmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum.
Ancak bu kadar net anlatılabilirdi bu durum heralde hocam, ağzınıza sağlık teşekkürler
Hocam, sizlerde elektrikli araç teknolojilerini yakından takip ediyorsunuzdur, bugün bir elektrikli araç demek çok büyük ölçüde (kabaca % 50) Batarya Modülü demektir, zira fosil yakıtlı araçlarda bizi dışarıya bağımlı yapan akaryakıt ise bugün elektrikli araçlarda bizi yada Dünyanın herhangi bir otomobil markasını dışa bağımlı yapacak olan da yine batarya modülü olacaktır, bu nedenle yeni batarya teknolojileri üzerinde ARGE çalışması yapmak, bu teknolojilere odaklanmak, batarya modülleri üretmek bir otomobil markası yaratmaktan çok daha değerli ve önemlidir.
Ben ülkemizin stratejik olarak, batarya teknolojilerine yönelmesi gerektiğini düşünüyorum. Önceliğimizi, enerjimizi, motivasyonumuzu, kısıtlı kaynaklarımızı TOGG ' a değil de, batarya teknolojilerine yöneltmeliyiz diye düşünüyorum.
Böyle bir konuyla ilgilenmediklerini nereden biliyorsunuz?
Ben TOGG'un her yerde pil konusundan bahsettiğinin, bu konudaki araştırmayla ilgilendiğinin ve bu konuyu önceliklendirdiğinin birinci elden şahidiyim.
@@oguz_ergin
Bu konuda Dünyayı takip ediyorum, ülkemizde yapılanları da takip etmeye çalışıyorum, şu ana kadar somut bir çalışma duymadım desem yanlış olmaz.
Bu konuda bize somut bilgi verecek birisi varsa da memnuniyet duyarım.
Bildiğim bir konu değil ama pil üzerine arge yapan Aspilsan var. Her gün ofisleri önünden geçiyorum, bu arkadaşlar ne yapıyormuş diye bakmıştım. Aselsan, Roketsan gibi Türk Silahlı Kuvvetleri güçlendirme vakfı kuruluşu.
Aspilsanı bilmiyorsun galiba yeni sayılacak bir firma ve sadece bu iş için kuruldu. Bunlarda yapılacak
@@gencbirmuhendis185
Aspilsan kuruluş 1981, yeni bir şirket değil 40 yıllık bir kurum. Pil üretmek ile yeni pil teknolojileri üzerinde ARGE çalışmaları yapmak aynı şey değil.
Aselsan Temsa ile elektrikli bir otobüs projesi ( Avenue) yaptı, burada Aspilsan batarya kullanıldı mı mesela? Sonuçta Aselsan ve Aspilsan kardeş kuruluş.🤦🤷♂️
İktidar da muhalefet de böyle projeleri sadece oy olarak gördüğü için maalesef durum bu.
Sağsaray ve Solbahçe takımları amigoları yedi bitirdi bizleri hocam
düzeleceğiz, düzelteceğiz.
hocam eliniz öpülecek adamsınız bir gün sizinle tanışmak isterim
Düşüncelerimi birebir ifade etmişsiniz Hocam. Sağ olun, var olun!
Hocam ağzınıza sağlık 💪
23:11 Sen ona sahip çıkarsan yerlidir, millidir.
Chatle yorumlar arasında ne kadar da fark var.
Hocam, ülkemizde ki "görüş-karşıt görüş" ekosisteminin hiçbir karanlığı aydınlığa çıkar(a)madığı şu günlerde söylediklerinizin doğruluğu gün gibi ortada. Türk Mühendisinin kendini dünya standartlarında işler içinde bulması ve dünya ile rekabet edebilecek projelerde yer alması için sizin tabirinizle böyle zor ve çatı projelerinin ülkemizde her zaman olması gerekiyor. Togg çıktığından beri belki de arkasında ki Türk mühendisleri renkleri veya olası fiyatı kadar konuşulmadı sadece söylenen aslında çokta bir şey yapmadılar motoru şurdan alındı idi. Teşekkürler bu projenin milli olduğunu ve Türk Mühendislerince yapıldığını tekrar hatırlattığınız için :)
bu nasıl akademisyenlik o iphone nin mühendisliğini tasarımını tamamen apple yapıyor, mühendisliğini sen yap istediğin yerde ürettir buna kim itiraz edecek, togg a karşı değilim bu arada bir yerden başlanması gerekiyor karlı olur mu olmaz mı o ayrı konu, paranın zoruyla her şeyi yaparsın mesele başka
Hocam madem siz de bilmiyorsunuz o kadar mühendis ne yapıyor TOGG da, madem orda çalışan öğrenciniz de var. Çağırın bir öğrencinizi gelsin size konuk olsun proje nasıl yerliymiş milliymiş anlatsın. Biz de işin aslı neymiş öğrenelim. Bu projenin yatırımcısı kimmiş, hangi teknolojiler nerden transfer edilmiş, üretim altyapısı ne durumdaymış bir anlatsın. Togg denince 2016 de çinde sergilenen iki elektrikli araç modeli ve her sene aynı aracı kullanan farklı siyasiler dışında bir şey çıkmıyor google aramalarında. Ne fabrikadan bir görüntü var, ne arge ofisinden bir görüntü var. Vatandaş olarak soru işaretlerimiz doğru düzgün işi yapan yetkililer tarafından giderilmediği için vatandaşın "yerli ve milli" hassasiyetinin pek de haksız olduğunu düşünmüyorum.
Fenerbahçe'de kaç tane türk oynuyor? Yetkili adam bile yabancı. Ama Fenerbahçe bir Türk takımı. Tamamıyla katılıyorum söylediklerinize
Çok takip ettiğim bir konu değil buna karşın yanlış değerlendirdiğinizi düşünüyorum. Kanaatim, stratejik bir ürün çıkarmak değilde, amacın ticari bir ürün çıkarmak olduğu yönünde. Öyle olunca da eleştirilerin olması çok normal, ve bence eleştirilerden faydalanılması iyi fikir olabilir. Bana göre sizin video'daki yaklaşımınız uçak inmeyen havaalanları için "Bu milletin, bir şehrimizin bir havaalanı olmasın mı" denmesine benziyor. (Ben öyle yorumladım - siz söylediniz demiyorum!) Tabii sizin markalaşma amacıyla böyle söylediğiniz çok net - T.C. vatandaşı olarak dünya ile rekabet edecek her tür yerli ürünü ve markalaşmayı destekliyorum. Ama 2020 Türkiyesi ile 190- lü yılları karşılaştırmanızı anlamıyorum. O zamanki başarı muhtemelen global bir başarıya dönüşürdü. Şu anki başarı ise bence zor (ama gönülden umarım gerçekleşir!). Eğer iktidar değişip şu anki projenin arkasındaki firmalar bu işte ısrarcı olurlarsa, bu videodaki sözlerinize %100 katılacağım ve çok mutlu olacağım. Diğer durumda... Uçak inmeyen pistimiz ve tecrübesini y.dışında değerlendiren mühendislerimiz olur. Devlet gerçekten herhangi bir strateji ile ilgileniyorsa, kapatılan devlet planlama teşkilatını açıp, sayıştayı ve yargıyı işler hale getirmekle yola çıkmalı.
Elin Almanı kendine ait bir motoru hacmen küçültürken bile 300'e yakın patent alıyor, peki bizim yerli ve milli markamız şu ana kadar kaç adet patent almış?
12:13
Bravo hocam.
Büyük adamsın hoca
Teşekkürler..
Hocam sizin gibiler daha çok konuşmalı. Yoksa meydan bu boş tiplere kalıyor. Sizin düşüncelerinizi duymak çok güzel. Yalnız değilim dedim. Kolaylıklar ve başarılar dilerim.
Hocam yine haklı, yine haklı...
babacan bide liberal dediği sav a bak çok şaşırdım
Nerden tutsan saçma argümanlar
Nereden tutsan saçma?
Kral adamsın be kral
hocam benim 😍
samsungun goril cami turkiyeden
Solcular nie hep böyle hocam ??
Yilmaz Ozdil?? Sen de mi Brutus?? Kendisine Tum saygim ve sevgim bitti
İ s t e m e z ü ü ü ü k.......
Milliyetsiz yaratıklar var
Hocam BETON YETMEZ:)
Hocam çok haklısınız sizin gibi olaylara objektif bakabilse herkes
zaten sorun kalmayacak