Memoria Locului - Conacul Argetoianu
HTML-код
- Опубликовано: 7 фев 2025
- Conacul familiei Argetoianu de la Breasta își trăiește astăzi ultimele clipe, distrus și abandonat. În perioada interbelică era un loc admirat de marile personalități ale vremii, un loc unde s-a făcut istorie. Imagini cu minunatul parc care înconjura conacul mai pot fi văzute astăzi în cărțile poștale folosite de familia Argetoianu pentru corespondență.
Personalitatea lui Constantin Argetoianu, diplomat, om politic și scriitor este impresionantă. Fiu de general şi boier oltean, Constantin Argetoianu, a studiat la Paris unde a obținut un doctorat în Medicină şi o licenţă în Litere şi Drept. Cariera și-a început-o ca diplomat, reprezentând interesele României la Paris, Viena, Roma sau Constantinopol. În politică a intrat mai târziu, dar și aici a avut succes, obținând numeroase demnități. Senator, preşedinte al Senatului, premier şi de nenumărate ori ministru, Constantin Argetoianu a sfârșit în anul 1955 la închisoarea de la Sighet, alături de marii oameni politici ai țării care reușiseră să facă România Mare și o Românie modernă.
Astăzi la Breasta, locul copilăriei și tinereții lui, este distrusă încă o dată memoria acestei mari personalități.
Memoriile lui Argetoianu, intitulate Pentru cei de mâine, cât şi cele unsprezece volume de Însemnări zilnice, demonstrează vasta cultură a lui Constantin Argetoianu care a reușit să scrie pentru noi o cronică fără seamăn a unei perioade importante de viaţă românească.
Un mare roman...excelente memoriile lui...pacat ca mosia lui nu se poate cumva pune in valoare...mi ar fi placut s o vizitez...
Oameni extraordinari...citesc acum memoriile lui si precum Regina Maria, are un talent excelent in a povesti....o bogatie inestimabila de informatii...RIP
Chiar a fost o istorie foarte frumoasa in comuna Breasta datorită Fam. Argetoianu un parc și un loc superbe....PĂCAT de distrugerea unor obiective unice care nu se mai pot recupera ...........
Si ei au distrus moara...
Interesant , pe biserica scrie 1784 Alexandru Ipsilianti. Desi in cartile de istorie scrie ca Alexandru Ipsilanti nu era domnitor in 1784, pe biserica scrie Alexandru Ipsilanti 1784. Voi ce parere aveti?
Vă salut!
,,Această sfântă și dumnezeiască biserică ce prăznuiește hramul Sf. Adormire și Sf. Nicolae s-au zidit din temelie la anul 1782 cu cheltuiala Dumnealor Maria Bengeasca și Maria Stoeneasca și zugrăvită și infrumusețată după cum se vede în timpul prea luminatului Domn Ion Ipsilante Voevod cu binecuvântarea prea Sfinției Sale Filaret episcopul Râmnicului 1784".
Biserica a fost începută în 1782 și terminată în 1784.
@@cristianargetoianu4674 In 1784 domnitorul Tarii Romanesti era Mihai Sutu, nu Alexandru Ipsilanti. Alexandru Ipsilanti a fost domn în Țara Românească: 15 septembrie 1774 - februarie 1782 și august 1796 - decembrie 1797 și în Moldova: decembrie 1786 - 19 aprilie 1788.
@@manolemihaita8339 A fost începută sub domnia lui Alexandru Ipsilanti 1782, terminată și sfințită în 1784.
Nu spune nicăieri că domnia lui Al. Ipsilanti a fost în 1784.
@@cristianargetoianu4674 sunteti urmasul domnului Argetoianu care a scris despre familia mea de mosieri ? ( MITESCU SI ELIZA OPRAN )
@@manolemihaita8339Din păcate nea Costică nu mai are urmași.
Nepoata din partea fiicei, Constantina, s-a stins în Franța în 2013.
Sora Constantinei,Ioana, s-a mutat în Elveția după decesul acesteia.
Din păcate amândouă fără urmași.
Bunicul lui Constantin și bunicul stră străbunicului meu au fost frați.
Constantin Argetoianu meldenicer(fiul clucerului și ispravnicului de Romanați Ion Argetoianu și ctitor la Argetoaia împreună cu fratele său Gheorghe) și Ana Otetelișanu au avut patru copii.
1)Constantin Argetoianu (tatăl generalului Ioan și bunicul fostului om politic și memorialist Constantin).
2)Radu Argetoianu,pârcălab la moșia Ianca din Romanați(Ianca aparținea mănăstirii Bistrița) din care se trage familia mea.
3)Stan Argetoianu, strămoșul Argetoienilor din Poiana Mare,Dolj.
4)Ana Argetoianu.
Din păcate numele de Argetoianu, Argintoianu, Argentoianu a fost preluat și de familii care nu au descendența vechilor noștri strămoși de la Argetoaia.