Sindromul Long COVID și managementul său corect

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 сен 2024
  • Long covid este o noțiune aparent abstractă. Despre sindromul long covid a început să se discute abia în vara anului trecut, când pacienții care trecuseră prin boala cauzată de virusul SARS-CoV-2 încă mai prezentau simptome, chiar dacă testele erau negative. Pacienții post Covid-19 acuzau simptome precum oboseală, în mod special, dureri mari de cap, palpitații sau tahicardii.
    Prima definiție a sindromului long Covid a fost făcută în octombrie 2020 de Societatea de Prevenire și Control a Bolilor din Statele Unite, care a stabilit că long Covid este practic un sindrom multisistemic, multiorganic, care persistă la pacienți după boala Covid-19. În general, manifestările sindromului apar după trei săptămâni de la externarea pacienților.
    Dr. Rely Manolescu, medic specialist anestezist în cadrul Spitalelor MedLife Brașov, AngioLife și Titan, Spitalul de Pediatrie MedLife București, Spitalul de Ortopedie și Chirurgie Plastică MedLife și Life Memorial Hospital București, explică cum sindromul long Covid este de fapt o consecință a răspunsului imun al organismului fiecărui individ care a trecut prin boală la leziunea produsă de acest virus. Sindromul long Covid are însă șanse minime să apară la persoanele care au un organism puternic și răspunsul imunologic a reușit să limiteze leziunile produse de acest virus. La alte persoane, în schimb, leziunile determină modificări în timp și dacă organismul nu se adaptează și nu se apară, acestea evoluează și provoacă diverse probleme de sănătate. Din acest motiv, pacientul post Covid trebuie foarte bine investigat și urmărit după ce a trecut prin boală.
    Medicul specialist Rely Manolescu citează un studiu observational recent care spune că simptomele post Covid-19 persistă chiar și până la 7 luni, față de 3-6 luni cât se credea până acum. Astfel, de la 3 până la 12 săptămâni de la vindecare pot persista simptome precum oboseală și pot apărea erupți cutanate, dureri de cap, palpitații, dureri în piept, tulburări de tranzit intestinal cu dureri abdominale, inapetență, dureri musculare atipice, dureri poliarticulare, dureri neoropsihoce, tulburări sexuale, de ciclu menstrual sau de reproductivitate. Dacă o persoană prezintă două-trei astfel de simptone este indicat să se adreseze medicului. Desigur, există și pacienți, cei mai mulți dintre ei, care nu au simptome severe post Covid-19 sau care au trecut ușor prin boală și nu au niciunul dintre simptomele enumerate anterior.
    Atunci când pacientul decide să se adresează medicului, acesta va fi supus unor investigații cardiace ample, fiind recomandată efectuarea unui RMN cardiac, așa cum se întâmplă în Occident în managementul post Covid-19 al pacienților. Studiile spun că au nevoie și de un CT pulmonar. O altă investigație importantă care se recomandă este Angio RMN-ul, în cazul pacineților cu sindrom long Covid care au amețeli și dureri de cap. În literatura de specialitate există cazuri de pacienți care au suferit un accident vascular cerebral după boala provocată de virusul SARS-CoV-2, deși nu aveau factori de risc.
    Dr. Rely Manolescu le recomandă pacienților care au rămas cu o oboseală cronică post Covid-19 să meargă la medic și să evite să se trateze singuri acasă cu suplimente de vitamine. Medicul este cel mai în măsură să facă recomandările potrivite.
    Dr. Rely Manolescu, medic primar anestezist - www.medlife.ro...
    Specialitate - www.medlife.ro...

Комментарии • 8

  • @adryan289
    @adryan289 2 года назад

    am de pe 25 septembrie(data infectarii) dureri de cap f tari, insomnii si ameteli.Transpir cand vreau sa ma culc. Nu pot adormi.34 ani, nevaccinat. Nu stiu ce sa fac mai departe

    • @MedLifeRomania
      @MedLifeRomania  2 года назад

      Bună ziua, Adi Adi,
      Pentru informații legate de tratament, vă rugăm să contactați medicul curant. În cazul în care nu aveți un medic, vă recomandăm să vă programați la unul dintre medicii din rețeaua MedLife, apelând numărul de Call Center 021.9646, iar colegii noștri vă vor oferi informațiile necesare.
      Toate cele bune,
      Echipa MedLife

  • @Tomi_gun88
    @Tomi_gun88 3 года назад +1

    Am avut în aprilie covid-19, apoi din iunie au început să se manifeste 2 simptome, durere de picioare, musculare, în special de la genunchi în jos și un nivel persistent de energie scăzută. Probleme de concentrare sunt și ele adesea.

    • @MedLifeRomania
      @MedLifeRomania  3 года назад

      Bună ziua, smatrea toma,
      Pentru informații legate de tratament, vă rugăm să contactați medicul curant. În cazul în care nu aveți un medic, vă recomandăm să vă programați la unul dintre medicii din rețeaua MedLife, apelând numărul de Call Center 021.9646 și colegii noștri vă vor oferi informațiile necesare.
      Toate cele bune,
      Echipa MedLife

    • @dimmona7820
      @dimmona7820 2 года назад

      Si eu la fel.Nu m-am testat dar am de cateva luni !

    • @Thecalin1996
      @Thecalin1996 2 года назад

      Smatrea Toma, cum ai rezolvat problema?

    • @Tomi_gun88
      @Tomi_gun88 2 года назад

      @@Thecalin1996 Salut, în mare măsură a trecut de la sine. Din Când în când mai am episoade scurte.

    • @Thecalin1996
      @Thecalin1996 2 года назад

      Durerile articulare au fost doar in zona picioarele sau le-ati resimtit in tot corpul?