Πέρα από τις άμεσες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ερεθισμοί και κεφαλαλγία κ.α., που αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς, η μακροχρόνια χρήση της Πιλοκαρπίνης γενικά δεν ενδείκνυται. Όταν παλιότερα χρησιμοποιούνταν σαν θεραπεία του απλού γλαυκώματος και υπήρχαν ασθενείς που την ελάμβαναν για χρόνια, η κόρη έχανε την ικανότητα να διασταλεί με ότι αυτό συνεπάγεται συμπεριλαμβανομένης και της δυσχερούς όρασης στο ημίφως. Επιπλέον παρότι χορηγείτο για την μείωση της πίεσης στο μάτι σε ορισμένες περιπτώσεις φαινόταν να την αυξάνει, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορούσε να προκαλέσει ως και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Σε κάθε περίπτωση, πριν κάποιος αποφασίσει να ξεκινήσει τη χρήση ενός τέτοιου "ισχυρού" φαρμάκου, θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί και να συμβουλευτεί έναν εξειδικευμένο ιατρό.
Μπράβο, ευχαριστουμε πολύ για την ενημέρωση. Μήπως έχετε πληροφορίες για το φάρμακο που κυκλοφορεί στην Ιαπωνία για την μυωπία, διατίθεται ακόμα και σε παιδιά;
Θα αναφέρεστε μάλλον στη χρήση χαμηλής δόσης ατροπίνης, ενός άλλου "παλιού" και πολυχρησιμοποιημένου φαρμάκου από τους οφθαλμιάτρους, το οποίο έχει αντίθετη δράση από την πιλοκαρπίνη δηλ. προκαλεί μυδρίαση (αύξηση του μεγέθους της κόρης) και κυκλοπληγία (παράλυση της προσαρμογής) που διαρκεί μάλιστα για μέρες. Όντως κάποιες μελέτες δείχνουν επιβράδυνση της μυωπίας στα παιδιά αλλά όχι τέτοια ώστε να απαλλαγούν από τα γυαλιά τους. Το "τίμημα" εδώ είναι το αντίθετο από την πιλοκαρπίνη. Οι μεγάλες κόρες αφήνουν περισσότερο φως από το απαιτούμενο να εισέλθει στα μάτια, κάτι που προκαλεί θάμπωμα σε συνθήκες με άπλετο φως, αντίστοιχο με αυτό που αισθάνονται οι ασθενείς για ώρες μετά τις "σταγόνες" που χρησιμοποιούμε κατά την εξέταση της βυθοσκόπησης. Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, η ευρεία χρήση της ατροπίνης γι' αυτό τον σκοπό, δεν συνιστάται.
Υπάρχουν και διαθλαστικές επεμβάσεις σε διάφορες παραλλαγές, όπως το λεγόμενο Monovision. Μπορείτε να δείτε σχετικά και στο ενημερωτικό βίντεο της Πρεσβυωπίας: ruclips.net/video/2q1QiEkEcV4/видео.html Μεγαλύτεροι ασθενείς, στους οποίους έχει αρχίσει η εμφάνιση καταρράκτη, μπορούν να σκεφτούν και την επέμβαση του καταρράκτη, όπου θα τοποθετηθεί τριπλοεστιακός (ή άλλος νέας τεχνολογίας) ενδοφακός, που θα περιλαμβάνει τη διόρθωση και για μακριά και για κοντά.
Κατατοπιστικότατο αυτό το βίντεο. Έγινε και viral, μέχρι και το Ράδιο Αρβύλα το ανέφερε! 👢🥾👠
Για πόσο μεγάλο διάστημα μπορεί να χρησιμοποιείται η πιλοκαρπινη;
Πέρα από τις άμεσες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ερεθισμοί και κεφαλαλγία κ.α., που αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς, η μακροχρόνια χρήση της Πιλοκαρπίνης γενικά δεν ενδείκνυται.
Όταν παλιότερα χρησιμοποιούνταν σαν θεραπεία του απλού γλαυκώματος και υπήρχαν ασθενείς που την ελάμβαναν για χρόνια, η κόρη έχανε την ικανότητα να διασταλεί με ότι αυτό συνεπάγεται συμπεριλαμβανομένης και της δυσχερούς όρασης στο ημίφως.
Επιπλέον παρότι χορηγείτο για την μείωση της πίεσης στο μάτι σε ορισμένες περιπτώσεις φαινόταν να την αυξάνει, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορούσε να προκαλέσει ως και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.
Σε κάθε περίπτωση, πριν κάποιος αποφασίσει να ξεκινήσει τη χρήση ενός τέτοιου "ισχυρού" φαρμάκου, θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί και να συμβουλευτεί έναν εξειδικευμένο ιατρό.
Μπράβο, ευχαριστουμε πολύ για την ενημέρωση. Μήπως έχετε πληροφορίες για το φάρμακο που κυκλοφορεί στην Ιαπωνία για την μυωπία, διατίθεται ακόμα και σε παιδιά;
Θα αναφέρεστε μάλλον στη χρήση χαμηλής δόσης ατροπίνης, ενός άλλου "παλιού" και πολυχρησιμοποιημένου φαρμάκου από τους οφθαλμιάτρους, το οποίο έχει αντίθετη δράση από την πιλοκαρπίνη δηλ. προκαλεί μυδρίαση (αύξηση του μεγέθους της κόρης) και κυκλοπληγία (παράλυση της προσαρμογής) που διαρκεί μάλιστα για μέρες.
Όντως κάποιες μελέτες δείχνουν επιβράδυνση της μυωπίας στα παιδιά αλλά όχι τέτοια ώστε να απαλλαγούν από τα γυαλιά τους.
Το "τίμημα" εδώ είναι το αντίθετο από την πιλοκαρπίνη. Οι μεγάλες κόρες αφήνουν περισσότερο φως από το απαιτούμενο να εισέλθει στα μάτια, κάτι που προκαλεί θάμπωμα σε συνθήκες με άπλετο φως, αντίστοιχο με αυτό που αισθάνονται οι ασθενείς για ώρες μετά τις "σταγόνες" που χρησιμοποιούμε κατά την εξέταση της βυθοσκόπησης.
Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, η ευρεία χρήση της ατροπίνης γι' αυτό τον σκοπό, δεν συνιστάται.
@@orasisdigitalΚαλημέρα, ευχαριστώ θερμά για την αναλυτική σας απάντηση!
Υπάρχει φάρμακο για τη μυωπία;
@@arianaeleytheriou8041 Φάρμακο όχι, αλλά μπορείτε να κάνετε κάποια Διαθλαστική επέμβαση, όπως η LASIK.
@@arianaeleytheriou8041 χειρουργείο
Πολυ κατατοπιστικο το video σας , αρα αλλη λυση εκτος των γυαλιων για ατομα με πρεσβυωπια δεν υπαρχει για τις ηλικιες 58-60 ?
Υπάρχουν και διαθλαστικές επεμβάσεις σε διάφορες παραλλαγές, όπως το λεγόμενο Monovision. Μπορείτε να δείτε σχετικά και στο ενημερωτικό βίντεο της Πρεσβυωπίας:
ruclips.net/video/2q1QiEkEcV4/видео.html
Μεγαλύτεροι ασθενείς, στους οποίους έχει αρχίσει η εμφάνιση καταρράκτη, μπορούν να σκεφτούν και την επέμβαση του καταρράκτη, όπου θα τοποθετηθεί τριπλοεστιακός (ή άλλος νέας τεχνολογίας) ενδοφακός, που θα περιλαμβάνει τη διόρθωση και για μακριά και για κοντά.
Πότε έρχεται αυτό το κολυριο στην Ελλάδα; Ευχαριστώ για τις πληροφορίες..
Δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα έρθει και στη χώρα μας.
@@orasisdigital περασατε κορονοιο