Rabbim İstanbul'da kirada oturan kardeşlerimize yardım etsin. Bir şey dediğin zaman piyasa deyip geçiyorlar. Hakkından fazlasını isteyen ev sahiplerine Allah yedirmesin.
*"Öğrenciyim.Aileme yük olmak istemiyorum.Bu kadar kişi içinden 5-10 takipçi gelse çok iyi olur.Bunu sürekli belirtiyorum.Kendinize, sağlığınıza çok iyi bakın.Selam ve dua ile... "*
10 yıl yaşayıp çalıştığım İstanbul’dan illallah edip ana baba ocağı Kayseri’ye geri taşınırken bir niyetim de yığılan dengesizliği tersine çevirmek için duvardaki bir taş da ben olayım idi. Yazılım işiyle uğraşıyor olunca uzaktan çalışarak bu geçiş kolay oldu. Burada da ekosistemi canlandırmak lazım bi kova su da ben dökerim dedim. Tabi o zamanlar civciviz bireyle bişeyler olur falan sanıyoruz olmaz tabi. Gayrete yine de devam tabi.
@@senshencritical elbette öyle, o kadar rahatım ki her gün şükrediyorum bu duruma. Keşke daha fazla insanın da bunu yapabileceği bi altyapıya ön ayak olabilsek, söylemek istediğim bu.
Eğitim konusunda da aynısı geçerli, liseyi istanbulda okuyan biri olarak buradaki imkanların kendi memleketimde olmaması beni veya yaşıtlarım olan arkadaslarimi ailevi problemlere surukleyebiliyor, gelecek nesillerin oluşumu için önemli bir nokta bu, ki aile yapısının bozulmaya çalışıldığı bu dönemde çok büyük bir problem bu
Ülkenin her köşesine lokomotif görevi görecek üsler(şehirler) kurulmalı.. bu lokomotif şehirler yanındaki vagon illeri de çekmeli. Her lokomotiv özellikle bir alanda öne çıkmalı. Yanındaki civar illerde o alanın yan sanayisine, parça tedariğine ev sahipliği yapmalı. Başka türlü söylediğiniz gibi koca Türkiye'nin dörtte biri İstanbul'da, diğer dörtte biri de İstanbul civarındaki illerde. Ülkenin ağırlık merkezi kaçmış!.
Doğu Anadolu coğrafyasında hangi il lokomotif olabilir. Orda yine bir ton sorun çıkacak. Asıl savaşımız ülkenin coğrafyası ile. Maliyeti kat kat arttırıyor.
Çok haklısın İstanbul için söylediklerinde @altaycemmeric kardeşim, ama ne demiş şair, "Ana gibi yâr olmaz, İstanbul gibi diyar/Güleni şöyle dursun, ağlayanı bahtiyar." Bir İstanbullu olarak, her haliyle İstanbul... Ama gerçekten de çok haklısın, emeğine sağlık... Selametle... 🤲
Allahümme Salli âlâ seyyidinâ muhammedin ve âlâ âlihi ve sahbihi ecmain Allah razı olsun Allahümme Salli Âlâ seyyidinâ muhammedin ve âlâ âlihi ve sahbihi ecmain
Güzel bir noktaya değindin abim. Ama başka bir önemli bir nokta daha var. İstanbul'daki nüfus Anadoluya aktarılırken, İstanbul'u Türk olmayan, bu memleketin insanı olmayan insanların yaşadığı yer hâline de getirmemek lazım. Yani şunu demek istiyorum. Dışardan gelen adama Türkiye de yaşamak istiyorsa, vatandaşlık verilecekse mümkünse İstanbul dışı bir yer vermek lazım. Yoksa İstanbul, Rus, Alman, İngiliz, Koreli, Çinli, Arabı, Farsı, yetmiş iki milleti derken bu memleketin insanı dışında herkesin memleketi olacak. Dolayısıyla yabancıların memleketi haline gelecek. Bu gelenler bu memlekete vatandaşlık bağıyla bağlı olmayacak hiçbir zaman. Zaten yerleşim izni alanlar para sahipleri, dolayısıyla zengin insanlar olacak. Onların da vatanı milleti paradır zaten. Dolayısıyla dışardan kimse gelmesin diyemeyiz ama belli yerlerde lokalize olunmasına izin verilmemeli. Antalya gibi, Trabzon gibi olmamalı. Bu memleketin sahibi gene bu memlektin insanı olmalı. Bu memleket için ölecek insanlar olmalı.
konuya daha geniş bir perspektiften yaklaşalım: 1800’lü yıllardan itibaren anadolu’nun şehirlerinde bir sanayi faaliyeti, eğitim faaliyeti, orta sınıf hareketi, kültürel faaliyetler vs. oluşmaya başlamıştı. Osmanlı bu atılımları yapan kesim olarak Batı’yla daha adapte diye gayrimüslimleri (ermeniler ve rumlar özellikle) seçmişti. Tanzimattan-20.yy başına kadar Anadolu kentlerinde şehirleşme vardı. Soru: Neden takriben 1915 yılı itibariyle Anadolu şehirleri kentleri bu denli kurudu yok oldu fakirleşti?
Kimseyi ayırmadan söylüyorum biz hiçbir şeyin hakkını vermiyoruz Aklınıza ne getirirseniz getirin bu böyle maalesef Her problemin altında yatan gerçek budur.
İstanbuldan izleyen ve Trabzonlu olan biri olarak, 25 senedir grubetteyiz, dönmeyede pek niyetimiz yok gibi. ne yapalım ekmek parası için geldik buralara. Ev fiyatları artsada kimsenin döneceği yok. Hala trafik tıklım tıklım. nasıl para kazanıyorlarsa enflasyon, fiyat artışı, yoğunluk vs hiç birşey etki etmiyor. bende anlamadım
İstanbul gerçekten yaşanmaz bir hale geldi.Tesbitleriniz de çok doğru Altay kardeşim. Biz de nasip oldu yakın zamanda şirketimizi Bilecik'e taşıdık yaklaşık 12 çalışanımız ve aileleriyle beraber.
İstanbul yaşanılabilir bir şehir olmaktan çıktı artık yavaş yavaş insanların bu şehri terk etmesi gerekiyor yoksa bu nüfus artışı devam ederse büyük bir deprem riskinin olduğu bu şehir ülkenin geleceği için büyük sıkıntılara yol açabilir.
Eskiden herhangi bir basit mevzuda TV kanalları, İstanbul' da sokağa muhabirleri çıkarır o mevzu hakkında soru sorarlardı 5 - 10 kişiye ve utanmadan "Türkiye, bu mevzuda böyle düşünüyor" derlerdi :)
Erzincan'ın ilçesindeyim çoçukluk arkadaşlarımın hepsi İstanbul'a çalışmaya gitti burada kalsalar iş yok kebapçıda çoçuk çalışıyor günlük 400 tl alıyor sigorta yok. Bunun yerine gidiyor İstanbul'a 30-35k maaş alıyorlar. Meslek Yüksel okulu olmasa burası ıssız bir kasabaya dönecek.
*"Öğrenciyim.Aileme yük olmak istemiyorum.Bu kadar kişi içinden 5-10 takipçi gelse çok iyi olur.Bunu sürekli belirtiyorum.Kendinize, sağlığınıza çok iyi bakın.Selam ve dua ile... "*❤
Hayatım boyunca yaşamamayı hayal ettiğim bu şehirde hasbelkader 2 yıldır hayatta kalıyorum (özellikle yaşıyorum demedim) Bu şehir insandan insanlığını alıyor. Bir medeniyet nasıl tefessüh eder ne yazık ki gözlerimle görüyorum. Her gün dışarıya birbirimizin üstüne çıkmak için çıkıyoruz. Pek çok sosyal sorunda insanların bireysel olarak bir şeyleri değiştirme iradesi göstermesi o sorunun çözümünde en kestirme ve etkin yoldur. Ancak bu kokuşmuş şehrin üstesinden ya insanlar için insanlara rağmen tavır alan yönetici bir hareket ya da bizzat kıyametin kendisi gelir.
Henüz ilkokulun başında,küçük bir çocuk iken müşahede ettiğim bir problemdi. Yıllar geçmesine rağmen bu konuda hiçbir çözüm bulunamadı,hiç kimse de üstüne düşünmek istemedi. Maalesef her şey daha kötüye gitti.
İstanbul'un adını duyunca aman Allah korusun diyorum. Ama kaçırdığı büyüklü küçüklü kültürel sosyal şeylere üzülüyor insan. Ki ben asosyal ve evci bir insanım gayet. Ama... İstanbul mu... Yok Allah'ım lütfen başka güzel bir yerde kuruyum hayatımı...
ACM' ye bazı noktalarda katılsam da bazı noktalarda farklı düşünüyorum. İstanbul'daki en çekici neden iş imkanları gibi görünse de aslında kalabalık ortamda kendi yaşam tarzına yakın çok kişiyi bulabileceğin bir ortam. Ermeni ermeniyi, filan köylü filan köylüyü, cemaatçi cemaatçiyi, alemci alemciyi.. zaten dağılımda bir kısım merkezi yerler hariç benzer kültürdeki insanların birbirine yakın oturduğunu ve kültürünü muhafaza ettiğini görecekcin. Hatta Türkiyede uzun süre kalıp dil öğrenme gereği duymayan yabancıları da.. yani dil olarak kültürler muhafaza ediliyor. İçine gitmeden pek anlaşılması mümkün değil...
Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde imkanlar kısıtlı olduğu için toplanma ekonomilerinden maximum faydalanmak amacıyla böyle yığılmalar olur hocam, eskiden mecburen marmara çevresine yığdılar. Şimdi imkanlar çok daha fazla, tesine göç teşvik edilmeli, toplanma ekonomilerinden faydalanan bölgeler artırılabilir artık.
@@fenroel6148 kesinlikle katılıyorum. Son 2-3 yılın istatistiklerine bakıldığında İstanbul'dan gidenler gelenlerden daha fazla. İnsanlar hayat pahalılığı ve deprem korkusu yüzünden zaten yavaştan tersine göçü başlattılar gibi gözüküyor. Şimdi devletin yapması gereken belli başlı desteklerle bu yönelimi teşvik etmek.
Pratik hayata dokunan ve her gün ne olacak halimiz dediğimiz bir konuya değinmişsiniz. Umarım bilginizi kullanıp hayata dokunabileceğiniz pozisyonlara gelirsiniz. İstanbullular olarak bıktık bu şehrin paradokslarından, sıkıntılarından
Hiç bir dil, yabancı kelime ithaliyle bozulamaz hocam; çünkü gramer bizatihi halktır. Dolayısıyla halktan bağımsız bir gramer inşa etmek dili tahrif edebilir.
Düzgün türkçe için Gonyamın köylerinde özellikle dağlarda dolaşmanız lazım (İstanbulda doğup büyüyen birisi konuşmaların %40ını takriben anlaması çok zor yer yer oran artar)
Bu sene en çok göç veren il oldu İstanbul diye hatırlıyorum. Fahiş kiralar yüzünden kira ödeyemeyen, güzel bir işi olmayan, ailesi kalabalık olan garibanlar mecbur gitti. acil bir çözüm gerekiyor bazı çalışmalar yapacaklar gibi haberler duymuştum ama halihazırda ne var bilmiyorum. Şuan çok başka meseleler var gibi duruyor uluslararası. Ekonominin nispeten büyük başka şehilere kaydırılması gerekiyor. "Burada yaptığımız işle başka şehirde para kazanamayız" olayı biterse kimse İstanbul'a mecbur kalmayacak. Güzel projeler gerekiyor buna önayak olunması adına bu meseleyi hatırlatmak gerek gerekli merciilere.
Bunun önemli sebeplerinden biri asgari ücretin bölge bazlı değil ülke bazlı belirlenmesi, istanbuldaki biri afyondakine göre 2 kat fazla kira ödüyor böylece afyondaki işçi çok daha fazla kâr edebiliyor, ancak afyondaki işletme istanbuldaki kadar kâr edemiyor bu da yüksek asgari ücretten dolayı işletmelerin istanbuldaki kadar kâr edememesine sebep oluyor. İşletme açısından düşün, işçi ücretin istanbulda da afyonda da aynı, tabii ki istanbulda dükkan fabrika açarsın.
Kentsel dönüşümle falan çözülebilecek bir yapısı yok oranîn. 16 sene Başakşehir 3 yildır Konya'da yaşıyorum ve söyliyim memleketimin ülkenin Bekası için bu derece ònemli olması rahatsız edici. Deprem eninde sonunda olucak. Bir şekilde nufusu doğuya doğru kaydırmanın bir yolu olmazsa yemin ederim Tükiye görmediği ekonomik krizi ve dramı yaşar
Abi doğudan gelenler doğuya giderse güzel olur sonradan gelenler memleketine dönerlerse üniversite öğrenciler dönerse tabi imkanlar sunulup hem demografik yapımızda bozulmaz İstanbul doğulu doldu
Pandemi vesilesiyle bazı işlerde uzaktan çalışma ortamı oluştu aslında, bu da bazı ailelerin anadolu'da yaşayabilmeleri için ortam sağladı ama bu sektörlerde bile geri adım atma emareleri görülebiliyor maalesef.
ABD ve Almanya gibi federal yapılı ülkelerde eyaletler bazında her türlü vergi değişiyor. Örnek olarak Amerikada teksasda eyalet bazında gelir ve kapital gelir vergisi yok, mülk ve kurumlar vergisi düşük. Ama kaliforniya tam tersine vergi cehennemine dönüşmüş halde ve insanlar texasa gidiyor. Kaliforniyada vergilerin yüksek tutulmasının bir diğer sebebi de su kıtlığı. Bu anlattığım fikri LDP eski genel başkanı Besim Tibuk sunmuştu
Arkadaşlar yorumu beğenirseniz sevinirim.Altay abi senden bir isteğim olucak.Acaba bazı ilimler için bize okuma listesi yapar mısın acaba? Mantık,Sosyoloji,Psikoloji,Mantık,Felsefe vs için okuma listesi hazırlasan çok güzel olur abi
Abi masa kısa gelmiş sana. Ya sandalye biraz alçak olsun ya da masa bir tık yüksek. Sadece tavsiye. Rahatsız bir şekilde oturuyormuşsun gibi geliyor da ondan söyledim )))
Abi 27 yaşımdayım İstanbul’da doğmuş büyümüş biri olarak ve dedelerimde burada doğup büyümüşler yani nesil burada son5 yıldaki İstanbulda ki bozulmayı sana anlatamam abi mülteci cart curt diyorlar evet bu doğru ama bütün sebep onlar değil doğulular buraya geldi ege bölgesindekiler buraya kayıyor ve abi cidden şehrin bütğn yapısını ahlakını kültürünü bu tipler bozdular üniversite öğrencilerinden bahsetmiyorum bile burada doğup büyümüş biri olarak son 5 sene önce sonrası aradaki farka biz bile hayret ediyoruz
Arkadaşlar 1900 öncesine ait veriler Osmanlı toplam :20.5 milyon nüfusu İstanbul yaklasik 950 bin Yani yaklaşık 20de biri. Günümüzde bu oran 4-5 kat artmış tr.m.wikipedia.org/wiki/1893_Osmanl%C4%B1_%C4%B0mparatorlu%C4%9Fu_n%C3%BCfus_say%C4%B1m%C4%B1
arkadaşlar ben geçen sene ankarada staj yaptığımda istanbulun ne kadar zor bir şehir olduğunu anladım. İstanbulda yaşarsanız salt bu şehirde yaşadığınız için abartsızı günde 2-3 saatiniz yollarda veya erken uyanma gibi entelektüel birikiminize artı değer katmayan faaliyetlerle geçer. Velhasıl imkanınız varsa hayat planınızı istanbul dışında yaşamaya göre yapın ömrünüzün %10-20 sini maleyani işlerde tüketmeyin boşu boşuna
Ya hocam, ev fiyatları uçmuş. Ev ararken emlakçılar, bu gidişle İstanbul'da orta sınıf da İstanbul'u terk etmek zorunda kalacak diyorlardı. Zeytinburnu'nda yaklaşık 15 senedir oturuyorum. Çoğu yer artık yavaş yavaş yıkılıyor. Lüks olmuş resmen burası. Ben hayatımda Zeytinburnu'nda bu kadar zengin insanları bir arada görmemiştim shsjdjdjfb
Bu olayın ana sebebi coğrafya ve ulaşım. Erzincan'a ya da başka bir yere sanayi götürmek maliyetli. Sermaye yok, ekonomi izin vermiyor. Ben uzun bir süre daha bunun değişeceğine ihtimal vermiyorum. Devlet destekli ciddi yatırımlar olması lazım, bunun içinde devletin iyi durumda olması lazım. Bence 100 yılın en iyi noktasında giderek gelişiyor ama daha çok zamanı var.
Ülkede Kocaeli'den doğuda Ankara harici biraz da Kayseri harici öyle çok da istihdam üreten yerleri yok. Akdeniz kıyılarında bir iki şehir harici tamamen dönemsel işler oluyor. Bu yatırımları getirin abi artık 😅
Bütün mesele rant... Ben Almanyada yaşıyorum küçük şehirlerde veya ilçelerde çeşitli üretim faaliyetleri var bu nedenle is bulunabiliyor. Tabiki bu üretim faaliyetinden yerel yönetimler faydalanıyor. Turkiyede bu payı diğer şehirler alamasın tek bir yerde çok rant olsun ki hortumlamak kolay olsun diye kimse birsey değiştirmiyor....
Abi İstanbulda öğrenci olmak bile Anadolu illerine kıyasla çok farklı, bir ton alternatif var, ilmine ilim katabileceğin. Ama içeri kısımlarda bir elin parmağını geçmiyor maalesef ...
ağzına sağlık abi, güzel bir yorum. Şunuda eklemek gerekiyor. Son yıllarda özellikle savunma sanayi firmaları bu dediğini yapmaya başladı. Örneğin aselsan konyada fabrika açtı. oraya sadece işçi değil, teknisyen mühendis gibi kalifiyeli elemanlarda gitti .Fakat 85 milyon nufüsü göz önüne aldığımızda hadi en iyi ihtimal 10bin kişinin konyaya gitmesi çokta yeterli bir şey değil. Ancak başlangıç açısından güzeldir. Bu işi yapacak olan hükümettir, kimse kusura bakmasın. Biz kendi problemlerimizi çözmek yerine akın akın mülteci alıyoruz. 13 milyon sığınmacı/kaçak/göçmen adına ne derseniz geldi, ve daha 1-2 gün önce ıraktan vize serbestliği ile yeni insanların gelmesinin önü açıldı. Kaldı ki 15 milyon nüfus muhtemelen kayıtlı nüfus, birde kayıt dışı nüfus var. Hal böyle olunca hem kiralar artıyor hem yaşam zorlaşıyor hem insanlar daha stresli gergin oluyor vs. Fakat diğer tarafta bakınca tarım bitme noktasına geldi. Anadolunun asıl geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır fakat insanlar ektiğini biçemiyor , komik rakamlara satmaya zorlanıyor. Benimde ailem çiftçi idi, fakat çiftçilik geçem sağlamaya yetecek bir iş olmaktan çıktı. Bunun en büyük sebebi gereksiz üniversite enflasyonudur. Amerikaya giden insanlar işçilik yaparak bile kaliteli besinler alabiliyor. Mutlu bir şekilde hayatını idame ettirebiliyor(şimdi yok amerika kötü vs. demeyin örnek vermesi açısından yazıyorum) fakat türkiyede insanlar daha iyi hayat yaşayabilmek için memurluğa/üniversitelere yönlendirildi. Sonuç ? Elde var koca bir işsiz yığını. Ayrıca sürekli insanlar boyacı olun, inşaat ustası olun vs. yönlendirmelerde bulunuluyor fakat size asgari ücret+sigortayı bile çok gören adamlar asgarinin yarısına gidip afgan çalıştırıyor. Böyle bir durumda siz iş beğenmiyorsunuz konumuna düşüyorsunuz. Eee kardeşim ben o parayla nasıl geçineceğim ? Bu sefer de oku iyi yerlere gel tezi öne sürülebilir fakat okuyan çok fazla insan var, kaldı ki kaliteli üniversite mezunları bile artık düşük maaşlar alıyor maalesef. Yani Altay abi, iyi niyetli bir söylem fakat eksik bir söylem. Kimse darılmasın gücenmesin. 20 senelik AKP yönetiminin bize faturasıdır bunlar. Ülke ekonomik çöküşten evvel ahlaki , kültürel ve değersel olarak çökmüştür. Altay abi zaten demografik bozulma derken bundan da bahsediyordu. Bunun bir kamuoyu oluşturmasını dilerim. Ben ocu bucu şucu değilim. inşallah kalkıpya yorumlarda bana akp propagandası vs. yapmazsınız. Ben bu vatanın çok güzel şartlarda olmasını herkesten çok isterim ama bazı gerçekleri göz ardı edemezsiniz. 20 yıldır her türlü politikayı ben yönetmedim. İnşallah bazı şeyler düzelir ama zerre umudum yok. Her geçen gün ülke daha da büyük bir çöplüğe dönüşüyor. Allah'tan umut kesilmez lakin bu yönetim bu insanlar ile işimiz zor. Bir yandan milyonlarca sığınmacının ülke ekonomisine olan yükü, bir yandan hortlayan pkk sempatizanları, ülkenin her geçen güç daha da emniyetsizleşmesi vs. vs. bazı şeyleri artık düşünüp tartmamız lazım. Ayrıca Allah korusun olası bir İstanbul depreminin de ekonominin çökmesine ve hatta bağımsızlığımızın bile tehlikeye girmesine sebep olabilir. Sadece Dua etmek yetmez, tevekkülde etmeliyiz. Kalın sağlıcakla.
Abi bunun olma sebebi Türkiye'nin üniter devlet yapısı olması, federal bir ülke olsa mesela şehirlere göre vergi, asgari ücret olsaydı durum böyle olmazdı, artvin'deki bir insanın vergisi, nevşehir'e gidiyor, şehirlerin kendi içersinde ekonomik yönetimi olsa, ekonomi konusundaki müdaheleler farklı olsa bu kadar olmazdı, tüm türkiye'nin her yerinde aynı sistem olursa yozgat'ın cezbedici hiçbir yönü kalmıyor belediyelerin tek görevi rant ve çöp toplamaktan öteye gidemiyor çünkü, devletin yapılanmasında da sıkıntı var bu yüzden, cezbedici kılan hiçbir şey yok, 90 milyon nüfuslu, büyük topraklara sahip bir ülkede üniter devlet yapısının olması temelde sorunu oluşturan şey, bunun artık revize edilmesi gerekiyor.
Yok usta, federal bir devlette doğmuş büyümüş birisi olarak söylüyorum: Almanya'nın sorunlarının yüzde 90 sebebi federal yapısıdır. Hep duyarsın 'Almanya'da şu kadar kamu aracı var, Fransa'da şu kadar var, Türkiye'de kat kat fazlası' diye. Tam tersi. Almanya'da kamudan maaş alan insan sayısı kilise kurumları dahil 12 milyon civarı, ve bunun en az üçte biri federal/eyalet yapısından kaynaklanıyor. Artı: Almanya'nın şimdilik bölücülük diye bir sorunu yok. Eyaletler, ayrılmaktan ve ayrı devlet kurmaktan bahsetmiyor. Türkiye'de durum aynı değil. Dem ağırlıklı bir eyalet parlamentosu ve ona bağlı iller, ister istemez bölücülüğe can suyu olur. Allah muhafaza.
Federal yapı sorunları çözmez Ama valilerin ve belediyelerin yetkileri artırılmalı belediyeler kanuna bağlı olmadan (ama kanunlara aykırı olmadan ) kararnameler çıkartılmalı ve şehirlerin ayrı hazineleri olmalı diye düşünüyorum. Kısaca üniter yapı gevşetilmeli. Ama federal yapıya geçilmemeli federal yapı Türkiyenin sonu olur.
Doğu kesinlikle dogru dogudaki zaten doguda yasmaya alismis ancak her sey Batıda oldugu icin bir sekilde oraya gidiyor. Ayrica Dogu mustakil evlere cok musait oldugu halde apartmanlarda yaşanıyor. Turkiyenin çogu yeri sanayi bolgeleri Batida oldugu icin atıl hale geliyor ve bence bu da gelişmemisliğin en buyuk göstergesi
aşırı nüfus bir şehir için neden sorun olsun ki? aklınıza bu kıyaslarda hep batı’nın şehirlerini getiriyorsunuz ama çin’in, hindistan’ın, japonya’nın şehirlerinde şehirler gayet kalabalık nüfus taşıyorlar. Ordaki kalabalık şehirlerle istanbul’un farkı başta saydığınız depreme dayanıklılık, trafik, su, ulaşım, barınma gibi sorunlarda istanbul’un fiyasko vermesi. Yani sonuç olarak nüfustan öte baştaki sorunlar asıl mesele olabilir belki de
Bu biraz da turkiyenin gec sanayilesmesinden kaynaklanıyor. Almanya 200 yilda yavas yavas sanayileşirken homojen bir nüfus dağılımını daha kolay elde edebilmiş. Fakat tr 80 sonrasinda neoliberal ekonomi ve sanayi atılımına kalkınca kısa surede yoğun goc dalgaları yaşandı. Bu konulara ozel olarak calışmak lazım yoksa eksik tespitler yapılabilir, bu da bizi yanlış sonuca ulaştırır.
Problem anlattığınız sorunu teşhis etmek, konuyu anlayamamak değil, tam tersine çözmek için irade göstermemek hatta tam olarak anlattığınızın problemin olamasının irade edilmesidir. Anadoluyu gezenler bilir köyler hatta ilçeler bomboş metropoller tıkabasa dolu. Tam anlattığınız problemler olsun diye yapılıyor bunlar.
Rabbim İstanbul'da kirada oturan kardeşlerimize yardım etsin. Bir şey dediğin zaman piyasa deyip geçiyorlar. Hakkından fazlasını isteyen ev sahiplerine Allah yedirmesin.
*"Öğrenciyim.Aileme yük olmak istemiyorum.Bu kadar kişi içinden 5-10 takipçi gelse çok iyi olur.Bunu sürekli belirtiyorum.Kendinize, sağlığınıza çok iyi bakın.Selam ve dua ile... "*
Zamanı olmayanlar için kısaca :Erzincan'da editçi bulamayan ACM İstanbul'u kıskandığı için İstanbul'a reddiye yapıyor.
Ayda bir İstanbul'a gitmekten yorulan ACM muhtemelen İstanbul'a taşınacağım diyor. Bu sırada da mevcut problemlere deyinmeyi ihmal etmiyor.
İstanbul'a taşınma planları olan ACM, kendine yer yapmak için işverenleri tenkit ediyor.
Altay abi Istanbulda oturmuyor mu?.
Erzincan da oturuyor diye biliyorum@@osmaNfaruk3242
Her şeyi de şakaya vurmayalim
10 yıl yaşayıp çalıştığım İstanbul’dan illallah edip ana baba ocağı Kayseri’ye geri taşınırken bir niyetim de yığılan dengesizliği tersine çevirmek için duvardaki bir taş da ben olayım idi. Yazılım işiyle uğraşıyor olunca uzaktan çalışarak bu geçiş kolay oldu. Burada da ekosistemi canlandırmak lazım bi kova su da ben dökerim dedim. Tabi o zamanlar civciviz bireyle bişeyler olur falan sanıyoruz olmaz tabi. Gayrete yine de devam tabi.
İstanbul'dan ayrılan çoğu kişi neredeyse IT sektöründen.
En azından kendinizi kurtarmışsınız Safa Bey, zihin yükünüz hafiflemiştir. İyi yönünden bakalım.
@@senshencritical elbette öyle, o kadar rahatım ki her gün şükrediyorum bu duruma. Keşke daha fazla insanın da bunu yapabileceği bi altyapıya ön ayak olabilsek, söylemek istediğim bu.
Anadolu'da en az 10 rezerv şehir yapılarak sanayi ve buna bağlı olarak orada bulunan nüfus tamamen kaydırılmalı.
O maliyeti karşılayacak güç şuan yok
Eğitim konusunda da aynısı geçerli, liseyi istanbulda okuyan biri olarak buradaki imkanların kendi memleketimde olmaması beni veya yaşıtlarım olan arkadaslarimi ailevi problemlere surukleyebiliyor, gelecek nesillerin oluşumu için önemli bir nokta bu, ki aile yapısının bozulmaya çalışıldığı bu dönemde çok büyük bir problem bu
İstanbul depreminden Allah bizi korusun
İnanmayın arkadaşlar İstanbul'a taşınacak, bozdu yorumlarının önüne geçmek için önden algı yaratıyor!! 😅
Ahhahahahaha
Ya İstanbulu ben alacağım, ya da İstanbul beni. (ACM)
😄😄
Coğrafya usülü koyabilirdiniz video başlığını hocam 😅❤
İstanbul'un yeni Sefir'i
Altay Çakır Meriç
İstanbul problemini öngörüp bu cuma nasipse Bilecik’e taşınıyorum. Allah utandırmasın
Allah yardımcınız olsun
Hocam İstanbula toplu bir kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. Lakin ülke şuan buna hiçbir şekilde hazır değil.
ne demek hazır değil,yol yaptı köprü yaptı...
@@baran5089CHP Niye Yapmadı 100 Yıldır ! CHP Yapar Önümüzdeki Dönem CHP Başa Gelir, Zaten Gizli İktidar Hep CHP 'dir !
@@baran5089 paradan kule yapıp pariste afterparty yapsa hoşuna giderdi di mi?
@@fenerbahce4400 yok 5 tane uçakla gidip sadece yakıta 1 milyon dolar verseydi benim vergilerimle daha çok hoşuma giderdi.
@@baran5089onlarca yıl yapılmamış, yatmışlar. Yeni yeni yapıyorlar o yüzden hazır değil.
Ülkenin her köşesine lokomotif görevi görecek üsler(şehirler) kurulmalı.. bu lokomotif şehirler yanındaki vagon illeri de çekmeli. Her lokomotiv özellikle bir alanda öne çıkmalı. Yanındaki civar illerde o alanın yan sanayisine, parça tedariğine ev sahipliği yapmalı. Başka türlü söylediğiniz gibi koca Türkiye'nin dörtte biri İstanbul'da, diğer dörtte biri de İstanbul civarındaki illerde. Ülkenin ağırlık merkezi kaçmış!.
Doğu Anadolu coğrafyasında hangi il lokomotif olabilir. Orda yine bir ton sorun çıkacak. Asıl savaşımız ülkenin coğrafyası ile. Maliyeti kat kat arttırıyor.
Çok haklısın İstanbul için söylediklerinde @altaycemmeric kardeşim, ama ne demiş şair, "Ana gibi yâr olmaz, İstanbul gibi diyar/Güleni şöyle dursun, ağlayanı bahtiyar." Bir İstanbullu olarak, her haliyle İstanbul... Ama gerçekten de çok haklısın, emeğine sağlık... Selametle... 🤲
Allahümme Salli âlâ seyyidinâ muhammedin ve âlâ âlihi ve sahbihi ecmain Allah razı olsun Allahümme Salli Âlâ seyyidinâ muhammedin ve âlâ âlihi ve sahbihi ecmain
Bu benim işim değil dedin doğru ama cok okumuş adamsın abi belki kendi düşüncelerini aktarabilirsin
Abi bu benim işim değil deyip kenara çekilemezsin bunu da senin çözmen lazım
Deli misin ya
Bari bu konuda haksız ol hocam ya adamın haksiz olduğu konu yok gibi maşallah berekallah berekallah ❤
Güzel bir noktaya değindin abim.
Ama başka bir önemli bir nokta daha var.
İstanbul'daki nüfus Anadoluya aktarılırken, İstanbul'u Türk olmayan, bu memleketin insanı olmayan insanların yaşadığı yer hâline de getirmemek lazım.
Yani şunu demek istiyorum. Dışardan gelen adama Türkiye de yaşamak istiyorsa, vatandaşlık verilecekse mümkünse İstanbul dışı bir yer vermek lazım. Yoksa İstanbul, Rus, Alman, İngiliz, Koreli, Çinli, Arabı, Farsı, yetmiş iki milleti derken bu memleketin insanı dışında herkesin memleketi olacak. Dolayısıyla yabancıların memleketi haline gelecek. Bu gelenler bu memlekete vatandaşlık bağıyla bağlı olmayacak hiçbir zaman. Zaten yerleşim izni alanlar para sahipleri, dolayısıyla zengin insanlar olacak. Onların da vatanı milleti paradır zaten. Dolayısıyla dışardan kimse gelmesin diyemeyiz ama belli yerlerde lokalize olunmasına izin verilmemeli. Antalya gibi, Trabzon gibi olmamalı. Bu memleketin sahibi gene bu memlektin insanı olmalı. Bu memleket için ölecek insanlar olmalı.
konuya daha geniş bir perspektiften yaklaşalım: 1800’lü yıllardan itibaren anadolu’nun şehirlerinde bir sanayi faaliyeti, eğitim faaliyeti, orta sınıf hareketi, kültürel faaliyetler vs. oluşmaya başlamıştı. Osmanlı bu atılımları yapan kesim olarak Batı’yla daha adapte diye gayrimüslimleri (ermeniler ve rumlar özellikle) seçmişti. Tanzimattan-20.yy başına kadar Anadolu kentlerinde şehirleşme vardı.
Soru: Neden takriben 1915 yılı itibariyle Anadolu şehirleri kentleri bu denli kurudu yok oldu fakirleşti?
Gündemi değiştirmeye çalışıyor, araştırılsın!
Kimseyi ayırmadan söylüyorum biz hiçbir şeyin hakkını vermiyoruz
Aklınıza ne getirirseniz getirin bu böyle maalesef
Her problemin altında yatan gerçek budur.
İstanbuldan izleyen ve Trabzonlu olan biri olarak, 25 senedir grubetteyiz, dönmeyede pek niyetimiz yok gibi. ne yapalım ekmek parası için geldik buralara. Ev fiyatları artsada kimsenin döneceği yok. Hala trafik tıklım tıklım. nasıl para kazanıyorlarsa enflasyon, fiyat artışı, yoğunluk vs hiç birşey etki etmiyor. bende anlamadım
İstanbul gerçekten yaşanmaz bir hale geldi.Tesbitleriniz de çok doğru Altay kardeşim.
Biz de nasip oldu yakın zamanda şirketimizi Bilecik'e taşıdık yaklaşık 12 çalışanımız ve aileleriyle beraber.
İstanbul yaşanılabilir bir şehir olmaktan çıktı artık yavaş yavaş insanların bu şehri terk etmesi gerekiyor yoksa bu nüfus artışı devam ederse büyük bir deprem riskinin olduğu bu şehir ülkenin geleceği için büyük sıkıntılara yol açabilir.
Eskiden herhangi bir basit mevzuda TV kanalları, İstanbul' da sokağa muhabirleri çıkarır o mevzu hakkında soru sorarlardı 5 - 10 kişiye ve utanmadan "Türkiye, bu mevzuda böyle düşünüyor" derlerdi :)
Erzincan'ın ilçesindeyim çoçukluk arkadaşlarımın hepsi İstanbul'a çalışmaya gitti burada kalsalar iş yok kebapçıda çoçuk çalışıyor günlük 400 tl alıyor sigorta yok. Bunun yerine gidiyor İstanbul'a 30-35k maaş alıyorlar. Meslek Yüksel okulu olmasa burası ıssız bir kasabaya dönecek.
Kira 25k kanka afiyet olsun
@@olayufkuu5 kişi yaşar bekar adam hopp sana 5k
K ne demek? Bin mi?
isanbulu zorbalamak efsane zevk veriyor abi
Çok önemli bi konu, değindiğiniz için Allah razı olsun
Arkaplan süper yahu. Maşallah. Barekallah.
Prodüksyon kalitesi her gün artıyor stüdyo ekibi çalışıyor
*"Öğrenciyim.Aileme yük olmak istemiyorum.Bu kadar kişi içinden 5-10 takipçi gelse çok iyi olur.Bunu sürekli belirtiyorum.Kendinize, sağlığınıza çok iyi bakın.Selam ve dua ile... "*❤
Allah yardımcınız olsun abi❤
Hayatım boyunca yaşamamayı hayal ettiğim bu şehirde hasbelkader 2 yıldır hayatta kalıyorum (özellikle yaşıyorum demedim) Bu şehir insandan insanlığını alıyor. Bir medeniyet nasıl tefessüh eder ne yazık ki gözlerimle görüyorum. Her gün dışarıya birbirimizin üstüne çıkmak için çıkıyoruz. Pek çok sosyal sorunda insanların bireysel olarak bir şeyleri değiştirme iradesi göstermesi o sorunun çözümünde en kestirme ve etkin yoldur. Ancak bu kokuşmuş şehrin üstesinden ya insanlar için insanlara rağmen tavır alan yönetici bir hareket ya da bizzat kıyametin kendisi gelir.
Henüz ilkokulun başında,küçük bir çocuk iken müşahede ettiğim bir problemdi. Yıllar geçmesine rağmen bu konuda hiçbir çözüm bulunamadı,hiç kimse de üstüne düşünmek istemedi. Maalesef her şey daha kötüye gitti.
İstanbul'un adını duyunca aman Allah korusun diyorum.
Ama kaçırdığı büyüklü küçüklü kültürel sosyal şeylere üzülüyor insan.
Ki ben asosyal ve evci bir insanım gayet.
Ama... İstanbul mu... Yok Allah'ım lütfen başka güzel bir yerde kuruyum hayatımı...
ACM' ye bazı noktalarda katılsam da bazı noktalarda farklı düşünüyorum. İstanbul'daki en çekici neden iş imkanları gibi görünse de aslında kalabalık ortamda kendi yaşam tarzına yakın çok kişiyi bulabileceğin bir ortam. Ermeni ermeniyi, filan köylü filan köylüyü, cemaatçi cemaatçiyi, alemci alemciyi.. zaten dağılımda bir kısım merkezi yerler hariç benzer kültürdeki insanların birbirine yakın oturduğunu ve kültürünü muhafaza ettiğini görecekcin. Hatta Türkiyede uzun süre kalıp dil öğrenme gereği duymayan yabancıları da.. yani dil olarak kültürler muhafaza ediliyor. İçine gitmeden pek anlaşılması mümkün değil...
Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde imkanlar kısıtlı olduğu için toplanma ekonomilerinden maximum faydalanmak amacıyla böyle yığılmalar olur hocam, eskiden mecburen marmara çevresine yığdılar. Şimdi imkanlar çok daha fazla, tesine göç teşvik edilmeli, toplanma ekonomilerinden faydalanan bölgeler artırılabilir artık.
@@fenroel6148 kesinlikle katılıyorum. Son 2-3 yılın istatistiklerine bakıldığında İstanbul'dan gidenler gelenlerden daha fazla. İnsanlar hayat pahalılığı ve deprem korkusu yüzünden zaten yavaştan tersine göçü başlattılar gibi gözüküyor. Şimdi devletin yapması gereken belli başlı desteklerle bu yönelimi teşvik etmek.
Abi çok güzel bı konuya deginmisin eline sağlık İNŞALLAH gerekli önlemler alınır.
Mükemmel bir tespit halimize yine tercüman oldun
fakat üzücü ve garip bir durum
atalar hiç planlı hareket etmemişler
Kamera açıları profesyonel olmuş, görüntü kalitesi arka plan bayağı iyi, Altay abi çok bozdu.
Büyük İstanbul depreminde yaşanacak faciayı düşünemiyorum.
İstanbul’a kısıtlama bekliyoruZ
Daha da kötüsü böyle bir şehrin depremde yerle bir olacak olması
"Erzincan'da yaşamaya çalışıyorum."
Bizim yayınevimiz yok diye yapıyor hep böyle
İstanbul la vize konulsun.Kocaeli ve Sakarya illerinden İstanbul la hızlı tren lerle işçi taşınsın Japonyada olduğu gibi.
👏🏻👏🏻
Pratik hayata dokunan ve her gün ne olacak halimiz dediğimiz bir konuya değinmişsiniz. Umarım bilginizi kullanıp hayata dokunabileceğiniz pozisyonlara gelirsiniz. İstanbullular olarak bıktık bu şehrin paradokslarından, sıkıntılarından
Maşllah kameralar açılar profesyonelleşmiş müthişş
Bu çok bilinen bir sorun ve bir türlü üstesinden gelinemeyen bir sorun.
Hiç bir dil, yabancı kelime ithaliyle bozulamaz hocam; çünkü gramer bizatihi halktır. Dolayısıyla halktan bağımsız bir gramer inşa etmek dili tahrif edebilir.
Hacı gitme Istanbul'a. "O hadariliğe geçersin ama çöküş mukadder olur." Der Hz. Şeyh
Adam doğru söylüyor beyler dağılın
abiii hemen İstanbul'a gelinnnnnnnnn ohhhh
Düzgün türkçe için Gonyamın köylerinde özellikle dağlarda dolaşmanız lazım (İstanbulda doğup büyüyen birisi konuşmaların %40ını takriben anlaması çok zor yer yer oran artar)
Biz İstanbul'dan kurtulmanın hayali ile yaşıyoruz abi sen İstanbul'a geliyorsun
Vallaha Hocam sırf üniversite için ve imkan için gitmek zorundayım bende Hakkımızda hayırlısı olsun İnşaAllah gelecek 10 yılda nüfus yayılır ...
Kitapların içerisindeki Ayn Rand , Hayatın Kaynağı 👌🏼👌🏼
Bu sene en çok göç veren il oldu İstanbul diye hatırlıyorum. Fahiş kiralar yüzünden kira ödeyemeyen, güzel bir işi olmayan, ailesi kalabalık olan garibanlar mecbur gitti. acil bir çözüm gerekiyor bazı çalışmalar yapacaklar gibi haberler duymuştum ama halihazırda ne var bilmiyorum. Şuan çok başka meseleler var gibi duruyor uluslararası. Ekonominin nispeten büyük başka şehilere kaydırılması gerekiyor. "Burada yaptığımız işle başka şehirde para kazanamayız" olayı biterse kimse İstanbul'a mecbur kalmayacak. Güzel projeler gerekiyor buna önayak olunması adına bu meseleyi hatırlatmak gerek gerekli merciilere.
Bunun önemli sebeplerinden biri asgari ücretin bölge bazlı değil ülke bazlı belirlenmesi, istanbuldaki biri afyondakine göre 2 kat fazla kira ödüyor böylece afyondaki işçi çok daha fazla kâr edebiliyor, ancak afyondaki işletme istanbuldaki kadar kâr edemiyor bu da yüksek asgari ücretten dolayı işletmelerin istanbuldaki kadar kâr edememesine sebep oluyor. İşletme açısından düşün, işçi ücretin istanbulda da afyonda da aynı, tabii ki istanbulda dükkan fabrika açarsın.
Kentsel dönüşümle falan çözülebilecek bir yapısı yok oranîn. 16 sene Başakşehir 3 yildır Konya'da yaşıyorum ve söyliyim memleketimin ülkenin Bekası için bu derece ònemli olması rahatsız edici. Deprem eninde sonunda olucak. Bir şekilde nufusu doğuya doğru kaydırmanın bir yolu olmazsa yemin ederim Tükiye görmediği ekonomik krizi ve dramı yaşar
Abi doğudan gelenler doğuya giderse güzel olur sonradan gelenler memleketine dönerlerse üniversite öğrenciler dönerse tabi imkanlar sunulup hem demografik yapımızda bozulmaz İstanbul doğulu doldu
Sağlam bi deprem olsa İstanbul'da o zaman gör bakıyım neler olur
Pandemi vesilesiyle bazı işlerde uzaktan çalışma ortamı oluştu aslında, bu da bazı ailelerin anadolu'da yaşayabilmeleri için ortam sağladı ama bu sektörlerde bile geri adım atma emareleri görülebiliyor maalesef.
Bunun çözümü büyük şehirlerde daha fazla gelir ve kurumlar vergisi, küçük şehirlerde daha az almak olur
ABD ve Almanya gibi federal yapılı ülkelerde eyaletler bazında her türlü vergi değişiyor. Örnek olarak Amerikada teksasda eyalet bazında gelir ve kapital gelir vergisi yok, mülk ve kurumlar vergisi düşük. Ama kaliforniya tam tersine vergi cehennemine dönüşmüş halde ve insanlar texasa gidiyor. Kaliforniyada vergilerin yüksek tutulmasının bir diğer sebebi de su kıtlığı. Bu anlattığım fikri LDP eski genel başkanı Besim Tibuk sunmuştu
Arkadaşlar yorumu beğenirseniz sevinirim.Altay abi senden bir isteğim olucak.Acaba bazı ilimler için bize okuma listesi yapar mısın acaba?
Mantık,Sosyoloji,Psikoloji,Mantık,Felsefe vs için okuma listesi hazırlasan çok güzel olur abi
Abi masa kısa gelmiş sana. Ya sandalye biraz alçak olsun ya da masa bir tık yüksek. Sadece tavsiye. Rahatsız bir şekilde oturuyormuşsun gibi geliyor da ondan söyledim )))
Abi 27 yaşımdayım İstanbul’da doğmuş büyümüş biri olarak ve dedelerimde burada doğup büyümüşler yani nesil burada son5 yıldaki İstanbulda ki bozulmayı sana anlatamam abi mülteci cart curt diyorlar evet bu doğru ama bütün sebep onlar değil doğulular buraya geldi ege bölgesindekiler buraya kayıyor ve abi cidden şehrin bütğn yapısını ahlakını kültürünü bu tipler bozdular üniversite öğrencilerinden bahsetmiyorum bile burada doğup büyümüş biri olarak son 5 sene önce sonrası aradaki farka biz bile hayret ediyoruz
Allah sizden razı olsun
Görüntü kalitesi niye bu kadar iyi
Arkadaşlar 1900 öncesine ait veriler Osmanlı toplam :20.5 milyon nüfusu
İstanbul yaklasik 950 bin
Yani yaklaşık 20de biri. Günümüzde bu oran 4-5 kat artmış
tr.m.wikipedia.org/wiki/1893_Osmanl%C4%B1_%C4%B0mparatorlu%C4%9Fu_n%C3%BCfus_say%C4%B1m%C4%B1
arkadaşlar ben geçen sene ankarada staj yaptığımda istanbulun ne kadar zor bir şehir olduğunu anladım. İstanbulda yaşarsanız salt bu şehirde yaşadığınız için abartsızı günde 2-3 saatiniz yollarda veya erken uyanma gibi entelektüel birikiminize artı değer katmayan faaliyetlerle geçer. Velhasıl imkanınız varsa hayat planınızı istanbul dışında yaşamaya göre yapın ömrünüzün %10-20 sini maleyani işlerde tüketmeyin boşu boşuna
@@samettathan evliliği istanbul dışından bi hanımla yapınca ömrüm yollarda geçti deyip ona kavuşamama bahanesini bulmuşuz diyebiliriz hocam:)
Ya hocam, ev fiyatları uçmuş. Ev ararken emlakçılar, bu gidişle İstanbul'da orta sınıf da İstanbul'u terk etmek zorunda kalacak diyorlardı. Zeytinburnu'nda yaklaşık 15 senedir oturuyorum. Çoğu yer artık yavaş yavaş yıkılıyor. Lüks olmuş resmen burası. Ben hayatımda Zeytinburnu'nda bu kadar zengin insanları bir arada görmemiştim shsjdjdjfb
Çok muhim bi mesele bence
Parayı İstanbuldan Anadolu şehirlerine çekmek gerekiyor
Adam Erzincanda kameraman bulamayınca bunu araştırmış :)
Bu olayın ana sebebi coğrafya ve ulaşım. Erzincan'a ya da başka bir yere sanayi götürmek maliyetli. Sermaye yok, ekonomi izin vermiyor. Ben uzun bir süre daha bunun değişeceğine ihtimal vermiyorum. Devlet destekli ciddi yatırımlar olması lazım, bunun içinde devletin iyi durumda olması lazım. Bence 100 yılın en iyi noktasında giderek gelişiyor ama daha çok zamanı var.
Ülkede Kocaeli'den doğuda Ankara harici biraz da Kayseri harici öyle çok da istihdam üreten yerleri yok. Akdeniz kıyılarında bir iki şehir harici tamamen dönemsel işler oluyor. Bu yatırımları getirin abi artık 😅
Müstakil evler çok önemlidir
Bütün mesele rant... Ben Almanyada yaşıyorum küçük şehirlerde veya ilçelerde çeşitli üretim faaliyetleri var bu nedenle is bulunabiliyor. Tabiki bu üretim faaliyetinden yerel yönetimler faydalanıyor. Turkiyede bu payı diğer şehirler alamasın tek bir yerde çok rant olsun ki hortumlamak kolay olsun diye kimse birsey değiştirmiyor....
Yok abi şu kameranın netliğine açısına falan baksanıza acm bozdu diyorum anlayan yok..
Abi İstanbulda öğrenci olmak bile Anadolu illerine kıyasla çok farklı, bir ton alternatif var, ilmine ilim katabileceğin. Ama içeri kısımlarda bir elin parmağını geçmiyor maalesef ...
ağzına sağlık abi, güzel bir yorum. Şunuda eklemek gerekiyor.
Son yıllarda özellikle savunma sanayi firmaları bu dediğini yapmaya başladı. Örneğin aselsan konyada fabrika açtı. oraya sadece işçi değil, teknisyen mühendis gibi kalifiyeli elemanlarda gitti .Fakat 85 milyon nufüsü göz önüne aldığımızda hadi en iyi ihtimal 10bin kişinin konyaya gitmesi çokta yeterli bir şey değil. Ancak başlangıç açısından güzeldir.
Bu işi yapacak olan hükümettir, kimse kusura bakmasın. Biz kendi problemlerimizi çözmek yerine akın akın mülteci alıyoruz. 13 milyon sığınmacı/kaçak/göçmen adına ne derseniz geldi, ve daha 1-2 gün önce ıraktan vize serbestliği ile yeni insanların gelmesinin önü açıldı. Kaldı ki 15 milyon nüfus muhtemelen kayıtlı nüfus, birde kayıt dışı nüfus var. Hal böyle olunca hem kiralar artıyor hem yaşam zorlaşıyor hem insanlar daha stresli gergin oluyor vs.
Fakat diğer tarafta bakınca tarım bitme noktasına geldi. Anadolunun asıl geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır fakat insanlar ektiğini biçemiyor , komik rakamlara satmaya zorlanıyor. Benimde ailem çiftçi idi, fakat çiftçilik geçem sağlamaya yetecek bir iş olmaktan çıktı. Bunun en büyük sebebi gereksiz üniversite enflasyonudur. Amerikaya giden insanlar işçilik yaparak bile kaliteli besinler alabiliyor. Mutlu bir şekilde hayatını idame ettirebiliyor(şimdi yok amerika kötü vs. demeyin örnek vermesi açısından yazıyorum) fakat türkiyede insanlar daha iyi hayat yaşayabilmek için memurluğa/üniversitelere yönlendirildi. Sonuç ? Elde var koca bir işsiz yığını.
Ayrıca sürekli insanlar boyacı olun, inşaat ustası olun vs. yönlendirmelerde bulunuluyor fakat size asgari ücret+sigortayı bile çok gören adamlar asgarinin yarısına gidip afgan çalıştırıyor. Böyle bir durumda siz iş beğenmiyorsunuz konumuna düşüyorsunuz. Eee kardeşim ben o parayla nasıl geçineceğim ? Bu sefer de oku iyi yerlere gel tezi öne sürülebilir fakat okuyan çok fazla insan var, kaldı ki kaliteli üniversite mezunları bile artık düşük maaşlar alıyor maalesef.
Yani Altay abi, iyi niyetli bir söylem fakat eksik bir söylem. Kimse darılmasın gücenmesin. 20 senelik AKP yönetiminin bize faturasıdır bunlar. Ülke ekonomik çöküşten evvel ahlaki , kültürel ve değersel olarak çökmüştür. Altay abi zaten demografik bozulma derken bundan da bahsediyordu. Bunun bir kamuoyu oluşturmasını dilerim. Ben ocu bucu şucu değilim. inşallah kalkıpya yorumlarda bana akp propagandası vs. yapmazsınız. Ben bu vatanın çok güzel şartlarda olmasını herkesten çok isterim ama bazı gerçekleri göz ardı edemezsiniz. 20 yıldır her türlü politikayı ben yönetmedim.
İnşallah bazı şeyler düzelir ama zerre umudum yok. Her geçen gün ülke daha da büyük bir çöplüğe dönüşüyor. Allah'tan umut kesilmez lakin bu yönetim bu insanlar ile işimiz zor. Bir yandan milyonlarca sığınmacının ülke ekonomisine olan yükü, bir yandan hortlayan pkk sempatizanları, ülkenin her geçen güç daha da emniyetsizleşmesi vs. vs. bazı şeyleri artık düşünüp tartmamız lazım. Ayrıca Allah korusun olası bir İstanbul depreminin de ekonominin çökmesine ve hatta bağımsızlığımızın bile tehlikeye girmesine sebep olabilir. Sadece Dua etmek yetmez, tevekkülde etmeliyiz.
Kalın sağlıcakla.
Abi bunun olma sebebi Türkiye'nin üniter devlet yapısı olması, federal bir ülke olsa mesela şehirlere göre vergi, asgari ücret olsaydı durum böyle olmazdı, artvin'deki bir insanın vergisi, nevşehir'e gidiyor, şehirlerin kendi içersinde ekonomik yönetimi olsa, ekonomi konusundaki müdaheleler farklı olsa bu kadar olmazdı, tüm türkiye'nin her yerinde aynı sistem olursa yozgat'ın cezbedici hiçbir yönü kalmıyor
belediyelerin tek görevi rant ve çöp toplamaktan öteye gidemiyor çünkü, devletin yapılanmasında da sıkıntı var bu yüzden, cezbedici kılan hiçbir şey yok, 90 milyon nüfuslu, büyük topraklara sahip bir ülkede üniter devlet yapısının olması temelde sorunu oluşturan şey, bunun artık revize edilmesi gerekiyor.
Federal devlet yapısının böyle bi faydası olacağını bu yorum sayesinde farkettim. Cidden düşünülmesi gereken bir çözüm şekli.
Yok usta, federal bir devlette doğmuş büyümüş birisi olarak söylüyorum: Almanya'nın sorunlarının yüzde 90 sebebi federal yapısıdır. Hep duyarsın 'Almanya'da şu kadar kamu aracı var, Fransa'da şu kadar var, Türkiye'de kat kat fazlası' diye. Tam tersi. Almanya'da kamudan maaş alan insan sayısı kilise kurumları dahil 12 milyon civarı, ve bunun en az üçte biri federal/eyalet yapısından kaynaklanıyor. Artı: Almanya'nın şimdilik bölücülük diye bir sorunu yok. Eyaletler, ayrılmaktan ve ayrı devlet kurmaktan bahsetmiyor. Türkiye'de durum aynı değil. Dem ağırlıklı bir eyalet parlamentosu ve ona bağlı iller, ister istemez bölücülüğe can suyu olur. Allah muhafaza.
Federal yapı sorunları çözmez
Ama valilerin ve belediyelerin yetkileri artırılmalı belediyeler kanuna bağlı olmadan (ama kanunlara aykırı olmadan ) kararnameler çıkartılmalı ve şehirlerin ayrı hazineleri olmalı diye düşünüyorum.
Kısaca üniter yapı gevşetilmeli.
Ama federal yapıya geçilmemeli federal yapı Türkiyenin sonu olur.
Doğu kesinlikle dogru dogudaki zaten doguda yasmaya alismis ancak her sey Batıda oldugu icin bir sekilde oraya gidiyor. Ayrica Dogu mustakil evlere cok musait oldugu halde apartmanlarda yaşanıyor. Turkiyenin çogu yeri sanayi bolgeleri Batida oldugu icin atıl hale geliyor ve bence bu da gelişmemisliğin en buyuk göstergesi
Bu işin ucu Osmanlı'dan itibaren gelen üniter devlet anlayışı ve yerel elit/burjuva kesimlerin eksikliğine kadar gider.
İlk beş dk da yorum yaparsak Altay abinin görme ihtimali yüksek 😁😅
Umarım İstanbul da yaşayabilmek için vize türü bir uygulama gelir
Dediklerine taban tabana katılıyorum abi. Ama ülkecek o kadar çok derdimiz var ki (yapay/gerçek/büyük/küçük) buna ne zaman sıra gelir bilmiyorum.
Çok haklısınız üstad.
Bursa 'ya gel reis
Ya maalesef çok büyük bir mesele aslında. Seksen milyonun bir şehre mecbur haldeki veya bağlı haldeki yaşamı. Adaletsizlik :/
Deprem, trafik, su, ulaşım, barınma bunların hepsi hikaye İstanbul'un tek sorunu aşırı nüfusu
aşırı nüfus bir şehir için neden sorun olsun ki? aklınıza bu kıyaslarda hep batı’nın şehirlerini getiriyorsunuz ama çin’in, hindistan’ın, japonya’nın şehirlerinde şehirler gayet kalabalık nüfus taşıyorlar. Ordaki kalabalık şehirlerle istanbul’un farkı başta saydığınız depreme dayanıklılık, trafik, su, ulaşım, barınma gibi sorunlarda istanbul’un fiyasko vermesi. Yani sonuç olarak nüfustan öte baştaki sorunlar asıl mesele olabilir belki de
Bu gömlek çok yakışmış abi en az 2 yıl giy bunu
Mebus olma istikametinde giriyorsunuz hocam
Bu biraz da turkiyenin gec sanayilesmesinden kaynaklanıyor. Almanya 200 yilda yavas yavas sanayileşirken homojen bir nüfus dağılımını daha kolay elde edebilmiş. Fakat tr 80 sonrasinda neoliberal ekonomi ve sanayi atılımına kalkınca kısa surede yoğun goc dalgaları yaşandı. Bu konulara ozel olarak calışmak lazım yoksa eksik tespitler yapılabilir, bu da bizi yanlış sonuca ulaştırır.
kendin İstanbul'a gitmek için zemin hazırlıyorsun diye yorumladım abi
Şu problemi daha yüksek sesle duyurabilsek keşke
Hiç hiç sevilesi bir şehir değil sevenleri anlayamıyorum
Gitme abi İstanbula, diren.
Problem anlattığınız sorunu teşhis etmek, konuyu anlayamamak değil, tam tersine çözmek için irade göstermemek hatta tam olarak anlattığınızın problemin olamasının irade edilmesidir. Anadoluyu gezenler bilir köyler hatta ilçeler bomboş metropoller tıkabasa dolu. Tam anlattığınız problemler olsun diye yapılıyor bunlar.
Oo reis iki kamera kullanmışın
Abi İstanbul'da yeni yerlesimci yasaklanmalı kxkxkc
O değilde, altay abinin br gideri varmış ha. 140p ile izlerken pek fark edilmiyordu.