Karl Marx'ın Düşünme Tarzı ve Das Kapital'in Anlamı

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 авг 2024
  • Karl Marx'ın başyapıtı olan Das Kapital'de ortaya koyduğu düşünme tarzı nasıl bir rasyonaliteyi temsil etmektedir?

Комментарии • 53

  • @yauvz9967
    @yauvz9967 2 года назад +4

    o kadar ilham verici ve o kadar başarılı bir sohbet olmuş ki sizi tebrik ederim sevgiler sunuyorum.

  • @kemaloksuz-xe6cm
    @kemaloksuz-xe6cm 10 месяцев назад +2

    Bu zamana kadar dinlediğim en güzel marks anlatımıydı🙏🙏✌

    • @mpowerdreamteam
      @mpowerdreamteam  10 месяцев назад

      Yorum için teşekkür ederim🌸🕊

    • @kemaloksuz-xe6cm
      @kemaloksuz-xe6cm 10 месяцев назад

      Ben teşekkür ederim hocam yüreğine emeğine sağlık 🙏🙏

  • @Sabir2AZE
    @Sabir2AZE 2 года назад +2

    Kantın noumen’i üzerine olan yorum ne kadar aydınlatıcı ve basit.Hayran kaldım,ben bunu nasıl fark edemedim daha önce.Çok teşekkür ederim,hocam.

    • @mpowerdreamteam
      @mpowerdreamteam  2 года назад +1

      İlginize asıl ben teşekkür ederim🌱🕊

  • @emrefidelcelik
    @emrefidelcelik 3 года назад +2

    Çok güzel bir anlatım olmuş, su gibi aktı gerçekten hocam çok teşekkürler.

  • @alihaydaryldz9867
    @alihaydaryldz9867 4 года назад +6

    Marx'ın en büyük felsefesi olan, Tarihsel Materyalizmi açık bir dille diyemiyor,ama metafiziği elli defa dillendiriyor.Ayrica konuşma tarzı uykumu getirdi.Yinede teşekkür ederim.

    • @mpowerdreamteam
      @mpowerdreamteam  4 года назад +3

      Ali Haydar Yıldız emeğe saygınıza çok teşekkür ederim. Bu arada metafizik ne demektir, açıklarsanız sevinirim?

    • @alihaydaryldz9867
      @alihaydaryldz9867 4 года назад

      @@mpowerdreamteam Metafizik ideolojilere gelinirse… Metafizik ideolojiler çelişkilerin geriletici yanını temsil eder ve işlevleri insanları çelişkilerin yeniden üretimine katmaktır. Tüm dinler ırkçı faşist fikirler tarihin akışı içerisinde toplumsal koşullardaki değişime tepkiyle oluşmuş muhafaza edici/gerici (reaksiyoner) düşünceler metafizik ideolojilerdir.
      Metafizik ideolojiler görüntü gibi ya da serap olayında olduğu gibi, gerçekliğe ilişkin bir görüntü ya da yansımadır. Metafizik ideolojiler gerçekliği olduğu gibi yansıtmaz. bu ideolojilerde gerçeklik baş aşağı algılanır. gerçekliğin fetişleri ürettiğine değil, fetişlerin gerçeği belirlediklerine inanılır. Metafizik ideolojiler gerçekliğin böylesi bir hayal algılamasına ve kavrayışına tekabül eder. Metafizik ideolojilerde bir liderin, kurt, deve, inek gibi bir hayvanın. Türklük gibi bir etnik kökenin; haç gibi bir nesnenin; kurgu ürünü bir antitenin fetişleştirilmesi söz konusudur. Gerçekte öyle olmadığı halde bunlara güç, kudret, büyüklük, yaratıcılık, koruyuculuk, tılsım gibi özellikler atfedilir.
      Metafizik ideolojilerin içerdikleri fikirler, hayaller veya düşler gibi test edilebilir, sınanabilir, gerçekleştirilebilir de değildir. İnsanlar bu tür ideolojilerle hayatlarına bir yön verebilir, somut faaliyetlerde bulunabilir, politik hareketlere katılabilir ancak metafizik ideolojilerinin içeriğini nesnelleştirme olanakları yoktur. Bu tür ideolojiler bireyler tarafından duygu, değer, algılama, kavrayış biçiminde deneyim olarak yaşanır.
      Metafizik ideolojiler, bazı bilimsel bilgiler ya da görüşler, genel yapılarını bozmayan bazı realist ama tali görüşler içerebilir. Ayrıca, bilim tarihi ve komünist hareketin mücadele tarihi bu realist perspektiflerin kapsamına sonradan aşılmış da olsa, bazı metafizik fikirlerin girebildiğinin örnekleriyle doludur. Filojiston görüşü, esir anlayışı, dünya merkezli evren anlayışı bilimsel düşüncenin gelişiminde metafizik fikirlerin de benimsenebildiğini gösterir üç örnektir. Bilimsel düşüncelerin ve komünizmin tarihsel ilk kuruluş ve gelişmelerinde, ilki için simya, astroloji gibi ikincisi içinse, ütopik,ahlaki komünist anlayışlar gibi metafizik yönelimler de gözlenmiştir.
      Faşist ideoloji ve dinci ideoloji gibi metafizik ideolojilerin kapsamındaki fikirler, toplumsal gelişmenin ana yönüyle uyum göstermez, bunlar gerici statükocu özelliktedir. Bu ideolojiler metafizik, gerçekleştirilebilir olmayan fikirler barındırır. Örneğin arı bir şeriat düzeni ya da bir turan devleti kurma ülküsü gibi… Ancak değişen toplumsal koşullarla birlikte dönemin diğer değer ve fikirleriyle eklemlenir arılıklarını yitirirler. Bu metafizik ideolojiler egemen sınıfların mevcut düzeni sürdürmelerine, kısacası statükoya hizmet eder.

    • @mpowerdreamteam
      @mpowerdreamteam  4 года назад +5

      Ali Haydar Yıldız bence bilmediğiniz, anlamadığınız konularda olur olmaz yorum yapmayın. Yorumladığınız şeyleri önce anlamaya çalışın. Saygılar

    • @alihaydaryldz9867
      @alihaydaryldz9867 4 года назад +2

      @@mpowerdreamteam Diyalektik, metafiziğin tersine, gelişme sürecini, nicel değişmelerin nitel değişmelere yol açmadığı basit bir büyüme süreci gözüyle görmez
      gelişmeyi, önemsiz ve belirsiz nicel değişmelerden, açık, temel nitel değişmelere geçilen, ve bu
      nitel değişmelerin, yavaş yavaş değil de, bir sıçrayış biçiminde, bir durumdan ötekine kesin ve hızlı olarak gerçekleştiği bir süreç olarak kabul eder.
      Buna göre, nitel değişmeler, rastgele değil, görünmeyen ve yavaş yavaş oluşan nicel değişmelerin
      doğal sonuçlan olarak ortaya çıkarlar. Engels....
      Teşekkür ederim, sizede saygılar

    • @mpowerdreamteam
      @mpowerdreamteam  4 года назад +1

      Ali Haydar Yıldız şimdi bu söyledikleriniz ışığında yukarıda videoda söylenenleri yeniden dinleyip üzerine düşünün lütfen🙏

  • @furkankemer7524
    @furkankemer7524 6 лет назад +6

    Çok şey öğrendim hocam, çok teşekkür ederim. Felsefenin kümülatifliğini bu kadar güzel kullanmanıza hayranım.
    Saygılarımı sunuyorum.

  • @metehan7433
    @metehan7433 3 года назад +2

    Hocam faydalı bilgiler için teşekkürler. İlkel-Köleci-Feodal-Kapitalist üretim biçimlerini ve üretim biçimlerine geçiş aşamalarını anlatabilirseniz çok faydalı olur.

  • @cai23r
    @cai23r Год назад

    paylaştığınız için teşekkürler

  • @ertunckoybasi7049
    @ertunckoybasi7049 6 лет назад +2

    hocam çok teşekkürler , çok faydalı bir sunum olmuş,,, saygılar

  • @muzafferdemir7269
    @muzafferdemir7269 3 года назад +2

    Teşekkürler Doğan hocam, çok verimli bir sunum, emeğinize sağlık...

  • @Abogan-ur4io
    @Abogan-ur4io 3 года назад +2

    Harika!

  • @wernermolders_
    @wernermolders_ 4 года назад +4

    Doğan hocam Marx'ı anlamak için nereden başlamak gerekiyor? Kapital'i okumak istiyorum, onunla başlamak ve anlamak mümkün mü? Kapital'den önce bir şey okumak gerekiyor mu? Mail göndermiştim size ancak görmediniz sanıyorum. Video için teşekkür ederim.

    • @mpowerdreamteam
      @mpowerdreamteam  4 года назад +4

      Werner Molders, nereden gönderdiniz? Doğrudan Das Kapital ile başlayın göreceksiniz. İhtiyaç duydukça ek çalışmalarla okumada ısrar edin.

    • @wernermolders_
      @wernermolders_ 4 года назад +1

      @@mpowerdreamteam wernermolders2@gmail.com hesabımdan dogan.gocmen@deu.edu.tr hesabınıza göndermiştim hocam. Yanıtladığınız için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi Sermaye kitabından başlayacağım.

    • @mpowerdreamteam
      @mpowerdreamteam  4 года назад +3

      Werner Molders Birinci Cilt, Birinci Bölüm.

  • @hasanyazar1452
    @hasanyazar1452 4 года назад +2

    çok sağolun

  • @duruar4029
    @duruar4029 5 лет назад +3

    teşekkürler..

  • @Uzay_Zaman
    @Uzay_Zaman 2 года назад

    Hocam Merhaba. Marksist Felsefeyi (Leninst olmayan) anlamak için mutlaka genel felsefe tarihi ve filozoflar ile belli başlı felsefi akımları bilmek gerekiyor mu? Yıllar önce Marksizmi öğrenmek için Felsefenin Temel İlkeleri (Georges Politzer) başlamış, ancak Marksizmi hiç öğrenememiş birisi olarak soruyorum. Birde esas itibariyle devrimci olan Lenin ve Mao'nun Marksist Felsefeye katkıları var mı? Ben katkılarının olmadığını yada çok sınırlı olduğunu düşünüyorum. Bu konu ile ilgili cevap videolarınız da var mı? saygı ve selamlar...

    • @bekirelmas3924
      @bekirelmas3924 Год назад

      Ben sana hemen anlatayım Karl marxın yaşadığı dönemde asgari ücret sigorta emeklilik gibi kavramlar yoktu sanayi devrimi yeni olmuş ve çalışanların işçilerin hiçbir hakkı yoktu hatta 9 yaşındaki bir çocuk günde 12 saat çalışıyordu, marx işte bu işçileri çalıştıran patronlara burjuva diyor yani patronlar yani burjuvalar işçileri sömürüyor peki asıl soru suydu bütün bu patronları burjuvayı koruyan onlara bu hakkı veren ve daha bir çok eşitsizliğe mesela her hükmet mecburen kendisine yakın olan gruplara servet transferi yapar peki neden mecburen söyle ki mesela Türkiyede 85 milyon yaşıyor hükümetin 85 milyon lirası olsa bunu herkese 1 lira olarak verse bu hiçbir şeye yaramaz ama bu 85 milyonu mesela 15 kişiye verse bu kişiler parayı katlamak isteyecek ve girişimci olarak iş kuracak ve işçi alacak ve bu sayede işsizlik azalacak neyse konuya dönersek bütün bu haksızlıkların temeli devlettir o halde devlet ortadan kalkmalı dır peki nasıl işçiler ayaklanacak ve devleti ele geçirecek işçi demek kelime anlamı proleterya işçi demek bu işçiler proleterya diktatörlüğü kuracak ki burjuva devleti ele geçirmesin ve bu sayede işçiler devletin sonunu getirecek işte bu sosyalizm demektir ve komünist toplum yani devletsiz parasız sınıfsız komünist toplumun oluşacak işte bu karl marxın ütopyası kaynağım ise leninin devlet ve devrim kitabı devletin nasıl söneceğini yani yok olacağınıda anlatır, bu kadar, peki şimdi benim fikirlerim şu dur ki devletsiz komünist toplumda otorite kim olacak diyelim biri birini öldürdü devlet yok otorite yok kim ceza verecek ve benzeri bir çok sorun var sanki insanlar melek oldu kimse kimsenin hakkına girmiyor ya bu olacak iş mi aynı cennet fikri gibi cennetede hırsızlık yok adam öldürmek yok çünkü insanların nefsi terbiye olmuş bu olur mu dünyada

  • @yeniumut2
    @yeniumut2 3 года назад

    43'üncü dakikadan sonra, varlığın kavranmasında Tanrı'yı denkleme katınca felsefe ve mantık dışı oluyor, doğanın varlığın tek temeli olduğu söylenince sistem yürüyor, gibi bir söylem var. heidegger'i eleştirmenizle ilgili birşey diyemem tabii ki, uzmansınız, ama bu özel vurgunuz beni şaşırttı.

  • @ugurongel3066
    @ugurongel3066 2 года назад

    Muthiş olmuş.

  • @muhammedyusuf5379
    @muhammedyusuf5379 3 года назад

    Hocam merhaba. Marx ile ilgili makale öneriniz var mı?

    • @stinger571
      @stinger571 3 года назад +1

      bir matının kitap önerisini ne kadar dikkate alırsın bilmem ama Yordam Kitap yayınlarından Yeni başlayanlar için Kapital kitabını öneririm başlangıç için ayrıca yayınevinin kitaplarını da incelemeni öneririm

  • @AtakanAltay
    @AtakanAltay 3 года назад +1

    reserved

  • @yucelgunduz1531
    @yucelgunduz1531 3 года назад

    Merhaba Hocam,
    Marx, insanın kendisine ve doğaya yabancılaşmamış halini nasıl tanımlıyor.
    İnsan yabancılaşma içinde olduğuna göre bu durumun, yabancılaşmanın yaşanmadığı
    bir dönem var mı ? İnsan, yabancılaşmışsa bunun bir önceki evresi olmalı.

    • @mpowerdreamteam
      @mpowerdreamteam  3 года назад +2

      Marx’ın doğaya yabancılaşmaktan kastettiği insanın doğayı yaşam kaynağı olarak kullanırken doğayı gereği gibi, doğanın da gereksinimlerini gözeten bir yerden işlememesidir. Yabancılaşmama durumunun keşfedilmesi gerekiyor.

    • @yucelgunduz1531
      @yucelgunduz1531 3 года назад

      @@mpowerdreamteam Hocam, vakit ayırıp sorumu yanıtladığınız için çok teşekkür ederim. Konferansınız her zaman olduğu gibi ufuk açıcı olmuş. Kafamda bazı sorular daha var
      size sormam gereken, ancak bu konferansı bir kaç kez daha dinlemem gerekiyor.

    • @mpowerdreamteam
      @mpowerdreamteam  3 года назад +1

      @@yucelgunduz1531 tabi, buyurun, seve seve.

  • @cagcl1945
    @cagcl1945 Год назад

    Boş yorumlar …USA 🇺🇸da. bir prof ❤ 40 yıldır KARL MARS I. MARKSİZM İ KAPİTAL İ DERS OLARAK VERİYOR••
    Kapital çok güzel yorumluyor çok kafa yormuş 40 yıl PROF•DAVİD HARVEY 👍👍👍👍👍

  • @honorv.8262
    @honorv.8262 6 лет назад +2

    DAHA İYİ BİR
    YORUM DÜŞÜNEMİYORUM.. ARI, DURU..

  • @novuskhanate6960
    @novuskhanate6960 5 лет назад +3

    14:10 dan sonra izleyenler

  • @FiratErkek
    @FiratErkek 5 месяцев назад

    Hocam konusurken cok em ım diyorsunuz buda sizin kalitenizni düşüyor ve insani konuşmamızda sogutuyor

    • @mpowerdreamteam
      @mpowerdreamteam  5 месяцев назад

      Katlanacaksınız başka çaresi yoktur.