Vinkki ilmalämpöpumpun sisäyksikön sijoittamiseen | Mitä minulla väärin?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 янв 2024
  • Vinkki ilmalämpöpumpun sisäyksikön sijoittamiseen | Mitä minulla väärin?
    Ilmalämpöpunmpun sisäyksikön sijoitus 2 karroksisessa talossa.
    + Huonekohtainen LTO-kone esittely
    Älkää kokeilko tätä kotona!
    Mökkisahuri ja täys amatöörimetsuri näyttää että kyllä uskaltaa.
    Kanavalla konkeloita, klapikoneita, porakoneita, ketjun viilausta, askartelua, sekoilua ja tuusailua. Kaikki huumorilla höystettyä!
    Komeita tuotteita:
    mretatyomies.myspreadshop.fi
    Luikauttakaa tykkäyksiä ja tilatkaa kanava!
    sähköposti
    mretatyomies@gmail.com
    Kellarirahasto
    paypal.me/mretatyomies
    TubeBuddy, ohjelma jolla teen pikkukuvat ja hakuoptimoinnin
    www.tubebuddy.com/pricing?a=m...

Комментарии • 77

  • @mattimajava1530
    @mattimajava1530 5 месяцев назад +1

    Kohtalotoverina sisäyksikön väärässä sijoituksessa... Lähes samaan tapaan meilläkin aikoinaan sisäyksikön asensin... Lämmityksessä tosiaan lämpö nousee ylös ja kesällä sitten kun ajat kesällä jäähdytystä, niin silloin jäähdytetty ilma painuu alakertaan ja tietysti työntää lämpimän yläkertaan. Alakerta on aina viileä ja yläkerta lämmin...makuutilat on yläkerrassa niin olisi mukavampi toimia toisin päin..=) Nyt sitten jos tekisin, tekisin kahdella pumpulla alakertaan keskeiselle paikalle toinen sisäyksikkö ja ylös toinen ja ulkoyksiköt soveltuville paikoille, yläkerran ulkoyksikkö varmaan korkeelle seinälle vaan... Kahdella eri pumpulla saa ajella molemmilla omia tahteja 2sisäyksikköä yksi ulko yksikkö on aina kompromissi ei saa molemmille sisäyksiköille ajettua täysin omia speksejä.

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад +1

      juu en minäkään 2 sisäyksiköllä ottaisi juurikin mainitsemastasi syystä. ulkoyksikkö käydä rumpuaa kokoajan ja sisäyksiköt vuorottelee. on se vain 2 omaa järjestelmää se juttu.

  • @zetorman.6901
    @zetorman.6901 5 месяцев назад +1

    Yksi hyvä konsti selvittää sisäyksikön paras paikka on että menee selkä seinää vasten seisomaan ja mistä näkee eniten lattia neliöitä ja ilmakuutioita niin laittaa siihen sisäyksikön.

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      Tämä olisi pitäny tehä ja se olisi ollu olohuoneen kylmänurkka 👍

  • @pekkapiira5165
    @pekkapiira5165 5 месяцев назад

    Onko tosissaan siinä lämmöntalteen otto koneessa, pahvi kenno. Mikroskooppiset/ nano hiukkaset ei lähde imuroimalla, lisäksi ilman kosteus jättää siihen aina jotain öllidöllejä. Kannattaa vaihtaa 1v- 3 kk välein uuteen riippuen missä asuu. ( Kesäkuussa kun männyn siitepölykausi on ohi). Pahvi " kenno viittaa suodattimeen). Alumiiniset yms, kennot kannattaa pestä puhdistus aineella/ vesiletkulla /ruiskupullolla. Myös autojen sisäilma-suodattimet kannattaa vaihtaa väh, kerran vuodessa..

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад +1

      juu. kymmenen vuotta tuossa ollu. ei ole vaihettu.

  • @arivinnari1237
    @arivinnari1237 5 месяцев назад

    Olisko tuossa erkkerissä parempi lattialle puhaltava malli. Meillä mökillä asentajat vänkäsi samanlaiseen paikkaan, kuin sulla nyt, ite koitin saada asennettua (kylmimpään) paikkaan. Nyt on alhaalla pirun kylmä ja ylhäällä pirun kuuma. Oli vaan helpompi asentaa, seinästä läpi ja ulkoyksikkö siihen, ei pitkiä vetoja.

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      aina helpomman kautta ja pieleen. jälkiviisaana minäkin tässä paikkoja esittelen 😅

  • @tapiovaltonen6972
    @tapiovaltonen6972 5 месяцев назад

    Näinhän se on lämpö karkaa ylös. Mulla itellä on keittiöstä nunna takkaa päin ja hyvin leviöö lämpö joka puolelle😃

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      eli toimii niinkuin pittää!

  • @kake7052
    @kake7052 5 месяцев назад

    Meillä on erinäköinen tämä lto. Aikoinaan oli omatalossa. Muh ilmava joka uusittiin Vallox digiset. Tässä missä nyt olen on Deekax lto. Kuutiokenno koneitahan nää on. Ohjauksia on monenlaista. Riippuu vähän kohteesta ja mitä koneilta haluaa. Onko tunnistimia ym. 👍🤭

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      juu nuo vanhat ristivirta ja vastavirta kennoset on mitä on. pyöriväkennoiset pitäs nykyään olla joka paikassa. ja juu antureilla ja kytkimillä sitten sekoitetaan konetta. on rh% anturia kylpyhuoneessa ja takkakytkimiä ja sitten anturi sammuttelee tuloilmamoottoria kun jäätää kun ekaksi sammuttanu poistomoottorin kun takkaa sytytetty ja kenno jäätynyt pelkällä tuloilmalla. hitto näiden vehkeiden kanssa

  • @karihuusko4632
    @karihuusko4632 5 месяцев назад

    Jep. Hölmöin paikka sisäyksikölle on kakskerroksisessa talossa portaikko. Lämpö karkaa aina sinne yläkertaan. Jos ei kovin vanha kone vois harkita siirtoa koko järjestelmällä? Itte laittasin sen näkemättä ehkä tuohon erkkerin seinälle. Tai sitten olohuoneeseen. Meillä kakskerroksinen talo kanssa ja ongelma myös tuo yläkerran lämpiäminen ja varsinkin kesällä. Laitettiin sisäyksikkö suoraan yläkertaan makkarriin. Ja ompa kesällä nyt mukava nukkua kun on lämpötila sen 20 astetta...

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      Kiva tosiaan huomata että paska paikka ja sitten ei siirrätä sitä ajoissa uuteen.

    • @pekkakaarela-nk7pe
      @pekkakaarela-nk7pe 5 месяцев назад

      Mitenkä voitte sanoa, että kaksikerroksisessa talossa rappukäytävä on sisäyksikölle hölmöin paikka? Kun se on käytännössä paras paikka silloin, kun yksiköitä on 1kpl. Rappukäytävä on aina kompromissi. Pitää valita mitä halutaan. Jos yksikkö yläkerrassa, viilennys toimii, mutta alakerran lämmityksen saa unohtaa. Jos alakerrassa, niin lämmitys toimii, mutta yläkerran viilennyksen saa unohtaa. Rappukäytävässä on sentään mahdollisuus välttävästi saada sekä lämmityksen, että viilennyksen hyödyt molempiin kerroksiin. Tai kertokaa mikä olisi sisäyksikölle parempi paikka kuin rappukäytävä jos niitä on 1kpl ja halutaan lämmittää ja viilentää molempia kerroksia? Hankkikaa 2 yksikköä kaksikerroksiseen taloon, niin ei tarvi valittaa... Ai niin, ei ole rahaa hankkia... 😂

  • @pekkakaarela-nk7pe
    @pekkakaarela-nk7pe 5 месяцев назад

    Rappukäytävässä olevan sisäyksikön puhallus pitää käytännössä olla täysillä alakertaan päin, että lämpö ei heti nouse ylös. Mutta se pitää taas meteliä, jonka vuoksi sitä ei haluta pitää täysillä.

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      ja tuo käytävä on "kotelo" josta kattossa ei pääse lämmin leviämään. eli olohuoneen ja käytävän välissä on korkea palkki joka katkaisee katon ja lämmin kulkeutuu takaisin rappukäytävään ja ylös.

  • @mattialento9190
    @mattialento9190 5 месяцев назад

    Ei auta vai jos pistää puhalluksen täysin ala asentoon niinku alakertaan päin ja puhalluksen voimaa kovemmalle,että se ampuis sen niinku sinne alakertaan enemmän eikä kerkeis nousta niinpal sinne yläkertaan

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      ei auta. kaikki on kokeiltu. aina nousee takas ylös. Käytävän katossa tuollaet palkit mitkä katkasee käytävän ja olohuoneen katon. pitäs olla sisäyksikkö palkin toisella puolella eli olohuoneesssa

  • @juusstube
    @juusstube 5 месяцев назад

    Vanha kämppäni oli kakskerroksinen ja alakerrassa oli ILP, joka säädetty +21 asteeseen. Yläkerrassa oli reilusti yli +20 astetta talvellakin vaikka patterit luonnollisesti kiinni. Kesällä yläkerrassa oli sitten aivan liian kuuma, eli yli +30. Läpivedolla sai sitten hieman helpotusta. Inhoan 2-kerroksisia taloja siksi että kesähelteellä yläkerta on liian kuuma ellei siellä ole ILPpiä viilentämässä. Nykyinen asunto on onneksi yhdessä tasossa, ei ole kuuma kesähelteelläkään, ellei tule reilusti yli +30 asteen helteet, mutta pari tuntia per päivä ILP päällä riittää laskemaan lämmöt taas normaaliksi. Vanhassa kämpässä ILPpi sai huutaa kunnolla kesälläkin jotta yläkertaan saisi hieman viileämpää.

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      juuri näin

    • @pekkakaarela-nk7pe
      @pekkakaarela-nk7pe 5 месяцев назад

      Kaksikerroksisessa talossa paras olisi, jos olisi oma yksikkö sekä yläkerrassa ja alakerrassa. Mutta jos on vain yksi, niin sille paras paikka on edelleen avoin rappukäytävä (rakenteet huomioiden tietenkin) Lämmitys ja kesällä viilennys onnistuu edes jotenkin molempiin kerroksiin. Toki ei täydellisesti kumpaankaan ja puhallusvoimakkuuden äänet voi häiritä, kun pumppua pakko pitää kovemmalla puhallusteholla. Eli 2 kpl on se järkevin ratkaisu ( jos/kun tuohta löytyy). 💰

  • @jutustelevamorokolli
    @jutustelevamorokolli 5 месяцев назад

    Kun viitsii touhuta, asioitten on taepumus lutviutua😊

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      ja minä poika touhuan. tulloo jo liikaa vilmejä. pien taukoo

  • @KristianKiri
    @KristianKiri 5 месяцев назад +1

    ja jotenkin kun saisi lämmön kulkeutumasta yläkertan. ovi ei taida nyt olla vaihtoehto.

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      Juu ei ole. sisäyksikön sijoitus oli ostaessa hieno "puhaltaa ylä- ja alakertaan" 🤔 Eipä toiminu vaan minkäs teet. Joskus tulevaisuudessa on 2 ILPpiä 1 alakertaan ja 1 yläkertaan lämmittämään.

    • @markku9253
      @markku9253 5 месяцев назад

      @@MrEtatyomies Joku etelän kävijä voisi ihan vakavalla naamalla väittää ettei näissä meidän pohjolan kylmissä oloissa kesällä niin lämpimiä kelejä olekkaan, että koneellista ilmanjäähdytystä oikeasti tarvittaisiin. Suurin ongelma on ne muut päivät jolloin on millon enemmän millon vähemmän liian kylmää ja kosteaa ja kaiken kruunaa tietenkin nämä talven kovat pakkaset.
      Yhden käden sormin saa ne semmoiset hellepäivät vuosittain laskettua ja niinä harvoina päivinä voisi ihan yhtä hyvin nukkua vaikka ulkona teltassa.
      Ylipäätään aika älytön idea rakentaa makuuhuoneita yläkertään.
      Jos tuo kerrosten välillä oleva lämpötilojen ero on isompikin ongelma niin luulisi että tuolla Teidän koulutustaustalla saisit suht edulliseen hintaan suunniteltua ja värkättyä sinne kerrosten välille IV-putkea jolla sitä yläkerran katonrajassa muhivaa lämmintä ilmaa saisi imettyä ja puhallettua IV-putken kautta alakerran lattian tasalle? Ilma kiertäisi.
      Sitä vaan että joku pienitehoinen kanavapuhallin saattaisi hyvinkin ajaa lähes saman asian kuin joku kallis suuritehoinen ilmalämpöpumppu paljon pienemmällä sähkölaskulla, metakalla + vähemmällä huoltamisella.
      Se teidän upealla näköalalla oleva erkkeri kannattaisi näillä sähkön hinnoilla pistää pahimpien pakkasten ajaksi tykkänään umpeen.

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      Mutta markku.. edullinenkaan hinta ei riitä. Kun ei ole niin ei ole. ruokaan ja työmatkoihin on nippanappa. Ja kun alat kanavaa laittamaan ylä ja alakerran väliin niin jotain pitää purkaa ja taas korjata. se on kumminkin tonni keikaus heti. ideoita on muttei pinkkaa toteuttaa

    • @markku9253
      @markku9253 5 месяцев назад

      @@MrEtatyomies Joo näinhän se on. Rahaa kuluu vaikka itse kaiken kuinka tekisi. On ne vaan meille melkoisen "markkinatalouden" saaneet värkättyä. No. Pää-asia että sääntelyyn ja byrokratiaan sentään riittää rahaa.
      Varmaan semmoisen IV-kanavan lisääminen olisi kaiken lisäksi kiellettyä ja ainakin vaatisi melkoisen byrokraattisen simputuksen.
      Ihan mielenkiintoista näitä eri teknisiä ratkaisuja kuitenkin on ajatella, kunhan vaan muistaa sääntösuomen moton: "ajatteleminen ilman tekemistä on vähemmän haitallista kuin tekeminen ilman ajattelemista".

  • @markku9253
    @markku9253 5 месяцев назад +2

    Eihän tuo niin pahalta näyttänyt, pikemminkin päinvastoin?
    Pyydä vaimoa laittamaan talven kovimpien pakkasten ajaksi paksut samenttiverhot nuiden erkkerin isojen ikkunoiden suojaksi niin eiköhän silläkin pääse jo aika hyviin tuloksiin.

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      kuilemma kosteus kerrostuu sitten jääksi ikkunaan ja sulaessaan valuu jalkalistojen välistä lankkulattiaan ja taas on hometta

    • @markku9253
      @markku9253 5 месяцев назад +1

      @@MrEtatyomies No jaa. En usko. Huokoinen materiaali taitaa aika kivasti luovuttaa kondensoituneen kosteuden takaisin huone-ilmaan.
      Kannattaa kokeilla. Ei teillä sentään mikään kansakoulun kokoinen talo ole, jotta pitäisi tolkuttomien pinta-alojen vuoksi ruveta jotakin edullisempia muoveja virittelemään.
      Kunhan pakkaset kiristyy niin kokeile testimielessä ripustaa sinne verhoiksi lakanoita/pussilakanoita/päiväpeittoja niin siinähän se selviää miten käy. Jos kondensoituva kosteus ihan mahdottomasti huolettaa niin laita joku lattiapuhallinen liikuttelemaan ja haiduttamaan sitä kankaisiin imeytynyttä kosteaa ilmaa.

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      @@markku9253 paskat ikkunat, vaihtoa nekin vailla. alakerran makuuhuoneissa oli jo jäät karmissa kun oli kovat pakkaset. vaikka on ilmanvaihtoa. kaikki pitäs uusia.

  • @heikkienberg1728
    @heikkienberg1728 5 месяцев назад

    m
    Meillä on yläkerrassa seinä ja ovi,jolla voi säätää yläkertaan virtausta.Pumppu on muuten saman lailla'

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      homma olis rakentaa sulkuseinä tuohon rapun yläpäähän.

  • @jordis9446
    @jordis9446 5 месяцев назад

    Pistä video noista ilmanvaihdoista.. Ajatus malli.. Itellä Vallox Digit SE esilämmityspatterilla.. (ei ole kyllä mikään muu kuin energian hukkaaja)

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      noista lossnaysta? huonekohtaisista? juu pitää tehä viikolla missä vähän kuvaa ja kaaviota ja tietoja. samalla puran tuon oman auki ja teen huollon

    • @petegranholm4241
      @petegranholm4241 5 месяцев назад

      Mulla kans tuo Digit SE ilmanvaihtokone omakotitalossa jossa 2 kerrosta. Sitten oma ILP ylä ja alakerrassa. Olisin kiinnostunut että millaisilla asetuksilla ajat ilmanvaihtokonetta talvella, jotta se olisi energiatehokasta. Mulla sisällä vielä puhallus nopeuden valitsin 1-4 nopeuksilla. Normaalisti olen pitänyt sitä 2 asennossa.

  • @ohiampuja9246
    @ohiampuja9246 5 месяцев назад

    Työkaveri teki ilman ja lämmönkierrätyksen joutavaan hormiin puhaltamalla kanavapuhaltimella ilmaa yläkerrasta kellariin, kellaria ei sitten tarvinnu erikseen lämmittää, oli siirtyny vesikiertosesta öljylämmityksestä maalämpöön. Kyseessä oli kellarillinen 2kerroksinen 60luvun alun talo. En oo nyt ollu siellä päin suomee et tietäsin miten se homma pn pitemmän päälle toiminut.🙄

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      entäs jos kellarista vetäs kiukaan pellin auki ja korvausilma tulisi savupiipusta.. aijuu.. savu/häkä kellariin ja koko savupiippu jäätysi ja viilentäs asuinkerokset.

  • @tuomasyli-heikkuri2318
    @tuomasyli-heikkuri2318 5 месяцев назад

    Eikös scanofficella ole siirtopuhaltimia huoneiden välillä. Pistää puhaltaan yläkerrasta alakertaan saa samalla jäähdytyksenkin paremmin leviämään koko taloon

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      Helppo homma ammamieheltä. pystyhormi auki. venttiili makuuhuoneen ja yläkerran TV huoneen seinään. kanavapuhallin väliin ja puhaltamaan alakertaan. maksaa vaan rahaa ja sitä ei ole.

  • @jordis9446
    @jordis9446 5 месяцев назад

    Tein 100% saman virheen.. Harmittaa... Portaikossa itelläkin.. Alakertaan jonnekkin päätyyn kauaksi portaista..

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      älyttömän hyvä idea hankkiessa.. ja heti ahistaa kun yhen talven lämmitelly...
      Onneksi en ollu taaskaan yksin virheeni kanssa

  • @pekkakaarela-nk7pe
    @pekkakaarela-nk7pe 5 месяцев назад

    Millä puhallus voimakkuudella tuota sisäyksikköä pidät? Vai onko automaattipuhalluksella?

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      puolteholla. täysillä pitää vaan turhaa ääntä ja pölylentää.

    • @pekkakaarela-nk7pe
      @pekkakaarela-nk7pe 5 месяцев назад

      Kokeileppa ihan testin vuoksi pitää puhallus täysillä alakertaan yhden vuorokauden ajan ja seuraa alakerran lämpötilaa ( metelinkin uhalla).

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      🙃 12 vuotta tuo puhallin ollu tuossa. kaikki on jo kokeiltu ja kokeillaan joka talvi.

    • @pekkakaarela-nk7pe
      @pekkakaarela-nk7pe 5 месяцев назад

      Joo mullaki samalla lailla rappukäytävässä ja puhallus on aina täysillä kahdesta syystä. 1. tuo sama että lämpö ei heti nouse ylös ja 2. Lämpöpumput hyötysuhde on paras kun sisäkennon lämpö pysyy kovemman puhalluksen ansiosta viileämpänä (kompressorin pääsee helpommalla-> hyötysuhde parempi)

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      Totta. matalla puhalluksella sisäkennon jäähtymä on pienempi. kunnon puhurilla jäähyttää kylmäaineen ja pumppu saa taas puristettuun siihen energiat

  • @mattinasa
    @mattinasa 5 месяцев назад

    No voi piip, appiukolla just tolleen portaikossa ja vielä hyvin sen yläpäässä. Ilmankos yläkerassa meinaa paistua, ei saa nukuttua. Sitten se on ihan hirveä, kun takassa on tulet ja siltikin alakerrassa aamulla meinaa paleltua.

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      juu kovin vaikea saada tasottumaan lämmöt. myt täysillä puhallus niin katon vaikuttaako mitään muuta kun että pöhisee kovemmin. vähän ongelmallinen tuo alakerran käytävän rakenne. siirtoilmakanava pitäs olla yläkerrasta alakertaan mutta olis vain lisäkulu.

  • @MrHannu62
    @MrHannu62 5 месяцев назад

    Alakertaan oma ja tuo mikä rappusissa on niin se hoitelee yläkertaa...

    • @pekkakaarela-nk7pe
      @pekkakaarela-nk7pe 5 месяцев назад

      Juuri näin, mutta kun tässä tapauksessa likviditeetti ei anna myöten.. 💸

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад +1

      näihän taisin videossa sanoa 👍

    • @pekkakaarela-nk7pe
      @pekkakaarela-nk7pe 5 месяцев назад

      Sanoit myös että oli asennusvirhe.
      Ei ollu, vaan valinta kysymys.
      Asennusvirhe on jotain ihan muuta, kuin rahanpuute.

    • @MrEtatyomies
      @MrEtatyomies  5 месяцев назад

      Nyt alat, Pekka, toistamaan tätä minun taloudellista ahdinkoa näissä kommenteissa eli alkaa muuttua teksti vihamieliseksi.

    • @pekkakaarela-nk7pe
      @pekkakaarela-nk7pe 5 месяцев назад

      Anteeksi siitä! Ei ole tarkoitus olla vihamielinen, vaan antaa oikeita neuvoja ja oikaista vääriä olettamuksia. Sinun tilanteessa tuo pumppu on asennettu parhaaseen paikkaan jos haluat, että siitä on jotain hyötyä sekä lämmityksessä, että viilennyksessä molempiin kerroksiin. Muussa tapauksessa pitää valita kumpaan kerrokseen sen laittaa, tai hankkia toinenkin pumppu. Rappukäytävä on siis paras kompromissi, EI ASENNUSVIRHE!

  • @thebasisti2482
    @thebasisti2482 5 месяцев назад +1

    Eka