Bir Usta Bin Usta | İstanbul - Sıcak Cam Yapımı

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 дек 2024
  • Çeşitli cam ustalarının Osmanlı ülkesine getirilmesi ile başlayan; akabinde, ilk olarak III. Selim döneminde Mehmet Dede adında bir dervişin İtalya’ya giderek burada eğitim görmesi ve dönüşünde Beykoz’da küçük bir atölye açması ile devam eden, Beykoz cam süsleme sanatı, Osmanlı döneminde fark yaratmaya başlamıştır. Türk süsleme sanatından örnekler taşıyan bu işleme, zaman içinde “Beykoz İşi” adı altında toplanmış ve en önemli Osmanlı Türk Cam Sanatı eseri Çeşm-i Bülbül bu dönemde ünlenmiştir.
    Süslemeler, daha çok mavi ve beyaz renkli, kalın ve ince çizgilerin iç içine geçerek, kıvrımlı bir şekilde camın üzerine bezenmesi ile oluşmuştur. Camın şekillendirilmesi ve üretimi sırasında elde edilen çeşitli renkler, bu süsleme sanatını renkli hale getirmiştir. Kobalt mavisi, fıstık yeşili, menekşe, kırmızı gibi renkler ayrıca yaldız olarak kullanılmışsa da en çok renksiz, saydam camlar kullanılmıştır.
    Bitkilerden esinlenerek şekillendirilen cam üzerine, gül ve maydanoz desenlerinin o dönem sıkça kullanıldığı görülmektedir. Leğen, ibrik, gülabdan, laledan, kase, sürahi, lamba vb. gibi cam eşyalar imal edilip, camın ve bir bezeme türü olarak Beykoz Cam’ın gelişimi dünden bugüne devam etmektedir. İleri teknolojinin gelişmesi ile bugün de devam eden çalışmalarda, dönemin geleneksel ustalarının bakış açısı ile geliştirilen teknikler halen kullanılmaktadır.

Комментарии •