SUPRAVIEȚUITORI DIN ÎNCHISORI: GALINA RĂDULEANU

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 окт 2024
  • Seria ,,Supraviețuitori din închisori" prezintă poveşti reale ale deținuților politic, femei şi bărbați, ce au fost încarcerați de regimul comunist în România. Interviurile s-au desfăşurat la Memorialul Închisoarea Piteşti şi documentează parcursul prin închisori al acestor martori direcți ai represiunii.
    Galina Răduleanu se naște pe 9 martie 1933 la Bălți, în Basarabia, în familia preotului Boris Răduleanu. În urma ocupării Basarabiei, familia sa este nevoită să se mute în țară. Aici Galina Răduleanu își continuă studiile, însă instaurarea comunismului în România face ca parcursul acesteia în școală să fie unul anevoios. Pârâtă de o colegă de clasă din liceu, Galina este trasă la răspundere pentru deținerea unui jurnal în care își nota păreri considerate “dușmănoase” la adresa regimului. Este eliminată definitiv din liceu la 17 ani. Reușește însă să reia și să finalizeze studiile liceale în Lugoj și apoi absolvă cursurile Facultății de Medicina din Cluj. Este arestată pe 23 septembrie 1960 din Poiana Mărului, unde profesa ca medic și dusă la Brașov, apoi la Uranus. Tatăl său, Boris Răduleanu, era deja arestat din martie 1960. În urma procesului a fost condamnată la 7 ani de închisoare. În același proces sunt condamnați și tatăl, fratele și verișoara Galinei. Trece prin închisorile Jilava, Oradea, Arad. Este eliberată în 1964 și în prezent locuiește în București.
    „Închisoarea a fost o experiență de viață pe care nu o regret“, îi spunea în toamna anului 1964 Galina Răduleanu unui coleg, după o vizită făcută copiilor bolnavi pe care îi îngrijeau împreună la spitalul din Păclișa. Povestindu-și fără mari menajamente viața, nu bănuia cu cine stă de vorbă: cel pe care îl credea a fi un simplu coleg medic, era, în același timp, „Matei Tudor“, informator de cursă lungă al Securității. „Matei“ de la Păclișa avea să fie doar unul dintr‑un lung șir de cunoștințe, colegi, vecini și prieteni apropiați care, pe parcursul a douăzeci și șase de ani, au furnizat sute de pagini de note informative poliției politice, fără ca Galina să-i bănuiască o clipă. Intențiile celor din jur treceau cu desăvârșire neobservate de tânăra femeie, care după eliberarea din închisoare avea „în cap doar meseria și călătoriile“. În ciuda supravegherii permanente șicu mijloace variate, Galina Răduleanu își amintea, în vara lui 2016, că, pe tot parcursul perioadei comuniste, „habar n-aveam că sunt urmărită“. Stupefacția trăită de ea după consultarea arhivelor Securității, a fost dublată de lipsa de reacție a celor care, cu câțiva ani înainte, întocmiseră detaliate dări de seamă cu privire la părerile, activitățile și preocupările sale. Din partea foştilor informatori n-a venit nici o explicație, nici un regret; unii erau morți de mult, iar cei care trăiau au refuzat cu obstinație să-și discute trecutul şi să mai vorbească cu ea.
    Alina Urs, Studiu introductiv la Galina Răduleanu, „Repetiție la moarte. Din spatele gratiilor"
    © Toate drepturile aparțin Memorialului Închisoarea Pitești

Комментарии • 8

  • @ALXALW
    @ALXALW 9 месяцев назад +6

    Incredibil ce memorie și exprimare la peste 90 de ani!

  • @olivercromwell9630
    @olivercromwell9630 6 месяцев назад +3

    Respect!!!!

  • @eikonon
    @eikonon 8 дней назад +1

    Fiica părintelui Boris Răduleanu care a slujit și la parohia Roșiori, jud. Ialomița cât și la biserica Sapienței din București!

  • @acucuveaulei
    @acucuveaulei 7 месяцев назад +1

    Excelent interviu! Am doua intrebari. Exista inca o parte a acestui interviu? Mai traieste doamna? Din ce am citit in descriere am inteles ca interviul a fost realizat in 2016.

  • @ionutlup8759
    @ionutlup8759 11 месяцев назад +1

    😮

  • @elenasuman5822
    @elenasuman5822 2 месяца назад +1

    Interesanta abordare: sa-i faci sa le para rau 😭

  • @elenasuman5822
    @elenasuman5822 2 месяца назад +1

    Se repeta, doamna, se repeta....chiar acum in rusia si in Ucraina in teritoriile ocupate de rusi. Acolo este iadul 😭😱