Ticaret Yolları ve Mutfak | Grundig | Ruhun Doysun | 1.Sezon 7. Bölüm

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 окт 2024
  • www.grundig.com...
    ruhundoysun.com/
    Ticareti kötü bir şey gibi algılıyor birçok insan. Ancak ticaret hepimizin hayatında, günlük hayatımızın olmazsa olmazı.
    Eğer temel ticaret faaliyetleri olmasaydı bugün çok sıkıcı yemekler yapıyor olurduk. Baharat veya değişik tatlar göç etmezdi. Dünyanın her yerinde her ürün yetişmiyor. Türk mutfağında da, farklı mutfaklarda kullanılan birçok baharat başka yerlerden geliyor. Türkiye olarak, baharat yolunun ve ticaret yollarının üstünde olduğumuz için çok şanslıyız. Çünkü bu durum Türk mutfağını hem lezzet hem sağlık açısından çok anlamlı bir şekilde etkiledi. Ürünlerin birçoğu sadece tat için değil ilaç olmadığı zamanlarda faydaları için de kullanılmış.
    Tüccar insan serttir ve para kazanması için diğerinin sömürülmesi gereklidir gibi bir algı var maalesef. Öyle değil aslında. Özellikle doğrudan ticarete girdiğimizde işini iyi yapan üreticiden satın almak da işin içine giriyor. Örneğin çok iyi bir çiftçi veya çok iyi bir üretici son kullanıcıya doğrudan ticaret sayesinde ulaşabiliyor.
    Türkiye’den bahsedecek olursak ülkemiz gıda ticaretinin tam göbeğinde, mesela İstanbul’da “Mısır Çarşısı” diye bir yer var, dünyada “Baharat Çarşısı” diye bilinen. İnsanlar bir yerden başka bir yere, özellikle Avrupa’dan dünyanın başka yerlerine farklı besin maddelerini bulmak üzere yola çıkmış. Bunun en başında baharat gelmiş. Bu amaçla, 15’inci ve 16’ıncı yüzyıldan çok daha öncesinde baharat yollarını yapmışlar; safranı, karabiberi ve daha birçok baharatı Avrupa’ya, Asya’ya, başka yerlere getirebilmek için…
    Ustadan çırağa geçen bilgiler, birebir aynı aktarılsa da her seferinde biraz değişikliğe maruz kalır, daha rafine olmaya başlar. Bu bilgiler hem geleneği ve geçmişi günümüze taşır, hem de bizi geliştirerek bir adım öteye götürür. Yemek kavramı bir ürünün tarladan sofraya varışına kadar birçok ilişki barındıran, bu haliyle üzerinde ciddi düşünülmeyi çok hak eden bir konu. Zihinsel bariyerlerimiz var, yeni bir şey denememek üzerine. Ama bu durum boş bir çaba aslında, çünkü yemek kültüründe sürekli gelişim devam ediyor. Para birimi yokken, insanlar üretebildiğini üretmiş üretemediğini de bir şekilde temin etmeye çalışmış. Bu gereksinimi doyurmanın farklı yönleri, yolları da olmuş. Birbirlerine ellerinde bulunan ürünleri vererek takas yapmışlar. Komşularına ya da yan köyden birilerine elindeki fazlalığı verip, karşılığında başka bir şey almış. Ya da belirli bir yönetici sınıfı bunları toplamış, kendi yönetiminde bulunan, kendi idaresinde bulunan farklı mekânlarda yaşayan insanlara tekrar dağıtmış. Dolayısıyla ticaret, tarihe baktığımız zaman tek bir yolla icra edilmemiş.
    Birçok insan geleneklerimize tutunmaya çalışıyor. Halbuki sürekli gelişen bir varlığız. Kültür dediğimiz kavram sürekli değişiyor. Yemekler de bunun bir parçası. İnsanlar göç ediyor, komşu bir şey getiriyor, iki komşu birbirleriyle bir şeylerin püf noktalarını paylaşıyor. Böylece çok ciddi yenilikler yapılıyor aslında. Onların çocukları aynı yemeği bambaşka yerlere taşıyor. Bunların hepsi yemek kültüründe yenilikler yaratıyor. Yemek anlamında hayatımızı renklendiren de bu yenilikler zaten.
    Doğanın tüm saflığı ve mucizeleri ile insanların ihtiyaçlarına yetecek kadarını karşıladığını biliyoruz. Bu yüzden, doğaya hak ettiği özeni, üzerinde yaşayan insanlara hak ettikleri yaşam kalitesini verebilmek için kaynaklarımıza saygı duyuyoruz.
    Yarını unutmadan anı yaşamayı, hayatın bize sunduklarının tadına varmayı önemsiyoruz.
    Ruhun Doysun projesi, daha rafine ve kaliteli yaşam için bir yolculuk.
    Grundig olarak biz, seni içinde özen ve farkındalığın olduğu, doğayla bağ kurduğumuz, geri dönüşümü alışkanlık haline getirdiğimiz, bilinçli tükettiğimiz, soframızdaki yemeğin nereden geldiğini ve nereye gittiğini bildiğimiz bu deneyimi bizimle paylaşmaya davet ediyoruz.
    #BirYaşamBiçimi
    🌐 Websitemizi Takip Edin! 👉www.ruhundoysu...
    🌐 Instagram'da Takip Edin! 👉 / ruhundoysun
    🌐 Facebook’ta Takip Edin! 👉 / ruhundoysun
    🌐 Linkedin’de Takip Edin! 👉 / gru. .
    🌐 Twitter’da Takip Edin! 👉 / ruhundoysun

Комментарии • 37