Besmele, Hamd ve Rabbin Anlamı | Fatiha Suresi Tefsiri - 2 | Halis Bayancuk Hoca

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • Halis Hocamız Fatiha suresi tefsiri 2. dersinde bizlere Besmele, Hamd ve Rabbin Anlamını anlatmaktadır.
    Diğer sosyal medya hesaplarımızdan yayınlamadığımız özel paylaşımlarımızdan güncel olarak haberdar olmak için linke tıklayarak WhatsApp hattımıza abone olabilirsiniz; bit.ly/2xHiHzN
    Besmelenin Manası
    "Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla"
    Besmelenin Genel Anlamı
    Kul öncelikle yardıma muhtaç ve aciz olduğunu itiraf eder. İkinci olarak yüce Allah'ın azamet, kudret ve mülkü üzerindeki otoritesini itiraf eder. Son olarak da El-Mustean olan Allah'a gönülden yakarır ve O'ndan (cc) yapacağı bu işte kendisine yardım etmesini, elinden tutup muvaffak kılmasını talep eder. Bu sayılanlar kulluğun özü ve ana direkleridir. O halde besmele, Allah'a kendi hür iradesiyle teslim olan, O'na kul olmayı şeref addeden müminin kulluk sözleşmesini her işin başında yenilemesi, kulluk şuurunu canlı tutma çabasıdır.
    Besmele, bir kimliktir. Başlayacağı her işte 'Allah'ın adıyla' diyen mümin, çevresinde bulunan insi ve cinni şeytanlara, 'Ben, Allah'a teslim olmuş bir mü'minim' demiş olur. İlginçtir ki, mümin besmeleyle kimliğini ortaya koyduğunda cinni şeytanlar zillet içerisinde kıvranır.
    "Sen bineğin üzerindeyken o tökezleyecek olursa 'Kahrolası şeytan!' deme sakın! O (bunu duyduğunda) bir ev büyüklüğüne ulaşıncaya kadar kabarır ve: 'Bunu kendi gücümle yaptım.' der. Bunun yerine 'Bismillahirrahmanirrahim' de! (Bunu duyunca) o bir sinek kadar küçülür."
    Besmele, helal ve meşrulaştırma sertifikasıdır. Mümin besmele çekemeyeceği işi yapamayacağını, yapmaması gerektiğini bilir. Olur da besmelesi olmayan bir işe girişirse, tevbeyle Allah'a yönelip af ve bağışlanma diler.
    Hamdin Hayatı Kuşatması
    Allah subhanehu ve teâlâ kitabına yüce zatına hamd ederek başlamıştır. Ali'ye (ra) hamd sorulduğunda: 'O, yüce Allah'ın nefsi için razı olduğu bir kelimedir.' cevabını vermiştir.
    Kitabına hamd ile başlayan Rabbimiz Kur'an'ın farklı yerlerinde dünyanın ve ahiretin her lahzasında hamdin olduğunu belirtmiştir.
    "Hamd, göklerde ve yerde olanların tamamının kendisine ait olduğu Allah'adır. Ahirette de hamd O'nadır. O, El-Hakim (hüküm ve hikmet sahibi), El-Habir (her şeyden haberdar) olandır." (34/Sebe’, 1)
    "O, kendisinden başka (ibadeti hak eden) hiçbir ilahın olmadığı Allah'tır. Başta da (dünyada) sonda da (ahirette) hamd O'na aittir. Hüküm, yalnızca O'nundur. O'na döndürüleceksiniz." (28/Kasas, 70)
    "Biz onların göğüslerinde kin/hınç/öfkeye dair ne varsa hepsini çekip almışızdır. Altlarından ırmaklar akar. Bizi buna ulaştıran Allah'a hamd olsun. Eğer Allah bizi bu (nimetlere) eriştirmeseydi, kendiliğimizden bunlara erişmemiz mümkün olmazdı. And olsun ki, Rabbimizin Rasûlleri bize hakla geldiler. Onlara şöyle denildi: 'İşte bu, yaptığınız (salih) amellere karşılık mirasçısı kılındığınız cennettir.' " (7/A'râf, 43)
    "Orada duaları: 'Allah'ım! Sen eksiklerden münezzehsin.' (Birbirlerine) dilekleri, 'Selam/esenlik' dualarının sonu, 'Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah'adır' şeklindedir." (10/Yûnus, 10)
    Küfrün Karanlıklarından, Vahyin Aydınlığına…
    Besmele, Hamd ve Rabbin Anlamı | Fatiha Suresi Tefsiri - 2 | Halis Hoca (Ebu Hanzala)
    Kanalımıza Destek Olmak İçin;
    bit.ly/2MCiNmM
    Tevhid Dersleri Kanalı için;
    bit.ly/2K8UdYy
    Tevhid Meali İçin:
    tevhidmeali.com/
    Bütün Videoları İzlemek İçin;
    tevhiddersleri...
    Dergilerimiz ve Kitaplarımıza Ulaşmak İçin:
    tevhiddergisi.org/
    İletişim:
    +90 535 766 45 45
    Şeri sorularınızı tevhidsoru@gmail.com mail adresi üzerinden sorabilirsiniz.
    #Fatiha #Tefsir #HalisBayancuk

Комментарии • 74