Mănăstirea Ostrov (cea mai veche mănăstire de maici din România - "insula cu minuni")

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • Pe drumul dintre Râmnicu Vâlcea și Sibiu, în localitatea Călimăneşti, pe o insulă a râului Olt, se află Schitul Ostrov, cunoscut drept cea mai veche mănăstire de maici de pe teritoriul României. Schitului Ostrov i se mai spune „insula cu minuni” sau „mănăstirea dintre ape” și găzduieşte o icoană făcătoare de minuni, considerată ocrotitoarea sfântului lăcaş. Ctitorie a lui Neagoe Basarab, mănăstirea Ostrov poate fi localizată pe raza cunoscutei stațiuni Călimăneşti, în mijlocul singurei insule locuite de pe cursul Oltului, la care se ajunge trecând un pod.
    Biserica este rezidită pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, undeva între anii 1520-1521, fiind ridicată de domnitorul Neagoe Basarab și soția sa, doamna Despina. Insula din stațiunea Călimănești i-a atras pe mulți călugări doritori de liniște încă din cele mai vechi timpuri. Primii sihastri s-au stabilit aici pe la începutul secolului XIV, când au ridicat o mică biserică de lemn cu hramul Nașterea Maicii Domnului. Călugării locuiau fie în colibe de lemn în Ostrov, fie s-au stabilit pe ambele maluri ale Oltului.
    Manastirea Ostrov este o manastire de calugarite, cu hramul „Nasterea Maicii Domnului” si se afla amplasat pe o insula a lacului de acumulare al hidrocentralei Calimanesti de pe raul Olt, fiind legat de statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata printr-un pod, la o distanta de 5 km de la halta C.F.R. Calimanesti-Jiblea.

Комментарии • 1