Dirk Vandycke pt.3 - Investeren en risicobeheersing

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 окт 2024

Комментарии • 37

  • @cap8warrior
    @cap8warrior 4 месяца назад +3

    Leuke en interessante inzichten! Alleen vraag ik mij af of de meeste technieken in deze reeks vooral gericht zijn op korte termijn / trading, dus minder op lange termijn of value investing?

    • @dve845
      @dve845 4 месяца назад +5

      @cap8warrior dat is een hardnekkig langdurig misverstand dat me achtervolgt ... dat ik een (kortetermijn)trader zou zijn. Het idee is dat een aandeel beslist hoe lang het bij mij wil blijven. Zolang het aandeel mijn risicobeheersing respecteert dan mag het blijven. Maar dan zal het ook gestadig stijgen. Ik heb niets tegen ETF's (ik heb er zelf) en buy and hold. Maar als de beurs keert, dan zie ik geen reden om al mijn winst af te geven. Dit is ook geen strategie of systeem, maar statistiek die kan toegepast worden op eender welke strategie of systeem. Een buy and holder zal een beter rendement hebben, maar ook ene momentumbelegger, of een trader (door minder te verkopen en een aandeel afstand te geven), enz ... al die types van beleggen (of welk type belegger ik zou zijn) heb ik lang geleden achter mij gelaten. Het zijn mentale vakjes. Als het moet ben ik een KT belegger en als het kan een ZLT belegger (ZLT = zeer lange termijn :-)). Er zijn in mijn ogen maar twee soorten beleggers. Degene die op lange termijn consistent winstgevend zijn (dat is nog iets anders dan altijd winnen) en zij die dat niet zijn.

  • @medischrekenen
    @medischrekenen 4 месяца назад +2

    Bedankt Dirk voor de ontzettend waardevolle inzichten. Kan je de techniek van meten en kopen tijdens accumulatie fase ook toepassen bij ETF’s of is dit enkel van toepassing voor individuele aandelen?

    • @dve845
      @dve845 4 месяца назад +2

      @medischrekenen als je volumes kunt tellen dan kan je het toepassen, de dynamiek van hebbers en willers en kopers en verkopers verandert niet

  • @Dimi_T
    @Dimi_T 4 месяца назад +3

    Ik heb zelf vooral waarde aandelen. Ze leveren dividend elke maand, kwartaal of eenmaal per jaar. Ik zit nu aan een rendement van 6% dividend per jaar. Ongeveer 3200 euro per jaar. Dit is netto met alle belastingen eraf. Dit geld wordt opnieuw geïnvesteerd om de winnaars bij te kopen en hierdoor stijgt mijn inkomen jaar op jaar. Je moet wel letten dat je aandelen hebt die hun dividend laten groeien....
    Interessante video's, zeer leerrijk.

    • @dve845
      @dve845 4 месяца назад +1

      dankuwel!

    • @ThierryDLG1
      @ThierryDLG1 4 месяца назад

      Waarde aandelen zijn niet noodzakelijk dividend aandelen. Ik maak daar twee verschillende categoriëen. Neem BPost: een dividendaandeel maar (nu) zeker geen waardeaandeel. Neem Microsoft, een waardeaandeel maar geen echt dividendaandeel. Waardeaandelen zijn aandelen met een heel stabiele financiële situatie, goed EBITDA, goed P/E. Dividendaandelen zijn aandelen die een (heel) goed dividend geven (zeg maar minimum 3% netto) én dat dividend ook constant uitbetalen. De koers is daar minder belangrijk (en kan schommelen). Vergelijk dat aandeel met een obligatie.

  • @detleftibax
    @detleftibax 4 месяца назад +1

    Zeer interessante en leerrijke webinar, ben zelf belegger op Bolero. Bedankt voor je inzichten!

    • @dve845
      @dve845 4 месяца назад +1

      @detleftibax dankjewel, graag gedaan!

  • @patrickvandendaele7739
    @patrickvandendaele7739 4 месяца назад

    Inspirerende webinar. Ondertussen heb ik ook het boek gelezen. Graag zou ik ook je meer technische boek lezen "positioning sizing & risicobeheersing. Is er een mogelijkheid om een exemplaar te downloaden/ kopen ...?

  • @WilliamWalton-yo5ml
    @WilliamWalton-yo5ml 4 месяца назад +1

    Mag ik vragen welke broker je gebruikt aangezien heel je strategie gebruik maakt van trailing stop loss?

    • @dve845
      @dve845 4 месяца назад +5

      @WilliamWalton-yo5ml Zelfs als een broker geen trailing stops aanbiedt, is dat op zich geen drama. Zelf stel ik mijn stops een keer per week bij (typisch op zondagavond wanneer ik ook vislijnen inleg op nieuwe titels na een telling bvb) en ik combineer dat met koersalarmen voor mocht er een nieuw koers record gevestigd worden. Dan kan ik eventueel eens gaan kijken wat er ana de hand is. Tijdens de week kijk ik naar de beurs niet om.

  • @DirkWouters-md3bf
    @DirkWouters-md3bf 4 месяца назад +1

    Kan u me zeggen hoe ik (waar) makkelijk kan achterhalen wat de free float van een aandeel is?

    • @dve845
      @dve845 2 месяца назад

      o.a. op chartmill

  • @JoannesVandenDriessche
    @JoannesVandenDriessche 4 месяца назад +1

    Interessante benadering. Jammer genoeg zijn te weinig van deze trends (daling, distributie (accumulatie), uitbraak ) herkenbaar.

    • @dve845
      @dve845 4 месяца назад +3

      Het helpt vaak om uit te zoomen als trends niet duidelijk zijn. Accumulatie is doorgaans makkelijkst te herkennen (en kan zeer lang duren). Dalingen herkent iedereen :-) Maar in principe kun je met het combo anchored VWAP, free float altijd wel weten aan welek kant je beter zit. En indien niet duidelijk ... move on. Geen positie is ook een optie (en vaak de beste).

  • @philippehubo6275
    @philippehubo6275 4 месяца назад +1

    Mooi slotstuk van wat een zeer leerzame reeks is gebleken… bedankt daarvoor, ik ga alvast het boek bestellen

    • @dve845
      @dve845 4 месяца назад +1

      @philippehubo6275 dankjewel ... heb het met veel plezier gedaan (en geschreven)

  • @joostleppens742
    @joostleppens742 4 месяца назад

    Waarom zouden we zelf niet meedoen met het accumuleren?

    • @dve845
      @dve845 4 месяца назад +2

      Waarom wel? Je weet nooit dat het zal stijgen totdat het stijgt.

  • @patratgames4712
    @patratgames4712 4 месяца назад

    wat vind je van etf's

    • @dve845
      @dve845 4 месяца назад +5

      Geen probleem mee ... goed idee voor veel beleggers. Heb ook niets tegen buy and hold. Zolang die zaken maar geen excuus worden om risicobeheer te verwaarlozen. Geld verdienen op de beurs is niet moeilijk. Het niet terug afgeven is de kunst. Wat dat betreft is er een verschil tussen 'masterly inactivity' and 'benign neglect'.

  • @BabyShokiShoki
    @BabyShokiShoki 4 месяца назад

    Hoeveel geld verdien je extra met beleggen per maand?

    • @dve845
      @dve845 4 месяца назад +3

      @BabyShokiShoki Je moet al redelijk wat kapitaal hebben belegd eer je een constante inkomststroom ziet. Daarom moet je in het begin de tijd z'n werk laten doen en je kapitaal laten groeien. Goeie jaren zullen afwisselen met gemiddelde en kwakkeljaren. Maar nooit 'slechte' jaren. Maandelijkse inkomsten zijn zeker ook in het begin niet aan de orde, want je wil vooral dividenden in het begin herbeleggen. Als je kapitaal groot genoeg is kun je ook naar andere vermogensklassen (zoals vastgoed) gaan kijken en daar dan eenvoudig een constante inkomstenstroom uit halen. Gemiddeld jaarlijks rendement op de beurs op lange termijn is een 7% (men geeft 13% aan maar dat is volgens mij optimistisch en bruto). Hoe dan ook haal je door risico te beheersen op termijn dus meer dan dat gemiddelde. 0,50% tot 0,80% maandelijks is op termijn zeker een realistisch doel (als je risico maar goed beheert). Maar onthoud bovenal dat genoeg beter is dan meer.

    • @Elaba_
      @Elaba_ 4 месяца назад

      Je moet het omgekeerd bekijken. Je maakt best een Excel-bestand waarin je voor elke maand ingeeft hoeveel je kan sparen gemiddeld gezien en anderzijds vermenigvuldig je de som samen met het bedrag van je portfolio met het gemiddelde maandrendement. Stel dat je op jaarbasis 7 procent haalt effectief, dan ben je al heel goed bezig. Zie dan aan welk bedrag je komt wanneer je bijvoorbeeld 70 bent. Neem dat bedrag en deel dat dan door het aantal maanden in het totaal, dan weet je hoeveel je per maand extra verdient met beleggen. Wel nog goed nadenken betreffende het verkopen met winst. Best om de 7 jaar je slechtste winnaars verkopen en dit voorleggen aan de rulingcommissie. Dan slaap je gerust. Beleggen kun je doen tot aan je dood, maar werken waarschijnlijk niet.

  • @Dimi_T
    @Dimi_T 4 месяца назад

    Kopen en verkopen met kleine winst is sterk afhankelijk van de prijzen van de makelaar. Bolero is niet de goedkoopste wat betreft aankoop en verkoop. De TOB is overal hetzelfde.

    • @dve845
      @dve845 4 месяца назад +3

      @Dimi_T kopen en verkopen met kleine winst is op termijn een losing deal ... alleen al omwille van de kosten kun je daar geen geld mee verdienen. In een wereld waar machines 60% van alle orders genereren en alle arbitragemogelijkheden dichtrijden moeten we als kleine belegger kijken op lange termijn.

  • @LodeM-g6q
    @LodeM-g6q 2 месяца назад

    90% van alle "specialisten" doet het slechter dan de beurs. Je kan je ook afvragen als je HET systeem hebt ontdekt om de beurs te kloppen waarom je daar dan niet de hele dag mee bezig bent ipv het schrijven van boeken, het geven van seminaries... Het zijn de verkopers van de spades die het meeste geld verdienen, niet de goudzoekers om ook maar eens een spreuk van iemand anders te gebruiken.

    • @dve845
      @dve845 2 месяца назад +1

      Voor wat het waard is, ik doe het meer dan 30 jaar zelf ;-) Boek geschreven voor mijn kids. Webinars en gaan spreken doe ik om de uitgever blij te maken (zodat ik nog boeken over andere onderwerpen mag schrijven). Maar je hebt gelijk de beste manier om met advies geld te verdienen, is om er te verkopen. En zij die het kunnen doen het, zij die het niet kunnen geven er les over. Heel wat succesvolle beleggers schreven echter over hun ervaringen (Buffett, Lynch, ...). Je herkent de goede boeken aan het feit dat ze principes en ideeën uitleggen, ervaringen delen en ever green karakter hebben. Deze video's gaan tenslotte niet over een systeem, maar over statistiek. Pas deze principes toe op gelijk welk systeem en het zal beter presteren.

  • @RandomAsia5555
    @RandomAsia5555 4 месяца назад +2

    Bij je Tesla voorbeeld: je koopt dus aleen maar op de all-time-highs en dat met geleend geld. Man man man wat een beleggingsadvies

    • @dve845
      @dve845 4 месяца назад +10

      Deze webinars zijn gratis voor iedereen, en voor sommigen voor niets

    • @hansvankampen7409
      @hansvankampen7409 4 месяца назад +2

      @@dve845 Dit is een tegeltje waardig!

    • @dve845
      @dve845 4 месяца назад

      @@hansvankampen7409 een screenshot volstaat voor mijn volgende boek en presentaties (waarom beleggen niet voor iedereen weggelegd is 🙂)

    • @ThierryDLG1
      @ThierryDLG1 3 месяца назад

      @@dve845 Amaai dus om goed beleggingsadvies te krijgen moeten mensen uw boek kopen ofzo ?

    • @dve845
      @dve845 3 месяца назад +1

      @@ThierryDLG1 het duurste advies is gratis