UNIVERSUL CREDINȚEI - 9 febr. 2025 - TVR 1

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 фев 2025
  • UNIVERSUL CREDINȚEI - 9 febr. 2025 - TVR 1
    Prezintă: Andrei Victor Dochia
    Coordonator: Corneliu Vlad Matache
    Editorialul săptămânii. Jurnalist: Răzvan Bucuroiu
    Reportaj - Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, hramul Catedralei Mitropolitane din Iași. Jurnalist: Paula Tăbîrcă
    Reportaj -​ Sinteza evenimentelor legate de Centenarul Patriarhiei Române. Jurnalist: Corneliu Vlad Matache
    Sinaxar - Sfânta Muceniță Agata, cinstită în Calendarul Ortodox în data de 5 februarie. Jurnalist: Lucia Toader
    Înțelesuri creștine cu pr. prof. Gheorghe Holbea - Canonizarea Sfinților Români. Jurnalist: Paula Tăbîrcă
    Cartea de duminică - Tâlcuirea la rugăciunea domnească de Arhimandrit Serafim Alexiev. Jurnalist: Lucia Toader
    Dialogurile dimineții cu Părintele Valentin Mâțu de la Mănăstirea Turnu, jud. Prahova. Un dialog despre Sfinții canonizați în Anul Centenar al Patriarhiei Române. ep. 1. Jurnalist: Răzvan Bucuroiu
    Documentar - Părintele Cleopa Ilie de la Sihăstria, partea a II-a. În data de 4 februarie, la Catedrala Patriarhală a avut loc proclamarea generala a canonizării a 16 duhovnici si mărturisitori din secolul XX. Printre aceștia se numară și Cuviosul Cleopa, a cărui proclamare locală va avea loc la Mănăstirea Sihăstria pe 7 august. Jurnalist: Paula Tăbîrcă

Комментарии • 4

  • @LilicaBacanu
    @LilicaBacanu 16 часов назад

    Doamne ajută tuturor! Vă mulțumim! Respect!

  • @victoriapopescu3338
    @victoriapopescu3338 23 часа назад

    Cu mult RESPECT AM ascultat EVENIMENTELE RELIGIOASE, prezentate la UNIVERSUL CREDINȚEI. VA MULȚUMIM PENTRU TOATE ACESTE STIRI SFINTE !

  • @victoriapopescu3338
    @victoriapopescu3338 18 часов назад

    Vă mulțumim, CU MULTA PREȚUIRE, PENTRU CUVINTELE INALTATOARE, ascultate de noi, DESPRE MULT IUBITUL NOSTRU SFANT PĂRINTE, PARINTELE CLEOPA !
    MULTA COMPASIUNE PENTRU ACCIDENTUL CUMPLIT , INCENDIUL DE LA SFANTA MĂNĂSTIRE TURNUL PRAHOVA ?

  • @cateheze4223
    @cateheze4223 День назад

    "Doamne, Doamne, Doamne, vino... Hai să vorbim! Te iubesc, Doamne! Hai să vorbim..." Sfinții se roagă la fel, gândesc la fel, iubesc la fel, Îl imită pe Hristos la fel. Sfinții sunt ascultați, pentru că Doamne, Doamne, Doamne ascultă de Copiii Lui. Ne spune sfântul preot mătturisitor Dumitru Stăniloae că în sfânt nu este nimic trivial, totul este inocență și gingășie.
    Spune că sfințenia vine prin lepădarea de sine și rugăciune neîncetată. Ne învață că rugăciunea este dialogul constant cu Dumnezeu, nu doar un act ocazional. Definește rugăciunea ca fiind „vorbirea minții cu Dumnezeu”. Insistă că sfințenia vine prin biruirea gândurilor rele și curățirea inimii. Subliniază că sfințenia nu este un dar instantaneu, ci un urcuș treptat.
    Insistă pe experiența personală a harului, prin rugăciune și curățirea inimii. Spune că adevărata rugăciune îl face pe om să simtă lumina necreată a lui Dumnezeu. Subliniază că toți creștinii sunt chemați la sfințenie, nu doar monahii.
    Insistă că rugăciunea trebuie făcută cu dragoste și bucurie, nu doar ca o obligație. Îi sfătuiește pe credincioși să repete neîncetat rugăciunea lui Iisus. Consideră că sfințenia este desăvârșirea iubirii. Spune că rugăciunea îl face pe om să devină „transparență a lui Dumnezeu”. Vorbește despre unitatea dintre rugăciune, iubire și comuniunea euharistică. Consideră că adevărata rugăciune aduce omul la vederea lui Dumnezeu. Fiecare zi pe care am trăit-o fără rugăciune este o pagubă de neînlocuit.
    Doamna Lidia Stăniloae, fiica Părintelui, scrie în "Grădinile părintelui Victorin" (Trinitas, 2018) că e bine să ne umplem inima cu iubire, dar să luăm și rațiunea cu noi și că adevărul este simplu, oricât ne străduim noi să îl complicăm.
    Citesc "Cartea familiei Stăniloae" (Lumea credinței, 2023), un dialog al domnului Bucuroiu cu Dumitraș, nepotul Părintelui. O adevărată invitație la viața contemplativă. Suntem și noi în această familie duhovnicească. Suntem și noi în această lume minunată, incredibilă.
    Rețin o formulare reușită: "Părintele avea întotdeauna o putere excepțională de a își pune ordine în idei". Nu e singura, bineînțeles: "Cei ce cred în Hristos nu mai simt frica pe care a simțit-o Adam după cadere; această panică a fost învinsă". Dar iată ceva remarcabil: "Blaga a murit și nu mai poată să răspundă de ce pentru el Dumnezeu e Marele Anonim".
    Sunt de acord cu Dumitraș: "Modificările tehnologice nu sunt dominante". Sufletul rămâne primordial, iar uneltele sunt foar ajutătoare, nu credem în idolul Homo faber. Rugăciunea îmbibată de credință ne va mântui, nu inteligența artificială.
    Nepotul părintelui ne întărește convingerea că numai dialogul cu Dumnezeu este rațiunea noastră de a exista. Fiecare generație se străduiește să actualizeze acest dialog salvator: "Citind Filocalia, optimizăm un soft de neînlocuit în procesarea opțiunii pentru mântuirea sufletului".
    În Biblie, cuvântul "rugăciune" este folosit de 150 de ori, iar "iubire" de 550 de ori. Fără iubire, rugăciunea este moartă. Nepotul Părintelui este debordant: "Dincolo de afministrație, Biserica este viața în Hristos, consecința imediată a învierii și posibilitatea de a alege binele, care să ne mântuiască și să ne readucă în Împărăția Raiului".
    Suntem în comunitatea Duhului iubirii, nu suntem nave spațiale pierdute în cosmos. Să ne mai temem de ceva, când simțim zi de zi prezența lui Dumnezeu? Când e vorba de mari necazuri, ateismul nu are nici o soluție. Când dau de greu, oamenii tot la Dumnezeu se întorc.
    Ne dorim să găsim oaze de liniște, oameni minunați, cărți decisive, dar să nu ne mulțumim cu puțin. Să vrem să ne unim cu Hristos, nu doar cu prietenii Lui. Să nu ne plângem și să nu ne tânguim, să nu ne facem dreptate când suntem nedreptățiți și să nu ne răzbunăm. În vremuri de restriște, Dumnezeu înmulțește harul. Cu ajutorul Lui, nu vom capitula.
    Universul spiritual este cea mai eficientă evadare din cotidian. Așa bunic, așa nepot: "Cutezanța vine din credință, din încredere nemărginită în măreția iubirii dumnezeiești".
    Acum opt ani citeam în Irlanda "Teognosia", o sinteză o operei părintelui Stăniloae, scrisă de către Calinic Berger (Deisis, 2014) și mă frapa acest citat: "Ce nu este asumat, nu poate fi vindecat". Ce am reținut: Lumea e un pod de traversat. Să nu facem podul aurit, doar să îl traversăm. Blocați, am vrea să înaintăm, dar nu putem, așa că suntem nevoiți să cerșim ajutorul divin.
    Natalia Manoilescu-Dinu scrie în aceeași notă (Bizantină, 2004): Nefericirea survine prin eliminarea prezenței divine din viața noastră. Misiunea lui Hristos nu eșuează, chiar dacă unii I se vor opune și la Parusie. Tabloul este întregit de către Sorin Mihalache (Basilica, 2016): Ortodoxia cuprinde și valorizează întreaga lume și toate eforturile legitime ale omului. Până la urmă, în spatele tuturor lucrurilor stă bunătatea lui Dumnezeu.