Dua Hakkında - Risale-i Nur Sohbeti (33. Söz 1. Pencere)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 окт 2024
  • Risale-i Nur sohbetimiz her cumartesi akşamı sizlerle! Fani bir saatini ebedi binler saatlere çevirmek isteyen arkadaşlarınızı da sohbete davet edebilirsiniz. Hayra vesile olan yapan gibidir..
    Konu: Dua Hakkında
    Okunan Yer: Sözler, Otuz Üçüncü Söz
    Açıklayan: Prof. Dr. Mehmet Cesur
    Metni Okumak İçin: sorularlarisal...
    Birinci Pencere
    Bilmüşahede görüyoruz ki, bütün eşya, hususan zîhayat olanların pek çok muhtelif hâcâtı ve pek çok mütenevvi metâlibi vardır. O matlapları, o hâcetleri, ummadığı ve bilmediği ve eli yetişmediği yerden, münasip ve lâyık bir vakitte onlara veriliyor, imdada yetiştiriliyor.1 Halbuki, o hadsiz maksudların en küçüğüne, o muhtaçların kudreti yetişmez, elleri ulaşmaz.
    Sen kendine bak: Zâhirî ve bâtınî hasselerin ve onların levazımatı gibi, elin yetişmediği ne kadar eşyaya muhtaçsın. Bütün zîhayatları kendine kıyas et. İşte, bütün onlar, birer birer vücub-u Vâcibe şehadet ve vahdetine işaret ettikleri gibi, heyet-i mecmuasıyla, güneşin ziyası güneşi gösterdiği gibi, o hal ve bu keyfiyet, perde-i gayb arkasında bir Vâcibü’l-Vücudu, bir Vâhid-i Ehadi, hem gayet Kerîm, Rahîm, Mürebbî, Müdebbir ünvanları içinde akla gösterir. Şimdi, ey münkir-i cahil ve ey fâsık-ı gafil! Bu faaliyet-i hakîmâneyi, basîrâneyi, rahîmâneyi neyle izah edebilirsin? Sağır tabiatla mı, kör kuvvetle mi, sersem tesadüfle mi, âciz, câmid esbabla mı izah edebilirsin?
    (Mektubat, Yirmi Dördüncü Mektup, Yirmi Dördüncü Mektubun Birinci Zeyli)
    ÜÇÜNCÜ NÜKTE
    Dua-yı kavlî-i ihtiyarînin makbuliyeti, iki cihetledir: Ya ayn-ı matlubu ile makbul olur; veyahut daha evlâsı verilir.
    Meselâ, birisi kendine bir erkek evlât ister. Cenâb-ı Hak, Hazret-i Meryem gibi bir kız evlâdını veriyor. “Duası kabul olunmadı” denilmez. “Daha evlâ bir surette kabul edildi” denilir. Hem bazan kendi dünyasının saadeti için dua eder. Duası âhiret için kabul olunur. “Duası reddedildi” denilmez. Belki, “Daha enfâ bir surette kabul edildi” denilir, ve hâkezâ...
    Madem Cenâb-ı Hak Hakîmdir. Biz Ondan isteriz, O da bize cevap verir. Fakat hikmetine göre bizimle muamele eder. Hasta, tabibin hikmetini ittiham etmemeli. Hasta bal ister; tabib-i hâzık, sıtması için sulfato verir. “Tabip beni dinlemedi” denilmez. Belki âh ü fizârını dinledi, işitti, cevap da verdi, maksudun iyisini yerine getirdi.
    DÖRDÜNCÜ NÜKTE
    Duanın en güzel, en lâtîf, en leziz, en hazır meyvesi, neticesi şudur ki:
    Dua eden adam bilir ki, birisi var ki onun sesini dinler, derdine derman yetiştirir, ona merhamet eder. Onun kudret eli herşeye yetişir. Bu büyük dünya hanında o yalnız değil; bir Kerîm Zât var, ona bakar, ünsiyet verir. Hem onun hadsiz ihtiyâcâtını yerine getirebilir ve onun hadsiz düşmanlarını def edebilir bir Zâtın huzurunda kendini tasavvur ederek bir ferah, bir inşirah duyup, dünya kadar ağır bir yükü üzerinden atıp اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ1 der.
    BU SERİLERİMİZİ İZLEDİNİZ Mİ?
    Hakikate Ulaştıran Pusula; Bediüzzaman
    ► • Hakikate Ulaştıran Pus...
    Kuranda Teknolojiye İşaretler
    ► • Kur'an'da Teknolojiye ...
    Bediüzzamana Yönelik İtirazlara Cevaplar
    ► • Üstad Bediüzzaman Said...
    Nura Adanmış Hayatlar; Üstadın Talebeleri
    ► • Nura Adanmış Hayatlar
    ---
    Nur Penceresi olarak 1998'den beri sanal âlemde Risale-i Nur dersleri yayınlamaktayız. Amacımız Kur'an-ı Kerim'i asrın idrak ve anlayışına uygun şekilde sunan Risale-i Nur Külliyatı'nın daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmaktır, Bediüzzaman Said Nursi ve iman hizmeti hakkında merak edilen konulara açıklık getirmek ve ahir zamanın yaralı ruhlarına manevi şifaları sunmaktır. Gayret bizden, dua ve destek sizden, tevfik ve inayet âlemlerin Rabbi olan Allah'tandır.
    SİTEMİZ
    ╚►www.sorularlar...
    SOSYAL MEDYADA BİZİ TAKİP EDİYOR MUSUNUZ?
    ╚► / nurpenceresicom
    ╚►www. nur...
    ╚► / nurpenceresi

Комментарии • 5