Taşınabilir güneş enerjisi sistemi yapımı | Kampta güneş enerjisi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 31 июл 2024
  • 00:00 Güneş paneli seçimi
    00:53 MPPT şarj cihazı ne avantaj sağlıyor?
    02:04 Paneller kapalıyken (güneş yokken) sistem verileri
    02:32 Paneller açıkken (güneş varken) sistem verileri
    03:10 Tek güneş paneliyle (50 Watt) sistem verileri
    03:32 Güneş panelinin güneşe olan konumunun verime etkileri
    04:18 Sistemin taşıma kutusu dizaynı ve bağlantılar
    06:04 Güneş enerjisi sistemine özel kablo ve soket kullanımının önemi
    06:56 Ön panel ve bağlantılar
    07:22 MPPT bağlantıları
    08:07 Sistemi ilk çalıştırma
    10:56 Hazır satılan alternatif LiFePO4 akülü sistemler
    Merhaba arkadaşlar. Bu videoda daha önce tanıtmış olduğum ve "Kampta güneşten elektrik - Taşınabilir güneş enerjisi sistemi" ( • Kampta güneşten elektr... ) adlı videomda bahsettiğim sistemi ayrıntıları ile anlatıyorum. Güneş enerjisi sistemi kurulum temellerini anlattığım bu videoyu izleyerek hem taşınabilir hem de sabit güneşten elektrik enerjisi sistemleri kurabilirsiniz. Bu nedenle bu videoyu ileri sardırmadan izleyin. Hatta kendi sisteminizi kurarken hata yapmamak için tekrar tekrar izleyin.
    Öncelikle kampta kullandığım elektrikli araçların hiçbiri 220 voltla çalışmadığı için bu sisteme invertör dahil etmediğimi belirtmek istiyorum. Elbetteki evde güneş enerjisi sistemlerinde elde edilen doğru akımı dalgalı 220 V elektriğe çevirmek için 1000 watt ile 4000 watt arasında invertör kullanmak gerekir ve seçilecek invertörün tam sinüs özellikli olmasını şiddetle tavsiye ederim
    İnsanların bir heves güneş enerjisinden elektrik elde etme sistemini kurmaya giriştiklerini ama istenilen verimi elde edemeyip hayal kırıklığı yaşadığını görüyorum. Aslında sistemi kurmak gayet kolay fakat temel bilgi eksikliği sebebi ile basit hatalar yapıldığı için bu sorunlar yaşanıyor.
    Birinci hata ucuza kaçmak oluyor ve bu en çok solar şarj kontrolörü seçilirken yapılıyor. Belkide 10 kata varan fiyat farkı sebebi ile MPPT şarj kontrolcüsü yerine sıradan solar şarj cihazları seçiliyor. En çok yapılan bu hatayı videoda ayrıntılı bir şekilde izah ediyorum. Burada şunu da belirtmek isterim ki bazı arkadaşlarıma MPPT kullanmalarının ne kadar fark yaratacağını anlatmama rağmen ikna olmadıklarını gördüm. Bu sebeple yeni sistem kuracak arkadaşların aynı hatayı yapmamaları için voltaj ve akım ölçümlerini bu videoda bol bol gösterdim. Elimde sıradan şarj cihazı olmadığı için bu videoda o tür bir cihaz kullanıldığında nasıl sonuç alındığını görüntüleme imkanı olmadı. Bu nedenle MPPT şarj kontrolörü kullanılmadığında neler olacağını anlatmakla yetindim. Kısaca tekrarlamak gerekirse mesela elimizde 100 wattlık bir panel olsun. Eğer MPPT kullanmayıp basit şarj kontrol cihazı kullanırsak sanki 100 yerine 60 watt bir panel kullanmışız gibi verim düşer...
    İkinci hata noktası ise panellerin güneşle yaptığı açıya dikkat edilmemesidir. Panellerin güneşe dönük olması ve güneş ışığının panele dik geliyor olması % 50-60'a varan verim artışı yaratacağını unutmamak gerekir.
    Üçüncü önemli hata ise güneş enerjisi sistemleri için üretilmiş olan standart kablo ve soketleri kullanmak yerine çoğunlukla elde olan başka kabloları kullanmak oluyor. Burada tabiri cayizse evladiyelik bir sistem kuruyoruz. Bu nedenle bir kere masrafı neyse onu yapıp yıllarca kullanacağımızı unutmayalım.
    Videoda bahsetmediğim ama önemli olan bir konu daha var o da akü seçimi:
    Arkadaşlar güneş enerjisinden elektrik elde etme sistemlerinde sulu tip aküler derin deşarj olamadıkları için kullanılmamalıdır. Yani arabalarımızdaki marş motorunu besleyen akülerden bahsediyorum. Bunun yerine jel aküler daha da iyisi ekonominiz müsaitse LiFePO4 aküler (ki bunların şarj-deşarj döngüleri jel aküleri katlar) kullanılmalıdır.
    Bu videoların doğaseverlere daha çok ulaşması için "beğeni" tuşuna basmayı; yeni videolardan haberdar olmak için kanala abone olmayı ve bildirim zilini açmayı unutmayın.
    #taşınabilirgüneşenerjisi #kamptagüneşenerjisi
  • НаукаНаука

Комментарии • 26

  • @tayfunileri6365
    @tayfunileri6365 27 дней назад

    Müthiş elinize sağlık

  • @DG1000
    @DG1000 25 дней назад

    Güneş panellerinden gelen elektriği kesmek için de ayrıca bir sigorta gerekmiyor mu ?

  • @vedataydn3216
    @vedataydn3216 3 месяца назад

    Kolay gelsin kompresorlu arac dolabim ara aracta kamp yaparken 2 adet aku var 72 amperlik akunun bitmemesi icin 100 amperlik gunes paneli mmp cihazi kac amperlik almaliyim bilgi verirseniz tskler iyi aksamlar

    • @leventaras
      @leventaras  3 месяца назад

      Merhaba. 20 amperlik mppt yeterli olur. İleride panel miktarını arttırdığınızda da kullanırsınız.

  • @OGUZHANONATES
    @OGUZHANONATES 3 месяца назад +1

    Levent bey merhaba çol faydalı bir paylaşım olmuş öncelikle teşekkür ederim.Ancak merak ettiğim bir nokta var bende buna yakın bir sistem kurmak istiyorum aynı şekilde 55 lt lik komprasörlu buzdolabım var gördüğüm kadarıyla 42 amper akü 100 w lık panel sistemi yapmışsınız bu yeterli oluyor mu büyütme ihtiyacı duyuyormusunuz.Bende araç üstü çadır var ona göre plan yapmak istiyorum.Ama sizin bu sistem hem aydınlatmaya hem buzdolabina yeterli oluyorsa bende büyük bir sistem kurmama gerek yoktur diye düsünüyorum.Ne tavsiye edersiniz ?

    • @ahmetemindeveli8521
      @ahmetemindeveli8521 3 месяца назад

      100 w inverter ile 1kw inverter arasında fiyat olarak bir farklılık yok ben olsam senin yerine 1k inverter 2adet ebike bataryası 12v 20a 2 adet birde 100w güneş paneli ek olarakta istersen olsa iyi olur ama fiyatı biraz pahalı mppt şarj cihazı 30a

    • @yolgezer74
      @yolgezer74 2 месяца назад

      @@ahmetemindeveli8521 o sizin fark yok dediklerinişz sahte beyefendi. bu gün 1500 watt modifiye sinüsü 3bin den aşağı bulamazsınız.

  • @tanercals3628
    @tanercals3628 26 дней назад

    levent bey merhaba bende böyle bir sistem hazırlıyorum sizden destek almak isterim acaba hangi ildesiniz size nasıl ulaşabibilirim .

  • @orphanlose
    @orphanlose 11 дней назад

    100 watt lik panel ile dolabi baglasam aku olmadan nasıl olur

    • @leventaras
      @leventaras  9 дней назад +1

      Buzdolabı motorunun devreye girdiği anlar yüklenme anıdır. Bu yüklenme sırasında gerekli yüksek akım aküden çekilir. Aküsüz olmaz.

  • @hakankurtman34
    @hakankurtman34 2 месяца назад

    Buzdolabının enerjisini mppt'den mi yoksa aküden direkt mi alıyorsunuz

    • @leventaras
      @leventaras  2 месяца назад +1

      Buzdolabı aslında çok fazla akım çekmiyor. Bu yüzden her ikisinden de alınabilir ama ben genellikle aküye direkt bağlantı yaparak kullanıyorum; yandaki soket aküye direkt bağlantılı. Çoğunlukla oraya takıyorum. Öndeki soket mppt üzerinden çıkış veriyor. Arada bir oraya taktığımda oluyor. Çünkü bazen buzdolabının ne harcadığını görmek istiyorum mppt kendi üzerinden akım geçtiğinde bunu ölçerek ekranında gösteriyor.

    • @hakankurtman34
      @hakankurtman34 2 месяца назад

      @@leventaras benim buzdolabı evacool enerji tüketimi 60w yazıyor etiketinde 4-5 amper arası çekiyor. Çakmalığı mppt'ye bağlasam sıkıntı olur mu mppt cihazım sizinkiyle aynı 20A

    • @leventaras
      @leventaras  2 месяца назад +1

      Isterseniz deneyip bir süre gözlemleyin. Bir sorun olacağını zannetmiyorum.

  • @CARNIYOL
    @CARNIYOL 4 месяца назад

    Merhaba abi 170W panel için 10 Amper şarj kontrol cihazı yeterli olur mu

    • @leventaras
      @leventaras  4 месяца назад +1

      Merhaba. Panelinizin çıkış voltajını bilmiyorum ama tahmin ediyorum 25 volttur. Bu da güneş panelinizin 25 voltta yaklaşık 7 amper akım verebileceği anlamına gelir. MPPT cihazı sağlıklı bir şarj gerilimi olması için bunu yaklaşık 15 volta düşürür. Bu şekilde 7 amperlik akım, gerilim düşürülürken 10 amper civarına çıkar. Dolayısıyla 10 amperlik bir cihaz almanız uygun olacaktır. Ancak daha sonradan panel büyütmek ya da ek panel eklemek durumunda şarj cihazınızı daha yüksek akım veren başka bir ürünle değiştirmek zorunda kalacağınızı da unutmamanız gerekir.

    • @CARNIYOL
      @CARNIYOL 4 месяца назад

      @@leventaras çok teşekkür ederim.

  • @muratsimsek5762
    @muratsimsek5762 4 месяца назад

    Malzemeler için link var mı

    • @leventaras
      @leventaras  4 месяца назад +1

      Merhaba. Benim malzemeleri tedarik ettiğim satıcılardan daha avantajlı fiyatlarla satan başka satıcılardan alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca akünün, güneş panelinin ve MPPT şarj ünitesinin kapasitesine siz karar vereceğiniz için link koymadım. Aynı MPPT cihazını farklı markalarla satıyorlar. Muhtemelen Çin'li bir ana üreticiden aynı modeli alıp markalarını üzerine basıyorlar...Sonuç olarak benim kullandığım ürünleri internet mağazalarında çok farklı fiyatlarla satan bir sürü satıcı var ve birbirleri ile rekabet halinde oldukları için en uygun fiayla satan satıcı zaman içinde değişiyor. Takip etmek lazım...

    • @muratsimsek5762
      @muratsimsek5762 4 месяца назад

      Eline bilgine sağlık

  • @yolgezer74
    @yolgezer74 2 месяца назад

    levent bey 200 watt altı tek akülü sistemlerde pwm daha mantıklı. o kadar yüksek kayıp olmuyor. siz panelleri uygun diyotlarla paralellemelisiniz sadece.
    çünkü o mppt bu gün nerden baksak 2 bin lira. o parayı ona yıkacak yerde pwm bi şarj aletine 300 tl yanına bi tane daha 50 wattlık panel alsanız 3 ünü paralel taksanız akünüz çok daha süratli şarj olacaktır zaten.

    • @leventaras
      @leventaras  2 месяца назад

      Merhaba. Ben sizin söylediğinizde çok fazla katılamıyorum. Birincisi diyotlar kayıpların önüne geçmez. Eğer öyle olsaydı 10 kat fiyatla mppt kullanmak zorunda kalmazdı kimse. Şu anda Lexron gibi iyi bir 50 wattlık monokristal panelin fiyatı da 1500 liranın üzerinde. Yani mppt almak yerine panel arttırmanın maliyeti de neredeyse aynı oluyor. Ayrıca siz mevcut 200 Watt'lık panelinizi 250 watt'a çıkardığınızda gene aynı şekilde mppt'li bir cihazın 250 watt'tan elde edeceği enerjiyi elde etmemiş; 100-150 wattlık bir panelden elde edebileceğiniz enerjiyi almış olacaksınız.

  • @yunusemreozmel3260
    @yunusemreozmel3260 4 месяца назад

    Sistem 12v ise panelleri paralel bağlasan

    • @leventaras
      @leventaras  4 месяца назад

      Bana bir soru mu sordunuz tam anlayamadım.

    • @allamesancak9067
      @allamesancak9067 3 месяца назад

      hıçam arkadaş %90 mppt ne dir bilmediği için yazmiştir keşke mppt yazsaaydiniz

    • @efecan4842
      @efecan4842 3 месяца назад

      Voltajın artıp, akımın sabit kalması istendiği için seri bağlamış.