, Reflexive suffixes are new words actually. So there can not be exact rule for L or N. People just memorize new words in all languages, but this is easier to guess in Turkish. Giymek =to wear Giyinmek= to get dressed (reflexive verbs can not take object) Etek giy = wear skirt (true) Etek Giyin =get dressed skirt (wrong) reflexive suffixes are mostly opposite letter of passive voice. Mostly L is for passive voice and N is for reflexive suffix. Example Görülmek=to be seen (passive). Görünmek=To seem (reflexive). Passive voice has exact rule so that, normally add -L to make passive voice but if verb ends with L such as BiL it is hard to pronounce it with one more L so that BİLİL. So it is easier to say N instead of L. Same thing is for vowel ending verbs such as OKU but it is hard to pronpunce it with L such as OKULUYOR, but it is easier to use N so that OKUNUYOR. (Also for reflexive suffix if it ends with vowel or L suffix will be N) but it is mostly N anyway for reflexive. So you can understand if it is passive or not from the sentence’s meaning. So that Araba yıkandı = the car was washed Kız yıkandı = girl took a bath
Dönüşlü fiiler aslında yeni kelimelerdir. Yani L veya N için kesin bir kural olamaz. İnsanlar sadece tüm dillerde yeni kelimeleri ezberler, ancak bunu Türkçede tahmin etmek daha kolaydır. Giymek = giymek Giyinmek = giyinmek (dönüşlü fiiller nesne alamaz) Etek giymek = (doğru) Etek Giyin = (Yanlış) dönüşlü ekler çoğunlukla pasif sesin zıt harfidir. Çoğunlukla L edilgen içindir ve N dönüşlü içindir. Örnek Görülmek = (edilgen). Görünmek (dönüşlü). Edilgen için kesin kuralı vardır, böylece normalde edilgen yapmak için -L eklenir. ancak BiL gibi bir fiil L ile bitiyorsa onu bir L ile daha telaffuz etmek zordur yani BİLİL denilemez. L yerine N demek daha kolay. Aynı şey OKU gibi sesli biten fiiller için de geçerlidir, ancak OKULUYOR gibi L ile telaffuz etmek zordur, ancak OKUNUYOR için N kullanmak daha kolaydır. (Ayrıca dönüşlü son ek için sesli harfle bitiyorsa veya L son eki N olacaktır) ama yine de dönüşlü için çoğunlukla N'dir. Böylece cümlenin anlamından edilgen olup olmadığını anlayabilirsiniz. Böylece Araba yıkandı = edilgen Kız yıkandı = dönüşlü
Ettirgen fiiler hakkında ayni sey düşünürüm. Yeni kelimeler gibi onları görürüm. Ayrıca, onlara çevreleyen çok kuralları olmasına rağmen, onları ezberlemek daha kolaydır. Çift ettirgen ile calıştığınızda bunu çok önemli.
@@cer9ss evet ettirgenler -r, -t,-tır/dır ile yapılabilir, kopmak koparmak, kapamak.kapatmak, sapmak,saptırmak, sevmek,sevdirmek gibi. Burada kesin bir kural bulunamasa da ezberlemek kolay oluyor. Ya da fiilin anlamını tahmin etmek kolay oluyor.
Merhaba Eda Hocam. Kapsamlı bir şekilde yaptığınız dersler için teşekkürler. 30. nisan Taşkent'te Türkçe Yeterlik Sınavına katıldım Hocam.Çok iyi organize edilmiş.
Dersiniz için çok teşekkür ederim! Benim cümlelerim şöyle: Kız yatağa gitmeden önce iyice tarandı. Bazı insanlar hiçbir sebep yoksa bile sürekli söyleniyorlar. İstanbul'dan altı ay önce ayrıldım. Karantina zamanlarda hepimiz ne kadar sıkıldık!
Teşekkür ederim hocam. Kız çocuk taranıp evden çıktı. Eskiden şöyle söylendi: Daha büyüyorsun daha bilge oluyorsun. Üniversitesinden ayrıldı çünkü çalışmak istiyor. Dün evde yalnız kaldım. Çok sıkıldım.
@Arnavutluk'a Hoşgeldiniz Dönüşlü fiiler aslında yeni kelimelerdir. Yani L veya N için kesin bir kural olamaz. İnsanlar sadece tüm dillerde yeni kelimeleri ezberler, ancak bunu Türkçede tahmin etmek daha kolaydır. Giymek = giymek Giyinmek = giyinmek (dönüşlü fiiller nesne alamaz) Etek giymek = (doğru) Etek Giyin = (Yanlış) dönüşlü ekler çoğunlukla pasif sesin zıt harfidir. Çoğunlukla L edilgen içindir ve N dönüşlü içindir. Örnek Görülmek = (edilgen). Görünmek (dönüşlü). Edilgen için kesin kuralı vardır, böylece normalde edilgen yapmak için -L eklenir. ancak BiL gibi bir fiil L ile bitiyorsa onu bir L ile daha telaffuz etmek zordur yani BİLİL denilemez. L yerine N demek daha kolay. Aynı şey OKU gibi sesli biten fiiller için de geçerlidir, ancak OKULUYOR gibi L ile telaffuz etmek zordur, ancak OKUNUYOR için N kullanmak daha kolaydır. (Ayrıca dönüşlü son ek için sesli harfle bitiyorsa veya L son eki N olacaktır) ama yine de dönüşlü için çoğunlukla N'dir. Böylece cümlenin anlamından edilgen olup olmadığını anlayabilirsiniz. Böylece Araba yıkandı = edilgen Kız yıkandı = dönüşlü
@Arnavutluk'a Hoşgeldiniz Reflexive suffixes are new words actually. So there can not be exact rule for L or N. People just memorize new words in all languages, but this is easier to guess in Turkish. Giymek =to wear Giyinmek= to get dressed (reflexive verbs can not take object) Etek giy = wear skirt (true) Etek Giyin =get dressed skirt (wrong) reflexive suffixes are mostly opposite letter of passive voice. Mostly L is for passive voice and N is for reflexive suffix. Example Görülmek=to be seen (passive). Görünmek=To seem (reflexive). Passive voice has exact rule so that, normally add -L to make passive voice but if verb ends with L such as BiL it is hard to pronounce it with one more L so that BİLİL. So it is easier to say N instead of L. Same thing is for vowel ending verbs such as OKU but it is hard to pronpunce it with L such as OKULUYOR, but it is easier to use N so that OKUNUYOR. (Also for reflexive suffix if it ends with vowel or L suffix will be N) but it is mostly N anyway for reflexive. So you can understand if it is passive or not from the sentence’s meaning. So that Araba yıkandı = the car was washed Kız yıkandı = girl took a bath
@Arnavutluk'a Hoşgeldiniz rica ederim.Arnavutluk’a selam.Arnavut kardeşlerimizi seviyoruz. İstanbul’da Arnavutköy adlı ilçe var, Türkiye’de çok Arnavut asıllı Türkiye vatandaşı var,
geç kalktığımdan saçımı taramadan evden çıktım. Önce bir kafede sürekli olarak söylenen adam gördüm. Ayrılmak mı istiyorsun? Sadece Sosyal medyaya bakmak hayatım sıkılıyorum
,
Reflexive suffixes are new words actually. So there can not be exact rule for L or N. People just memorize new words in all languages, but this is easier to guess in Turkish.
Giymek =to wear
Giyinmek= to get dressed (reflexive verbs can not take object)
Etek giy = wear skirt (true)
Etek Giyin =get dressed skirt (wrong)
reflexive suffixes are mostly opposite letter of passive voice. Mostly L is for passive voice and N is for reflexive suffix.
Example Görülmek=to be seen (passive). Görünmek=To seem (reflexive).
Passive voice has exact rule so that, normally add -L to make passive voice
but if verb ends with L such as BiL it is hard to pronounce it with one more L so that BİLİL. So it is easier to say N instead of L.
Same thing is for vowel ending verbs such as OKU but it is hard to pronpunce it with L such as OKULUYOR, but it is easier to use N so that OKUNUYOR.
(Also for reflexive suffix if it ends with vowel or L suffix will be N) but it is mostly N anyway for reflexive. So you can understand if it is passive or not from the sentence’s meaning. So that
Araba yıkandı = the car was washed
Kız yıkandı = girl took a bath
Dönüşlü fiiler aslında yeni kelimelerdir. Yani L veya N için kesin bir kural olamaz. İnsanlar sadece tüm dillerde yeni kelimeleri ezberler, ancak bunu Türkçede tahmin etmek daha kolaydır.
Giymek = giymek
Giyinmek = giyinmek (dönüşlü fiiller nesne alamaz)
Etek giymek = (doğru)
Etek Giyin = (Yanlış)
dönüşlü ekler çoğunlukla pasif sesin zıt harfidir. Çoğunlukla L edilgen içindir ve N dönüşlü içindir.
Örnek Görülmek = (edilgen). Görünmek (dönüşlü).
Edilgen için kesin kuralı vardır, böylece normalde edilgen yapmak için -L eklenir.
ancak BiL gibi bir fiil L ile bitiyorsa onu bir L ile daha telaffuz etmek zordur yani BİLİL denilemez. L yerine N demek daha kolay.
Aynı şey OKU gibi sesli biten fiiller için de geçerlidir, ancak OKULUYOR gibi L ile telaffuz etmek zordur, ancak OKUNUYOR için N kullanmak daha kolaydır.
(Ayrıca dönüşlü son ek için sesli harfle bitiyorsa veya L son eki N olacaktır) ama yine de dönüşlü için çoğunlukla N'dir. Böylece cümlenin anlamından edilgen olup olmadığını anlayabilirsiniz. Böylece
Araba yıkandı = edilgen
Kız yıkandı = dönüşlü
Ettirgen fiiler hakkında ayni sey düşünürüm. Yeni kelimeler gibi onları görürüm. Ayrıca, onlara çevreleyen çok kuralları olmasına rağmen, onları ezberlemek daha kolaydır. Çift ettirgen ile calıştığınızda bunu çok önemli.
@@cer9ss evet ettirgenler -r, -t,-tır/dır ile yapılabilir, kopmak koparmak, kapamak.kapatmak, sapmak,saptırmak, sevmek,sevdirmek gibi. Burada kesin bir kural bulunamasa da ezberlemek kolay oluyor. Ya da fiilin anlamını tahmin etmek kolay oluyor.
-r dar ünlü ve geniş ünlü alabilir. Düşmek düşürmek ,
Opa zo'r tushuntirib qo'yasizda ,Rahmat✨
Hocam Eda, bu olağanüstü ders için çok teşekkürler. Bunu, çok Türkçe kitaplar ve dersleri çalıştığı bir öğrenci sana söylüyor.
Merhaba Eda Hocam. Kapsamlı bir şekilde yaptığınız dersler için teşekkürler. 30. nisan Taşkent'te Türkçe Yeterlik Sınavına katıldım Hocam.Çok iyi organize edilmiş.
Dersiniz için çok teşekkür ederim! Benim cümlelerim şöyle:
Kız yatağa gitmeden önce iyice tarandı.
Bazı insanlar hiçbir sebep yoksa bile sürekli söyleniyorlar.
İstanbul'dan altı ay önce ayrıldım.
Karantina zamanlarda hepimiz ne kadar sıkıldık!
Allah razı olsun hocam çok teşekkür ederim ders için.
Teşekkür ederim hocam.
Kız çocuk taranıp evden çıktı.
Eskiden şöyle söylendi: Daha büyüyorsun daha bilge oluyorsun.
Üniversitesinden ayrıldı çünkü çalışmak istiyor.
Dün evde yalnız kaldım. Çok sıkıldım.
Eksik ders anlatımı olmuş bence. İki ek arasında fark var. Bu fark verilmemiş.
Dersiniz için çok teşekkur ederim!
gezinmek görünmek fiillerinde dönüşlülük anlamı var
gezinmek kendi kendine geziyor demektir. görünmek de mesela güzel görünüyor.
@Arnavutluk'a Hoşgeldiniz Dönüşlü fiiler aslında yeni kelimelerdir. Yani L veya N için kesin bir kural olamaz. İnsanlar sadece tüm dillerde yeni kelimeleri ezberler, ancak bunu Türkçede tahmin etmek daha kolaydır.
Giymek = giymek
Giyinmek = giyinmek (dönüşlü fiiller nesne alamaz)
Etek giymek = (doğru)
Etek Giyin = (Yanlış)
dönüşlü ekler çoğunlukla pasif sesin zıt harfidir. Çoğunlukla L edilgen içindir ve N dönüşlü içindir.
Örnek Görülmek = (edilgen). Görünmek (dönüşlü).
Edilgen için kesin kuralı vardır, böylece normalde edilgen yapmak için -L eklenir.
ancak BiL gibi bir fiil L ile bitiyorsa onu bir L ile daha telaffuz etmek zordur yani BİLİL denilemez. L yerine N demek daha kolay.
Aynı şey OKU gibi sesli biten fiiller için de geçerlidir, ancak OKULUYOR gibi L ile telaffuz etmek zordur, ancak OKUNUYOR için N kullanmak daha kolaydır.
(Ayrıca dönüşlü son ek için sesli harfle bitiyorsa veya L son eki N olacaktır) ama yine de dönüşlü için çoğunlukla N'dir. Böylece cümlenin anlamından edilgen olup olmadığını anlayabilirsiniz. Böylece
Araba yıkandı = edilgen
Kız yıkandı = dönüşlü
@Arnavutluk'a Hoşgeldiniz Reflexive suffixes are new words actually. So there can not be exact rule for L or N. People just memorize new words in all languages, but this is easier to guess in Turkish.
Giymek =to wear
Giyinmek= to get dressed (reflexive verbs can not take object)
Etek giy = wear skirt (true)
Etek Giyin =get dressed skirt (wrong)
reflexive suffixes are mostly opposite letter of passive voice. Mostly L is for passive voice and N is for reflexive suffix.
Example Görülmek=to be seen (passive). Görünmek=To seem (reflexive).
Passive voice has exact rule so that, normally add -L to make passive voice
but if verb ends with L such as BiL it is hard to pronounce it with one more L so that BİLİL. So it is easier to say N instead of L.
Same thing is for vowel ending verbs such as OKU but it is hard to pronpunce it with L such as OKULUYOR, but it is easier to use N so that OKUNUYOR.
(Also for reflexive suffix if it ends with vowel or L suffix will be N) but it is mostly N anyway for reflexive. So you can understand if it is passive or not from the sentence’s meaning. So that
Araba yıkandı = the car was washed
Kız yıkandı = girl took a bath
@Arnavutluk'a Hoşgeldiniz rica ederim.Arnavutluk’a selam.Arnavut kardeşlerimizi seviyoruz. İstanbul’da Arnavutköy adlı ilçe var, Türkiye’de çok Arnavut asıllı Türkiye vatandaşı var,
Bu kadın iyice anlatamıyor😢
Sanırım bu iş ancak bu kadar güzel yapılır. Emeğinize sağlık.
Allah razi olsun sagolun
شكرا كتير عالتوضيح
Allah razı olsun sızlere
ملحوظة؛ مع ال dönüşlü fiiler تأتي لاحقة il اكثر من in
شكراً جويلاً ❤
Çök beğendim
Çok tsk ederim👑
Sadece L ve N harfleri kullanılınca dönüşlü fiiller oluyor denmiş fakat Ş harfi kullanıldığında da olmuyor mu?
Örneğin;
Ali ve Ayşe selamlaşıyorlar.
Bu işteş fiil olur. Karşılıklı ya da birlikte yapılan eylemler. Mesela şelamlaşmak, uçuşmak, mektuplaşmak, gülüşmek işteş fiil örnekleridir.
kaybolan adam saskin saskin etrafina BAKIYOR
size teşekkür ediyorum ama lütfen tam olarak ne zaman -l ve ne zaman -n kullanırm
Bende bu sorudan zorlanıyorum
teşekkürler
onemli bir ders
cok sevendım
geç kalktığımdan saçımı taramadan evden çıktım.
Önce bir kafede sürekli olarak söylenen adam gördüm.
Ayrılmak mı istiyorsun?
Sadece Sosyal medyaya bakmak hayatım sıkılıyorum
soyunup ve soyundu aynı şey mi?
Öğretmen çok hızlı dersi anlatıyor okumak gibi , keşke daha yavaş anlatabilir siniz
Anlatmak çok hızlı
ablam hep bu kdr yavaş konuşur musun