BU+ Açık Ders | Çocukluğun Tarihi - Yrd. Doç. Dr. Leyla Elbirlik
HTML-код
- Опубликовано: 22 дек 2024
- Bu ders, çocuk olma olgusunun erken modern dönem Avrupa'sında nasıl anlaşıldığını ve çocukluk tarihi hakkındaki Avrupa tarih yazıcılığının belli başlı tezlerini ele alıyor. Bildiğimiz üzere Avrupa'da çocukların korunası bir varlık olarak muamele görmesi ve ailenin sevgisini kazanması ancak Aydınlanma Çağı'na denk gelmektedir. O zaman çocuklar hangi noktada çocukluklarını yaşamaya başladılar ve "küçük yetişkinler" olmaktan çıktılar? Ailenin yapısı hangi noktada ve durumlarda çocuklarını duyarlılık ve hassasiyetle koruyan bir hal aldı? Peki Osmanlı'da aile yapısı nasıldı? Osmanlı çocukları nasıl terbiye edilip, yetiştiriliyordu? Doç. Dr. Leyla Elbirlik bu ve bunun gibi birçok soruya yanıt vermeyi amaçlıyor.
Leyla Kayhan Elbirlik
Yrd. Doç. Dr. Leyla Elbirlik, lisans eğitimini Amerika’da Bard College’da Karşılaştırmalı Edebiyat ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları üzerine tamamlamıştır. Ardından Harvard Üniversitesi’nde Ortadoğu Çalışmaları Merkezi ve Tarih Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora eğitimi almıştır. Boğaziçi Üniversitesi Humanities Dersleri Koordinatörlüğü direktörü olan ve bu birimde ders veren Elbirlik; aynı zamanda, Özyeğin Üniversitesi’nde AB Horizon 2020 Çerçeve Programı’nda Araştırma ve İnovasyonda Cinsiyet Eşitliği karşısındaki engelleri kaldırmayı hedefleyen PLOTINA Projesini (2016-2020) yürütmektedir.
Hocam, geç oldu lakin ancak izleyebildim. Kağıt kalemimle izlediğim ve kültürel sermayeme ekleyeceğim bilgiler edindiğim bir sunumdu. Teşekkürler.