Elektrikli otoda şaşırtan araştırma/300 bin km'de batarya kapasitesi yüzde 87'e düşüyor
HTML-код
- Опубликовано: 6 фев 2025
- #işbirliği
Ufuk Sandık ve @volkandemirkusak Otomotiv Sohbetleri’nde elektrikli otomobilleri konuşuyor.
Alman danışmanlık şirketi P3’ün kapsamlı araştırmasına göre elektrikli otomobil bataryalarının ömrü beklenilen tam tersi daha uzun.
7 bin elektrikli otomobilden elde edilen ve sadece 300 bin kilometreden fazla yol yapmış araçlar araştırıldı.
Araştırmanın sonuçlarına göre, elektrikli otomobillerin batarya ömürleri ilk 30 bin kilometrede daha hızlı bir şekilde düşerek yaklaşık yüzde 3 kayıpla yüzde 97’ye geriliyor.
Ancak yapılan kilometre arttıkça batarya sağlığındaki düşüş hızı da yavaşlıyor. 7 bin elektrikli araçtan elde edilen veriler, 100 bin kilometreye kadar pil sağlığının yaklaşık yüzde 90’a gerilediğini gösteriyor.
Bu noktadan sonra daha yavaş bir şekilde düşen batarya ömrü 200 bin km ile 300 bin km arasında düz bir seyir izliyor ve pil sağlığı yalnızca yüzde 87’ye geriliyor. Bir elektrikli otomobilin pil sağlığının yüzde 80’lerin altında düşmesinin ise 500 bin km’lerin çok üzerinde olacağı tahmin ediliyor.
⚡ Bizleri ayrıca sosyal medya kanallarımızdan da takip edebilir ve bize desteğinizi gösterebilirsiniz.
Instagram: @elektrikliotomobilhaber
X: @ElektrikliH
Guzel video ama geleceği yanlış görmüşsünüz, biz duzeltelim, tam tersi gelecekte her araba elektrikli olacak. Ne kadar hızlı o kadar iyi, eger temiz havada yasamak istiyorsak, eger global ısınmanın ne olduğunu anladıysak... bir de milli bir mesele ülkemiz yeterince petrol sahibi değil ama su güneş ve rüzgardan elektrik üretiyoruz. Hatta evinizin bahcesinden benzin çıkmaz ama evinizde elektrik üretebilirsiniz. Artık daha biliçli tüketici olma zamanımız geldi de geçti bile
5 yıla araçların %60-70’i elektrikli olur. 😊
Geçen hafta 2012 model arabanın debriyaj balatasını değiştirdim sanayide ve 15 bin tl tuttu. Radyator için servisten fiyat istedim 30 bin çektiler. Allah beni içten yanmalidan tez zamanda kurtarsın.
Sırf bu masraflar yüzünden elektrikliye geçtim, 1,5 yılda yakıt ve servisle birlikte 120-130 bin ₺ cebimde kaldı. İnş siz de yakın zamanda geçebilirsiniz.
Yayın için teşekkürler ancak şu kamera açısının zırh pırt bir de göze çarpar gibi değişmesi çok kötü olmuş. Bu kadar sık ve değişim şekli yordu. Montajı kim yaptıysa bunu değiştirsin, tek kamera açısı yeterli olur. Montajla da uğraşmazsın. Neyin açısını verdiniz Allahaşkına…
Teşekkürler, insanlarda korkular yavaş yavaş azalıyor
Çok faydalı bir video olmuş, ağzınıza sağlık. P3'ün araştırma sonuçlarının linkini de eklerseniz biz de detaylı inceleyebiliriz.
50 bin km de aracım %99.4 geçen servis ölçtü
Harika bir veri
Yüzde 15-20 mi ? Konudan çok uzaksınız bence. Normal arabada olan motor enjeksiyon turbo egzoz şanzıman vb sorunları üst üste koyun üstüne kendinizin benzin uretemedigini koyun benzinli arabayı niye alalım? Hız tork sorunsuzluk bakım maliyetleri vs leri üst üste koyun yüzde 20 mı ? Ben size söyleyeyim en az 60-70 olacak . Pil yanma ve hızlı şarj da 3-5 sene içinde çözülürse kim benzinli alır
Biz mi uzağız?
@volkandemirkusak sektörün içinde olmanız ileriye dönük iyi projeksiyon yapacağınız anlamına gelmiyor. Nokia da sektör içindeydi projeksiyon yapamadı battı. Siz de yüzde 15-20 pazar payında kalacak fikrinizde ısrarcı iseniz görüşüm geçerlidir. Sektörde ve dünyada extrem durumlar yaşanmaz ise pazar payı çok ama çok daha yukarıda olacaktır. Yaşarsak hep beraber göreceğiz. İyi günler dilerim.
Son bilgi şu şekilde, DC şarjı, pilin bozulmasını yalnızca ortalama yüzde 0,1 oranında artırır.
Şimdiden pazar payı yüzde 12 siz diyorsunuz yüzde 15-20 de kalır saçmalık.
Bu arkadaşlar da henüz elektrikli araç kullanmaya başlamadıkları için olayın daha farkında değiller .Aklı ve imkanı olan bir an önce içten yanmalıdan kurtulur..Bir kırılma noktası gelecek o gün artık hiç bir içtenyanmalı araç 2 .elde para etmeyecek.
@ tamamen katılıyorum
2030'a kadar ben elektrikli arabanın dışındakilerin pahalı kalacağını düşünüyorum
Bence bataryaların daha kolay bir şekilde arızalı hücreleri çıkartıp yenisi ile değiştirilir olmalı,eski model cep telefonları gibi
Oyle zaten, tüm markalar için konuşmayayım ama BMW bataryaları öyle zaten
Avrupa da elektrikli dizeli geçti pazarın yüzde 25 ni geçti ve 2. Sırada cinde yüzde 50 oldu bile yani yüzde 15 de sabitlenir çok doğru bir yorum değil bence.
Bu eski gazetecilerin hepsi işsiz kalacak, ona üzülüyorum, elektrikli arabalar geleceğin ta kendisi.
Hybrid almayın
Mild hybrit araçlar çok gereksiz geliyor bana çünkü yakıta çok büyük etkisi yok. Gerçekten hybrit ve düşük yakıt tüketimi istiyorsanız. PHEV yani plug & hybrit modelleri tercih etmek gerekir. Mesela şuan içlerinde en iyilerinden birisi X1 edrive 25e modelidir
Benzinli nin yakıtı bakımı dünyanın parası. Elektrikli çok daha mantıklı. Benzinli motor ve şanzumanlar kesinlikle mantıklı değil
Sakın elektrikli otomobilinizi uzun süre kullanmayacaksanız %10-15 seviyede bırakmayın, 12v akünüz ölür. Doğrusu %70-80 aralığıdır.
Hangi model sizin arabanız?
Uzun süre kullanılmayacaksa doğrusu %50 de bırakmak ve sistemi komple kapatmak. Sistem kapatma ayarları oluyor…
Hucreler %30 sarj ile fabrikadan cikar. Arac uzerinde %40-50 idealdir. Mumkunse sistem tamamen kapatilir yada sigorta sokulurse aylarca sorunsuz bekler. Yuksek voltajlarda bekletmek senelik %10 kalici kapasite kaybina neden olabilir. Ucuz bir 12v aku icin aracinizi asla riske atmayin.
%10 15 de bekletme bilgisi yanlış
Maydut ne demek
👍
%80e nerdeyse hiçbi markada sabitlenmiyo şarj ederken o kısmı sallamışsınız
Kahretsin ki ben de başak burcuyum 😂
😅😅
İphone bataryasını düşününce bu konu ile alakasız olmuş. Şarjı hiçbir zaman günü kurtarmayan bir telefon. Umarım arabalar iPhone'a benzemez.
günlük şarjı konuşmuyoruz Bataryanın ömrü ile ilgili yapılan bir araştırmanın sonuçları. Sevgiler
🎉