Комментарии •

  • @osman3008
    @osman3008 Год назад +3

    Usta işi biliyor yerin de suyu çimento kumla temiz leyerek depoya getiriyor. Hayırlı olsun bol bereketli olsun elinize emeğinize saglık.

  • @vasfiozturk2085
    @vasfiozturk2085 Год назад +1

    Bravooo Helal olsun sana

  • @candantore6508
    @candantore6508 Год назад +4

    Güzel video olmuş, tebrik ederim, bazı sorular ve eleştiriler:
    1) suyu nasıl buldunuz, o noktada su olduğunu nasıl anladınız,
    2) depo dolduğunda ve su kullanılmadığında kaynak suyu başka yön bulursa,
    3) suyun hijyenik olup olmadığı, içilebilir mi, filtreleme nerede oluyor
    4) video çekerken ses çok az duyuluyor.

    • @muhendisinciftligi-anlalp3176
      @muhendisinciftligi-anlalp3176 Год назад +3

      Merhaba Candan hanım, Teşekkür ederim seve seve bu güzel sorularınızı cevaplamak isterim.
      1- Bu bölge bahçemiz içinde yaz kış sürekli yeşil bitkiler barındıran ve sürekli nemli bir toprak yüzeyine sahipti. Uzun yıllardır buranın nemliliğini takip ediyordum. Burum burada bir kaynak suyu olduğuna bir işarettir.
      2- Bu alanı kazarak suyun daha yoğun çıktığı yaklaşık 1,5 m derinliğe ulaştığımızda ilk yapılması gereken bir toplama kutusu. Bu kutu suyu boruya alabilmek için kullanılır. Ama asla su kutuya hapsedilmez. Eğer koyduğunuz boru suyu almaz yada su çok gelir ve tersine bir basınç oluşturursa bu dediğiniz olabilir. Bu durumda su kendine yeni bir yol arayacaktır. Ancak bu durumu engellemek için gerek toplama kutusuna gerekse depoya mutlaka fazla suyun tahliyesi için akar bırakılmalıdır.
      3- Suyun hijyenik olup olmadığı anlamak için baktığım ilk yöntem suyun sıcaklığıdır. Eğer yaz sıcağında serin ve soğuk bir su çıkıyorsa çok büyük bir ihtimal kaynak suyudur. Kaynak suları genel olarak dış ortama göre yazın serin, kışınsa sıcak olurlar. Bu kaynak bu özellikleri taşıyor. Su kaynak suyu olsa da dış ortam kirleticilerinden etkilene bilir. Suyun çıktığı noktanın etrafında özellikle üst kısmında yerleşim yeri veya insan faaliyeti olup olmaması büyük bir etlen. diğer bir etkense kaynak sularının sürekliliğidir. Kaynak suları 12 ay boyunca düzeli bir debi ile akar. Yani Aşırı yağışlarda debisi artmaz yada kurak mevsimde debisi azalmaz. Yüzeye çıktığı noktada etrafını çevreye göre zıt kırmızı, sarı, yeşil gibi renklere boyamamış, etrafındaki kayaları eritmemiş veya etrafta traverten gibi birikmeler yağmamış ve fiziksel olarak da görüntüsünde bir anormallik yoksa bence çok rahatlıkla içilebilir. Kaynak sularında tecrübe ile anlaşılamayacak Ağır metal toksin madde (arsenik, kurşun, civa) kirlilikleri olabilir. Bu durumlarda eğer çevrenizin topografyasını biraz biliyorsanız analiz edebilirisiniz. Ayrıca tatlı su karidesi, yengeç gibi canlılar bu sularda yaşıyorsa suların temiz ve oksijen olarak zengin sular olduğunu gösterir.
      Filtreleme işlemi için sadece doğan çökeltme kullanıyorum. İlk çökeltme toplama kutusunda oluyor. Su yüzeye çıkarken partikül taşıyorsa bu parçacıkları ilk olarak toplama kutusuna bırakıyor. Ardından aynı işlem depoda gerçekleşiyor. Toplama kutusu ve depodan çıkan hortumlar tabana yakın olmamalı mutlaka tabanın biraz üzerinde bırakılmalı. Benim toplama kutumda 1 yıl gibi bir sürede sadece 1 cm kadar yumuşak toplar birikmişti. başka su kaynaklarında çok çok fazlasını gördüm.
      4- Maalesef Video çekerken kullandığım cihaz kaliteli olmadığı ve mikrofon kullanamadığımız için ancak bu kadar oldu.

    • @candantore6508
      @candantore6508 Год назад +1

      @@muhendisinciftligi-anlalp3176 detaylı açıklama için teşekkür ederim. Başarılar diliyorum..

    • @muhendisinciftligi-anlalp3176
      @muhendisinciftligi-anlalp3176 Год назад

      @@candantore6508 teşekkür ederim Candan hanım.

    • @hakantataroglu6508
      @hakantataroglu6508 3 месяца назад

      @@muhendisinciftligi-anlalp3176 youtube'da gördüğüm en açıklayıcı yorum olabilir. hepsini sıkılmadan okudum. teşekkürler. bereketli olsun

  • @erke-ye2zk
    @erke-ye2zk Год назад +1

    ellerine sağlık çok güzel bir iş yaptın hayırlı olsun

  • @osmansimsir2293
    @osmansimsir2293 9 месяцев назад +1

    Maşallah

  • @Krimeliyev30
    @Krimeliyev30 5 месяцев назад +2

    Bizim köyde dağ yok amma bahçemizde sürekli nemli olan bir yer var orayı kazarsam su çıkarmı çok merak ettim

    • @muhendisinciftligi-anlalp3176
      @muhendisinciftligi-anlalp3176 5 месяцев назад +1

      Eger düz bir bahçe ve sürekli nemli ise kaynak suyu olma ihtimali var. Düz arazilerde kuyu yapılabilir.

    • @fatmadizman6618
      @fatmadizman6618 2 месяца назад

      👏👏👏👍

  • @xhasanyazici
    @xhasanyazici 11 месяцев назад +1

    Cok guzel suyun kaynagininin cevresini su kaynagindan su gelmeye devam ederken zemini cimento ile sizdirmaz nasil yaptiniz cimento akip gitmedi mi sizdirmazlik saglandi mi benimde ayni sorunum var hortumdan degil de topraktan siziyor sizdirmazlik saglamam lazim

    • @muhendisinciftligi-anlalp3176
      @muhendisinciftligi-anlalp3176 11 месяцев назад

      Teşekkür ederim Hasan bey. Öncelikle suyun geldiği yeri iyice kazım, suyun geldiği deliği net bir şekilde bulmanız gerekir. Ardından etrafını güzelce temizleyip kalıp yapmanız lazım. Ben kalıp için bidon kullandım. Kalıbın içinde su olan bölgeye özellikle kum çimento karışımını kuru olarak dökün. Çimentonun bir kısmı akıp gidecektir. Kum çimento karışımında çimento oranını biraz daha fazla kullanırsanız iyi olacaktır. Toplama kutusunun altına bir gider borusu bırakmanız lazım, bu gider ilerleyen zamanlarda temizlik için lazım olacaktır. Bu borunun çapı çıkan suyun tamamını alacak kadar olmalıdır. Su gider borusundan gitmeye başlayınca, kalıbın geri kalan kısmını betonlayıp yukarı yakın bir kısmına asıl suyun taşınacağı boruyu koymanız lazım. betonlar donduktan sonra gider borusunu kapatıp suyun dolmasını bekleyin. Sonra su üstteki borudan akmaya başlayacaktır. Kolay gelsin.

  • @sedkoesko9267
    @sedkoesko9267 Год назад +1

    Tebrikler. Ben de de sürekli nemli bir toprak var. biraz kazıdık su birikmeye başladı. Ama topraktan süzülen su bu. Asıl damarı nasıl bulacağız o bir sorun.

    • @muhendisinciftligi-anlalp3176
      @muhendisinciftligi-anlalp3176 Год назад

      Merhaba Sedat bey. Sanrım tamda bu videodaki gibi bir kaynaktan bahsediyorsunuz. eğer kurak mevsimde dahi nemli bir toprak yüzeyi varsa muhtemelen o bölgede bir kaynak suyu vardır. Size tavsiyem kurak mevsimde o nemli bölgeyi kazarak suyun geldiği tarafa doğru ilerlemeniz. Kazdıkça biriken suya yol verip akıtmanız lazım. Suyun yüzeye çıktığı noktaya ulaştığınızda önce bir toplama kutusu yapıp suyu hortuma almalısınız. Sonrada suyu depoya akıtıp oradan kullanabilirsiniz. Eğer bulunduğunu yer çok düz bir araziyse sondaj kuyusu yada keson kuyu yapmanız gerekebilir.

  • @sahinmedler8357
    @sahinmedler8357 Год назад +1

    Usta kolay gelsin çok güzel bişey bizim köyde de yılın altı ayı bu şekilde yer altından su çıkıyor acaba yağmur suyumu yoksa yer altı suyumu?

    • @muhendisinciftligi-anlalp3176
      @muhendisinciftligi-anlalp3176 Год назад

      Merhaba Şahin bey, öncelikle şunu söylemek isterim. genel olarak kaynak suları yılın 12 ayı akmaktadır. yıl içerisindeki kuraklıklardan çok fazla etkilenmezler. Ama 3-5-10 yıl gibi uzun süren kuraklıklar yada yıldan yıla azalan özellikle kar yağışındaki azalmalar kaynak sularının miktarının azalmasına yada tamamen kurumasına sebep olabilir. 6 ay akıp sonra kesilen bir kaynak var ise muhtemelen yakın bir dağdan gelen kar suyudur. sıcak mevsim başlayıp karlar bittiğinde o suda kesiliyordur.

  • @emirakbaba5002
    @emirakbaba5002 Месяц назад

    merhalar ben bir bahçe aldım yamaçda arkası dağlık alan bahçemin alt kısmında yeşil otlar var yazın sıcakda bıle acaba su varmıdır hocam

  • @aliguney.
    @aliguney. 3 месяца назад

    tam aradığım konu, burası nere :)

  • @ayundha.dewi.saristyaasta2253
    @ayundha.dewi.saristyaasta2253 2 месяца назад

    😊😊😊❤❤

  • @ProEnsar57
    @ProEnsar57 3 месяца назад

    Havalandirma dan su geri gidiyor ufak bir rampa var bu sorunu nasil gideririz

  • @yusufyaman7071
    @yusufyaman7071 Год назад +2

    Suyun yerini nasıl tespit ettin onu aciklasaydin bari. Sen Ateşi yakmışsın, suyu kaynatmissin geriye çayı demlemek kalmış büyükannem de böyle video çeker

    • @muhendisinciftligi-anlalp3176
      @muhendisinciftligi-anlalp3176 Год назад +1

      Merhaba Yusuf bey, suyun yerini tespit etmenin en kolay yolu, kurak mevsimde arazi üzerinde yeşil kalan alanlardır.
      Genelde dere gibi akarsular haricinde kurak mevsimde yeşil bitki çok fazla bulunmaz. o nedenle kurak mevsimde arazi üzerinde yeşil kalan alanları takip ederek suya ulaşabilirsiniz. Diğer bir metot da bölgenin yerli haklını bu tip noktaları sormaktır.

    • @yusufyaman7071
      @yusufyaman7071 Год назад +1

      ​@@muhendisinciftligi-anlalp3176hah Yaşa böyle açıklamalar bekliyoruz sizden :)

    • @muhendisinciftligi-anlalp3176
      @muhendisinciftligi-anlalp3176 Год назад +1

      @@yusufyaman7071 Teşekkür ederim Yusuf bey. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Diğer yorumlarda da çok güzel sorular var. hepsine gerekli açıklamaları yaptım. onlarında okuyabilirsiniz.

    • @yusufyaman7071
      @yusufyaman7071 Год назад +1

      @@muhendisinciftligi-anlalp3176 takipteyiz, severek...

  • @devrankoc1
    @devrankoc1 Год назад +1

    Ne uğraşıyon üstat bisu dan söyle gelsin 😜

  • @ramazanaydn1458
    @ramazanaydn1458 4 месяца назад

    Suyun gözlerini tıkama tel fircayla öyle gözünü sondurursun şu kuzer bak yanlış yapma 12yil su kaynakları ve depolama ayarlarını yaparım usta 🤔

  • @mahmutkucukaslan3494
    @mahmutkucukaslan3494 Год назад +1

    Sorcaklarım var

  • @birdsfliesletstry
    @birdsfliesletstry 6 дней назад

    Bulduğunuz her yere çimento döküyorsunuz. Eğitimsizlik ve cehalet artık sinirimi bozuyor. Kardeşim doğal örgüyü kullansana, çevreyi taklit etsene. Hayır bir başka sinir bozucu şey sizi tebrik etmişler. Ülkemizin değerlerine sahip çıkın. İplik kadar su çıksa bile çevreye zarar vermeden yapı ne yapıyorsanız.