PLC Programlamaya Giriş, Temel Bilgiler - 2

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 сен 2024
  • Bu derste plc ile ilgili temel bilgilere değinilmiştir.

Комментарии • 31

  • @yusufcicek4596
    @yusufcicek4596 2 года назад +3

    Derste anlamamıştım ama video gayet açıklayıcıydı. Elinize sağlık

  • @gurcangude6858
    @gurcangude6858 4 года назад

    Yani diyorsunuzki eğer bir kontaç açıksa ve butono basıyorsan plc de onu terslemiş oluyorsun açık kontak kapanıyor.Aynı şekilde bir stop butonuna da basarsan plc onu terliyecek ve kontak açılacaktır.Mantık böyle çalışıyor.Ben ise dinlerken neden kontaktöre mühürleme yapmıyor diye düşünmüştüm.Gerçekten çok önemli bilgiler vermişsin teşekkür ederim.Bu mantık üzerinden istediğin kadar karmaşık devreler kurabilirsin.Aslında anlatmak istediğiniz mantığın kavranması..

  • @HD-kg8zb
    @HD-kg8zb 5 лет назад +3

    Bravo hiç bilmeyen bile anlar anlattıklarınizdan

  • @mdfischer817
    @mdfischer817 4 года назад +3

    bu videodan, hoca olmak için 40'ı devirmek gerektiğini anladım. aynı şeyleri tekrar edip durmuşsunuz, yine de başarılar...

  • @ayazkeskin8017
    @ayazkeskin8017 5 лет назад +2

    marker ne benim ne işime yarıyo anlayamadım bi özetlerseniz yazarak çok tesekkür ederim

  • @zohrabhajiyev190
    @zohrabhajiyev190 3 года назад

    Allah razi olsun biliyinizi paylasdiniz icin Azerbaycandan salamlar

  • @sakirdag2976
    @sakirdag2976 4 года назад +2

    Allah razi olsun hocam

  • @enisparlar9607
    @enisparlar9607 2 года назад

    Allah razı olsun

  • @ertugrulsoganc7939
    @ertugrulsoganc7939 2 года назад

    Sağ olun hocam

  • @sakirdag2976
    @sakirdag2976 4 года назад

    Teşekkürler

  • @Torun.Elektrik.06
    @Torun.Elektrik.06 Год назад

    Hocam nolursun şu kalemlerini değiştir, tükenmez kalem yap , bişeyler öğrenecem diye dişlerimi dökecem.

  • @seyithanbabayigit114
    @seyithanbabayigit114 4 года назад

    Hocam yazılmış ladder diyagramlarının nasıl okunduğu ile ilgili bilgi paylaşır mısınız

  • @ferhat1919
    @ferhat1919 4 года назад

    👍

  • @a.k1944
    @a.k1944 4 года назад +1

    Sonunda kapalı kontak olan butona bastığını belirtmiyorsun abi.. Kafası karışan olabilir 😁

  • @batuhanserdaroglu3976
    @batuhanserdaroglu3976 Год назад

    Bilal Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ben Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü mezunuyum. Üniversitede plc dersinde bize ladder diyagram öğretildi. Ladder diyagram anlaşılması kolay olduğu için ben plc programlamanin çok kolay olduğu izlenimine vardım. Yani diğer mikrodenetleyiciler gibi programlama dili v.b. kullanılmadığı için plc ile çalışmanın daha kolay olacağını düşündüm. Ancak plc için yazisal olarak programlama dilleri olduğunu da biliyordum. Yakın zamanda bir arkadaşımdan plc nin 10 larca hatta belki 100 civarında farklı programlama dili ile programlanabildiğini duydum. Yani ladder diyagram kullanmanın dezavantaj olduğu durumlar var mıdır? Programlama dillerinde konuşulan bir konu var. Mesela bir mikrodenetleyici, donanım v.b. programlamak için alt seviye, orta ve üst seviye diller var. Makine dilinin de farklı bir önemi var. Acaba bu plc deki ladder diyagram ile diğer diller arasındaki fark da bu şekilde olabilir mi ?

    • @BilalKaramanYoutube
      @BilalKaramanYoutube  Год назад +2

      Merhaba, öncelikle güzel yorumunuz ve güzel sorunuz için teşekkür ederim. PLC'lerden önce elektrik kumanda devreleri ile, fiziksel elemanların (röle, kontaktör, zaman rölesi, sayıcı rölesi, termik, motor koruma şalteri vb.) açık ve kapalı kontak yapıları ile devreler oluşturulur ve buna uygun olarak makinaların çalıştırılması sağlanırdı. PLC'ler bu açık ve kapalı kontak yapısı mantığını bozmadan, Ladder diyagram denilen yapı ile programlamaya olanak sağladı ve böylece piyasada halihazırda var olan ekosistem korunmuş oldu. Evet, dediğiniz gibi PLC'leri STL ya da C programlamaya benzer komut satırları ile programlamak da mümkün. Burada benim bakış açım şöyle; mesela arm tabanlı mikrodenetleyici programlarken; hazır kütüphaneler (HAL library vb) ile programlama yaparken aslında birinin bizim yerimize yazmış olduğu fonksiyonları kullanarak program yazmış oluyoruz. Eğer biz istersek register seviyesinde, yani olabildiğince mikroişlemci donanımına yaklaşarak, low level programlama yapabiliriz ve hazır kütüphanelerin kısıtlamalarını aşmış, tarama zamanlarından tasarruf sağlamış oluruz. İşte PLC'leri de böyle düşünmek gerekir. Evet ladder dışındaki dilleri de kullanabiliriz. Örneğin for döngüsü kullanmak istediğimizde C ile birkaç satırda yapılabilecek işi, Ladder ile yapabilmek için çeşitli kurgular oluşturmak ve biraz zahmet çekmek gerekiyor. Fakat ladder diyagram yapısı da artık pek çok haberleşme bloğunu, pek çok matematiksel ya da yapısal bloğu hazır olarak kullanıcılara sunuyor ve ladder diyagram üzerinden insanların aynı işi yapabilmesine bir şekilde imkan sağlıyor. Hatta birçok PLC üreticisi firma program yazarken bazı satırları ladder ile, bazı satırları da STL ya da C dili ile yazmanıza olanak sağlıyor. Çünkü kullanıcılara esneklik sunabilmek çok önemli ve bunu sağlıyorlar.
      Örneğin PLC'ler ve mikrodenetleyicileri birbiri ile kıyaslamayız değil mi? Çünkü her ikisi de farklı sektörlere ve farklı iş türlerine hitap eder. Örneğin 4 ekseni servo motorlar ile kontrol edilen maske üretim makinası yaparken PLC tercih ederiz, akıllı saat yaparken ise düşük güç tüketimli mikroişlemci tercih ederiz değil mi? İşte PLC üreticisi firmaları sadece PLC'leri ile değil, ürettiği tüm otomasyon grubu ürünleri ile değerlendirmek gerekir. Örneğin Siemens firması hem PLC'sini, hem Servo sürücülerini, hem inverterlerini, hem de HMI ekranlarını kendi aralarında haberleşecek şekilde hazır blok diyagramlar ve kütüphaneleri (ladder ya FBD, ya da STL) oluşturup bir ekosistem yaratırlar ve müşterilere sunarlar. Biz de bu ürünleri satın alıp, artık bize hangi dil hitap ediyorsa, hangi dilde tecrübemiz varsa, hangi yöntem daha az zamanımızı alacaksa bir tercih yaparak programlamış oluruz.
      Umarım sorunuza cevap verebilmişimdir. Sonuç olarak ladder diyagram kullandığımızda üretici firmanın bizim yerimize hazırlamış olduğu hazır yapıları kullanmış ve bu hazır yapılar ile program yazmış oluruz. Ladder bazı konularda diğer dillere göre eksiklikler ve zorluklar da barındırabilir, kolaylık ve pratiklikler de barındırabilir. Ladder diyagram 90'lı yıllardan beri piyasayı domine etti ancak günümüzde artık diğer programlama yöntemleri de çok yaygınlaşmaya başladı. Bize düşen ise biri kötü diğeri iyi demek değil, bunları birer araç olarak görmek ve bunları tercih edip makinalarımızı ve ürünlerimizi geliştirmek diye düşünüyorum. Kendinize iyi bakın, iyi çalışmalar.

    • @batuhanserdaroglu3976
      @batuhanserdaroglu3976 Год назад

      @@BilalKaramanRUclips çok teşekkür ederim cevap verdiğiniz için.

  • @eeemrky
    @eeemrky Год назад

    Merhaba. Başka bir anlatıcının videosunda sistem girişine stop butonunu Progralama yaparken NO olarak yazdıklarını gördüm. Böyle bir şey var mıdır peki mantığı nedir? Ben anlayamadım. NC zaten enerj geçirdiği için sistem çalışmayacak dendi o yüzden NO yazdık dendi ama kafama girmedi :)

    • @BilalKaramanYoutube
      @BilalKaramanYoutube  Год назад

      Merhaba, aslında Start ve Stop butonlarının bağlantısı ve PLC yazılımında kullanımı ile ilgili ayrıca bir uygulama videosu çekmem gerekiyor. Ancak size bu sorduğunuz soruyu açıklamak isterim. bllkrmn9@gmail.com adresine mail atabilir misiniz? Gerekirse teams/zoom üzerinden anlatabilirim.

  • @bayces5640
    @bayces5640 4 года назад

    Emeğine sağlık. Bu dersten sonraki ders hangisi çok karışık paylaşmışsınız..

    • @BilalKaramanYoutube
      @BilalKaramanYoutube  4 года назад +3

      merhaba, haklısınız, müsait oldukça ve rastgele çektim videoları, maalesef bir düzen olmadı. Sırasıyla PLC programlamaya giriş temel bilgiler ve akabinde plc ile asenkron motor hız kontrolü videolarımı izleyebilir ve akabinde siemens ve mitsubishi electric plc leri ile çözdüğüm örneklere bakabilirsiniz. Programların linklerini de paylaştım, onları indirebilrisiniz. Ayrıca 100 TL ye plc zero ürünü ile çözdüğüm örnekleri de inceleyip kendiniz de bu ürünü alabilirsiniz. Ben bir video oynatma listesi yapıp kanaldaki videolarımı liste halinde düzenli bir sıraya koymayı planlıyorum, iyi çalışmalar dilerim.

    • @bayces5640
      @bayces5640 4 года назад

      @@BilalKaramanRUclips Konuya hakimiyetin ve anlatışın harika. Oynatma listesini de yaparsan çok iyi olur. Emeğine sağlık devamını sabırsızlıkla bekliyoruz.

  • @javaddindoust7131
    @javaddindoust7131 5 лет назад

    hocam tesekur ederim. sesiniz hafif biraz

  • @yasirdemir8389
    @yasirdemir8389 5 лет назад

    hocam siemens yazılım programını nereden temin edebilirim onun ıcın yardımcı olma ihtimalin var mı ?

    • @BilalKaramanYoutube
      @BilalKaramanYoutube  4 года назад +1

      merhaba, bu haftaicinde yardimci olmaya calisacagim, drive a programi yükleyip link paylasiminda bulunacagim, kolay gelsin.

  • @atolyedenizkoy2828
    @atolyedenizkoy2828 5 лет назад

    butonların hepsi açık olması gerekmiyor mu yoksa sürekli sistemde stop bilgisi görülmez mi (okulda yaptığımız uygulamalarda hep açık kontak kullanıyorduk) cevaplarsanız sevinirim

    • @BilalKaramanYoutube
      @BilalKaramanYoutube  5 лет назад

      merhaba, stop butonları fiziki olarak normalde kapalı kontak yapısına sahiptir. siz elbette fiziki olarak normalde açık kontak yapısına sahip bir butonu da stop butonu olarak kullanabilirsiniz. Fakat klasik olarak, stop butonları fiziki olarak normalde kapalı kontak (yani butona basılmıyor iken), start butonları ise fiziki olarak normalde açık kontak(yani hiç basılmıyor iken) yapısına sahiptir. Ben bu derste stop butonunu normalde kapalı olarak kullandığım için hem plc ye bağlantısını, hem de ladder diyagramında gösterimini buna itinaden gerçekleştirdim. simulasyon yapma imkanınız varsa, hemen kolayca anlayabilrsiniz :")

    • @BilalKaramanYoutube
      @BilalKaramanYoutube  5 лет назад

      bir de suna dikkat etmeniz lazım, fiziki olarak normalde kapalı kontak olarak kullandiğim stop butonu, ladder diyagramında sürekli stop bilgisi göstermemesi için, ladder diyagramında da kapalı kontak sembolü ile belirttim.

    • @alibilgin9758
      @alibilgin9758 3 года назад

      Atölye Denizköy doğru söylüyorsunuz, şöyle anlatayım sahada stop butonları NC olarak kullandığınızda program üzerinde NO bloğu kullanmalısınız ki start butonuna basılmadığı sürece enerji herhangi bir input'a sürekli olarak gireceği için NO kontak terslenmiş bi şekilde NC olacak ve devre çalışmaya devam edecektir. Ne zaman ki stop butonuna basıldığında program üzerinde NC olan blok(ilk başta NO, sürekli enerji akışı olduğu için NC konumda ) tekrar aynı şekilde terslenerek NO olacak ve çıkışa bilgi gitmeyecektir .

  • @rdvanonln3904
    @rdvanonln3904 3 года назад

    m ye memory(hafıza) desek daha iyi olmaz mı

    • @BilalKaramanYoutube
      @BilalKaramanYoutube  3 года назад

      Teşekkürler, Daha iyi olur tabi ki :) Memory bitleri olarak isimlendirebiliriz.