Ik ben momenteel mijn hele tuin aan het herinrichten en er is tien kuub zware zwarte zand in gekomen. Nu was ik zo benieuwd naar de wormenmest dat ik twee kuub ertussen heb gemengd en na 2 weken kan ik concluderen dat het fantastisch werkt! De grond zit in een klap vol met bodem leven en de vogels vinden het geweldig. Prachtig om te zien. Nu ben ik mijn hele leven actief in land en tuinbouw met precisie landbouw en klimaatbeheersing en het is kei mooi andere ideeën en tips mee te krijgen. Bedankt!
Wat ontzettend gaaf Ruud. Je hebt het dan ook meteen heel goed aangepakt. Ik ben er ook van overtuigd dat dit een geweldige manier is om goed met de grond om te gaan. Zo hoort het natuurlijke proces te zijn, denk ik. Echt heel leuk dat je dit met ons deelt. Succes met de herinrichting van je tuin.
Ik heb ze ook gezaaid, al weken geleden! Niks opgekomen. Tot vandaag, eindelijk kwam er een boven de grond. Vorig jaar kwam alles op! Dus ik ben heel blij voor je dat het bij jou zo goed gelukt is. Wat je nu beschrijft had ik vorig jaar ook, ze groeien gigantisch snel.Je zult wel lang moeten wachten op de bloemen. Op z'n vroegst augustus. Maar dan is het genieten tot de winter. invalt. Leuk!
Hallo Ineke, Als ik de jonge wormpjes wil scheiden van de wormenmest dan leg ik er een banaan in waarvan ik maar 1 rib vanaf heb gepeld. Het "blote" deel van de banaan hou ik dan aan de bovenkant en druk de banaan iets in de wormenmest. Je zult zien dat deze in No Time helemaal overbevolkt is van de wormpjes. Banaan met wormpjes eruit en hup in de nieuwe wormenkast die jij natuurlijk al het voorbereidt. O ja en dank weer voor deze leuke aflevering van Ini's moestuin. Groetjes, John
Hallo Ineke, dank voor weer een interessante vlog. Die wormenmest, echt zo leuk om te zien hoe blij we worden van wormen! Van de week ben ik ook met mijn nieuwe bakken bezig geweest. Ik moest plaggen gras verwijderen en de grond losmaken maar wilde de wormen niet doodmaken, dus ik op wormenjacht. Iedere plag met gras uitgeplozen en de wormen eruit gehaald, wat je al niet teweeg brengt Ini met je video's 😆. Mijn hele huis staat vol met ontkiemde zaden. Ik kan haast niet wachten tot Ijsheiligen, dan kan er nog meer naar buiten. Fijne paasdagen!
Wat ben jij goed bezig zeg! En top dat je die wormen hebt gered. Ze zullen je dankbaar zijn. Ik snap je helemaal met je huis vol plantjes. Sind sik mijn kas heb is dat voorbij. Alhoewel: de zoete aardappel staat nog binnen, hahaha. Veel succes met je nieuwe bak.
Weer een leuke video. Ik ben deze maand gestart met mijn "balkon" tuintje en al zoveel kennis op kunnen doen uit de video's. Voor mij de eerste keer dat ik begin met eigen groente/kruiden zaaien. Altijd leerzame video's, dankjewel!!
Jammer dat ik je pas een paar weken geleden ‘ontdekt’ heb. Wat een aanstekelijk enthousiasme! Ik dacht dat ik het een en ander wist van de moestuin maar kom er nu achter dat ik nog veel moet leren😉.
Dankjewel voor je reactie. Ik heb de wijsheid ook niet in pacht hoor en leer ook elke dag nog nieuwe dingen bij. Tuinieren geeft elke dag nieuwe verrassingen. Veel plezier in je moestuin en tot zaterdag!
@@inismoestuin Ik snap niet hoe je het voor elkaar krijgt om steeds zulke goede opnames te maken. Ik heb het zelf verschillende keren gedaan tijdens de Lockdown maar dan was dat van mij prutswerk😆. Net mijn brandnetelgier in flessen gedaan, dat was er nog niet van gekomen. Stinkt inderdaad een uur de wind in🤢! Groetjes en tot zaterdag 😉 Marja
@@jufdewolf2190 Het was mijn vak voordat ik naar Frankrijk vertrok. Nog een tip als je die gier op je handen hebt gekregen. Wassen met tandpasta, dan is de geur zo weg. Tot zaterdag!
Hoi Ineke! Weer een leerzame aflevering over jouw moestuin! Zo leer je weleens wat over het wel en wee! Bedankt voor jou nuttige informatie. Ik wens jou en Jan fijne Paasdagen toe in Frankrijk. Groetjes Pieter Smit uit Hoofddorp!
Hahaha. Ik dacht het zelf ook wel even hoor! Maar dat komt gewoon omdat het de eerste keer is. Ik weet zeker als ik het vaker doe dat het wel mee zal vallen. Die afgelopen 4 maanden heb ik er eigenlijk geen omkijken naar gehad. Jullie ook hele fijne paasdagen🐣
Ik ben ao trots op die eerste wormenmest. Heb het grove spul al op een stuk gegooid wat altijd een slecht stuk is. Dus benieuwd wat de planten gaan doen daar. En ook op de stukken van de groenbemester. Jij ook hele fijne paasdagen🐣
Dank je wel Ineke voor je filmpje en wat heerlijk dat je wormenbak een succes is ik herken wel het probleem in je kas bij mij wordt het ook elk jaar meer 🫣😬🪴 fijne paasdagen
Hallo Ineke, ik las over je tomatenrot. Er is een middel wat ik leerde van Project Diaries. Eierschillen sparen, drogen, heel fijn malen. Dat moet je laten bruisen in natuurazijn. Weer wat roeren. Poosje laten staan. Dan zeven. De vloeistof met flink water verdunnen (weet niet zo goed de verhouding meer). Dat giet je al preventief bij je tomaten. Vorig jaar had ik er succes mee, na jaren gestuntel met rot. Hartelijke groet en succes😁Alies
Ik heb geen last van tomatenrot, maar Phytophthora. Die schimmelziekte tast de hele plant aan en die gaat binnen 3 dagen dood. Ik weet niet of je dat bedoeld. Maar ik ga dit jaar preventief heermoesgier gebruiken. Dat schijnt goed te helpen. Mocht dat niet het geval zijn, zal ik zeker jouw tip van de eierschalen en azijn overwegen. In ieder geval dank voor deze tip.
Fijn begin van de zaterdag weer Ini...dankjewel ! Ik ben er nu achter gekomen dat al die bolletjes dus wormen-eitjes zijn???? Toch? In de moestuin zitten in sommige bakken heel veel van deze bolletjes, ik dacht dat het voeding of mest was uit een verdwaalde potgrond of tuingrond zak, maar door jouw filmpje zie ik dat het de eitjes van de wormen zijn.... Hele fijne paasdagen Ini! 👩🌾🐣
Heb ik vroeger precies hetzelfde gedacht. Maar iemand had me al ooit verteld dat het wormeneitjes waren. Maar zoveel als in die wormenmest heb ik er nog nooit gezien. Zo grappig. Jij ook hele fijne paasdagen🐣
Goedemorgen ini, leuke vlog en heerlijk om te zien, hoe je met de wormen bezig bent. Ik zet een bloempot, waar ik gaten in geboord heb over de hele oppervlakte, daar wat mest en een geprakte banaan in doen. Nou, daar gaan de worpjes gauw op af. Een fijn paasweekend.
Echt waar? Dat wil ik wel uitproberen. In bloempotten zitten toch al gaten? Of gebruik jij speciale bloempotten? En je schrijft mest, bedoel je daar wormenmest mee?
Hoi Ini, vandaag een keer laat gekeken, bezig geweest in onze goede doel moestuin. Maar wat tof die wormenbak. Wij zijn er ook eentje aan het maken. Koop nu nog zakken van BioSolutions. Je goudsbloemen staan er prachtig bij, die zijn dit jaar een dingetje hier. Goed om te weten dat ze zo goed overleven!
Bedankt weer voor je leuke en informatieve filmpje, fijne paasdagen. En… er zijn ook witte stiften te koop (oa van Posca) die op zwarte potjes schrijven. En waarvan de inkt dus niet oplost.
Weer een leuke vlog om te zien, en een hele nuttige tip over het uitharde van het zaaigoed. Zelf wil ik ook een wormen hotel gaan maken / kopen maar op het moment nog wat research hierover aan het doen. Ook sinds dit mijn eerste jaar is en ik al een compost bak van 300 liter heb, las ik dat je voorzichtig moet zijn met teveel willen en dan uiteindelijk opgeven.
Dat klopt helemaal Kevin, bouw je hobby langzaam op. Zo heb ik het ook gedaan. Zorg dat je een aantal dingen goed onder de knie krijgt, zodat dat vanzelf gaat. Op den duur krijg je meer ervaring en kun je er wat nieuws bij gaan doen. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik ook af en toe denk: geen nieuwe uitdagingen er meer bij, hahahaha. De dagen vliegen voorbij en ik kom tijd te kort. Hele fijne paasdagen🐣
Nou, ben helemaal verslaafd geraakt aan het moestuinieren! Mede door deze inspirerende filmpjes! Met de Compostwormen heb ik al wel veel ervaring. Tip: wormen eten zich van onder naar boven: je zou er een tweede bak met gaten in de bodem (ong.1 cm) OP kunnen zetten. Als je alleen daar GFT in gooit, klimmen de wormen uit de eerste bak naar boven en raakt de onderste bak wormen vrij. -Als je toch 1 bak aanhoudt kun je ook GFT in 1 hoek leggen, dan gaan ze daar naartoe. -Ik heb in mijn tuin ook een wormenemmer ingegraven: bodem uit emmer zagen. In de zijkanten gaten boren tot halverwege de emmer. Emmer ingraven tot net boven de gaten. Wat aarde en waterdoordrenkte krantensnippers onderin en GO! Ik dek de emmer altijd af met een etensbord tegen de regen.
Dankjewel voor je leuke en aardige reactie, maar ook voor de tips mbt de wormen. Ik heb ondertussen al veel andere tips gekregen o.a. dat ik vooral bananen moet gebruiken om die kleine wormen te lokken. Dat ga ik eerst uitproberen. Lukt dat niet dan ga ik jouw methode uitproberen. Dat is ook wat Frank Wasse mij verteld heeft. Wat is precies je bedoeling met die ingegraven emmer in de tuin. Is dat ook om wormencompost te maken? Ik heb altijd begrepen dat wormen uit de tuin geen compostwormen zijn.
@@inismoestuin de Compostwormen zitten in de bovenste laag van de aarde inderdaad. ik vind het een fijn idee dat ze dan lekker buiten kunnen spelen door de emmer te kunnen verlaten via de gaten en te eten in de emmer. Als de emmer vol is , haal ik de bovenste laag met wormen eruit. Daaronder zit dan de compost. Je kunt ook een emmer met gaten ernaast ingraven en alleen daar het gft in doen. Dan trekken ze daar naartoe. Momenteel heb ik een grote cementbak (doorsnede van 1,5 meter, gaten onderin, gevuld met de helft compost waar nu wel 5 van die emmers in staan. Doe es gek 😉. in de schaduw. Ideaal en levert veel wormencompost op.
@@magnetiseren Wat een fantastisch idee die lange cementen bak met die emmers. Echt heel leuk. Voorlopig heb ik mijn handen nog vol aan alles wat ik aan het doen ben. Maar ik ga het wel onthouden!
14:13 hoi Ine Ik maak wormenmest in 3 emmers op elkaar. Nu in de onderste emmer zit donkere vloeistof,de middelste emmer vol wormen maar plakgrond en heel vast,de bovenste emmer is de grond veel losser en droger daar doe ik ook de groente,maar hie komt het dat die grond zoooo nat en compact is,weet jij dat? Btw ik ben gek op je filmpjes Mvg Tiny
Hoe dat werkt met drie emmers op elkaar weet ik niet helemaal precies, maar die vloeistof in de onderste emmer is ook mest en kun je verdund gebruiken als meststof, bij al je planten, ook kamerplanten. Je kunt je vragen ook stellen aan Frank van Wormenkwekerij Wasse en op hun site staan ook veelgestelde vragen, wellicht dat je daar een beter antwoord kunt krijgen op je vragen.
Hi Ini, Bedankt voor je vlog. Ik zag dat je het grove materiaal uit de wormenbak voor in de moestuin gebruikt. Prima idee, maar je kunt het ook in je nieuwe bak gooien zodat de wormen er verder mee aan de slag gaan 😉 Groeten, Ton
Te laat Ton. Het ligt al in mijn tuin. Maar ik moet mijn tweede bak nog doen, dus dan ga ik het weer hergebruiken in de bakken. Vanmorgen nieuwe plastic bakken gekocht. Ik ga de productie verdubbelen! Kreeg nog een paar goeie tips om de kleintjes te oogsten. Mengsel van wormenmest en bananenprut in een zeef op de aarde zetten. Of een rib van een bananenschil openen. Die banaan een stukje ingraven in de grond en dan schijnen die kleintjes er meteen op af te komen en dan kun je ze er zo afschudden. Ga ik allemaal uitproberen. Groetjes, Ini
Hoi Ini, ik ben van plan verschillense soorten aarbeien te gaan planten en aankoop te doen, nu was heb ik enkele filmpjes van u bekeken maar hierin kon ik het soort dat u kweekt niet terug vinden, nu was ik heel benieuwd welke soorten bij u het meest succesvol zijn voor smaak.
Ik weet niet welk soort aardbei ik heb. Ik heb ooit een aantal stekjes van een kennis gekregen en ook hij wist niet welk soort het is. Dus ik kan het je helaas niet vertellen.
@@Khalinjai Mocht je de soorten, 'Garrigette' 'Mara de bois" kunnen vinden, dan kan ik die aanbevelen. Maar dit zijn echt Franse soorten, dus ik weet niet die in Nederland verkocht worden.
Wat geweldig leuk om dit iedere week te volgen! Ik heb tussen de aardbeiplanten veel hondsdraf. Is dat een probleem voor de aardbeiplanten en moet ik het dus weghalen?
Kan geen kwaad. Ze trekken ook bijen aan die vervolgens weer je aardbeien bezoeken. Als jij het geen probleem vindt, laat je het gewoon staan. Wel opletten dat ze je aardbeien niet overwoekeren, dan trekt je het weg.
Dag Ineke. Sinds een aantal weken heb ik ook een wormenhotel in de kelder staan. Nu ontsnapt er regelmatig een worm uit de bak. Heb jij dat ook? Er zit nog voedsel/ gft genoeg in dus ik vraag me af of ik iets niet goed doe. Groetjes, Carla
Dat gebeurt weleens als je een bak opstart, maar dat moet na een paar dagen over zijn. Kijk even op de site van Wormenkwekerij Wasse. Daar staat informatie over. Zij zijn de experts!
Moet wel wat glimlachen om de wormen, wat een gedoe zeg, maar het resultaat is er zeker. Ehhh ik koop wel een zakje met wormenmest😉 maar ja dat is met alles zo toch, zie het als een hobby, fijn weekend🙂
Ik vond dat zeven eerlijk gezegd ook wel een gedoe. Maar het is nu de eerste keer. Ik weet zeker dat het de volgende keren vlotter zal gaan. En inderdaad, het is ook de lol van de hobby. Jij ook hele fijne paasdagen🐣
Hey! Fijne en leuke video weer! Ik had een vraagje: ik heb allerlei dingen gezaaid en alles is zo hier en daar wel opgekomen. Alleen mijn cherrytomaat, bieslook, munt en paprika zijn nog niet opgekomen…. Ik moest de hele tijd maar afwachten tot mijn aardbei en de bovenstaande zaailingen waren opgekomen. Nu is de aardbei GELUKKIG opgekomen gisteren alleen de bovenstaande zaailingen niet. Ik gooi het elke keer erop dat de temperatuur nog niet stabiel was en ze echt 20 graden nodig hebben voordat ze ontkiemen. (Ik heb een moestuinbak op poten met een deksel). Nu is mijn vraag: moet ik deze week afwachten (aangezien het zo mooi weer wordt elke dag dus waarschijnlijk hebben ze dan een stabiele temperatuur)? Of moet ik opnieuw gaan zaaien? Ik hoop dat u nu zegt: wacht maar de week af en zaai daarna opnieuw😅 maar wilde het toch even vragen. Alvast bedankt n!
Je kunt inderdaad nog een weekje wachten, maar tomaten komen gemiddeld na 1/2 weken op, munt en paprika ± 2/3 weken, bieslook ± 3 weken. Voor Paprika is het nu rijkelijk laat. Die kun je nu beter als plantje kopen, als het niet meer opkomt
Compostwormen zijn een speciaal soort regenwormen. Er zijn diverse soorten wormen, die ieder hun specifieke eigenschap hebben. De wormen die je bovenin je compostbak vindt zijn compost c.q. tijgerwormen. Zij verwerken de compost sneller en beter. Kijk eens op de site van wormenkwekerij Wasse. Zijn zijn specialisten op dit gebied. Succes.
Hoi Ineke Wat een leuke vlog weer, Ik ben ook druk bezig in de tuin en ga dit jaar voor het eerst “schijnbare chaos” bedden maken. Ik had een super interessant boek gelezen van Frank Anrijs, combineren in de moestuin. Wat jij vorige jaar ook hebt gedaan bedden maken met veel diverse groente door elkaars ( permanent cultuur achting) Mijn vraag is eigenlijk maak jij het patroon ook golvend? Daar hadden ze het in het boek over om zo de plaag insecten te misleiden. Ik was eigenlijk benieuwd hoe jij dat doet of er een soort patroon in zit bij jou? Fijne Pasen en veel tuin plezier
Wat leuk Stefanie, het is inderdaad 'schijnbare chaos". Ik moest er erg aan wennen, geef ik toe. Daarom ga ik het dit jaar iets anders doen. Ik ken het golvenpatroon niet, dus dat weet ik niet. Wat ik nu van plan ben is om kleine afwisselende rijtjes te maken. Wel alle groenten door elkaar, maar toch iets georganiseerder. Ben wel geïnteresseerd in dat boek. Ga het opzoeken, dankjewel voor die tip en fijn Paasweekend.
Het boek 7 stappen naar een natuurlijke moestuin is ook leuk maar die tweede Combineren in een natuurlijke moestuin gaat over de diversiteit en met golf lijnen zaaien..erg leuk.. en interssant
Hoe zit dat eigenlijk met jou composthoop? Heb je daar ook niet veel wormen in zitten? Ik draaide pas mijn compost hoop om en daar zaten heel veel wormen in en dus ook hun mest. Leuke leerzame vlog weer, dank!
In mijn composthoop zitten ook veel wormen, dus ja ook wormenmest. Daarom is compost ook zo goed voor je tuin. Maar het duurt vrij lang voordat je compost uit de composthoop bruikbaar is. Vaak pas na 1 jaar. En met deze methode al na 3/4 maanden.
Zeg Ineke, ik zie jou zoveel plantjes zaaien en straks uitplanten. Heb je niet veel meer buiten staan dan jullie zelf kunnen opeten? Wat is jouw groeiplan? Wat doe je met al die oogst straks?
Na al die jaren weet ik ongeveer hoeveel planten van elk soort ik nodig heb. Ik zaai altijd te veel, want in de loop van het opgroeien gaat er ook nog weleens wat dood of wordt opgegeten door een beestje. Gisteren nog heeft een slak, één van mijn aubergines gegeten. Van groenten die ik lekker vind of die ik goed kan bewaren/invriezen/inmaken zet ik meer. Maar gemiddeld zet ik 8 tot 10 plantjes van een soort. Verder doe ik aan gespreid zaaien, dus dat alles niet in 1 keer komt. Alles wat ik over heb, geef ik weg. Mijn bedoeling is om het hele jaar rond van mijn tuin te eten. In de maanden maart april komt dat neer op de 'vriezer' leeg eten. Bv. vandaag zijn dat sperziebonen, morgen eten we ratatouille. Maar ik koop nu ook af en toe wat groenten bij de bioboer in het dorp. Mijn tuin is ± 120 m2 inclusief paden. Voor ons tweeën is dat precies goed.
Nog een vraagje 😛: ik wil mijn rucola (en andere) gaan verspenen, alleen hebben nog niet alle zaailingen 4 blaadjes zodat ik ze kan verspenen. Hoe moet ik dit nu doen? -Moet ik de gene zonder de 4 blaadjes laten staan en de rest verspenen? -Moet ik alles gewoon verspenen, ook die zonder 4 blaadjes? -Moet ik wachten tot alles 4 blaadjes heeft en dan verspenen (maar dan zijn de gene met 4 blaadjes te lang in zo’n klein bakje)? En is het mogelijk om rucola te “verspenen” door ze uit hun kleine bakje waar ze zijn ontkiemt te halen en dan gelijk in de potgrond waar ze blijven tot ze geoogst worden(ik heb een moestuinbak op poten)? Is dat mogelijk of ik kan ik ook heel het bakje waar ze nu instaan in de potgrond zetten zonder te verspenen?
Ik ben momenteel mijn hele tuin aan het herinrichten en er is tien kuub zware zwarte zand in gekomen. Nu was ik zo benieuwd naar de wormenmest dat ik twee kuub ertussen heb gemengd en na 2 weken kan ik concluderen dat het fantastisch werkt! De grond zit in een klap vol met bodem leven en de vogels vinden het geweldig. Prachtig om te zien. Nu ben ik mijn hele leven actief in land en tuinbouw met precisie landbouw en klimaatbeheersing en het is kei mooi andere ideeën en tips mee te krijgen. Bedankt!
Wat ontzettend gaaf Ruud. Je hebt het dan ook meteen heel goed aangepakt. Ik ben er ook van overtuigd dat dit een geweldige manier is om goed met de grond om te gaan. Zo hoort het natuurlijke proces te zijn, denk ik. Echt heel leuk dat je dit met ons deelt. Succes met de herinrichting van je tuin.
Heb jouw klokwinde gezien en in februari gezaaid. Ze groeien mijn raam uit !! Ik kan niet wachten ze buiten te zetten. Zo leuk! Bedankt!
Ik heb ze ook gezaaid, al weken geleden! Niks opgekomen. Tot vandaag, eindelijk kwam er een boven de grond. Vorig jaar kwam alles op! Dus ik ben heel blij voor je dat het bij jou zo goed gelukt is. Wat je nu beschrijft had ik vorig jaar ook, ze groeien gigantisch snel.Je zult wel lang moeten wachten op de bloemen. Op z'n vroegst augustus. Maar dan is het genieten tot de winter. invalt. Leuk!
Hallo Ineke, Als ik de jonge wormpjes wil scheiden van de wormenmest dan leg ik er een banaan in waarvan ik maar 1 rib vanaf heb gepeld. Het "blote" deel van de banaan hou ik dan aan de bovenkant en druk de banaan iets in de wormenmest. Je zult zien dat deze in No Time helemaal overbevolkt is van de wormpjes. Banaan met wormpjes eruit en hup in de nieuwe wormenkast die jij natuurlijk al het voorbereidt. O ja en dank weer voor deze leuke aflevering van Ini's moestuin. Groetjes, John
Dankjewel John voor deze tip met de banaan. Iemand anders gaf me ook een tip om banaan te gebruiken. Ik ga dit zeker uitproberen!
Hallo Ineke, dank voor weer een interessante vlog. Die wormenmest, echt zo leuk om te zien hoe blij we worden van wormen! Van de week ben ik ook met mijn nieuwe bakken bezig geweest. Ik moest plaggen gras verwijderen en de grond losmaken maar wilde de wormen niet doodmaken, dus ik op wormenjacht. Iedere plag met gras uitgeplozen en de wormen eruit gehaald, wat je al niet teweeg brengt Ini met je video's 😆. Mijn hele huis staat vol met ontkiemde zaden. Ik kan haast niet wachten tot Ijsheiligen, dan kan er nog meer naar buiten. Fijne paasdagen!
Wat ben jij goed bezig zeg! En top dat je die wormen hebt gered. Ze zullen je dankbaar zijn. Ik snap je helemaal met je huis vol plantjes. Sind sik mijn kas heb is dat voorbij. Alhoewel: de zoete aardappel staat nog binnen, hahaha. Veel succes met je nieuwe bak.
Weer een leuke video. Ik ben deze maand gestart met mijn "balkon" tuintje en al zoveel kennis op kunnen doen uit de video's. Voor mij de eerste keer dat ik begin met eigen groente/kruiden zaaien. Altijd leerzame video's, dankjewel!!
Veel succes met alles!
Dank je wel weer Ini. Een heel fijn paasweekend gewenst
Jij ook hele fijne paasdagen🐣
De wormenmest ziet er super uit. Dankjewel voor de video 😀. Fijne paasdagen 🐣🐣
Gisteren ook nog een deel van het grove materiaal gezeefd. Dat is nog mooier, zo blij mee. Fijn Paasweekend🐣🐔
Jammer dat ik je pas een paar weken geleden ‘ontdekt’ heb. Wat een aanstekelijk enthousiasme!
Ik dacht dat ik het een en ander wist van de moestuin maar kom er nu achter dat ik nog veel moet leren😉.
Dankjewel voor je reactie. Ik heb de wijsheid ook niet in pacht hoor en leer ook elke dag nog nieuwe dingen bij. Tuinieren geeft elke dag nieuwe verrassingen. Veel plezier in je moestuin en tot zaterdag!
@@inismoestuin Ik snap niet hoe je het voor elkaar krijgt om steeds zulke goede opnames te maken. Ik heb het zelf verschillende keren gedaan tijdens de Lockdown maar dan was dat van mij prutswerk😆.
Net mijn brandnetelgier in flessen gedaan, dat was er nog niet van gekomen. Stinkt inderdaad een uur de wind in🤢!
Groetjes en tot zaterdag 😉
Marja
@@jufdewolf2190 Het was mijn vak voordat ik naar Frankrijk vertrok.
Nog een tip als je die gier op je handen hebt gekregen. Wassen met tandpasta, dan is de geur zo weg. Tot zaterdag!
Wakker worden met Inneke dank je wel voor de leuke filmpjes
Leuke vlog weer.
Mooie wormenmest zeg super.
Fijne paasdagen
Ben er ook heel blij mee! Jij ook heel fijn Paasweekend🐣
Hartelijk dank en hele fijne paasdagen 🐣
Merci beaucoup 🐣
Hoi Ineke! Weer een leerzame aflevering over jouw moestuin! Zo leer je weleens wat over het wel en wee! Bedankt voor jou nuttige informatie. Ik wens jou en Jan fijne Paasdagen toe in Frankrijk. Groetjes Pieter Smit uit Hoofddorp!
Dank weer voor je aardige woorden Pieter. Ik wens jou ook hele fijne paasdagen🐣
O meid. Wat een gedoe met die wormen. Ik moest er wel een beetje om lachen. Schitterend! Bedankt weer voor alle informatie. Fijn Paasweekend!
Hahaha. Ik dacht het zelf ook wel even hoor! Maar dat komt gewoon omdat het de eerste keer is. Ik weet zeker als ik het vaker doe dat het wel mee zal vallen. Die afgelopen 4 maanden heb ik er eigenlijk geen omkijken naar gehad. Jullie ook hele fijne paasdagen🐣
Super leuke video! Wat ziet de wormenmest er goed uit zeg! Ben benieuwd wat de groenbemesters aan resultaten gaan geven!😁
Fijne paasdagen!!
Ik ben ao trots op die eerste wormenmest. Heb het grove spul al op een stuk gegooid wat altijd een slecht stuk is. Dus benieuwd wat de planten gaan doen daar. En ook op de stukken van de groenbemester. Jij ook hele fijne paasdagen🐣
Dank je wel Ineke voor je filmpje en wat heerlijk dat je wormenbak een succes is ik herken wel het probleem in je kas bij mij wordt het ook elk jaar meer 🫣😬🪴 fijne paasdagen
Ja leuk hè van die wormen. Jij ook hele fijne paasdagen🐣
Hallo Ineke, ik las over je tomatenrot.
Er is een middel wat ik leerde van Project Diaries.
Eierschillen sparen, drogen, heel fijn malen.
Dat moet je laten bruisen in natuurazijn. Weer wat roeren. Poosje laten staan.
Dan zeven.
De vloeistof met flink water verdunnen (weet niet zo goed de verhouding meer).
Dat giet je al preventief bij je tomaten.
Vorig jaar had ik er succes mee, na jaren gestuntel met rot.
Hartelijke groet en succes😁Alies
Ik heb geen last van tomatenrot, maar Phytophthora. Die schimmelziekte tast de hele plant aan en die gaat binnen 3 dagen dood.
Ik weet niet of je dat bedoeld.
Maar ik ga dit jaar preventief heermoesgier gebruiken. Dat schijnt goed te helpen. Mocht dat niet het geval zijn, zal ik zeker jouw tip van de eierschalen en azijn overwegen. In ieder geval dank voor deze tip.
Fijn begin van de zaterdag weer Ini...dankjewel ! Ik ben er nu achter gekomen dat al die bolletjes dus wormen-eitjes zijn???? Toch? In de moestuin zitten in sommige bakken heel veel van deze bolletjes, ik dacht dat het voeding of mest was uit een verdwaalde potgrond of tuingrond zak, maar door jouw filmpje zie ik dat het de eitjes van de wormen zijn.... Hele fijne paasdagen Ini! 👩🌾🐣
Heb ik vroeger precies hetzelfde gedacht. Maar iemand had me al ooit verteld dat het wormeneitjes waren. Maar zoveel als in die wormenmest heb ik er nog nooit gezien. Zo grappig. Jij ook hele fijne paasdagen🐣
Heel leuke video ineke Heel mooi paas weken groetjes 👍🥂🎹🌞🌷🌼⚘🌱
Dankjewel wel en jij ook hele fijne paasdagen🐣
Goedemorgen ini, leuke vlog en heerlijk om te zien, hoe je met de wormen bezig bent. Ik zet een bloempot, waar ik gaten in geboord heb over de hele oppervlakte, daar wat mest en een geprakte banaan in doen. Nou, daar gaan de worpjes gauw op af. Een fijn paasweekend.
Echt waar? Dat wil ik wel uitproberen. In bloempotten zitten toch al gaten? Of gebruik jij speciale bloempotten? En je schrijft mest, bedoel je daar wormenmest mee?
Jawel, maar ik boor er meer bij, rondom dus. Zo gaan ze er sneller bij en ze blijven ook daar.
@@ligiasedoc9197 Oke, ga ik uitproberen. Dankjewel voor deze tip!
Hoi Ini, vandaag een keer laat gekeken, bezig geweest in onze goede doel moestuin. Maar wat tof die wormenbak. Wij zijn er ook eentje aan het maken. Koop nu nog zakken van BioSolutions.
Je goudsbloemen staan er prachtig bij, die zijn dit jaar een dingetje hier. Goed om te weten dat ze zo goed overleven!
Dankjewel voor je aardige reactie en jullie ook heel veel succes met jullie wormenbak. Het is echt heel leuk en niet moeilijk.
Bedankt weer voor je leuke en informatieve filmpje, fijne paasdagen. En… er zijn ook witte stiften te koop (oa van Posca) die op zwarte potjes schrijven. En waarvan de inkt dus niet oplost.
Ja die heb ik ook, maar ik vond die tape oplossing ook een goed idee, omdat je dat er later weer af kunt halen. Fijne wekend!
Heerlijke vlog weer! Fijne pass weekend. Gr. Iris Sandtke
Merci beaucoup 🐣
Bedankt voor je goede informatie. Fijne pasen Ineke
Jij ook hele fijne paasdagen🐣
Weer een leuke vlog om te zien, en een hele nuttige tip over het uitharde van het zaaigoed. Zelf wil ik ook een wormen hotel gaan maken / kopen maar op het moment nog wat research hierover aan het doen. Ook sinds dit mijn eerste jaar is en ik al een compost bak van 300 liter heb, las ik dat je voorzichtig moet zijn met teveel willen en dan uiteindelijk opgeven.
Dat klopt helemaal Kevin, bouw je hobby langzaam op. Zo heb ik het ook gedaan. Zorg dat je een aantal dingen goed onder de knie krijgt, zodat dat vanzelf gaat. Op den duur krijg je meer ervaring en kun je er wat nieuws bij gaan doen.
Ik zal je eerlijk zeggen dat ik ook af en toe denk: geen nieuwe uitdagingen er meer bij, hahahaha. De dagen vliegen voorbij en ik kom tijd te kort. Hele fijne paasdagen🐣
Wat een leuk antwoord op te lezen, ik wens u ook een hele fijne paas dagen toe.
Nou, ben helemaal verslaafd geraakt aan het moestuinieren! Mede door deze inspirerende filmpjes!
Met de Compostwormen heb ik al wel veel ervaring. Tip: wormen eten zich van onder naar boven: je zou er een tweede bak met gaten in de bodem (ong.1 cm) OP kunnen zetten. Als je alleen daar GFT in gooit, klimmen de wormen uit de eerste bak naar boven en raakt de onderste bak wormen vrij.
-Als je toch 1 bak aanhoudt kun je ook GFT in 1 hoek leggen, dan gaan ze daar naartoe.
-Ik heb in mijn tuin ook een wormenemmer ingegraven: bodem uit emmer zagen. In de zijkanten gaten boren tot halverwege de emmer. Emmer ingraven tot net boven de gaten. Wat aarde en waterdoordrenkte krantensnippers onderin en GO! Ik dek de emmer altijd af met een etensbord tegen de regen.
Dankjewel voor je leuke en aardige reactie, maar ook voor de tips mbt de wormen. Ik heb ondertussen al veel andere tips gekregen o.a. dat ik vooral bananen moet gebruiken om die kleine wormen te lokken. Dat ga ik eerst uitproberen. Lukt dat niet dan ga ik jouw methode uitproberen. Dat is ook wat Frank Wasse mij verteld heeft.
Wat is precies je bedoeling met die ingegraven emmer in de tuin. Is dat ook om wormencompost te maken?
Ik heb altijd begrepen dat wormen uit de tuin geen compostwormen zijn.
@@inismoestuin de Compostwormen zitten in de bovenste laag van de aarde inderdaad. ik vind het een fijn idee dat ze dan lekker buiten kunnen spelen door de emmer te kunnen verlaten via de gaten en te eten in de emmer. Als de emmer vol is , haal ik de bovenste laag met wormen eruit. Daaronder zit dan de compost.
Je kunt ook een emmer met gaten ernaast ingraven en alleen daar het gft in doen. Dan trekken ze daar naartoe. Momenteel heb ik een grote cementbak (doorsnede van 1,5 meter, gaten onderin, gevuld met de helft compost waar nu wel 5 van die emmers in staan. Doe es gek 😉. in de schaduw. Ideaal en levert veel wormencompost op.
@@magnetiseren Wat een fantastisch idee die lange cementen bak met die emmers. Echt heel leuk. Voorlopig heb ik mijn handen nog vol aan alles wat ik aan het doen ben. Maar ik ga het wel onthouden!
@@inismoestuin ff: het is een hard plastic ronde, zwarte cementkuip. Waar ik onderin gaten heb geboord. Onthoud het maar 👋👋
@@magnetiseren Doe ik! Merci Beaucoup
14:13 hoi Ine
Ik maak wormenmest in 3 emmers op elkaar.
Nu in de onderste emmer zit donkere vloeistof,de middelste emmer vol wormen maar plakgrond en heel vast,de bovenste emmer is de grond veel losser en droger daar doe ik ook de groente,maar hie komt het dat die grond zoooo nat en compact is,weet jij dat? Btw ik ben gek op je filmpjes
Mvg Tiny
Hoe dat werkt met drie emmers op elkaar weet ik niet helemaal precies, maar die vloeistof in de onderste emmer is ook mest en kun je verdund gebruiken als meststof, bij al je planten, ook kamerplanten. Je kunt je vragen ook stellen aan Frank van Wormenkwekerij Wasse en op hun site staan ook veelgestelde vragen, wellicht dat je daar een beter antwoord kunt krijgen op je vragen.
Heel leuk weer!!
Hi Ini, Bedankt voor je vlog. Ik zag dat je het grove materiaal uit de wormenbak voor in de moestuin gebruikt. Prima idee, maar je kunt het ook in je nieuwe bak gooien zodat de wormen er verder mee aan de slag gaan 😉
Groeten, Ton
Te laat Ton. Het ligt al in mijn tuin.
Maar ik moet mijn tweede bak nog doen, dus dan ga ik het weer hergebruiken in de bakken. Vanmorgen nieuwe plastic bakken gekocht. Ik ga de productie verdubbelen!
Kreeg nog een paar goeie tips om de kleintjes te oogsten. Mengsel van wormenmest en bananenprut in een zeef op de aarde zetten.
Of een rib van een bananenschil openen. Die banaan een stukje ingraven in de grond en dan schijnen die kleintjes er meteen op af te komen en dan kun je ze er zo afschudden.
Ga ik allemaal uitproberen.
Groetjes, Ini
Geniet van het paasweekend.
Merci beaucoup 🐣
Bedankt weer :) Fijne Pasen!!
Jij ook hele fijne paasdagen🐣
Ik zal het heel leuk vidden als je de volgende keer laten zien hoe je tuin er uit zien
Dat ga ik zeker een keer doen als er wat meer instaat. Fijne paasdagen🐣
@@inismoestuin dankje wel fijne passen
Hoi Ineke ik heb gisteren al mijn tomaten,paprika, gourgete en meloen planten in de tuin gezet. Feliz Páscoa
Dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten en ik duim voor je dat het goed blijft gaan! Jij ook hele fijne paasdagen🐣
@@inismoestuin Hier is de ijsheiligen al voorbij. Hoe is dat in zuid Frankrijk?
@@horta-mansan6972 In Frankrijk is de ijsheiligen gelijk aan die in Nederland, dus ook half mei. Waar woon jij?
@@inismoestuin Oh dan woon je zeker midden Frankrijk met zo'n late ijsheiligen, ik woon in midden Portugal
@@horta-mansan6972 Nee, Zuid-West, maar in April altijd kans op nachtvorst en we hebben het ook nog een keer begin mei gehad. Dus ik ben voorzichtig.
Hoi Ini, ik ben van plan verschillense soorten aarbeien te gaan planten en aankoop te doen, nu was heb ik enkele filmpjes van u bekeken maar hierin kon ik het soort dat u kweekt niet terug vinden, nu was ik heel benieuwd welke soorten bij u het meest succesvol zijn voor smaak.
Ik weet niet welk soort aardbei ik heb. Ik heb ooit een aantal stekjes van een kennis gekregen en ook hij wist niet welk soort het is. Dus ik kan het je helaas niet vertellen.
Danku, dan zal ik enkele soorten gaan uitproberen en gebaseerd op eigen smaak de lekkerste langzaam gaan stekken.
@@Khalinjai Mocht je de soorten, 'Garrigette' 'Mara de bois" kunnen vinden, dan kan ik die aanbevelen. Maar dit zijn echt Franse soorten, dus ik weet niet die in Nederland verkocht worden.
Wat geweldig leuk om dit iedere week te volgen!
Ik heb tussen de aardbeiplanten veel hondsdraf. Is dat een probleem voor de aardbeiplanten en moet ik het dus weghalen?
Kan geen kwaad. Ze trekken ook bijen aan die vervolgens weer je aardbeien bezoeken. Als jij het geen probleem vindt, laat je het gewoon staan. Wel opletten dat ze je aardbeien niet overwoekeren, dan trekt je het weg.
op de zwarte potjes kun je ook met een verfstift schrijven.. dat heb ik gedaan, fijne dagen !
👍
Dag Ineke. Sinds een aantal weken heb ik ook een wormenhotel in de kelder staan. Nu ontsnapt er regelmatig een worm uit de bak. Heb jij dat ook? Er zit nog voedsel/ gft genoeg in dus ik vraag me af of ik iets niet goed doe. Groetjes, Carla
Dat gebeurt weleens als je een bak opstart, maar dat moet na een paar dagen over zijn. Kijk even op de site van Wormenkwekerij Wasse. Daar staat informatie over. Zij zijn de experts!
Dank je wel, ik ga even kijken.
Bedankt maar weer voor je leerzame video. Wat heb je tussen de mooie aardbeienplantjes staan?
Ik denk dat je de sjalotten bedoelt.
Moet wel wat glimlachen om de wormen, wat een gedoe zeg, maar het resultaat is er zeker. Ehhh ik koop wel een zakje met wormenmest😉 maar ja dat is met alles zo toch, zie het als een hobby, fijn weekend🙂
Ik vond dat zeven eerlijk gezegd ook wel een gedoe. Maar het is nu de eerste keer. Ik weet zeker dat het de volgende keren vlotter zal gaan. En inderdaad, het is ook de lol van de hobby. Jij ook hele fijne paasdagen🐣
Hey! Fijne en leuke video weer! Ik had een vraagje: ik heb allerlei dingen gezaaid en alles is zo hier en daar wel opgekomen. Alleen mijn cherrytomaat, bieslook, munt en paprika zijn nog niet opgekomen…. Ik moest de hele tijd maar afwachten tot mijn aardbei en de bovenstaande zaailingen waren opgekomen. Nu is de aardbei GELUKKIG opgekomen gisteren alleen de bovenstaande zaailingen niet. Ik gooi het elke keer erop dat de temperatuur nog niet stabiel was en ze echt 20 graden nodig hebben voordat ze ontkiemen. (Ik heb een moestuinbak op poten met een deksel). Nu is mijn vraag: moet ik deze week afwachten (aangezien het zo mooi weer wordt elke dag dus waarschijnlijk hebben ze dan een stabiele temperatuur)? Of moet ik opnieuw gaan zaaien?
Ik hoop dat u nu zegt: wacht maar de week af en zaai daarna opnieuw😅 maar wilde het toch even vragen.
Alvast bedankt n!
Je kunt inderdaad nog een weekje wachten, maar tomaten komen gemiddeld na 1/2 weken op, munt en paprika ± 2/3 weken, bieslook ± 3 weken. Voor Paprika is het nu rijkelijk laat. Die kun je nu beter als plantje kopen, als het niet meer opkomt
Hallo Ini ik heb een vraag kan ik de regen wormen ook gebruikten om wormen kompos te maken?
Compostwormen zijn een speciaal soort regenwormen. Er zijn diverse soorten wormen, die ieder hun specifieke eigenschap hebben. De wormen die je bovenin je compostbak vindt zijn compost c.q. tijgerwormen. Zij verwerken de compost sneller en beter. Kijk eens op de site van wormenkwekerij Wasse. Zijn zijn specialisten op dit gebied. Succes.
Hoi Ineke
Wat een leuke vlog weer,
Ik ben ook druk bezig in de tuin en ga dit jaar voor het eerst “schijnbare chaos” bedden maken.
Ik had een super interessant boek gelezen van Frank Anrijs, combineren in de moestuin.
Wat jij vorige jaar ook hebt gedaan bedden maken met veel diverse groente door elkaars ( permanent cultuur achting)
Mijn vraag is eigenlijk maak jij het patroon ook golvend? Daar hadden ze het in het boek over om zo de plaag insecten te misleiden.
Ik was eigenlijk benieuwd hoe jij dat doet of er een soort patroon in zit bij jou?
Fijne Pasen en veel tuin plezier
Wat leuk Stefanie, het is inderdaad 'schijnbare chaos". Ik moest er erg aan wennen, geef ik toe. Daarom ga ik het dit jaar iets anders doen. Ik ken het golvenpatroon niet, dus dat weet ik niet. Wat ik nu van plan ben is om kleine afwisselende rijtjes te maken. Wel alle groenten door elkaar, maar toch iets georganiseerder. Ben wel geïnteresseerd in dat boek. Ga het opzoeken, dankjewel voor die tip en fijn Paasweekend.
Wat is de titel van het boek? 7 stappen naar een natuurlijke moestuin?
@@inismoestuin de titel is “combineren in de natuurlijke moestuin”
Erg leuk boek!
Het boek 7 stappen naar een natuurlijke moestuin is ook leuk maar die tweede
Combineren in een natuurlijke moestuin gaat over de diversiteit en met golf lijnen zaaien..erg leuk.. en interssant
@@stefanieschipper9054 Ah ja, die heb ik ook gezien op Bol.com Ik las ook allemaal hele goeie recensies. Dankjewel!
Hoe zit dat eigenlijk met jou composthoop? Heb je daar ook niet veel wormen in zitten? Ik draaide pas mijn compost hoop om en daar zaten heel veel wormen in en dus ook hun mest. Leuke leerzame vlog weer, dank!
In mijn composthoop zitten ook veel wormen, dus ja ook wormenmest. Daarom is compost ook zo goed voor je tuin. Maar het duurt vrij lang voordat je compost uit de composthoop bruikbaar is. Vaak pas na 1 jaar. En met deze methode al na 3/4 maanden.
Zeg Ineke, ik zie jou zoveel plantjes zaaien en straks uitplanten. Heb je niet veel meer buiten staan dan jullie zelf kunnen opeten? Wat is jouw groeiplan? Wat doe je met al die oogst straks?
Na al die jaren weet ik ongeveer hoeveel planten van elk soort ik nodig heb. Ik zaai altijd te veel, want in de loop van het opgroeien gaat er ook nog weleens wat dood of wordt opgegeten door een beestje. Gisteren nog heeft een slak, één van mijn aubergines gegeten. Van groenten die ik lekker vind of die ik goed kan bewaren/invriezen/inmaken zet ik meer. Maar gemiddeld zet ik 8 tot 10 plantjes van een soort. Verder doe ik aan gespreid zaaien, dus dat alles niet in 1 keer komt.
Alles wat ik over heb, geef ik weg.
Mijn bedoeling is om het hele jaar rond van mijn tuin te eten. In de maanden maart april komt dat neer op de 'vriezer' leeg eten. Bv. vandaag zijn dat sperziebonen, morgen eten we ratatouille. Maar ik koop nu ook af en toe wat groenten bij de bioboer in het dorp.
Mijn tuin is ± 120 m2 inclusief paden. Voor ons tweeën is dat precies goed.
Nog een vraagje 😛: ik wil mijn rucola (en andere) gaan verspenen, alleen hebben nog niet alle zaailingen 4 blaadjes zodat ik ze kan verspenen. Hoe moet ik dit nu doen?
-Moet ik de gene zonder de 4 blaadjes laten staan en de rest verspenen?
-Moet ik alles gewoon verspenen, ook die zonder 4 blaadjes?
-Moet ik wachten tot alles 4 blaadjes heeft en dan verspenen (maar dan zijn de gene met 4 blaadjes te lang in zo’n klein bakje)?
En is het mogelijk om rucola te “verspenen” door ze uit hun kleine bakje waar ze zijn ontkiemt te halen en dan gelijk in de potgrond waar ze blijven tot ze geoogst worden(ik heb een moestuinbak op poten)? Is dat mogelijk of ik kan ik ook heel het bakje waar ze nu instaan in de potgrond zetten zonder te verspenen?
Je moet alleen verspenen wat je denkt nodig te hebben. De rest gooi je weg. Voor rucola kun je uitgaan van 15 à 20 plantjes.
maar dan moet je de babywormen nog uit t gft halen. of is dat dan een nieuwe start...
Ik probeer die babywormpjes inderdaad op te kweken voor een nieuwe startbak.
Voor mulch moet je wel altijd materiaal beschikbaar hebben. dat is soms ff lastig.
Heb je helemaal gelijk in. Je kunt ook stro kopen. Dat wordt hier ook heel vele gebruikt en zal ik o.a. ook gaan gebruiken.
Wel veel xtra werk dat afharden. Maar het zal wennen zijn.
Ja het is veel werk, maar je verhoogt de kans dat je plantjes goed aanslaan in de tuin.
Vrolijk Pasen ini
Merci beaucoup 🐣
Mooie sering ...viburnum. prachtig
Dankjewel! Ze zijn allebei dit jaar heel mooi.