KALITELI BIR UNIVERSITE SECIMI VE HAYATI NASIL OLMALIDIR ? ÜÇ ÖNEMLİ MADDE

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 ноя 2024

Комментарии • 12

  • @eminecanl6430
    @eminecanl6430 2 года назад

    Çok bilgilendirici bir video teşekkür ederim

  • @heybrother48
    @heybrother48 3 года назад

    Abi Selamlar. Videolarini severek izliyorum. Ufak bi sorum var, elektrik elektronik müh. 3 sınif öğrencisiyim. Gömülü yazilım alaninda proje geliştirmek istiyorum. İş ilanlarına baktığımda çoğunlukla Stm32 kullanılıyor gibi. Senin bu konuda düşüncelerin nelerdir diye sormak istedim.

    •  3 года назад +2

      Oncelikle teşekkür ederim faydalı olabiliyorsak hedefe ulaşmışız demektir. Gömülü sistemler üzerine birçok firmanın çipleri mevcut. Bazı firmalar tarihte belli dönemlerde daha çok tercih edilmişler. Mesela 90lı yıllarda özellikle microchip firması tercih edildiği için o çok pupuler olmuş. Şuanda ise STM , NXP gibi firmalar hüküm sürüyor. Ve tabiki bu alana ilgi duyan herkesin günümüz teknolojisini öğrenmesi oldukça önemli. STM Programlamayı tam olarak yapabilen bir kişi çok daha güzel islere imza atabilir. Ama sıfırdan başlayan bir kişinin de STM ile başlaması 10 basamaklı bir merdivenin ilk başta 5. Basamağına atlamak gibi olacaktır. Yapılması gereken ise herzamanki gibi tek tek çıkmak bu basamakları. İlk başlangıç için Arduino biçilmiş kaftan çünkü öğrenilmesi kolay hazır kütüphaneler ile çok kısa yoldan güzel işler yapılabiliyor. Ve ne yazikki birçok insan bu Alis Harikalar Diyarından hiç çıkmak istemiyor. İkinci durak ise pic marka mikrodenetleyiciler olmalı 90 larda çok popüler miş bu marka. Peki bize bu durağın öğretecegi şey ne olacak? O da su ; bu durakta miktodenetleyicinin iç yapısını register mantığını harici donanımları haberleşme sistemlerinin çalışma mantığını öğretici bize. Aslında aynısı atmel de de var ama kolay Kütüphanelerin arkasında kalıyor ve bize hiç görünmuyor. Sonrası ise son durak STM. Bu yolculukta birçok kavram öğrendikten sonra STM programlamak adil bir müsabaka olacaktır. Ve son olarak şunu söyleyim STM dünyası gerçekten güzel birçok yenilik ve kolaylik var. Yani boşuna piyasada en üst yerlere cikmamislar.
      Bence yolculuğun bu şekilde yapılması en mantıklı olan secenek.
      Kendini geliştirmek isteyen bir insan için de oldukça zevkli. Mesela yaklaşık 20 gündür kodunu yazdığım bir proje var. C dilinin her türlü imkanını kullanmamıza rağmen kod suan 2587 satırda ve biz bu projeyi tabiki STM ile yapıyoruz. Bittiğinde ise bize hem tonla bilgi hem de hatrı sayılır bir kâr birakicak.

    • @sakirkarakoyun4922
      @sakirkarakoyun4922 3 года назад +1

      @ üzerinde çalıştığınız projeden biraz bahsetme şansınız var mı?

    •  3 года назад +1

      Bu unutkanlık yaşayan kişiler için tasarlanmış bir ilaç hatirlatici sistem olucak. Yanlız TFT ekran kullandığımız için kullanıcı beklentileri artıyor. Bunları karşılamak için ise gerek teknik gerekse de arayüz zenginleştirme seçeneklerini kullanıcıya sunuyoruz. Şimdilik çok kaba hatlarıyla çerçeveyi böyle çizelim zaten çok yakında bi tanıtım videosu çekme düşüncem var :)

    • @eminecanl6430
      @eminecanl6430 2 года назад

      @ Vaay baya iyiymiş

  • @normender6873
    @normender6873 3 года назад

    Merhabalar üniversiteyi bitirdiniz mi ve çalışıyormusunuz
    2.sorum ise pic için ccs c mi yoksa mplab mı önerirsiniz

    •  3 года назад

      Evet şuanda kendi işimi yapmaya çalışıyorum. Türkiyede ve dışarda Arge çalışmaları yürütüyoruz. İnsanın kendi işini kurması herzaman için en güzelidir . Eğer bunu basaramassam. Gelen tekliflerden birine girip çalışmayı düşünüyorum.
      Pic öğrenmek için mplabx daha iyi olacaktır. Tanı bu noktada nihaî amacı görmek de çok önemli. İnsanlar genelde arduino ile güzel projeler yaptıktan sonra pic kullanmaya geçiyorlar. Ama şunu açıkça söyleyebilirim ki pic daha zor olucak. Çünkü artık mikrodenetleyiciyi tanıma zamanı. Temelinde arduino da aynı ama program bizim yapmamız gereken leri arka planda zaten yapmış. Pic Programlamayı tam olarak öğrenmiş bir insan hem basit Arge projelerini tasarlayabilir hale gelir hem de ilerde stm kullanmaya başlayınca da az çok bi aşinaligi olacaktır. Yani merdivenin basamakları gibi bunlar. Her öğrenilen bilgi bir basamaktir.

    •  3 года назад

      Ccs ve Micro c gibi ortamlar da mevcut ama onlar da işi kolaylastirmislar. Ve bi insanın pic öğrenirken biraz temele inmesi olaya olan bakış acısını çok değiştiriyor ve bunun sonucunda temelden gelmenin etkisi ile daha iyi yazılım ve donanım bilgisine sahip oluyor .
      Zor olacağını söylemek biraz garip olabilir bunun farkındayım ama ben suan bile kafa yormadan ezbere yaptığım işlerden zevk almıyorum. Asıl öğrenme kendi kapasitemizi zorladogimiz zaman olacaktır. Matematikde sürekli 4 işlem soruları çözen biri asla mühendis olamaz bunun gibi aslında.
      O yüzden benim bu konudaki görüşüm "bu işi sevmeyen bi insan bir Gömülü sistem mühendisi olamaz" şeklinde. ama diplomalı kaldırım mühendisi olur. O ayrı konu.

    • @normender6873
      @normender6873 3 года назад

      @ benim hedeflerimde dediğiniz gibi şuna arduino biliyorum ve onu geliştirmeye düşünüyorum. Sonra pic r gececem

    •  3 года назад

      👏👍