MY OLD ROCK 'N' ROLL COAT - ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΥ ΠΑΛΤΟ BY GEORGE GAKIS & THE TROUBLEMAKERS

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 сен 2024
  • www.pogoni.gr| MY OLD ROCK “N” ROLL COAT (Το παλιό μου παλτό)
    GEORGE GAKIS & THE TROUBLEMAKERS
    Στίχοι: Μπαλτζή Sunny- Μουσική : Λάκης Παπαδόπουλος
    Σκηνοθεσία : Μενέλαος Συκοβέλης
    Τα γυρίσματα έγινα στο χωριό Μαυρονόρος ,στη Γέφυρα Γκρέτσι,
    Στον ποταμό Γορμό στους Αγιούς και στη Λίμνη Ζαραβίνα.
    Παραγωγή Δήμος Πωγωνίου.
    Lyrics by Baltzi Sunny-Music by Lakis Papadopoulos
    Directed by Menelaos Sykovelis
    The shouting took place at old Mavronoros village,Gretsi bridge,
    Gormos river at Agious and at Zaravina Lake.
    Produced by Municipality of Pogoni. 19-4-19
    Γεφύρι Γκρέτσι: Βρίσκεται στο χωριό Παλαιόπυργος της Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου. Πρόκειται για πέτρινη κατασκευή που χρονολογείται από το 1830 με ένα μεγάλο τόξο, που έχει άνοιγμα 8,30 μέτρα, ύψος 4,5 μέτρα και δυο μικρότερα ανακουφιστικά τόξα. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Δυτικά του γεφυριού, και σε απόσταση 500μ βρίσκεται ο αναπαλαιωμένος νερόμυλος Γκρέτσα, σε μια τοποθεσία με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, καταρράχτες και φυσικές βάθρες. Ένα τοπίο στο οποίο αποτυπώνεται, με απλότητα αλλά και άπλετη ομορφιά, μια αρμονική σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και φύσης με ένα μαγευτικό αποτέλεσμα.
    Παλιό Μαυρονόρος: είναι χτισμένο στο όρος Κασιδιάρη, στη Δ.Ε. Άνω Καλαμά. Είχε ονομαστεί Μαυρονόρος επειδή κανένα άλλο χωριό δεν μαυρίζει όσο αυτό όταν συννεφιάζει. Δημιουργήθηκε το 1866 από κατοίκους της Θεσπρωτίας που δεν υπέκυψαν στους Τούρκους αγάδες. Το 1912 το χωριό κάηκε από τους τούρκους. Οι Μαυρονορίτες ξανάφτιαξαν για μια ακόμη φορά το χωριό τους και μια τρίτη ακόμη μετά από πενήντα χρόνια (1960-1965) στη θέση του Αγίου Νικολάου που είναι σήμερα. Όλα σχεδόν τα κτίσματά του ήταν διώροφα. Τα αλώνια του βρίσκονται παρατεταγμένα ανατολικά, σε υψόμετρο 912 μ. στην άκρη του οικισμού, απ’ όπου υπάρχει οπτική εικόνα της μεγαλύτερης έκτασης της γύρω περιοχής. Το σημείο του παλαιού υδραγωγείου και της βρύσης είναι επίσης ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία του χωριού. Εκτός του σημαντικού ρόλου της υδροδότησης του οικισμού, αποτελούσε ταυτόχρονα και σημείο συνάντησης. Σήμερα το παλαιό Μαυρονόρος είναι ένας οικισμός που δεν κατοικείται μετά την ίδρυση του νέου οικισμού, έχει διατηρήσει όμως ανέπαφη την παραδοσιακή εικόνα του χωρίς νέες παρεμβάσεις, παρά τη φθορά των κτισμάτων του. Για το λόγο αυτό πολλοί τουρίστες από όλη την Ελλάδα καθώς και πανεπιστημιακά ιδρύματα επισκέπτονται κάθε χρόνο τον οικισμό, ως χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακού οικισμού.
    Ποταμός Γορμός στους Αγιούς: Κοντά στο χωριό Κάτω Ραβένια, στη Δ.Ε. Καλπακίου, περνά ο ποταμός Γορμός, που είναι παραπόταμος του ποταμού Καλαμά. Φτάνοντας στο ποταμό υπάρχει πινακίδα που γράφει «Γέφυρα Αγίων». Αμέσως μετά την γέφυρα, δίπλα στο ποτάμι, βρίσκεται η τοποθεσία που οι κάτοικοι της περιοχής ονομάζουν «Αγιούς», μια πανέμορφη τοποθεσία που μένει αξέχαστη στους επισκέπτες. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στις όχθες του Γορμού και να θαυμάσει τον ψηλό βράχο που υψώνεται απέναντι από το ποτάμι, με την μικρή σπηλιά, η οποία βρίσκεται ψηλά στον βράχο. Την σπηλιά αυτή την χρησιμοποιούσαν ως σκήτη ευσεβείς καλόγεροι του παρελθόντος.
    Λίμνη Ζαραβίνα: Η «Ζαραβίνα» ή «Νιζερός» αποτελεί ένα φυσικό στολίδι που περιβάλλεται από λόφους και βρίσκεται στη Δ.Ε. Δελβινακίου, πάνω από τον κεντρικό δρόμο που ενώνει τα Γιάννενα με την Κακαβιά. Αποτελεί μία από τις βαθύτερες φυσικές λίμνες της χώρας, με βάθος σχεδόν 31,5 μέτρα. Το σχήμα της είναι σχεδόν κυκλικό με περίμετρο 2,2 χλμ. και έκταση που φτάνει τα 285 στρέμματα. Πρόκειται για μία ανοικτού τύπου καρστική λίμνη που τροφοδοτείται με νερό από επιφανειακές και από υπόγειες πηγές, αλλά και με τα νερά που κατεβαίνουν από τους χειμάρρους Θειαφόλακκο, Βοϊδίτσα και Λάκκο Παναγιάς.
    Γύρω από τη Ζαραβίνα υπάρχουν πολλά βαλτοτόπια, επιφανειακές πηγές και ρέματα. Η γέννηση της ανάγεται στη εποχή του Πλειστόκαινου και διακρίνεται για το μεγάλο βάθος σε σχέση με το μέγεθος της που φτάνει τα 31,5 μέτρα και την μορφή του βυθού της που προσομοιάζει με έναν ανεστραμμένο κώνο. Η Ζαραβίνα μάλιστα κατατάσσεται ως πέμπτη στη σειρά των βαθύτερων φυσικών λιμνών της χώρας μας μετά την Τριχωνίδα, το Ζηρού, τη Βεγορίτιδα και την Αμβρακία. Αυτό το βάθος είχε δημιουργήσει και διάφορους θρύλους στη λαϊκή παράδοση της περιοχής. Ο Γάλλος διπλωμάτης και περιηγητής Φρανσουά Πουκεβίλ αναφέρει ότι οι ντόπιοι πίστευαν ότι η Ζαραβίνα δεν είχε βάθος και ρούφαγε ότι έπλεε σε αυτήν.

Комментарии • 120