Ο Μάκης Μάτσας μας μιλάει για τον Βασίλη Τσιτσάνη

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 дек 2024

Комментарии • 27

  • @yiorgosv
    @yiorgosv 3 года назад +9

    Ακουμε και υπερβολες αγαπητε κε Μακη. Η φραση "αν δεν υπηρχε ο Ματσας δεν θα υπηρχε λαικο τραγουδι" δεν νομιζω οτι ισχυει. Οι μικρασιατες και πολιτες δημιουργοι και μουσικοι σαν χειμαρρος πλημυρισαν την φτωχη (σχετικα) τοτε μουσικη σκηνη της Αθηνας, που βιοποριζονταν με το ζορι με Οπερετες και μαντολινα, αλλα και ο κοσμος (κυριως οι προσφυγες) αγαπησαν και αγοραζαν τα λαικα τραγουδια με σαντουροβιολα απο το 1926-27 και μετα. Αυτο ηταν ηδη λαικο τραγουδι. Το δε μπουζουκι επειδη ειχε απαγορευτει, προσπαθουσαν ηδη με εκδοσεις στην Αμερικη και με την κιθαρα σε ρολο μπουζουκιου οπου μεγαλουργησε ο Περιστερης, να το υποκαταστησουν. Το τι ακριβως εγινε με τους Λαμπροπουλους, το Μινω Ματσα, τον Τουντα , τον Περιστερη, τον Μπατη, το Δελια (παιζει το 1932 αλλα οχι σε πρωτο ρολο) και το Μαρκο εκει στα 1932-33 ειναι κατι που δεν εχει ξεκαθαρισει ακομα απο τις πληροφοριες που εχουμε. Ο Μαθεσης λεει: εγω πηγα το Μαρκο στον Τουντα , ο Παπαιωαννου λεει τον πηγε το Μαρκο ενας ταξιτζης στην Κολουμπια, οι απογονοι του Στρατου λενε οτι πρωτον αυτον καλεσανε στην εταιρεια και ο Μπατης έλεγε οτι πρωτος ηχογραφησε απο τους Πειραιωτες. Ευχης εργον θα ηταν απο τα καταλιπα των εταιρειων και οσους γνωριζουν περισσοτερα να μαθουμε τι ακριβως εγινε προτου καταφυγουμε σε μεγαλοστομιες. Το 1937 ο Παπαιωαννου εδωσε αλλο χρωμα στο κακοφημο μπουζουκι, ομως και ο Μαρκος με τραγουδια οχι αλανιαρικα οπως η Φραγκοσυριανη, ειχε ξεκινησει ηδη το '35 πριν την απαγορευση του Μεταξα. Ο ιδιος ο λαος, το κοινο, το καθιερωσε και καθαγιασε το ρεμπετικο και ως λαικο πρωτα απο όλα, κοντρα στις αδυσωπητες κριτικες των κονδυλοφορων. Ο Τσιτσανης προσπαθει να ακολουθησει αρχικα τους πειραιωτες αλλα μετα φαινεται να παρακολουθει τις πολυ ωριμες και κλασσικες (πλεον) μελωδιες του Σκαρβελη, που κυριως αυτος την προπολεμικη 4ετια ειχε την πρωτοκαθεδρια στο ρεμπετικο και λαικο τραγουδι ενω το δικο του χρωμα εδωσε και ο σμυρνιος Χατζηχρηστος. Το εντελως δικο του υφος το δημιουργησε ο Τσιτσανης μεσα στην Κατοχη στη Θεσσαλονικη οπου εγραψε τραγουδια με εντελως δικη του ταυτοτητα, βοηθουντος και του αδερφου του Κιτσου και στη συνεχεια με ακομα πιο ωριμες συνθεσεις, οι οποιες πλεον παιζονται καθε βραδυ μεχρι και σημερα!

    • @GIORGOSTER
      @GIORGOSTER 2 года назад +4

      O Χρήστος Τσιτσάνης ήταν μετριότατος μπουζουκτσής πως να βοηθήσει το μεγαλοφυή αδερφό του με τι backrounde.Οι διάφοροι ...περίεργοι, γνωστοί άλλωστε,ψιθυρίζουν κάτι μπούρδες απίστευτες.Που τον είδαμε τον Κίτσο το λεβέντη τον καραμπουζουκλή να δούμε την αξία του.Κι εγώ κάποιες φορές ψιθυρίζω(γρατσουνάω) πέντε πρωτότυπες νότες ,αυτό όμως δεν με κάνει συνθέτη μην τρελλαθούμε ξαφνικά.Δεν τον είδα(άκουσα) πουθενά το Χρήστο να παίζει.Αντίθετα πχ.με τον αδερφό του Στελλάρα τον Στάθη που τον ακούσαμε και τον αξιολογήσαμε.Απλά κάποιοι ζηλόφθονοι άφησαν κάποια ντοκουμέντα που κάνουν μπαμ απο μακρυά ότι έχουν πάρει διαζύγιο από την αλήθεια

    • @yiorgosv
      @yiorgosv 2 года назад

      @@GIORGOSTER Δεν ηταν καθολου μετριωτατος επαιζε ωραιοτατο μαγκικο μπουζουκι. Ο Τσιτσανης διαφοροποιησε το παιξιμο του απο το παλιο πειραιωτικο-μαγκικο παιξιμο. Ο Στελλακης λεει πολλα για τον Κιτσο (υπαρχει και στο yt), αλλα στο συναφι πολλοι εχουν μιλησει για τις συνθεσεις του, που δεν ξερουμε ακομα πόσες ακριβως ειναι. Ακομα και ο Χατζηδουλης τις ονοματιζε ως 14, αλλα εχει στα καταλοιπα του ενδοιασμους ή σιγουρια για περισσοτερες. Οσο για το υφος το απαξιωτικο που απευθυνεσαι, χαρακτηριζει το επιπεδο της συζητησης που εχεις συνηθισει.

    • @GIORGOSTER
      @GIORGOSTER 2 года назад

      @@yiorgosv Δεν είναι απαξιωτικό το ύφος μου,αλλά έχει κουράσει αυτή η κουβέντα με τον δήθεν σφετεριστή Βασίλη εις βάρος του Ταλαντούχου αλλά ταπεινού Χρήστου.Θεωρώ ποιό ρεαλιστική την προσέγγιση του Σώτου Αλεξίου(β.Τσιτσάνης-ο μεγάλος δρόμος) από τις μπούρδες που αράδιαζε ο Στελλάκης στη γνωστή συνέντευξη.Υπάρχουν άνθρωποι (Τ.Μπίνης)που γιά κάποια περίοδο της ζωής τους βρέθηκαν πολύ κοντά στον Τσιτσάνη την δημιουργική του περίοδο και δεν μαρτυρούν κάτι τέτοιο.Εμπαθής δεν είμαι γιατί λατρεύω τους ανθρώπους που δημιούργησαν το μύθο της Ελληνικής μουσικής

    • @yiorgosv
      @yiorgosv 2 года назад

      @@GIORGOSTER Δεν νομιζω οτι ειμαι κουραστικος οταν στο αρχικο ποστ μονο ενα μικρο κομματι αφιερωνω στον Κιτσο και στη συνεχεια επικεντρωσες στο θεμα αυτο. Οσον αφορα την πατροτητα των δημιουργιων γενικοτερα, δεν θα γινω επισης κουραστικος και θα παραπεμψω στις ατελειωτες συζητησεις για τις συνθεσεις που χαρισε ο Τσιτσανης σε Στρατο και Γεωργακοπουλου και στη διαμαχη για τον "Τρελλο τσιγγανο" και το "Αγαπη που΄γινες" που σημαινει οτι τα θεματα αυτα υπηρχαν. Να αφησω στην ακρη και το θεμα του στιχου της "Συννεφιασμενης Κυριακης". Η κορη του Χατζηχρηστου μιλησε για σχεση 4 προς 1, δλδ γραφεις 4 δινεις 1. Ο Μπαμπης Μπακαλης σε μενα ειπε το '82 οτι το "Κανε λιγακι υπομονη" και "Καποια μανα" τα εδωσε εν γνωσει του στο Βασιλη γιατι δεν ειχε να φαει και κυκλοφορουσε ξυπολητος, μετα τη Μακρονησο. Τους στιχους του "Τραυματια" αγορασε απο καποιον που περασε αυτη την ιστορια στον εμφυλιο, σε καφενειο στον Πειραια γυρω στο 1950, παρουσια πατερα φιλου μου. Για να φυγουμε απο τον Τσιτσανη, που στο πρωτο μου ποστ του πλεκω το εγκωμιο (μη βγω και κακος στο φιναλε), ο Κουναδης αποκαλυψε οτι στα "Μπλε παραθυρα" ο στιχος ανηκει στον Παντελη Καρίβαλη, κιθαρίστα, συζυγο της Σοφιας Αμπατζή και οτι ο "Μπουφετζης" ειναι αμερικανικος σκοπος ενω πριν μερικα χρονια ακουσαμε τη "Γκαρσονα" (του Τουντα) σε ρουμανικο δισκο πριν το 1930 και προσφατα Σαλονικιος πιανιστας εγραψε για το "Στην Ελλαδα δεν μπορω" (του Τουντα επισης) που ειναι κι αυτη παλια βαλκανικη μελωδια. Θυμηθηκα τωρα και το "Βαρκα γιαλο" πως ειναι η μελωδια του "Ελ Τάμπα". Οποτε ας μην ειμαστε απολυτοι αλλα ψυχραιμοι με ολα αυτα.

    • @antonvamva6499
      @antonvamva6499 2 года назад +1

      Εφχαριστω πολύ αυτό που κάνω μου είναι αρκεστώ λέω κάποια λαλα δεν θα μπω τορα στο κεπτικο ποιος κ πότε έκανε το ένα και ταλο. Όσο για το Μάρκο ναι ήταν ξάδελφος του παππού μου μαζί γηριδαν από Σύρο Πειραιά άρα είναι παππούς μέχρι εδώ τα παρακάτω είναι για τους ιστορικούς αυτά και καλό απόγευμα.

  • @ΚώσταςΜάντζος
    @ΚώσταςΜάντζος 8 месяцев назад

    😊

  • @MetoVamvaki
    @MetoVamvaki 2 года назад +3

    Αυτό γιά τόν Περδικόπουλο, πού βοήθησε τόν Τσιτσάνη, τό επιβεβαιώνει ο Στελλάκης Περπινιάδης, ο οποίος λέει ότι ο Τσιτσάνης σέ αντάλλαγμα τού χάρισε ένα τραγούδι του.

  • @ΜπιθικωτσικοςΗρακληδέας

    Για τον Τσιτσανη νομιζω δε χρειάζεται να μιλαει πολυ ωρα κανεις

  • @dimi8688
    @dimi8688 3 года назад +1

    Ιστορικό ντοκουμέντο..

  • @satsoksimelog7135
    @satsoksimelog7135 3 года назад +3

    ναι ναι ναι ! ότι βολεύει την εταιρία !

  • @giannistartselis1314
    @giannistartselis1314 4 года назад +5

    1) Ο ''ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ'' του Μπακάλη δεν είναι τόσο ωραίο τραγούδι, όσο ο ''ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ'' του Τσιτσάνη.
    2) Πίσω από τον 'ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ του Τσιτσάνη και στις 2 εταιρίες είναι το ''ΠΩ, ΠΩ, ΠΩ, ΜΑΡΙΑ'', εξαίρετο τραγούδι
    3) Στην εποχή των 78 στροφών ο Τσιτσάνης έκανε 3 ηχογραφήσεις σε 2 τραγούδια του: α) τον ''ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ'' το 1949 και β) ''ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟΣΠΙΤΟ'' το 1951
    Στην ODEON ηχογραφήθηκε με τον ΣΤΡΑΤΟ ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗ & τη ΣΤΕΛΑ ΧΑΣΚΙΛ

    • @yiorgosv
      @yiorgosv 3 года назад +1

      Ο στιχος του Τραυματια ειναι αγορασμενος σε καφενειο του Πειραια.

    • @lambrosla983
      @lambrosla983 2 года назад +1

      @@yiorgosv το αγόρασε ποιός?Ποιανού ήτανε τελικά το τραγούδι?

    • @yiorgosv
      @yiorgosv 2 года назад +1

      @@lambrosla983 Θες ονομα επωνυμο για να το πιστεψεις; Θα ρωτησω το φιλο αν τα ξερει. Αν οντως πιστευεις οτι ολα τα τραγουδια στο ονομα τουΤσιτσανη εχουν δικο του στιχο, πες μας το. Η ιδια η Ευτυχια Παπαγιαννοπουλου τον διαψευδει, για δε ενα προπολεμικο η Νταιζη Σταυροπουλου λεει πως γραφτηκε ο στιχος απο αυτην και τον Τσαντα (Αφου μ'αρεσει πως γυρνω)

  • @j.madsus
    @j.madsus 3 года назад +1

    Γεια σας Κύριε Μάτσα. Με λένε Δ. Μάτσα

  • @pavloslepeniotis9265
    @pavloslepeniotis9265 Год назад +2

    posa ekatomyria eseis san matsas kai yios exete kanei stin plati ton ellinon sintheton stoixourgon kai tragoudiston kyrie matsa?? vdela tou sistimatos ??

    • @stefanosgasteratos6703
      @stefanosgasteratos6703 9 месяцев назад

      Συγνώμη σε ποιο σύμπαν ζεις, μιλάς για συστήματα!Τζάμπα θανε δεν πρέπει να πληρώνονται οι εταιρείες,από την άλλη μεριά λάθος επιλογές και αποφάσεις παίρνουν όλοι κάποιοι συμορφωνονται κάποιοι όχι. Στο λαϊκό τραγούδι ότι ήταν να γίνει έγινε και ήταν καλό. Αν ζούσαμε σε παραδοσιακό περιβάλλον ίσως όλα νατανε δωρεάν και δίκαια 😊