Hold kæft hvor er det her bare en helt fantastisk video! Selvom det er en reklame så synes jeg det er så fedt at se nogle super dygtige fagfolk dele ud af deres viden - og så synes jeg også du gør det rigtig rigtig godt med at stille de helt rigtige spørgsmål, som jeg normalt altid sidder tilbage med alene, f.eks. "hvor kommer de her tal fra?" - "hvor tit er en gang imellem". Og så lige en stor *thumbs up* til de super gode præsentationer Sølve har lavet. Det er tydeligt at se, når en person brænder for sit arbejde. Til sidst vil jeg også lige fremhæve at samspillet fungerer SÅ godt mellem Morten og Sølve. Din viden om elbiler som bruger/anmelder besidder jeg ikke selv endnu, så du kommer også med nogle uddybende forklaringer og spørgsmål, som jeg ikke selv vidste noget om men ,som jeg i den grad er glad for at lære om. Tusinde tak for at formidle objektivt og kritisk om elbiler og teknologierne de kommer med - til en uvidende, kommende elbilist og teknologi-interesseret person som mig :)
Kører 2x125km daglige og lader på job. Min Enyaq ligger derfor altid mellem 30-80%. DC lader nærmest aldrig. Har dog fået skiftet et batterimodul. Håber der kommer andre priser på det i fremtiden, når batterigarantien er udløbet. Tak Jimi for fantastisk indhold. Du skal ikke være bange for at lave lange og dybt tekniske videoer, der er rigeligt overflade snak på andre kanaler :)
Rigtig god og informativ video. En enkelt ting jeg syntes der måske manglede i videoen var lidt omkring hvor mange defekter man ser på de forskellige batterityper? er det 5-10-15-20%, hvor mange skal regne med at skulle en tur forbi værkstedet for at have skiftet en eller flere celler i løbet af bilens levetid? Hvis det er noget data eksperterne ligger inde med kunne det måske være spændende at høre lidt om i en fremtidig video :)
Tre dygtige formidlere i en og samme video - what's not to like ❤️. Den med at lade ens daglige behov i "den lave ende" må gøre nas på den typiske hjemmelader 😉 og kan som 100% udelader med leasingbil oplyse...det kommer ALDRIG til at ske her 😆. Tak herfra og god aften
😂😂😂 Så er det godt at batteriet alligevel har gode odds for at overleve din bil Lars. Slutteligt kan den ende som en batteripakke i et solcelle anlæg og til sidst blive genbrugt i råstoffer 👍😊 Ha’ en dejlig aften 😊
Super video, jeg tog springet fra at have kørte brændstof biler i 30 år til el for knap 2 måneder siden. Det blev en 2022 Peugeot E-208 GT og alle mine fordomme om el blev hurtigt manet i jorderen. Hold nu op den kører godt og er stille. Længeste tur var fra kbh til Aalborg og tilbage. 930km i alt og ja der var da nogen lade stop, men slet ikke generende som jeg havde forestillet mig.
Tak for en god video Jimmy, gode forklaringer. Men… Er det vigtigt? Middel levetiden for en bil i DK er under 15år, ved et årligt kørselsbehov på 20.000km. Er der ikke mange biler der kommer til at køre over 300tkm. I levetiden. Så er det relevant om batteriet holder til 500tkm eller 2 mio. km? Der er vel andre dele der er meget mere udsat for slid, og giver større udgifter som ladere, hjulophæng, chassis etc.
Super video og emne. Særlig for os der venter på brugtvognsmarkedet 😉 Kig også gerne ind i priser og marked for originale og uoriginale reservedele. Bliver det ligesom med ICE biler eller bliver vi bundet op på bilfabrikanterne? Ud over batterier er der også elmotorer AC/DC-converter,batterikøling, bms osv.
Sikke en fed video 👍 Endelig nogle der kan forklare hvordan det hele hænger sammen så alle kan forstå. Kæmpe tak for der og for alle dine andre videoer, du gør det virkelig godt 👍🫶
Hej Jimi virkelig god video, med masser af nyttig info til os elbils ejer, jeg kan høre jeg skal til at lade min bil op til 100% en gang i mellem, det har ellers været absolut no-go. TAK for en masse brugbar, NY viden 👌🏻👍
Sådan - Mere 😂 Som den forrige video med Sølve og Morten, så var dette også en super video, selv o der ikke kom så meget nyt på banen for mit vedkommende.. Kører ikke mere end 40-100 km dagligt, AC lader hver dag her hjemme - endda med “mormor”. Vort boligforeningshus kan ikke trække en ladeboks, kunnen 25 amp. hovedsikring, og vi skal jo også have til resten af huset. Vi fik lavet en speciel installation til “mormor” på 16 amp., lader til daglig med 10-12 amp, og har altid en “fuld” opladt bil. Lader normalt til 60-80% afhængig af temperaturen. Jo varmere vejr, jo laver %. Dermed har jeg også samme rækkevidde, sommer og vinter, og det er egentlig det jeg bruger som rettesnor, Altså jeg lader til 315 km daglig, hvilket egentlig med lidt bagtanke giver god mening, også i forhold til Morten og Sølve. Bliver der ladet til 100% så er det ALTID på “mormor” for at holde varmen nede. Bilen er små 5 år gammel, og jeg fik batteriet målt igennem for et stykke tid siden. Sammenlignet med da den var ny, hvis vi siger det var 100%, så siger den nu, efter små fem år 99,75% - Det er sgu da imponerende. Forøvrigt målt af et par gutter som har været på deres kurser.
Som sædvanligt en super god og informativ video og her toppet med ekstra ekspertviden. Skønt. Jeg fik dog ikke helt fat i det med med temperaturen og ladningen af batteriet. Jeg har en ID.3 1st Pro Performance Max som har varmepumpe, men ikke noget, så vidt jeg ved, der forvarmer batteriet. Betyder det at jeg i den kolde periode med fordel kan forvarme bilen med varmepumpen inden jeg kører hjemmefra og gør det nogen forskel om jeg har laddekablet i eller ej?
Fed video, det var spændende. Er der nogen der ved om V.W. MEB platform bruger NMC eller LFP batterier? Og er der forskel på om det er nye eller gamle biler på platformen?
Super interessant video. Fik mig til at tænke nogle ting: At producenterne får bilen til selv at påminde dig om at det er en god idé at lave en 100% opladning, hvis det er "længe siden sidst" og at forhandlere af leasingbiler måske opfordrer leasingtagerne til at passe på batteriet så det også er noget værd efter leasingperioden. Min svigersøn fik eks. at vide at han da bare skulle lade 100% hver gang
Superfin præsentation. Fine forklaringer, hvor der ikke blev anvendt lange tekniske forklaringer, men stadig forståelig. Har ikke selv praktiseret det - altså en SOC på mellem 10 og 30 procent, da min model Y tillader ikke, at jeg kun oplader til 30%. Det mindste jeg kan vælge er 50%. Er der noget jeg har misforstået her?
Hej Jimi Fedt med en nørdet video! Er dog brændt inde med et stort spørgsmål: Hvad med degraderingen af batteriet? Er den liniær nedadgående i de ladecyklusser og derfor batteriets levetid? For til sidst vil en SOC på 30% være svarende til 60 km? Så lidt fokus på hvor hurtigt batteriet degradere og relationen til oplysningerne i denne video kunne være fedt
Måske Sølve eller Morten kigger med og kan uddybe. Det jeg ved er at degradering ikke er lineær. Den indtræffer primært i starten af batteriets levetid…
Bedste video nogensinde. Jeg er blevet bekræftet i min teori i forhold til opladning af mit elbils batteri. Jeg har også set den første video og den var ligeså god. Så gerne mere af den slags.
Super fed video. Har sat mig grundigt ind i hele den del af elbilen og jeg bliver blot bekræftet i, at bilens batteri nok skal holde på den anden side af en ½ million km. Skønt!
Hvilken el bil vil du anbefale til en familie med 2 børn og en stor hund? Kan godt li teknologi/features i en Tesla y, samt rækkevidde og hk. Men jeg er også meget til interiør i en EQB/EQC for der får man mere “bil”. Så man lidt ude i en xpeng g9 men der prisen bare meget højere end andre??
Jeg synes at EQA/B/C er lidt gammeldags. Hos Mercedes er EQE/S mere interessante, men også dyrere. VW/Skoda/Audi er gode bud. Tesla er også et godt bud. Der kommer også spændende biler fra Kina (særligt Xpeng og BYD)
Det er vildt spændende. Fedt du laver en video om det her 👌💪👍 Min kollega der arbejdede med batteriteknologi på DTU nævnte at de fleste batteriet i teorien har bedst af at holde en SoC ved 50%.
Gavner det batteriet at lade med feks 3kwh istedet for 11 kwh? hvis man alligevel har tiden så bilen ikke står med 100 % hele natten og derfor kun står et par timer istedet inden brug. Det er på et LFP batteri Og tak for en fed video 👍😎
@ vi må se om de kommer med en kommentar 😉 Da jeg bor i lejlighed uden adgang til hjemmelader, blir den typisk sat til ved lav procent en gang om ugen og så til 100% så kan ikke sætte den til at lade om natten 👍 og derfor kan stå mange timer på 100% hvis den lader med 11kwh men spænde og se om der er nogen der er kloge på det 🤞.
Hejsa. Nu ved jeg ikke hvor mange timer det drejer sig om, men det er uger på 100% der er skadeligt. En enkelt nat i ny og næ gør ingenting. Men igen, kan du nøjes med 3 kW så fortsætter du bare med det 👍
Hejsa, du kan godt lade til 100% på DC. Der er sikkert mange der vil blive sure på dig fordi du optager en lader, men det kan lade sig gøre at balancere cellerne ved DC også. Men klart det bedste hvis du bare engang imellem "låner" en stikkontakt et sted og lader den til 100% ved AC netop fordi du overvejende lader DC. Lad den til 80% på DC, spørg en ven om "leje" af stikkontakt og lad den så til 100% på AC mens i spiser en pizza som du selvfølgelig har købt 😉
Fed fed video!! Meget mere af den slags! Jeg er helt vild med det her emne og nørderi - du ved vel ikke hvad Morten og Sølve er uddaannet som eller hvad der skal til for sådan et job som de har?
Jeg er lidt forvirret over grafen i videoen. Hvis en elbil kan køre 400 km på en fuld opladning (100 %), vil rækkevidden så ikke være mindre, hvis man kun oplader til 95 %? Og hvis man kun oplader til 50 %, kan man så ikke kun køre halvt så langt pr. opladning? Hvordan kan den samlede distance over batteriets levetid være større, når rækkevidden pr. opladning er mindre? Kan nogen forklare dette?
Hejsa. Jo det har du helt ret i, men netop fordi du ikke lader batteriet helt op og derved ikke "slider" på det lige så meget, vil du i teorien opnå flere ladninger og derved i sidste ende køre flere km på det samme batteri. Hvis man holder batteriet i "komfortzonen" 30-80% holder det i teorien til flere opladning eftersom det ikke bliver presset i yderkanten. Håber det giver bare lidt mening 🤗
Det betyder nok at hvis man kun lader 50% af batteriets kapacitet, ja så har man kun ladet en halv cyklus. Så skal man altså lade mere end det dobbelte antal gange, for at batteriet har klaret flere cyklusser end det batteri der bliver ladet fra 0 til 100 % hver gang.
Hej Jimi, super video som altid. Når du laver videoer med flere mennesker og håndholdt kameraførelse så bliver det dog lidt søsygefremkaldende med den linse du har på der. 😅 Ser frem til flere gode videoer
@@BilerTV Takk for raskt svar. Men jeg blir en smule forvirret når det på første plansje står at spenningen på et NMC batteri er 3,7 V og på neste plansje snakkes der om 4,1 og 4,2 V. Hva er korrekt her?
Tesla skriver at hvis man skal have sin bil stående uden og bruge den i længere perioder 2-3 uger i sommerferien f.eks., så skal den stå med lader i, er I enige i det og skal man så måske sætte den ned til kun at holde batteriet på 40% i de tre uger ?
@@Jepsen5700 Man kunne sætte max opladning til f.eks 80% og så lade laderen stå i. Argumentet for at de vil det kunne være at den har brug for evt. køling af batteri eller kabine i ekstrem varme og derfor vil tappe højspændingsbatteriet til et niveau der ikke er sundt. Så kan man altid diskutere om det bliver så varmt i DK at det er nødvendigt.
Selve delen med de forskellige batterityper (energitæthed osv) er meget spændende, men tilgiv det "dumme" spørgsmål - hvilken af typerne er litium-ion? Er i processen med at købe en fabriksny Enyaq, men kan ikke lure hvor deres batteritype falder under på "tavlen" :)
@@BilerTVTak for info. Hvis Skoda ikke uddyber yderligere end tidligere nævnte type, skal det så ses som at de ikke helt selv ved hvad de ligger i bilerne? 😊
Fedt med noget objektiv faglig viden omkring elbiler og batterierne. Har endnu ikke taget springet fra normal brændstofbil over til El, men det er videoer som disse der er med til at jeg føler mig mere og mere klædet på til skiftet før eller siden.
God video! Vil det så sige at dem på elbilshestenettet som påstår at man kan lade til 100% hver eneste dag, når bare der er VW logo på bilen, uden at det på nogen som helst måde slider på batteriet - tager fejl? 😲😅
Når i snakker om 10%-30% er det så hvor meget du lader op af gangen ? Eller kan jeg have hørt rigtig at den har det bedst med at have en SOC på mellem 10%-30%? 😅
Det kommer til at koste mange 12v batterier i en Ioniq 5 at gå under de 20% Ved Nmc har jeg nørdet mig frem til at centrere sin daglige opladning omkring 50% så 60-40 er bedst 70-40 giver mere degradering men giver flere energi units. Hold den omkring 50% og undgå at den står med mere end 3,92v celle spænding. Tænker de 10-30 retter sig mest mod lfp 🤷🏻 eller er det generelt?
Meget fin video... Kunne måske godt tænke mig at, I var gået lidt mere i dybden med "degradering" af batteriet... 2 mill km i batteriet hvorefter det dør. Men det er jo ikke sådan at man får 500 km ud af batteriet til 1.999.999 km og dagen efter 0 km ud af batteriet... Så lidt dybde på hvordan batteriet dør langsomt. Nogen siger ligefrem at allerede når den forlader forhandleren er batteriet "degraderet" nogle procent, men det herefter går langsomt med degradering... Jeg aner det ikke. Men en belysning af dette kunne være fino fino...
Virkelig god og informativ video. Jeg kunne godt ønske mig en lidt anden kameraføring. Der er for meget zoomende ind og ud og for meget skift af vinkler hele tiden. Her er indholdet vigtigst og ikke hvordan det bliver filmet 👍
Tak for altid gode og dybtgående videoer Jimi 👍 Har en TMY SR med LFP batteri. Havde i starten det indtryk at det kunne/ skulle lades til 100%. Har siden hørt at det er ikke godt, så 80% i hverdagen og 100% en gang om ugen. Fedt at blive bekræftet og tankevækkende, at jeg faktisk kun bør lade til 60-70%, da jeg i hverdagen typisk bruger 40% til og fra arbejde. 🤔😀
@SimonCL1984 NMC er mere effektivt, bør kunne lade hurtigere og give bedre performance. Men lfp bliver hele tiden bedre og jeg vil tro at vi ser flere biler i fremtiden med lfp, da de både er billigere at producere og kræver færre problematiske materialer…
Dejlig med en video, der går lidt mere i detaljen. Jeg mener at have læst et sted, at det i overvejende grad er elektrolytten der bliver nedbrudt/slidt ved høje spændinger, især hvis den også er varm, og at det er derfor at LFP (nominel 3,2V) bedre kan holde til 100% opladning end NMC (nominel 3,7V). En anden detalje, hvorfor klat ladning nedbringer sliddet på batteriet, er at forstå at Katoden og Anoden, er faste materialer der fysisk udvider og krymper ved ladning og afladning, og derved krakelere lidt. Ved f.eks 1 afladning fra 100% til 20% (80% i alt) er degenereringen meget større end 2 afladninger fra 70%-30% ( 2x40%=80%) på grund af mindre stress internt i Katode og Anode ved de 2 opladninger kontra 1. Det er bare lidt svært at overholde, i hvertfald for mig, når strømprisen er 0kr/kwh søndag nat, og at man forventer strømpriser på 0, 75kr/kWh resten af ugen. så lader jeg gerne til 90%. hvem har også brug for kunne køre 2.000.000km i den samme bil. 800.000km må være nok😂 MV Dan
@@BilerTV For dem der lyst til at nørde noget mere i batterier., kan jeg anbefale at søge på “ electric Vehicle Society” og Dr. Jeff Dahn. Der kan man virkelig blive klogere på batterier. Mvh Dan
Klart en video man kan bruge. Jeg ejer en tesla og har skrevet til tesla for at få forklaret nøjagtigt hvornår man må lade til 100 og hvor tit. Bare for at få et præcist svar og ikke 100 forklaringer fra andre. Det kunne de ikke give hvilket var pisse irriterende.
Fantastisk video!! Som altid er det en fornøjelse at se dine videoer enten med dine to nørder heroppe fra Nordjylland hvor jeg kommer fra eller dine rigtig fine bil-test-videoer. For 4 mdr. siden købte jeg min første el-bil. En fabriksny BMW iX3 (ja det er jo nok ikke en bil “ordentlig” elbil i dine øjne da den jo kan virke lidt old-school, men nu ville jeg have sådan en SUV der ligner en rigtig bil, har knapper som i en bil, kører som en BMW og oser af kvalitet ... ), men jeg har gået of funderet over, hvorfor man helst ikke må lade til 100% på sådan en iX3’er, når der er en “buffer” på batteriet, som dine folk på videoen siger der er på batterierne? Når man lader til 100% er batteriet vel ikke ladt op til 100%?
Tak for din ros og tillykke med en fed bil! Forklaringen ligger i videoen. Din BMW kører med kobolt i batteriet og jo højere det er ladet op, jo højere spænding står der på batteriet. Jo lavere spænding (til en vis grænse) jo længere holder batteriet 😊
Jeg er overrasket over et der bliver sagt 10-30% er bedre end omkring 50%. For jeg har "lært" at batteriet har det bedst ved middelspænding omkring de 50%.
Du har delvis ret Jan. Det handler meget om de buffere der er lagt i batteriet. Typisk er bufferen i bunden så stor at 30% rent faktisk er 50% når man man snakker spændingen på cellen. Men det er lige præcis det der gør det svært at sige "sådan er det" fordi de enkelte producenter gør det på deres egen måde. Vi tager bare udgangspunkt i de data vi kan trække ud af bilerne 😊
Jeg er af samme opfattelse udfra den måde min ID.4 2021 opfører sig på. Kommer jeg hjem med under 20% en kold dag, så prompter den mig og beder lade op til minimum 30% for at "beskytte batteriet". De anbefaler også langtids opbevaring ved 50%. Og sådan set også, aldrig at komme under 20% bare helt generelt. Jeg holder selv altid bilen mellem 40-60, og lader så hver anden dag.
Afhængig af dit forbrug vil du vel kunne nå at lade til 100% hvis du lader flere nætter i træk. På et tidspunkt når du vel 100%. Ellers må du vel tage forbi en hurtiglader af og til.
Skulle man lade til 100 hver tredje uge og lade den stå med 100 natten over? Plejer de ikke at sige at man ikke må lade bilen stå med 100% særlig længe 😅
e-Golf....vi har en e-Golf fra 2020. Den har ingen thermisk styring så vidt jeg ved. Så håber at Vw har lagt en stor buffer ind, hvis vi skal kunne hente lidt levetid ud af det, når nu det konstant skal kæmpe imod temperaturene....😞
Det er også ren teori. 800.000 km kan vel også bruges ved almindelig brug??? I teorien ville vi godt kunne gøre det. Vi kører max 60 km dagligt. Det er ca. 20% point i en id.buzz
I har ikke taget højde for at batteriet slides undervejs. Det betyder jo at der skal flere opladninger til. Fabrikkerne plejer at sige at nedslidningen skal under 70% i løbet af et givet antal km, eller et givet antal år, for at garantien dækker.
Det tror jeg ikke du har ret i. I hvert fald ikke for alle mærker. Når bufferen er brugt op, slides batteriet hurtigere fordi 80% med buffer måske svarer til 70% i virkeligheden, og uden buffer 80%. Så vidt jeg ved har Tesla ingen buffer i toppen, kun i bunden. I kom jo slet ikke ind på, at meget lave ladningsprocenter også skader batteriet. Jeg vil da nødig komme ned på 10% regelmæssigt sådan som der bliver sagt i videoen (10 - 30%). Bilen brokker sig da også (Tesla 3), hvis jeg gør. Man skal ligge så tæt på 50% som muligt. Har man F.eks brug for 20% af kapaciteten lader man derfor til 60% og aflader til 40%.
Jeg tror ikke du finder folk med mere viden og erfaring med elbiler og batteriteknologi end Sølve og Morten, som fremstår i denne video med egen indsamlet data.
@@BilerTVMorten siger selv at komfortzonen ligger fra 30-50 %, måske lidt højere ved langtidsopbevaring. Derudaf konkluderer jeg at man skal bevæge sig omkring 40-50% . Skal man således bruge f.eks 20% af batteriet, så skal man lade til 50 eller 60%, så den bliver afledet til 30 - 40%. Så jeg vil stadig mene, at holde den imellem 10 og 30 %, er for lidt. Det mener min bil også. Kommer jeg hjem med kun 10% på batteriet, insisterer bilen på at man straks påbegynder opladning for ikke at skade batteriet. Der må have opstået en eller anden misforståelse i din snak i videoen.
@@srenabrahamsen5225 Jeg er lige blevet lidt klogere. Hvis det drejer sig om LFP batterier, så har du ret. Jo lavere ladningsprocenter jo bedre. Hvis det drejer sig om NMC batterier, så har jeg ret. Både høje og lave ladningsprocenter er skadelige for batteriet. Hold det helst mellem 20-30 % og til 70-80%.
Du lader mellem 10 og 30 % dagligt. Lad os være large og sige du kan gøre det 2 gange hver dag. Det er så 2x80 km. Du gør det 6 dage om ugen. Så vil det tage 42 år at køre 2.000.000 km.
virkelig givende video. savner dog at i ikke kom ind på hvor meget der bliver taget af batteriets kapicitet ved feks at lade til 100 procent hverdag på eksempelvis hjemmelader eller dc lyn lader
Jeg vil lige gøre opmærksom på at rigtig mange el-biler med NMC celler, lader til 4,2V/celle og derved (tæt på) 100% af batteriets kapacitet. F.eks. VAG MEB platformen og Tesla (så vidt jeg ved) lader 4,2V/celle Hilsen Batteriudvikleren.
@@BilerTV Jeg ved med sikkerhed MEB bilerne lader til 4,2 - det kan jeg se på min egen Enyaq i Carscanner. Har hørt det samme er tilfældet for de gamle Tesla Model S
@@RasmusSass Mine egne målinger på ny Ford Explorer, bygget på MEB platform, lader op til 4,15v. Kunne det tænkes at din scanner runder op?🤔 Stort set alle de mange målinger vi har, på tværs af mærker, har en buffer i top, så de lades til ca. 4,15v Mvh Morten
@@BilerTV Jeg har lavet denne beskrivelse som specifikt henv. sig til MEB ejere og evt. andre biler med et "High Ni material" batteri. MEB platformens batteri er af NMC teknologien, dvs. et batteri med en sammensætning af Litium, nikkel, mangan og kobolt. Disse ingredienser er knappe resurser og det giver derfor god mening at passe på sit batteri for at sikre længst mulige levetid og performance. Et NMC batteri er ikke bare et NMC batteri. Alle MEB der er solgt i Europa anvender E78 battericeller fra LG Chem. Denne celle er af NMC variationen 712, hvilket betyder cellen indeholder hhv. 70 % nikkel, 10% mangan og 20 % kobolt. Sammensætningen af disse materialer er afgørende for hvad batteriet kan tåle, og hvad det ikke så godt tåler. Derfor er det vigtigt at kende materialesammensætningen, hvis man vil vide hvordan batteriet skal behandles. Der er nok ikke mange bilsælgere som kan svare på det spørgsmål 😃 NMC batterier med 70% eller højere indhold af nikkel, kaldes for ”high Ni material batteries” Indholdet af nikkel øger energidensiteten af batteriet, men betyder også at visse forbehold bør tages, hvis man ønsker bedst mulige lade-performance og længst mulige cycle life. Det som der kendetegner NMC celler med højt nikkelindhold er, at de har en spændingskurve med et plateau i mellem ca 75-85% SOC. Ved opladning i dette plateau sker en (relativt) stor forskydning af strukturen i cellen. Denne forskydning resulterer i ”micro craking”, der resulterer i kapacitets tab. Kører du din MEB bil, lad os sige mellem 75-100%, stresser du batteriet mest muligt, både pga. den høje spænding, som giver ilt frigivelse, men også pga. den høje forskyldelse i cellestrukturen. Kapacitetstabet giver sig udtryk i tilvækst af SEI (solid Electrolyt lnterface) som er den hinde der beskytter ”current collectors”. Vokser tykkelsen af denne hinde, vil det blive sværere for ionerne at trænge igennem og derved flytte elektroner. Når det er sværere at flytte elektroner, bliver hurtigladning langsommere og batteriets evne til at levere strøm dårligere. Hvis du vil skåne dit MEB batteri mest muligt: - Ved opbevaring om sommeren i længere tid, bør SOC være omkring 30% - Lad kun til ca. 70 % (cellespænding omkring 4,00V) til hverdag - Lad kun til 100% når det er nødvendigt - Brug gerne hele kapaciteten mellem 0-70%, men optimalt kun 25% mellem opladninger. jo lavere SOC, jo bedre, dvs. 0-25% er optimalt, men 45-70% er også meget fint, og kun marginalt bedre.
men hvad med degradering ?! selvom batteriet holder 2.000.000 km er det intet værd hvis kapaciteten er faldet med 80%. UDVID gerne med degradering afhængig af antal cyklusser der er ladet !
Superfed video - Mange guldkorn at tage med, hvis man gerne vil passe på batteriet. Jeg har bestilt den faceliftede Enyaq til levering i maj og er derfor også nysgerrig på emnet. Jeg vil primært komme til at lade derhjemme med 11 kwh og vil høre om man i den situation, med fordel, vil kunne gøre brug af at preconditionere batteriet inden ladning, f.ekst hvis det er rigtig koldt. Eller vil det ikke gøre noget forskel ift. at skåne batteriet. Jeg tænker ikke så meget ift. hastighed da denne i forvejen vil været langsom ved 11 kwh
Hej Kim. Jeg er ikke sikker på at Sølve og Morten kigger med i kommentartråden længere, da videoen har nogle måneder på bagen. Men 11 KW AC opladning er allerede meget skånsomt og bilen beskytter også sig selv. Tillykke med din kommende Skoda 👍😊
Go kanal. Kan du ikke lave en video der handler om genbrug af nedslidte batterier fra elbiler. Altså hvor stor en del af batterierne kan genbruges, og ligeledes hvor meget kræver det af resurse at lave et nyt batteri. Det kører en masse skræmme historier på nettet, at det skal graves en halv planet, for at fremstille et batteri
Det må godt nok være ret få mennesker der kan nøjes med at lade bilen til 30 %. Jeg synes at det ville have været interessant lige at høre om belastningen ved op til 80-90 % som supplement - og der nok de fleste lader til….
Super god video. Jeg anbefaler dog man lige kigger de to nedenstående med også. EE er ret cool med deres "engineering-tilgang" til alle deres videoer. How To Ruin Your Electric Car's Battery - LFP Edition! - ruclips.net/video/w1zKfIQUQ-s/видео.html Everything You Need To Know About Lithium-Ion Batteries - ruclips.net/video/l81K6o7o6z0/видео.html
@@teriemer tror også omkring 50% er mere korrekt, men det er kun baseret på hvad producenter leverer deres produkter med når de skal opbevares i lang tid (fx. fordi de skal ligge på lager) og det er 50%. Det kan være fordi batteriet langsomt aflader og så har man lidt at tage af, men...mnja, jeg ville gætte på at ca 50% er godt :)
Hold kæft hvor er det her bare en helt fantastisk video!
Selvom det er en reklame så synes jeg det er så fedt at se nogle super dygtige fagfolk dele ud af deres viden - og så synes jeg også du gør det rigtig rigtig godt med at stille de helt rigtige spørgsmål, som jeg normalt altid sidder tilbage med alene, f.eks. "hvor kommer de her tal fra?" - "hvor tit er en gang imellem".
Og så lige en stor *thumbs up* til de super gode præsentationer Sølve har lavet. Det er tydeligt at se, når en person brænder for sit arbejde.
Til sidst vil jeg også lige fremhæve at samspillet fungerer SÅ godt mellem Morten og Sølve. Din viden om elbiler som bruger/anmelder besidder jeg ikke selv endnu, så du kommer også med nogle uddybende forklaringer og spørgsmål, som jeg ikke selv vidste noget om men ,som jeg i den grad er glad for at lære om.
Tusinde tak for at formidle objektivt og kritisk om elbiler og teknologierne de kommer med - til en uvidende, kommende elbilist og teknologi-interesseret person som mig :)
Tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive den kommentar 🙏😊
Kører 2x125km daglige og lader på job. Min Enyaq ligger derfor altid mellem 30-80%. DC lader nærmest aldrig. Har dog fået skiftet et batterimodul. Håber der kommer andre priser på det i fremtiden, når batterigarantien er udløbet. Tak Jimi for fantastisk indhold. Du skal ikke være bange for at lave lange og dybt tekniske videoer, der er rigeligt overflade snak på andre kanaler :)
Tak for den kommentar og lækker bil du har 👍😊
Ved du hvad det kostede at lave? og hvor langt havde din bil kørt da den skulle det?
Fed video Jimi! Godt arbejde og tak til Sølve og Morten for at dele ud af deres enorme erfaring!
Tak. Måske de læser med 👍😊
Rigtig god og informativ video. En enkelt ting jeg syntes der måske manglede i videoen var lidt omkring hvor mange defekter man ser på de forskellige batterityper? er det 5-10-15-20%, hvor mange skal regne med at skulle en tur forbi værkstedet for at have skiftet en eller flere celler i løbet af bilens levetid?
Hvis det er noget data eksperterne ligger inde med kunne det måske være spændende at høre lidt om i en fremtidig video :)
Tak for inputs og fordi du kigger med.
Tre dygtige formidlere i en og samme video - what's not to like ❤️.
Den med at lade ens daglige behov i "den lave ende" må gøre nas på den typiske hjemmelader 😉 og kan som 100% udelader med leasingbil oplyse...det kommer ALDRIG til at ske her 😆.
Tak herfra og god aften
😂😂😂
Så er det godt at batteriet alligevel har gode odds for at overleve din bil Lars. Slutteligt kan den ende som en batteripakke i et solcelle anlæg og til sidst blive genbrugt i råstoffer 👍😊
Ha’ en dejlig aften 😊
Meget interessant og relevant emne - mere af dette, tak 🤩
Nørdet. Fedt! Mere af det for så slemt var det ikke men til gengæld oplysende, informativt og interessant. Tak for en god kanal og video 😊
Tak 🙏😊
Super video, jeg tog springet fra at have kørte brændstof biler i 30 år til el for knap 2 måneder siden.
Det blev en 2022 Peugeot E-208 GT og alle mine fordomme om el blev hurtigt manet i jorderen.
Hold nu op den kører godt og er stille.
Længeste tur var fra kbh til Aalborg og tilbage. 930km i alt og ja der var da nogen lade stop, men slet ikke generende som jeg havde forestillet mig.
Dejlig beretning 👍😊
Man skal jo også have en pitstop på så lang en tur. Kørte jeg fossil, havde jeg ikke kørt nonstop Kbh Aalborg over broen.
Tak for en god video Jimmy, gode forklaringer. Men… Er det vigtigt? Middel levetiden for en bil i DK er under 15år, ved et årligt kørselsbehov på 20.000km. Er der ikke mange biler der kommer til at køre over 300tkm. I levetiden. Så er det relevant om batteriet holder til 500tkm eller 2 mio. km? Der er vel andre dele der er meget mere udsat for slid, og giver større udgifter som ladere, hjulophæng, chassis etc.
Hej Michael.
Min mening med videoen er at italesætte yderlighederne. Tænker ikke at 2.000.000 km er relevant 👍😊
Tak fordi du kigger med 😊
Super video og emne. Særlig for os der venter på brugtvognsmarkedet 😉 Kig også gerne ind i priser og marked for originale og uoriginale reservedele. Bliver det ligesom med ICE biler eller bliver vi bundet op på bilfabrikanterne?
Ud over batterier er der også elmotorer AC/DC-converter,batterikøling, bms osv.
Så bliver der drysset guldkornKan vi overholde det til hverdag, de fleste kan næppe, men meget interresant vinkel på brugen af batterier
SUPER Infomativt TAK !!! 💪🏼🙏🏻
Fedt! Og nej Jimmi, sådan en video kan ikke blive for lang 😉👍🏻🏆
Tak 😊
Så dejlige at se såden nogle slag info video altid dejlige at blive kloger
Sikke en fed video 👍 Endelig nogle der kan forklare hvordan det hele hænger sammen så alle kan forstå. Kæmpe tak for der og for alle dine andre videoer, du gør det virkelig godt 👍🫶
Tusind tak 🙏😊
Hej Jimi virkelig god video, med masser af nyttig info til os elbils ejer, jeg kan høre jeg skal til at lade min bil op til 100% en gang i mellem, det har ellers været absolut no-go. TAK for en masse brugbar, NY viden 👌🏻👍
Tak fordi du ser med 😊
Sådan - Mere 😂 Som den forrige video med Sølve og Morten, så var dette også en super video, selv o der ikke kom så meget nyt på banen for mit vedkommende..
Kører ikke mere end 40-100 km dagligt, AC lader hver dag her hjemme - endda med “mormor”. Vort boligforeningshus kan ikke trække en ladeboks, kunnen 25 amp. hovedsikring, og vi skal jo også have til resten af huset.
Vi fik lavet en speciel installation til “mormor” på 16 amp., lader til daglig med 10-12 amp, og har altid en “fuld” opladt bil. Lader normalt til 60-80% afhængig af temperaturen. Jo varmere vejr, jo laver %. Dermed har jeg også samme rækkevidde, sommer og vinter, og det er egentlig det jeg bruger som rettesnor, Altså jeg lader til 315 km daglig, hvilket egentlig med lidt bagtanke giver god mening, også i forhold til Morten og Sølve.
Bliver der ladet til 100% så er det ALTID på “mormor” for at holde varmen nede. Bilen er små 5 år gammel, og jeg fik batteriet målt igennem for et stykke tid siden. Sammenlignet med da den var ny, hvis vi siger det var 100%, så siger den nu, efter små fem år 99,75% - Det er sgu da imponerende. Forøvrigt målt af et par gutter som har været på deres kurser.
Tak for dine input 👍😊
Som sædvanligt en super god og informativ video og her toppet med ekstra ekspertviden. Skønt. Jeg fik dog ikke helt fat i det med med temperaturen og ladningen af batteriet. Jeg har en ID.3 1st Pro Performance Max som har varmepumpe, men ikke noget, så vidt jeg ved, der forvarmer batteriet. Betyder det at jeg i den kolde periode med fordel kan forvarme bilen med varmepumpen inden jeg kører hjemmefra og gør det nogen forskel om jeg har laddekablet i eller ej?
Bilen styrer selv opladningen, så i praksis betyder det nok ikke så meget. Men du opnår mange fordele, ved at starte en langtur med 100%
Fed video, det var spændende. Er der nogen der ved om V.W. MEB platform bruger NMC eller LFP batterier? Og er der forskel på om det er nye eller gamle biler på platformen?
Det er NMC
MEB benytter indtil videre udelukkende NMC
Super interessant video. Fik mig til at tænke nogle ting: At producenterne får bilen til selv at påminde dig om at det er en god idé at lave en 100% opladning, hvis det er "længe siden sidst" og at forhandlere af leasingbiler måske opfordrer leasingtagerne til at passe på batteriet så det også er noget værd efter leasingperioden. Min svigersøn fik eks. at vide at han da bare skulle lade 100% hver gang
Det er meget interessant ekspertviden der bliver delt på din video. Den har jeg set med interesse.
Tak fordi du ser med 😊
Superfin præsentation. Fine forklaringer, hvor der ikke blev anvendt lange tekniske forklaringer, men stadig forståelig.
Har ikke selv praktiseret det - altså en SOC på mellem 10 og 30 procent, da min model Y tillader ikke, at jeg kun oplader til 30%. Det mindste jeg kan vælge er 50%. Er der noget jeg har misforstået her?
30% er ekstremt. 50-80% er fint. Batteriernes kemi skal nok overleve bilen…
Virkelig interessant video.... meget informativ
Som altid fra dig, super video 👍 Spændende emne, gerne flere af disse oplysende videoer 😊
Tak 😊
Mange tak for en rigtig god og lidt nørdet video ❤
Hej Jimi
Fedt med en nørdet video!
Er dog brændt inde med et stort spørgsmål: Hvad med degraderingen af batteriet? Er den liniær nedadgående i de ladecyklusser og derfor batteriets levetid? For til sidst vil en SOC på 30% være svarende til 60 km? Så lidt fokus på hvor hurtigt batteriet degradere og relationen til oplysningerne i denne video kunne være fedt
Måske Sølve eller Morten kigger med og kan uddybe.
Det jeg ved er at degradering ikke er lineær. Den indtræffer primært i starten af batteriets levetid…
Bedste video nogensinde. Jeg er blevet bekræftet i min teori i forhold til opladning af mit elbils batteri. Jeg har også set den første video og den var ligeså god. Så gerne mere af den slags.
Tak 😊
Super video god og informativ godt at få fagfolk ind keep up the good work👍👍👍
Tak
FREMRAGENDE video - tusind tak!!
Tak fordi du ser med 😊
Super fed video. Har sat mig grundigt ind i hele den del af elbilen og jeg bliver blot bekræftet i, at bilens batteri nok skal holde på den anden side af en ½ million km. Skønt!
Tak fordi du kigger med 😊
DET er en fremragende video💪
Virkelig informativ
Godt gået
Meget mere af det👍🚒🚢🔩⚙️🔧
Tusind tak 😊
Fed video.
Hvor mange kilometer kan et batteri, der har kørt 2.000.000 km., så levere pr. opladning?
Godt spørgsmål… kender til biler med 600.000 km på samme batteri som stadig har ca. 85% kapacitet
Ja, det er jo slet ikke så dystert, som nogle gerne vil have det til at fremstå.
Hvis du undersøger det, vil jeg gerne se videoen.
Hvilken el bil vil du anbefale til en familie med 2 børn og en stor hund? Kan godt li teknologi/features i en Tesla y, samt rækkevidde og hk. Men jeg er også meget til interiør i en EQB/EQC for der får man mere “bil”.
Så man lidt ude i en xpeng g9 men der prisen bare meget højere end andre??
Jeg synes at EQA/B/C er lidt gammeldags. Hos Mercedes er EQE/S mere interessante, men også dyrere.
VW/Skoda/Audi er gode bud. Tesla er også et godt bud. Der kommer også spændende biler fra Kina (særligt Xpeng og BYD)
@ hvilken suv el bil er din fortrukne, den du ville vælge. Med plads til familien?
@mikkeljrgensen2340 Uden budget, Audi Q6
Ellers Enyaq
Er metoden 10-30% gældende for både NMC og LFP batterier?
Ja, det er det jeg hører eksperterne sige. Men husk at videoen er et eksempel på det ekstreme. Batteriet overlever nok din bil, uanset hvad…
@@BilerTVhåber det da det er batteri nr. 2 i min Tesla M3P fra 21. Tak for godt content. Hilsen fra Esbjerg 😊
Det er vildt spændende. Fedt du laver en video om det her 👌💪👍
Min kollega der arbejdede med batteriteknologi på DTU nævnte at de fleste batteriet i teorien har bedst af at holde en SoC ved 50%.
Tak fordi du ser med 😊
Gavner det batteriet at lade med feks 3kwh istedet for 11 kwh?
hvis man alligevel har tiden så bilen ikke står med 100 % hele natten og derfor kun står et par timer istedet inden brug.
Det er på et LFP batteri
Og tak for en fed video 👍😎
Jeg tror det er ligegyldigt i praksis. Jeg ved ikke om Sølve og Morten læser med?
@ vi må se om de kommer med en kommentar 😉
Da jeg bor i lejlighed uden adgang til hjemmelader, blir den typisk sat til ved lav procent en gang om ugen og så til 100% så kan ikke sætte den til at lade om natten 👍 og derfor kan stå mange timer på 100% hvis den lader med 11kwh men spænde og se om der er nogen der er kloge på det 🤞.
Hejsa. Nu ved jeg ikke hvor mange timer det drejer sig om, men det er uger på 100% der er skadeligt. En enkelt nat i ny og næ gør ingenting. Men igen, kan du nøjes med 3 kW så fortsætter du bare med det 👍
@@S.Gudmundsen tak for svar 👍.
Rigtig god dag
Super interessant video med rigtig god info 👍
Tusind tak Jess.
Jeg er selv vild med den her slags indhold 🤓.
Ha’ en dejlig dag 😊
Hej fra Jimi
Nyttig viden fra et par virkelige eksperter. Gad vide hvor mange forhandlere der kan rådgive på det plan?
Sølve og Morten uddanner værkførere og mekanikere. Hvorfor ikke bare gå til hovedet 😉
Stærk video👍🏻
Tak Lars 🙏😊
Super video 👍🤟 Det kunne være spændene med nogle tips til os som ikke har mulighed for at lade ved egen lader og derfor er "tvunget" til DC ladning :D
Hejsa, du kan godt lade til 100% på DC. Der er sikkert mange der vil blive sure på dig fordi du optager en lader, men det kan lade sig gøre at balancere cellerne ved DC også. Men klart det bedste hvis du bare engang imellem "låner" en stikkontakt et sted og lader den til 100% ved AC netop fordi du overvejende lader DC. Lad den til 80% på DC, spørg en ven om "leje" af stikkontakt og lad den så til 100% på AC mens i spiser en pizza som du selvfølgelig har købt 😉
TAK for en fed video.👍
Tak fordi du ser med 😊
tak for en rigtig god video
Tusind tak 😊
Fed fed video!! Meget mere af den slags! Jeg er helt vild med det her emne og nørderi - du ved vel ikke hvad Morten og Sølve er uddaannet som eller hvad der skal til for sådan et job som de har?
Måske de selv finder vej til kommentarfeltet. Ellers må du kontakte dem 👍😊
Rigtig gode guldkorn som kommer i videoen😀
Tusind tak 😊
Super spændende video 🙏
Tak fordi du ser med 😊
Jeg er lidt forvirret over grafen i videoen. Hvis en elbil kan køre 400 km på en fuld opladning (100 %), vil rækkevidden så ikke være mindre, hvis man kun oplader til 95 %? Og hvis man kun oplader til 50 %, kan man så ikke kun køre halvt så langt pr. opladning? Hvordan kan den samlede distance over batteriets levetid være større, når rækkevidden pr. opladning er mindre? Kan nogen forklare dette?
Hejsa. Jo det har du helt ret i, men netop fordi du ikke lader batteriet helt op og derved ikke "slider" på det lige så meget, vil du i teorien opnå flere ladninger og derved i sidste ende køre flere km på det samme batteri. Hvis man holder batteriet i "komfortzonen" 30-80% holder det i teorien til flere opladning eftersom det ikke bliver presset i yderkanten. Håber det giver bare lidt mening 🤗
Det betyder nok at hvis man kun lader 50% af batteriets kapacitet, ja så har man kun ladet en halv cyklus. Så skal man altså lade mere end det dobbelte antal gange, for at batteriet har klaret flere cyklusser end det batteri der bliver ladet fra 0 til 100 % hver gang.
interessant ! mere af det Tak
Satme spændende video dd 👌👌👌👌👌 blev da noget klogere på nogle ting
Tusind tak for tilbagemeldingen Kim 😊
@@BilerTVlader til 100% hver anden dag så kan jeg køre 2.5 dag ca 😊 så det var jo spændende at høre om
Rigtig fed video....skønt at vi "dødelige" kan blive lidt klogere på, hvordan vores biler fungerer og samtidig, hvordan vi passer bedst muligt på dem!
Hej Jimi, super video som altid. Når du laver videoer med flere mennesker og håndholdt kameraførelse så bliver det dog lidt søsygefremkaldende med den linse du har på der. 😅
Ser frem til flere gode videoer
Mion Toyota bz4X har et Lithium-ion batteri i følge brukerhåndboken. Hvordan ligger det an i forhold til alle de batteritypene som er nevnt i videoen?
BZ4X kører så vidt jeg husker med NMC
@@BilerTV Takk for raskt svar. Men jeg blir en smule forvirret når det på første plansje står at spenningen på et NMC batteri er 3,7 V og på neste plansje snakkes der om 4,1 og 4,2 V. Hva er korrekt her?
@olavwarberg 4,2V er fuldt opladt
Rigtig fin video! Det maner da alle bekymringen til jorden men giver også nogle gode retningslinjer :)
Det var netop ideen med videoen 👍😊
Tesla skriver at hvis man skal have sin bil stående uden og bruge den i længere perioder 2-3 uger i sommerferien f.eks., så skal den stå med lader i, er I enige i det og skal man så måske sætte den ned til kun at holde batteriet på 40% i de tre uger ?
Jeg satte min Tesla Model Y på 50% i sin tid…
@@Jepsen5700 Man kunne sætte max opladning til f.eks 80% og så lade laderen stå i. Argumentet for at de vil det kunne være at den har brug for evt. køling af batteri eller kabine i ekstrem varme og derfor vil tappe højspændingsbatteriet til et niveau der ikke er sundt. Så kan man altid diskutere om det bliver så varmt i DK at det er nødvendigt.
Selve delen med de forskellige batterityper (energitæthed osv) er meget spændende, men tilgiv det "dumme" spørgsmål - hvilken af typerne er litium-ion? Er i processen med at købe en fabriksny Enyaq, men kan ikke lure hvor deres batteritype falder under på "tavlen" :)
Litium-ion er en fælles betegnelse. Nmc, lfp osv er kemien som ligger bag 😊
@@BilerTVTak for info. Hvis Skoda ikke uddyber yderligere end tidligere nævnte type, skal det så ses som at de ikke helt selv ved hvad de ligger i bilerne? 😊
Nej. MEB bilerne (blandt andet Enyaq) kører NMC som det er nu.
Fedt med noget objektiv faglig viden omkring elbiler og batterierne. Har endnu ikke taget springet fra normal brændstofbil over til El, men det er videoer som disse der er med til at jeg føler mig mere og mere klædet på til skiftet før eller siden.
Kanon video. Takker 👍👍👍
God video! Vil det så sige at dem på elbilshestenettet som påstår at man kan lade til 100% hver eneste dag, når bare der er VW logo på bilen, uden at det på nogen som helst måde slider på batteriet - tager fejl? 😲😅
Du har ret. Men hvis man kan leve med at batteriet kun holder 800.000 km så har de vel i princippet ret… 😊
Tak for video 🥳 Var ikke klar over, at elbilen gerne vil lades til 100%, omkring hver tredie uge. Nice
kun ved lfp
@@Tiper23nmc batterier har også godt af at balancere cellerne en gang imellem. Naturligvis ikke så tit som LFP
Gælder også NMC mfl. men LFP mister hurtigst overblikket…
Dælme en fed og brugbar video. 🎉
Tak
Når i snakker om 10%-30% er det så hvor meget du lader op af gangen ? Eller kan jeg have hørt rigtig at den har det bedst med at have en SOC på mellem 10%-30%? 😅
Det du kan hæfte dig ved er at du kan forvente 800.000 km ved at lade til 100% (i display) og være ekstrem (10-30/40%) og få 2.000.000 km 😉
@@BilerTV Det er lidt vildt, har altid troet batteriet havde det bedste mellem 30%-60% :)
Det kommer til at koste mange 12v batterier i en Ioniq 5 at gå under de 20%
Ved Nmc har jeg nørdet mig frem til at centrere sin daglige opladning omkring 50% så 60-40 er bedst 70-40 giver mere degradering men giver flere energi units.
Hold den omkring 50% og undgå at den står med mere end 3,92v celle spænding.
Tænker de 10-30 retter sig mest mod lfp 🤷🏻 eller er det generelt?
fedt at Sølve har gemt det 18650 calle jeg gav ham dengang for mange årsiden ;)
Godt med noget nørde info 🎉
Tak fordi du ser med 😊
Tak 😊
Tak fordi du ser med Bo 😊
God video. 😊 Dejligt med noget teknisk baggrund. Gerne mare af det.
Tak 😊
Meget fin video... Kunne måske godt tænke mig at, I var gået lidt mere i dybden med "degradering" af batteriet... 2 mill km i batteriet hvorefter det dør. Men det er jo ikke sådan at man får 500 km ud af batteriet til 1.999.999 km og dagen efter 0 km ud af batteriet... Så lidt dybde på hvordan batteriet dør langsomt. Nogen siger ligefrem at allerede når den forlader forhandleren er batteriet "degraderet" nogle procent, men det herefter går langsomt med degradering... Jeg aner det ikke. Men en belysning af dette kunne være fino fino...
Det er korrekt at degradering er værst i starten. Jeg kender selv til biler som har kørt 500.000 km på samme pakke og fin rækkevidde…
Virkelig god og informativ video.
Jeg kunne godt ønske mig en lidt anden kameraføring. Der er for meget zoomende ind og ud og for meget skift af vinkler hele tiden. Her er indholdet vigtigst og ikke hvordan det bliver filmet 👍
Nok en af de mest informative videoer du har lavet til dato.
Flere af dem…
Tak fordi du ser med 😊
Tak for altid gode og dybtgående videoer Jimi 👍
Har en TMY SR med LFP batteri. Havde i starten det indtryk at det kunne/ skulle lades til 100%. Har siden hørt at det er ikke godt, så 80% i hverdagen og 100% en gang om ugen. Fedt at blive bekræftet og tankevækkende, at jeg faktisk kun bør lade til 60-70%, da jeg i hverdagen typisk bruger 40% til og fra arbejde. 🤔😀
Tak. Lader eelv Buzz’en til 70% i dagligdagen. I ferien til 50% og i ny og næ til 100% 🤓
Men det holder jo nok alligevel 😊
Hvilket batteri sidder der i en Tesla model y long range rwd, synes ik det er nemt at finde oplysninger om
NMC. Standard Range har LFP
@ Tak for svar. Det synes jeg ifølge den video rent faktisk virker som et dårligere batteri end lfp
@SimonCL1984 NMC er mere effektivt, bør kunne lade hurtigere og give bedre performance. Men lfp bliver hele tiden bedre og jeg vil tro at vi ser flere biler i fremtiden med lfp, da de både er billigere at producere og kræver færre problematiske materialer…
Fin og oplysende video 👍😊
Tusind tak Per.
Ha’ en dejlig aften 😊
/J
Dejlig med en video, der går lidt mere i detaljen.
Jeg mener at have læst et sted, at det i overvejende grad er elektrolytten der bliver nedbrudt/slidt ved høje spændinger, især hvis den også er varm, og at det er derfor at LFP (nominel 3,2V) bedre kan holde til 100% opladning end NMC (nominel 3,7V).
En anden detalje, hvorfor klat ladning nedbringer sliddet på batteriet, er at forstå at Katoden og Anoden, er faste materialer der fysisk udvider og krymper ved ladning og afladning, og derved krakelere lidt.
Ved f.eks 1 afladning fra 100% til 20% (80% i alt) er degenereringen meget større end 2 afladninger fra 70%-30% ( 2x40%=80%) på grund af mindre stress internt i Katode og Anode ved de 2 opladninger kontra 1.
Det er bare lidt svært at overholde, i hvertfald for mig, når strømprisen er 0kr/kwh søndag nat, og at man forventer strømpriser på 0, 75kr/kWh resten af ugen. så lader jeg gerne til 90%. hvem har også brug for kunne køre 2.000.000km i den samme bil. 800.000km må være nok😂
MV Dan
Hej Dan. Det er samme teori jeg kender til 👍😊
@@BilerTV For dem der lyst til at nørde noget mere i batterier., kan jeg anbefale at søge på “ electric Vehicle Society” og Dr. Jeff Dahn. Der kan man virkelig blive klogere på batterier.
Mvh Dan
De dør næsten udelukkende af ikke-slid relaterede årsager, primært vand
God video. Spændende info omkring batteriers reelle holdbarhed hvis man " nurser " dem rigtigt.
Tak
Klart en video man kan bruge. Jeg ejer en tesla og har skrevet til tesla for at få forklaret nøjagtigt hvornår man må lade til 100 og hvor tit. Bare for at få et præcist svar og ikke 100 forklaringer fra andre. Det kunne de ikke give hvilket var pisse irriterende.
Fantastisk video!! Som altid er det en fornøjelse at se dine videoer enten med dine to nørder heroppe fra Nordjylland hvor jeg kommer fra eller dine rigtig fine bil-test-videoer.
For 4 mdr. siden købte jeg min første el-bil. En fabriksny BMW iX3 (ja det er jo nok ikke en bil “ordentlig” elbil i dine øjne da den jo kan virke lidt old-school, men nu ville jeg have sådan en SUV der ligner en rigtig bil, har knapper som i en bil, kører som en BMW og oser af kvalitet ... ), men jeg har gået of funderet over, hvorfor man helst ikke må lade til 100% på sådan en iX3’er, når der er en “buffer” på batteriet, som dine folk på videoen siger der er på batterierne?
Når man lader til 100% er batteriet vel ikke ladt op til 100%?
Tak for din ros og tillykke med en fed bil!
Forklaringen ligger i videoen. Din BMW kører med kobolt i batteriet og jo højere det er ladet op, jo højere spænding står der på batteriet. Jo lavere spænding (til en vis grænse) jo længere holder batteriet 😊
@@BilerTV Ah, okay. Det er derfor. Tak for dit svar 🙂
Jeg er overrasket over et der bliver sagt 10-30% er bedre end omkring 50%. For jeg har "lært" at batteriet har det bedst ved middelspænding omkring de 50%.
Det burde også være muligt til 50%
Det er kun fordi mit fokus var at holde cellespændingen så lav som mulig…
Du har delvis ret Jan. Det handler meget om de buffere der er lagt i batteriet. Typisk er bufferen i bunden så stor at 30% rent faktisk er 50% når man man snakker spændingen på cellen. Men det er lige præcis det der gør det svært at sige "sådan er det" fordi de enkelte producenter gør det på deres egen måde. Vi tager bare udgangspunkt i de data vi kan trække ud af bilerne 😊
Jeg er af samme opfattelse udfra den måde min ID.4 2021 opfører sig på. Kommer jeg hjem med under 20% en kold dag, så prompter den mig og beder lade op til minimum 30% for at "beskytte batteriet". De anbefaler også langtids opbevaring ved 50%. Og sådan set også, aldrig at komme under 20% bare helt generelt.
Jeg holder selv altid bilen mellem 40-60, og lader så hver anden dag.
161 kommentarer. Jeg giver op. Det jeg vil sige, står sikkert allerede et sted. Men virkelig god video ....
Tak
Kan man opfordre til en dæk video til el biler ? Super vigtig del - beste batteri video til dato ja der er ikke så meget dansk test
Min IX3 fra 22 passere 200.000km her om en måneds tid.. Kører stadig fantastisk ;)
Dejlig og relevant beretning 👌❤️😊
Vil det sige, at hvis det ikke er muligt at lade op hjemme, skal man ikke købe en elbil, for du kan ikke lade op til 100% natten over?
Tja, for så holder batteriet kun 800.000 km
Afhængig af dit forbrug vil du vel kunne nå at lade til 100% hvis du lader flere nætter i træk. På et tidspunkt når du vel 100%. Ellers må du vel tage forbi en hurtiglader af og til.
Skulle man lade til 100 hver tredje uge og lade den stå med 100 natten over? Plejer de ikke at sige at man ikke må lade bilen stå med 100% særlig længe 😅
Hvis fu starter opladningen til midnat, står den nok ikke ret længe der…
Natten over er heller ikke særlig længe 😉. Vi snakker 3-4 uger på 100%, det er ikke det bedste.
@@S.Gudmundsen også NMC? :-)
@@lasseandersen1955 ja
Hvis bilen ikke holder ligeså længe som batteriet, hvorfor så ikke bare bruge batteriet normalt og ikke tænke alt det her ind.
Det er også en pointe i denne video. Vi taler ekstremer her 👍😊
These Danes have not yet learned how to balance tires, but they are all experts in electric vehicles and batteries.
Here we balance 24” with road force, and know a thing or two about battery packs 😉
Thanks for watching 😊
e-Golf....vi har en e-Golf fra 2020. Den har ingen thermisk styring så vidt jeg ved. Så håber at Vw har lagt en stor buffer ind, hvis vi skal kunne hente lidt levetid ud af det, når nu det konstant skal kæmpe imod temperaturene....😞
Rigtig god video og mere af det samme. Jeg må sige, det er lidt meningsløst at oplade mellem 10-30%. Bilen mister mening fuldstændig.
Det er også ren teori. 800.000 km kan vel også bruges ved almindelig brug???
I teorien ville vi godt kunne gøre det. Vi kører max 60 km dagligt. Det er ca. 20% point i en id.buzz
@@BilerTV eller 10% i en Tesla (sommer) ;)
I har ikke taget højde for at batteriet slides undervejs. Det betyder jo at der skal flere opladninger til. Fabrikkerne plejer at sige at nedslidningen skal under 70% i løbet af et givet antal km, eller et givet antal år, for at garantien dækker.
Det æder af bufferen.
Det tror jeg ikke du har ret i. I hvert fald ikke for alle mærker. Når bufferen er brugt op, slides batteriet hurtigere fordi 80% med buffer måske svarer til 70% i virkeligheden, og uden buffer 80%. Så vidt jeg ved har Tesla ingen buffer i toppen, kun i bunden.
I kom jo slet ikke ind på, at meget lave ladningsprocenter også skader batteriet. Jeg vil da nødig komme ned på 10% regelmæssigt sådan som der bliver sagt i videoen (10 - 30%).
Bilen brokker sig da også (Tesla 3), hvis jeg gør. Man skal ligge så tæt på 50% som muligt. Har man F.eks brug for 20% af kapaciteten lader man derfor til 60% og aflader til 40%.
Jeg tror ikke du finder folk med mere viden og erfaring med elbiler og batteriteknologi end Sølve og Morten, som fremstår i denne video med egen indsamlet data.
@@BilerTVMorten siger selv at komfortzonen ligger fra 30-50 %, måske lidt højere ved langtidsopbevaring. Derudaf konkluderer jeg at man skal bevæge sig omkring 40-50% . Skal man således bruge f.eks 20% af batteriet, så skal man lade til 50 eller 60%, så den bliver afledet til 30 - 40%. Så jeg vil stadig mene, at holde den imellem 10 og 30 %, er for lidt. Det mener min bil også. Kommer jeg hjem med kun 10% på batteriet, insisterer bilen på at man straks påbegynder opladning for ikke at skade batteriet. Der må have opstået en eller anden misforståelse i din snak i videoen.
@@srenabrahamsen5225 Jeg er lige blevet lidt klogere. Hvis det drejer sig om LFP batterier, så har du ret. Jo lavere ladningsprocenter jo bedre. Hvis det drejer sig om NMC batterier, så har jeg ret. Både høje og lave ladningsprocenter er skadelige for batteriet. Hold det helst mellem 20-30 % og til 70-80%.
Du lader mellem 10 og 30 % dagligt. Lad os være large og sige du kan gøre det 2 gange hver dag. Det er så 2x80 km. Du gør det 6 dage om ugen. Så vil det tage 42 år at køre 2.000.000 km.
Jep 😂
Denne video er sat på spidsen for at italesætte mange af de spørgsmål folk har…
Rigtig spændende at blive klogere på det emne
Tak
virkelig givende video. savner dog at i ikke kom ind på hvor meget der bliver taget af batteriets kapicitet ved feks at lade til 100 procent hverdag på eksempelvis hjemmelader eller dc lyn lader
Med 20.000 km/år vil det kun tage 100 år for mig, tror jeg er godt tilfreds med 300.000 km
Det er også mere tanken med denne video 😉
Jeg vil lige gøre opmærksom på at rigtig mange el-biler med NMC celler, lader til 4,2V/celle og derved (tæt på) 100% af batteriets kapacitet.
F.eks. VAG MEB platformen og Tesla (så vidt jeg ved) lader 4,2V/celle
Hilsen Batteriudvikleren.
Måske Morten eller Sølve kan komme med deres egne målinger?
@@BilerTV Jeg ved med sikkerhed MEB bilerne lader til 4,2 - det kan jeg se på min egen Enyaq i Carscanner.
Har hørt det samme er tilfældet for de gamle Tesla Model S
@@RasmusSass
Mine egne målinger på ny Ford Explorer, bygget på MEB platform, lader op til 4,15v. Kunne det tænkes at din scanner runder op?🤔
Stort set alle de mange målinger vi har, på tværs af mærker, har en buffer i top, så de lades til ca. 4,15v
Mvh Morten
@@mortenaagren8300 næppe.. carscanner leverer spændingsmålinger direkte fra BMS’en med 4 decimaler.
@@BilerTV Jeg har lavet denne beskrivelse som specifikt henv. sig til MEB ejere og evt. andre biler med et "High Ni material" batteri.
MEB platformens batteri er af NMC teknologien, dvs. et batteri med en sammensætning af Litium, nikkel, mangan og kobolt.
Disse ingredienser er knappe resurser og det giver derfor god mening at passe på sit batteri for at sikre længst mulige levetid og performance.
Et NMC batteri er ikke bare et NMC batteri.
Alle MEB der er solgt i Europa anvender E78 battericeller fra LG Chem.
Denne celle er af NMC variationen 712, hvilket betyder cellen indeholder hhv. 70 % nikkel, 10% mangan og 20 % kobolt.
Sammensætningen af disse materialer er afgørende for hvad batteriet kan tåle, og hvad det ikke så godt tåler.
Derfor er det vigtigt at kende materialesammensætningen, hvis man vil vide hvordan batteriet skal behandles.
Der er nok ikke mange bilsælgere som kan svare på det spørgsmål 😃
NMC batterier med 70% eller højere indhold af nikkel, kaldes for ”high Ni material batteries”
Indholdet af nikkel øger energidensiteten af batteriet, men betyder også at visse forbehold bør tages, hvis man ønsker bedst mulige lade-performance og længst mulige cycle life.
Det som der kendetegner NMC celler med højt nikkelindhold er, at de har en spændingskurve med et plateau i mellem ca 75-85% SOC.
Ved opladning i dette plateau sker en (relativt) stor forskydning af strukturen i cellen. Denne forskydning resulterer i ”micro craking”, der resulterer i kapacitets tab.
Kører du din MEB bil, lad os sige mellem 75-100%, stresser du batteriet mest muligt, både pga. den høje spænding, som giver ilt frigivelse, men også pga. den høje forskyldelse i cellestrukturen.
Kapacitetstabet giver sig udtryk i tilvækst af SEI (solid Electrolyt lnterface) som er den hinde der beskytter ”current collectors”. Vokser tykkelsen af denne hinde, vil det blive sværere for ionerne at trænge igennem og derved flytte elektroner.
Når det er sværere at flytte elektroner, bliver hurtigladning langsommere og batteriets evne til at levere strøm dårligere.
Hvis du vil skåne dit MEB batteri mest muligt:
- Ved opbevaring om sommeren i længere tid, bør SOC være omkring 30%
- Lad kun til ca. 70 % (cellespænding omkring 4,00V) til hverdag
- Lad kun til 100% når det er nødvendigt
- Brug gerne hele kapaciteten mellem 0-70%, men optimalt kun 25% mellem opladninger.
jo lavere SOC, jo bedre, dvs. 0-25% er optimalt, men 45-70% er også meget fint, og kun marginalt bedre.
Det er ikke for sjov du vandt titlen! Konge arbejde, og det går lige til os der rent faktisk gerne vil nørde vores elbiler :D
Tusind tak 🙏😊
men hvad med degradering ?! selvom batteriet holder 2.000.000 km er det intet værd hvis kapaciteten er faldet med 80%.
UDVID gerne med degradering afhængig af antal cyklusser der er ladet !
Superfed video - Mange guldkorn at tage med, hvis man gerne vil passe på batteriet. Jeg har bestilt den faceliftede Enyaq til levering i maj og er derfor også nysgerrig på emnet. Jeg vil primært komme til at lade derhjemme med 11 kwh og vil høre om man i den situation, med fordel, vil kunne gøre brug af at preconditionere batteriet inden ladning, f.ekst hvis det er rigtig koldt. Eller vil det ikke gøre noget forskel ift. at skåne batteriet. Jeg tænker ikke så meget ift. hastighed da denne i forvejen vil været langsom ved 11 kwh
Hej Kim. Jeg er ikke sikker på at Sølve og Morten kigger med i kommentartråden længere, da videoen har nogle måneder på bagen. Men 11 KW AC opladning er allerede meget skånsomt og bilen beskytter også sig selv. Tillykke med din kommende Skoda 👍😊
@@BilerTV Tak... Og tak for hurtigt svar. Så preconditionering er kun til når man lader på DC lynladere
@kimlaursen2898 jep
Den video kunne ikke blive for lang 🙂
Tak 😊
Go kanal.
Kan du ikke lave en video der handler om genbrug af nedslidte batterier fra elbiler. Altså hvor stor en del af batterierne kan genbruges, og ligeledes hvor meget kræver det af resurse at lave et nyt batteri.
Det kører en masse skræmme historier på nettet, at det skal graves en halv planet, for at fremstille et batteri
Det er måske indhold som kommer i det nye år. Intet sikkert endnu…
Det hedder ikke "Nickel Metal Hybrid". Det er en HYDRID kemi, derfor "Nickel Metal Hydride". Der er ikke noget Hybrid i batteriet.
Mig bekendt nævnes det heller ikke i videoen?
Det må godt nok være ret få mennesker der kan nøjes med at lade bilen til 30 %. Jeg synes at det ville have været interessant lige at høre om belastningen ved op til 80-90 % som supplement - og der nok de fleste lader til….
Det vises jo faktisk i videoen (ca. 800.000 km) ved opladning til 100%
Personligt lader jeg til 70% hvilket er mere end rigeligt til os…
JR du må heller aflevere Audi tilbage, garantien udløber snart 😂
😂👍
Super god video. Jeg anbefaler dog man lige kigger de to nedenstående med også. EE er ret cool med deres "engineering-tilgang" til alle deres videoer.
How To Ruin Your Electric Car's Battery - LFP Edition! - ruclips.net/video/w1zKfIQUQ-s/видео.html
Everything You Need To Know About Lithium-Ion Batteries - ruclips.net/video/l81K6o7o6z0/видео.html
Der en del fra ham allerede 👍😊
@@BilerTV Dog mindes jeg, at han siger, at NMC batterier siges at leve længst med en ladecyklus fra 20-30% til 50-60% og ikke 10-30% som I nævner?
@@teriemer tror også omkring 50% er mere korrekt, men det er kun baseret på hvad producenter leverer deres produkter med når de skal opbevares i lang tid (fx. fordi de skal ligge på lager) og det er 50%. Det kan være fordi batteriet langsomt aflader og så har man lidt at tage af, men...mnja, jeg ville gætte på at ca 50% er godt :)