#herkesicinklasikmuzik
HTML-код
- Опубликовано: 7 фев 2025
- Merhaba!
Bugun muzigi anlama tekniklerine bir yenisini ekliyoruz, bu da muzikte 3 kurali. Bu kurali anlatirken Richard Wagner'in Siegfried Idil senfonik siirini isledim.
Dinlediginiz icin tesekkurler!
0:20 -- Senfonik şiir
0:43 -- Siegfried Idyll müziğinin hikayesi ve konusu
1:46 -- Müziğin başı
3:14 -- Müzikte üç kuralı
4:32 -- Tekrar eden motifler
5:12 -- İkinci kısım
7:30 -- Ters köşe
8:50 -- Üçüncü kısım
11:55 -- Bir başka ters köşe
13:08 -- Arka yollar, farklı rotalar
15:57 -- Sonunda varış
18:10 -- Tekrar çalış
19:57 -- Kapanış mesajı. Wagner DİNLEYİN!
EgeVeKlavye Ege Bey, en iyi yorum odulu bu sefer sizde! 🏆
Teşekkürler Ege. Burada da mı karşılaşacaktık? :D
İzlerken farkettim; sevdiğiniz bir arkadaşınıza bişeyler anlatıyosunuz gibi...ve de piano çalarken ve kameraya bakarken tutkunuz, sabrınız ve gayretinizi yansıtan gülümsemeniz videolarınızın en güzel yönü....giysileriniz de özenle seçilmiş ve harika duruyorlar... işte ben buna Gıpta ederim...
Gerçekten klasik müziği bambaşka bir anlayış ve sade bir basitlikle anlatabilmeniz muazzam.... zevkle dinliyorum,ayrıca bestecileri de tanıyıp anlamak için büyük şans çocuklarını klasik müziğe yönlendiren ama anlamakta zorlanan aileler için de harika bir anlatım...
Soru, Cevap, Çözümleme.. Birde düğüm! Sonunda AŞK... Ellinize, emeğinize sağlık. İyi ki; varsınız! Her konsere şef partisi almadan gitmem, bir enstrüman seçer; Hataları olsa da dinlerim..
kadin iki tane tusa basip "bissuru sey oldu" diyor Allah bize de bi alanda boyle derinlik kazanmayi nasip etsin
Forbes'den geldim.🤗 RUclips 'ı kaliteli hale getiren bir kanal.👏🏻👍🏻
Sizi tebrik ediyorum.. anlatımınız o kadar yalın ve akıcı ki, her kelimeye odaklanmamızı sağlıyor.teşekkür ederim
İlk defa bir klasik müzik eserinin arka planını bilerek, anlayarak dinleyen biriyle empati kurabildim sayenizde Nisan Hanım, çok teşekkür ediyorum size. :)
Nisan teyze cok guzel anlatiyorsun tesekkurler
"Bir sürü şey oldu"
Nisan Ak
Anatomik olarak iki kulağım var ve ben ikisininde müzik kulağı olmadigini ''İZLEDİKÇE''daha iyi anliyorum ama ışıltınızı görmek beni dinlendiriyor teşekkür ederim
Wagner'i ve daha önce dinlemediğim ama bana anlattığın şarkıya ait hikayeyle bütünleştiği için tanıdık gelen bu parçasını böyle güzel anlattığın için teşekküler Nisan! :) kesinlikle özellikle bazı şarkılar 2 kez hatta 3 kez dinlenmeyi hak ediyor..
İlgi alanım değil ama girip bir süre izliyorum az da olsa bir şey anlıyorum. Hakediyorsun çünkü. Hiçbir anlamı olmayan kanallar yerine senin gibi youtuberların çoğalması dileğiyle
Harika bi şey yaptınız. Müziğin içine çekildim adeta.
Aynı şey oldu ... aynı şey oldu. Aynı şey olmasa bile aynı şey gibi oldu. :)çooook sempatiiikk olmuş.
Kanalınız çok güzel Nisan hanım.Bütün kayıtlarınızı ilgi ile izledim.Wagner'in elbette Cosima 'yı böyle güzel bir eserle uyandırması bizim için şaşırtıcı değil.Franz LİST'in kızı ile evlenmişsin ,hayranlığını kazanabilmek için müzik içinde onu sürekli şaşırtman gerekir.Böylelikle Wagner'in eserlerinin neden bu kadar uzun olduğu da anlaşılıyor.(Şaka tabi ki) Başarılarınızın devamını diliyorum.Sevgiler..
Her videonuzu heyecanla bekliyorum, kızım 5 yaşında iken onu piyano kursuna başlattık.Eşim ve ben özel sektörde çalışıyoruz (mavi yaka yani) Her pazar 30 km. Uzaktaki kursumuza gittik tek tatil günümüz kurs+yolda geçti bu bizi hiç yıldırmadı.Şimdi 11 yaşında bakalım benim kızımı da büyük sahnelerde görebiliriz inşallah. Birlikte izliyoruz bazen videolarınızı😊
Peki kiziniz severek calıyor mu
@@kaanusta2869 benim de aklımdan aynı soru geçti
@@kaanusta2869 genellikle evet hatta bu hafta itibariyle banada notaları öğretmeye basladı😊emekliligimde belki anne-kız bir proje yaparız
Harikasınız...
@@sanatsever8166 Allah o günlerinizi de göstersin. Esenlikler...
Varmak istediğim yere giderken var olandan olmak.Bu da benim akorum :)
Sevgili Nisan Hocam, anlatımınız için teşekkür ederim. Solfej ve armoni hocasıyım ve merakla dinledim sizi. Türk müziği armonisi ile ilgili çalışıyorum. Cumhuriyet dönemi Türk bestecilerinin eserleriyle ilgili de video yaparsanız bence faydalı olur. emekleriniz için tekrar teşekkür ederim iyi çalışmalar :)
canım sıkıldık ça seni izliyorum ve enerjinden faydalanıyorum.
yaa evet gerçekten müzikte şaşırdığımız yerler çok güzel. ama bestecinin gerçekten bizi oraya kadar taşıyabilmesi lazım.
Dinleyip anlamaya çalışması bizler için epey zor ve müzikal açıdan olduğu kadar Wagner'in notalarla, müzikle veya tekniği ile ne yaptığını söylemeye çalıştığı bir müziği, tamamen soyut olan bu zorlu konuyu bizlere apaçık önümüze serdiğinin, hem de bu kadar kısa bir sürede, farkında mısın? Müthişsin !
Müzik yapmak veya yapmamak ya da notaları, armoniyi, matematiği bilmek önemli değil senin videolarını izlerken. Herkese hitap ediyorsun. Öğrettiğin şey çok ama çok değerli. Teşekkürler!
Ben hala anlayabilmiş değilim. Wagner çalmak için hiç acele etmiyor. En azından uyumakta zorlananlar için güzel bir eser gibi fakat orada da sanki bir sorun var şöyle ki bazı nota kombinasyonları çok itici geldi bana...
Aslında bu konu da epey merak uyandırıcı. Müziği dinlerken arada duyduğumuz ve “sorun var gibi” dediğimiz şey tam olarak nedir? Yani notaların bize itici gelmesinin altında alışmış olduğumuz bir müzik geleneği mi var? Yoksa tamamen kişisel mi? Ya da bestecinin sadece kendini ifade ediş biçimiyse biz kendimizi bunun neresine koymalıyız? Tabii bunun yanında, sorunlu gibi gelen tınıları dinlerken aslında Wagner’in yaşadığı döneme, ülkeye, olaylara ve hatta onun bireysel yaşamına bakmak bizi daha da aydınlatmaz mı?
Ele alış tarzınız sadece incelediğiniz parçada değil; dinlediğimiz her müzikte bize yol gösteriyor. Kulağım hiç olmasa da daha iyi anlıyorum sanki dinlediklerimi. Teşekkürler
Zevkle dinledim, yeni şeyler öğrendiğim için de sevindim.
Harika bir çalışma! Bir şef olarak,ileride şeflerle çalışacak olan solistler için(şan/enstr.) detaylı bir esere hazırlanma/çalışma sürecinden bahseder ve önerilerinizi paylaşırsanız çokk faydalı olur. 🤩
diksiyonunuz çok temiz geliyor kulağa ve yüreğinize sağlık mükemmel çalıyorsunuz
Çok teşekkürler, çok faydalandım. Harikasınız...
00:47 "15 Kişiye Saldırdım" şarkısının doğuş öyküsü.
Wagner hanımcılıkta zirveye çıkmış . helal olsun doğum günü olkestrası nedir yaw .
RUclips algoritmasının bu izletiyi insanlara ulaştırması için atılmış bir yorum.
Nisan teyze gözleriniz çok güzel. Cosima'nın Wagner'e verdiği ilham gibi bana da ilham veriyor gözleriniz ama henüz Alfred's Basic Piano'da Level 1'deyim. Naif ve yumuşak tonlarım için sizi biraz bekleteceğim. Bu arada kanalınız çok hoş.
Gerçekten videolara çok emek veriyorsunuz. Hep beraber karşılıklı siz anlatmaya biz anlamaya çalışıyoruz ya. Nasıl iyi hissettiriyor bilemezsiniz. Bence birşeyleri sabunlamadan, içten gerçekten anlatmaya çalışmanıza hayran kaldım. Açıköğretim dersleri gibi değil. Özel ders ücretini hangi hesaba göndereyim hocam diyesim geliyor. 😉
sana da iyi akşamlar gördüğüm en sevimli orkestra şefi
Gitar çalan bir takipçiniz olarak müzik ve akor yorumlarınız hoşuma gidiyor fakat teori öğrenmek isteyenlere, sus, dim, aug veya triad gibi akorların müzik içinde nasıl yer aldığını ve melodinin nasıl geliştiğini gösterebilir misiniz?Veya sadece akorları köşeye yazsanız bile yararı olur.
videolarının yanında sıradaki videonun yine bir klasik müzik olma güzelliği nedir peki :D
Bu kanal çok hızlı büyüyor helal olsun sana youtube Türkiye de kaliteli kanallaro bulmak az
Okulumda bulunan müzik sınıfı sayesinde piyano çalabiliyorum gerçekten çok güzel ve zevkli öğrenmenizi tavsiye ederim.
Gerçekten güzel bir video olmuş, elinize sağlık :)
İyi ki varsınız 🌸 çok teşekkür ederim. Çok faydalanıyorum🙏
Bende Smetana'nın the Moldau eserini çok severim. Patlayacak gibi hissettiğimde hep bu parçayı dinlerim o nehrin akışıyla benim de dolu kafamdan düşüncelerim akıp gider... Makine gibi ne yapacağıma karar vermeme yardımcı olur, planlar yaptırır :)
Asaletsin
Meksikayı yık, yerle bir et. Onlara orkestra nasıl yönetilirmiş göster. 💪💪💪
👏👏👏
nisan ne kadar güzel bir insansın sen ya
abla vaktim yok likeni attım geri döneceğim
bende podcast olarak indirdim güzel içeriğe benziyor
Seni her zaman destekleyeceğim...
Wagner birkaç notayla varmak istediği yere farklı yollardan gidiyor sanırım :)) yanlış anlamadıysam eğer tonlar farklı sadece gibi geldi :) müziklerin hikaylerini anlatmanda çok hoş devamı gelirse seviniriz:)
Nelerden bahsettiğini bilmiyorum ama o kadar güzelsinki her videonu defalarca kez izledim yeterki video at😅
Oley uzun bir video. Daha uzunları da olsun lüüütfeen.
Bu kadını izledikçe aşık oluyorum
Müziğin ruhunu çözmüşsün. Takipteyim.
08:29 "ne diyeceğimi unuttum " duruşu :D
Home sweet home. Yine evdeyiz. Devamı gelsin lütfen .
Geldi yine iki gözümün çiçeği:)
müziği dinlerken, müziği yapanların duygularını anlayabildiğimizi düşünsek neler olur ?
yolda gidiyoruz , neşeliyiz. sonra bir şarkı çalıyor ve şarkının ruhunu(duygusunu) hissetmeye başlıyoruz. neşeli anımız bir anda gidiyor. sonra müzikten uzaklaşıyoruz. bu sefer neşeli bir müzik duyuyoruz. bu sefer de keyiflenmeye başlıyoruz falan. müziği, müziği yapanların hissettikleri gibi hissedebilmek aslında çok da iyi bişey olmasa gerek.
sokakta yürürken, yabancı adamın birinin bize sövmesi ile , bizim onu anlamadığımızdan gelen bir rahatlık gibi. eğer bize söven adamın dilini biliyorsak , o an moral nasıl değişirse; müziğin ruhunu anlayıp da moralimizin değişmesi benzer bir etki yapar olsa gerek.
ama, bu sefer de "algıda seçicilik" devreye giriyor. bir müslüm gürses , yada azer bülbülün müzikleri gibi damar ve arabesk müzikler duyduğumda duymazdan gelip , moralimde bir değişiklik olmasını engelleyebiliyorum. yada trafikte iken birisi resmen bize sövdüğünde, başımızı çevirip önemsemeyede biliyoruz. yani aslında burada algılarımızı nasıl da manipüle edebildiğimizi görebiliyoruz. ama o an , kendi algılarımızı nasıl oluyor da manipüle edebiliyor olduğumuzu kaçırıyoruz.
dolayısıyla, bir müziği dinlerken, müziği yapan kişinin ruhunu anlayacak şekilde dinleyebilsek bile ; dikkatimizi müziğe vermeden yolumuza devam edebiliriz. (kendi kendimi çürütmüş oldum)
Piano alıcam sanırım. Evlilikte, teklif edebilirim. Şu an kararsızım. 🙄😊
Sayende klasik müziğe olan sempatim arttı. Teşekkürler.
Haftada 1 video bekliyoruz. Conducting ile Ilgili video olursa daha iyi olabilir. Rehearsal videolarida olabilir
Guzel
Çok güzel bir inceleme ve anlatım eline sağlık.Belki bir gün Chaconne videosu gelir :)
Dans eden dayılar ile 3. Dünyaya inmiştim. Sayenizde tekrar medeni hissediyorum...
emekleriniz için teşekkür ediyorum
👌
sen bir meleksin
gerçekten aradığım şey bu yani klasik müzik dinliyorum ama çok daha büyük boyutlarının olduğunun farkındaydım bu tür analizlere ihtiyacım var.
senden daha çok beklerim böyle içerikler.
önerebileceğin bi site/youtube kanalı var mıdır eserlerin analizi adına?
Harikasınız, ellerinize sağlık. Birkaç yıl önce, Benjamin Zander'ın bir Tedx konuşmasında, "Chopin Prelude in E minor" analizini inceleyip, "böyle video'lar keşke Türkçe de olsa" diye düşünmüştüm. Kanalınıza rasgele denk geldim, iyi ki de gelmişim :) Abone oldum tabi :) Bahsettiğim video da şu: ruclips.net/video/r9LCwI5iErE/видео.html
en sevdiğim yutubur sensin nisan ak yemin ederim
nebuchu da cok seviyom ama yeni favorim sensin..
eneem kalp attı
Abla işim bitsin geri gelicem.Seviliyorsun keep going :)
Simdiden yerimi aldim 🙏
Ben düştüm beyler siz devam edin
Teşekkürler...
Nisan emeğine sağlık yine çok güzel ve aydınlatıcı bir anlatım olmuş lakin ben şahsım adına en iyilerin nasıl yapıldığını merak ediyorum...
ah bize o güzelleri anlat hani o muhteşem olan müzikleri;
-Dünya durdukça yürekleri yakacak olan Breaveheart filminin müziklerini ,
- Mustafa Akad kendisine “The Message (Çağrı)” filminin müziklerini bestelemeyi teklif edince, tam iki ay boyunca çölde çadır kuran ve burada tek başına çölü anlamaya çalışan Maurice Jarre'in müziğini anlat...
- LotR filminin müziklerini anlat bize ,
- Beethoven bilmemkaç yüz yıldır dinlemekten bıkmadığımız ''Fur elise'' yi bestelerken ne hissediyordu onu anlat !
Nedeninden nasılından , ev akorundan eve gelmesinden , işin teknik kısmından geçelim de bize o RUH halini anlat be Nisan...
Bazı şeyleri anlatmak için kelimeler yetersiz kalmıyor mu zaten :) o yüzden müzikle ifade etmiyor muyuz duyguları
Videoyu izlemeden önce parçayı bir dinleyim dedim ama 10 dakika dayanabildim. Hocam Wagner yerine daha kolaylarından başlasaydık yani ne bileyim divan şiirine yeni başlayan birine direk Nef’i den kaside okumak gibi bir şey bu.
12:05 nereye gidecek tahmin edin diyor benim kafa gitmiş nereye giderse gitsin bu saatten sonra
ilk 2 uyarı sesleri 3. ise dayak :D :D sesi
Hocam Franz Liszt hakkında da bir video istiyoruz :) Özellikle orkestral eserleri hakkında ne düşünüyorsunuz merak ediyorum
Kac yasindasin? cok kucuk gosteriyorsun ama masallah isinde cok iyisin. Oglum piano dersleri aliyor ben anlamiyorum hic senin sayende ben de birseyler ogreniyorum cocukla aramdaki bilgi farkini kapatabilirim umarim piano calamasam da :)
Bir de kac yildir disardasin? turkce konusurken dusunerek beyninde ceviri yaparak konusuyorsun :) bizim ingilizce konustugumuz gibi.
Bir diger sorum da cok ozur dileyerek soruyorum anlamadigim icin, conductor bir orkestrada tam olarak ne ise yarar? Alet calanlar hic bakmiyor gibi gorunuyorlar herkes notasina bakiyor ya da aletiyle ilgileniyor gibi?
Piyano ve bateri çalmayı öğrenmek istiyorum hangisini önce öğrenirsem daha faydalı olabilir??
Kendin başlı başına bir şiirsin ve seni izlemek müziğin bahanesi.
müzikle alakam yok fakat teşvik ediyorsunuz bravo 👏 bu arada yurt dışındasınız galiba?
Orkestra şefliğiyle alâkalı okulda hangi dersleri görüyorsunuz? Orkestra şefi olmaya gereken eğitim, bilgi hakkında video çekebilir misiniz?
Merhaba Nisan hanım. Sizden ricam olsun; daha önce yazmış mıydım emin değilim, videolarınıza Türkçe ve İngilizce alt yazı ekleyebilir misiniz? Şu aralar ciddi bir kulak sorunum var. Çınlama, Orta kulak iltihabı ve ince seslerde işitme kaybı, kendi sesim içerden kulağını kulağımı deliyor tarifsiz. Takdir edersiniz dinlemem büyük sorun. Dediklerinizi okuyabilirsem, mutlu olacağım. Sevgiler🌺
Where is Snowball, Nisan?
12:47 aaa istanbul'da iş dönüşü beni anlatmış ;)
Bu 3 kuralı Hristiyanlıktaki teslis inancıyla da ilişkili olabilir. Bir de sayı doğrusunda sıfıra en yakın asal sayı ya da 2'den sonraki 3'tür. Üçüncü kısımda da yorum ya da bizden bir şey bekliyormuş bestekar. Baba - Oğul - Kutsal Ruh sıralamasında üçüncüsü Kutsal Ruh.
"Kutsal Ruh, Tanrı'nın insanlarla iletişim kurduğu veya onlar üzerinde hareket ettiği Tanrı'nın bir yönü veya aracısıdır." diyor Wikipedia. Sonuç olarak sanat eserini, sanatçının inandığı tanrıyla arasındaki var oluşsal ilişkisini akılda tutarak dinlemek veya hissetmeye/anlamaya çalışmak tuhaf bağlantılar ortaya koyabilir.
Müzik umrumda değil güzelim. Seviliyorsun 💋
Merhaba
Öncelikle çok kaliteli ve harika videolar için çok teşekkürler...
Bir rica;
Eve varış akoru vb derken adını da verebilir misiniz lütfen?
Do maj 7 midir, dim midir...
Kararsız akor dediğinizde de keza...
Akor ismi de olur
Do mi sol si demeniz de olur
Video anında hangisi daha pratiğinize gelirse...
Tekrar çok teşekkür ederim.
Selamlar.
bu parçada eve gelip gitme akoru yokmu yav çok bekledim gelmedin ;)
tchaikovsky 1812 overture (top atışları) varmak istediğim yer
Merhaba, orkestra şefliği için hangi bölümü okumalıyım bilgi verebilir misiniz?
Yerim senin wagnerini de 3 kuralini da, dünya sevimlisi şey
Bir günde ERİK SATİE yi inceler misiniz? Neden bu kadar etkiliyor melodileri?
Nisan hanım, ben piyanoyu kulaktan çalıyorum, kendim öğrendim ve yeni sustain pedal kullanmaya başladım. Pedal çok daha güzel oldu ancak henüz efektif kullanamıyorum ve sıklıkla yanlış pedallıyorum. Bana ne tavsiye edersiniz bu konuda?
Nisan Hanım kendi derdinde tabii. Oktay kim ki?!
aaaa hiçbişey yapmama gerek kalmadı bir sonraki vidyoda da eserin kendisi cıkıyo
adam uyandırmak için yapmış ama anne ninnisi gibi geliyor kulağa.
Rica etsem Daktilo'nun notalarını paylaşır mısınız?
9:54 biraz üzücü bir his veriyo
10:43 Birde death note diye bi' durum vardı bazı seslerin ayni anda tinlatilinca huzursuzluk hissi yaratan 🤔 o akor o yuzden olsa gerek bi garip heralde 🙄
Birde beste yapmayı gosterirseniz cok iyi olur 😊
Tesekkurler 😊
Kanım dondu yeminle 😁
muito linda
bir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu
muhendisz hahahah tam olarak onu dusundum ben de 😅
Oha Nisan hocam vid atmış hemen izliyorum
bir şeye tutkuyla bağlı olmak nasıl bir his acaba?