İstanbul Surları-Dünya'nın En Uzun, Tarihi Eserinden İstanbul Surları (Konstantinopolis Surları)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 сен 2024
  • Vidoyu Beğenmeyi ve Kanalı Takip Etmeyi Unutma - bit.ly/3nTfl6v
    İstanbul Surları
    İstanbul’un fethinin sembolleri arasında olan tarihi surlar, günümüzde İstanbul’un Fatih ilçesini çevrelemektedir. Dünya’nın en uzun tarihi eserleri arasında yer alan surlar, Doğu Roma döneminde inşaa ettirilmiş bir Şehir surlarıdır. Yapımı 5inci yüz yılda başlayarak, Haliç kıyısı buyunca 5 buçuk kilometre uzunluğunda olan Haliç bölümü, Ayvansaray’dan Sarayburnu’na uzanmakta olup, Marmara kıyısı boyunca 9 kilometre uzunluğunda Marmara bölümü, Sarayburnu’ndan Yedikukle’ye uzanmaktadır, Kara Surları olarak bilinen 7 buçuk kilometre uzunluğunda olan Yedikule’den Topkapı ve Ayvansaray’a uzanan surların toplam uzunluğu 22 kilometredir.
    Kara Surları, dış sur, hendek ve iç sur olarak üç bölümden oluşuyordu, iç surlar, bitişik kara planlı ve 25 metre yüksekliğinde, 50 metre aralıklarla 96 burç vardı. iç ve dış surları arasında bulunan hendekler 20 metre genişliğinde 7 buçuk metre derinliğinde olup, iç sur, hendek ve dış surların toplam genişliği 70 metredir. Marmara ve Haliç surlarında hendek ve dış sur bulunmuyordu, bu surların kalınlığı 5 metre, yükseklikleri ise 15 metreye kadar ulaşıyordu. Tarihi surların Marmara tarafında 103 burç, Haliç tarafında ise 94 burç bulunuyordu. Toplam 300 burç ve 50 kapısı bulunan İstanbul surları, dış sur kapısı ile iç sur kapı mesafesi 25 metredir. Bu kapılardan bir kaçı günümüze ulaşmamıştır.
    Yedikule kesiminde bulunan Altın Kapı, diğer adıyla Yaldızlı Kapı, İmparatorların zafer alayının başında şehre giriş yaptığı tören kapısıdır. Batı Trakya yönünde bulunan şehirler arası yoldan, Ayasofya’nın önünde bulunan meydana ulaşırdı. Günümüzde ki Yedikule ismini, Altın Kapı’nın 2 kulesi ve kapının hemen ardında bulunan hisarın 5 kulesi ile toplam’da 7 kulesinden almaktadır.
    411 yılından sonra, şehre ister denizden gelen ister karadan gelen herkesi surlar karşılamaktaydı. Surlar tarih boyunca 2 kez aşılabildi, ilki Latinler tarafından 1204 yılında 53 sene süren, Latin işgali sırasında ve Osmanlılar tarafından 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet surları aşabilmiştir.
    İstanbul’un Osmanlı tarafından uzun zaman fethedilemeyen efsanevi şehir olmasının en büyük sebebi, şehri çevreleyen bu surlardır. Dış surların arkasında ki hendekler, bunların hemen arkasında savunma mazgalları, bu mazgalları arkasında 5 ile 7 metre yüksekliğinde ki orta surlar ve en arkada bulunan 12 ile 15 metre yüksekliğinde ki asıl surlar bulunuyordu. Hatta, Çin Seddi uzunluk olarak önde olsa da, İstanbul surlarına kıyasla savunması yetersiz kalmakta, İstanbul’un bu denli sağlam ve geçilmesi zor olan surları, Osmanlılar tarafından fethedilinceye kadar 29 kez kuşatılmıştır.
    Surlar İstanbul’un fethi sonrası şehri koruma önemini yitirmiş olsa da, şehrin nizamı için sur kapıları oldukça önemliydi, günümüzde Eminönü’nde bulunan Bahçekapı, denizden girişin yapıldığı kapı, Edirnekapı, Topkapı, Silivrikapı, Yedikule Kapısı askeri, siyasi ve iktisadi noktasında çok önemli kapılardı.
    İstanbul’un tarihi surları, klasik orta çağ surlarından ayıran en büyük farkın, estetik kaygılarla inşaa edilmesi ve Çin Seddi’nden daha çok tarihi olayların merkezi olmasıyla, Dünya medeniyet tarihi içinde önemlidir.
    #istanbul #edirnekapı #topkapı #seyahat #gezilecekyerler #gezi #istanbulsurları #edirnekapısurları #topkapısurları #türkiye #yedikule
    - Bizleri Takip Edebileceğiniz Diğer Hesaplarımız
    Instagram: / ayarsizgezgin
    Facebook: / ayarsizgezgin
    Pinterest: / ayarsizgezgi. .
    Tiktok: / ayarsizgezgin

Комментарии • 3