Σοφία Παπάζογλου - Πατρινιά

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 июн 2022
  • Σοφία Παπάζογλου - Πατρινιά
    Από τη σειρά Ρόζα Στέλλα και Μαρίκα - "Οι δικές μας ξένες"
    Στίχοι / Μουσική: Γιάννης Πετρόπουλος
    Stream / Download:
    Spotify ➤ open.spotify.com/track/0jtt7A...
    itunes ➤ music.apple.com/gr/album/patr...
    Follow:
    profile.php?...
    / sofiapapazoglou72
    ----------------------------
    Ορχήστρα:
    Μπουζούκι: Σπύρος Πατράς
    Ακορντεόν: Ντάσο Κούρτι
    Κιθάρα: Βασίλης Κετεντζόγλου
    Κοντραμπάσο: Νίκος Γύρας
    Βιολί: Μανώλης Κόττορος
    Ηχοληψία - mastering: Κώστας Παρίσης
    Τα γυρίσματα των βίντεο έγιναν στο Studio "Praxis"
    Σκηνοθεσία - μοντάζ: Γιώργος Σπανός
    Distribution & Marketing: wemusic.gr/
    License for RUclips, Films & Productions:
    Advance Music Library
    contact@advancemusiclibrary.com
    --------------------------
    Copyright ℗ 2022: Serpandina Records
    #sofiapapazoglou #patrinia #rozaeskenazi
    ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ
    Πατρινιά (Αθήνα 1935)
    Η Σοφία Παπάζογλου παρουσιάζει τις «Δικές μας ξένες: Ρόζα, Στέλλα και Μαρίκα» .
    Εκατό χρόνια μετά το 1922, οι τρεις εμβληματικές τραγουδίστριες Ρόζα Εσκενάζυ, Στέλλα Χασκίλ και Μαρίκα Νίνου, οι δύο πρώτες εβραϊκής καταγωγής και αρμένικης η τελευταία, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ αφού παρότι δεν ήταν Ελληνίδες κουβαλώντας στη φωνή τους το βίωμα και τον πόνο της προσφυγιάς.
    Τρεις φωνές αξεπέραστες, τρεις τραγουδιστικές περσόνες που στην κυριολεξία «Κελάηδησαν» τα τραγούδια των σπουδαιότερων λαϊκών δημιουργών της εποχής τους.
    Η Ρόζα Εσκενάζυ τα Σμυρναίικα-ρεμπέτικα και η Στέλλα Χασκίλ και η Μαρίκα Νίνου τα ρεμπέτικα-λαϊκά σε μια περίοδο που εκτείνεται από το 1932 ως το 1957.
    Η Σοφία έχοντας έχοντας επηρεαστεί και μελετήσει σε βάθος αυτές τις φωνές, αποτίνει ελάχιστο φόρο τιμής στις τρεις σπουδαίες τραγουδίστριες, που παραμένουν ζωντανές στη μνήμη και στην καρδιά της αλλά και όσων αγαπούν το γνήσιο ελληνικό τραγούδι.
    ΛΙΓΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ
    Η Εσκενάζυ γεννήθηκε ως Σάρα Σκιναζί. Ήταν παιδί μιας φτωχής εβραϊκής σεφαραδίτικης οικογένειας της Κωνσταντινούπολης. Λίγο μετά τις αρχές του αιώνα, η οικογένεια Σκιναζί μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, η οποία τότε βρισκόταν ακόμη υπό Οθωμανική κυριαρχία.
    Η Ρόζα είχε μετακομίσει στην Αθήνα μετά τον θάνατο του άντρα της Ζαρντινίδη για να ακολουθήσει τη καριέρα της στον χώρο της μουσικής. Σύντομα συνδέθηκε με δύο αρμένισες καλλιτέχνιδες του καμπαρέ, τη Σεραμούς και τη Ζαμπέλα, που ξεχώρισαν τη Ρόζα επειδή μιλούσε τουρκικά και είχε ταλέντο στο τραγούδι.
    Έτσι, παρόλο που η Ρόζα συνέχισε να εμφανίζεται ως χορεύτρια, άρχισε επίσης να τραγουδά για τους θαμώνες του κέντρου στα ελληνικά, τα τουρκικά και τα αρμένικα. Εκεί ήταν που την ανακάλυψε για πρώτη φορά ο Παναγιώτης Τούντας στα τέλη του 1920. Ο Τούντας κατάλαβε αμέσως το ταλέντο της και τη σύστησε στον Βασίλη Τουμπακάρη της εταιρείας Columbia Records.
    Οι δύο πρώτες ηχογραφήσεις της Ρόζας για τη Columbia, το «Μαντίλι Καλαματιανό» και το «Κόφτηνε Ελένη την Ελιά» (περίπου το 1928) σηματοδότησαν την απαρχή μιας μεγάλης πορείας στη δισκογραφία, η οποία θα συνεχιζόταν σχεδόν χωρίς διακοπή μέχρι τη δεκαετία του 1960. Έως τα μέσα της δεκαετίας του 1930, η Ρόζα είχε ηχογραφήσει σχεδόν 300 τραγούδια στην εταιρεία, ενώ είχε γίνει πια μια από τις δημοφιλέστερες σταρ της λαϊκής μουσικής. Ορισμένα από τα τραγούδια αυτά ήταν παραδοσιακά, ιδιαίτερα από την Ελλάδα και τη Σμύρνη.
    Καθώς εξελισσόταν η καριέρα της, η Ρόζα υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με την Columbia Records, περίπου το 1931 ή 1932. Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου, έπρεπε να γραμμοφωνεί 40 τραγούδια τον χρόνο και να λαμβάνει 5% για καθένα δίσκο που πουλιόταν. Την εποχή εκείνη, ήταν η μοναδική τραγουδίστρια που είχε συνάψει συμφωνία για ποσοστά με μια δισκογραφική εταιρεία.
    Στη μακρά διάρκεια της καριέρας της η Ρόζα ανέπτυξε καλές σχέσεις και με τον Μίνωα Μάτσα, που είχε ιδρύσει στο μεταξύ την Odeon/Parlophone. Το γεγονός αυτό της επέτρεψε να προωθήσει πολλούς άλλους γνωστούς καλλιτέχνες, όπως τη Μαρίκα Νίνου και τη Στέλλα Χασκήλ. Τους έβαλε στο σωματείο των μουσικών, την «Αλληλοβοήθεια», και ύστερα από λίγο καιρό άρχισαν να ηχογραφούν τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη.
    Η Ρόζα Εσκενάζυ πέρασε ήρεμα τα τελευταία χρόνια της ζωής της στο σπίτι της στην Κηπούπολη, μαζί με τον Χρήστο Φιλιππακόπουλο. Παρόλο που είχε γεννηθεί Εβραία, βαπτίστηκε Ορθόδοξη Χριστιανή το 1976 και πήρε το όνομα Ροζαλία Εσκενάζυ. Τα επόμενα δύο χρόνια άρχισε να εμφανίζει σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ και συχνά έχανε τον προσανατολισμό της καθώς επέστρεφε στο σπίτι της.
    Το καλοκαίρι του 1980 έπεσε κάτω και έσπασε το γοφό της. Έμεινε στο νοσοκομείο για τρεις μήνες, με τον Χρήστο να βρίσκεται διαρκώς δίπλα της για να τη φροντίζει. Επέστρεψε για λίγο καιρό στο σπίτι της, αλλά στη συνέχεια ξαναβρέθηκε σε μια ιδιωτική κλινική εξαιτίας μιας μόλυνσης.
    Άφησε την τελευταία της πνοή στην κλινική αυτή στις 2 Δεκεμβρίου του 1980.
  • ВидеоклипыВидеоклипы

Комментарии • 6

  • @user-cf1en3bd1m
    @user-cf1en3bd1m 2 года назад +1

    Υπέροχη φωνή!!!

  • @user-ut5tn5pl5y
    @user-ut5tn5pl5y 2 года назад +1

    Άπειρα συγχαρητήρια!!!

  • @razigryn2255
    @razigryn2255 Год назад +1

    Μπράβο Σοφία 💥

  • @eurooscar1
    @eurooscar1 2 года назад

    Excellent music!

  • @erolkayack1697
    @erolkayack1697 Год назад

    Prusia'dan selamlar.

  • @Parmenion1978
    @Parmenion1978 Год назад

    Apo mia tetia patrinia echasa ke ego tin kardia mu ke ime 25 chronia mazi tis 🥰