Deprem çantası nasıl hazırlanır | Deprem çantasında neler olmalı | Deprem çantası neden önemli ?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 сен 2024
  • Deprem çantası nasıl hazırlanır | Deprem çantasında neler olmalı | Deprem çantası neden önemli ? | Afet ve acil durum çantası
    Yeni videolar için kanalıma abone olmayı, bildirimleri açmayı, videoyu paylaşmayı ve videoyu beğenmeyi unutmayın.
    Destek olmak için herkes videoyu paylaşırsa çok mutlu olurum.
    Kanalda daha fazla içerikler görmek ve beni desteklemek isterseniz bağış yapabilirsiniz
    Paypal ► www.paypal.me/...
    Patreon ► / hakansalihoglu
    Reklam ve PR çalışmaları için iletişim ► hakansalihoglu@hotmail.com.tr
    #deprem #sondakika #gündem
    Kullandığım ekipmanlar ► app.hps.im/d7c...
    Cl 10 için ışık ayakları ►
    Kullandığım bilgisayar, bilgisayar standı ve 2+1 ses sistemim satışta olmadığı için onların linkini paylaşamadım.
    Param olduğunda alacaklarım ► app.hps.im/d7c...

Комментарии • 9

  • @hakansalihoglu
    @hakansalihoglu  Год назад +2

    Yorumlar gelmeden videoda unuttuğum kısımlara değinmek istiyorum. Yanımıza çakmak kibrit gibi ateş başlatıcı hiç bir şey almamalıyız. Çünkü ateş o hengabede biz ne kadar dikkatlide olsak yangın çıkmasına sebep olabilir. Yada multitool diye geçen ürünleri de yanımıza almamalıyız. Diğer ismi İsviçre çakısı. Bu ürünler deprem veya doğal afet gibi durumlarda bize ağırlık dışında hiç bir şey katmaz. Üzerindeki tornavida bıçaklar hiç bir işimize yaramaz. Tırnak makası cımbız kalitesizdir. Şişe açacakları da işimize yaramaz çünkü deprem çantalarımıza maden suyu veya şişe içecekler almayız. Bunlar hem kırılabilir hem de çok ağırlardır. Bu sebeple size de önermem. Yada şehir komple yıkıldı, biz bakkal market gibi yerleri yağmalarız içecek yiyecek temin ederiz gibi de düşünmeyin. Bu en son çare olsa da hem bunu yapmak yasalarca suç hem de dinimizce günahtır. Kısaca çantanızdakiler 3 gün sizi idare edebilir yapıda olmalıdır.
    Videoda bahsettiğim ürünleri hepsiburada üzerinden satın alabilirsiniz. Mobil cihazlarınızda hepsiburada uygulaması yoksa kurmayı unutmayın. app.hps.im/d7ct/pzekdw3c
    Evin belirli yerlerine acil durum ekipmanları koymalıyız. Salona mutfağa odalara gibi. Diyelim ki deprem oldu, o an kaçmak yerine deprem çantasına ulaşmak yerine bulunduğumuz odada yaşam üçgeni oluşturmalıyız. Kızımız varsa odasında oğlumuz varsa odasında yatak odasında isek biz yatak odasında mutfakta isek mutfakta salondaysak salonda gibi. Ekipmanlarımız ise kişi başı olacak şekilde baret, gözlük, maske, terlik, su, radyo, yiyecek maddesi, fener, düdük gibi şeyler olmalı. Diyelim ki deprem oldu yaşam üçgeni oluşturduk ama ev yıkılmadı bu esnada kafamızda baret gözümüzde gözlük ayağımızda terlik maske vs ile kaçmalıyız çünkü ev zarar görmüşse tekrarlayacak olan artçı depremler evin yıkılmasını sağlayabilir. Yaşam üçgeni oluşturduğumuzda ise ev yıkılırsa yanındaki eşya üzerimize tonlarca ağırlığında betonların ve üst katlardaki eşyaların düşmesini önleyebilir. Bu durumda takacağımız baret başımızı maske akciğerlerimizi gözlük gözlerimizi koruyacaktır ve su ile yiyecekte hayatta kalmamızı sağlarken, ışık düdük hem çıkış noktası varsa bunu görüp kurtulmamızı sağlarken hem de sesimizi duyurmamız anlamına gelmektedir. Radyo ise zamanın ne olduğunu ve dış çevrede ne olduğunu bizlere bildirecektir. Bu konudaki detaylı içeriğime bu linkteki videomdan ulaşabilirsiniz ruclips.net/video/7MQh7sJ2BZc/видео.html
    Hazır deprem çantaları maalesef ki çöp içerikten oluşmakta. Herkes kendi çantasını kendisi hazırlasın ve asla hazır çanta almasın.
    0 ile 5 mikron arasında oluşan partikül yani zerrecikler insanlara aşırı derecede zarar verir ve bu yıkım anında oluşan tozdan sonra havada kalan orandır genellikle. Bu tozları kurtarma anında bile çıkarken gözlemlersiniz. Bazı eski binalar özellikle fabrika ve atölyeler ise çok ince tozlar, zehirli maddeler, kanserojen maddeler, radyoaktif tozlar, bakteri, küf, sporlar ve asbes gibi solunduğunda ciddi tehlikeler yaratacak yada öldürecek maddeler içerir. Örneğin bir hastalığı inceleyen laboratuvar yıkıldığında ortaya hastalık yayıcı maddeler saçılır. Ne kadar yıkıntıdan uzakta bile olsanız ter temiz eşyanızın üzerine toz sindiğini görürsünüz. Bunu çekmemeniz lazımdır içinize. Bu sebeple etkisi en az 8 saat olan tıkanmayan maskeler kullanmalıyız. Bu ise tülbent gibi basit özellikli maskeler değil profesyonel bir ürün olmalıdır. Kaç kişi isek kişi sayısına göre ve 3 gün minimum yetecek kadar maskemiz olmalıdır. Günü 8 saate bölersek 3 tane 8 saatten oluşur yani günlük 3 maske 3 gün 9 maske yapar 4 kişilik bir aile isek 9x4 yani 36 adet maskemiz olmalıdır. Yemedim içmedim araştırdım bu maskeler en 149:2001+A1:2009 özelliklerinde olmalıymış. ffp3 ventilli maske olacak. Örneğin 2 marka vereyim MFA P-367V FFP3 VENTİLLİ MASKE
    ve 3M 9332 Aura FFP3 Ventilli Toz ve Sis Maskesi bu ikisinden birisini alıp kullanabilirsiniz. Ben bu ikisini güvenilir buldum ama çin markaları dahil binlerce marka model mevcut. Bu arada uzman birisi olmadığımız için depremde kurtarma çalışmalarında yer almamamız lazım. Çünkü kurtarmaya çalışayım derken öldürebilir yada biz zarar görebiliriz. Deprem videolarında uzmanların halkı bağırarak kovduğuna hiç bir işe yaramıyor ayak bağı oluyorsunuz dediğine şahit olmuştum. Vinç ile kaldırılan beton duvarın ise çekilin çekilin denmesine rağmen çekilmeyen birisinin üzerine kırılarak düştüğünün videosunu görmüştüm. Uzun lafın kısası biz sadece kendimiz ve sevdiklerimiz odaklı olmalıyız. Yine de çanta içerisinde iş güvenlik gözlüğü ve inşaat eldiveninin bulunması oldukça yarar sağlar. Bir çok insan ateş yakımı mum çakmak ve kibritlerden bahsetmiş, bu yanlış çünkü o izdihamla panik havasıyla ve kötü niyetli insanlar sayesinde yangın ihtimali çok fazlaca zirveye ulaşıyor. Bu sebeple kampçılarında kullandığı çadır içi aydınlatmayı da sağlayan ışıldaklar kullanımı oldukça yarar sağlayacaktır. Yeri gelir çadırın içini yeri gelir bir ağaç dalına asarak ortam aydınlatması gibi kullanılabilir. Ben kalem pille çalışan modellerini tavsiye ederim. Isınmak içinde ateş tercih edilmemelidir. Deprem ile beraber patlayan doğalgaz sistemleri sebebiyle patlamalar veya yangınlara vesile olabiliriz. Bu yüzden ısınmayı da farklı ekipmanlarla yapmalıyız. Benim ekleyeceklerim bu kadar ve her türlü soru eleştiriye açığım. Yanlışımda olmuş olabilir doğrumda bu yüzden yorum yapmaktan çekinmeyin.

    • @Bora_Ersoy
      @Bora_Ersoy Год назад

      Bütün bunlara ne büyüklükte bir çanta gerekiyor. Diğer malzemeler dışında suyun kendi ağırlığından dolayı acil durum anında nasıl taşınacak.

    • @hakansalihoglu
      @hakansalihoglu  Год назад +1

      @@Bora_Ersoy su maalesef ki çok yer tutuyor. Bu yüzden kişi başı günlük 3 litre su almak imkansızlaşıyor. Örneğin 4 kişilik ailede 3 günlük su 36 litre su yapıyor. Doğal olarak diğer ekipmanlarla birlikte çok ağır bir çanta olacak. Suyu es geçersek sırt çantası veya spor çantalarına tüm ekipmanlar sığabilmektedir. Kalan boşluklara da sığabildiği kadar su konulabilir. Ek olarak çanta yanına su çantasıda konulmalı. Eğer ki kişi deprem çantasına kadar ulaştı ama kaçamadan enkaz altında kaldı ve yaşıyor diyelim. Bu durumda da su ve gıda ile yaşamını sürdürebilir. Ben yatak odasında depreme yakalanırsanız diye bir video hazırlamıştım. Onuda izlemenizi ve ek olarak yatak odasına da ekipman hazırlamanızı öneririm.

  • @hedef511
    @hedef511 Год назад +2

    Ellerinize sağlık.Güzel video yapmışsınız.
    12yıl öneden beri evimizde deprem çantası var.İlk zamanda o kadar çok şeyleri koydum ki sizin ki gibi.Sonra 6ay da bir kontrol etmek çok zor geldi bana.Ve çanta inanılmaz ağırdı.Mevsim değişiyor, bebek geldi, bebek büyüyor, iki tane daha bebek geldi...hep içeriği değiştirmek gerekiyor. Sonunda çantamız şimdiki haliye geldi.Daha hafif.
    Söylediğiniz gibi her ailenin çanta farklı olur.Ben sizinki kamp çantası olmuş diyemem.
    Örnek gösterdiğiniz için teşekkür ederiz.

    • @hakansalihoglu
      @hakansalihoglu  Год назад

      Videoyu beğendiğiniz için teşekkür ederim. Size kamp çantası gibi derken normal çadır mat ve uyku tulumu gördüğüm içindi. Bunlar maalesef ki hem yer tutar hemde ağırdır. Sigara paketi büyüklüğünde çadır sigara paketi büyüklüğünde şişme mat ve yine sigara paketi büyüklüğünde uyku tutumları mevcut. Amazon veya aliexpress gibi sitelerde survival kit veya hayatta kalma kiti diye isimlerle satılmaktalar. Çanta ne kadar küçük ve ne kadar hafif olursa size o derece özgürlük verecektir. Şuan benim çantada en ağır şey su ve yiyecekler. Gerisi çok hafif. Kıyafet bile vakumlu torbada bu yüzden yer tutmuyor. 3 videom daha var. Yatak odasında deprem ilkyardım çantası ve yangın söndürme tüpü diye. Onlarıda izlemenizi öneririm.

    • @hedef511
      @hedef511 Год назад +1

      @@hakansalihoglu Biz 5kişiyiz.Kayın validem ile 6kişiyiz.O kadar küçük paket olan çadır bize yetecek mi?Bende araştıracağım çok merak ettim.Muhtemelen Japonya'da vardır. Teşekkür ederim.
      Ve bizim evimiz katlı apartman olmadığı için risk çok yüksek değil diye düşündüm., garajdan deprem eşyaları çıkarabileceğimizi düşünüyorum.
      ve çadır yerine 9 kişilik araba aldık.arabaya bazı eşyaları koyuyoruz.
      inşallah hepimiz depremden sağ çıkacağız.
      Böyle yorumlaşmak güzeldi.Tekrar teşekkür ederim.

    • @hakansalihoglu
      @hakansalihoglu  Год назад +1

      @@hedef511 benim bahsettiğim çadır 3 kişilik 3 yetişkin veya 2 yetişkin 2 çocuk şeklinde. Yine de ağır kamp çadırı yerine sigara paketi gibi çadırlardan gerekirse 2 tane alınabilir. Evimiz tek katlı villa dahi olsa her daim önlem almak çok büyük önem taşıyor. İnşallah deprem olmaz yada olsa da bize bir şey olmaz diye güzel dileklerde bulunuyoruz ama ev hasar alırsa sonraki süreçte dışarda üşümeden açıkmadan yaşamımızı sürdürmeliyiz.

  • @PeterParker-hi3ve
    @PeterParker-hi3ve Год назад

    videoyu nyeni mi çektin