Un om cu cunoștințe "de aur". Eu zic Dumnezeu să va țină sănătos și mulți ani pe pământ pentru ca sa aveți timp să transmiteți toate aceste cunoștințe mai departe. Mă bucur că sunteți atât de deschis și dispus să divulgați toate secretele pe care le știți în legătură cu meseria/hobby.ul pe care il practicați. Mai rar așa om.
Hristos a Inviat! Sunteti un pedagog frumos, sa va pazeasca Bunul Dumnezeu si sa va ajute sa inmultiti darul! Am aplicat recomandarea dvoastra de taiere la zmeur, inca de anul trecut, si atat roada cat si intreaga planta au avut o dezvoltare extraordinara. Multumesc!
Super , informații practice pe care oricine le poate aplica . MULȚUMIM PENTRU TOT CEEA CE FACEȚI ȘI VA ASIGUR CA AM ÎNVĂȚAT CEVA DE LA DUMNEAVOASTRĂ . Felicitări pentru munca depusa și pentru capacitatea de a explica. Sincer nu am văzut la nimeni sa explice asa de detaliat și pe înțelesul tuturor .
Domnule,este a 2 oară când vă urmăresc și mă felicit că am făcut o,Nu poate decât să mi dezvolte cunoștințele în acest sens,iar asta datorită felului în care faceți și explicați totul, alaturi de cealaltă persoană care vă completează pozitia dar și pozitiv!
Bunā ziua, domnule. Dumneata explici aśa de bine, cā nu mā pot opri din a invāta lucruri pe care nu le śtiam, dar mi-ar fi fost de folos.... Multumesc!😊
Foarte frumos explicat! Felicitari! Si eu am invatat sa curat pomii din asemenea videouri si carti si acum dupa cativa ani pot sa zic ca ma pricep bine! Succes in gradinarit!
Mulțumim, vă rugăm să faceți un videoclip în care să ne prezentați și cum se face o coroană pe ax central și la ce pomi se pretează. Eu am un golden delicios de un an și nu știu ce coroană e mai ok pentru acest tip de măr. Fiind foarte tânăr aș mai avea șansa să i modific coroana acum tendința fiind spre ax central. Mult succes mai departe!
Buna seara, domnule! Am toaletat luna trecuta un artar japonez, pe baza invataturilor dvs. Am reusit sa l fac tip vas si acum, dupa deja o luna a inceput sa inmugureasca in josul ramurilor groase si sa aiba frunzulite splendide. Multumesc pentru lectii.
L-ai nenorocit. Artarul nu se toaleteaza niciodata ca un pom fructifer si foarte probabil se va usca fiindca nu tolereaza interventiile agresive. Anul acesta va inflori fortat acolo unde i-ai permis, iar de anul viitor in zonele unde ai aplicat taieturi se va degarnisi masiv. Decat sa faci astfel de greseli costisitoare mai bine nu intervii in nici un fel si lasi natura sa-si urmeze cursul. Asta e, mai multa intelepciune pe viitor. Acest text e un pamflet, hehe.
Buna 😊 ... 👏👏👏 pentru sfaturi si filmat , super intrebarile fiicei si pe intelesul meu raspunsurile ... 👍👏👍 ... doresc in viitorul apropiat , sa plantez 2 ciresi, 2 visini, un smokin si 2 peri japonezi ( asa cum am vazut , tot la voi 👏👏👏 ) si un Kachi ( din Italia ) .... la o distanta de 5 m intre pomi .... zona unde se alla gradina este situata in sudul tari , in Dolj langa Dunare ... sper sa pun in practica toate sfaturile voastre si sa ma bucur impreuna cu nepotii de aceste minunatii alé naturii ... succese in tot cea ce faceti si Sanatate Maxima intregi Echipe si Familiei .... 😊👍👏👍😊
@@ingrijireapomilor2657 Cand voi ajunge la momentul respectiv , voi apela increzator la ajutorul si sfatul vostru , sperand sa fie o experienta super faina si unica, luand in considerare faptul ca sunt nascut si crescut la bloc, neavand niciodata ocazia plantari unui pom fructifer, dar " Niciodata nu este prea Tarziu " sa am aceasta experienta ... 😊 ... Sanatate sa Fie ... 😊 ...
Frumos explicat, și cameramanu de nota 10, o întrebare ...am văzut la curățat zmeura ați folosit o foarfecă cu două tăișuri...? E bună o astfel de foarfecă ...? merge și la pomi...? Mulțumesc , Dumnezeu să vă binecuvânteze...!!!!!
Va rog frumos un video pt tăierea de corecție la prun(șarpantele sunt degarnisite la bază)...cum se poate repara!Și încă o rugăminte...cum se tund prunii,diferite soiuri ... mulțumesc!
Avem clipuri cu pruni, va rog sa va uitati in arhiva. La sarpante faceti primavara niste taieturi in coaja la un cm jumate, deasupra unui mugure, unde doriti sa creasca o noua ramura.
Respect si multa sanatate pentru a ne impartasi si in viitor din vasta dumneavoastra experienta. Va rog sa-mi spuneti ce grosime are vinil tubeto? Va multumesc si va urmaresc cu mare interes!
Va rog frumos o schemă de tratamente pt semintoase și sâmburoase,(completă) agreată de agricultura ecologică.Mentionez că am vreo 20 de pomi.Multumesc!
Foarte frumos explica domnul. Ca sa aveti mai mare succes cu acest canal, va recomand sa subtitrati in engleza si sa oferiti si un context acestor explicatii cum ar fi zona climatica in care va aflati, tipul portaltoiului/altoiului, cu ce daunatori va confruntati, etc.
@@ingrijireapomilor2657 as putea sa va ajut cu cateva din clipuri, daca imi dati subtitrele in romana. Stapanesc engleza scrisa bine (mai bine ca romana) doar ca ar trebui sa caut traducerile corecte in engleza pentru termenii tehnici. Clipurile care le-am urmarit in engleza, nu au prea intrat in atatea detalii tehnice. Dar cu siguranta, in timp, s-ar putea de construit vocabularul de traduceri.
Sunteți minunati,va urmăresc și am încredere că dacă urmez sfatul voi reuși ,am renunțat să mai ascult pe alti ..doresc sa aflu cum se curăță pomi columnar..am un par și nu știu cum să-l tund..?va mulțumesc mult de tot . Dumnezeu să vă binecuvânteze,și pe întreaga fam.
La parul columnar se lasa o singura sarpanta, drept in sus. Mugurele apical nu se taie decat atunci cand a ajuns la inaltimea dorita de dvs. Pe axul central, nu lasati ramuri mai mari de 25-30 de cm. Si in fiecare primvara, taiati acele ramuri la 10-15 cm. Dumnezeu sa va binecuvanteze si pe dvs.
@@ingrijireapomilor2657 vă mulțumesc mult ,am tăiat virfu și a făcut măturoi..mai multe dar la primăvară îl voi tăia din nou și voi lăsa o terminație după cum ați explicat din ce cauza pomi fac măturoi ,făcut mai multe crengi.Cred că sunt mai buni pomi colmari că nu prea avem ce curata la ei.
@@ingrijireapomilor2657 ce bine că mi-ați răspuns ,nu am cuvinte sa mulțumesc , nu știam că crengile de pe coloana care sunt cam lungi trebuie să-i tai ..chiar așa mult..?sa ramîna doar 10-15 cm..așa mult sai tai ?Eu mă temeam să nu facă măturoi după ce ii voi tăia.
Buna ziua. In toamna am plantat câțiva cireși . Pomii erau sub forma de varga. Am tăiat vârful in așa fel încât un acest moment pomul are cca 1 m. Acum au început sa apăra mulți muguri de-a lungul pomului. Trebuie sa mai scurtez varga sau sa o las la acesta lungime. Multumesc și multa sănătate va doresc.
Depinde ce coroana vreti sa ii faceti. Daca e coroana ax central, e buna la 1 m; daca vreti sa fie tip vas, era mai bine sa fie taiat la 70 de cm. Multumesc ca ma urmariti. Numai bine!
Am un corcodus batran si are scoarta despicata pana aproape de pamant pe o lungime de 1,5m. Are trei crengi viguroase si cand bate vantul se misca si crapatura. Cand e cald circula furnicile si este posibil sa faca musuroi in nauntru. Pot sa-l spal cu apa cu presiune dar nu stiu ce sa pun in despicatura. Despicatura este foarte ingusta si nu stiu cu se pot sa pun ceva material ca sa se umple intraga fisura. In speranta ca ma puteti ajuta, Va multumesc
Va recomand sa puneti o solutie cuprica si un insecticid (le amestecati cu putina apa) in crapatura. Introduceti cu o seringa amestecul, dupa care inchideti crapatura cu ghips, apoi dati peste ghips si pe lateralele crapaturii cu mastic cupric.
buna ziua , am luat azi un Meteor altoit pe corcodus, are o inaltime trunchiul de 80 cm aproximativ, de unde pleaca doua viitoare sarpante, pe care le-am scurtat la 40 cm cu directie spre exterior, doresc sa ma ajutati sa imi spuneti daca 1. reduc si renunt la aceste sarpatne si atunci astept sa imi dea alti 3-4 lastari ca viitoare sarpante sau 2. ca sa nu pierd anul, las ce am pastrat si , eventual mai reduc la 30 cm sau 25 cm, si formez un fel de vas din aceste doua sarpante si merg si formez altele din ce imi da anul ce vine, Multumesc ( N,B, : vazusem ca mai degraba scenariul doi merge la cires, dar oare merge si la visin? ) Mii de multumiri, sunteti foarte buni !!!
Daca aveti 3-4 muguri mai jos sub sarpantele existente, taiati. Pentru ca crengile care vor da din acesti muguri vor fi mai solide si de viitor, si tulpina se va ingrosa mai repede, radacina va putea sa se dezvolte. Puteti lasa si la 40 aceste doua, si de acolo mai lasati 2 bifurcatii, dar pomul va fi mai slab decat in prima varianta. Merge la toate, dar cu cresterile din al doilea an, coroana se face mult mai solida.
@@ingrijireapomilor2657 multumesc pentru raspuns. Am ales să reduc la 60 cm aproximativ, pentru a obține alti lastari pentru acest prim an. Apoi voi veni sa imi aleg viitoarele sarpante. Mie imi era teamă și că poate interveni o crapatura intre cele doua sarpante principale. Am mai văzut la cireș asa, dar parcă nu prea e in regula deloc. Mii de multumiri, abia aștept urmatoarele clipuri
crengutele fixate cu fir pe tarusi, nu se rup la vant puternic/furtuna? intreb pt ca imi trebuie o solutie sa protejez pomii de 2 ani de furtuna si nu stiu cum. am pari cate doi la pom dar la unii s-au rupt crengi mari din coroana. La un prun, o sarpanta s-a despicat aproape de tot si "am lipit-o" cum ati explicat intr-un clip,an pus mastic,am pansat-o,etc... Cum sa leg eu crengile ca sa nu le rupa vantul?
Ce nu vad aici la dumneavoastră este dezinfectarea sculelor de tăiat... Chiar dumneavoastră spuneați in unele videoclipuri... Este foarte importanta dezinfectarea sculelor pentru a nu răspândi bolile de la un pom la celălalt
@@ingrijireapomilor2657 am inteles ca visinii si ciresii se taie la cep ca sa fructifice ... iertati-mi ignoranta , dar sunt multi care prezinta clipuri contradictorii... uni spun cep , uni la inel... ptr un incepator e greu sa selecteze raspunsurile ... multumesc
Mulțumim frumos pentru felul în care ne-ați explicat
Sa fie de folos.
Un adevărat profesionist care explica pe înțelesul tuturor. Mulțumesc frumos!
Multumim ca ne urmariti. Nu sunt profesionist, dau mai departe ce am invatat.
Felicitari pentru filmulet. Foarte instructiv! Multumesc.
Multumim :)
Sunt super prezentările. Ca un adevărat profesor. Multumim.
Multumim ca ne urmariti.
Multumim ptr informatii .
Sa va fie de folos :)
@@mariabarna3185 Inteleg. Am vorbit in mai multe clipuri despre asta si am aratat cum se face. Vedeti clipurile unde fac taieri la pomi in verde :)
Fii binecuvintat.! Ai darul de a vorbi despre cunoașterea acumulată.
Multumesc pentru sustinere. Fiti binecuvantat!
Sunteți superprofesionist, va urmăresc cu mult drag și interes ✌️
Multumim ca ne urmariti :)
Extrem de folositor! Greu de priceput cu tăierea corectă!
Multumim.
Multumesc foarte frumos.
Sanatate.
Cu drag. Asemenea.
Am multe lucruri pe care nu le știam de la dvs. Mulțumesc mult.
Cu drag.
Extraordinar sunteti! Si profanul-profanului intr-ale pomiculturii intelege ceea ce spuneti. Va admir daruirea si generozitatea.
Ne bucuram ca ne urmariti.
Un profesor adevarat!
Succes pe viitor!
...daaaaaa, secondat de o "asistentă" de nota 11! JOS PĂLĂRIA!!!
Va multumesc. Mai am multe de invatat!
Foarte frumos explicat si bine prezentat
Ma bucur ca va este de folos.
Explicatiile sunt pe intelesul tuturor si filmarea foarte buna , am inteles tot
Multumim.
Foarte bine și frumos explicat,m-a ajutat foarte mult
Multumesc.
Mulțumesc frumos pentru aceste lecții, deosebit de importante. Mult succes
Multumim.
Multumesc pentru sfaturi! Astept videoclip cu acest pom si in anii urmatori, ca sa-i vad evolutia si cum se taie in continuare!
Ma bucur ca am fost de folos. Vom face cu o parte dintre pomi clipuri si in viitor.
@@ingrijireapomilor2657 0
Felicitari. Cele mai bune explicatii! Toata cheia este fata, ea pune cele mai bune intrebari.
🤗👏
Multumim pentru sustinere :) Numai bine!
Faceți o echipă super 💪🏼 Bravo 👌🏻
Multumim :)
Multumim domnule,har,dragoste si stiinta acumulata,felicitari!
Un om cu cunoștințe "de aur". Eu zic Dumnezeu să va țină sănătos și mulți ani pe pământ pentru ca sa aveți timp să transmiteți toate aceste cunoștințe mai departe. Mă bucur că sunteți atât de deschis și dispus să divulgați toate secretele pe care le știți în legătură cu meseria/hobby.ul pe care il practicați. Mai rar așa om.
Multumesc pentru incurajari si ca ma urmariti. Tot ce avem bun e darul lui Dumnezeu. Numai bine!
Hristos a Inviat! Sunteti un pedagog frumos, sa va pazeasca Bunul Dumnezeu si sa va ajute sa inmultiti darul! Am aplicat recomandarea dvoastra de taiere la zmeur, inca de anul trecut, si atat roada cat si intreaga planta au avut o dezvoltare extraordinara. Multumesc!
Adevarat a inviat! Multumim lui Dumnezeu, El da orice dar bun. Numai bine si succes cu zmeura.
F interesante video urile dmvstra!! Multumim
Multumim :)
Super , informații practice pe care oricine le poate aplica . MULȚUMIM PENTRU TOT CEEA CE FACEȚI ȘI VA ASIGUR CA AM ÎNVĂȚAT CEVA DE LA DUMNEAVOASTRĂ . Felicitări pentru munca depusa și pentru capacitatea de a explica. Sincer nu am văzut la nimeni sa explice asa de detaliat și pe înțelesul tuturor .
Ma bucur ca v-a fost de folos si ca ma urmariti. Numai bine!
Felicitări pentru ceea ce faceți!
Multumesc ca ma urmariti!
Foarte frumos explicat!
Ma bucur ca ma urmariti.
Domnule,este a 2 oară când vă urmăresc și mă felicit că am făcut o,Nu poate decât să mi dezvolte cunoștințele în acest sens,iar asta datorită felului în care faceți și explicați totul, alaturi de cealaltă persoană care vă completează pozitia dar și pozitiv!
Multumim frumos.
Felicitări!! Aveți darul pedagogului dăruit elevilor!!!👍💯
Multumesc. Toata viata invatam. Numai bine!
Foarte interesant. Multumesc.
Si eu multumesc pentru sustinere.
Multumim Sanatate
Asemenea :)
Super, sa aveti spor!
Multumesc. Sanatate!
Bunā ziua, domnule. Dumneata explici aśa de bine, cā nu mā pot opri din a invāta lucruri pe care nu le śtiam, dar mi-ar fi fost de folos.... Multumesc!😊
Multumim.
Buna ziua , Va multumim pentru invataturile pe care le imparasiti cu noi.
Multumim si noi ca ne urmariti.
Ma bucur ca am gasit canalul dvs.
Foarte bine explicat. Felicitari amadurora, multa putere de muncă și la mai multe videouri!
Multumim.
Felicitari !!! 😊👍🏼
Multumim :)
Foarte frumos explicat! Felicitari! Si eu am invatat sa curat pomii din asemenea videouri si carti si acum dupa cativa ani pot sa zic ca ma pricep bine! Succes in gradinarit!
Multumesc, apreciez. Succes si dvs.
Multumim !
Doamne cum explica domnu.. daca v-aș fi gasit mai inainte nu aveam maturi 😂 (bate muuulti profesori)
Multumesc pentru sustinere.
Super, la Aronia o curatare de primavara anul 2 3 va rugam
Multumim.
Mulțumim, vă rugăm să faceți un videoclip în care să ne prezentați și cum se face o coroană pe ax central și la ce pomi se pretează. Eu am un golden delicios de un an și nu știu ce coroană e mai ok pentru acest tip de măr. Fiind foarte tânăr aș mai avea șansa să i modific coroana acum tendința fiind spre ax central. Mult succes mai departe!
Multumesc pentru sustinere. Puteti sa ii faceti si pe ax central, si tip vas. Avem clipuri si cu ax central.
Foarte util 💚
Multumesc :)
Buna seara, domnule! Am toaletat luna trecuta un artar japonez, pe baza invataturilor dvs. Am reusit sa l fac tip vas si acum, dupa deja o luna a inceput sa inmugureasca in josul ramurilor groase si sa aiba frunzulite splendide. Multumesc pentru lectii.
Super etalare
Ma bucur ca am fost de folos.
L-ai nenorocit. Artarul nu se toaleteaza niciodata ca un pom fructifer si foarte probabil se va usca fiindca nu tolereaza interventiile agresive. Anul acesta va inflori fortat acolo unde i-ai permis, iar de anul viitor in zonele unde ai aplicat taieturi se va degarnisi masiv. Decat sa faci astfel de greseli costisitoare mai bine nu intervii in nici un fel si lasi natura sa-si urmeze cursul. Asta e, mai multa intelepciune pe viitor. Acest text e un pamflet, hehe.
Numai artarii tineri nu se podeaza. Sper sa te inseli in concluziile tale.
Si dvs prin explicatii detailate si cameramamul prin intrebari pertinente empatizati f.bine cu un incepator. Aveti dar in a ne explica.
.
Va multumesc si ma bucur ca ne urmariti.
Buna 😊 ... 👏👏👏 pentru sfaturi si filmat , super intrebarile fiicei si pe intelesul meu raspunsurile ... 👍👏👍 ... doresc in viitorul apropiat , sa plantez 2 ciresi, 2 visini, un smokin si 2 peri japonezi ( asa cum am vazut , tot la voi 👏👏👏 ) si un Kachi ( din Italia ) .... la o distanta de 5 m intre pomi .... zona unde se alla gradina este situata in sudul tari , in Dolj langa Dunare ... sper sa pun in practica toate sfaturile voastre si sa ma bucur impreuna cu nepotii de aceste minunatii alé naturii ... succese in tot cea ce faceti si Sanatate Maxima intregi Echipe si Familiei .... 😊👍👏👍😊
Multumim. Succes cu pomii si numai bine.
@@ingrijireapomilor2657 Cand voi ajunge la momentul respectiv , voi apela increzator la ajutorul si sfatul vostru , sperand sa fie o experienta super faina si unica, luand in considerare faptul ca sunt nascut si crescut la bloc, neavand niciodata ocazia plantari unui pom fructifer, dar " Niciodata nu este prea Tarziu " sa am aceasta experienta ... 😊 ... Sanatate sa Fie ... 😊 ...
esti cel mai bun
Nu e asa, dar multumim ca urmariti.
Multe explicatii le'am invatat mai greu cu unele greseli iarmerii au crescut mari si frumosi
Important e rezultatul.
Frumos explicat, și cameramanu de nota 10, o întrebare ...am văzut la curățat zmeura ați folosit o foarfecă cu două tăișuri...? E bună o astfel de foarfecă ...? merge și la pomi...? Mulțumesc , Dumnezeu să vă binecuvânteze...!!!!!
Va multumim pentru sustinere. Da, e foarte buna foarfeca si merge la pomi, dar nu la crengi foarte groase.
Va rog frumos un video pt tăierea de corecție la prun(șarpantele sunt degarnisite la bază)...cum se poate repara!Și încă o rugăminte...cum se tund prunii,diferite soiuri ... mulțumesc!
Avem clipuri cu pruni, va rog sa va uitati in arhiva. La sarpante faceti primavara niste taieturi in coaja la un cm jumate, deasupra unui mugure, unde doriti sa creasca o noua ramura.
la taieturi se poate folosi si spirt sau vopsea pt evitarea daunatorilor?
Vopsea mai merge, dar nu e cea mai buna solutie.
Respect si multa sanatate pentru a ne impartasi si in viitor din vasta dumneavoastra experienta. Va rog sa-mi spuneti ce grosime are vinil tubeto? Va multumesc si va urmaresc cu mare interes!
5 mm are firul tubeto. Multumesc pentru sustinere. Numai bine!
@@ingrijireapomilor2657 Multumesc frumos! La cat mai multe expuneri. Mie imi sunt de mare folos! 🤗
Incercati sa faceti si o coroana cu ax central, va rog.
Avem clipuri cu ax central si vom mai face.
Foarte buna intrebarea doamnei ptr stropiri bio sa nu dauneze albinelor.
Multumim.
Va rog frumos o schemă de tratamente pt semintoase și sâmburoase,(completă) agreată de agricultura ecologică.Mentionez că am vreo 20 de pomi.Multumesc!
@@mihaelapuntaru9819 Din pacate, nu va pot da o schema chiar completa. Urmariti ce avem pus pe canal.
Foarte frumos explica domnul. Ca sa aveti mai mare succes cu acest canal, va recomand sa subtitrati in engleza si sa oferiti si un context acestor explicatii cum ar fi zona climatica in care va aflati, tipul portaltoiului/altoiului, cu ce daunatori va confruntati, etc.
E mai greu cu subtitrarea in engleza, ia mult timp, dar ne vom gandi. Multumesc.
@@ingrijireapomilor2657 as putea sa va ajut cu cateva din clipuri, daca imi dati subtitrele in romana. Stapanesc engleza scrisa bine (mai bine ca romana) doar ca ar trebui sa caut traducerile corecte in engleza pentru termenii tehnici. Clipurile care le-am urmarit in engleza, nu au prea intrat in atatea detalii tehnice. Dar cu siguranta, in timp, s-ar putea de construit vocabularul de traduceri.
@@epanfile Multumesc. Daca vom pune subtitrari, probabil se va ocupa fiica mea.
Sunteți minunati,va urmăresc și am încredere că dacă urmez sfatul voi reuși ,am renunțat să mai ascult pe alti ..doresc sa aflu cum se curăță pomi columnar..am un par și nu știu cum să-l tund..?va mulțumesc mult de tot . Dumnezeu să vă binecuvânteze,și pe întreaga fam.
La parul columnar se lasa o singura sarpanta, drept in sus. Mugurele apical nu se taie decat atunci cand a ajuns la inaltimea dorita de dvs. Pe axul central, nu lasati ramuri mai mari de 25-30 de cm. Si in fiecare primvara, taiati acele ramuri la 10-15 cm. Dumnezeu sa va binecuvanteze si pe dvs.
@@ingrijireapomilor2657 vă mulțumesc mult ,am tăiat virfu și a făcut măturoi..mai multe dar la primăvară îl voi tăia din nou și voi lăsa o terminație după cum ați explicat din ce cauza pomi fac măturoi ,făcut mai multe crengi.Cred că sunt mai buni pomi colmari că nu prea avem ce curata la ei.
@@ingrijireapomilor2657 ce bine că mi-ați răspuns ,nu am cuvinte sa mulțumesc , nu știam că crengile de pe coloana care sunt cam lungi trebuie să-i tai ..chiar așa mult..?sa ramîna doar 10-15 cm..așa mult sai tai ?Eu mă temeam să nu facă măturoi după ce ii voi tăia.
@@flory.g.3233 Cu drag. Asa e procedura ca sa avem rod.
Buna ziua. In toamna am plantat câțiva cireși . Pomii erau sub forma de varga. Am tăiat vârful in așa fel încât un acest moment pomul are cca 1 m. Acum au început sa apăra mulți muguri de-a lungul pomului. Trebuie sa mai scurtez varga sau sa o las la acesta lungime. Multumesc și multa sănătate va doresc.
Depinde ce coroana vreti sa ii faceti. Daca e coroana ax central, e buna la 1 m; daca vreti sa fie tip vas, era mai bine sa fie taiat la 70 de cm. Multumesc ca ma urmariti. Numai bine!
Va multumesc de răspuns!!! Va urmăresc cu mare plăcere și interes!!!
Buna ziua .am sadit un par toamna trecuta pot sa il curat cu ati facut dumneavoastra in primavara.multumesc
Da, insa numai la primavara. Acum nu se fac taieri :)
Ce cărți despre curățarea pomilor recomandati?
Sunt multe bune, cautati pe internet scrise de profesori universitari romani dar si traduse.
Bună seara. Cum por lua legătura cu dumneavoastră, am o livadă
Din pacate, nu va pot ajuta. Nu fac deplasari in tara. Noi suntem din Bihor.
Perii sub ce forma de coroana ii dirijati? Va multumesc!
Cel mai bine merge pe ax central, dar eu ii fac si vas.
Bună ziua, în ce perioada se pot tăia pomii arbuști pentru indesare coroana?
Din ianuarie incolo.
@@ingrijireapomilor2657 Mulțumesc mult!
Am un corcodus batran si are scoarta despicata pana aproape de pamant pe o lungime de 1,5m.
Are trei crengi viguroase si cand bate vantul se misca si crapatura.
Cand e cald circula furnicile si este posibil sa faca musuroi in nauntru.
Pot sa-l spal cu apa cu presiune dar nu stiu ce sa pun in despicatura.
Despicatura este foarte ingusta si nu stiu cu se pot sa pun ceva material ca sa se umple intraga fisura.
In speranta ca ma puteti ajuta,
Va multumesc
Va recomand sa puneti o solutie cuprica si un insecticid (le amestecati cu putina apa) in crapatura. Introduceti cu o seringa amestecul, dupa care inchideti crapatura cu ghips, apoi dati peste ghips si pe lateralele crapaturii cu mastic cupric.
Metoda ..crestăturilor..se poate utiliza la orice pom ??
Da, in afara de piersic si nectarin. Ei nu au muguri adormiti pe crengile degarnisite.
@@ingrijireapomilor2657 mulțumesc .
@@mihaigeorgescu5116 cu placere. oricand.
Cum aș putea lua legătura cu dumneavoastră, o zi bună să aveți
Va raspund cu drag aici.
buna ziua , am luat azi un Meteor altoit pe corcodus, are o inaltime trunchiul de 80 cm aproximativ, de unde pleaca doua viitoare sarpante, pe care le-am scurtat la 40 cm cu directie spre exterior, doresc sa ma ajutati sa imi spuneti daca 1. reduc si renunt la aceste sarpatne si atunci astept sa imi dea alti 3-4 lastari ca viitoare sarpante sau 2. ca sa nu pierd anul, las ce am pastrat si , eventual mai reduc la 30 cm sau 25 cm, si formez un fel de vas din aceste doua sarpante si merg si formez altele din ce imi da anul ce vine, Multumesc ( N,B, : vazusem ca mai degraba scenariul doi merge la cires, dar oare merge si la visin? ) Mii de multumiri, sunteti foarte buni !!!
Daca aveti 3-4 muguri mai jos sub sarpantele existente, taiati. Pentru ca crengile care vor da din acesti muguri vor fi mai solide si de viitor, si tulpina se va ingrosa mai repede, radacina va putea sa se dezvolte. Puteti lasa si la 40 aceste doua, si de acolo mai lasati 2 bifurcatii, dar pomul va fi mai slab decat in prima varianta. Merge la toate, dar cu cresterile din al doilea an, coroana se face mult mai solida.
@@ingrijireapomilor2657 multumesc pentru raspuns. Am ales să reduc la 60 cm aproximativ, pentru a obține alti lastari pentru acest prim an. Apoi voi veni sa imi aleg viitoarele sarpante. Mie imi era teamă și că poate interveni o crapatura intre cele doua sarpante principale. Am mai văzut la cireș asa, dar parcă nu prea e in regula deloc. Mii de multumiri, abia aștept urmatoarele clipuri
Bună ziua, cât timp trebuie să stea legate crengile?
Pana anul viitor. De regula, se leaga primavara, chiar si vara si se lasa pana la anul.
@@ingrijireapomilor2657 mulțumesc, vă urmăresc cu drag.
Cit timp se pastreaza legaturile cu tubeto ?
Pana la primavara viitoare deoarece toamna ramurile se lemnifica si raman in pozitia in care au fost cand le-am legat.
👏👏👏
:)
crengutele fixate cu fir pe tarusi, nu se rup la vant puternic/furtuna? intreb pt ca imi trebuie o solutie sa protejez pomii de 2 ani de furtuna si nu stiu cum. am pari cate doi la pom dar la unii s-au rupt crengi mari din coroana. La un prun, o sarpanta s-a despicat aproape de tot si "am lipit-o" cum ati explicat intr-un clip,an pus mastic,am pansat-o,etc... Cum sa leg eu crengile ca sa nu le rupa vantul?
Daca sunt asa vanturi mari in zona dvs., faceti taieri mai scurte la crengi ca sa se ingroase.
Buna ziua, as avea nevoie de un sfat, cum as putea sa va contactez?
Imi puteti scrie comentarii si va raspund cat de repede posibil.
Care e perioada corecta pentru potare?
Nu inteleg la ce va referiti.
@@ingrijireapomilor2657când se curata copacii, fiecare soi în parte, noi zicem potare la curățare.
Am câțiva copăcei, am încercat eu să le curat, dar am făcut un dezastru, câțiva s-au uscat,etc
Ce nu vad aici la dumneavoastră este dezinfectarea sculelor de tăiat... Chiar dumneavoastră spuneați in unele videoclipuri... Este foarte importanta dezinfectarea sculelor pentru a nu răspândi bolile de la un pom la celălalt
Am spus de multe ori despre asta in clipuri :) Eu dezinfectez, doar ca nu arat in fiecare video.
Avem aceeasi foarfeca pentru 2 maini, dar sunt putin mai tanar, asa ca zic eu ca sunt in directia buna :))
E important sa puteti lucra eficient cu ea :) Spor.
Pomi fructiferi plantați acum toamna, cand se pot taia pt formarea coroanei? Tutori cand se pun?
Tutorii se pun acum, dar taierile de formare a coroanei se fac primavara.
In ce Luna se curata pomii?
Avem un clip in care arata lunile pentru mai multe soiuri. Va rog sa va uitati in arhiva.
Bun meseriaș ,spuneți luna in care lucrați
Multumim. Probabil era martie sau aprilie.
La forma vas alegi cregile ce formeaza un X sau apropiat de Y
Unghiurile la ramuri nu trebuie sa aiba sub 40 de grade fata de axul pomului pentru ca se despica mai usor sub greutatea fructelor sau a zapezii.
@@ingrijireapomilor2657 nu m-am referit la forma crengilor adica sa creasca pe orizontal ca un x ci la dispunerea lor
Felco 6 ?
Felco 7.
De ce nu tai la cep ca sa fructifice ?
Va rog sa fiti mai explicit. Unde? In unele locuri se taie la cep, in altele la inel.
@@ingrijireapomilor2657 am inteles ca visinii si ciresii se taie la cep ca sa fructifice ... iertati-mi ignoranta , dar sunt multi care prezinta clipuri contradictorii... uni spun cep , uni la inel... ptr un incepator e greu sa selecteze raspunsurile ... multumesc
Faceti bine ce faceti dar daca am vro 2000 de pomi nu imi ajunge toata primavara sa ii tund sa ii leg...
@@boletusman Corect! Avem timp toata iarna sa tundem pomii.
Daca ai 2000 de pomi ii formezi de mici!
Aveți Facebook?
Eu nu am facebook. Va raspund aici la intrebari.
Vindeți plante de zmeur ??
Nu, nu vand.