Donanım Bilmek Gerekli mi? (Bilgem Çakır - 3/13)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • Donanım derslerinin teknoloji şirketlerinde nasıl uygulamaları olduğunu ve gerekliliğini Bilgem Çakır'la konuştuk.
    Yalın Kod ( / yalinkod ) kanalında birçok videoyla görüşlerini yayınlayan Bilgem Çakır 2001 yılında ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Vestel ve Beko şirketlerinde çalıştıktan sonra İstanbul Kıyamet Vakti adlı oyunun yapımında çalıştı. 6 yıl Microsoft'ta DirectX takımında çalıştıktan sonra Amazon şirketine geçen Bilgem, burada Amazon'un Fire Phone telefon tasarımı ve Amazon Go kasiyersiz market projelerinde çalıştı. Amazon'dan Kendi oyun şirketini kurmak için ayrıldıktan sonra yaklaşık 5 yıldır oyun geliştirme çalışmalarını sürdürmektedir.

Комментарии • 23

  • @yigitcanustek4797
    @yigitcanustek4797 2 года назад +6

    Bu nasıl bir videodur hocammm! Sevinçten ağlayacağım yani o derece, Bilgem Hocam ne kadar donanım dedikçe ben keyiflendim resmen. O kadar güzel anlattı ki! Hocam lütfen katıl butonu vs aktif edip şu videolari toplu atar mısınız? Ben daha fazla bekleyemeyecegim :) Hem anket yapmıştınız gecenlerde fazla video var diye stok erimiş olur :))) Tüm emekleriniz için teşekkürler hocam.

  • @koray6115
    @koray6115 9 месяцев назад +1

    Bu söyleşiniz yakın geleceğe yönelik en yararlı stratejik bilgileri içeren videonuz olmuş bana kalırsa. Çünkü frontend programcılığı yapay zeka tarafından ele geçirilmeye çok açık.
    Biraz olsun donanıma kafa yormuş olan geliştiriciler ayakta kalabilecek gibi görünüyor bu yapay zeka furyası sonucunda.

  • @Enes-mu9xs
    @Enes-mu9xs 2 года назад +4

    Hocam çok faydalı oluyorsunuz. Allah razı olsun

  • @murat.yuceer
    @murat.yuceer Год назад

    Bilgem hocam bahsettiğin konular için yalın kod da eğitim videoları hazırlar mısın. Optimizasyonun incelikleri için

  • @aliihsancakmak4252
    @aliihsancakmak4252 2 года назад +1

    Hocam videolar için çok teşekkürler, diğer arkadaşlar gibi ben de uzun halini tek parça halinde atabilir misiniz diye sormak istedim :)

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 года назад +2

      Ben sizi anlıyorum ama parçalara ayırdığımız videoyu bir plana göre zaman yayarak paylaşmayı düşünüyoruz. Biraz daha sabır rica ediyorum.

    • @aliihsancakmak4252
      @aliihsancakmak4252 2 года назад +1

      @@oguz_ergin Tamam hocam o zaman. Çok beğenip ikinci kez izledim, emeğiniz için teşekkürler.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 года назад +2

      Sindire sindire gidelim :)

  • @fatihcanbekli9351
    @fatihcanbekli9351 2 года назад +3

    Videolar çok keyifli, twitter da Bilgem hocam duyurduğunda hemen geldim fakat bölümler çok kısa. Daha sık ya da daha uzun paylaşmanız mümkün mü?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 года назад +1

      Yarın 4 dakikalık kısa bir parça paylacaşacağım. Pazar günü 20 dakikalık asıl beklenen bölümü, bir Türk oyun şirketinin kuruluş hikayesini paylaşacağım.

  • @nsgnc
    @nsgnc 2 года назад

    Mükemmel bir bölüm

  • @batuhanvoid5849
    @batuhanvoid5849 Год назад

    kesinlikle donanım bilmek gerekir, ve gerçekten de bilen çok az insan var, sadece optimizasyon bile büyük bir beceri ve katma değerdir bence

  • @Emre-nf1ii
    @Emre-nf1ii 2 года назад +9

    Hocam elbette sizi anlıyorum ama günlerce beklediğim videonun sadece 10 dakikalık bir bölümünü atmanız hoş değil.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 года назад +9

      o zaman yarın 4 dakika daha atayım ben.

    • @serkanyavuz7069
      @serkanyavuz7069 2 года назад +1

      @@oguz_ergin :)))))

  • @eshabyalcn2747
    @eshabyalcn2747 2 года назад +2

    Yazılım yani diğer anlamı ile "bilgisayar programlama" yaptığını söyleyip, programladığı şeyden bir haber olması büyük ironi. Ben hocamızın bahsettiği matematik ve donanım bilgisi konularının sektördeki insanları "yazılım mühendisi" ve "yazılımcı" olarak ikiye ayırdığını düşünüyorum.

    • @eshabyalcn2747
      @eshabyalcn2747 2 года назад +3

      Yazılım mühendisi dediğin adam, işi hesaplama yapmak olan bir makineye en uygun şekilde matematiksel bir problemi (veya algoritma) çözdürebilen adamdır. Örneğin bir makine öğrenmesi problemini bir yazılımcı interpreted bir dil ve onun hazır kütüphaneleri ile bilmem kaç yüz dolarlık piyasadaki pahalı ve güçlü bir single board computer'da bir şekilde çalıştırabilir. Fakat bir yazılım mühendisi compiling bir dil kullanarak kendisi teorik temelden yazdığı fonksiyonlarla tamamen performans optimize bir şekilde çok daha uygun fiyatlı ve özellikleri daha düşük bir sbc de hallerdebilir. Bu tabi bir örnek, işin kapsamına göre değişebilecek bir durum.

    • @eshabyalcn2747
      @eshabyalcn2747 2 года назад +3

      "kendi fonksiyonlarını yazmak" denilince celallenen "yapan yapmış, ne gerek var tekerleği baştan keşfetmeye" gözüyle bakan arkadaşlar çok. Ama bana hazır kütüphane kullanmayı öğrenmek veya birilerinin kendine göre yazıp github a yüklediği kodlardan faydalanmaya çalışmak (kodların anlaşılabilirliği ve sizin amacınıza yakınlığı sürekli değişiyor) teorik temelden koda birşeyler taşımaktan her zaman zor gelmiştir.

    • @anekdot9754
      @anekdot9754 2 года назад

      yazılımcı kelimesinin ingilizce karşılığı software engineer'dır başka bir karşılığı yok. tr'deki yazılım camiasındaki bu unvan ayrıştırıcılığı başka hiçbir sektörde yok. bu ayrıştırıcılığı yapanlar da ekseriyetle diploma ezikliği yaşayanlar.

    • @py2992
      @py2992 2 года назад +1

      @@eshabyalcn2747 Tamam sensin. Hazır kütüphanelerden gelen fonksiyonların %80'i optimize geliyor zaten. Hadi git de sklearn'ın islemcinin bütün core'lerini aynı anda çalıştıran SVM 'hazır fonksiyonunu' aynı performansta kendin yaz. Bu tarz işler kaynak işidir ve bunu planlamak gene mühendislik problemidir. Senin gibi 'gendin yabmazsan mugendis degilsin' degil

    • @eshabyalcn2747
      @eshabyalcn2747 2 года назад +3

      @@py2992 benim "en çok benim" gibi bir iddiam yok. Ben burada olayı geniş kapsamlı ele almaya çalıştım. Yeri gelir hazır fonksiyon kullanmamak aptallık olabilir lakin mühendis dediğin adam her türlü senaryoya ayak uydurabilmeli. Mesela bahsettiğin kütüphane çok kapsamlı bir kütüphane yalın olarak kullanımı mesela kaynakları çok sınırlı bir gömülü sistemde saçmalık demektir. Ki Python dili ve hedefi aslında ilk baştan beri direkt olarak uygulamada kullanım için doğmadı. Matlab gibi bir durumu var benim için. Sen masaüstünde dediğin gibi SVM i çok rahat bir şekilde çalıştırabilirsin. Ama o core sayıları aşağılara düşüp tüm kaynaklar ve başarım kriterleri aşağı indiği zaman ortada kalırsın. Benim bahsetmeye çalıştığım bakış açısı sklearn ile masaüstünde rahatça yapapildigin bir işi herhangi kısıtlı bir donanımda aynı veya istere göre daha yüksek başarım ile yapabilmek. Bunun içinde dediğim olaylara girmek şart. Zaten dediğim gibi bu kütüphanelerin hepsi amaca yönelik değil eğitim, akademik ve bilimsel çalışmalar için masaüstü otomasyonlarda kullanılmak üzere ortaya çıkmış işlerdir.

  • @m_________23212
    @m_________23212 2 года назад +2

    >%70 dunyada,
    >%90 turkiye.de web development yapiyor..
    katip mi dersin, arzuhalci mi bilmiyorum ama iktisadi gercekler maalesef boyle.. üzücü..