Η ορεινή Σαρδηνία και το προϊστορικό σπήλαιο στο Ντοργκάλι

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 июн 2024
  • Το ορεινό τμήμα της κεντρικής Σαρδηνίας και το προϊστορικό σπήλαιο στο Ντοργκάλι
    Το μεγάλο αυτό νησί της Μεσογείου είχαν αποικήσει αρχικά οι Φοίνικες αλλά στη συνέχεια δημιούργησαν αποικίες οι Έλληνες, κυρίως στη νότια πλευρά του όπου η αρχαία πόλη Ολβία. Ωστόσο, σε σχέση με τη Σικελία όπου κυριάρχησαν οι Έλληνες για αρκετούς αιώνες, η ελληνική παρουσία στη Σαρδηνία παρουσιάζεται ισχνή. Το νησί είναι πολύ ορεινό αν και στο βόρειο τμήμα του σχηματίζονται μεγάλες επίπεδες εκτάσεις όπου αφθονούν οι οικισμοί του πολιτισμού Νουράγκι που ήκμασε στην ύστερη εποχή του Χαλκού (1900-800 π.Χ.).
    Από την ύστερη Παλαιολιθική και Μεσολιθική περίοδο υπάρχει κατοίκηση κυρίως σε σπήλαια από πληθυσμούς της νότιας Γαλλίας που έφτασαν στο νησί μέσω της γειτονικής Κορσικής. Ένα σπήλαιο της περιόδου αυτής βρίσκεται σε δασώδη περιοχή κοντά στην πόλη Ντοργκάλι. Η «μακία» βλάστηση σε μεγάλο μέρος του νησιού είναι πολύ πυκνή και θυμίζει αυτή της ελληνικής ενδοχώρας. Στις παραλίες της Σαρδηνίας χαρακτηριστική είναι η παρουσία του φυτού «κρίταμο» που βρίσκεται σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Комментарии • 1

  • @marthastefanidou1364
    @marthastefanidou1364 Месяц назад

    Η Σαρδηνία είχε παλαιότερα άλλο όνομα… όπως λένε οι ίδιοι οι Sardi λέγονταν Ιχνούσα (Ichnusa)…όνομα που τους το έδωσαν οι Αρχαίοι Έλληνες.. μάλιστα έχουν και δική τους μπύρα με το όνομα αυτό…κ. Σάμψων είστε ο ιδανικότερος Έλληνας για επισκεφθεί αυτόν τον τόπο και να τον συνδέσετε με τις γνώσεις σας.