Hocam bu nasıl güzel anlatım... Cıkarsız ahlak anlayışını benimseyip bu fedakarlığı göstersek bütün insanlar mutlu olur ve ülkemiz de ileri ülkeler seviyesine girer. Bütün meseleler kendiliğinden çözülür bu ülkedeki hayvanlar bile mutlu olr Selamlar
Sizin üstünde durduğunuz ahlak en doğrusu,insan olmanın özelliği budur.özetle”iğneyi kendine,çuvaldızı başkasına”örneği tam da budur. Ama zamanımızda birileri kökten yani atalarından dem vururken ata sözlerini”ödüllü ahlak anlayışını”benimsediklerinden hiç kaale almıyorlar. Teşekkürler 🙏🙏🙏
Deneyimlerime göre ahlak hakkında edindiğim düşüncelerim ve sezgilerim bu videonuz sayesinde netliğe kavuştu. Çok teşekkür ederim hocam. Çok büyük bir iyilik yapıyorsunuz. Var olun.
Tebrik ve teşekkür ederim hocam,Ahlak üzerine okumalar yapıyordum tamda Kant'ın ahlak felsefesini okuyordum .Söyledikleriniz altın değerinde ve olaya yancılık yapmadan araştırma yapan gözlemci gibi olduğu gibi vermişsiniz verileri çok yararlı bir konuşma bir kaç defa dinlemeyi anlamayı hak ediyor.
Ya hocam yıllardır aklımda olan, örneğin bu belli oluşumlardan çağrıldığımda (içinde hayal mayal geçen) ne kadar halis niyetliyiz deseler de bir şeyler yanlış ya diyip gidemememdeki sebepler işte bunalardı...hep hissediyorumdum bu samimiyetsizliği ama ifade edemiyordum...var olun ne kadar güzel ifade etmişsiniz ... İlmi konuşturmanın farkı işte, selamlar sevgiler
Ahlak ( evrensel buyruk) şartsız ve koşulsuz olmalıdır. Çok önemli bir konuya değinmişsiniz aslında insanın ana konularının başında geliyor. O yüzden okullarda din dersi kaldırılıp etik/ahlak dersi verilmeli. Ahlaklı insan olmak için din'e hiç ihtiyaç olmadığı gibi din ödül/ceza gibi yöntemlerle insanda olması gereken ahlak anlayışını da zedeliyor -menfaate çeviriyor.
@@hikmetbey5321 ; islam ahlaki secici, tarafli, relatif temelli ve cinsiyetcidir. Bu da evrensel kriterlere gore ahlaksizliktir. Islam dunyasinin icinde bulundugu berbat durumun esas nedeni de bu ahlak anlayi$idir.
Konu içeriği ve anlatımınız yine aydınlatıcı ve doyurucu olmuş. Ayrıca bundan böyle tüm videolarınızı çekerken bu mekanı ve mesafeyi kullanmaya devam edin lütfen. Sağlıklı yaşam, hayırlı ilim ve faydalanacak dinleyicileriniz olsun.
İnsanlığın çocukluk evresinde ödül ceza anlayışı"Akıllı ol Baba cıs yapar" ya da olumlu davranışta ödül söz konusudur. İnsanlık olgunlaştıkça içgörü gelişir ve haricî ödül cezaya ihtiyaç duymadan erdem kazanır.
İmam Ali (a.s.) şöyle buyuruyor: "Bazı kimseler birtakım menfaatler umarak Allah'a ibadet ettiler; bu, tüccarların ibadetidir. Bazı kimseler bir şeylerden korktukları için Allah'a ibadet ettiler; bu da kölelerin ibadetidir. Bazı kimseler de teşekkür maksadıyla, şükür sunma amacıyla ibadet ettiler. İşte bu, özgürlerin ibadetidir." (Neh- cü'l-Belâğa, Süphi Salih baskısı, s.510, Kısa Sözler: 237, bs. Dar'ul-Hicre, Kum). Mustafa Öztürk Sünni olduğu için İmam Ali aleyhisselamın bu buyruğundan habersizdir bu yüzden Alici olmak yerine kantçı olmayı tercih ediyor
Neyi kazandılar da Neye teşekkür ettiler🙃 Demek ki bir şeyler almışlar da onu karşılığı olarak teşekkür etmişler Yani bunlar ödemeyi peşin değil de teslimattan sonra yapmışlar😅
Benim anladığım Kur'an ödül ceza yaklaşımıyla başlangıç seviyesindeki insanlara hitab ediyor,ilerleyip ruhen yükseldikçe,dinin özünü kavradikca bununla yetinmeyecigimizi biliyor.Saniyorum hatamız ilk basamakta kalmak, tırmanma, yükselme hedefimizin olmayışı, cennete kapağı atmayı başarmanın tek ve nihai hedefimiz olması.Halbuki Asr süresindei okuyoruz ki insanoğlu husrandadir.İki günü bir olan da zarardadir.
Soru 1: "Bir şeyin ceza ve ya ödüllü olacağı o fiilin durumuna değil aslına bakılır." ifadeniz, bizi iyi ve kötüyü belirleyene götürmez mi. 2- İyi ve kötüyü felsefį akıl ile buluyorsak, burada akla mı(beşer kişi) yoksa o aklı da bize verene(beşeri de yaratan) mi bakmak gerekir. Teolojik realitelerde bi yerlere bakmadan dürüst olalım.
Sayn Mustafa Hocam iyili böyle çürümüş bir ülkede sizin gibi akıl yolu ile din veya felsefe, anlayış özgür birey yetişmesi için çok azda olsa da şimdilik var. Sağ olun iyili varsınız.saygılar
@@KeremHanenCumhuriyet cennet vaadi, cehennem tehdidi değil, bilim ve deneyimle gelişmiş kuralları, herkese adil olarak uygulama sözleşmesidir, ilgisiz analojiler kurmayalım.
Görev olarak bile adletmem Patikada çöpü, aç olan birini, doğruya doğruyu. Görev bile saymam yapılması gerekeni yapar geçerim. Hepimize güzellik dilerim.
Konu mükemmel yorumlayan daha mükemmel. o,derun açılamaya girmeden basit olarak anlaşılır olacak. Aklımda kalan Kant,ın ifadesidir; ben iyi olanı yapmak için proğramlandım.
Allahım, cehennem azabından korkarak kötülük yapmaktan sakınan, cennet vaadinden ümitlenerek iyilik yapan bir kul olmayı nasip eyle. Bütün iyi eylemlerinin motivasyonu senin rızanı kazanmak için olan kullarından olalım. Varsın onlar bunun adına ahlaksızlık desin varsınlar çıkar ilişkisi desin. Onlar senin rızanı kazanmak için yapılan eylemin özgürleştirici niteliğinden bi haberler.
Cennet vaadi ertelenmiş bir konformizmdir. Yani özünde hedonizmden ibarettir. Sınırsız sonsuz haz için bu dünyada hazlardan vazgeçmektir. Oysa ki zevki esas almayan bir insan gerçeğin ne olduğunu öğrenmeyi hedefler. Nihai soru öte dünyanın olup olmadığıdır. Peki bunu öğrendikten sonra var olmayı anlamlı kılacak olan ne kalacaktır.
iyi, değer yargısıdır ve görecelidir. iyi-kötü bakışı ikiliktir. bir türlü kafaların basmadığı şirk budur. değer yargılarına göre değerlendirmek şirktir(güzel-çirkin, doğru-yanlış- günah-sevap) kötü, çirkin, günah, kötü yargısı otomatik olarak beyinde tepki oluşturur. bu tepki stres enerjisi olarak birikir. bilinç düzeyini düşürür. akıll örtülür. Hamd (değerlendirme. farkındalık) zayflar.
Felsefe ile ilgenen biriyim ve sizin bu felsefî yaklaşımınızı zevkle dinledim hocam..Zihnen koptuğum yerleri geri sarıp, tekrar dinledim.Teşekkür ediyorum. Henüz öğrenci ahlakı seviyesindeki dindar neslin sizi anladığını sanmıyorum.Ögrenci ahlakı diyorum, çünkü din ahlakı öğrenci ahlakıdır. Bir öğretmen olarak siz daha iyi anlarsınız.. Sınıfta masanın üzerine bir kalem koyup, yanına da " Ben sizi görüyorum, kameradan bakıyorum,o kalemi alanı cezalandıracağım." Notu yazsanız ve o notu okuyan çocuk,o kalemi almadiginda ahlaklı mı davranmış oluyor? Yoksa o notu okumadığı hâlde,o kalem hakkı olmadığı için almayan öğrenci mi ahlâklı.. İşte din ahlakı birinci örnek de ki ögrenilen ( öğrenci) ahlakı.. İkincisi öğrenilmiş ahlâk.
Bir kişinin ulaşacağı başarıyı hissetmesi mümkün olmadığında, onu bildiği şeylerle teşvik etmek akıllıca bir stratejidir. Bir kez tadını çıkardıktan sonra, bu teşviklere artık ihtiyaç kalmamalıdır.
Ben de bir süredir gündemdeki konuları siyaset üzerinden eleştirmesinden yakınacaktım, şükür son videolar alan bağlamında sentezleri içerdiği için rahatladım. Allah selamet versin.
Sayın hocam insanın hareket kaynağı Allah düşüncesi ile olursa yapılan fiilin değerini sınırsız derecede yükseltir,birde ahlak anlayışını insana bırakırsak mesela bir ateist erkek erkeğe cinsel ilişkiyi en güzel ahlak olduğunu söyleyebilir diye düşünüyorum. Saygılar sunuyorum.
İnsan için dünyada nefsinin ötesinde bir güç yok gibi. Ne dinler ne öğütler ne ödüller ne ceza ne mutlak gerçek olan ölüm; dönüştürmüyor, insan nefsi ne istiyorsa ona göre davranıyor. İnancını da ona göre eğip büküyor. Bütün mücadele nefsle olan mücadele sanki.
Kant, ahlâk için;"kendi sorumluluğumuz ile yaptığımız 'ödev'dir " der."Bu ödev insana,başkası tarafından değil, kendi vicdanı tarafından verilir.." Bunun "rasyonel temeli" de "otonomi" dir;"yasası kendi içinde olmak." Bunu da çok basit olarak açıklar; "Sana yapılmasını istemediğin şeyi, sen de başkasına yapma." Ahlak, insanlar arası ilişkilerde, karşılıklı saygı başlığı altında, bir arada uyumlu bir biçimde yaşamak için, inançlar ve ideolojiler üstü, insan merkezli davranış ilkeleridir. Martin Seel'in dediği gibi "Ahlakın özü çok basit olabilir ancak, tüm insanlara birer insan gibi davranmak."
Hocam, ilminize bereket. İoanna Kuçuradi'nin "iyilik yap denize at, balık da görmesin Hâlık da" sözü tam da sizin açıklamalarınız ile örtüşüyor. Bana takvanın zirvesi gibi geliyor
Çok haklı bir soru. Ben cezadan korkarak veya ödül alma arzusu ile ahlaka uygun davranan bir insanın ahlaklı insan olarak sınıflandırılabileceğine inanmıyorum. Ben dinsiz ve inançsızım. İyiliği sadece içimdeki insan sevgisi için yapıyorum. Mutlu insanları görmek beni de mutlu ediyor, onun için insanları mutlu etmeye gayret ediyorum.
Hocam siz Kant deyince zıplayanlar Nasıl olur da insanlığın ortak soru ve sorunları için kafa yoran başka inanç ve kültürlerdeki dehaları anlayabilir ki?
Kur'an da tedbir ahlakina yogun vurgunun nedeni yine Kur'an da belirtilen insanin zayif yaratilmis olmasi ve cedelciligi olabilir. Kur' an ın Iyilikte yarışın buyrugu beni hep en etkileyendir.
Teolojiyi bir tarafa bırakarak soruyorum; M.Ö 4000 yılının, ve keza M.S 4000 in ve günümüz 2024 yılının Ahlakı, iyi ve kötüsü aynı olabilir mi? O zaman temelde bu kavramları biraz açsak ve irdelesek hocam? Teşekkürler 🙏
hocam merhaba sizi ilgiyle dinliyorum. size bir soru sormak istiyorum. bu konu ile paralel bir soru olacak. soru şu müslümanlık inanç sistemi cehennemden korkusu olduğu içinmi çok yaygın yoksa aklımıza kesin ve şüphesiz bilgiler sunduğu içinmi çok yaygın. yani insanlar korktukları için mi inanıyorlar yoksa gerçekten akla başka yol bırakmadığı için mi inanıyorlar..?
Hocam ölüm sonrası ile bir video yaparmısınız ahiret hayatı lütfen hep korkutularak yaşıyorum cennet cehennem yanma azap ölürken sırtlarına vurularak canların alınması inanın sizinle yüzyüze konuşmak istiyorum size nasıl ulaşabilirim bilmiyorum sormak istediğim birkaç sorum var yardımcı olurmusunuz bana
Hocam, tevrat ile incil arasındaki ve kuranın farkını anlattığın bir video yapar mısın. Kabe ve oradaki taşın tarihii de merak ediyorum bir video yaparsan sevinirim
Hocam sizi dinlerken çoğumuzun konuyu yani din ve ahlakı farklıymış gördüğümüzü farkettim,. Yaklaşımınıza aynen katılmakla birlikte aslında dinlerin ahlakı yani yaratılışı izah etmek üzere gönderildiğini ve aslolanın ahlak olduğunu, dinin görevi ahlakı anlatmak olduğunu anlıyorum. Peygamberin " ben güzel ahlakı tamamlamak ( hakkıyla anlatmak) üzere görevlendirildim" uyarısı da çok çarpıcıdır. Yani din başka kulvar ahlak başka kulvar değil. Ama malesef öyle anlatılmış ve anlaşılmış. Dinler, ahlakın insanlara sunum ve yönlendirme yöntemidir demek yanlış olmaz sanırım. Yani yalan söylemek ahlaki olmadığı için dinen yanlış ve günah olarak anlatılır, çünkü yalan söylemek fıtrata ahlaka uygun olmadığı, ters ve bozguncu olduğu için günahtır, günah olduğu için ahlaken de kötüdür demek inceliği ıskalamak gibi geliyor bana.selamlar.
Bence din ahlak kılıfı altında insanlara dayatılan yönetme ve sömürme biçimidir. zaten peygamberler tarihine baktığımız zaman tam ahlaklı bir peygamber bulmak bile imkansızdır. Bu konu çok tartışılmıştır ama zaten ahlaklı olmak insanın çıkarınadır. Çünkü iyi insan olursan karşılığında iyilik görürsün. yani ne ekersen onu biçersin. ama dinler Ekstradan bir de ahirette mükafat Vaat ederler.
İslam ahlakı denilen şeyin ahlakla alakası yoktur. İslam ahlakına göre İslami olmayan her şey ahlaksızdır. Yani domuz Eti yemek ahlaksızlıktır. Buna karşılık biriyle savaşınca onun eşini kendine cariye yapman İslami açıdan izin verilen bir durumdur ve ahlakidir. İnsanı mülk olarak görebilen bir ahlak anlayışı olabilir mi?
Sayın hocam, bize her yönden yaklaşan ve bizi yoldan çıkarmaya and içmiş şeytanın müdahalesini nereye koyacağız, yok olan kavimlerin örneği varken salt iradenin başarısını nasıl göreceğiz, bu bakımdan bugünkü düşüncenizi daha tartışmaya değer buluyorum.
TDK Akıllı: Doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayırt edebilecek durumda olan, edindiği deneyimlerden ders alarak, gerçeği iyi görerek olması gerektiği gibi doğru ve tedbirli hareket edebilen; akil: Şimdi akıllı değil de salak mı olalım hoca?
.Sayın öğretmenim.edimsel şartlama ve klasik şartlamanın karşılaştırması mükemmeldi. (eğitim şartlamadır tüm yaşam formasyonlarında) Pedagoji yani eğitim -bilim edimsel şartlama ile olan eğitimdir geri kalanı ise dini eğitim yani klasik şartlamadır.denilebilir (kilise eğitiminde klasik şartlama tüm aparatlarıyla olmasına karşın edimsel şartlama giderek hakim olmaya başladı ve islami eğitimde sizin katkılarınızla ışık almaya başladı şükür ki)John lock tan sonra Kantve JJ.Rousseau devamında edimsel şartlama gerçekten"ulvi olan ve tanrısal olandır(deontolojik ahlak) :) Ahlak sorgulamasında(moral development anlamında ) Kohlberg önemli bir psikologdur ve bireysel eğitimsel yapının önemini belirtir yadsıdığınız ödül ceza mekanizması kohlbergde(bilişsel- cogniteve gelişimde) good boy yaklaşımıdır 4 -6 yaş. .Yani bu gelişmemiş eğitilmemiş ahlak kalıbında klasik şartlama kullanmanın sonuçlarını mükemmel değerlendiriyorsunuz (bilişsel gelişime göre ahlaki gelişim)Tek fark dini söylem, El kehf suresine (mağara anlatımında) "sinik felsefenin eleştirisi anlamını yükleyerek kıymetli buluyorum ama doğrusu dini eğitimde hangi şartlamanın geliştirici olduğunu anlatan ülkemizdeki tek din adamısınız. Sayenizde islami eğitimin ışık almaya başladığını küflerin kuruyacağını düşünüyorum katkılarınız çok kıymetli ."Klasik şartlama nedeniyle İslamiyet geri kaldı " demediniz ama dediniz. :) "Edimsel şartlamanın kutsiyeti" videonuz harikaydı. İyi ki varsınız Din adamı eğitimci olduğunda edimsel şartlama da meleğimiz oluyor demek ki :) Çok çok teşekkürler, varlığınızla onur duyuyorum. sağlık ve esenlikler öğretmenim.
*Din öbür dünya nimetleri için mi, yoksa bu dünya nimetleri için mi yapılır?* 1: *Dini yapanlar geniş halk kitleleri olduğunda:* Halk dini genellikle öbür dünya nimetlerine erişmek için yapar. 2: *Dini yapanlar din adamları sınıfı olduğunda:* Din adamları sınıfı dini genellikle bu dünya nimetlerine erişmek için yapar. ~~~ *Din = Din adamları sınıfının sermayesi* Din adamları sınıfı Allah'ın dinine aracılık ederler. Karşılığında da bu dünya nimetlerini alırlar. Bu karşılık olmayacak olsaydı dini sadece kendileri için yaparlardı. Ancak dinden para kazanmak mümkün olduğu için, din aynı zamanda bunların geçim ve zengin olma yoludur. ~~~ *Dini sermaye ile halkın sırtından geçinen:* "Ey cemaat, bu dünyada rahat geçinemiyorum diye üzülmeyin. Çünkü sizi öbür dünyadaki nimetler bekliyor. Bu yüzden siz öbür dünyayı bekleyin. Orada isteğiniz gibi bol bol yiyip içeceksiniz. Ayrıca burada parasızlıktan evlenemiyorum diye de üzülmeyin. Çünkü cennette size bol bol huri verilecek. Öyleyse sabredip tevekkül edin ve yazgınıza boyun eğin. Ancak bizim için durum biraz farklı. Çünkü bizim bu dünya nimetlerinden de faydalanmamız gerekiyor. Bizim burada evlenmemiz ve bol bol yiyip içmemiz gerekiyor. Ve bunun için de bol paraya ihtiyacımız var. Allah'a hamdolsun, bütün bunları sizin sayenizde elde ediyoruz. Çünkü yüce Allah sizden alıp bunları bize nasip ediyor. Bu yüzden biz Allah'a şükrediyoruz, öyleyse siz de bizim gibi şükredenlerden olun." ~~~
ödül ve cezanin olmamasi insan icin dusunulemez ya robot olmalısın yada melek..iyi davranis iyi oldugu icindir onermesi totolojidir ve safsatadir..kime gore iyi?iyiyi ve kotuyu tanimlayanlar cezayi ve ödülü de tamamlayan olur...mutlak bir"iyi iyi oldugu icin yapilmalidir"onermesi mumkun de degildir.. mesela bir insan dusunelim: herkese yardim ediyor olsun..ne zamana kadar bu tavrini karşılıksız olarak devam ettirebilir?onun icin benim dusuncem ödül ve ceza insanin fitratina uygun oldugu icin de olmasi gereken dir..asli olan budur digeri yani'iyi iyi oldugu icin iyidir" talidir,gecicidir..
Elinize, emeğinize sağlık Mustafa Bey. Hayran hayran izledik doğrusu. Bir küçücük katkı da belki şu olabilir: Çoğumuzun başına gelmiştir. Oruç tutan sözde müminler tutmayanlara alaycı alaycı gülüp: "Bak, ben rabbim buyurdu diye orucum. Var say ki, demedi, öyle bir şey yok, kandırmaca. Ben ne kaybederim? Çok çok durduk yere 15-20 saat aç kalmış olmakla biraz sıkıntı çekerim. Ama...ya gerçekten oruç Allah'ın emri ise ve karşılığı öbür dünyada verilecekse? Sen tutmamakla ahiretini yakarsın, 18 saat fazladan tok gezme uğruna ebediyen cehennem azabı çekersin, gazaba uğrarsın, yani ben her iki durumda da kardayım" der ve gevrek gevrek gülerler. Hatta böyle dini bir kıssa bile vardır. Bilge alim havalarında anlatılır. Yani 18 saat fazladan aç kalıver, ölmezsin, ama....ya tutarsa....? gibi. "Ben ödül-ceza olsun olmasın orucun faydasını görüyorum, bu nefis terbiyesi de bana yeter, Allah katında sevabı olursa da cabası" diyen asla çıkmaz. Allah bugün "serbest" dese, yarın oruç tutacak insan kalmaz. Kimsenin sonunda ödül olduğu, en azından olası cezadan kurtulacağı için istemeye istemeye de olsa bir eyleme zoraki boyun eğmesi, sırf ceza almamak için bir mecburiyete katlanmayı insanlık onuruna yakıştırabilmesi garip değil mi? Yaratan var ise bu şekilde bir çıkar ilişkisi içinde tartılarak sözde değer görmekten incinmez mi acaba? Bu yapılanın sevgiyle, saygıyla, teslimiyetle bir ilgisi var mı? Bu bildiğin ticaret ilişkisi değil mi? AVM , çarşı, pazar muhabbetinden öte mi? Bugün minicik bebekler bile annesinin cezalandırdığı eylemini bilerek, inadına yapıyor... Annesi o ceza gerektiren işi yaptığında kendisini daha mı az sevecek diye sınırları zorluyor. Tekrar tekrar yapıyor ki annesi sonunda istemeye istemeye de olsa cezayı kessin. O da anne sevgisinin şarta bağlı olmadığını hissedip rahatlasın, güveni gelsin. Sevgi ve korkuyu bir arada reddediyor zira minik yürekleri, aynı yerde taşıyamıyor. İnsanın yaratana olan güveni ve gerçek inancı örselenmez mi bu yapay şak şak-cıssssss ilişkisiyle... Bilerek yapılıyor belki de. Robotlaştırmak, şeytanlaştırmak için tebayı...
Allah’ın emirlerini, ahlaki umdeleri hasbî bir şekilde yerine getirenler zaten Ahirette çok müstesnâ bir yere sahip olacak. Bu Kuran’da beyan edilmiş. Ama insanları güzele teşvik etmek için ödül, azgınlara da yaptıklarının karşılığını vermek neden etik olmasın? Ayrıca Dünya’da da işlerimiz böyle icra edilmiyor mu? Ödül ve ceza olmadan hangi devlet ayakta kalabilir? Hangi insanı dizginleyebilirsin, var mı örneği?
Mesele insanların terbiyesiyse bu ceza ve ödül olmadan mümkündür. Eğitimde ödül ve ceza en istenmeyen metotlardır çünkü bağımlılık üzerine kuruludur. Yani ceza ortadan kalkınca birey suç işler. Cezanın en ağır olduğu yerler en huzurlu yerler değildir.
Hurma ve üzümü sevmem ama çilek ve mango bile verse günde beş vakit namaz kılmaya değmez. Salatalık ve yoğurt ta yok cacıksız cennet mi olur. Huriler ve vildanlar bunlar ters, gılman ise sövmek gibi birşey. Hadi şöyle Latin Amerika'lı gibi dolu dolu oniki sayfa olsa tamam derim ama sadece mandilana kadar tomurcuklanmış olması Ayşe'ye hakaret gibi. Hem cennette umumi tuvalet var mı ki? Yediğimiz hurmalar er ya da geç gelir bizi tırmalar.
ne kurandan ne de kurandaki kavramlardan zerre haberin yok.allah a.c.’nin senin namazına da orucuna da ihtiyacı yok.kul ; namaz kılarak,oruç tutarak, içindeki ruh/rabbani öz’ü idrak etme noktasına gelir.zaten yaratılma sebebin de budur. bu ssbeple tasavvuf alimleri nefse değil ruha odaklanın demişlerdir.📚☕️
Hocam, yaraticinin hosnutlugunu gozetmezsek Allahin gucune gitmez mi ?Allah övulmeyi sever diye biliyoruz ayrica yaradilis gayemiz Allahin kendisini bilmemiz degilmidir hep boyle ogretilmedi mi ?
Bilim, Şu Şu Sebeplerden Dolayı, Ahlâklı olunmalıdır !, Diye Herhangi birşey Demiyor. Yani Bilim bu konuyla İlgilenmiyor. Yani Bu konuda Bilimin bir Tezi, "ISPAT' ı" Yok !!!.. Sen Ahlâkı Nerden Öğreneceğini Bırak daaa !!, Bu Durumda Sen !!, Niye !! Ahlâklı Olacaksın ?! Ahlâklı Olmanı Gerektirecek Hiçbir Gerekçen Yok Senin !! Ki zaten Görüyoruz, Nasıl Ahlâksızlıklar içinde Olduğunuzu...
Diyanet yorumu Nisa 79﴿ Sana gelen iyilik Allah’tandır. Başına gelen kötülük ise nefsindendir. Seni insanlara elçi gönderdik; şahit olarak da Allah yeter. Selefi ve vahhabi akımları deşifre ederken, ayet ve hadisleri lütfen orjinaline uygun yazalım. Selâm ve dua ile
Mustafa hocam "iyiliği görev olduğu için,sonuca bakmadan , karşılığı olur diye beklemeden yapılmasından yanayım" dediniz. Lütfen sözüm yanlış anlaşılmasın ama özel hayatınızda 3. evlilik olduğunu duymuştum. Asla sorgulamiyorum ama bu durum savundugunuz deontolojik ahlakla çelişmez mi? Söylem ve eylem farklı olmuyor mu? Ben insan ilişkilerinde boşanma durumunun kolaylaştırılmasından yanayım. Kimse kimsenin derdini çekmek zorunda değil. Bu yüzden herşey karsiliklidir böyle inanıyorum. Tek kanatla kuş uçmaz. Evliliklerde de, insan ilişkilerinde de herşey karşılıklı değil midir? Anlamayana anlatilmiyor, geçinmeye gönlü olmayanla geçinimiyor. Yani karşılıklı yürüyor hocam. İnşallah yanlış anlaşılmamışımdır. Selam ve dua ile.
Mutezile’nin dediği doğru !…. / İfade ettiğiniz gibi , deontolojik ahlâk esastır !…. / En başından beri , din(!)lerden bağımsız özgün bir inanca ihtiyacımız varmış !….
Hocam öncelikle ahlak insan fıtratında olan bir şey dolayısıyla Allah CC kulunun bu yönünü her zaman öne çıkarmıştır .her işin ahlaklı olması gerektiği hatta ubudiyette bile insanın ahlaklı olmasını kendisine ortak koşmamasini bildirmiştir.illaki asıl amaç Allah'ın rizasidir vesselam.
Hocam Türkiye için bir şanssınız. İnsanlara anladığı dilde ve itici olmadan gerçekleri anlatıyorsunuz. Sağolun var olun
Hocam bu nasıl güzel anlatım...
Cıkarsız ahlak anlayışını benimseyip bu fedakarlığı göstersek bütün insanlar mutlu olur ve ülkemiz de ileri ülkeler seviyesine girer.
Bütün meseleler kendiliğinden çözülür bu ülkedeki hayvanlar bile mutlu olr
Selamlar
Ağzınıza dilinize sağlık. Ahlakın dinsel kaynağı olmak zorunda olmadığını duyduğumuz nadir insanlardan oldunuz. Teşekkürler
Ufuk açıcı bir anlatım daha. Rabbim size sağlıklı, huzurlu uzun ömürler versin.
Ufuk açan sohbetleriniz için teşekkür ederim Hocam.
İyi ki varsınız.
Sizin üstünde durduğunuz ahlak en doğrusu,insan olmanın özelliği budur.özetle”iğneyi kendine,çuvaldızı başkasına”örneği tam da budur.
Ama zamanımızda birileri kökten yani atalarından dem vururken ata sözlerini”ödüllü ahlak anlayışını”benimsediklerinden hiç kaale almıyorlar.
Teşekkürler 🙏🙏🙏
Deneyimlerime göre ahlak hakkında edindiğim düşüncelerim ve sezgilerim bu videonuz sayesinde netliğe kavuştu. Çok teşekkür ederim hocam. Çok büyük bir iyilik yapıyorsunuz. Var olun.
Yüreğinize, aklınıza ve ağzınıza sağlık Sayın Öztürk; iyi ki varsınız.
Ahlakın özünün ne olduğunu anlatan yol arkadaşıma ve anlayanlara selam olsun ilminize emeğinize sağlık teşekkürler 🙏
Türkiye Büyük bir dusunur ve aydını kaybetti ağzınıza sağlık hocam mükemmel tesbitler
Sizi dinlemeyi seviyorum. İç sesim gibisiniz.
Bu kadar güzel tespit ve çıkarım yapılarak özetlenir ve ifade edilir. Hocam sağolun, var olun.
Teşekkürler Sn. Hocam. Sizlerin sohbetinizi dinlemek çok güzel.🌻🇹🇷☘️🧿Sağlıklı kalın.
Yüreğinize sağlık hocam çok faydalı bir yayın oldu her zamanki gibi👏👏
Yüreğinize,emeğinize sağlık hocam,çok teşekkürler🎉
Tebrik ve teşekkür ederim hocam,Ahlak üzerine okumalar yapıyordum tamda Kant'ın ahlak felsefesini okuyordum .Söyledikleriniz altın değerinde ve olaya yancılık yapmadan araştırma yapan gözlemci gibi olduğu gibi vermişsiniz verileri çok yararlı bir konuşma bir kaç defa dinlemeyi anlamayı hak ediyor.
Çok ilginç bir konu çok iyi açıklamışsınız teşekkürler.
Ya hocam yıllardır aklımda olan, örneğin bu belli oluşumlardan çağrıldığımda (içinde hayal mayal geçen) ne kadar halis niyetliyiz deseler de bir şeyler yanlış ya diyip gidemememdeki sebepler işte bunalardı...hep hissediyorumdum bu samimiyetsizliği ama ifade edemiyordum...var olun ne kadar güzel ifade etmişsiniz ... İlmi konuşturmanın farkı işte, selamlar sevgiler
Ahlak ( evrensel buyruk) şartsız ve koşulsuz olmalıdır. Çok önemli bir konuya değinmişsiniz aslında insanın ana konularının başında geliyor.
O yüzden okullarda din dersi kaldırılıp etik/ahlak dersi verilmeli.
Ahlaklı insan olmak için din'e hiç ihtiyaç olmadığı gibi din ödül/ceza gibi yöntemlerle insanda olması gereken ahlak anlayışını da zedeliyor -menfaate çeviriyor.
Ahlakın tarifini islam Dini yapar.
Dinlere inanlar meee meee dir, özelikle cehenemden ibaret olan islama inanalar.
@@hikmetbey5321
Dinlere inanlar meee meee dir, özelikle cehenemden ibaret olan islama inanalar.
@@hikmetbey5321 ; islam ahlaki secici, tarafli, relatif temelli ve cinsiyetcidir. Bu da
evrensel kriterlere gore ahlaksizliktir. Islam dunyasinin icinde bulundugu berbat
durumun esas nedeni de bu ahlak anlayi$idir.
daha yanlış olması mümkün olmayan bir yorum yaptığınız için sizi tebrik ederim sayın laik.
Önemli bir konuya değinmişsiniz, emeğinize sağlık hocam. Selam.
Hocam, yine bilgilendirici bir sohbet oldu. Allah razı olsun...
Konu içeriği ve anlatımınız yine aydınlatıcı ve doyurucu olmuş. Ayrıca bundan böyle tüm videolarınızı çekerken bu mekanı ve mesafeyi kullanmaya devam edin lütfen. Sağlıklı yaşam, hayırlı ilim ve faydalanacak dinleyicileriniz olsun.
Hocam konuyla alakasız ama video kalitesi çok iyi, maşallah
Çocuğu halletmiş ya..
Ağzınıza sağlık değerli hocam.Konunun devamı gelirse mutlu oluruz.
Varolun🙏
Sanki anladın da
Harikasınız ilminiz ve sağlığınız daim olsun inşallah
İnsanlığın çocukluk evresinde ödül ceza anlayışı"Akıllı ol Baba cıs yapar" ya da olumlu davranışta ödül söz konusudur. İnsanlık olgunlaştıkça içgörü gelişir ve haricî ödül cezaya ihtiyaç duymadan erdem kazanır.
İmam Ali (a.s.) şöyle buyuruyor: "Bazı kimseler birtakım menfaatler umarak Allah'a ibadet ettiler; bu, tüccarların ibadetidir. Bazı kimseler bir şeylerden korktukları için Allah'a ibadet ettiler; bu da kölelerin ibadetidir. Bazı kimseler de teşekkür maksadıyla, şükür sunma amacıyla ibadet ettiler. İşte bu, özgürlerin ibadetidir." (Neh- cü'l-Belâğa, Süphi Salih baskısı, s.510, Kısa Sözler: 237, bs. Dar'ul-Hicre, Kum).
Mustafa Öztürk Sünni olduğu için İmam Ali aleyhisselamın bu buyruğundan habersizdir bu yüzden Alici olmak yerine kantçı olmayı tercih ediyor
Neyi kazandılar da Neye teşekkür ettiler🙃 Demek ki bir şeyler almışlar da onu karşılığı olarak teşekkür etmişler Yani bunlar ödemeyi peşin değil de teslimattan sonra yapmışlar😅
Sünni olduğu vehmine nereden kapıldınız? Etiketleyip ötekileştirmeyi bırakırsak kolay ve hızlı yol alırız.
Hadiste varki Allah Teâlâ'ya ödül veya cezadan kurtulmak için değil O layık olduğu için ibadet-itaat edilmelidir
Dinlere inanlar meee meee dir, özelikle cehenemden ibaret olan islama inanalar.
Hayvanı sevip yiyecek verirken bile sevap günah denklemini gözetiyoruz.
Dikey ilişkide menfaat gözeten insan yatay ilişkide çıkarsız adım bile atmıyor
üzerine söz yok bu sözünün
Benim anladığım Kur'an ödül ceza yaklaşımıyla başlangıç seviyesindeki insanlara hitab ediyor,ilerleyip ruhen yükseldikçe,dinin özünü kavradikca bununla yetinmeyecigimizi biliyor.Saniyorum hatamız ilk basamakta kalmak, tırmanma, yükselme hedefimizin olmayışı, cennete kapağı atmayı başarmanın tek ve nihai hedefimiz olması.Halbuki Asr süresindei okuyoruz ki insanoğlu husrandadir.İki günü bir olan da zarardadir.
Soru 1: "Bir şeyin ceza ve ya ödüllü olacağı o fiilin durumuna değil aslına bakılır." ifadeniz, bizi iyi ve kötüyü belirleyene götürmez mi. 2- İyi ve kötüyü felsefį akıl ile buluyorsak, burada akla mı(beşer kişi) yoksa o aklı da bize verene(beşeri de yaratan) mi bakmak gerekir. Teolojik realitelerde bi yerlere bakmadan dürüst olalım.
Esenlikler dilerim
Sayn Mustafa Hocam iyili böyle çürümüş bir ülkede sizin gibi akıl yolu ile din veya felsefe, anlayış özgür birey yetişmesi için çok azda olsa da şimdilik var. Sağ olun iyili varsınız.saygılar
"Tehdit esasına dayalı ahlâk, ahlâk olmadığı gibi güvenilir de değildir." Mustafa Kemal ATATÜRK
O oyle zannetsin Allaha Peygambere Kitaba inanmayan kisi kendi fetvasini kendi verir sonundada elindeki RAKI BARDAGI ile kiyameti bekler
@@aknozyurt5154 Cumhuriyet te ödül ve ceza ile kurulmadı mı?
@@KeremHanenCumhuriyet cennet vaadi, cehennem tehdidi değil, bilim ve deneyimle gelişmiş kuralları, herkese adil olarak uygulama sözleşmesidir, ilgisiz analojiler kurmayalım.
@@KeremHanen git işine.
Ağzınıza yüreğinize sağlık sayın Öztürk
Görev olarak bile adletmem
Patikada çöpü, aç olan birini, doğruya doğruyu.
Görev bile saymam yapılması gerekeni yapar geçerim.
Hepimize güzellik dilerim.
Konu mükemmel yorumlayan daha mükemmel. o,derun açılamaya girmeden basit olarak anlaşılır olacak. Aklımda kalan Kant,ın ifadesidir; ben iyi olanı yapmak için proğramlandım.
Sen git bir akıl hastanesine görün bir kaç keredir yorumların gözüme çarpıyor. Hiç mantıklı şeyler yazmıyorsun
@@dunyahali8926 Demek doğru yoldayım....
Otonom bi varlığım hocam. ağzınıza sağlık saygılar sunarım
Teşekkürler hocam.
İyi ki varsınız?
Harika bir konu, çok teşekkür ederim🙏
Allahım, cehennem azabından korkarak kötülük yapmaktan sakınan, cennet vaadinden ümitlenerek iyilik yapan bir kul olmayı nasip eyle. Bütün iyi eylemlerinin motivasyonu senin rızanı kazanmak için olan kullarından olalım. Varsın onlar bunun adına ahlaksızlık desin varsınlar çıkar ilişkisi desin. Onlar senin rızanı kazanmak için yapılan eylemin özgürleştirici niteliğinden bi haberler.
İnandığın kitabın gereğini yaparsan müştikler gördüğün yerde öldürmen gerekiyor. Bu emir seni iyi biri yapıyor mu peki ?
Dinlere inanlar meee meee dir, özelikle cehenemden ibaret olan islama inanalar.
Cennet vaadi ertelenmiş bir konformizmdir. Yani özünde hedonizmden ibarettir. Sınırsız sonsuz haz için bu dünyada hazlardan vazgeçmektir. Oysa ki zevki esas almayan bir insan gerçeğin ne olduğunu öğrenmeyi hedefler. Nihai soru öte dünyanın olup olmadığıdır. Peki bunu öğrendikten sonra var olmayı anlamlı kılacak olan ne kalacaktır.
“Tehdit esasına dayalı ahlak, ahlak olmadığı gibi güvenilir de değildir!” Atatürk
Bu bir şehir efsanesi..Paşanın başka işi yok konu hakkında fikir beyan edecek yahu yurt içi yurt dışı misafir dolu sarayın avlusu.....
@@cosarcoskun4261 yokmuş demekkide fikir beyan etmiş hayret. Edemezmi?
@@cosarcoskun4261 şehir efsanesi değil. İşime gelmedi de, kısaca!
@@cosarcoskun4261 azıcık tarih öğren sonra tekrar konuşalım
Bunu söyleyen Celal Şengör oda ateist zaten şeyinden uydurma
Tsk ederim. Saygılarımla
Hocam emekleriniz için sonsuz teşekkür ederiz
iyi, değer yargısıdır ve görecelidir. iyi-kötü bakışı ikiliktir. bir türlü kafaların basmadığı şirk budur. değer yargılarına göre değerlendirmek şirktir(güzel-çirkin, doğru-yanlış- günah-sevap) kötü, çirkin, günah, kötü yargısı otomatik olarak beyinde tepki oluşturur. bu tepki stres enerjisi olarak birikir. bilinç düzeyini düşürür. akıll örtülür. Hamd (değerlendirme. farkındalık) zayflar.
Selam v dua ile saygıdeğer hocam❤❤❤❤❤
Emeğiniz için teşekkür ederim hocam
Ağzınıza sağlık hocam ☺️👍👏🏻
İyiki varsın bu konularda kivirmayan sin seni tek geçerim Zonguldak tan selamlar sevgiler
Hocam yeni mekan çok güzel olmuş. Geçici bir yer değilse eğer, seste yankı problemi var bilginiz olsun.
8:54 evet bende Kant gözüyle bakıyorum
İyilik de kötülük de insanın mayasında vardır gerisi yapay olur
Felsefe ile ilgenen biriyim ve sizin bu felsefî yaklaşımınızı zevkle dinledim hocam..Zihnen koptuğum yerleri geri sarıp, tekrar dinledim.Teşekkür ediyorum.
Henüz öğrenci ahlakı seviyesindeki dindar neslin sizi anladığını sanmıyorum.Ögrenci ahlakı diyorum, çünkü din ahlakı öğrenci ahlakıdır.
Bir öğretmen olarak siz daha iyi anlarsınız..
Sınıfta masanın üzerine bir kalem koyup, yanına da " Ben sizi görüyorum, kameradan bakıyorum,o kalemi alanı cezalandıracağım." Notu yazsanız ve o notu okuyan çocuk,o kalemi almadiginda ahlaklı mı davranmış oluyor? Yoksa o notu okumadığı hâlde,o kalem hakkı olmadığı için almayan öğrenci mi ahlâklı..
İşte din ahlakı birinci örnek de ki ögrenilen ( öğrenci) ahlakı..
İkincisi öğrenilmiş ahlâk.
Bir kişinin ulaşacağı başarıyı hissetmesi mümkün olmadığında, onu bildiği şeylerle teşvik etmek akıllıca bir stratejidir. Bir kez tadını çıkardıktan sonra, bu teşviklere artık ihtiyaç kalmamalıdır.
Hocam sohbetlerinizde aslınıza (Akademisyen kimliğinizin getirdiği kaliteye) döndünüz. Ne iyi ettiniz❤
Ben de bir süredir gündemdeki konuları siyaset üzerinden eleştirmesinden yakınacaktım, şükür son videolar alan bağlamında sentezleri içerdiği için rahatladım. Allah selamet versin.
Ağzına sağlık teşekkürler hocam
Çok güzel bir video olmuş, ağzınıza sağlık.
Peki din olgusunu bir kenara koyalım... iyilik yapan herhangi bir insanın motivasyonu da faydacılıktan geçmez mi?
Sayın hocam insanın hareket kaynağı Allah düşüncesi ile olursa yapılan fiilin değerini sınırsız derecede yükseltir,birde ahlak anlayışını insana bırakırsak mesela bir ateist erkek erkeğe cinsel ilişkiyi en güzel ahlak olduğunu söyleyebilir diye düşünüyorum. Saygılar sunuyorum.
İnsan için dünyada nefsinin ötesinde bir güç yok gibi. Ne dinler ne öğütler ne ödüller ne ceza ne mutlak gerçek olan ölüm; dönüştürmüyor, insan nefsi ne istiyorsa ona göre davranıyor. İnancını da ona göre eğip büküyor. Bütün mücadele nefsle olan mücadele sanki.
Hocam teşekkürler .
Kant, ahlâk için;"kendi sorumluluğumuz ile yaptığımız 'ödev'dir " der."Bu ödev insana,başkası tarafından değil, kendi vicdanı tarafından verilir.."
Bunun "rasyonel temeli" de "otonomi" dir;"yasası kendi içinde olmak."
Bunu da çok basit olarak açıklar;
"Sana yapılmasını istemediğin şeyi, sen de başkasına yapma."
Ahlak, insanlar arası ilişkilerde, karşılıklı saygı başlığı altında, bir arada uyumlu bir biçimde yaşamak için, inançlar ve ideolojiler üstü, insan merkezli davranış ilkeleridir. Martin Seel'in dediği gibi "Ahlakın özü çok basit olabilir ancak, tüm insanlara birer insan gibi davranmak."
20 yildir ensteuman egitimi veriyorum gozlemlerim cocuklar sevgi motivasyon anlasilma onurlandirma gibi duygusal tepkilerden anlarken yetiskinlerde odul ceza daha iyi calisiyor yetiskinler ahlaki anlatimlari dinlemiyor cogunlukla onlari ya cezalandirmak yada odullendirmek gerekiyor
Hocam, ilminize bereket. İoanna Kuçuradi'nin "iyilik yap denize at, balık da görmesin Hâlık da" sözü tam da sizin açıklamalarınız ile örtüşüyor. Bana takvanın zirvesi gibi geliyor
Cennet cennet dedikleri üç beş huri
Diyen Yunusu anlayabilseydik keşke
üç beş değil kardeş, anlatilanlara göre alemin eylencenin kralı oradaymış, üç beş dediğin zaten burada da var.
Çok haklı bir soru. Ben cezadan korkarak veya ödül alma arzusu ile ahlaka uygun davranan bir insanın ahlaklı insan olarak sınıflandırılabileceğine inanmıyorum. Ben dinsiz ve inançsızım. İyiliği sadece içimdeki insan sevgisi için yapıyorum. Mutlu insanları görmek beni de mutlu ediyor, onun için insanları mutlu etmeye gayret ediyorum.
Hocam ateistim sizi severek dinliyorum. Petra konusu hakkında malumatınız varsa o konuyu da konuşabilir misiniz?
Hocam siz Kant deyince zıplayanlar
Nasıl olur da insanlığın ortak soru ve sorunları için kafa yoran başka inanç ve kültürlerdeki dehaları anlayabilir ki?
Sayın Öztürk bir sonraki videonuzda din ve evrimi konu alır mısınız saygılar
Hocam sizi gelmekte olan yapay zekaya inanları hazırlayan bir insan olarak görüyoum.
Kur'an da tedbir ahlakina yogun vurgunun nedeni yine Kur'an da belirtilen insanin zayif yaratilmis olmasi ve cedelciligi olabilir. Kur' an ın Iyilikte yarışın buyrugu beni hep en etkileyendir.
Selamlar Mustafa Bey
Teolojiyi bir tarafa bırakarak soruyorum; M.Ö 4000 yılının, ve keza M.S 4000 in ve günümüz 2024 yılının Ahlakı, iyi ve kötüsü aynı olabilir mi? O zaman temelde bu kavramları biraz açsak ve irdelesek hocam?
Teşekkürler 🙏
Sonuç olarak o zaman sorayım,tanrı neden tedbir ahlakı veya faydacı bir ahlak üzerine dinini inşa etti?Bence sonucunu biliyordu.
hocam merhaba sizi ilgiyle dinliyorum. size bir soru sormak istiyorum. bu konu ile paralel bir soru olacak. soru şu müslümanlık inanç sistemi cehennemden korkusu olduğu içinmi çok yaygın yoksa aklımıza kesin ve şüphesiz bilgiler sunduğu içinmi çok yaygın. yani insanlar korktukları için mi inanıyorlar yoksa gerçekten akla başka yol bırakmadığı için mi inanıyorlar..?
Hocam ölüm sonrası ile bir video yaparmısınız ahiret hayatı lütfen hep korkutularak yaşıyorum cennet cehennem yanma azap ölürken sırtlarına vurularak canların alınması inanın sizinle yüzyüze konuşmak istiyorum size nasıl ulaşabilirim bilmiyorum sormak istediğim birkaç sorum var yardımcı olurmusunuz bana
Hocam, tevrat ile incil arasındaki ve kuranın farkını anlattığın bir video yapar mısın. Kabe ve oradaki taşın tarihii de merak ediyorum bir video yaparsan sevinirim
Gerceği bul kanalı ,hacerül ~esved taşı diye yazarsanız,bayağı detaylı anlatıyor.
@ izledim, tatmin olmadım.
Hocam sizi dinlerken çoğumuzun konuyu yani din ve ahlakı farklıymış gördüğümüzü farkettim,. Yaklaşımınıza aynen katılmakla birlikte aslında dinlerin ahlakı yani yaratılışı izah etmek üzere gönderildiğini ve aslolanın ahlak olduğunu, dinin görevi ahlakı anlatmak olduğunu anlıyorum. Peygamberin " ben güzel ahlakı tamamlamak ( hakkıyla anlatmak) üzere görevlendirildim" uyarısı da çok çarpıcıdır. Yani din başka kulvar ahlak başka kulvar değil. Ama malesef öyle anlatılmış ve anlaşılmış. Dinler, ahlakın insanlara sunum ve yönlendirme yöntemidir demek yanlış olmaz sanırım. Yani yalan söylemek ahlaki olmadığı için dinen yanlış ve günah olarak anlatılır, çünkü yalan söylemek fıtrata ahlaka uygun olmadığı, ters ve bozguncu olduğu için günahtır,
günah olduğu için ahlaken de kötüdür demek inceliği ıskalamak gibi geliyor bana.selamlar.
Bence din ahlak kılıfı altında insanlara dayatılan yönetme ve sömürme biçimidir. zaten peygamberler tarihine baktığımız zaman tam ahlaklı bir peygamber bulmak bile imkansızdır. Bu konu çok tartışılmıştır ama zaten ahlaklı olmak insanın çıkarınadır. Çünkü iyi insan olursan karşılığında iyilik görürsün. yani ne ekersen onu biçersin. ama dinler Ekstradan bir de ahirette mükafat Vaat ederler.
İslam ahlakı denilen şeyin ahlakla alakası yoktur. İslam ahlakına göre İslami olmayan her şey ahlaksızdır. Yani domuz Eti yemek ahlaksızlıktır. Buna karşılık biriyle savaşınca onun eşini kendine cariye yapman İslami açıdan izin verilen bir durumdur ve ahlakidir. İnsanı mülk olarak görebilen bir ahlak anlayışı olabilir mi?
Sayın hocam, bize her yönden yaklaşan ve bizi yoldan çıkarmaya and içmiş şeytanın müdahalesini nereye koyacağız, yok olan kavimlerin örneği varken salt iradenin başarısını nasıl göreceğiz, bu bakımdan bugünkü düşüncenizi daha tartışmaya değer buluyorum.
TDK Akıllı: Doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayırt edebilecek durumda olan, edindiği deneyimlerden ders alarak, gerçeği iyi görerek olması gerektiği gibi doğru ve tedbirli hareket edebilen; akil:
Şimdi akıllı değil de salak mı olalım hoca?
.Sayın öğretmenim.edimsel şartlama ve klasik şartlamanın karşılaştırması mükemmeldi. (eğitim şartlamadır tüm yaşam formasyonlarında) Pedagoji yani eğitim -bilim edimsel şartlama ile olan eğitimdir geri kalanı ise dini eğitim yani klasik şartlamadır.denilebilir (kilise eğitiminde klasik şartlama tüm aparatlarıyla olmasına karşın edimsel şartlama giderek hakim olmaya başladı ve islami eğitimde sizin katkılarınızla ışık almaya başladı şükür ki)John lock tan sonra Kantve JJ.Rousseau devamında edimsel şartlama gerçekten"ulvi olan ve tanrısal olandır(deontolojik ahlak) :) Ahlak sorgulamasında(moral development anlamında ) Kohlberg önemli bir psikologdur ve bireysel eğitimsel yapının önemini belirtir yadsıdığınız ödül ceza mekanizması kohlbergde(bilişsel- cogniteve gelişimde) good boy yaklaşımıdır 4 -6 yaş. .Yani bu gelişmemiş eğitilmemiş ahlak kalıbında klasik şartlama kullanmanın sonuçlarını mükemmel değerlendiriyorsunuz (bilişsel gelişime göre ahlaki gelişim)Tek fark dini söylem, El kehf suresine (mağara anlatımında) "sinik felsefenin eleştirisi anlamını yükleyerek kıymetli buluyorum ama doğrusu dini eğitimde hangi şartlamanın geliştirici olduğunu anlatan ülkemizdeki tek din adamısınız. Sayenizde islami eğitimin ışık almaya başladığını küflerin kuruyacağını düşünüyorum katkılarınız çok kıymetli ."Klasik şartlama nedeniyle İslamiyet geri kaldı " demediniz ama dediniz. :) "Edimsel şartlamanın kutsiyeti" videonuz harikaydı. İyi ki varsınız Din adamı eğitimci olduğunda edimsel şartlama da meleğimiz oluyor demek ki :) Çok çok teşekkürler, varlığınızla onur duyuyorum. sağlık ve esenlikler öğretmenim.
Arka plan çok güzel ♦
Şiran Yeniköy köyünden selamlar..
*Din öbür dünya nimetleri için mi, yoksa bu dünya nimetleri için mi yapılır?*
1: *Dini yapanlar geniş halk kitleleri olduğunda:*
Halk dini genellikle öbür dünya nimetlerine erişmek için yapar.
2: *Dini yapanlar din adamları sınıfı olduğunda:*
Din adamları sınıfı dini genellikle bu dünya nimetlerine erişmek için yapar.
~~~
*Din = Din adamları sınıfının sermayesi*
Din adamları sınıfı Allah'ın dinine aracılık ederler. Karşılığında da bu dünya nimetlerini alırlar. Bu karşılık olmayacak olsaydı dini sadece kendileri için yaparlardı. Ancak dinden para kazanmak mümkün olduğu için, din aynı zamanda bunların geçim ve zengin olma yoludur.
~~~
*Dini sermaye ile halkın sırtından geçinen:*
"Ey cemaat, bu dünyada rahat geçinemiyorum diye üzülmeyin. Çünkü sizi öbür dünyadaki nimetler bekliyor. Bu yüzden siz öbür dünyayı bekleyin. Orada isteğiniz gibi bol bol yiyip içeceksiniz. Ayrıca burada parasızlıktan evlenemiyorum diye de üzülmeyin. Çünkü cennette size bol bol huri verilecek. Öyleyse sabredip tevekkül edin ve yazgınıza boyun eğin. Ancak bizim için durum biraz farklı. Çünkü bizim bu dünya nimetlerinden de faydalanmamız gerekiyor. Bizim burada evlenmemiz ve bol bol yiyip içmemiz gerekiyor. Ve bunun için de bol paraya ihtiyacımız var. Allah'a hamdolsun, bütün bunları sizin sayenizde elde ediyoruz. Çünkü yüce Allah sizden alıp bunları bize nasip ediyor. Bu yüzden biz Allah'a şükrediyoruz, öyleyse siz de bizim gibi şükredenlerden olun."
~~~
Dinlere inanlar meee meee dir, özelikle cehenemden ibaret olan islama inanalar.
ödül ve cezanin olmamasi insan icin dusunulemez ya robot olmalısın yada melek..iyi davranis iyi oldugu icindir onermesi totolojidir ve safsatadir..kime gore iyi?iyiyi ve kotuyu tanimlayanlar cezayi ve ödülü de tamamlayan olur...mutlak bir"iyi iyi oldugu icin yapilmalidir"onermesi mumkun de degildir.. mesela bir insan dusunelim: herkese yardim ediyor olsun..ne zamana kadar bu tavrini karşılıksız olarak devam ettirebilir?onun icin benim dusuncem ödül ve ceza insanin fitratina uygun oldugu icin de olmasi gereken dir..asli olan budur digeri yani'iyi iyi oldugu icin iyidir" talidir,gecicidir..
Evett hep düşündüğüm bir konu bakalım nereye bağlayacaksınız.
Elinize, emeğinize sağlık Mustafa Bey. Hayran hayran izledik doğrusu. Bir küçücük katkı da belki şu olabilir: Çoğumuzun başına gelmiştir. Oruç tutan sözde müminler tutmayanlara alaycı alaycı gülüp: "Bak, ben rabbim buyurdu diye orucum. Var say ki, demedi, öyle bir şey yok, kandırmaca. Ben ne kaybederim? Çok çok durduk yere 15-20 saat aç kalmış olmakla biraz sıkıntı çekerim. Ama...ya gerçekten oruç Allah'ın emri ise ve karşılığı öbür dünyada verilecekse? Sen tutmamakla ahiretini yakarsın, 18 saat fazladan tok gezme uğruna ebediyen cehennem azabı çekersin, gazaba uğrarsın, yani ben her iki durumda da kardayım" der ve gevrek gevrek gülerler. Hatta böyle dini bir kıssa bile vardır. Bilge alim havalarında anlatılır. Yani 18 saat fazladan aç kalıver, ölmezsin, ama....ya tutarsa....? gibi. "Ben ödül-ceza olsun olmasın orucun faydasını görüyorum, bu nefis terbiyesi de bana yeter, Allah katında sevabı olursa da cabası" diyen asla çıkmaz. Allah bugün "serbest" dese, yarın oruç tutacak insan kalmaz. Kimsenin sonunda ödül olduğu, en azından olası cezadan kurtulacağı için istemeye istemeye de olsa bir eyleme zoraki boyun eğmesi, sırf ceza almamak için bir mecburiyete katlanmayı insanlık onuruna yakıştırabilmesi garip değil mi? Yaratan var ise bu şekilde bir çıkar ilişkisi içinde tartılarak sözde değer görmekten incinmez mi acaba? Bu yapılanın sevgiyle, saygıyla, teslimiyetle bir ilgisi var mı? Bu bildiğin ticaret ilişkisi değil mi? AVM , çarşı, pazar muhabbetinden öte mi? Bugün minicik bebekler bile annesinin cezalandırdığı eylemini bilerek, inadına yapıyor... Annesi o ceza gerektiren işi yaptığında kendisini daha mı az sevecek diye sınırları zorluyor. Tekrar tekrar yapıyor ki annesi sonunda istemeye istemeye de olsa cezayı kessin. O da anne sevgisinin şarta bağlı olmadığını hissedip rahatlasın, güveni gelsin. Sevgi ve korkuyu bir arada reddediyor zira minik yürekleri, aynı yerde taşıyamıyor. İnsanın yaratana olan güveni ve gerçek inancı örselenmez mi bu yapay şak şak-cıssssss ilişkisiyle... Bilerek yapılıyor belki de. Robotlaştırmak, şeytanlaştırmak için tebayı...
Bir şeyin özünde iyilik veya kötülük olduğu kabulüde zihnin ürettiği bir ön kabul.
12 milyar gene sahibiz. Yarısı anneden yarısı babadan. Şempanze ile aramızda %1 kadar gen farkımız vardır. Çok da şey yapmamak lazım
Allah vaad etmeseydi cenneti, cennetteki nimetleri kimse inanmazdı.
"bir fiilin,davranisin kiymeti harbiyesinin yani ozunde iyi olmasini kim belirliyor?yada o nu iyi yapan nedir? onun ozunde iyi olmasini ne belirler?
Akıl ve vicdan.
Allah’ın emirlerini, ahlaki umdeleri hasbî bir şekilde yerine getirenler zaten Ahirette çok müstesnâ bir yere sahip olacak. Bu Kuran’da beyan edilmiş.
Ama insanları güzele teşvik etmek için ödül, azgınlara da yaptıklarının karşılığını vermek neden etik olmasın?
Ayrıca Dünya’da da işlerimiz böyle icra edilmiyor mu?
Ödül ve ceza olmadan hangi devlet ayakta kalabilir? Hangi insanı dizginleyebilirsin, var mı örneği?
" çalıyor ama çalışıyor " diye şak şak şak alkışlayan cahil bir toplumda ahlaktan söz edilemez.
Menfaatçi müslümanlarda gelmiş.😁😁😁
Mesele insanların terbiyesiyse bu ceza ve ödül olmadan mümkündür. Eğitimde ödül ve ceza en istenmeyen metotlardır çünkü bağımlılık üzerine kuruludur. Yani ceza ortadan kalkınca birey suç işler. Cezanın en ağır olduğu yerler en huzurlu yerler değildir.
Bir eylemin ahlaklı sayılabilmesi için hiçbir çıkar taşımaması gerekir!
KANT
Hurma ve üzümü sevmem ama çilek ve mango bile verse günde beş vakit namaz kılmaya değmez.
Salatalık ve yoğurt ta yok cacıksız cennet mi olur.
Huriler ve vildanlar bunlar ters, gılman ise sövmek gibi birşey.
Hadi şöyle Latin Amerika'lı gibi dolu dolu oniki sayfa olsa tamam derim ama sadece mandilana kadar tomurcuklanmış olması Ayşe'ye hakaret gibi.
Hem cennette umumi tuvalet var mı ki? Yediğimiz hurmalar er ya da geç gelir bizi tırmalar.
ne kurandan ne de kurandaki kavramlardan zerre haberin yok.allah a.c.’nin senin namazına da orucuna da ihtiyacı yok.kul ; namaz kılarak,oruç tutarak, içindeki ruh/rabbani öz’ü idrak etme noktasına gelir.zaten yaratılma sebebin de budur.
bu ssbeple tasavvuf alimleri nefse değil ruha odaklanın demişlerdir.📚☕️
Hocam, yaraticinin hosnutlugunu gozetmezsek Allahin gucune gitmez mi ?Allah övulmeyi sever diye biliyoruz ayrica yaradilis gayemiz Allahin kendisini bilmemiz degilmidir hep boyle ogretilmedi mi ?
Ahlâkı islamdan öğrenecek değiliz.
Bilim,
Şu Şu Sebeplerden Dolayı, Ahlâklı olunmalıdır !, Diye Herhangi birşey Demiyor. Yani Bilim bu konuyla İlgilenmiyor. Yani Bu konuda Bilimin bir Tezi, "ISPAT' ı" Yok !!!..
Sen Ahlâkı Nerden Öğreneceğini Bırak daaa !!,
Bu Durumda Sen !!,
Niye !! Ahlâklı Olacaksın ?!
Ahlâklı Olmanı Gerektirecek Hiçbir Gerekçen Yok Senin !!
Ki zaten Görüyoruz, Nasıl Ahlâksızlıklar içinde Olduğunuzu...
@turkuler4615 islam bizzat ahlâksız yapar.
Diyanet yorumu Nisa 79﴿
Sana gelen iyilik Allah’tandır. Başına gelen kötülük ise nefsindendir. Seni insanlara elçi gönderdik; şahit olarak da Allah yeter.
Selefi ve vahhabi akımları deşifre ederken, ayet ve hadisleri lütfen orjinaline uygun yazalım. Selâm ve dua ile
Hocam seviliyosun, eğer duisburg civarındaysan bi yemek ısmarlamak isterim
Mustafa hocam "iyiliği görev olduğu için,sonuca bakmadan , karşılığı olur diye beklemeden yapılmasından yanayım" dediniz. Lütfen sözüm yanlış anlaşılmasın ama özel hayatınızda 3. evlilik olduğunu duymuştum. Asla sorgulamiyorum ama bu durum savundugunuz deontolojik ahlakla çelişmez mi? Söylem ve eylem farklı olmuyor mu? Ben insan ilişkilerinde boşanma durumunun kolaylaştırılmasından yanayım. Kimse kimsenin derdini çekmek zorunda değil. Bu yüzden herşey karsiliklidir böyle inanıyorum. Tek kanatla kuş uçmaz. Evliliklerde de, insan ilişkilerinde de herşey karşılıklı değil midir? Anlamayana anlatilmiyor, geçinmeye gönlü olmayanla geçinimiyor. Yani karşılıklı yürüyor hocam. İnşallah yanlış anlaşılmamışımdır. Selam ve dua ile.
Mutezile’nin dediği doğru !…. / İfade ettiğiniz gibi , deontolojik ahlâk esastır !…. / En başından beri , din(!)lerden bağımsız özgün bir inanca ihtiyacımız varmış !….
Hocam öncelikle ahlak insan fıtratında olan bir şey dolayısıyla Allah CC kulunun bu yönünü her zaman öne çıkarmıştır .her işin ahlaklı olması gerektiği hatta ubudiyette bile insanın ahlaklı olmasını kendisine ortak koşmamasini bildirmiştir.illaki asıl amaç Allah'ın rizasidir vesselam.
Peki Allah'ın rızasını kazanmak ne işe yarayacak ( ee artık ağanın eli tutulmaz😅)
@@mustafabarutcu4435 sen ne cekiyon sampiyon esrar kokain falan mi kullaniyon kafan mis gibi
Ahlaklı olup Allah’a ortak koşmamak mı? Allah’a ortak koşmanın ahlakla ne alakası var?
@@mustafabarutcu4435 belli ki senin işin gevezelik iyide yapıyorsunuz kolay gelsin😂
@@user-qx9wc2gb3e benimle düşüncem öyle