Şoktayım. Türkiye'de markete girip çıkınca Almanya'daki aylık market masrafı kadar para gidiyor. Kafam rahatladı. Artık tüm çabam sınavları kazanmak olacak gerisi kolay. Çok faydalı bir video ve çok tatlı anlatımınız var.
Murat bey sizin okuduğunuz yıl olan 2013 yılının bloke hesap miktarına baktım, 8040 euro rakamına denk geldim, aylık 670 yapıyor, gelecek arkadaşların bunu da göz önüne almaları iyi olacaktır. Gelecek videolarınızı merakla bekliyoruz :)
Şu an oğlum Münihte eğitim ücreti dönemlik 130 Euro, yurt ücreti 720 Euro, tolu taşıma dönemlik 200 Euro, doğalgaz ve elektrik hariç. Karlsruhe de okuyan kızımın kirası 520 Euro, Dönem harcı 1650 Euro. Almanya eyalet sistemi ile yönetildiği için fiyatlar farklıdır. Bilginiz olsun. Eğer Babanız ya da Anneniz SSK lı ise AT 11 ve AT 9 la sigortayı ücretsiz halledebilirsiniz.
Sizi dün keşif ettim gerçekten her videoda çok açıklayıcı bir şekilde ilerlemişsiniz çok teşekkür ederim bende geçim durumunu çok düşünüyordum yüzeysel değil derinlemesine anlatımınız bize çok yardımcı oldu tecrübelerinizi bizlere aktarmanız bizim bilgilenmemiz için çok iyi olacaktır başarılar diliyorum
Bilgiler için teşekkürler. İngilizce master yapan öğrencilerin master yaparken çalışma iş bulma imkanları nasıldır ? Bununla ilgili bir video çekebilirseniz çok aydınlatıcı olur.
Merhaba Muhammed. Dürüst olayım, İslami usullere göre yemek nasıl oluyor, bütün detaylarını bilmiyorum ama etler için konuşursak; içinde et olamayan vejetaryen seçenekler ve hayvansal gıda olmayan vegan menüler oluyor mutlaka. Biri olmazsa diğeri kesin oluyor. Sorun yaşamazsın yani.
hocam asıl sorun zaten o 10000 €'yu bulmak değil mi zaten? orasını nasıl hallecez onu söyle sen alla aşkına. hiç stipendium falan yok hiçbir şey bulamadım
Olabilir aslında. Almanya'da eyaletlerin öğrenci birlikleri olur. Yurtların başvuruları öğrenci birlikleri üzerinden yapılır. Arama motoruna gideceğin şehrin adının yanına "Studentenverk" yazıp ara. Örn: Dortmund Studentenwerk. O eyaletin öğrenci birliği sitesi çıkacak. O sitede olup bitiyor her şey. Oda tipleri, krokileri, fiyatları, vs. Başarılar.
Benim Bulgaristan üzerinden çifte vatandaşlığım bulunuyor. Kısacası herhangi bir vize şartı aranmadan Avrupa ülkelerinde seyahat edebiliyorum. Başta belirttiğiniz bloke hesap açmam gerekiyor mu?
Merhaba video tam anlamıyla diğer çekilenler den çok çok daha iyi olmuş. Bir danışman firmayla görüşmüştüm. Bloke hesapta o kadar paraya gerek yok demişlerdi. Vakıf üniversiteleri olduğu için mi dedi gerçekten anlayamadım bunu öğreneceğim. Bir önceki videonuza gerçekten çok bilgilendirici. İngilizce ve Almancam yok. Master yapmak veayni zamanda iş bulmak için Almancayi öğrenmeyi düşünüyordum. Ama daad.de sitesine baktığında kendi alanimda hep İngilizce eğitim verildiğini ve bunu belgeleyen sertifikayi istemişler. Bu benim için baya bi üzücü oldu. Her iki dili de öğrenmek gerçekten çok zor olacak. Bu konuda önerileriniz neler ? Ayrıca mini job olarak nasıl işler de çalışabiliriz? Burs imkanından nasıl yararlanabiliriz? Bu konularda da video cekecek misiniz?
Videolariniz bana cok faydali geliyor cok tesekkurler.Birkac sorum olacakti hesaptaki para euro olmak zorunda mi dolar yada o miktar tl olmasi sıkıntı olusturur mu,birde tek kisi 3cocuguyla gelemez mi ozaman ne kadar istediklerini biliyor musunuz.Cok oldum kusura bakmayin🤭
Estağfurullah. Para Alman bankasına yatırılacağı için yerel para biriminde yani Euro olmalı. Çocuk ya da eş konusunda hiç bilgim yok, yanlış yönlendirmek istemem.
@@ozenermurat 2019 ocak ayında akrabam davetiye ile sponsor olacağını söyledi ben (refakatçi) ve %94 engelli olan ananem vizeye başvurduk Red cevabı aldık. Herhangi bir para göstermedik. Tüm başvuru sürecini kendi başıma yapmaya çalıştım. Almanca belgem yok. Amerikan kültür den aldığım B1 İngilizce sertifikam var sadece. Red sebebi olarak da akraba olduğumuzu kanıtlayamamışız öz teyzemin kızı orada memur olarak çalıştığı ve sponsor o olduğu halde. Şimdi tekrar araştırmalar yapıyorum. Bu sefer kafaya koydum ve geleceğim oraya. Videolarınızı izlemeye başladım. Sorularım olursa önce yorumlardan bakacağım sorulmamış ise ben soracağım. Çok detaylı ve güzel bir anlayışınız var. Cidden çok beğendim. Saygılarımla emeğinize sağlık.
Murat bey merhabalar, Uniassistle ilgili bir sorun yaşıyorum yardımcı olur musunuz ? Sorun şöyle; Ben eylül döneminde yani winter semstere başvurmak istiyorum münih üniversitesine ( münihe kendi portalından başvurulması gerektiğini biliyorum) sadece uniassistten VPD ihtiyacım var, fakat münih e tıkladığımda summer semester sadece çıkıyor winter semester çıkmıyor nasıl yapmalıyım ?
Abi Almanya'da tıp için yatay geçiş konusunu da araştırır mısınız lütfen?En güvenli bölge hangisidir?Tıp okurken orada bize yurt çıkma olasılığı nedir ve güvenli midir oranın yurtları? Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba üniversitelerin harçlarına bakarken şöyle bir şey dikkatimi çekti EU ülkelerinden olmayanlar için fiyat bir sömester için 1,500 euroya kadar çıkabiliyor :(
Vize kabulu icin gereken parayi bloke etmek zorunlu muydu, birkaç sene önce bloke seçeneğinin yanında tr bankalarındaki mevcutlarimizi da gosterebiliyorduk da
Ben 2013'de Almanya'ya yüksek lisansa geldim ve o zamandan beri ulusal vize için T.C. vatandaşlarından bloke hesap isteniyor. Sen Schengen vizesi ile karıştırıyor olabilir misin?
Bilgilendirmen için çok teşekkür ederim. Bundan sonra da merakla bekleyeceğim videoların devamını... Bankaya yatırdığımız 10.332 euro sabit hep duracak mı, yoksa sadece göstermelik sonradan o parayı kullanabilecek miyiz ?
@@ozenermurat abi almanyada üniversite okumak için bloke hesabıma 10 k euro attıktan sonra o parayı harcamadan sadece part time bir işte çalısarak masraflarımı ordan karsılamak istiyorum yani paramı harcamadan 3 yıl boyunca o para bloke hesabımda dursa oluyor mu ? yoksa 3 yıllık kesin 30 k euro mu atmamız gerekiyor
@@huseyinozbunar6288 Seni anlıyorum ama o paranın tek bir kuruşuna dahi dokunmayacağım ısrarı uygulanabilir değil bence. Hemen iş bulabilecek misin bakalım, hadi buldun, derslerinden çalışmaya vakit kalacak mı. İlk başta o paranın bir kısmı kesin harcanır, bunu göz önünde bulundurarak gel. Ha sonra çalışır yerine koyarsan, o ayrı. Ama gerçekçi olmak lazım. Hem yurtdışına gideceğim, hem okuyacağım, hem çalışacağım... Evdeki hesap çarşıya uymayabilir. Bunu bilerek gel.
@@ozenermurat Kral şimdi Almanya'daki bir üniversiteden kabul alıp hem part time çalışarak hemde hesabımızdaki 10k euroyla sıkıntı çekmeden yaşayabilir miyiz 4 yıl. (İş bulabildiğimiz senaryo üzerinden sordum).
@@nosystemissafe9201 4 yıl mı? Lisans okumak için mi soruyorsun? Lisans için şartları bilmiyorum. Seni anlıyorum kardeşim ama diyelim ki iş bulamadın veya buldun ama parası yetmiyor veya okulla beraber yürütemiyorsun, bu durumda bir "B" planının olması lazım. Evdeki hesap çarşıya uymayabilir.
Evet, annanenizin gelirini belgelemesi lazım. O zaman sizin sponsorunuz olabilir. Hesap açmaya gerek kalmaz. Sponsorluk videosunda daha detaylı anlatıyorum.
Parayı 12 ay boyunca bloke ediyorsun. Bu yüzden adı bloke hesap. Kısa süreli emanet para ile olmaz o iş. Ama 2 sene sonra ödemeye başlamalı kredi tarzı bir para bulursan, o zaman tamam. Ya da bunun yerine Almanya'da bir tanıdığın varsa, sana sponsor olmalarını rica edebilirsin. Böylece hiç para yatırmana gerek kalmaz. Şu videoya bir göz at istersen; ruclips.net/video/8rS3K4vBMpY/видео.html
@@ozenermurat peki abi bir şey diyecem almayaya gelsek cevimizde çok sınırlı bir para olsa ve sporsor desteğiyle gelsek çalışma imkanımız varmı rahat rahat ve çalışırsak her halde rahat geciniriz diye düşünüyorum
Evet, ucu ucuna geçinebilirsin. Ama buna güvenip bir maceraya atılınır mı, orası muamma. İşi hemen bulamayabilirsin ya da okulla yürütmekte yer yer zorlanabilirsin. O yüzden bir B planın olsun.
@@ozenermurat vay be cevap beklemiyordum eski bir video olduğu için. sizi bulmuşken ukrayna rusya savaşının avrupaya almanyaya etkileri oldu mu ekonomik sosyolojik anlamda bununla ilgili bir video çekerseniz çok iyi olur yanıt için de çok teşekkür ediyorum :)
Merhabalar ben işletme üzerinden yüksek lisans yapmak istiyorum Almanya’da fakat evliyim, kendim kabul gördüğüm zaman eşimde benimle beraber gelip yanımda kalıp orada çalışma iznine erişebilme imkanı varsa bunu nasıl yapabiliriz. Yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler şimdiden🙏
O zaman size iki güzel haber vereyim; siz öğrenci olduğunuz zaman, eşinizi de yanınızda getirebiliyorsunuz. Sizin yarı zamanlı, eşinizin tam zamanlı çalışma izni oluyor.
Hocam Merhabalar ;Elektrik-Elektronik Mühendisliğini kazandım, sayısal sıralamam 27K okulu dondurdum, şuan B1 kurunun, yarısındayım muhtemelen nisan ayında b1 tamamlayacağım, sizce başvursam şartlı kabul alma şansım yüzde kaçtır ?
Merhaba yardımcı olursanız çok sevinirim. Vize randevuma sadece 10 gün kaldı o yüzden biraz acil bir durum söz konusu. Konsolosluğa sunmam gereken sağlık sigortası, Erasmus'a giderken Türkiye'den aldığımız özel eğitim seyahat sağlık sigortası gibi bir sigorta çıkartmamız yeterli olmuyor mu? Yoksa almanya'da ki bir özel sağlık sigortası (mawista gibi) almam mı gerekiyor? Zorunlu ddevlet sigortasını Almanya'ya gittiğimde yaptırmayı düşünüyorum ama bu durum vize almamda sorun yaşatır mı? Acil yardımlarınızı rica ederim. Şimdiden teşekkür.
Seyahat sağlık sigortası alıyorsun ve vizeni çıkarmaya öyle gidiyorsun. 25 yaşına henüz girmediysen AT-11 belgesi de işini görür (bedavaya). Yaşın 25+ ise Almanya'ya geldiğinde öğrenci sigortası yaptıracaksın. Okulun kayıt ofisi seni yönlendirir, onun için endişe etme. Bol şans.
@@ozenermurat Bu arada ilk mail atarken belirtmemisim yüksek lisans için ulusal vizeye başvuruyorum. Belirttiğiniz üzere bu seyahat sağlık sigortasını Türkiye'deki bir seyahat saglik sigortasi acentasından da abiliyor muyum(vize başvurusunda teslim etmek için) ? Yoksa Almanya'da özel veya devlet sigortalarından birine kayıt yaptırmak zorunda mıyım çok fazla bilgi kirliliği var çünkü. Tekrar teşekkür ederim :))
@@gok7605 Sen de haklısın. Türkiye'den vize başvurusunda bulunurken (3 aylık) bildiğimiz seyahat sağlık sigortan olacak. 3 aylık bir vize ile geleceksin buraya. Almanya'ya vardıktan sonra oturum kartına başvuracaksın. O zaman orada gidip devlet sigortasını başlatman gerekecek. Bunları şimdiden öğrenmene gerek yok aslında, üniversitenin kayıt ofisi seni yönlendirecek.
@@ozenermurat Murat Bey Tekrar Merhaba Bir konu hakkında acil görüşlerinizi rica ederim. Şimdi şöyle bir durum var anladığım kadarıyla Almanya'ya gittiğimde zorunlu öğrenci sigortam başlayana kadar seyahat saglik sigortasi yeterli oluyor vize icin. Ancak benim gitmek istediğim günü 1 ekim diye gösterdim. Şuan için herhwngi bir Alman sigorta şirk3tinden saglik sigortam olmadigi icin 1 Ekimde de Almanya'da olacagim icin bir sorun olur mu vize alırken? Çünkü almanyaya gidecegim gün ile, kabul mektubumda zorunlu saglik sigortamin başlaması gereken gün aynı gün. Konsolosluk buna takılır mı sizce? Biraz fazla yordum sizi kusura bakmayın ama panik oldum vize süreci yaklaştıkça 😅
@@gok7605 O kadar heyecanla yazmışsın ki soruyu, soru anlaşılmıyor. Soruyu anlamadım. Öyle ya da böyle seyahat sağlık sigortan uçağının kalkacağı günden bir gün önce başlasın, yeter. Almanya'daki sigortayı unut. Onu gidince düşünürsün.
Murat özener hocam yardimci olursaniz cok memnun olurum bu sene universiteye gecicem 6 ay sonra orda okumayi düşünüyorum dil bilmiyorum suan universiteye hazirlaniyorum zamanim da yok dile oradaki universitelerden dil egitimi alip sonra egitime devam etmek icin başvuru yapip kabul alabilirmiyim Ve bu üniversite sinavina kadar önceden baßka birşey apmam gerekiyormu yoksa sadece sinav sonucunu mu beklemeliyim ... - Teşekürler hocam .
Merhabalar öncelikle çok güzel anlatımınız için sizi tebrik ediyorum. Bloke hesap açarken yüksek lisans iki yıl olduğuna göre sadece bir yıllık masrafı bloke etmek yeterli oluyor mu?
Yeterki olur. Hesabında yeterli para olup olmadığını Alman Elçiliği'ne vize başvurusu yaptığında bakıyorlar, bir de Almanya'ya gelince ilk 3 ay içerisinde oturum iznine başvuruyorsun, orada bakıyorlar. Sonra sana eğitim süren boyunca geçerli olacak uzunlukta oturum izni veriyorlar. En azından benim durumumda böyle oldu. Bir senelik para bloke ediyorsun bankaya, fakat oturum iznin 2 yıllık olabiliyor. Ama iki yıl sonra oturum iznini tekrar uzatmaya gittiğinde yine kaç paran olduğuna bakarlar.
Çok açıklayıcı bir video olmuş, Teşşekürler. Sizden ricam bu oturum uzatma konusunu biraz açabilir misiniz? Mesela oturum uzatırken yine bankada 10000 € göstermek gerekli mi?
Her uzatmada 10.000 değil ama evet, yine hesap dökümünü götürüp, paranın olduğunu göstermen gerekiyor. Örneğin 5000 € varsa 6 aylık uzatma verirler, gibi..
Merhaba Betül. Doğru duymuşsun. Öğrenciler bir yıl içerisinde 120 tam gün ya da 240 yarım gün çalışabiliyorlar. 450 Euro'ya kadar olan aylık gelir de vergiden muaf tutuluyor. Buna Almanya'da "mini-job" deniyor.
Şimdi siz sorunca emin olamadım ve internetten baktım, öyleymiş. Haklısınız, sadece lisans değil, yüksek lisans öğrencileri için de AT-11 belgesi geçerli ve kullanılabiliyor. Teşekkür ederim uyarınız için.
Öğrenciler yarı zamanlı olarak çalışabiliyorlar, orada sorun yok. Ancak, yabancı uyruklu olarak okulu bitirmeden ayrılayım, tam zamanlı olarak çalışmaya başlayayım diyemiyorsunuz. Önce okul bitecek, sonra tam zamanlı çalışma izni diyorlar.
Merhabalar, epey olmuş video yayınlanalı ama bir şey sormak istiyorum. Bahsettiğiniz bloke 10K euro için Almanya'da yaşayan garantör ile by pass etme gibi bir imkan var mı?
Kabul aldıktan sonra geçim sağlamak adına yapılan bloke hesap zorunlu anladığım kadarıyla peki o para elimizde yoksa napıcaz çünkü yok şimdi düşünüyorum da neredeyse 100.000₺ yapıyor
@@elifbeyza2786 Enseyi karartma. DAAD-TEV bursuna başvurabilirsin, Almanya'dan sponsor ya da bir kısmet bulabilirsin. Ha, bana sorarsan bunları bulmak, 100 bin lirayı bulmaktan daha zor. Ben 2013'de geldim, Euro kuru 2.72 idi. Babam kredi çekti, benim de biraz birikmişim vardı. Almanya'ya geldikten sonra da KYK'dan kredi aldım. 2 sene zaten çarçabuk geçiyor.
@@ozenermurat iş vizesi gibi bir şey varmış o konu hakkında bir şey biliyor musunuz ? En azından çalışıp para biriktirip sonra yüksek lisans yapma olasılığı varsa değerlendiriyim 😅
Şanslıydım o konuda. İlk Almanya'ya geldiğimde bugün hala görüştüğüm arkadaşlarımla tanışıp kaynaşmıştım. Derste, sınıfta, kampüste, kulüpte tanışmak çok daha kolay oluyor. Esas fiziksel yalnızlaşmayı master sonrası Berlin'e taşındığımda yaşamıştım.
Bilgiler için teşekkürler . Master yapmak isterim. Üniversitem mavi diploma veren üniversiteler içindedir. Almanya üniversiteleri bunu kabul eder mi yoksa ingilizce yeterlilik belgeleri (eilts,toefl vb) onun yerine zorunlu mu?. Bunun için detaylı bilgi verebilirmisiniz.? Çok aydınlatıcı olur.
Merhaba Rodi. Mavi diplomanın ne olduğunu bilmiyorum, Google'dan baktım hemen. Evet, tabi ki kabul ederler. Dil şartı için başvuracağın bölümlerin kriterlerine bakmak lazım. Sen, %100 yabancı dilde eğitim veren bir üniversiteden mi mezunsun?
@@ozenermurat Evet %100 ingilizce olarak inşaat mühendisliğini bitirmek üzereyim. Üniversite de Uluslararası Kıbrıs Üniversitesidir. Ve Daad dediğiniz gibi alanım için baktım net birsey bulamadım. İlan sayısı çok ancak inşaatla ilgili değildir. Elektrik ve makine ağırlıklıdır. Bunun anlamı nedir tam olarak?
@@ozenermurat dediğiniz şekilde yapmama rağmen, kayda değer birsey çıkmamıştır. Master degree, only english, engeenering, sonra Civil engeenering şeklinde ekleme yaptım. İsterseniz siz deneyin kendi tarafınızdan. Farklı birsey çıkarsa beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Çok teşekkürler süper anlatım. iki sorum var, 1) Oraya geldiğimizde hem okuyup hem çalışabilir miyiz part-time, para kazanmak için, çünkü bu bi zorundalık maddi durumdan ötürü.. 2) başlangıçta verilen 10k euro yerine Almanyadan birisini kefil gösterme muhabbeti duydum böyle bi şey var mı? veya başka nasıl halledilebilir bu çünkü o kadar nakit paramız yok kredi falan çekip oraya yatırılabilir mi? Tekrar teşekkürler...
Onu da ben cevaplayayım. 1- Hazırlık sınıfında değilseniz. Normal senenizde haftada 20 saat çalışabiliyorsunuz. 2- Tanıdık birisi varsa size sponsor olduğunu gösterebilir ve banka hesabınıza o parayı yatırmanıza gerek kalmaz. Ancak şöyle bir durum var bir sıkıntı olduğunda aileniz para gönderemediğinde falan o giderleri sponsor olan kişi karşılamak durumunda. Yani diyelim ki paranız yok o kişi de para vermem derse zor durumda kalacaksınız.
1 Ben ileri seviye cince ve ingilizce biliyorum .Yuksek lisans a basvurup vize almam icin Almanca sart mi ? 2 Pandemi doneminde yuksek linsan yapmak istiyenler vize veriliyor mu
Faydalı içeriğiniz için teşekkürler. Türkiye'de lisans eğitimini %100 İngilizce almış bir kişi için yüksek lisans başvurusunda yinede sınav sonucu ile dil bildiğini belgelemesi gerekiyor mu?
Teşekkür ederim Eylül. Bunda benim görüşüm değil, başvuracağın programın beklentisi önemli. Açıp bakmak lazım, ne istiyor diye. Bir üniversitenin A bölümü istemez, B bölümü isteyebilir. Bu da mümkün. Tek tek açıp bakmak lazım.
çok bilgilendirici bir video teşekkür ederiz :) fakat bir sorum olacak, diyelim ki kabul aldık ve bloke hesabı karşılayamıyoruz ama bunun yerine bursa başvurduk ve bursumuz eğitim masraflarımızı karşılıyor, günlük yaşam masraflarımızı karşılamıyor olsun. vize görüşmesinde bu konuda sıkıntı yaşar mıyız?
Maalesef sorunun cevabını bilmiyorum. Tahminimi soruyorsan; burs aldığın kurumdan alacağın bir yazıyı elçiliğe verirsen, bir sorun çıkartmazlar diye tahmin ediyorum. Ama burs miktarı çok düşükse, örneğin KYK'nın verdiği burs gibi, o durumda kabul etmezler bence. En doğru bilgiyi elçilikten alırsın tabi.
Selam Gülce. Konsolosluk eğitim masrafı, günlük masraf diye bir ayrım yapmıyor. Sadece 861 euroyu takıyorlar, gerisi ile ilgilenmiyorlar. Kazandığın burs miktarı 861 euro değil de daha az bir rakam ise ikisinin farkını alıp 12 ile çarpıyorsun, çıkan rakamı bloke hesabında göstermek zorundasın. Örnek: 300 euro burs aldın. 860-300 = 560 560x12 = 6720 euro göstermek zorundasın. Ancak şöyle bir şey olabilir, akrabanın evinde yaşayacağını kanıtlarsın, o zaman çok büyük bir miktar daha düşerler.
Murat Hocam merhabalar, aklıma takılan bir soruyu sizlere sormak istiyorum , bloke hesap ücretini 1 yıl üzerinden hesapladınız, bende özellikle staj programlarıyla beraber olan 4 yarı yıllık mühendislik alanı yüksek lisans programlarıyla ilgileniyorum. Bloke hesap ücretini her sene banka hesabımızda göstermekle yükümlü müyüz ? 2 yarıyıl yani ilk sene için 10.*** Euro parayı gösterdim, kalan yıl içinde gösterecek miyim ? Ek olarak yüksek lisans bitiminde bize sağlayacakları iş arama vizesi ve oturum izni alırken de bu ücreti yıl üzerinden yeniden mi göstereceğiz ? Şimdiden teşekkür ediyorum, iyi çalışmalar ve iyi günler dilerim.
Almanya'ya 3 aylık bir eğitim vizesiyle geliyorsun, geldikten sonra oturum iznine başvuruyorsun. (Merak etme, okulun ilgili birimi seni yönlendirecek) İlk oturum izni görüşmesinde bankada bir yıllık paran olsa da programın iki yıllık olduğu için iki yıllık oturum izni verecekler. Ama ondan sonraki uzatmalar biraz parana göre, biraz görevlinin takdirine göre oluyor. Örneğin benim okulum yarım dönem uzadı diyerek oturum izni yenileme görüşmesine gittiğinde uzatmasına uzatırlar ama hesap dökümünü de görmek isterler. Makul bir miktar para yatırmak gerekir.
@@gokyuzu571 Şehirden şehre, büyüklüğüne göre çok değişir. Kabaca 200 - 500 € arası gibi düşünebilirsin. Ilmenau'da (benim okuduğum yer) yurtdışından gelen yabancı öğrencilere öncelik tanınıyordu ve yurdu garanti ediyorlardı. Öte yandan Berlin gibi büyük şehirlerde yurt çıkması piyango gibi bir şey. İş oraya kalsın. Hallolur bir şekilde. ;)
@@ozenermurat sizin okuduğunuz üniversiteyi önerir misiniz? Tıp fakultesi okumak için almanya'ya gelmek istiyorum fakat aileden destek alamayacağım. Yurt ve part time iş kolay bulabilmem için öneride bulunursanız çook sevinrim
@@gokyuzu571 Sevgili Gökyüzü, Türkiye'den Almanya'ya lisans ile yüksek lisans başvuruları çok farklı. Ben lisans başvurularını hiç anlamıyorum. Bir gün yüksek lisansa gelmek istersen, o zaman sana yardım edebilirim.
Amerikada üniversite ücretleri 20-30k dolar civarıdır. Fransada Avustralyada İngilterede bu fiyatlar 20k euro civarındadır. O yatırdığınız 100bin tl senin kiran yemeğin yol harcamanı falan kapsıyor. Üstüne bir de 200bin tl öde bakalım o zaman görürsün eğitim ücreti olmasını !! (Bilgilendirme Avrupada ücretsiz eğitim veren Polonya ve Almanya vardır bildiğim kadarıyla başka ülkelerde yok. Varsa da üni şartları iyi değildir.)
@@serhatyagc7751 almanya genelınde soyledım sen gelmıs amerıkadan bahsedıyosun adzja Ayrıca polonya da egitim ücretsiz degil bilmişlik taslamadan önce arastır oyle yorum at
Almanya'ya gitmek yerine Türkiye'de hangi otomobilleri satın alabilirsiniz konulu bir video çeksem kaç izlenir acaba? Ardından, "Almanya'da üç ayda kazanacağınız parayla hangi otomobillere sahip olabilirsiniz" videosu çeksem... :D
su an hangi iste calisiyorsunuz.okul bitiminde is bulma sureciniz nasil oldu.turkiyedeki saglik sigortasiyla okurken yapilan sigortanin ne gibi ayrimlari var.bu konularda da aciklama gelrse seviniriz🤗
Şu an okuduğum bölüm ile alakasız bir işte çalışıyorum. Yakında anlatacağım bunları. 25 yaş altındaki lisans öğrencileri Türkiye'de aileden sigortalı oldukları için, Almanya'da da sigortalı sayılıyorlar ve sigorta primi ödemiyorlar. Fakat 25 yaş ve üstü ödüyor.
diyelim ki türkiyede yüksek bir puan alarak iyi bir üniversitede psikoloji bölümüne yerleştik ama almancamız yeterli değil. bu sene başvurmayıp 1 sene boyunca almancamızı geliştirip testdaf sınavından vs yeterli puanı alırsak, önümüzdeki sene başvurduğumuz zaman bir önceki sene aldığımız yks puanı ve yerleştiğimiz bölümü başvurumuzda kullanabilir miyiz? yoksa tekrardan yks sınavına girmemiz gerekir mi? cevaplarsanız çok mutlu olurum.
Merhaba cok teşekkürler video icin Ben makine mühendisliği bölümünden 3.5 ortalamayla bu dönem mezun oluyorum ama ingilizcem biraz yetersiz acaba başvuru yapsam yüksek lisansa kabul alabilirmiyim ve orda 6 ay ila 1 sene dil eğitimi alacagim desem onaylarlarmi teşekkür ederim.
3.5 çok iyi bir ortalama, şimdiden tebrik ederim mezuniyetini. Almanya'da İngilizce hazırlık sınıfı yok, o yüzden İngilizceyi Almanya'da öğreneyim teklifini kabul etmezler. Şöyle yapabilirsin; başvurularını yap, başvuruna bir dilekçe ekle, "henüz sınav sonucum yok, kayıt olmaya gelirken getireceğim" diyerek, ben öyle yapmıştım. Kabul aldıktan sonra okula kayıt olmak için 1 sene süren olacak. O sırada kendini motive de edip tamamen İngilizceye verirsin. Ama korona olmasa bile en yakın sınav tarihinin 1 ay sonraya verildiğini, sonucunun yine haftalar sonra çıktığını da unutma. Yani nasıl olsa 1 senem olur diye son dakikaya bırakma.
@@ozenermurat ben dil eğitimini yurt dışında almak istiyorum n süre zarfında önerebileceğiniz bir yer varmı ve 7 8 ayda ingilizce skorundan 6.5 almak için
@@ozenermurat Merhabalar, eğer yanlış anladıysam lütfen düzeltin. İngilizce master için üniversitelere başvururken dil belgesi göstermeden sınav sonucumu kayıt olmaya gelince getireceğim diyerek okullardan kabul alınabiliyor. Daha sonra vize alıp almanyaya gelince dile odaklanıp bir sene içinde dil belgesi alıp okula kayıt yapılabiliyor sanırım. Doğru mu anlamışım? Çünkü aklımda buna benzer bir plan vardı. Ayrıca dile odaklandığım sırada part time iş bulup geçimimi de sağlayabilir miyim acaba ne dersiniz? Teşekkürler şimdiden:)
@@ahmetanlozturk1664 Selam. İlk olarak "tamam, dil belgenizi kayda gelirken getirin" izni okulun insafına kalmış bir şey. Sırf dil belgeniz hazır değil diye kabul etmeyebilirler. Ben başvuru belgelerim arasında dilekçeyle durumu izah etmiştim, kabul etmişlerdi. Türkiye'deki konsolosluktan 3 aylık öğrenci vizesi alıyorsunuz. Almanya'ya gelir gelmez de üniversitenin olduğu bölgeye bakan yabancılar dairesine başvurup o 3 aylık vizeyi oturum iznine çeviriyorsunuz. (Merak etme, okul sana bu adımlarda yardımcı oluyor, yanına deneyimli bir öğrenci bile veriyor) Dolayısıyla Almanya'ya girip de üniversiteye kaydolmadan önce öyle bir yıllık süre falan yok. Ben Ocak ayında başvurdum, Mart ayında kabul geldi, Mayıs ayında hızlandırılmış bir aylık dil kursuna gittim (IELTS için İngiliz Kültür, Ankara), Haziran ya da Temmuz'da sınava girdim, Ağustos'ta sınav sonucumu aldım, 14 Ekim'de Almanya'daydım. Eğer ben Haziran'da girdiğim dil sınavını geçemeseydim, o zaman tekrar girmem gerekecekti ve ben Ekim ayında dersbaşı yapamamış olacaktım. Dolayısıyla Mart'da başlayan bahar dönemine hazırlardım kendimi ve belgelerimi. O kabul belgesinin 1 yıl geçerli oluşu Almanya'ya gitmeden önce size fayda sağlıyor. (tam 12 ay mı ondan da emin değilim, kulaktan dolma bir bilgi bu) Tam cevap oldu mu?
Murat ağabey merhaba, bir yorumunda gördüm ki; yüksek lisansa başvururken IELTS sertifikasına sahip olmasak da alacağımızı söyleyip başvurursak, kabul edildiğimizde 1 sene içinde o belgeyi sunarsak kaydımızı tamamlayabiliyormuşuz. Ortalamam 3.22, okulum da %100 İngilizceydi. Sıkı bir çalışmayla IELTS'i 3 maksimum 4 ayda alacağımı düşünüyorum. Okullara başvururken Winter/Summer vs. seçenekler oluyor. Bunlardan hangisini seçip de belirteceğim, açıkcası bu 1 sene içinde kayıt tamamlama olayını ilk defa senden duydum. Çok iyi oldu bu benim için. Kabul edilir miyim acaba bu şekilde ve başvururken sömestr i seçme zorunluluğum yok değil mi ?
Merhaba Eralp. 3.22 gayet güzel bir ortalama, tebrik ederim. Şöyle söylemişimdir; başvuru evrakımı gönderirken bir dilekçe yazarak özetle; "Ben IELTS sınavına girdim ancak henüz sonucu elime ulaşmadı. Şu-şu tarihte sonucumun elime geçeceğini tahmin ediyorum. Geldiğinde dijital olarak ibraz edeyim müsaade ederseniz" dediğim bir dilekçe yazdım. Aramızda kalsın, başvurumu gönderdiğimde henüz IELTS sınavına bile girmemiştim. Aralık'ta başvurdum, Mart'da kabul geldi, Temmuz'da sınava girdim. Sanırım Ağustos'da sonucum açıklanmıştı. Ekim ayı ortasında Almanya'daydım. Bana gelen kabul kağıdında okul kaydına geldiğinizde sonuç belgenizi de getirin diye not düşmüşlerdi. Yani bir sene içinde sonucu gösterin diye bir şey yok. Bir de şunu gözden kaçırmamak lazım; ben dil sertifikası konusunda okuldan bir ricada bulundum, geç getireceğim dedim, okul da kabul etti, kayıt günü getir dedi. Bu herkese tanınacak kesin bir hak değil. Ama münasip şekilde istersen bence sana da tanırlar. Laf uzadı ama seni beğenirlerse dil sınav sonucuna takılmazlar. Rahat ol. Sömestr konusu sana kalmış. Soruyorlarsa istediğini seçebilirsin.
@@ozenermurat peki bir mühendis için önerdiğiniz üniversiteler nedir. Advanced Signal Processing and Communications Engineering ben bu alanda yüksek lisans yapmak istediğimden dolayı buna en uygun olarak Friedrich-Alexander Universitat (Erlangen-Nürnberg) i buldum. Bu üniversite nasıldır veya bu şehirde yaşam nasıl ? Önerir misiniz, tavsiyeleriniz nelerdir
@@eralpgolpunar7199 Coğrafyası çok güzel oraların. Bayern Almanya'nın en büyük eyaleti. Neredeyse ülkenin 1/4'ünü kaplıyor. Bu söylediğin üniversitenin öğrenci kimliği ile o coğrafyada bütün şehirlere ücretsiz seyahat edebilirsin. Okulu-bölümü falan bilmem ama tek üniversiteye başvurursan risk alırsın. Başvurabildiğin kadar çok okula başvur. Posta masrafın olur en fazla. Şansını arttırmış olursun. Ben Ilmenau'ya başvururken öyle bir yerin olduğundan bile habersizdim. İyiki de başvurmuşum. Yoksa gelemezdim Almanya'ya falan.
@@ozenermurat peki Murat abi çok sağol, ben baya baya araştırmaya ve not etmeye başladım. başvurmadan önce pasaport süresinin bir önemi var mı ? Benim şimdi yeşil pasaportum var ama süresi eylülün sonunda bitiyor. Başvurmadan önce süresini uzatmama vs. gerek var mı ? Ve vizeyi onay aldıktan sonra mı hallediyoruz ?
3 года назад
Merhabalar Murat Bey, 2 konu hakkında soru sorabilir miyim size? İlk olarak master sonrası Almanya'da kalmamız için verilen süre 1 yıl mıdır? 2. olarak da eşimiz ile birlikte gelebiliyor muyuz master için? Çok teşekkürler şimdiden :)
Merhaba Songül. Hiç özel yurt ile işim olmadı ama en az 100 ilâ 150 € kadar daha pahalı olacağını düşünüyorum. Neden özel yurt? Üniversitenin yurdunda yer bulamazsan diye mi?
Doktora yüksek lisans yaparken haftalık 20 saat çalışma konusunu açarmısınız
Şoktayım. Türkiye'de markete girip çıkınca Almanya'daki aylık market masrafı kadar para gidiyor. Kafam rahatladı. Artık tüm çabam sınavları kazanmak olacak gerisi kolay. Çok faydalı bir video ve çok tatlı anlatımınız var.
Dostum çok teşekkürler. Kabul almaktan daha çok geçim derdinden çekiniyorum. Oldukça yardımcı oldun. Geldiğimde görüşmek üzere :P
Güzel bir özet olmuş :) Arka fondaki Beethoven seçimi için "super like" 🤩
Oydincim çok incesin. Sonatina No 2 in F Major Rondo
abi senin videolar belgesel tadında ses tonun harika vallaha şahane adamsın
Murat bey sizin okuduğunuz yıl olan 2013 yılının bloke hesap miktarına baktım, 8040 euro rakamına denk geldim, aylık 670 yapıyor, gelecek arkadaşların bunu da göz önüne almaları iyi olacaktır. Gelecek videolarınızı merakla bekliyoruz :)
Haklısın, teşekkür ederim hatırlatma için.
Şu an oğlum Münihte eğitim ücreti dönemlik 130 Euro, yurt ücreti 720 Euro, tolu taşıma dönemlik 200 Euro, doğalgaz ve elektrik hariç. Karlsruhe de okuyan kızımın kirası 520 Euro, Dönem harcı 1650 Euro. Almanya eyalet sistemi ile yönetildiği için fiyatlar farklıdır. Bilginiz olsun. Eğer Babanız ya da Anneniz SSK lı ise AT 11 ve AT 9 la sigortayı ücretsiz halledebilirsiniz.
Diksiyonunuz çok güzel gerçekten ve her şeyi çok güzel açıklıyorsunuz 👍
Murat çok açık ve net anlatıyorsun ögretmenlik yapsaydınız ögrencilerin iz başarılı olurmuş tesekur ler
çok güzel anlatmışsın . eğitimci olmalısın :) . abone oldum
Güzel insan ya.. Çok Teşekkürler Murat Bey. Almanya'ya geldiğimde sizlere bir kahve ısmarlamak isterim videolarınız çok faydalı
Kahve manyağı olacağım bu gidişle ama peki 😀 Teşekkür ederim güzel sözlerin için.
Uzun süredir yoktun özlemişim dostum çok güzel bir videoya daha imza atmışsın. Eline sağlık videoların devamını bekliyoruz. 🙏🥰
murat bey yurdışı eğitim videolarına devam edin lütfen, sevgiler...
ÇOK ANLAŞILIR BİR VİDEO 👏
ne güzel anlatıyorsun ben 10 bin euro da elendim zaten ama genede sizi dinlemek biraz hayal kurmama sebeb oldu sağ olun
Esenlikler Murat bey, ayrıntılı anlatım için sağ olun.
Aşağıya mesajımızı bırakalım : Bu videonunda günceli gelir mi? İzledikçe cezbediyor.
Ne kadar güzel anlattınız ağzınıza sağlık yolunuz açık olsun teşekkürler 🙏
Sizi dün keşif ettim gerçekten her videoda çok açıklayıcı bir şekilde ilerlemişsiniz çok teşekkür ederim bende geçim durumunu çok düşünüyordum yüzeysel değil derinlemesine anlatımınız bize çok yardımcı oldu tecrübelerinizi bizlere aktarmanız bizim bilgilenmemiz için çok iyi olacaktır başarılar diliyorum
Bilgiler için teşekkürler. İngilizce master yapan öğrencilerin master yaparken çalışma iş bulma imkanları nasıldır ? Bununla ilgili bir video çekebilirseniz çok aydınlatıcı olur.
çok açık bir soru kişinin tamamıyla yeteceği, girişimi ve tecrübesine bağlı bence sadece orası da değil her yer için geçerli
Gerçekten çok kaliteli içerikler üretiyorsunuz . Teşekkürler
Çok samimi güzel teşekür ederim
Murat bey cok detayli videolariniz var cani gonulden tebrik ediyorum yolunuz acik olsun
Teşekkür ederimm
Çok teşekkürler.
Peki Murat bey öğrenci yemekhanesinde islami usul yemek sorun olur mu? Teşekkürler
Merhaba Muhammed. Dürüst olayım, İslami usullere göre yemek nasıl oluyor, bütün detaylarını bilmiyorum ama etler için konuşursak; içinde et olamayan vejetaryen seçenekler ve hayvansal gıda olmayan vegan menüler oluyor mutlaka. Biri olmazsa diğeri kesin oluyor. Sorun yaşamazsın yani.
hocam asıl sorun zaten o 10000 €'yu bulmak değil mi zaten? orasını nasıl hallecez onu söyle sen alla aşkına. hiç stipendium falan yok hiçbir şey bulamadım
Garantör
@@puppa8619 akrabam ya da tanıdığım yok orada. Garantörlük işini nasıl yapacaz?
şu anda çekim yaptığın odanın kirasını öğrenebilirmiyiz....sanırım stüdyo tipi oda..teşekkürler...
@@ozenermurat cevap için teşekkürler....
Yurtlar hakkında ayrı bir bilgilendirme yapabilir misiniz? Nasıl bulabiliriz nasıl başvurabiliriz vs gibi
Olabilir aslında. Almanya'da eyaletlerin öğrenci birlikleri olur. Yurtların başvuruları öğrenci birlikleri üzerinden yapılır. Arama motoruna gideceğin şehrin adının yanına "Studentenverk" yazıp ara. Örn: Dortmund Studentenwerk. O eyaletin öğrenci birliği sitesi çıkacak. O sitede olup bitiyor her şey. Oda tipleri, krokileri, fiyatları, vs. Başarılar.
@@ozenermurat Çok teşekkür ediyorum değerli bilgileriniz için. Hemen araştıracağım.
Benim Bulgaristan üzerinden çifte vatandaşlığım bulunuyor. Kısacası herhangi bir vize şartı aranmadan Avrupa ülkelerinde seyahat edebiliyorum. Başta belirttiğiniz bloke hesap açmam gerekiyor mu?
Bulgar vatandaşları hangi şartlara tabi, bilmiyorum maalesef.
@@ozenermurat Bir yılı aşkın bir videoya atılan yoruma dahi cevap verdiğiniz için teşekkürler. İyi günler diliyorum.
türkiyede vakıf vs almanya videosu geldi mi ????
O-hoo, gelmez mi. Eskidi bile. 🙂
Merhaba video tam anlamıyla diğer çekilenler den çok çok daha iyi olmuş. Bir danışman firmayla görüşmüştüm. Bloke hesapta o kadar paraya gerek yok demişlerdi. Vakıf üniversiteleri olduğu için mi dedi gerçekten anlayamadım bunu öğreneceğim. Bir önceki videonuza gerçekten çok bilgilendirici. İngilizce ve Almancam yok. Master yapmak veayni zamanda iş bulmak için Almancayi öğrenmeyi düşünüyordum. Ama daad.de sitesine baktığında kendi alanimda hep İngilizce eğitim verildiğini ve bunu belgeleyen sertifikayi istemişler. Bu benim için baya bi üzücü oldu. Her iki dili de öğrenmek gerçekten çok zor olacak. Bu konuda önerileriniz neler ? Ayrıca mini job olarak nasıl işler de çalışabiliriz? Burs imkanından nasıl yararlanabiliriz? Bu konularda da video cekecek misiniz?
Videolariniz bana cok faydali geliyor cok tesekkurler.Birkac sorum olacakti hesaptaki para euro olmak zorunda mi dolar yada o miktar tl olmasi sıkıntı olusturur mu,birde tek kisi 3cocuguyla gelemez mi ozaman ne kadar istediklerini biliyor musunuz.Cok oldum kusura bakmayin🤭
Estağfurullah. Para Alman bankasına yatırılacağı için yerel para biriminde yani Euro olmalı. Çocuk ya da eş konusunda hiç bilgim yok, yanlış yönlendirmek istemem.
hocam merhaba ilk ogretim matematik okuyorum almnya da mimarlik okumak icin ne yapmam lazim
Merhaba Hüseyin. Maalesef lisans konularına hakim değilim.
Murat bey merhaba bir sorum olacaktı benim almanyada akrabalarım var onlar bana sponsor olurlarsa bloke hesap açmama gerek kalmıyor doğru mudur ?
Doğrudur. Şanslısınız :)
@@ozenermurat teşekkür ederim
@@ozenermurat 2019 ocak ayında akrabam davetiye ile sponsor olacağını söyledi ben (refakatçi) ve %94 engelli olan ananem vizeye başvurduk Red cevabı aldık. Herhangi bir para göstermedik. Tüm başvuru sürecini kendi başıma yapmaya çalıştım. Almanca belgem yok. Amerikan kültür den aldığım B1 İngilizce sertifikam var sadece. Red sebebi olarak da akraba olduğumuzu kanıtlayamamışız öz teyzemin kızı orada memur olarak çalıştığı ve sponsor o olduğu halde. Şimdi tekrar araştırmalar yapıyorum. Bu sefer kafaya koydum ve geleceğim oraya. Videolarınızı izlemeye başladım. Sorularım olursa önce yorumlardan bakacağım sorulmamış ise ben soracağım. Çok detaylı ve güzel bir anlayışınız var. Cidden çok beğendim. Saygılarımla emeğinize sağlık.
Murat bey merhabalar,
Uniassistle ilgili bir sorun yaşıyorum yardımcı olur musunuz ?
Sorun şöyle; Ben eylül döneminde yani winter semstere başvurmak istiyorum münih üniversitesine ( münihe kendi portalından başvurulması gerektiğini biliyorum) sadece uniassistten VPD ihtiyacım var, fakat münih e tıkladığımda summer semester sadece çıkıyor winter semester çıkmıyor nasıl yapmalıyım ?
Ben UniAssist sitesini hiç kullanmadım. Bilgim yok maalesef.
Abi Almanya'da tıp için yatay geçiş konusunu da araştırır mısınız lütfen?En güvenli bölge hangisidir?Tıp okurken orada bize yurt çıkma olasılığı nedir ve güvenli midir oranın yurtları? Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba üniversitelerin harçlarına bakarken şöyle bir şey dikkatimi çekti EU ülkelerinden olmayanlar için fiyat bir sömester için 1,500 euroya kadar çıkabiliyor :(
Hayatın adil olduğunu kimse söyleyemez 🤷🏻♂️🙂
Vize kabulu icin gereken parayi bloke etmek zorunlu muydu, birkaç sene önce bloke seçeneğinin yanında tr bankalarındaki mevcutlarimizi da gosterebiliyorduk da
Ben 2013'de Almanya'ya yüksek lisansa geldim ve o zamandan beri ulusal vize için T.C. vatandaşlarından bloke hesap isteniyor. Sen Schengen vizesi ile karıştırıyor olabilir misin?
harıkasınız sızın evın kırası ne kadar? + bu masrafları çıkarmak için çalışma şartları ücretler nötr yapabilir miyiz kur aşırı yüksek cünkü..
Bilgilendirmen için çok teşekkür ederim. Bundan sonra da merakla bekleyeceğim videoların devamını... Bankaya yatırdığımız 10.332 euro sabit hep duracak mı, yoksa sadece göstermelik sonradan o parayı kullanabilecek miyiz ?
Yatırdığın o paranın her ay 1/12'si serbest kalıyor, gidip çekip harcayabiliyorsun bankadan.
@@ozenermurat abi almanyada üniversite okumak için bloke hesabıma 10 k euro attıktan sonra o parayı harcamadan sadece part time bir işte çalısarak masraflarımı ordan karsılamak istiyorum yani paramı harcamadan 3 yıl boyunca o para bloke hesabımda dursa oluyor mu ? yoksa 3 yıllık kesin 30 k euro mu atmamız gerekiyor
@@huseyinozbunar6288 Seni anlıyorum ama o paranın tek bir kuruşuna dahi dokunmayacağım ısrarı uygulanabilir değil bence. Hemen iş bulabilecek misin bakalım, hadi buldun, derslerinden çalışmaya vakit kalacak mı. İlk başta o paranın bir kısmı kesin harcanır, bunu göz önünde bulundurarak gel. Ha sonra çalışır yerine koyarsan, o ayrı. Ama gerçekçi olmak lazım. Hem yurtdışına gideceğim, hem okuyacağım, hem çalışacağım... Evdeki hesap çarşıya uymayabilir. Bunu bilerek gel.
@@ozenermurat Kral şimdi Almanya'daki bir üniversiteden kabul alıp hem part time çalışarak hemde hesabımızdaki 10k euroyla sıkıntı çekmeden yaşayabilir miyiz 4 yıl. (İş bulabildiğimiz senaryo üzerinden sordum).
@@nosystemissafe9201 4 yıl mı? Lisans okumak için mi soruyorsun? Lisans için şartları bilmiyorum. Seni anlıyorum kardeşim ama diyelim ki iş bulamadın veya buldun ama parası yetmiyor veya okulla beraber yürütemiyorsun, bu durumda bir "B" planının olması lazım. Evdeki hesap çarşıya uymayabilir.
Merhaba, anneannem Almanya’da yaşıyor tüm masraflarımı karşılayacağını belgelerse , yinede bloke hesap açmak zorunlumu teşekkür ederim
Evet, annanenizin gelirini belgelemesi lazım. O zaman sizin sponsorunuz olabilir. Hesap açmaya gerek kalmaz. Sponsorluk videosunda daha detaylı anlatıyorum.
@@ozenermurat çok teşekkür ederim 🙏🏻
Bir şey sorucam vize alırken hesapta olan parayı emanet alıp kullanarak geri sahibine versek sıkıntı olurmu
Parayı 12 ay boyunca bloke ediyorsun. Bu yüzden adı bloke hesap. Kısa süreli emanet para ile olmaz o iş. Ama 2 sene sonra ödemeye başlamalı kredi tarzı bir para bulursan, o zaman tamam. Ya da bunun yerine Almanya'da bir tanıdığın varsa, sana sponsor olmalarını rica edebilirsin. Böylece hiç para yatırmana gerek kalmaz. Şu videoya bir göz at istersen; ruclips.net/video/8rS3K4vBMpY/видео.html
@@ozenermurat her şey tamm ama para konusunda sıkıntı var peki burs felan devlet tarafından her hangi bir yardım oomazmi imkanı olmayanlar için
Abi 10 bin eura nerden baksan şimdi 190 bine geliyor
@@ahmet4158 Türk devletini bilmiyorum ama Alman devletinin doğrudan bir desteği yok maalesef.
@@ozenermurat peki abi bir şey diyecem almayaya gelsek cevimizde çok sınırlı bir para olsa ve sporsor desteğiyle gelsek çalışma imkanımız varmı rahat rahat ve çalışırsak her halde rahat geciniriz diye düşünüyorum
benim merak ettiğim konu çalışma iznimiz olduğu zaman kendi geçimimizi sağlayabiliyor muyuz haftalık 20 saat çalışmayla?
Evet, ucu ucuna geçinebilirsin. Ama buna güvenip bir maceraya atılınır mı, orası muamma. İşi hemen bulamayabilirsin ya da okulla yürütmekte yer yer zorlanabilirsin. O yüzden bir B planın olsun.
@@ozenermurat vay be cevap beklemiyordum eski bir video olduğu için. sizi bulmuşken ukrayna rusya savaşının avrupaya almanyaya etkileri oldu mu ekonomik sosyolojik anlamda bununla ilgili bir video çekerseniz çok iyi olur yanıt için de çok teşekkür ediyorum :)
Merhabalar ben işletme üzerinden yüksek lisans yapmak istiyorum Almanya’da fakat evliyim, kendim kabul gördüğüm zaman eşimde benimle beraber gelip yanımda kalıp orada çalışma iznine erişebilme imkanı varsa bunu nasıl yapabiliriz. Yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler şimdiden🙏
O zaman size iki güzel haber vereyim; siz öğrenci olduğunuz zaman, eşinizi de yanınızda getirebiliyorsunuz. Sizin yarı zamanlı, eşinizin tam zamanlı çalışma izni oluyor.
Çok teşekkür ederim çok sevindim🙏☺️
@@ozenermurat peki ikimiz içinde ayrı ayrı 10000 euro para bloke etmek durumunda mıyız
@@mehmett96 Hayır, değilsiniz. Öğrenciyken eşi Almanya'ya getirmek başlıklı videoyu seyrettiniz mi? Orada daha detaylı anlatıyorum.
@@ozenermurat şimdi başlamıştım videosuna sırada o var teşekkür ederim. Baya rahatsız edeceğim sizi şimdiden özür diler teşekkür ederim :)
10000 Euro 100000 lira para ediyor bu parayı hesapta göstermeden nasıl yüksek lisans yapabiliriz? Bilgilendirme için çok teşekkürler 🌞
Rica ederim. Şu anda kanaldaki son video bu sorduğun soru ile ilgili. Garantörlük ve sponsorluk.
Hocam Merhabalar ;Elektrik-Elektronik Mühendisliğini kazandım, sayısal sıralamam 27K okulu dondurdum, şuan B1 kurunun, yarısındayım muhtemelen nisan ayında b1 tamamlayacağım, sizce başvursam şartlı kabul alma şansım yüzde kaçtır ?
Göko sen lisans eğitiminden bahsediyorsun ama ben o konuya hakim değilim. Oku, bitir, yüksek lisans için konuşalım ilerde ;)
@@ozenermurat hocam tşk ler lisans için bilgi alacaktım, selamlar
Merhaba yardımcı olursanız çok sevinirim. Vize randevuma sadece 10 gün kaldı o yüzden biraz acil bir durum söz konusu. Konsolosluğa sunmam gereken sağlık sigortası, Erasmus'a giderken Türkiye'den aldığımız özel eğitim seyahat sağlık sigortası gibi bir sigorta çıkartmamız yeterli olmuyor mu? Yoksa almanya'da ki bir özel sağlık sigortası (mawista gibi) almam mı gerekiyor? Zorunlu ddevlet sigortasını Almanya'ya gittiğimde yaptırmayı düşünüyorum ama bu durum vize almamda sorun yaşatır mı? Acil yardımlarınızı rica ederim. Şimdiden teşekkür.
Seyahat sağlık sigortası alıyorsun ve vizeni çıkarmaya öyle gidiyorsun. 25 yaşına henüz girmediysen AT-11 belgesi de işini görür (bedavaya). Yaşın 25+ ise Almanya'ya geldiğinde öğrenci sigortası yaptıracaksın. Okulun kayıt ofisi seni yönlendirir, onun için endişe etme. Bol şans.
@@ozenermurat Bu arada ilk mail atarken belirtmemisim yüksek lisans için ulusal vizeye başvuruyorum. Belirttiğiniz üzere bu seyahat sağlık sigortasını Türkiye'deki bir seyahat saglik sigortasi acentasından da abiliyor muyum(vize başvurusunda teslim etmek için) ? Yoksa Almanya'da özel veya devlet sigortalarından birine kayıt yaptırmak zorunda mıyım çok fazla bilgi kirliliği var çünkü. Tekrar teşekkür ederim :))
@@gok7605 Sen de haklısın. Türkiye'den vize başvurusunda bulunurken (3 aylık) bildiğimiz seyahat sağlık sigortan olacak. 3 aylık bir vize ile geleceksin buraya. Almanya'ya vardıktan sonra oturum kartına başvuracaksın. O zaman orada gidip devlet sigortasını başlatman gerekecek. Bunları şimdiden öğrenmene gerek yok aslında, üniversitenin kayıt ofisi seni yönlendirecek.
@@ozenermurat Murat Bey Tekrar Merhaba Bir konu hakkında acil görüşlerinizi rica ederim. Şimdi şöyle bir durum var anladığım kadarıyla Almanya'ya gittiğimde zorunlu öğrenci sigortam başlayana kadar seyahat saglik sigortasi yeterli oluyor vize icin. Ancak benim gitmek istediğim günü 1 ekim diye gösterdim. Şuan için herhwngi bir Alman sigorta şirk3tinden saglik sigortam olmadigi icin 1 Ekimde de Almanya'da olacagim icin bir sorun olur mu vize alırken? Çünkü almanyaya gidecegim gün ile, kabul mektubumda zorunlu saglik sigortamin başlaması gereken gün aynı gün. Konsolosluk buna takılır mı sizce? Biraz fazla yordum sizi kusura bakmayın ama panik oldum vize süreci yaklaştıkça 😅
@@gok7605 O kadar heyecanla yazmışsın ki soruyu, soru anlaşılmıyor. Soruyu anlamadım. Öyle ya da böyle seyahat sağlık sigortan uçağının kalkacağı günden bir gün önce başlasın, yeter. Almanya'daki sigortayı unut. Onu gidince düşünürsün.
Murat özener hocam yardimci olursaniz cok memnun olurum bu sene universiteye gecicem 6 ay sonra orda okumayi düşünüyorum dil bilmiyorum suan universiteye hazirlaniyorum zamanim da yok dile oradaki universitelerden dil egitimi alip sonra egitime devam etmek icin başvuru yapip kabul alabilirmiyim
Ve bu üniversite sinavina kadar önceden baßka birşey apmam gerekiyormu yoksa sadece sinav sonucunu mu beklemeliyim ...
- Teşekürler hocam .
Emrecim, lisans eğitimi konusunda bilgim yok. Ben yüksek lisans deneyimlerimi anlatıyorum. Üniversite sınavında bol şans.
Merhabalar öncelikle çok güzel anlatımınız için sizi tebrik ediyorum. Bloke hesap açarken yüksek lisans iki yıl olduğuna göre sadece bir yıllık masrafı bloke etmek yeterli oluyor mu?
Yeterki olur. Hesabında yeterli para olup olmadığını Alman Elçiliği'ne vize başvurusu yaptığında bakıyorlar, bir de Almanya'ya gelince ilk 3 ay içerisinde oturum iznine başvuruyorsun, orada bakıyorlar. Sonra sana eğitim süren boyunca geçerli olacak uzunlukta oturum izni veriyorlar. En azından benim durumumda böyle oldu. Bir senelik para bloke ediyorsun bankaya, fakat oturum iznin 2 yıllık olabiliyor. Ama iki yıl sonra oturum iznini tekrar uzatmaya gittiğinde yine kaç paran olduğuna bakarlar.
Evli kişiler eşleriyle gidebilirmi.kabul ediliyorlarmı yüksek lisans için?
Merhaba Özkan. Evet, gelebilirler. Bu kesin bilgi ancak nasıl gelebilirler diye sorma çünkü ben de tam olarak bilmiyorum. Araştırmaya devam. :)
Teşekkür ederim abi.
Çok açıklayıcı bir video olmuş, Teşşekürler. Sizden ricam bu oturum uzatma konusunu biraz açabilir misiniz? Mesela oturum uzatırken yine bankada 10000 € göstermek gerekli mi?
Her uzatmada 10.000 değil ama evet, yine hesap dökümünü götürüp, paranın olduğunu göstermen gerekiyor. Örneğin 5000 € varsa 6 aylık uzatma verirler, gibi..
Merhaba, Almanya'da öğrencilerin part time olarak rahatlıkla çalışabileceğine dair çokça bilgi mevcut. Bu konu hakkında bilginiz var mı acaba?
Merhaba Betül. Doğru duymuşsun. Öğrenciler bir yıl içerisinde 120 tam gün ya da 240 yarım gün çalışabiliyorlar. 450 Euro'ya kadar olan aylık gelir de vergiden muaf tutuluyor. Buna Almanya'da "mini-job" deniyor.
@@ozenermurat Anladım çok teşekkür ederim.
Yüksek lisans içinde 25 yaşına kadar AT 11 belgesi geçerli değil mi
Şimdi siz sorunca emin olamadım ve internetten baktım, öyleymiş. Haklısınız, sadece lisans değil, yüksek lisans öğrencileri için de AT-11 belgesi geçerli ve kullanılabiliyor. Teşekkür ederim uyarınız için.
Abi berber masrafını dahi yazmışsın Allah aşkına ne gerek vardı berbere gitmeye.
;)
master yaparken çalışma izni alıp çalışabiliyor muyum?
Öğrenciler yarı zamanlı olarak çalışabiliyorlar, orada sorun yok. Ancak, yabancı uyruklu olarak okulu bitirmeden ayrılayım, tam zamanlı olarak çalışmaya başlayayım diyemiyorsunuz. Önce okul bitecek, sonra tam zamanlı çalışma izni diyorlar.
Merhabalar, epey olmuş video yayınlanalı ama bir şey sormak istiyorum. Bahsettiğiniz bloke 10K euro için Almanya'da yaşayan garantör ile by pass etme gibi bir imkan var mı?
Sonraki videolarda gayet net açıklamışsın, acele etmişim yazmak için, teşekkürler
Evet, öyle olmuş :)
Kabul aldıktan sonra geçim sağlamak adına yapılan bloke hesap zorunlu anladığım kadarıyla peki o para elimizde yoksa napıcaz çünkü yok şimdi düşünüyorum da neredeyse 100.000₺ yapıyor
🤷🏻♂️ hayat adil değil.
@@ozenermurat bunu geç anladım
@@elifbeyza2786 Enseyi karartma. DAAD-TEV bursuna başvurabilirsin, Almanya'dan sponsor ya da bir kısmet bulabilirsin. Ha, bana sorarsan bunları bulmak, 100 bin lirayı bulmaktan daha zor. Ben 2013'de geldim, Euro kuru 2.72 idi. Babam kredi çekti, benim de biraz birikmişim vardı. Almanya'ya geldikten sonra da KYK'dan kredi aldım. 2 sene zaten çarçabuk geçiyor.
@@ozenermurat iş vizesi gibi bir şey varmış o konu hakkında bir şey biliyor musunuz ? En azından çalışıp para biriktirip sonra yüksek lisans yapma olasılığı varsa değerlendiriyim 😅
@@elifbeyza2786 Pandemiden önce konuşuluyordu o iş vizesi konusu ama sonra ne oldu, hiç bilmiyorum.
Artık hayal oldu bu kur seviyesiyle...
Eğer kafaya koyduysan, elbet bir gün olur. Lisans olmazsa master, master olmazsa doktora...
@@ozenermurat doktorayı Türkiye'de bitirmek üzereyim maalesef...Almanya'da kalmak için tekrar yüksek lisans olabilir belki
ben öğretmenim. at 11 kapsamında oluyorumdur o zaman değil mi?
Özlem Öğretmenim, devlet memurları AT11 belgesi alabilirler. İstifa edip Almanya'ya taşındığınızda bir sorun çıkar mı, bilemiyorum.
@@ozenermurat yüksek lisans için gelmeyi düşünüyorum. sonrasında Türkiye'ye dönmeyi planlıyorum.
İnsanlarla anlaşma durumu nasıl oldu? İlk gittiğinde kendini yalnız hissetmiş miydin?
Şanslıydım o konuda. İlk Almanya'ya geldiğimde bugün hala görüştüğüm arkadaşlarımla tanışıp kaynaşmıştım. Derste, sınıfta, kampüste, kulüpte tanışmak çok daha kolay oluyor. Esas fiziksel yalnızlaşmayı master sonrası Berlin'e taşındığımda yaşamıştım.
Bilgiler için teşekkürler . Master yapmak isterim. Üniversitem mavi diploma veren üniversiteler içindedir. Almanya üniversiteleri bunu kabul eder mi yoksa ingilizce yeterlilik belgeleri (eilts,toefl vb) onun yerine zorunlu mu?. Bunun için detaylı bilgi verebilirmisiniz.? Çok aydınlatıcı olur.
Merhaba Rodi. Mavi diplomanın ne olduğunu bilmiyorum, Google'dan baktım hemen. Evet, tabi ki kabul ederler. Dil şartı için başvuracağın bölümlerin kriterlerine bakmak lazım. Sen, %100 yabancı dilde eğitim veren bir üniversiteden mi mezunsun?
@@ozenermurat Evet %100 ingilizce olarak inşaat mühendisliğini bitirmek üzereyim. Üniversite de Uluslararası Kıbrıs Üniversitesidir. Ve Daad dediğiniz gibi alanım için baktım net birsey bulamadım. İlan sayısı çok ancak inşaatla ilgili değildir. Elektrik ve makine ağırlıklıdır. Bunun anlamı nedir tam olarak?
@@rodibasak6835 Civil Engineering olarak yap aramanı. Diğer mühendislikler çıkmasın önüne.
@@ozenermurat dediğiniz şekilde yapmama rağmen, kayda değer birsey çıkmamıştır. Master degree, only english, engeenering, sonra Civil engeenering şeklinde ekleme yaptım. İsterseniz siz deneyin kendi tarafınızdan. Farklı birsey çıkarsa beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
merhaba yüksek lisans için yaş sınırı varmı acaba ?
Hayır bir yaş sınırı yok.
Çok teşekkürler süper anlatım. iki sorum var, 1) Oraya geldiğimizde hem okuyup hem çalışabilir miyiz part-time, para kazanmak için, çünkü bu bi zorundalık maddi durumdan ötürü.. 2) başlangıçta verilen 10k euro yerine Almanyadan birisini kefil gösterme muhabbeti duydum böyle bi şey var mı? veya başka nasıl halledilebilir bu çünkü o kadar nakit paramız yok kredi falan çekip oraya yatırılabilir mi? Tekrar teşekkürler...
Onu da ben cevaplayayım. 1- Hazırlık sınıfında değilseniz. Normal senenizde haftada 20 saat çalışabiliyorsunuz. 2- Tanıdık birisi varsa size sponsor olduğunu gösterebilir ve banka hesabınıza o parayı yatırmanıza gerek kalmaz. Ancak şöyle bir durum var bir sıkıntı olduğunda aileniz para gönderemediğinde falan o giderleri sponsor olan kişi karşılamak durumunda. Yani diyelim ki paranız yok o kişi de para vermem derse zor durumda kalacaksınız.
1 Ben ileri seviye cince ve ingilizce biliyorum .Yuksek lisans a basvurup vize almam icin Almanca sart mi ?
2 Pandemi doneminde yuksek linsan yapmak istiyenler vize veriliyor mu
Ben bu soruyu diğer videonun altında cevaplamamış mıydım?
Görmemişim Kusura bakmayın .. Teşekkürler ✌️✌️
Faydalı içeriğiniz için teşekkürler. Türkiye'de lisans eğitimini %100 İngilizce almış bir kişi için yüksek lisans başvurusunda yinede sınav sonucu ile dil bildiğini belgelemesi gerekiyor mu?
Teşekkür ederim Eylül. Bunda benim görüşüm değil, başvuracağın programın beklentisi önemli. Açıp bakmak lazım, ne istiyor diye. Bir üniversitenin A bölümü istemez, B bölümü isteyebilir. Bu da mümkün. Tek tek açıp bakmak lazım.
çok bilgilendirici bir video teşekkür ederiz :) fakat bir sorum olacak, diyelim ki kabul aldık ve bloke hesabı karşılayamıyoruz ama bunun yerine bursa başvurduk ve bursumuz eğitim masraflarımızı karşılıyor, günlük yaşam masraflarımızı karşılamıyor olsun. vize görüşmesinde bu konuda sıkıntı yaşar mıyız?
Maalesef sorunun cevabını bilmiyorum. Tahminimi soruyorsan; burs aldığın kurumdan alacağın bir yazıyı elçiliğe verirsen, bir sorun çıkartmazlar diye tahmin ediyorum. Ama burs miktarı çok düşükse, örneğin KYK'nın verdiği burs gibi, o durumda kabul etmezler bence. En doğru bilgiyi elçilikten alırsın tabi.
@@ozenermurat çok teşekkür ediyorum
Selam Gülce. Konsolosluk eğitim masrafı, günlük masraf diye bir ayrım yapmıyor. Sadece 861 euroyu takıyorlar, gerisi ile ilgilenmiyorlar.
Kazandığın burs miktarı 861 euro değil de daha az bir rakam ise ikisinin farkını alıp 12 ile çarpıyorsun, çıkan rakamı bloke hesabında göstermek zorundasın.
Örnek: 300 euro burs aldın. 860-300 = 560 560x12 = 6720 euro göstermek zorundasın. Ancak şöyle bir şey olabilir, akrabanın evinde yaşayacağını kanıtlarsın, o zaman çok büyük bir miktar daha düşerler.
@@ThePositiev3x o kadar yardımcı oldunuz ki bu cevap ile çok teşekkür ederim gerçekten..
@@gulcecanka9152 Ne demek rica ederim.
Murat Hocam merhabalar, aklıma takılan bir soruyu sizlere sormak istiyorum , bloke hesap ücretini 1 yıl üzerinden hesapladınız, bende özellikle staj programlarıyla beraber olan 4 yarı yıllık mühendislik alanı yüksek lisans programlarıyla ilgileniyorum. Bloke hesap ücretini her sene banka hesabımızda göstermekle yükümlü müyüz ? 2 yarıyıl yani ilk sene için 10.*** Euro parayı gösterdim, kalan yıl içinde gösterecek miyim ? Ek olarak yüksek lisans bitiminde bize sağlayacakları iş arama vizesi ve oturum izni alırken de bu ücreti yıl üzerinden yeniden mi göstereceğiz ? Şimdiden teşekkür ediyorum, iyi çalışmalar ve iyi günler dilerim.
Almanya'ya 3 aylık bir eğitim vizesiyle geliyorsun, geldikten sonra oturum iznine başvuruyorsun. (Merak etme, okulun ilgili birimi seni yönlendirecek) İlk oturum izni görüşmesinde bankada bir yıllık paran olsa da programın iki yıllık olduğu için iki yıllık oturum izni verecekler. Ama ondan sonraki uzatmalar biraz parana göre, biraz görevlinin takdirine göre oluyor. Örneğin benim okulum yarım dönem uzadı diyerek oturum izni yenileme görüşmesine gittiğinde uzatmasına uzatırlar ama hesap dökümünü de görmek isterler. Makul bir miktar para yatırmak gerekir.
@@ozenermurat Çok çok teşekkür ediyorum Murat Hocam, sağolun.
Dil kursuna gelindiğinde de o yurtlarda kalınabiliyor mu Murat Bey? Örneğil 6 aylık bir dil kursu ücreti ne kadar?
Dil Kurslari 200 350 Euro arasi
Aylik gecim de 300 _400 Euro ara
Kiralar en az 500 den 750 1000 dusuneceksiniz
@@eroleryurek5082 teşekkür ederim
yurtlar ücretli mi
Ücretli.
@@ozenermurat ortalama devlet yurdu ücreti ne kadar ve yurt dışından gelen öğrencilere çıkma ihtimali ne kadar
@@gokyuzu571 Şehirden şehre, büyüklüğüne göre çok değişir. Kabaca 200 - 500 € arası gibi düşünebilirsin. Ilmenau'da (benim okuduğum yer) yurtdışından gelen yabancı öğrencilere öncelik tanınıyordu ve yurdu garanti ediyorlardı. Öte yandan Berlin gibi büyük şehirlerde yurt çıkması piyango gibi bir şey. İş oraya kalsın. Hallolur bir şekilde. ;)
@@ozenermurat sizin okuduğunuz üniversiteyi önerir misiniz? Tıp fakultesi okumak için almanya'ya gelmek istiyorum fakat aileden destek alamayacağım. Yurt ve part time iş kolay bulabilmem için öneride bulunursanız çook sevinrim
@@gokyuzu571 Sevgili Gökyüzü, Türkiye'den Almanya'ya lisans ile yüksek lisans başvuruları çok farklı. Ben lisans başvurularını hiç anlamıyorum. Bir gün yüksek lisansa gelmek istersen, o zaman sana yardım edebilirim.
100 bin TL yi bloke ediyor bir zahmet egitim ücreti olmasın az bir tutar degil
10k euro çok bir şey deil onlar için biz rezaletiz o ayrı konu
Abi o parayı, zor duruma düşme diye istiyorlar. Sonuçta kendin harcayacaksın, o kadar yatırmasan da yatırsan da.
Amerikada üniversite ücretleri 20-30k dolar civarıdır. Fransada Avustralyada İngilterede bu fiyatlar 20k euro civarındadır. O yatırdığınız 100bin tl senin kiran yemeğin yol harcamanı falan kapsıyor. Üstüne bir de 200bin tl öde bakalım o zaman görürsün eğitim ücreti olmasını !! (Bilgilendirme Avrupada ücretsiz eğitim veren Polonya ve Almanya vardır bildiğim kadarıyla başka ülkelerde yok. Varsa da üni şartları iyi değildir.)
@@serhatyagc7751 almanya genelınde soyledım sen gelmıs amerıkadan bahsedıyosun adzja
Ayrıca polonya da egitim ücretsiz degil bilmişlik taslamadan önce arastır oyle yorum at
Oyyy 10.332 bin euro mu şuan 100 bin lira türk parası yapıyor bu da hayal oldu
Almanya'ya gitmek yerine Türkiye'de hangi otomobilleri satın alabilirsiniz konulu bir video çeksem kaç izlenir acaba? Ardından, "Almanya'da üç ayda kazanacağınız parayla hangi otomobillere sahip olabilirsiniz" videosu çeksem... :D
su an hangi iste calisiyorsunuz.okul bitiminde is bulma sureciniz nasil oldu.turkiyedeki saglik sigortasiyla okurken yapilan sigortanin ne gibi ayrimlari var.bu konularda da aciklama gelrse seviniriz🤗
Şu an okuduğum bölüm ile alakasız bir işte çalışıyorum. Yakında anlatacağım bunları. 25 yaş altındaki lisans öğrencileri Türkiye'de aileden sigortalı oldukları için, Almanya'da da sigortalı sayılıyorlar ve sigorta primi ödemiyorlar. Fakat 25 yaş ve üstü ödüyor.
diyelim ki türkiyede yüksek bir puan alarak iyi bir üniversitede psikoloji bölümüne yerleştik ama almancamız yeterli değil. bu sene başvurmayıp 1 sene boyunca almancamızı geliştirip testdaf sınavından vs yeterli puanı alırsak, önümüzdeki sene başvurduğumuz zaman bir önceki sene aldığımız yks puanı ve yerleştiğimiz bölümü başvurumuzda kullanabilir miyiz? yoksa tekrardan yks sınavına girmemiz gerekir mi? cevaplarsanız çok mutlu olurum.
Merhaba Nisa. Bu sorunun cevabını bilmiyorum. Lisans eğitimine giriş masterdan daha farklı ve ben detaylarına hakim değilim.
Cevap bulabildin mi?
@@ii.mahmud886 Bakmadım çünkü o alana girmek istemiyorum. Lisans programına girmek çok daha karmaşık, en azından benim için.
Merhaba cok teşekkürler video icin Ben makine mühendisliği bölümünden 3.5 ortalamayla bu dönem mezun oluyorum ama ingilizcem biraz yetersiz acaba başvuru yapsam yüksek lisansa kabul alabilirmiyim ve orda 6 ay ila 1 sene dil eğitimi alacagim desem onaylarlarmi teşekkür ederim.
3.5 çok iyi bir ortalama, şimdiden tebrik ederim mezuniyetini. Almanya'da İngilizce hazırlık sınıfı yok, o yüzden İngilizceyi Almanya'da öğreneyim teklifini kabul etmezler. Şöyle yapabilirsin; başvurularını yap, başvuruna bir dilekçe ekle, "henüz sınav sonucum yok, kayıt olmaya gelirken getireceğim" diyerek, ben öyle yapmıştım. Kabul aldıktan sonra okula kayıt olmak için 1 sene süren olacak. O sırada kendini motive de edip tamamen İngilizceye verirsin. Ama korona olmasa bile en yakın sınav tarihinin 1 ay sonraya verildiğini, sonucunun yine haftalar sonra çıktığını da unutma. Yani nasıl olsa 1 senem olur diye son dakikaya bırakma.
@@ozenermurat ben dil eğitimini yurt dışında almak istiyorum n süre zarfında önerebileceğiniz bir yer varmı ve 7 8 ayda ingilizce skorundan 6.5 almak için
@@fatihaltun9114 O zaman İngilizce konuşulan ülkelere bakmak lazım. Malta'nın daha hesaplı olduğunu duymuştum.
@@ozenermurat Merhabalar, eğer yanlış anladıysam lütfen düzeltin. İngilizce master için üniversitelere başvururken dil belgesi göstermeden sınav sonucumu kayıt olmaya gelince getireceğim diyerek okullardan kabul alınabiliyor. Daha sonra vize alıp almanyaya gelince dile odaklanıp bir sene içinde dil belgesi alıp okula kayıt yapılabiliyor sanırım. Doğru mu anlamışım? Çünkü aklımda buna benzer bir plan vardı. Ayrıca dile odaklandığım sırada part time iş bulup geçimimi de sağlayabilir miyim acaba ne dersiniz? Teşekkürler şimdiden:)
@@ahmetanlozturk1664 Selam. İlk olarak "tamam, dil belgenizi kayda gelirken getirin" izni okulun insafına kalmış bir şey. Sırf dil belgeniz hazır değil diye kabul etmeyebilirler. Ben başvuru belgelerim arasında dilekçeyle durumu izah etmiştim, kabul etmişlerdi. Türkiye'deki konsolosluktan 3 aylık öğrenci vizesi alıyorsunuz. Almanya'ya gelir gelmez de üniversitenin olduğu bölgeye bakan yabancılar dairesine başvurup o 3 aylık vizeyi oturum iznine çeviriyorsunuz. (Merak etme, okul sana bu adımlarda yardımcı oluyor, yanına deneyimli bir öğrenci bile veriyor) Dolayısıyla Almanya'ya girip de üniversiteye kaydolmadan önce öyle bir yıllık süre falan yok.
Ben Ocak ayında başvurdum, Mart ayında kabul geldi, Mayıs ayında hızlandırılmış bir aylık dil kursuna gittim (IELTS için İngiliz Kültür, Ankara), Haziran ya da Temmuz'da sınava girdim, Ağustos'ta sınav sonucumu aldım, 14 Ekim'de Almanya'daydım.
Eğer ben Haziran'da girdiğim dil sınavını geçemeseydim, o zaman tekrar girmem gerekecekti ve ben Ekim ayında dersbaşı yapamamış olacaktım. Dolayısıyla Mart'da başlayan bahar dönemine hazırlardım kendimi ve belgelerimi. O kabul belgesinin 1 yıl geçerli oluşu Almanya'ya gitmeden önce size fayda sağlıyor. (tam 12 ay mı ondan da emin değilim, kulaktan dolma bir bilgi bu) Tam cevap oldu mu?
Pampa universite yuksek lisans degilde meslek okullarına okumaya gelebilirmiyiz
Murat ağabey merhaba, bir yorumunda gördüm ki; yüksek lisansa başvururken IELTS sertifikasına sahip olmasak da alacağımızı söyleyip başvurursak, kabul edildiğimizde 1 sene içinde o belgeyi sunarsak kaydımızı tamamlayabiliyormuşuz. Ortalamam 3.22, okulum da %100 İngilizceydi. Sıkı bir çalışmayla IELTS'i 3 maksimum 4 ayda alacağımı düşünüyorum. Okullara başvururken Winter/Summer vs. seçenekler oluyor. Bunlardan hangisini seçip de belirteceğim, açıkcası bu 1 sene içinde kayıt tamamlama olayını ilk defa senden duydum. Çok iyi oldu bu benim için. Kabul edilir miyim acaba bu şekilde ve başvururken sömestr i seçme zorunluluğum yok değil mi ?
Merhaba Eralp. 3.22 gayet güzel bir ortalama, tebrik ederim. Şöyle söylemişimdir; başvuru evrakımı gönderirken bir dilekçe yazarak özetle; "Ben IELTS sınavına girdim ancak henüz sonucu elime ulaşmadı. Şu-şu tarihte sonucumun elime geçeceğini tahmin ediyorum. Geldiğinde dijital olarak ibraz edeyim müsaade ederseniz" dediğim bir dilekçe yazdım. Aramızda kalsın, başvurumu gönderdiğimde henüz IELTS sınavına bile girmemiştim. Aralık'ta başvurdum, Mart'da kabul geldi, Temmuz'da sınava girdim. Sanırım Ağustos'da sonucum açıklanmıştı. Ekim ayı ortasında Almanya'daydım. Bana gelen kabul kağıdında okul kaydına geldiğinizde sonuç belgenizi de getirin diye not düşmüşlerdi. Yani bir sene içinde sonucu gösterin diye bir şey yok. Bir de şunu gözden kaçırmamak lazım; ben dil sertifikası konusunda okuldan bir ricada bulundum, geç getireceğim dedim, okul da kabul etti, kayıt günü getir dedi. Bu herkese tanınacak kesin bir hak değil. Ama münasip şekilde istersen bence sana da tanırlar. Laf uzadı ama seni beğenirlerse dil sınav sonucuna takılmazlar. Rahat ol. Sömestr konusu sana kalmış. Soruyorlarsa istediğini seçebilirsin.
@@ozenermurat çok teşekkür ederim bu güzel ve ayrıntılı cevabınız için.
@@ozenermurat peki bir mühendis için önerdiğiniz üniversiteler nedir. Advanced Signal Processing and Communications Engineering ben bu alanda yüksek lisans yapmak istediğimden dolayı buna en uygun olarak Friedrich-Alexander Universitat (Erlangen-Nürnberg) i buldum. Bu üniversite nasıldır veya bu şehirde yaşam nasıl ? Önerir misiniz, tavsiyeleriniz nelerdir
@@eralpgolpunar7199 Coğrafyası çok güzel oraların. Bayern Almanya'nın en büyük eyaleti. Neredeyse ülkenin 1/4'ünü kaplıyor. Bu söylediğin üniversitenin öğrenci kimliği ile o coğrafyada bütün şehirlere ücretsiz seyahat edebilirsin. Okulu-bölümü falan bilmem ama tek üniversiteye başvurursan risk alırsın. Başvurabildiğin kadar çok okula başvur. Posta masrafın olur en fazla. Şansını arttırmış olursun. Ben Ilmenau'ya başvururken öyle bir yerin olduğundan bile habersizdim. İyiki de başvurmuşum. Yoksa gelemezdim Almanya'ya falan.
@@ozenermurat peki Murat abi çok sağol, ben baya baya araştırmaya ve not etmeye başladım. başvurmadan önce pasaport süresinin bir önemi var mı ? Benim şimdi yeşil pasaportum var ama süresi eylülün sonunda bitiyor. Başvurmadan önce süresini uzatmama vs. gerek var mı ? Ve vizeyi onay aldıktan sonra mı hallediyoruz ?
Merhabalar Murat Bey, 2 konu hakkında soru sorabilir miyim size?
İlk olarak master sonrası Almanya'da kalmamız için verilen süre 1 yıl mıdır?
2. olarak da eşimiz ile birlikte gelebiliyor muyuz master için?
Çok teşekkürler şimdiden :)
Merhaba. Master sonrası 18 ay iş arama izni veriliyor. İkinci soru hakkında net bilgim yok ama ben hiç karşılaşmadım.
En kötü ihtimalle aile birleşimi yaparsın gibi?
gitsek bi dert kalsak bi dert..
Hangi taraf daha ağır basıyor? 10 yıl sonra kendini nerede görüyorsun?
❤Özel yurtların özellikleri ve fiyatlari nasıl acaba
Merhaba Songül. Hiç özel yurt ile işim olmadı ama en az 100 ilâ 150 € kadar daha pahalı olacağını düşünüyorum. Neden özel yurt? Üniversitenin yurdunda yer bulamazsan diye mi?
@@ozenermurat odaya ait banyo ve mini mutfak alani vardır diye 😊
Çok detaylı ve çok faydalı bir video olmuş. Teşekkürler harika bilgileriniz için 🤗