Türkiye'nin En Pahalı Okuluna Geldim(Fiyatı İnanılmaz)🇹🇷

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 янв 2025

Комментарии •

  • @GokyM
    @GokyM Месяц назад +7

    Güzel bir video ama biraz yüzeysel olmuş. Sabancı'ya gitmeyi planlayan veya merak eden arkadaşlar için kendi fikirlerimi, avantajları ve dezavantajları yazmak isterim.
    1) Hazırlık:
    Ben de videodaki arkadaşlar gibi yarım dönem hazırlık okumuştum. YKS'den sonra hem kafayı toparlanma hem de sosyalleşme açısından iyi oluyor. Ancak İngilizce temeliniz iyi değilse Sabancı'da hazırlıkta sıkı çalışmanız gerekecek çünkü hazırlıkta çalışmadığı için bir buçuk veya iki yıl hazırlık okuyan arkadaşlar var.
    2) Freshman Year (Birinci Sınıf):
    Birinci sınıfın amacı bölümler hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlamak, kendinizi keşfetmek ve bakış açınızı genişletecek dersler almak. 1. Sınıf dersleri sayesinde herhangi bir ITU, ODTU, BOUN öğrencisinden ayrılabiliyorsunuz. 1. Sınıfta TLL (Türk Dili ve Edebiyatı) dersini lise edebiyat gibi düşünmeyin, her hafta dönemle ilgili bir eser okuyorsunuz ve bu eserle ilgili derste hocayla tartışıyorsunuz, alt metin arama ve mesajı yakalama gibi özellikler kazanıyorsunuz. HIST(Tarih) Osmanlı Modernleşmeden günümüz Türkiye'sine kadar 191 ve 192 kodlu dersler olarak alıyorsunuz, TLL ile konular paralel gidiyor ve yine TLL gibi lisede gördüğünüz tarihten daha farklı bir anlatı çıkıyor karşınıza, daha objektif bir tarih dersi görüyorsunuz ve her hafta sizden okuma yapmanız bekleniyor ama dönemin %90'ı bu okumları yapmıyor. SPS dersi ise benim favorim, SPS dersinde insanlığın başlangıcından Homo Erectus'ların Homo Sapiens'e evrilmesinden Soğuk savaşa kadar insanlık için dönüm noktalarını, siyasi ve ticari değişimleri görüyorusunuz. Ek olarak SPS'te harita yorumlama kritik okuma gibi yeteneklerde katıyor yani gerçekten benim için ufuk açıcı bir ders. Calculus I-II her okulda olduğu klasik Calculus görüyorsunuz ve iki haftada bir Recitation (Tekrar dersleri konuyu pekiştirmek için) quiz oluyoruz. NS (Natural Science) dersi ise 7 hafta Fizik 7 Hafta biyoloji olarak karşımıza çıkıyor, sayısalcılar baya rahat ediyor altyapı olduğu için ancak eşit ağırlıkçı arkadaşlar ekstra çalışması gerekiyor çünkü çoğunlukla AYT Fen veya yeni bir konu oluyor. IF100 (Algoritmik Düşünme ve Problem Çözme) 1. Sınıf 1. Dönemde alıyorsunuz benim diğer bir favorim ve bene çağımız için baya gerekli bir ders keşke liselerde de verilse. Python temelleri öğreniyorsunuz ve bu öğrendiğiniz konularla size verilen problemleri çözmeye çalışıyorsunuz, algoritmik düşünmeyi öğreniyorsunuz.
    3) Yurt Dışı Bağlantıları, Hocalar, Okul Fiyatı, Değer mi ve Karşılığını Kaç Yılda Alırsın ?:
    Okulda dünyanın iyi okullarında Erasmus ve Exchange yapma imkanınız var tabi kriterleri de var ama sağlarsanız gidiyorsunuz, okulun direkt International Relations (Yurtdışı ile ilişkiler ofisi var) yani okulun yurt dışı bağlantıları baya iyi. Hocalar belki istisnalar vardır ama %98'i baya ilgili, soru sorsanız severek cevaplıyorlar veya proje yapmak isterseniz tavsiye ve yardımda da bulunuyorlar örneğin geçen hafta biz birkaç hocayla halı saha yapmıştık. Ek olarak hocalar Türkiye'nin belki de en kaliteli hocalarından ve yine yurt dışıyla bağlantıları baya iyi. Okul fiyatına gelecek olursak maalesef bir vakıf üniversitesi için pahalı, özellikle bir holdingin adının geçtiği bir Üniversite için... Örneğin Bilkent'te bu kadar fiyat artışı olmuyor çünkü İhsan Doğramacı'nın vasiyetinde olası bir durumda artışın holdingden karşılanması maddesi var, bizim arkadaşlarımız da bu yüzden protesto etmişlerdi çünkü biz Sabancı gibi kaliteli bir eğitim kurumunun prestijini para veya fiyat üzerinden değil eğitim ve öğrenci kalitesi ile ön plana çıkmasını isteriz önümüzdeki dönemlerde ne olacak durum göreceğiz... Değer mi? Sorusuna yanıt verecek olursam, okul Türkiye'de bulunmayan bir eğitimi size veriyor, güzel imkanlar sunuyor ancak bunları değerlendirmek veya boşa harcamak sizin elinizde. Bizim okul mezunlarından CS için örnek vermem gerekirse Meta, Google gibi şirketlerde çalışanlar da var Türkiye'de endüstriden devam eden de. Bu durum tamamen size kalmış.
    4) Kulüpler:
    Okulda kulüp çeşitliliği çok fazla. Kulüpler başkanlarının vizyonuna göre aktifliği değişiyor. Videodaki arkadaşın dediği Tea Talks with CEOs kulübünde CEO'larla karşılıklı çay içip sohbet ediyorsunuz, CEO'ların deneyimlerini ve hikayelerini dinlemek güzel oluyor. Bunun haricinde okulda direkt parti kulübü bile var RadyoSU düz parti kulübü daha detayı yok DJ eğitimi alabiliyorsunuz ilginiz varsa. MüzikUS var kendi grubunuzu kurup konser verebiliyorsunuz, bazen plak gecesi yapıyorlar bir arkadaş aktif üye bizi de çağırıyor plak gecelerine zevkli oluyor. EIK (Ekonomi ve İşletme), IES(Endüstri Mühendisleri Topluluğu) ve CSS (Computer Science Topluluğu) gibi kariyer kulüpleri de var Network genişletmek ve organizasyon becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız güzel olabilir. Benim favori kulübüm bir arkadaşımın (aktif üye) tavsiyesiyle girdiğim Family Business Club. Yeni kuruldu, girmek için aile işinizin olmasına gerek yok. Bu kulüpte aile işi olan insanlarla tanışıp, yönetim bilimleri hocalarının seminerlerini dinleyip, aile işini devam ettiren şirket sahipleriyle tanışma şansınız oluyor. Ayrıca bu kulüp yalnızca Dünyada bizim okulda ve Oxford'da var bu kulüp sayesinde Oxford'la ilişkiler başladı.
    5) Arkadaş Ortamı:
    Herkes kendi kafasında insanlarla yakın arkadaş oluyor, zamanla herkes kendi gibi olanları buluyor ancak okulda Koç'ta olduğu gibi bir kast sistemi yok daha homojen bir ortam var okul küçük ve öğrenci sayısı diğeri ünilere nazaran az olduğu için herkes neredeyse birbirini tanıyor gibi oluyor.
    6) Yurtlar, Uzaklık ve Önerir miyim?:
    Yurtlar gayet iyi, özellikle iyi anlaştığınız arkadaşlarınızla aynı odadaysanız ancak onun haricinde KYK yurtlarının imkan olarak çok üstünde. Fakat son yıllardaki zamlardan sonra çoğu isan eve geçmeyi tercih etti. Örneğin benim bir Alman arkadaş yurtta kalacağına Moda'dan arabayla gidip geliyor. Şehre uzaklık olarak ise, arkadaşlar okul İstanbul'da değil, Kocaeli'nde de değil tam arasında deri sanayinin karşısında bir noktada dolayısıyla İstanbul içerisindeyseniz bile arabanız yok ulaşım gerçekten zor ve shuttle saatleri çok aralıklı. Okulu önerir miyim? Burslu giriyorsanız kesinlikle öneririm, ancak yarı burs veya burssuz gidiyorsanız para üzerinizde baskı oluşturmayacaksa yazın, aksi takdirde bunun stresi sizi yorabilir.

    • @gezginkaya
      @gezginkaya  Месяц назад

      @@GokyM değerli düşüncelerini zaman ayırıp yazdığın için teşekkürler. insanların faydalanacağını umuyorum

    • @sserra_
      @sserra_ 19 дней назад

      Calculus fizik biyoloji derslerinde sanat ve sosyal bilimcileri çok zorluyorlar mı çok kalan oluyo mu..

    • @GokyM
      @GokyM 19 дней назад

      @@sserra_
      Merhaba, eşit ağırlıkçı veya sayısalcı şeklinde ayrılmıyor herkes aynı dersi alıyor. Sayısalcıların AYT'den altyapısı olduğu için daha rahat ediyorlar. EA'cı arkadaşlarımdan ise derslere katılıp, düzenli çalışıp ve takıldığı yerleri asistanlara veya hocaya soranların hiçbir sıkıntı yaşadığını görmedim ama iki dönem üst üste çalışmadığı için kalan da görmüştüm. Yani kısacası kişiye bağlı olan bir şey.

  • @ghasemkhosravi6754
    @ghasemkhosravi6754 Месяц назад

    Gercekten cok basarilisin tesaduffen karaima ciktin umarim hakkettigin degeri alirsin bence sonuna kadar hakediyorsun :)))

    • @gezginkaya
      @gezginkaya  Месяц назад

      değerli yorumun için çok teşekkür ederim :))

  • @berkayadventures
    @berkayadventures Месяц назад +1

    Dostuma keşfete çıktı umarım daha çok izlenirsin başarılar

    • @gezginkaya
      @gezginkaya  Месяц назад +1

      @@berkayadventures çok teşekkür ederim, elimden geldikçe işte :)

  • @euporiacx
    @euporiacx Месяц назад

    dunyanin en iyi traveltuberi olma potansiyeli oldugunu dusunuyorum bence unileri de boyle anlatmaya devam lutfen

    • @gezginkaya
      @gezginkaya  Месяц назад

      @@euporiacx seni seviyorum

  • @amerk87
    @amerk87 Месяц назад +1

    güzel video, eksiklikler var gelişirsin

    • @gezginkaya
      @gezginkaya  Месяц назад

      çok teşekkür ederim. eksikler neler acaba, sonraki videolarda geliştirmek isterim❤️

    • @talhakurtulmamis
      @talhakurtulmamis Месяц назад

      @@gezginkaya en basit şeyi bile sorman biraz tuhaf olmuş

    • @gezginkaya
      @gezginkaya  Месяц назад

      @ ne gibi dostum

  • @muratkapar0
    @muratkapar0 Месяц назад +2

    Koç bekliyoruz

    • @gezginkaya
      @gezginkaya  Месяц назад

      en hızlı şekilde inşallah. eğer koç öğrencisiysen bana insta gezgiinkaya dm atabilir misin?

  • @merthocaninmerzifonessegii
    @merthocaninmerzifonessegii 25 дней назад

    abi koç daha pahalı değil mi ya

  • @mustafamucuk3989
    @mustafamucuk3989 Месяц назад +2

    itüye de beklerim

    • @gezginkaya
      @gezginkaya  Месяц назад +1

      tabii ki. hangi kampüs?

    • @mustafamucuk3989
      @mustafamucuk3989 Месяц назад +1

      @ Ben gümüşsuyunda kalıyorum Mimalık faküktesinde okuyorum taşkışla binası o da iki yer de oldukça tarihi geçmişi olan osmanlı zamanında kampüsler dolmabahçeninin hemen üzerindeki tepede sarayı gözlemlemek ve askeri kışla ve askeri hastane olarak kullanılmış binalar. Tarihi de sevdiğin için hoşuna gider diye düşündüm

  • @yunusekincidr
    @yunusekincidr Месяц назад

    👍