Hoe ontstaat anorexia?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 июн 2022
  • Anorexia is de dodelijkste psychiatrische ziekte. Ondanks dat patiënten graatmager zijn, vinden ze zichzelf nog steeds te dik. In dit college vertelt kinderarts Annemarie van Bellegem (Amsterdam UMC) wat er precies omgaat in het hoofd van iemand met anorexia.
    Ben jij gevoelig voor of heb je een eetstoornis? Dan kan deze content triggerend werken. Meer info over eetstoornissen(zorg) vind je op www.firsteetkit.nl/.
    Meer wetenschap? Check:
    Podcast op Spotify ► open.spotify.com/show/0z2ydI7...
    Podcast op iTunes ► itunes.apple.com/nl/podcast/d...
    Onze website ► www.universiteitvannederland.nl/
    Instagram ► / universiteitnl
    Twitter ► / universiteitnl
    Facebook ► / universiteitvannederland
    Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl
    Over de Universiteit van Nederland:
    We zijn een stichting met een volledig onafhankelijke redactie. Onze missie is simpel: wetenschap is te gek en iedereen moet dat weten. Samen met de veertien universiteiten in Nederland zorgen wij dat betrouwbare wetenschappelijke kennis bij jou komt.
    Wil je reageren op onze video’s? Leuk, we horen graag van je! Wel een paar aandachtspunten om rekening mee te houden:
    - Schelden is niet toegestaan, net als kwetsende, discriminerende of racistische uitspraken.
    - Geen negatieve opmerkingen over de spreker. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen!
    - Links naar andere pagina’s, kanalen of websites zijn niet toegestaan, tenzij het wetenschappelijke artikelen of nieuwsberichten zijn.
    - Geen onwaarheden of onduidelijke berichten.

Комментарии • 123

  • @UniversiteitvanNL
    @UniversiteitvanNL  2 года назад +11

    Ben jij gevoelig voor of heb je een eetstoornis? Dan kan deze content triggerend werken. Meer info over eetstoornissen en hulp vind je op:

  • @viennak.1847
    @viennak.1847 2 года назад +113

    Zeer goede uitleg. Ik wil wel even benoemen dat ook mensen zonder ondergewicht anorexia kunnen hebben. Het belangrijkste kenmerk van de stoornis is de angst / obsessie met eten en niet het gewicht. Doordat in de media veel het beeld wordt geschetst dat alleen broodmagere mensen anorexia kunnen hebben, krijgen mensen met de stoornis vaak te laat hulp. Anorexia, zonder ondergewicht kan als nog erg gevaarlijk zijn voor iemands gezondheid. Mocht jij of iemand in je omgeving dus zo obsessief bezig zijn met eten, maar een hoger gewicht hebben, zoek als nog hulp.

  • @liquefaith
    @liquefaith 2 года назад +10

    Vind het helaas heel eenzijdig geschetst. Ik heb al an sinds mijn 10e (ik ben nu 40!) en herken mij totaal niet in het verhaal. Vind het belangrijk om het te nuanceren. Want ‘de’ anorexiapatiënt bestaat niet! Je kunt kenmerken van AN hebben in meerdere of mindere mate. Maar geen enkele patient is vergelijkbaar met een ander. Noch qua oorzaak als qua symptomatologie. Zou het op prijs hebben gesteld als werd gesteld dat het hier geschetste beeld de basic en gegeneraliseerd weergegeven ‘versie’ is maar dat het verder volkomen individueel verschilt. En zo ook moet worden benaderd om passende zorg en hulp te bieden. Zowel aan de patient zelf als aan de omgeving.

  • @Erik-xv5hu
    @Erik-xv5hu 2 года назад +82

    Wauw, wat een mooie en duidelijke uitleg. Zelf heb ik ook geworsteld met een eetstoornis en herken veel van mezelf in deze video. Bedankt hiervoor!

  • @Axel-im9it
    @Axel-im9it 2 года назад +4

    Iets om toe te voegen; mensen met anorexia hoeven niet altijd mager of dun te zijn, het kunnen ook mensen met overgewicht zijn of gewoon gemiddeld gewicht

  • @Merope4ever
    @Merope4ever 2 года назад +40

    Ik heb een keer een documentaire gezien over een kliniek waar mensen met anorexia worden behandeld. Bij die mensen zag je nog een ander effect als hun gewicht onder een bepaald niveau zakte. Dan ging hun lichaam zodanig in de overlevingsstand dat ze hun emoties nauwelijks meer voelden. De meesten vonden dat eigenlijk wel prettig, dan gingen ze zich tenslotte ook niet teveel druk maken over dingen en de tijd lijkt een soort stil te staan. Je hoeft ook geen keuzes over je leven te maken als je aan het overleven bent en als het je toch niet zoveel uitmaakt wat er met je gebeurt omdat je emoties geblokt zijn. Het moeilijke was als deze mensen weer de goede kant opgingen met hun gewicht, dan werd dat proces weer omgedraaid. Hun lichaam kwam weer uit de overlevingsstand. De emoties kwamen in volle hevigheid terug. En dan word je toch eigenlijk best wel verdrietig van de situatie en de tijd die je hebt verloren. Dat verdriet zorgt dan weer voor stress en om dat te handelen gaan ze op zoek naar controle. Dus dat veroorzaakte vaak een terugval. Dat is ook heel moeilijk om te zien.

  • @liquefaith
    @liquefaith 2 года назад +3

    Vind het helaas heel eenzijdig geschetst. Ik heb al an sinds mijn 10e (ik ben nu 40!) en herken mij totaal niet in het verhaal. Vind het belangrijk om het te nuanceren. Want ‘de’ anorexiapatiënt bestaat niet! Je kunt kenmerken van AN hebben in meerdere of mindere mate. Maar geen enkele patient is vergelijkbaar met een ander. Noch qua oorzaak als qua symptomatologie. Zou het op prijs hebben gesteld als werd gesteld dat het hier geschetste beeld de basic en gegeneraliseerd weergegeven ‘versie’ is maar dat het verder volkomen individueel verschilt. En zo ook moet worden benaderd om passende zorg en hulp te bieden. Zowel aan de patient zelf als aan de omgeving.

  • @Sonluuu
    @Sonluuu 2 года назад +12

    Heldere en duidelijke uitleg. Zij was ook destijds de arts van Emma, (voor degenen die geïnteresseerd zijn: Emma wil leven op NPO start) een hele heftige docu die me erg heeft aangegrepen over de strijd tegen anorexia.

  • @linnh940
    @linnh940 2 года назад +3

    zelf heb ik boulimia nervosa, toch ben ik blij dat ik de diagnose anorexia nooit heb gekregen. aan de ene kant lijkt dit me nog veel zwaarder

  • @FH-wl2yu
    @FH-wl2yu 2 года назад +5

    zo jammer dat het toch meer op meisjes wordt betrokken onze zoon heeft nu bijna 3 jaar anorexia en er komen steeds meer jongens bij maar ook ouderen mensen niet alleen jongeren. Maar het is perfect uitgelegd!

  • @melanierosalie
    @melanierosalie 2 года назад +7

    Mooie uitleg. Ik las ook een keer dat mensen met anorexia eigenlijk honger hebben naar iets anders bv naar liefde of acceptatie. En dat het probleem ook kan worden aangepakt door daar dus de aandacht op te leggen. Heel interessant.

  • @kleineuil
    @kleineuil 2 года назад +36

    Uitstekende uitleg! Die gelukkig niet alleen over jonge meiden gaat. Ook jonge meiden worden ouder en kunnen op een gegeven moment de oma-leeftijd bereiken. Grotendeels genezen, maar met nog steeds een kwetsbaarheid in emotioneel wat moeilijker tijden.

  • @anouk8951
    @anouk8951 2 года назад +9

    Wauw. Ik heb nog nooit zo’n goede uitlegvideo gezien. Alles komt zo overeen met hoe je het als persoon ervaart. Zeer goed gedaan!

  • @roaldmichel411
    @roaldmichel411 2 года назад +12

    Prima uitleg. Bracht mij er ook toe nog wat verder te gaan zoeken naar wat dokter van Bellegem nog meer doet. Na een aantal zaken dienaangaande gelezen en beluisterd te hebben, kan ik alleen maar zeggen: Respekt, en ga zo door Annemarie.

  • @kyralugtenburg2804
    @kyralugtenburg2804 2 года назад +2

    Prachtig uitgelegd! Zelf heb ik 5 jaar lang gevochten tegen anorexia en ik zal er nooit 100% vanaf komen. Het is belangrijk dat mensen er om je heen voor je zijn en dat ze je steunen. Jij doet hun pijn terwijl je er niks aan kunt doen, maar dit gebeurt ook zeker andersom. Echt een goede behandeling is moeilijk te vinden, maar in de meeste gevallen weet de persoon met die gedachten het het beste. Volg je gevoel en lijdt hiermee de weg naar de oplossing. Zodat jij en anderen zich beter gaan voelen. Je kunt het zo zeggen: je hebt geen Anorexia, je doet Anorexia. Zelf creëer je het stemmetje in je hoofd. Dus jij bent ook die enige die dat op kan lossen. Hulp van deskundigen en je ouders zullen altijd fijn zijn voor extra steun, maar het belangrijkste is dat je jezelf hebt en in jezelf gelooft. In de meeste gevallen zeggen mensen dat ze anorexia hebben, omdat er veel symptomen voorkomen en de deskundigen dit vaak ook zeggen.p, maar geloof mij. Er zijn heel erg weinig mensen met anorexia. Je hebt jouw eigen gedachten gecreëerd, dus jij maakt ook je koppelt ook je eigen handelingen eraan. Dit houdt niet in dat je anorexia hebt, omdat je er op dezelfde manier mee bezig bent. Je hebt je eigen eetstoornis dus je kunt het een eigen naam geven. En maak duidelijk aan deskundigen wat jij wel en niet wilt. Dit zal het proces en je leven zelf makkelijker maken! Ik geloof erin dat jij je eigen problemen kunt oplossen. Geloof dat zelf ook! 😘

  • @hilcekramer
    @hilcekramer 2 года назад +1

    Wauw heel mooi uitgelegd, ik ben nog steeds in herstel, deze video laat ik zeker even aan mijn moeder zien. Dankjewel!

  • @albertsteenbergen3375
    @albertsteenbergen3375 2 года назад +2

    Wat een mooie heldere uitleg. Ikzelf heb last gehad van depressies en ik snap het principe dat er in je hoofd verkeerde informatie rondgaat. Bijvoorbeeld niet een compliment kunnen verdragen dat je ok bent en er mag zijn vertaalt zich naar een "advies" om lekker te genieten van je bord met eten voor een persoon die lijdt aan anorexia. Alle goedbedoelde adviezen maken dat je je nog rotter gaat voelen. Bedankt voor deze video.

  • @voetgroteteen3349
    @voetgroteteen3349 2 года назад +8

    Ik wens jullie veel eigen liefde toe.

  • @Ash_Ley_1986
    @Ash_Ley_1986 2 года назад +2

    Duidelijke uitleg, bedankt!

  • @frederique1145
    @frederique1145 2 года назад +8

    ben al heel lang genezen maar dit popte op, woow wat goed uitgelegd!