Ekonomi 101: Marx'tan Keynes'e ekonomik model nasıl dönüştü? & 2008'de sistem çöktü!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 сен 2024
  • Ozan Şakar ve Irmak Akman, Kimin Ekonomisi'nin bu bölümünde küresel ekonomik sistemin bugüne nasıl geldiğini ele alıyor. Ekonomi tarihinin en büyük düşünürlerinin fikirlerine yer veren ikili, içinde bulunduğumuz ekonomik sistemin nasıl oluştuğunu ve yapısal sorunlarını değerlendiriyor.
    İyi seyirler...
    Mesele Ekonomi'ye destek olmak için:
    www.youtube.co...
    Daha fazla Mesele Ekonomi içerikleri için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz!
    Twitter'da takip etmek için: / meseleekonomi
    Spotify'dan dinlemek için: sptfy.com/mese...
    Instagram'da takip etmek için: / meseleekonomi
    Linkedin'de takip etmek için: / meseleek. .
    #ekonomi #borsa #dolar #faiz #enflasyon #petrol #altın #fed #tcmb #seçim
    Yasal Uyarı:
    Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
    Ulaşmış olduğunuz bu kanal kapsamındaki gerek sözel gerekse de grafik bilgiler ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil ve surette olursa olsun herhangi bir karar dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla toplanmıştır. Mesele Ekonomi, her an hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan işbu site kapsamı bilgiler hiçbir şekil ve surette Mesele Ekonomi RUclips kanalı herhangi bir taahhüdünü tazammun etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin gerek doğrudan gerek dolayısı ile uğrayacağı maddi ve/veya manevi zararı, kâr mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Mesele Ekonomi RUclips kanalı sorumlu tutulamayacaktır.

Комментарии • 40

  • @LEGENDSA
    @LEGENDSA 10 месяцев назад +9

    Harika programdı, üniversite günlerine döndük,unutmuşuz, hatırladık. Tarihsel süreçte sebepleriyle birlikte ele almanız ayrı iyi olmuş. Çok teşekkürler. Onur

  • @seckinkoknar7799
    @seckinkoknar7799 10 месяцев назад +3

    Çok harika bir program. Çok iyi anlamış bir uzman olduğu için çok net anlaşılır anlatıyor. Güncel çok rezil durumda böyle derinlik çok iyi oluyor

  • @recepisiklio
    @recepisiklio 10 месяцев назад +6

    Vay arkadaş! Bu kadar kısa sürede bu kadar çok şey anlatabilmek, bu kadar güzel anlatabilmek gerçekten büyük başarı. Tebrikler!
    👏👏👏👏

  • @erenkaplan618
    @erenkaplan618 10 месяцев назад +4

    Medyada Ekonomi'nin kendisinin konuşulduğu çok az Türkçe yayın var, tebrik ve teşekkür ederim.

  • @uygarkurtoglu9005
    @uygarkurtoglu9005 10 месяцев назад +1

    24 dk da 2400 yıllık ekonomi tarihi bu kadar güzel bir özetle aktarılır, keyifle dinledim, teşekkürler.

  • @arifaslandeveci9465
    @arifaslandeveci9465 10 месяцев назад +3

    Ozan bey ,süper ufuk turuydu…ufkumuzu açtın teşekkürler…Irmak Hanım sizede teşekkürler..
    Ozan bey merak ediyorum,siz Adam smith cimisiniz,yoksa keynesyen cimisiniz? Söylerseniz sevinirim…
    Bu bahsettiğiniz merkantalizm(ticaretcilik) diye çevirdiğiniz,gene üretime dayanan birşey olduğuna göre Altın ,gümüş madenlerde üretilmek durumunda olduğuna göre,biraz çelişmiyormu? Genelede yayarsak..
    Bilmem doğru ifade edebildimmi?
    Tekrar teşekkürler…selamlar..lütfen böyle doyumsuz ufuk açan söyleşilere devam edin…

    • @ozansakar
      @ozansakar 10 месяцев назад

      Programda bahsettiğimiz düşünürleri tarihsel bağlamlarında ele almalıyız; devrim niteliğindeki düşünceleri kendilerinden önceki dönemlere göre bir devrim ve yaşadıkları döneme yön veriyor. Tabii ki büyük düşünürlerin tarihin ötesine geçen etkisi mevcut; hepsinin de bugünkü dünyamızda cazip bulabileceğimiz yönleri de var. Ancak düşüncelerinin işlemediği dönemler de var. Büyük tartışmadır bilim kendinden önce gelenlerin üstüne mi bir şey inşa eder, yoksa paradigma değişimleriyle yepyeni şeyler mi söyler. Bununla beraber piyasaların kendi kendini düzenleyemediği de son 40 yıllık tarihte açık, kriz üstüne kriz yaşanıyor dünyada. Özellikle servet eşitsizliği büyük sorun. Sınıflar arası fark gittikçe açılıyor. İklim, çevre, gıda krizlerinin çözümü ne? Direkt elimizde bir cevap olmasa da en azından çözüme nasıl, hangi metodla yaklaşmalıyız. Ekonomi tarihi bu açıdan önemli, metodumuzu belirlememize yardımcı olur. Keynezyen bir model servet eşitsizliğini göz önüne almazsa bugün tek başına fazla işe yaramaz. Rehberimiz özgürlük, sosyal adalet, hakça yaşamak olmalı. Bu devlet politikasıyla sağlanacaksa çok kuvvetli ve aydınlanmış bir demokrasiye ihtiyaç var. Yöneticilerini sorgulamayan bir halk olursa bölüşümün adil olmasına da pek imkan kalmaz. Bireysel özgürlük ve devlet politikalarıyla refahın arasında bir gerilim var; ancak çözülemeyecek bir şey de değil. Tanımları da iyi yapmamız lazım, özellikle özgürlüğün. Benim bu programlardaki ana amacım aslında bir tartışma ortamına katkıda bulunmak. Sorunların çözümü için yalanlardan, mitlerden, dayanaksız inançlardan uzak; bilgi, veri ve analizle yol almamız lazım. Ancak bahsettiğim ahlak filozoflarından mutlaka öğreneceğimiz çok şey var; bilim bizi gitmek istediğimiz yere götürebilir ama önce nereye gitmek istediğimize karar vermemiz gerekir. Benim açımdan bu özgür, adil, eşitlikçi, insanların her canlıya saygı duyduğu, doğanın parçası olduğunu unutmadığı, nesillerin birbirine borcu olduğunu bildiği, toplumların hakça yaşanan bir dünyadır; savaşların olduğu, bencilce yaşanan, kimsenin kimsenin gözünün yaşına bakmadığı, hızla kirlenip tükenen bir dünya değil.

    • @ozansakar
      @ozansakar 10 месяцев назад

      İkinci sorunuzla ilgili: Merkantilizm tek yönlü ticareti savunur. Emperyal, sömürgeci, radikal milliyetçi bir düşünce sistemidir. Ortaya çıktığı dönemde Amerika kıtalarını nasıl sömürecekleri üstüneydi. Kıymetli madenler Meksika gibi ülkelerdeydi. Avrupa bunları ele geçirmeye çalışıyordu. Ya direkt el koymaya çalıştılar, ya da sömürgelere mal satarak - ama sömürgelerden veya diğer büyük uluslardan mal almayı red ederek.

    • @arifaslandeveci9465
      @arifaslandeveci9465 10 месяцев назад

      @@ozansakar ozan bey,nezaketiniz için teşekkürler.
      Bu kadar geniş anlatımla cevaplandırdınız,ne güzel diyorsunuz ancak böyle bir dünyayı görebilecekmiyiz ben sanmıyorum.
      Sizinle sohbet mutlaka çok keyiflidir,saatlerce sohbet edebilirim…değerlisiniz…var olun…sevgiler..umarım hem ülkemizde,hem dünyada aydınlık güzel günler görürüz.

  • @ufuk8311
    @ufuk8311 10 месяцев назад +4

    Değerli bilgiler için teşekkürler hocam

  • @doganozkan2231
    @doganozkan2231 10 месяцев назад +1

    Teşekkürler Ozan Şakar ve Irmak Akman

  • @cemilture-nb6ly
    @cemilture-nb6ly 10 месяцев назад +1

    Cok guzeldi, elinize saglik. Basarilarinizin devamini dilerim. Digital paralar, kredi kartlarinin kullaniminin toplumsal ekonomiye etkileri ve buyuk buhrandan cikarilmasi gereken derslere iliskin bir bolum yaparsaniz, seve seve istifade ederiz:)

  • @user-ld5xi6un8z
    @user-ld5xi6un8z 10 месяцев назад +1

    Emeğinize ve yüreğinize sağlık, süpersiniz, maşallah 🧿🧿🧿🙏❤️🙋🏼‍♂️

  • @mustafas.1322
    @mustafas.1322 10 месяцев назад +1

    Objektifi İstanbul’dan geçtiğini varsaydığım doğu-batı meridyeninin batısını ele almışsınız çok güzel, doğuyu da anlatmalı ve aslında iş hayatının, ekonominin nasıl olması gerektiği üzerine de tezlerinizi görmek isterim. Umarım izlenir. Bizim Keynes ve Smith’lerimizde tezlerini yazmaya başlarlar diye ümidim var.

    • @ozansakar
      @ozansakar 10 месяцев назад +3

      Doğuyu da kesinlikle anlatmalı, ama önce Doğu kendisini anlatmalı. Doğu, tarihinde ortaya çıkan düşünürlerini kendisi hala iyi incelemiş ve bu fikirleri dünyaya iyi anlatabilmiş değil. Belki biraz Japonya. Esas ortada bir Çin var, bir Hindistan, bir İran var - geçmişlerinde büyük bir bilgelik ve kültür taşıyan uluslar bunlar. Ama anlaşılabilir bir hale getirip dünyaya anlatamadılar. Çin, Hint ve İran dillerini bilsek belki tartışmaları daha iyi takip edebiliriz; ama bilen çok ama çok az. Bir de Latin Amerika var tabii, çok canlı tartışmaların döndüğü. Afrika da önümüzdeki on yıllarda belki kendi düşünce dünyasını daha iyi anlatabilir hale gelir.

  • @heroszeros
    @heroszeros 10 месяцев назад +1

    Bugüne kadarki kavramları aktardınız. Yarını etkilemesi beklenen fikirleri de konu olarak almanızı rica ederiz. Örnekse çevre ve eklim krizinin etkilemesini beklediğimiz ekonomi akımları, karbon vergisi, sıfır karbon hedefi, sosyal kredi vb. Bağlama oturtulmuş bu kapsamlı özet için teşekkürü borç bilirim.

    • @ozansakar
      @ozansakar 10 месяцев назад +1

      İklim krizini programın 4. bölümünde ele almıştık. İlginizi çekerse Mesele Ekonomi kanalı oynatma listesi / playlistte “Kimin Ekonomisi” programı altında o bölüm mevcut.

  • @MuhammedKaymaz1
    @MuhammedKaymaz1 10 месяцев назад +1

    Çok güzel program oldu, emeğinize sağlık

  • @mustafakucuk4807
    @mustafakucuk4807 10 месяцев назад

    Teşekkürler ağzınıza sağlık

  • @Sp33dtr
    @Sp33dtr 10 месяцев назад

    Derine dalmadan akıcı Bilgi dolu bir program olmuş elinize sağlık cok beğendim teşekkürler

  • @IngenieurChemie
    @IngenieurChemie 10 месяцев назад +1

    14:35-14:42'inci dakikada aslinda Malthus demek istiyorsunuz, degil mi, Ricardo degil?
    Ayrica Malthus'un yanlis söyledigi tamda söylenemez, cünkü 20. yüzyilin basinda fenni gübre bulunmasaydi herhalde dünya nüfusu 2milyar sinirini asamazdi, yani besin gercekten sorun olurdu. Fenni gübreden sonra dünya nüfusu 8milyar sinirina ulasmistir

    • @ozansakar
      @ozansakar 10 месяцев назад

      Evet, o kısımda Malthus’tan bahsediyoruz.

  • @gokhangoksu968
    @gokhangoksu968 10 месяцев назад

    Çok başarılı programlar. Herkes tarafından izlenmeli.

  • @Thenavicon
    @Thenavicon 10 месяцев назад

    Çok güzel program olmuş, 4.sınifta ekonomi okuyan oğlum, bu özeti yapamaz şu anda ( Maalesef ) , kendisine özellikle izlettirecegim

  • @Bakioglu-john
    @Bakioglu-john 10 месяцев назад

    Schumpeter ve creative destruction kavramı

  • @mustafaklc8805
    @mustafaklc8805 10 месяцев назад

    Ağzınıza sağlık süper içerik yine 😊

  • @tteo5405
    @tteo5405 10 месяцев назад

    17:07 yok büyük iskender'dir o :)

  • @kadorre
    @kadorre 10 месяцев назад

    kaliteli içerik için çok teşekkürler.

  • @savasabb3646
    @savasabb3646 10 месяцев назад

    Teşekkürler

  • @gokhansifan3584
    @gokhansifan3584 10 месяцев назад

    Elinize saglik güzel bilgiler

  • @Thenavicon
    @Thenavicon 10 месяцев назад

    Programın içinde bahsi geçen dönemleri her bir programda yüzeysel olarak biraz daha detayli işleseniz güzel olur.

  • @salim5678
    @salim5678 10 месяцев назад

    Arkadaşlar tşkler ağzınıza sağlık ama 2400 seneyi 20 dakkada anlatmak çok zor keşke seri yapsaydınız bu konuyu iktisadi düşünceler tarihi daha çok program kaldırır bence devam edin bu konuya.

  • @doganozkan2231
    @doganozkan2231 10 месяцев назад +2

    Platon republica kitabından başlamak

    • @ozansakar
      @ozansakar 10 месяцев назад +2

      Bütün Batı dünyası düşünce tarihi zaten oradan başlamıyor mu? :)

  • @nesimiyasar4274
    @nesimiyasar4274 10 месяцев назад

    👍

  • @doganozkan2231
    @doganozkan2231 10 месяцев назад

    Aristokrat Aristo 😊

  • @recepisiklio
    @recepisiklio 10 месяцев назад

    👏👏👏👏👏🇹🇷🇹🇷

  • @metenomi
    @metenomi 10 месяцев назад +1

    Arşivlik bir program olmuş, o yüzden kendi arşivime de kaydettim, sakın silmeyin 😁

  • @nolan7106
    @nolan7106 9 месяцев назад

    "promosm" 💐

  • @erdemcakr1204
    @erdemcakr1204 10 месяцев назад +2

    Yazıyorum ama yine tam düzelmiyor maalesef , ilk yayınlar daha feciydi, yönetmensiz mi çalışıyorsunuz ? . Aks atlaması; karşılıklı konuşan iki karakter açıları verilirken iki karakterin de aynı tarafta duruyormuş yanılsamasına neden olmaktadır. Ekranın bir kare önce solunda görülen nesne, bir kare sonra sağında görülür. Bu da kafa karıştırır. Bu istenmeyen bir görüntüdür buna “aks sıçraması” denir. Yine örnek olarak bir futbol maçında aks çizgisi kuralına uyulmazsa karşılaşan takımların akın yaptıkları taraf izleyici tarafından karıştırılabilir.