Războiul din Profețiile Apocalipsei - Apoc 12 - 3. Profeții Apocaliptice
HTML-код
- Опубликовано: 6 фев 2025
- Care sunt evenimentele ce urmează să se succeadă în viitor? În această serie - Profeții Apocaliptice - ne propunem să descoperim cele mai importante profeții din Biblie despre Evenimentele Finale.
CURS DE STUDIERE A APOCALIPSEI:
solascriptura.r...
Dacă ai întrebări și vrei să vorbești cu noi, SUNĂ la 0741 059 059 - număr cu tarif normal sau scrie-ne la giuliano.enache@sperantatv.ro.
Aboneaza-te AICI:
/ @hopediscoveryromania
#Apocalipsa12
DOCUMENTAR (de prof. Florin Lăiu)
Apocalipsa, este singura carte a Bibliei care descrie explicit „singuralitatea”, sau momentul inexplicabil al apariției răului în univers. Cei trei actori ai Conflictului cosmic sunt prezentați prin simboluri explicate de însăși Biblia:
1. BALAURUL (Apoc. 12:3)
E replica dragonului canaanit Lotan cu 7 capete. În greacă: „drakon” - de unde românescul „drac”. În toate religiile păgâne, șarpele este adorat ca simbol al cunoașterii esoterice și a spiritismului
Identitatea lui ne este dezvăluită: e „Șarpele cel bătrân... acela care înșală întreaga lume” (Apoc. 12:9) aluzie la ispitirea din Eden. E „numit și Diavolul („Acuzatorul” în greacă), și Satana („Pârâșul” în ebraică).
Capetele încoronate și coarnele reprezintă marile puteri ale acestei lumi, instrumentele prin care Balaurul se opune lui Dumnezeu și poporului Său. Numărul șapte reprezintă despăvârșirea răului, în spațiu și timp.
Dar care este originea Balaurului? A fost el creat ca atare de Dumnezeu?
În expresia „diavolul și îngerii lui” (Apoc.12:7) aflăm că la origine, diavolul a fost și el un înger creat de Dumnezeu. Ezechiel 28:12-17 îl descrie: „Ajunseseși la cea mai înaltă desăvârșire, erai plin de înțelepciune și desăvârșit în frumusețe... Erai un heruvim ocrotitor. Te pusesem pe Muntele sfânt al lui Dumnezeu... Ai fost fără prihană în căile tale...până când s-a găsit nelegiuirea în tine.”
Profetul Isaia (14:12-14) completează, numindu-l „Luceafăr strălucitor” (ebr: „purtător al zorilor”; în latină „Luceafăr”... de unde Lucifer) și dezvăluie cum a putut să devină, din cel mai măreț înger, un demon: „Tu ziceai în inima ta: ‘Mă voi sui în cer, îmi voi ridica scaunul de domnie mai presus de stelele lui Dumnezeu; voi şedea pe muntele adunării lui Dumnezeu, la capătul miazănopţii; mă voi sui pe vârful norilor, voi fi ca Cel Preaînalt.” Profetul descrie ambiția de a-L uzurpa pe Cel ce ședea pe tron: pe Fiul lui Dumnezeu, Isus Hristos. Invidia de un orgoliu absurd de a deveni el însuși - o creatură - Creator, Biblia o numește „taina fărădelegii” (2 Tesaloniceni 2:7); e „taină” - pentru că rațiunea nu găsește nicio scuză pentru ambiția sa.
2. MIHAIL (Apoc. 12:7)
Eroul binelui, apărătorul onoarei lui Dumnezeu, este chiar Cel ce începe lupta: nu o luptă de „învingere”, ci de „convingere” a lui Lucifer privind alegerea nebunească pe care vrea s-o ia.
Numele ebraic „Michael” se traduce prin „Cine este ca Dumnezeu ?” - o replică la pretenția lui Satana. Întrebarea își are răspunsul în Însăși Persoana care poartă acest nume, adică Isus. Teologia populară, preluând fără discernământ tradiția ebraică nebiblică (care venera patru îngeri-șefi: Mihail, Gabriel, Uriel, Rafael), îi conferă lui Mihail doar statutul de „înger”. Un studiu atent al Bibliei descoperă, dimpotrivă, că Mihail este un supra-nume chiar al lui Isus Hristos.
Mihail (Iuda: 9) este numit „Arhanghel”, (gr: „Arhe-anghelos”) , nume unic pe care nu-l poartă niciun alt personaj, nici chiar Gabriel, și care înseamnă „Căpetenia îngerilor”, conducătorul Marii Lupte. Mihail este numit și „voievod” (Daniel 12:1), în ebraică „Sar”, tradus cu „Prinț”, „Domn” (Isaia 6:9 „Domn al păcii”). El este descris ca „Ocrotitorul copiilor poporului tău” (Daniel 12:1).
În mod relevant, Biblia suprapune „glasul Arhanghelului” care înviază morții (2 Tesaloniceni 4:16) cu „glasul Fiului lui Dumnezeu” care înviază morții (Ioan 5:25-29). Cartea lui Iosua (5:14-15) îl prezintă drept „Căpetenia oștirii Domnului”, ocazie când primind închinare - fapt interzis oricărui înger.
Concluzia biblică: Mihail este Însuși Domnul Isus Hristos, pentru că
(a) numai El este răspunsul la întrebarea „Cine este ca Dumnezeu?”;
(b) El primește închinare;
(c) El înviază morții;
(d) El este protagonistul Conflictului cosmic; și
(e) Doar El, în virtutea Jertfei de pe Cruce, este Ocrotitorul poporului lui Dumnezeu.
Și, după cum demonii sunt adunați în jurul Balaurului; îngerii sunt strânși în jurul lui Hristos-Mihail.
3. FEMEIA - reprezintă poporul lui Dumnezeu, atât Israelul în Vechiul Testament (Ieremia 3:8; Ezechiel 16:6-51), cât și Biseica în Noul Testament (2 Corinteni 11:2; Galateni 4:21-31; Efeseni 5:23-32; Apoc. 21:2).
PREZENTATOR
Lucian Cristescu
PRODUCATOR
Hope Discovery
GRAFICA/EFECTE VIZUALE/COMPOZITARE
Andrei Badulescu ; Dragomir Moraru / AVAMUV
ILUSTRATOR
Teodora Bicescu
TEXT
Lucian Cristescu
REGIA
Attila Peli
COPYRIGHT SPERANTA TV 2021