sonunda seinenlere shounen muamelesi uygulamayıp düzgünce anlatan bir kanal. İskandinav mitolojisini de çok severim ve vinlandsaga favori animem ve mangam. Emeğine sağlık.
@@isoraa3 Kendisi benim de favorim olur. İdeolojik olarak Thors ya da Thorfinn'i daha çok sevsem de, Askeladd'ın karakter derinliğinden konuşma tarzına kadar her şeyi inanılmaz iyidir. Thorfinn'i Thorfinn yapan aslında önemli ölçüde Askeladd'ın varlığıdır. Saygılarımla, iyi günler diliyorum.
Vagabond buradan görüp okuma başlamıştım ta ki düne kadar devamı umarım gelir. Gerçekten özel bir seri, Berserk'i çok sevmeme rağmen şuan içeriği ile Vegabond'un yeri artık daha üstte bende. Teşekkürler video için.
fire punch ilk bölümü yüzünden dalga geçerim diye okumaya başladığım bi eserken kendimi ve kendimi tanımladığım değerleri sorgulattı son bölümünde, fujimoto çok büyük üstad
İnsan gibi 10 dk altında derli toplu inceleme yapan insan teşekkürler sana! Bu üçlüden sadece Vinland 'ı güncele kadar okumuş olsamda bir nokta daha eklemek istiyorum. Bu seriler plot'tan bağımsız olarak küçük ya da önemsiz olması fark etmeksizin karakterler üzerinden de hayatı ve dünyayı sorguluyor. Beni Vinland Saga yı okumaya devam ettiren şey buydu. Chainsawman in daha 40'lı bölümlerde askıda biraksamda Fujimoto sevdiğim bir mangaka. İlk önce one-shotlarını okumuş "bu ne mal adam" deyip Fire punch a başlamıştım. O 89 bölümü 3 günde nasıl ve neden bitirdim bilmiyorum ama sonunda boğazım düğümlenmişti. Fujimoto garip tarzı olan bir mangaka ama duyguları nasıl aktaracağinı biliyor. Ayrıca onun öğrencisinin mangası Dandadan'ıda öneririm
Chainsaw Man part 1 iyiydi, yıllar sonra bile konuşulmasını sağlacak potansiyel vardı derin olmadığı için 2-3 yıla kalmaz popülerliğide azalır, 2 de bozdu
Video gerçekten çok güzel. Beni en gıcık eden şeylerden biri de Türkiye'deki seinen manga baskılarının azlığı. Türkiye'deki manga okuma kitlesi daha çok shounen ağırlıklı evet ama hala daha Vagabond ve Berserk (dava mevzularını biliyorum ama usulünce tekrar basılabilir) gibi türün top seviyesindeki eserler basılmış değil. Vinland Saga ise daha yeni basılmaya başladı. Belki Kuru Kafa yayınlarından görebiliriz bu seinen üçlüsünü. Bir umudum var!
Berserkin yasaklanma muabbeti gerçekten hem komik hem de üzücü. Sebebini bilmiyorum ama nedense hiç duyulmamış garip serilerin basıldığını gördüm. Eyw hocam cebine bereket
Felsefî olarak bakacak olursak Kingdom bir shounendir. Baskarakter Shin'in amacı Naruto gibi ulasması zor bir makamdır. Dostu veya onun hatırası için cok daha büyük bir hayalin peşinde koşuyor (Çin'in birlestirilmesi) bu yolda karşısına dostları düşmanları ve rakipleri çıkıyor. Generallik yolunda ilerlerken genç Çin kralının hedeflerine yardim ederek dünyayı daha iyi hale getiriyor. Bu yolda kurduğu bağlar ve yılmazlığı en büyük yardımcısı.
vinland saganın ilk sezonunu bayıla bayıla izlemiştim geçen sene ve tam bitirdiğim sırada yeni sezon gelmişti herşey iyi güzel derken ben animenin konusu ana karakterin yapısı itibariyle daha fazla intikam üzerine ilerliyecek diye beklemiştim çünkü buna çok güzel alt yapı oluşturuldu fakat animenin ilk bölümleri tam tersi intikamdan çok savaşmak istemeyen bir ana karakter görüntüsü verdi benim için büyük hayal kırıklığıydı evet orda babasının izinden giderek bize farklı bir bakış açısı gösteriyor ama hiç sevemedim top 10 uma girecekken böyle bitmesi hala bende bir yaradır...
seinen ve shōnenleri birbirinden ayıran şey her ne kadar kelime anlamları genç erkek ve yetişkin erkek olsa bile, hitap ettikleri kitle değil, o eserlerin haftalık mı yoksa aylık mı çıktığına göre değişiyor. Seinen aylık shōnen haftalık çıkan mangalara deniyor. En basit örneği JoJo'nun ilk 7 cilti shōnen olarak çıktı çünkü haftalık basım yapılıyordu fakat 6. ciltten sonra seinen oldu çünkü aylık basım yapılmaya başladı. Ki JoJo'nun ilk cilti 7.ciltinden çok daha karanlık ve gore çizimlere sahip. Ya da bir diğer örnek K-on serisi. Bi grup liseli kızın girl band kurup konserlere hazırlanması seinen olarak geçiyor.
Ov arkaplan müziği What Planet is This. Togata reyize de selamlar. Güzel yorumluyorsun. Sevdim. Dragonball, Yu Yu Hakusho ve Slam Dunk'ın zamanının büyük üçlüsü olduğunu yeni öğrendim.
gerçekten kaliteli bir yorum ama bu üç büyük mevzusu aslında sanınanın aksine böyle her belirli zamanda bir seçilen bir şey değil. asıl çıkış noktası sadece zamanında naruto one piece ve bleach animelerinin aynı kapakta üç büyükler olarak bahsedilmesi yani bunun pek tebi özelliği yok ön cesi yada sonrası yok sadece onlar var. pek tabi bu zaman içinde insanlar tarafından beğenilip bir konsept haline geldi şimdilerde herşeye bir üç büyük uyarlamaya çalışıyoruz.bence zamanla bu iş çığırından çıkıcak ve 3 büyük shonunen ,seinen i çok geçip 3 büyük hentai filan gibi artık aşırı absürte kaçmış herşeye uyarlanıcak gibime geliyor
ya anlattıkların çok güzel teşekkürler. ama berserkin müzikleri bir anime için yapılmış baş yapıtlar olabilir. anime müzikleri içinde bir video yapabilir misin?
benim için de izlediğim animeler arasında üç büyük 1-Naruto 2-One Piece 3- Bleach'tır. Bleach ayrıca tybw öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılır. çoğu kişi tybw'yi okumadığı için eksik kalmıştır. gerçi tybw'de bile cevabı olmayan sorular var onun için de cant fear your own world adlı novel yazdı adamlar. çok daha iyi bir seri olabilirdi mangakası tite kubo'nun hastalıkları olmasaydı.
Kingdom'ı okumadığın ya da anlamadığın çok açık dostum. Diğerlerinden çok daha fazla barış sever bir manga. Verilen savaşın amacı zaten binlerce yıldır devam eden çin beylikleri savaşını sonlandırmak. Çizim kalitesi olarak da şu ana kadar çizilmiş tüm mangalar arasın ilk üçte gösteriliyor. Berserk ve Kingdom büyük ikilidir illa üç olsun dersen Vagabond'u yanına ekleyebilirsin.
Berserk her türlü listeye girer ama diğer ikisi ne kadar girer emin değilim. Devam eden seriler olarak girebilirler belki ama Seinen'de büyük pek çok manga var. Hellsing, Akira, Neon Genesis Evangelion, Basilisk ilk aklıma gelenler.
Bence kesinlikle vinland saga yerine başka geçebilecek animeler var ama vagabonda yok hatta berserk bile yer değiştirebilir (bana gore değiştiremez asla ve asla berserkden nefret eden biri tarafindan belki) tamam ama vagabond neden yer değiştiremez çünkü bu anime sarip sarmamasini soylemiyorum kişiden kişiye değişen bir şey ama bu animenin bir eksisi yok gerçekten yok berserkde göz yorucu gorseller vardir mesela vinland saganin çizimleri vagabond ve berserk kadar iyi değildir bazi karakterler saçmadir ama vagabondda gerçekten boyle bir sorun yok nerden bakarsam bakayim bu mangada bir eksi bulamadim
@@kariköykayışmerkezi vinland sagayi severim yanliş anlaşilmiş bu arada bir sey fark ettim (yorumu yazdiğimda bitirmemiştim) vinland sagayi bitirmek uzereyim ve kesinlikle 3 e girer karakter gelişimleri gayet yerinde vagabond benzeri bir manga vagabond en sevdigim mangadir abartabilirim
@Orca533 vur kır var m.ö Çin'in savaşan devletler geçiyor hikaye bu yüzden bol savaşli ana karakter xinin dünyanın en büyük generali olma hedefine ulaşmak için çıktığı bu yola sende katılırsan ne kadar harika bir eser olduğunu anlarsın.. seri tarihî seridir , karakterlerin çoğu tarihi şahsiyetlerdir (paralellikler elbette var hikaye akışı için)
Sadece bildiğim kadarıyla söylüyorum yanlış biliyor da olabilirim: bir serinin shounen veya seinen olduğunu içeriğinden çok dergisi belirler. Mangaka içeriği hangi dergide yayınlıyorsa ve o dergi hangi yaş aralığına hitap ediyorsa ona göre şekillendirir. örnek vermek gerekirse Jojo serisinin normalde shounen olması ancak part 7 nin ilk 30 chapterından sonra seinen bir dergiye geçip serinin seinene dönüşmesi örnek verilebilir. o yüzden "shounenle seineni ayıran ne?" sorusu bir noktada bana biraz boş geliyor hangi dergide yayınlanıyorsa o türdedir. tamamen boş diyemem gerçi sonuçta başta da dediğim gibi seinenler büyük kitleye hitap ettiğinden seriler ona göre şekillendiriyor ve shounenlere kıyasla çok daha derin çok daha felsefik çok daha -benim düşünceme göre- kaliteli işler çıkabiliyor.
big three 2006 civarlarında gerek satışları gerek fan baseleri ile anime ve manga sektörünü alt üst etmiş 3 isim olan one piece naruto ve bleach e verilmiş bir isim benim bildiğim kadarıyla
Vagabond aramizdan gitti bile, 2015den beri devami gelmiyor ve gelmeyecek. Yazar Vagabond beni mental olarak yoruyor diyerek birakti. Asla Musashi ve Kojiro karsilasmasini goremeyecegiz.
@@trantınq spoiler yemedin kankam kojirodan bahsediyorum 2 anime manga okuyan herkes miyamoto musashi ve sasaki kojiro kim bilir zaten. Adamin biraktigini da ogrenmen daha iyi oldu bosuna bi umut beklemezsin. Ben 20 bolum daha okumadan birakmistim 2 sene once sonra en bastan 327 bolum okudum. E dedim devami gelmemis 2 senedir sonra bir baktim adam salmis. En azindan bosuna umutlanmis olmazsin. Miyamoto musashi nin book of 5 rings kitabini da okumani oneririm.
Berserk, Vagabond, Vinland Saga Mangaları bunlar çocuk eğlendirir. Umineko Visual Novel'i, Re:Zero Light Novel'i, Higurashi Visual Novel'i veya Monogatari Light Novel'i gibi eserler berserk'in vagabond'un vinland'ın çok üstündedir, okuyan herkes bunu bilir.
Sıkı bir felsefe okuyucusu, araştırmacısı olarak söylemeliyim ki; Monster sizi herhangi bir tiyatrodan daha çok felsefi sorularla baş başa bırakıyor. ''Kardeşim ben manipülatör olcam ehe'' diyerek 74 bölümü izleyen adam zaten seriden bir şey anlamıyor, o 74 bölümü bitirebilmek için bir motivasyona ihtiyacın var zira Monster olayları çok geniş ve detaylıca işliyor. 10 Kişiden 8'i sıkılıyor. Felsefe temeli olmayan bir kişi Monster'ın tam verimine ulaşamaz. Bu kadar felsefi bir yapıtı Vagabond ve Berserk ile aynı kümede incelemek -Vagabond ve Berserk'in felsefeleri ile mukayeseyi birazdan yapacağım- bence Monster adına bir problem. Monster'ı bir kalıba koymak oluyor bu. Şimdi, öncelikle bu yorumum sana karşı değil aga sağolasın sen konuya değinince buraya yazayım dedim ilgilisi olur. Vinland Saga ile Monster'ın felsefesini incelemeliyiz zira Vinland Saga'da sistematik bir felsefe görüyoruz. Vinland Saga (VS diye bahsedeceğim) yoğun bir şekilde Machiavelli'nin Prensini ve Hristiyan Teolojisi - bu bağlamda özel olarak bir şey söylemek gerekirse Augustinus'un Aşk Felsefesi- konularını ele almaktadır. Bunları işleme, Hristiyanlığın yayılış sürecini, Nordiklerin Hristiyanlığa karşı verdikleri tepkiler vb. her şey müthiş derecede işlenmiş. Vagabond ve Berserk'in Felsefelerine kıyasla çok daha etkileyici, ağır ve sistemli bölümlerle karşılaşıyoruz. Fakat genel olarak sadece bu iki şeyi söylebiliyoruz. Vagabond ve Berserk'te aslında VS'nin yaptığını farklı bir biçimde yapmaya çalışıyor fakat VS bunu sistematik bir bağlam içinde yaptığı için bence çok açıkça önde. -Spoiler- (Bu kısım ilgilisine ve Monster'ın felsefi değerini açıkça görmek isteyen kişiler için yazılmıştır) Monster'a gelecek olursak. Öncelikle Monster'ın geçtiği zaman ve mekan felsefe için müthiş ideal. 1980-1995 (Bir kısımda 1950-60'lara uzanıyor izleyenler bilir) arasındaki Batı-Doğu Almanya'da geçen bir seriden bahsediyoruz. Soğuk Savaş, Sovyetler'in delice projeleri, Toplum Mühendisliği, Eğitim, Komünizm, Fuhuş Hayatı ve Derin Devlet gibi konuların işlenmesine büyük bir sağ tanımış oluyor bu aralık. Urasawa -Monster'ın Mangakası- bunun farkında olacak ki her konuyu Monster'da eriterek işliyor. VS dünya tarihinden bir dönemde geçse bile o dönemin erişebileceği felsefeyi zaten yeterince kullanıyor. Bu konuda ona bir lafım yok. Berserk ve Vagabond ise dünyaları itibariyle Monster ve VS tarafından avantajlı değiller. Bu animelerden Monster kadar felsefi derinlik beklemek zaten büyük bir delilik olacaktır. Monster 74 Bölümden oluşmakta, kabataslak sayılar vererek size bu 74 bölümü özetleyeceğim, başta spoiler uyarısı vermiştim zaten. İlk 20--30 Bölüm: Tenma'nın Johann'ın kimliğini öğrenmesi ile Ahlak felsefesinin en temel problemlerinden birisiyle karşı karşıya kalması ve iyi-kötü anlayışında büyük kırılmalar yaşaması. Çoğunluğun ve Şöhretin yanında olmak yerinde ''doğru'' algısının yanında olarak yaptığı şeyin aslında doğru sonuçlar vermediğini; çoğunluk ve şöhretin yanında olsaydı aslında iyi diyebileceğimiz fakat aynı zamanda kötü olacak bir sonuç doğuracaktı. Kavram karışıklıklarından anlamış olacaksınız ki Urasawa Ahlak alanının aslında ne kadar paradoksal olduğunu müthiş bir örnekle verir. İlk 30 bölüm içinde bu fikri serinin içerisinde yeriz. 30-50 Bölüm arası: Bu bölümlerde bizi Johann karşılar ve animenin evreni genişler, buralarda aslında animenin felsefi olarak en ağır olduğu bölüme Urasawa bir hazırlık yapar. Doğu-Batı Almanya arasında derin devleti, ırkçılık problemini ve sevginin-eğitim felsefesini görürüz. Yan karakterlerin çocukları devlet vasıtasıyla cennetvari bir toplum için makinadan öte bir şekilde yetiştirdiklerine şahit oluruz, Johann'ın nasıl bir cehennemden geldiğini öğreniriz. Zaten ''Eğitim, bir projedir'' repliği bu bölüm aralığında geçmektedir. Johann'ın duygularının nasıl ideal bir toplum için görmezden gelindiğini ve neye dönüştüğü kafamızda kesinler. 50-74: Son ve Final: Final bölümünde Johann'ı yakından tanırız, Johann'ı anlamak için bu bölümlere kadar seriyi sabırlıca izlemek gerekir. Ötenazi, ölümün sahip olduğumuz tek şey olduğu, yalanların arkasında günahlarımızın yok olduğunu sanmamız ve dünyanın bizim için sadece bir acı olduğu düşüncesi açıkça okuyucuya sunulur. Burada Schopenhauer tarzı bir dünya anlayışıyla karşılaşırız, karamsar ve melankolik. Fakat Johann bu karamsarlığı yok etmek için kararlıdır. İnsanları bu acıdan kurtarmak ister yani. Peki bu halde Johann'a kötü diyebilmek ne kadar doğrudur? Ne de olsa kendince dahi olsa insanlığın yüzyıllarca sürecek paradoksal acı çekişini en kısa zamanda bitirmek istemektedir. Dünyaya gelmeyecek milyarlarca insanı bu cehennemden korumamış olmaz mıydı Johann? Urasawa çok zekice biri ilk 20 bölümdeki Ahlak sorusuna yöneltir ve animeyi bitirir. Tenma'da burada Johann'a ters bir dünya anlayışı geliştirir. Fakat oraya girmeye şu anda lüzum yok. Fakat derin bir okuyucuysanız bu anime de sizi daha çok etkileyecek bir karakter vardır: Franz Bonaparta Franz Bonaparta dünya genelindeki Monster okuyucuları tarafından da anlaşılmış bir okuyucu değildir. Fakat nerede sıkı bir Monster okuyucusu görürseniz onun Franz Bonapartanın en sevdiği anime karakteri olduğunu görebilirsiniz. Monster'ın yer aldığı bağlamı belirttim. Bu dönemde Sovyetler Birliğinde politikacı ve devlet adamı müthiş güç kazanmıştı, Franz Bonaparta'da bunlardan birisiydi. Eğitimin ve Sevgi felsefesinde yapıtın asıl anlatmak istediği şey Bonaparta ile aktarılır. Bonaparta bir bürokrat ve eğitimcidir. Görevi, ideal bir toplum oluşturmaktır ve Johann'ı da o oluşturmuştur. Serinin başlatanı o dur yani. Her şeyin başlangıcı olan bu kişi; ahlaktan, ulusal sınırlardan ve ekonomik anlayışlardan -ilgilisine not çekeceğim- uzak bir nesil yaratmak istemiştir. Bunu Komünizm ile ilişkilendirebilirsiniz. Bonaparta, bireylerin ''benlik'' duygularından arınması gerektiğini, ortak bir bilinç içinde bir topluma yürünmesi gerektiğini düşündü. Yani özgür irade yok edilmeliydi, seçimlerdeki kötülükler yok edilmeliydi, bireylerin kendilerine has fikirleri olmamalıydı, bu tehlikeliydi. Bonaparta katı, sevgisiz ve sıkı bir eğitim modeli işledi fakat elinde sadece psikolojik dengeleri bozulmuş insanlar kaldı. Kendisine yeni bir hayat kurduğunda, sevgiyle büyüttüğü çocuk aslında ona istediğini verdi. Yani Bonaparta finalde, toplum mühendisinin yaşadığı ve yaşattığı kaçınılmaz acıyı gösteriyordu. Bonaparta'nın 7 tane hikayesi var ve en son hikayesinde, bir köye hırsızlığa giden bir hırsızı anlatıyor. Das Rudenheim adlı bu hikayede hırsız kötü niyetlerle oraya gitse de bu niyetine rağmen herkes ona çok iyi davrandığında hayatını o köye adamaya karar veriyor. Bonaparta'nın dünyaya dair fikirlerinin ne kadar değiştiğini ve Urasawa'nın bunu ne kadar göstermek istediğini görebiliyoruz. Bütün bunları okuduğunuza göre Monster'ın neden VS, Berserk ve Vagabond gibi serilerle bir arada anlaşılmaması gerektiğini anlamışsınızdır. Bu kadar ağır bir içeriğin herhangi bir animeyle aynı kulvarda incelenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu monster'ın anlamını yok edecektir. Dipnot: Komünizm, Johann ve Bonaparta -Johann bir sahnede Anna'ya, şehir merkezindeki her şeyin onun olduğu söylemişti. Bir çocuk için çok ağır bir replik ve ilk bakışta anlamsız fakat aslında Komünizme bir referans var. Komünizmde özel mülkiyet olmadığı için kolektif bir ''mülk'' anlayışı vardır. Emek, metaya -alınıp satılabilir mal- dönüştürülemez. Tabii Marksist literatür açısında kesinlikle bunun Marx'ın mülk anlayışı olduğunu söylemek doğru kalmaz, sadece ufak bir referans ve ben şahsım adına bunun Bonaparta'nın eğitimi bir sonucu olarak kazandırılan bir şey olarak görüyorum. Johann bundan etkilenmiş olmalı-
Vagabond çok içsel ve psikolojik. Berserk ve vinland ise daha somut bir anlatıma sahip. Ancak bu vagabondu diğerlerinin önüne koymaz bence. Berserk>>> benim için. Tek felsefi teması değil, özgünlüğü akla durgunluk veren seviyede, çizim tarzı, diyaloglar vs... Muhteşem.
Berserk vagbond vinlamd saga 3 lusune en benzeyen çizim ve karakter ve doğa üstü oaylar olrkda berserkle kapısabilcek tek şey vampire hunter d serisi. Vmpir hunter d normalde kitap ve mangasida kitap kdar uzun olmsada var. Popülerlik konusunda iki anime filmi var ikiside üst düzey özellikle ilki. Anime disizi planlanıyor çıkabilir uzun süreden beri yapım asamsda. Özellikle casylevnia animseinin basarisindn sonra kesin cikarirlar. Derinlik olarsk vampire hunter d krkteti gutsdan yada grifiten daha derin çünkü olumsuz bir kriter . Konu olarakda orta çağ gibi olsada gelecekte geçen konusu var. Berserkin ikisinden ayrilan farkı dini olması. Her nekdar gitsin intikamı gibi gözükse de aslinda peygamberin kötü oldugunu bilen birinin tanrilara kafa titmsini anlatoyor . Bütün eserlerde Tolkien de dahil kötülük doğudan gelir berserkle ise batidan geliyor. Vampire hunter d dışı da en benzeyen tabiki berserkinde esinlendiği conanin dha vahşi mture serisi savage sword barbar conan serisi. Siyah beyaz detaylı mangaya benzeyern tek batı işi. Berserkin asıl esinlenme nokasi ise guin saga kitapları ve flesh and blood holyoord filmi. Karakterler o filmden grifth filmdeki kız gutsda ruther abi. Filmun sonrski versynlrnda cikrlan tecvz sahneside bariz esinlnme kyngi. Vampire hunter d dini ilişkisi zayıf dsha çok insanlar iyimidir kotumudur sorgusu var. Draculyi konu alan eserler osmnli baglntisi yapmak istemiyir Hristiyanlık teması isliyorlsr d de bir nevi vampir isanin oğlu gibi işleniyor. Anime olarkda record of lodoss var özellikle ilk anime serisi benziyor. Müzik olarak o seri çok iyi dugen and dragons uyarlmsi olsada berserkin eski animesine en yakın o.
1:28 çünkü shounen ve seinen tabiri bir serinin bir partının haftalık mı yoksa aylık mı yayınlandığına göre değişiyor yani shounen ve seinene adult ve young olgusunu yükleyen aslında kitle yoksa bu serilerin tamamen teknik nedenlerden dolayı türleri seinen ve ya shounen
Bu doğru ama içerik olarak oluşan farklar için kullanılıyor çoğunlukla. Çünlü Shingeki no Kyojin gibi istisnalar haricinde sadece kapak fotoğrafında bakarak bile bir serinin shonen mi seimen mi olduğu anlaşılabiliyor.
Beni manga okumak pek sarmıyor ama yeni öğrendiğim üzere seinen dediğiniz tarzı çok seviyorum örneğin en sevdiğim anime berserk tir. Berserk gibi animesi olan aynı tarzda hangi animeyi önerirsiniz ben pek bilmiyorumda
Neden mi big 3 seinen?Size basit bir şekilde cevap verirsem big 3 seinen hem psikolojik hem felsefi hem de tarihi olarak en iyi üçlüdür.Bir konuyu işlerken aynı zamanda bu üç evrensel değeri mangalara sıkıştırılmış hâlidir.BERSERK'te ne kadar Guts'ın hikayesi anlatılsa da birçok panelde birçok ülkenin tarihi göndermeleri yer almaktadır.Aynı zamanda lore'u LOTR'un lore'una benzerdir(fazla cinsellik hariç).Vinland Saga yani Vinland Destanı da tarihi bir konuyu ele alır.Thorfinn bir gezgindir ve Vinland bölgesini gerçekte de olduğu gibi keşfeder.Genel olarak Thorfinn'in hikayesine yer verir.Vagabond'sa Miyamoto Musashi'nin hikayesine yer verir.Japon tarihini ele alır ve felsefik bir mangadır.Yani kısaca BERSERK bir psikoloji kombosudur ama arka planda tarihe ve felsefeye yer verir.Vagabond bir felsefe kombosudur ama tarih ve psikoloji içerir.Vinland Saga bir tarih kombosudur ama arka planda felsefe ve psikoloji içerir. Anlatım çok güzel üstat emeğine sağlık.
Vagabond çok severim fakat popüler kültür köleleri sayesinde üçü Yükselişe geçti bana göre kokou no hito slum dunk real kingdom homonculus gibi mangalar da bunlara kafa tutabilir sadece tek yolu popüler kültür.
vinland sagayı izlememe rağmen çok iyi oldunu düşünmüyorum diğer seinen 2 lisine kıyasla onun yerine 20 th century boys daha mantıklı olabilirdi ama benim düşüncem o yüzden kişiden kişiye değişir
abi one piece yapımcıları yeni bi seri çıkarıyolarmış one piece on ice diye yanlış biliyo olabilirim yalan da olabili ama bence olursa bu da çok uzatılmadan 1 sezon da biter gibime geliyor peki sen ne dersin abi
Türkçe yayınlanıyor artık. Online siteler basılı yayınlanan mangaları çevirmek konusunda sektörün büyümesi için itinalı davranıyorlar. İlla okumak istiyorsan tavsiyem satın alman Bence animesini izle, bayağı iyi uyarlıyor adamlar. Animesi iyi olan şeyin mangasını almıyorum şahsen...
3 büyük Shounen konusunda bir hata var. 3 büyük Shounen her jenerasyonda seçilen bir şey değil. Yani Dragon Ball ve diğerleri 3 büyük Shounen değiller olmadılar ve olmayacaklar. Evet o saydığın 3 shounen o dönemin en iyi 3 shouneni olabilir ama "Big 3 Shounen" dediğimiz kavram sadece ve sadece Naruto, One Piece ve Bleach içindir. Bunlar bitince "New Big 3 Shounen" gibi bir şey topluluk tarafından seçilmeyecek. Evet yeni dönemin en iyi 3 shouneni bambaşka shounenler olabilir. Ama onlar sadece kendi dönemlerinin en iyi 3 shouneni olarak anılır hepsi bu. Yani "Big 3 Shounen" denmez ve denmemelidir.
Seriye girmek için mangadan başlamak mı daha iyi oluyor yoksa animeden başlamak mı? Çünkü bana kalsa animeyi izler sıradakine geçerim. Mangasını okumadığım için önemli bir şeyler veya aşırı bir zevki falan kaçırıyor muyum?
Ben genelde animeden başlıyıp potansiyeli olduğunu düşündüğüm serilerin mangasına geçiyorum. Zaten manga çok okuyan birisi de değilim yine zevk meselesi
Grifis beni öyle etkiledi ki anime izleyemiyorum artık. Animelerin 6’sını da izledim ama berserk kadar etkileyen bir anime olmamıştı en sevmediğim de naruto bomboş. shounen olarak da one piece rakipsizdir
97 berserk benide çok etkiledi sonradan davmi olarak yapılan sirisi hiç ilk çizimlere benzemiyor ve sarmadi. Bide hayal kırıklığı olarak girifisin o kadar büyük hayalleri olan biri ve gururlu biri para için biri ile yatmasi bütün hikayeyi maf etti bide erkek yani
Dostum büyük 3lü konusunda bir yanlışın var sanırsam geçenlerde bu konuya bakıyordum internette bleach naruto ve one piece'e buyuk 3lü denmesinin sebebi baya uzun süre satışlarda ilk 3den inmemeleriymiş haberin olsun
DÖRTLÜSÜ. Kingdom nerede hahaha edit: hm sonra açıklayacağım demişsin peki edit: Seinenler aylık, shounen haftalık olduğu için o bölüm sayısı farkı. Uzunluk açısından arada o kadar fark yok. sonedit: birlikteliğe biraz fazla kafa yormuşsun. Evet, büyük bir kültür oluşturmak için benzer ve büyük 3-5 işe ihtiyaç var ki bir kitle oluşsun. Ama "düşmanım yok" benzerliği referans almak için fazla spesifik. Sırf buna dayanarak Kingdom'u elemek pek doğru gelmedi. Hem, sırf shounenlerde büyük üçlü var diye seinenlerde de büyük üçlü olacak diye bir şey yok. Aslında eminim seinen fanları için, shounenleri seinenler için bu şekilde baz alman sinir bozucudur, hahaha. Şunu dörtlü yapıver, herkes rahat etsin. :) Aradığımız benzerliğin büyük bir parçası, hepsinin tarihi ve savaşlı seriler olması.
Vinlans Saga'da mangada öyle bir bölüm geliyor ki seriye olan tüm umutlarınızı sikiyor. Bir karakter falan ölmüyor tersine yeni bir karakter geliyor...
Güzel bir video olmuş elinize sağlık ama ben büyük 3'lünün Jump'ın satış taktiği olduğunu düşünüyorum hem de çok akıllıca bir taktik çünkü bu 3 seri birbirini satış anlamında destekledi yoksa bu 3 shounen ile aşağı yukarı aynı seviyede bazı noktaları daha iyi bazı noktaları daha kötü olan Fullmetal Alchemist, Fairy Tail ve Hunter x Hunter serileride var bu seriler de çok iyi sattı ama bu 3'ü kadar değil. Şuan bile pek çok insan Big 3 diye anılan bu animeleri izlemeden bile en iyi 3 anime olarak görüyor ve bu popülerliklerini sürdürmelerini sağlıyor Fairy Tail ve Fullmetal Alchemist başka dergiler yerine Jump'ta olsalardı ve Hunter x Hunter düzenli bir şekilde yayınlana bilseydi bu serilerinde 100 milyondan fazla satacağını düşünüyorum.
Ulan nihayet eleştiri/incele yazıp da sırayla bölüm anlatmayan bi kanal buldum dostum, teşekkürler emeğine
sonunda seinenlere shounen muamelesi uygulamayıp düzgünce anlatan bir kanal. İskandinav mitolojisini de çok severim ve vinlandsaga favori animem ve mangam. Emeğine sağlık.
Küllerle kaplı...
@@furkanaydogdu4063 fav çar ya
@@isoraa3 Kendisi benim de favorim olur. İdeolojik olarak Thors ya da Thorfinn'i daha çok sevsem de, Askeladd'ın karakter derinliğinden konuşma tarzına kadar her şeyi inanılmaz iyidir. Thorfinn'i Thorfinn yapan aslında önemli ölçüde Askeladd'ın varlığıdır. Saygılarımla, iyi günler diliyorum.
@@furkanaydogdu4063aynen öyle
@@furkanaydogdu4063 askelad tam bir kötü karakter ama boş kötü bir karakter değil zeki bir karakter galler için kötü olmuş bir karakter
Vagabond buradan görüp okuma başlamıştım ta ki düne kadar devamı umarım gelir. Gerçekten özel bir seri, Berserk'i çok sevmeme rağmen şuan içeriği ile Vegabond'un yeri artık daha üstte bende. Teşekkürler video için.
farmer arcs sonrası yaşadığım duygular tarifsiz kojiro arcs ise kılıcın diğer yüzünü çok iyi tanıtıp sevdiriyor
fire punch ilk bölümü yüzünden dalga geçerim diye okumaya başladığım bi eserken kendimi ve kendimi tanımladığım değerleri sorgulattı son bölümünde, fujimoto çok büyük üstad
Eline sağlık aşırı güzel bir video olmuş seinenler arasında jojodan bashetmeni beklerdim ama her halükarda aşırı akıcı ve açıklayıcı bir içerik olmuş
Jojoyu aslında eklemiştim de videoyu konu dışı olup gereksiz uzattığı için o kısımı silmeye karar verdim
İnsan gibi 10 dk altında derli toplu inceleme yapan insan teşekkürler sana!
Bu üçlüden sadece Vinland 'ı güncele kadar okumuş olsamda bir nokta daha eklemek istiyorum. Bu seriler plot'tan bağımsız olarak küçük ya da önemsiz olması fark etmeksizin karakterler üzerinden de hayatı ve dünyayı sorguluyor. Beni Vinland Saga yı okumaya devam ettiren şey buydu.
Chainsawman in daha 40'lı bölümlerde askıda biraksamda Fujimoto sevdiğim bir mangaka. İlk önce one-shotlarını okumuş "bu ne mal adam" deyip Fire punch a başlamıştım. O 89 bölümü 3 günde nasıl ve neden bitirdim bilmiyorum ama sonunda boğazım düğümlenmişti. Fujimoto garip tarzı olan bir mangaka ama duyguları nasıl aktaracağinı biliyor. Ayrıca onun öğrencisinin mangası Dandadan'ıda öneririm
Chainsaw Man part 1 iyiydi, yıllar sonra bile konuşulmasını sağlacak potansiyel vardı derin olmadığı için 2-3 yıla kalmaz popülerliğide azalır, 2 de bozdu
Vinland Saga okuduğum en iyi mangalardan
vindland saga nerden okudun?
@@volknkrtt mangatr sitesinde türkçe olarak güncele kadar Türkçe'ye çevrilmiş halde mevcut
Video gerçekten çok güzel. Beni en gıcık eden şeylerden biri de Türkiye'deki seinen manga baskılarının azlığı. Türkiye'deki manga okuma kitlesi daha çok shounen ağırlıklı evet ama hala daha Vagabond ve Berserk (dava mevzularını biliyorum ama usulünce tekrar basılabilir) gibi türün top seviyesindeki eserler basılmış değil. Vinland Saga ise daha yeni basılmaya başladı. Belki Kuru Kafa yayınlarından görebiliriz bu seinen üçlüsünü. Bir umudum var!
Berserkin yasaklanma muabbeti gerçekten hem komik hem de üzücü. Sebebini bilmiyorum ama nedense hiç duyulmamış garip serilerin basıldığını gördüm. Eyw hocam cebine bereket
@@dr.animist Berserk'in dava sebebi Gereklişeyler'in ciltin üzerine +18 ibaresi koymaması. Gerçekten komik.
Felsefî olarak bakacak olursak Kingdom bir shounendir. Baskarakter Shin'in amacı Naruto gibi ulasması zor bir makamdır. Dostu veya onun hatırası için cok daha büyük bir hayalin peşinde koşuyor (Çin'in birlestirilmesi) bu yolda karşısına dostları düşmanları ve rakipleri çıkıyor. Generallik yolunda ilerlerken genç Çin kralının hedeflerine yardim ederek dünyayı daha iyi hale getiriyor. Bu yolda kurduğu bağlar ve yılmazlığı en büyük yardımcısı.
Felsefi olarak bakacak olursak
Açıklayıcı ve yerinde bir video olmuş. Emeğine sağlık.
vinland saganın ilk sezonunu bayıla bayıla izlemiştim geçen sene ve tam bitirdiğim sırada yeni sezon gelmişti herşey iyi güzel derken ben animenin konusu ana karakterin yapısı itibariyle daha fazla intikam üzerine ilerliyecek diye beklemiştim çünkü buna çok güzel alt yapı oluşturuldu fakat animenin ilk bölümleri tam tersi intikamdan çok savaşmak istemeyen bir ana karakter görüntüsü verdi benim için büyük hayal kırıklığıydı evet orda babasının izinden giderek bize farklı bir bakış açısı gösteriyor ama hiç sevemedim top 10 uma girecekken böyle bitmesi hala bende bir yaradır...
Tek kelime müthiş bir anlatım olmuş eline saglik
Daha fazla anime sayfası istiyosanız abone olcanız gençler bu adamlara. Eline sağlık kardeşim oldum abone.
Beni berserke yani mükemmel bir travmaya sürüklediği için Enis Kirazoğluna teşekkürler
Kanal çok underrated
Sesine , eline ,emeğine sağlık harika bir video olmuş içeriklerin devamını bekliyor olacağım.
Çok akıcı konuşuyorsun, diksiyonun gayet güzel videolara devam!
Eline sağlık baya iyi video. Benim şahsi 3 büyüğüm Berserk, Vagabond ve Steel Ball Run
video çok güzeldi eline ağzına sağlık teşekkürler...
Eline sağlık, video çok güzel olmuş
Yanlışlıkla vinland sagayla seinenlerin arasına girdim ama hiç pişman değilim yaptığım en iyi yanlışlıktı
seinen ve shōnenleri birbirinden ayıran şey her ne kadar kelime anlamları genç erkek ve yetişkin erkek olsa bile, hitap ettikleri kitle değil, o eserlerin haftalık mı yoksa aylık mı çıktığına göre değişiyor. Seinen aylık shōnen haftalık çıkan mangalara deniyor. En basit örneği JoJo'nun ilk 7 cilti shōnen olarak çıktı çünkü haftalık basım yapılıyordu fakat 6. ciltten sonra seinen oldu çünkü aylık basım yapılmaya başladı. Ki JoJo'nun ilk cilti 7.ciltinden çok daha karanlık ve gore çizimlere sahip. Ya da bir diğer örnek K-on serisi. Bi grup liseli kızın girl band kurup konserlere hazırlanması seinen olarak geçiyor.
devilman aşırı güzeldi. sembolizmi, hikayesi, havası olsun ama en çok da müziği.. mangasını almayı çok istiyorum.
üstad ben sadece devilman crybabyi izlemiştim ve de hoşuma gitmişti mangası kaç part ve ne kadar önerirsin
Ov arkaplan müziği What Planet is This. Togata reyize de selamlar.
Güzel yorumluyorsun. Sevdim. Dragonball, Yu Yu Hakusho ve Slam Dunk'ın zamanının büyük üçlüsü olduğunu yeni öğrendim.
son kısma o müziği koydun ya berser'ki baştan okuyacağım şimdi
Üzüldüğümde açar dinlerim dahada üzülürüm
vagabond herkesin okuyabileceği bir manga değil felsefe kaldıramıyorsanız başlamayın bile
gerçekten kaliteli bir yorum ama bu üç büyük mevzusu aslında sanınanın aksine böyle her belirli zamanda bir seçilen bir şey değil. asıl çıkış noktası sadece zamanında naruto one piece ve bleach animelerinin aynı kapakta üç büyükler olarak bahsedilmesi yani bunun pek tebi özelliği yok ön cesi yada sonrası yok sadece onlar var. pek tabi bu zaman içinde insanlar tarafından beğenilip bir konsept haline geldi şimdilerde herşeye bir üç büyük uyarlamaya çalışıyoruz.bence zamanla bu iş çığırından çıkıcak ve 3 büyük shonunen ,seinen i çok geçip 3 büyük hentai filan gibi artık aşırı absürte kaçmış herşeye uyarlanıcak gibime geliyor
eline sağlık on numara video
Gantz, Wolfen Crest ve Psyren de başlıktakilere ek olarak sevdiğim seriler
Vagabond, Vinland, Berserk, Tokyo Ghoul, Kingdom, One Punch Man seviyorsanız siz >>>
ya anlattıkların çok güzel teşekkürler. ama berserkin müzikleri bir anime için yapılmış baş yapıtlar olabilir. anime müzikleri içinde bir video yapabilir misin?
Ilginc olabilir bir ara arastiririm
evet, ayrıca vinlandsaga'nın 1. sezon opları çok güzel
Sondaki Guts fonu için teşekkürler
kingdom dansa mosnter ın ilk 3liüye girebilme şansı bariz biçimde daha yüksek.
güzel konuştuğunu düşünmekteyim.
Sondaki müzik mükemmel🔥
Seinen leri shonen den lerden çok seviyorum
güzel video eline sağlık
benim için de izlediğim animeler arasında üç büyük 1-Naruto 2-One Piece 3- Bleach'tır. Bleach ayrıca tybw öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılır. çoğu kişi tybw'yi okumadığı için eksik kalmıştır. gerçi tybw'de bile cevabı olmayan sorular var onun için de cant fear your own world adlı novel yazdı adamlar. çok daha iyi bir seri olabilirdi mangakası tite kubo'nun hastalıkları olmasaydı.
seinen ayda yayinlanan dergi shounen ise haftada olay bu!
Kingdom'ı okumadığın ya da anlamadığın çok açık dostum. Diğerlerinden çok daha fazla barış sever bir manga. Verilen savaşın amacı zaten binlerce yıldır devam eden çin beylikleri savaşını sonlandırmak. Çizim kalitesi olarak da şu ana kadar çizilmiş tüm mangalar arasın ilk üçte gösteriliyor. Berserk ve Kingdom büyük ikilidir illa üç olsun dersen Vagabond'u yanına ekleyebilirsin.
Berserk her türlü listeye girer ama diğer ikisi ne kadar girer emin değilim. Devam eden seriler olarak girebilirler belki ama Seinen'de büyük pek çok manga var. Hellsing, Akira, Neon Genesis Evangelion, Basilisk ilk aklıma gelenler.
Bence kesinlikle vinland saga yerine başka geçebilecek animeler var ama vagabonda yok hatta berserk bile yer değiştirebilir (bana gore değiştiremez asla ve asla berserkden nefret eden biri tarafindan belki) tamam ama vagabond neden yer değiştiremez çünkü bu anime sarip sarmamasini soylemiyorum kişiden kişiye değişen bir şey ama bu animenin bir eksisi yok gerçekten yok berserkde göz yorucu gorseller vardir mesela vinland saganin çizimleri vagabond ve berserk kadar iyi değildir bazi karakterler saçmadir ama vagabondda gerçekten boyle bir sorun yok nerden bakarsam bakayim bu mangada bir eksi bulamadim
İşte diğer seriler daha iyi olsa da Vinland'ın orada olma sebebi o üçlünün bir bütünlük içinde olması
@@laeva8953 Yorumunda sadece Vinland Saga haterlığı sezdim.
@@kariköykayışmerkezi vinland sagayi severim yanliş anlaşilmiş bu arada bir sey fark ettim (yorumu yazdiğimda bitirmemiştim) vinland sagayi bitirmek uzereyim ve kesinlikle 3 e girer karakter gelişimleri gayet yerinde vagabond benzeri bir manga vagabond en sevdigim mangadir abartabilirim
vagabond tamamen zirvede berserk,yanında karınca kalır
Fire punch çok underrated bence. Koyduğunu görünce şaşırdım. Kısa sürüyor zaten ama okuduktan sonra bir süre kendime gelemediğimi hatırlıyorum😢
Herkesin okuyup sevebilecegi manga olmadigi icin populer degil bence ya ama harbiden favorim
Yarın okumaya başlıyorum ben
@@Nexus_101 tavsiye ederim ben bir günde bitirmiştim. Bence sürükleyiciliği yüksek.
Kingdom mükemmel bir şey heyecan ve aksiyonu bol hatta mangası animesinden daha heyecanlı...yeni bölümü heyecanla bekliyorum .
ana karakter vur kır düğünü parçala tarzı mı ilerliyor berserk gibi yoksa daha iylik meleği mi ?
@Orca533 vur kır var m.ö Çin'in savaşan devletler geçiyor hikaye bu yüzden bol savaşli ana karakter xinin dünyanın en büyük generali olma hedefine ulaşmak için çıktığı bu yola sende katılırsan ne kadar harika bir eser olduğunu anlarsın.. seri tarihî seridir , karakterlerin çoğu tarihi şahsiyetlerdir (paralellikler elbette var hikaye akışı için)
@Orca533 ana karakter xinden daha iyi karakterler var misal Qin devletinin büyük generalleri büyük efsane generaller bunlar o çağda nam yapmışlardir
@@Orca533 animeyi izleyeceksen ilk sezonu animasyon çöp iki orta 3,4,5 iyi .. mangası daha mükemmel
eline diline sağlık teşekkür ederim.
Sadece bildiğim kadarıyla söylüyorum yanlış biliyor da olabilirim:
bir serinin shounen veya seinen olduğunu içeriğinden çok dergisi belirler.
Mangaka içeriği hangi dergide yayınlıyorsa ve o dergi hangi yaş aralığına hitap ediyorsa ona göre şekillendirir.
örnek vermek gerekirse Jojo serisinin normalde shounen olması ancak part 7 nin ilk 30 chapterından sonra seinen bir dergiye geçip serinin seinene dönüşmesi örnek verilebilir.
o yüzden "shounenle seineni ayıran ne?" sorusu bir noktada bana biraz boş geliyor hangi dergide yayınlanıyorsa o türdedir. tamamen boş diyemem gerçi sonuçta başta da dediğim gibi seinenler büyük kitleye hitap ettiğinden seriler ona göre şekillendiriyor ve shounenlere kıyasla çok daha derin çok daha felsefik çok daha -benim düşünceme göre- kaliteli işler çıkabiliyor.
Hocam demografi anlaminda var bir de anime toplulugunda kullanilan "slang" olarak anlami var o yuzden bu dergidense budur demek kismen yanlis olur
aga sağlam 2 seri . 1- monster 2- homunculus
1000. abonenim selamlar :D
big three 2006 civarlarında gerek satışları gerek fan baseleri ile anime ve manga sektörünü alt üst etmiş 3 isim olan one piece naruto ve bleach e verilmiş bir isim benim bildiğim kadarıyla
Harika video
abi ben sana OLD BOY diye manga öneriyorum kısa manga 78 80 chapter mı ne ben okudum çok güzeldi manga seinen
Belki size komik gelecek ama Berserk 2016 izleyip Berserki sevebildim ve izleme sırasını sonradan fark edip mangada güncele kadar geldim :d
kız arkadaşım büyük memeli bir cosplayer bulursunuz dedikten sonra hayat amacı meme ellemek olan mangayı önermen biraz ironik olmuş :)
Vagabond aramizdan gitti bile, 2015den beri devami gelmiyor ve gelmeyecek. Yazar Vagabond beni mental olarak yoruyor diyerek birakti. Asla Musashi ve Kojiro karsilasmasini goremeyecegiz.
Allah kahretsin spoiler yedim
@@trantınq spoiler yemedin kankam kojirodan bahsediyorum 2 anime manga okuyan herkes miyamoto musashi ve sasaki kojiro kim bilir zaten. Adamin biraktigini da ogrenmen daha iyi oldu bosuna bi umut beklemezsin. Ben 20 bolum daha okumadan birakmistim 2 sene once sonra en bastan 327 bolum okudum. E dedim devami gelmemis 2 senedir sonra bir baktim adam salmis. En azindan bosuna umutlanmis olmazsin. Miyamoto musashi nin book of 5 rings kitabini da okumani oneririm.
@@Lavillion. hayır mangakanin bıraktığını biliyorum kojiro hakkında spoiler yedim
@@Lavillion. kojiroyu daha ogrenmemistim aslında
@@trantınq olsun kankam parfon spoi icin iyi okumalar
Şahane bir video
Berserk, Vagabond, Vinland Saga Mangaları
bunlar çocuk eğlendirir.
Umineko Visual Novel'i, Re:Zero Light Novel'i, Higurashi Visual Novel'i veya Monogatari Light Novel'i gibi eserler berserk'in vagabond'un vinland'ın çok üstündedir, okuyan herkes bunu bilir.
Yâni bu da bir görüş...
merhabalar efenim şu an 27. saniyedeyim ve kanalına abone oldum
Vinland saga dışında monsterın animesi de ilk 3 seinene girebilir. Ne de olsa anime tarihinin en zeki vilaini Johan Liebert var.
Sıkı bir felsefe okuyucusu, araştırmacısı olarak söylemeliyim ki; Monster sizi herhangi bir tiyatrodan daha çok felsefi sorularla baş başa bırakıyor. ''Kardeşim ben manipülatör olcam ehe'' diyerek 74 bölümü izleyen adam zaten seriden bir şey anlamıyor, o 74 bölümü bitirebilmek için bir motivasyona ihtiyacın var zira Monster olayları çok geniş ve detaylıca işliyor. 10 Kişiden 8'i sıkılıyor. Felsefe temeli olmayan bir kişi Monster'ın tam verimine ulaşamaz. Bu kadar felsefi bir yapıtı Vagabond ve Berserk ile aynı kümede incelemek -Vagabond ve Berserk'in felsefeleri ile mukayeseyi birazdan yapacağım- bence Monster adına bir problem. Monster'ı bir kalıba koymak oluyor bu.
Şimdi, öncelikle bu yorumum sana karşı değil aga sağolasın sen konuya değinince buraya yazayım dedim ilgilisi olur.
Vinland Saga ile Monster'ın felsefesini incelemeliyiz zira Vinland Saga'da sistematik bir felsefe görüyoruz. Vinland Saga (VS diye bahsedeceğim) yoğun bir şekilde Machiavelli'nin Prensini ve Hristiyan Teolojisi - bu bağlamda özel olarak bir şey söylemek gerekirse Augustinus'un Aşk Felsefesi- konularını ele almaktadır. Bunları işleme, Hristiyanlığın yayılış sürecini, Nordiklerin Hristiyanlığa karşı verdikleri tepkiler vb. her şey müthiş derecede işlenmiş. Vagabond ve Berserk'in Felsefelerine kıyasla çok daha etkileyici, ağır ve sistemli bölümlerle karşılaşıyoruz. Fakat genel olarak sadece bu iki şeyi söylebiliyoruz. Vagabond ve Berserk'te aslında VS'nin yaptığını farklı bir biçimde yapmaya çalışıyor fakat VS bunu sistematik bir bağlam içinde yaptığı için bence çok açıkça önde.
-Spoiler- (Bu kısım ilgilisine ve Monster'ın felsefi değerini açıkça görmek isteyen kişiler için yazılmıştır)
Monster'a gelecek olursak. Öncelikle Monster'ın geçtiği zaman ve mekan felsefe için müthiş ideal. 1980-1995 (Bir kısımda 1950-60'lara uzanıyor izleyenler bilir) arasındaki Batı-Doğu Almanya'da geçen bir seriden bahsediyoruz. Soğuk Savaş, Sovyetler'in delice projeleri, Toplum Mühendisliği, Eğitim, Komünizm, Fuhuş Hayatı ve Derin Devlet gibi konuların işlenmesine büyük bir sağ tanımış oluyor bu aralık. Urasawa -Monster'ın Mangakası- bunun farkında olacak ki her konuyu Monster'da eriterek işliyor. VS dünya tarihinden bir dönemde geçse bile o dönemin erişebileceği felsefeyi zaten yeterince kullanıyor. Bu konuda ona bir lafım yok. Berserk ve Vagabond ise dünyaları itibariyle Monster ve VS tarafından avantajlı değiller. Bu animelerden Monster kadar felsefi derinlik beklemek zaten büyük bir delilik olacaktır.
Monster 74 Bölümden oluşmakta, kabataslak sayılar vererek size bu 74 bölümü özetleyeceğim, başta spoiler uyarısı vermiştim zaten.
İlk 20--30 Bölüm: Tenma'nın Johann'ın kimliğini öğrenmesi ile Ahlak felsefesinin en temel problemlerinden birisiyle karşı karşıya kalması ve iyi-kötü anlayışında büyük kırılmalar yaşaması. Çoğunluğun ve Şöhretin yanında olmak yerinde ''doğru'' algısının yanında olarak yaptığı şeyin aslında doğru sonuçlar vermediğini; çoğunluk ve şöhretin yanında olsaydı aslında iyi diyebileceğimiz fakat aynı zamanda kötü olacak bir sonuç doğuracaktı. Kavram karışıklıklarından anlamış olacaksınız ki Urasawa Ahlak alanının aslında ne kadar paradoksal olduğunu müthiş bir örnekle verir. İlk 30 bölüm içinde bu fikri serinin içerisinde yeriz.
30-50 Bölüm arası: Bu bölümlerde bizi Johann karşılar ve animenin evreni genişler, buralarda aslında animenin felsefi olarak en ağır olduğu bölüme Urasawa bir hazırlık yapar. Doğu-Batı Almanya arasında derin devleti, ırkçılık problemini ve sevginin-eğitim felsefesini görürüz. Yan karakterlerin çocukları devlet vasıtasıyla cennetvari bir toplum için makinadan öte bir şekilde yetiştirdiklerine şahit oluruz, Johann'ın nasıl bir cehennemden geldiğini öğreniriz. Zaten ''Eğitim, bir projedir'' repliği bu bölüm aralığında geçmektedir. Johann'ın duygularının nasıl ideal bir toplum için görmezden gelindiğini ve neye dönüştüğü kafamızda kesinler.
50-74: Son ve Final:
Final bölümünde Johann'ı yakından tanırız, Johann'ı anlamak için bu bölümlere kadar seriyi sabırlıca izlemek gerekir. Ötenazi, ölümün sahip olduğumuz tek şey olduğu, yalanların arkasında günahlarımızın yok olduğunu sanmamız ve dünyanın bizim için sadece bir acı olduğu düşüncesi açıkça okuyucuya sunulur. Burada Schopenhauer tarzı bir dünya anlayışıyla karşılaşırız, karamsar ve melankolik. Fakat Johann bu karamsarlığı yok etmek için kararlıdır. İnsanları bu acıdan kurtarmak ister yani. Peki bu halde Johann'a kötü diyebilmek ne kadar doğrudur? Ne de olsa kendince dahi olsa insanlığın yüzyıllarca sürecek paradoksal acı çekişini en kısa zamanda bitirmek istemektedir. Dünyaya gelmeyecek milyarlarca insanı bu cehennemden korumamış olmaz mıydı Johann? Urasawa çok zekice biri ilk 20 bölümdeki Ahlak sorusuna yöneltir ve animeyi bitirir. Tenma'da burada Johann'a ters bir dünya anlayışı geliştirir. Fakat oraya girmeye şu anda lüzum yok. Fakat derin bir okuyucuysanız bu anime de sizi daha çok etkileyecek bir karakter vardır: Franz Bonaparta
Franz Bonaparta dünya genelindeki Monster okuyucuları tarafından da anlaşılmış bir okuyucu değildir. Fakat nerede sıkı bir Monster okuyucusu görürseniz onun Franz Bonapartanın en sevdiği anime karakteri olduğunu görebilirsiniz. Monster'ın yer aldığı bağlamı belirttim. Bu dönemde Sovyetler Birliğinde politikacı ve devlet adamı müthiş güç kazanmıştı, Franz Bonaparta'da bunlardan birisiydi. Eğitimin ve Sevgi felsefesinde yapıtın asıl anlatmak istediği şey Bonaparta ile aktarılır. Bonaparta bir bürokrat ve eğitimcidir. Görevi, ideal bir toplum oluşturmaktır ve Johann'ı da o oluşturmuştur. Serinin başlatanı o dur yani. Her şeyin başlangıcı olan bu kişi; ahlaktan, ulusal sınırlardan ve ekonomik anlayışlardan -ilgilisine not çekeceğim- uzak bir nesil yaratmak istemiştir. Bunu Komünizm ile ilişkilendirebilirsiniz. Bonaparta, bireylerin ''benlik'' duygularından arınması gerektiğini, ortak bir bilinç içinde bir topluma yürünmesi gerektiğini düşündü. Yani özgür irade yok edilmeliydi, seçimlerdeki kötülükler yok edilmeliydi, bireylerin kendilerine has fikirleri olmamalıydı, bu tehlikeliydi. Bonaparta katı, sevgisiz ve sıkı bir eğitim modeli işledi fakat elinde sadece psikolojik dengeleri bozulmuş insanlar kaldı. Kendisine yeni bir hayat kurduğunda, sevgiyle büyüttüğü çocuk aslında ona istediğini verdi. Yani Bonaparta finalde, toplum mühendisinin yaşadığı ve yaşattığı kaçınılmaz acıyı gösteriyordu.
Bonaparta'nın 7 tane hikayesi var ve en son hikayesinde, bir köye hırsızlığa giden bir hırsızı anlatıyor. Das Rudenheim adlı bu hikayede hırsız kötü niyetlerle oraya gitse de bu niyetine rağmen herkes ona çok iyi davrandığında hayatını o köye adamaya karar veriyor. Bonaparta'nın dünyaya dair fikirlerinin ne kadar değiştiğini ve Urasawa'nın bunu ne kadar göstermek istediğini görebiliyoruz. Bütün bunları okuduğunuza göre Monster'ın neden VS, Berserk ve Vagabond gibi serilerle bir arada anlaşılmaması gerektiğini anlamışsınızdır. Bu kadar ağır bir içeriğin herhangi bir animeyle aynı kulvarda incelenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu monster'ın anlamını yok edecektir.
Dipnot: Komünizm, Johann ve Bonaparta
-Johann bir sahnede Anna'ya, şehir merkezindeki her şeyin onun olduğu söylemişti. Bir çocuk için çok ağır bir replik ve ilk bakışta anlamsız fakat aslında Komünizme bir referans var. Komünizmde özel mülkiyet olmadığı için kolektif bir ''mülk'' anlayışı vardır. Emek, metaya -alınıp satılabilir mal- dönüştürülemez. Tabii Marksist literatür açısında kesinlikle bunun Marx'ın mülk anlayışı olduğunu söylemek doğru kalmaz, sadece ufak bir referans ve ben şahsım adına bunun Bonaparta'nın eğitimi bir sonucu olarak kazandırılan bir şey olarak görüyorum. Johann bundan etkilenmiş olmalı-
güzel video abone oldum dostum yeni içeriklerini bekliyorum
Vagabond çok içsel ve psikolojik. Berserk ve vinland ise daha somut bir anlatıma sahip. Ancak bu vagabondu diğerlerinin önüne koymaz bence. Berserk>>> benim için. Tek felsefi teması değil, özgünlüğü akla durgunluk veren seviyede, çizim tarzı, diyaloglar vs... Muhteşem.
Şahsen Trigunu bir seinen olarak başarılı benim gözümde :d
(trigun maximum bir seinen.)
vagabond' u izlemedim ama berserk, vinland saga harbi cok iyi animeler (bence)
Vagabond anime yok berserkin de animesi kötü bence
Berserk vagbond vinlamd saga 3 lusune en benzeyen çizim ve karakter ve doğa üstü oaylar olrkda berserkle kapısabilcek tek şey vampire hunter d serisi. Vmpir hunter d normalde kitap ve mangasida kitap kdar uzun olmsada var. Popülerlik konusunda iki anime filmi var ikiside üst düzey özellikle ilki. Anime disizi planlanıyor çıkabilir uzun süreden beri yapım asamsda. Özellikle casylevnia animseinin basarisindn sonra kesin cikarirlar. Derinlik olarsk vampire hunter d krkteti gutsdan yada grifiten daha derin çünkü olumsuz bir kriter . Konu olarakda orta çağ gibi olsada gelecekte geçen konusu var. Berserkin ikisinden ayrilan farkı dini olması. Her nekdar gitsin intikamı gibi gözükse de aslinda peygamberin kötü oldugunu bilen birinin tanrilara kafa titmsini anlatoyor . Bütün eserlerde Tolkien de dahil kötülük doğudan gelir berserkle ise batidan geliyor. Vampire hunter d dışı da en benzeyen tabiki berserkinde esinlendiği conanin dha vahşi mture serisi savage sword barbar conan serisi. Siyah beyaz detaylı mangaya benzeyern tek batı işi. Berserkin asıl esinlenme nokasi ise guin saga kitapları ve flesh and blood holyoord filmi. Karakterler o filmden grifth filmdeki kız gutsda ruther abi. Filmun sonrski versynlrnda cikrlan tecvz sahneside bariz esinlnme kyngi. Vampire hunter d dini ilişkisi zayıf dsha çok insanlar iyimidir kotumudur sorgusu var. Draculyi konu alan eserler osmnli baglntisi yapmak istemiyir Hristiyanlık teması isliyorlsr d de bir nevi vampir isanin oğlu gibi işleniyor. Anime olarkda record of lodoss var özellikle ilk anime serisi benziyor. Müzik olarak o seri çok iyi dugen and dragons uyarlmsi olsada berserkin eski animesine en yakın o.
3 büyük seinen arasında Tokyo ghul un olmaması ilginç.
bu büyük 3lüyü teker teker incelesen güzel olur
Kaliteli anime kanalı
1:28 çünkü shounen ve seinen tabiri bir serinin bir partının haftalık mı yoksa aylık mı yayınlandığına göre değişiyor yani shounen ve seinene adult ve young olgusunu yükleyen aslında kitle yoksa bu serilerin tamamen teknik nedenlerden dolayı türleri seinen ve ya shounen
Bu doğru ama içerik olarak oluşan farklar için kullanılıyor çoğunlukla. Çünlü Shingeki no Kyojin gibi istisnalar haricinde sadece kapak fotoğrafında bakarak bile bir serinin shonen mi seimen mi olduğu anlaşılabiliyor.
kız arkadaşım porselenden bir bebek o manganın ismi büyük göğüslü bir bebek değil kısacası
vagabond gerçek bir hayat hikayesinin manga yapılmış hali . tabi ne kadar 0 a 0 dır bilemem ama bu bile efsaneliğini arttırıyor
Vinland saga da gerçek knka
@@red_jane- tarihsel doğruluğu tartışılır ama berserkin tarihten olmadığı belli 🤩🤣
@@sugersgames727 gerçek derken esin kaynağı kardeşim tarih öğrenmek isteyen vagabond ve vinland mı okur aq
Vindland saga henüz okuyamadım ama berserk yada vagabond kadar iyi olduğu söyleniyorsa okumak zorundayım
Vindland saga da 62 den güncele 24 saat dolmadan gelmiştim kesinlikle okumalısın
çok güzel ben severek okuyorum sana da öneririm vinlandsaga'yı
Vindland saganın mangasının türkçesi mevcut mudur internette ve kaç bölüm acaba
Beni manga okumak pek sarmıyor ama yeni öğrendiğim üzere seinen dediğiniz tarzı çok seviyorum örneğin en sevdiğim anime berserk tir. Berserk gibi animesi olan aynı tarzda hangi animeyi önerirsiniz ben pek bilmiyorumda
Vinland'ı izledin mi?
@@serhafiye7046 ona başlıcam aga
Neden mi big 3 seinen?Size basit bir şekilde cevap verirsem big 3 seinen hem psikolojik hem felsefi hem de tarihi olarak en iyi üçlüdür.Bir konuyu işlerken aynı zamanda bu üç evrensel değeri mangalara sıkıştırılmış hâlidir.BERSERK'te ne kadar Guts'ın hikayesi anlatılsa da birçok panelde birçok ülkenin tarihi göndermeleri yer almaktadır.Aynı zamanda lore'u LOTR'un lore'una benzerdir(fazla cinsellik hariç).Vinland Saga yani Vinland Destanı da tarihi bir konuyu ele alır.Thorfinn bir gezgindir ve Vinland bölgesini gerçekte de olduğu gibi keşfeder.Genel olarak Thorfinn'in hikayesine yer verir.Vagabond'sa Miyamoto Musashi'nin hikayesine yer verir.Japon tarihini ele alır ve felsefik bir mangadır.Yani kısaca BERSERK bir psikoloji kombosudur ama arka planda tarihe ve felsefeye yer verir.Vagabond bir felsefe kombosudur ama tarih ve psikoloji içerir.Vinland Saga bir tarih kombosudur ama arka planda felsefe ve psikoloji içerir.
Anlatım çok güzel üstat emeğine sağlık.
Vagabond çok severim fakat popüler kültür köleleri sayesinde üçü
Yükselişe geçti bana göre kokou no hito slum dunk real kingdom homonculus gibi mangalar da bunlara kafa tutabilir sadece tek yolu popüler kültür.
Hocam selamlar büyük romantik 3lüsü yaparsan seviniriz hatta bende yardımcı olabilirim+700 romantik anime izledim ve izlemeye devam ediyorum.
vinland sagayı izlememe rağmen çok iyi oldunu düşünmüyorum diğer seinen 2 lisine kıyasla onun yerine 20 th century boys daha mantıklı olabilirdi ama benim düşüncem o yüzden kişiden kişiye değişir
abi one piece yapımcıları yeni bi seri çıkarıyolarmış one piece on ice diye yanlış biliyo olabilirim yalan da olabili ama bence olursa bu da çok uzatılmadan 1 sezon da biter gibime geliyor peki sen ne dersin abi
Şu ülkede claymorenin mangasını okuyan kaç kişiyiz? Okuyan yok galiba
aga vinland saga nin turkce mangasini nerden okuyabilirim
Türkçe yayınlanıyor artık. Online siteler basılı yayınlanan mangaları çevirmek konusunda sektörün büyümesi için itinalı davranıyorlar. İlla okumak istiyorsan tavsiyem satın alman
Bence animesini izle, bayağı iyi uyarlıyor adamlar. Animesi iyi olan şeyin mangasını almıyorum şahsen...
oyasumi pun pun ile ilgili video gelirmi?
3 büyük Shounen konusunda bir hata var. 3 büyük Shounen her jenerasyonda seçilen bir şey değil. Yani Dragon Ball ve diğerleri 3 büyük Shounen değiller olmadılar ve olmayacaklar. Evet o saydığın 3 shounen o dönemin en iyi 3 shouneni olabilir ama "Big 3 Shounen" dediğimiz kavram sadece ve sadece Naruto, One Piece ve Bleach içindir. Bunlar bitince "New Big 3 Shounen" gibi bir şey topluluk tarafından seçilmeyecek. Evet yeni dönemin en iyi 3 shouneni bambaşka shounenler olabilir. Ama onlar sadece kendi dönemlerinin en iyi 3 shouneni olarak anılır hepsi bu. Yani "Big 3 Shounen" denmez ve denmemelidir.
keşke vagabondun animesi gelse
seinendeki kadınlı manga hangisi
Bruh
Monster Musume
Seriye girmek için mangadan başlamak mı daha iyi oluyor yoksa animeden başlamak mı? Çünkü bana kalsa animeyi izler sıradakine geçerim. Mangasını okumadığım için önemli bir şeyler veya aşırı bir zevki falan kaçırıyor muyum?
Ben genelde animeden başlıyıp potansiyeli olduğunu düşündüğüm serilerin mangasına geçiyorum. Zaten manga çok okuyan birisi de değilim yine zevk meselesi
Kingdoms kesinlikle ilk 5 seinende...
Vinland saga shounen seinen bilmem usta dünyanın en iyi animesi
Grifis beni öyle etkiledi ki anime izleyemiyorum artık. Animelerin 6’sını da izledim ama berserk kadar etkileyen bir anime olmamıştı en sevmediğim de naruto bomboş. shounen olarak da one piece rakipsizdir
97 berserk benide çok etkiledi sonradan davmi olarak yapılan sirisi hiç ilk çizimlere benzemiyor ve sarmadi. Bide hayal kırıklığı olarak girifisin o kadar büyük hayalleri olan biri ve gururlu biri para için biri ile yatmasi bütün hikayeyi maf etti bide erkek yani
vinland saganin mangasina kacinci bolumden baslamak gerek en son anime bolumune esasen?
1 yıl önce berserk okuyan nadir di me güzel şimdi bir tiktok videosu izleyen fanı oluyor çok sinir bozucu
Vinland saga'yı nereden okuyabilirim ?
Dostum büyük 3lü konusunda bir yanlışın var sanırsam geçenlerde bu konuya bakıyordum internette bleach naruto ve one piece'e buyuk 3lü denmesinin sebebi baya uzun süre satışlarda ilk 3den inmemeleriymiş haberin olsun
Ama tabii ki popüler olduğundan dolayı da ilk 3 diyebiliriz
@@emiko3110onlar shounen bunlar seinen. Yani onlar 3 büyük shounen bunlar 3 büyük seinen
@@Levosyr ben shounenler icin dedim zaten
DÖRTLÜSÜ. Kingdom nerede hahaha
edit: hm sonra açıklayacağım demişsin peki
edit: Seinenler aylık, shounen haftalık olduğu için o bölüm sayısı farkı. Uzunluk açısından arada o kadar fark yok.
sonedit: birlikteliğe biraz fazla kafa yormuşsun. Evet, büyük bir kültür oluşturmak için benzer ve büyük 3-5 işe ihtiyaç var ki bir kitle oluşsun. Ama "düşmanım yok" benzerliği referans almak için fazla spesifik. Sırf buna dayanarak Kingdom'u elemek pek doğru gelmedi. Hem, sırf shounenlerde büyük üçlü var diye seinenlerde de büyük üçlü olacak diye bir şey yok. Aslında eminim seinen fanları için, shounenleri seinenler için bu şekilde baz alman sinir bozucudur, hahaha. Şunu dörtlü yapıver, herkes rahat etsin. :)
Aradığımız benzerliğin büyük bir parçası, hepsinin tarihi ve savaşlı seriler olması.
fire punch my beloved
açıkçası kingdomu hxh olarak görüyorum
Bu mangaları hangi siteden okuyabilirim yardımcı olursanız sevinirim
az Google'a çıkıyor zaten direkt
Bunları nerden okuyabilirm?
berserk tam bir başyapıt.
Vinlans Saga'da mangada öyle bir bölüm geliyor ki seriye olan tüm umutlarınızı sikiyor. Bir karakter falan ölmüyor tersine yeni bir karakter geliyor...
Tek bi sorum var börzörk ne
0 . 17 deki siyah şeylerin adı ne
bilmiyom valla biyerden bulmuştum
guts'ın düşmanı yok mu?
Vinland sagayı türkce olarak hangi siteden okuya bilirim bilen varsa lütfen söylesin ?
Mangatr
Güzel bir video olmuş elinize sağlık ama ben büyük 3'lünün Jump'ın satış taktiği olduğunu düşünüyorum hem de çok akıllıca bir taktik çünkü bu 3 seri birbirini satış anlamında destekledi yoksa bu 3 shounen ile aşağı yukarı aynı seviyede bazı noktaları daha iyi bazı noktaları daha kötü olan Fullmetal Alchemist, Fairy Tail ve Hunter x Hunter serileride var bu seriler de çok iyi sattı ama bu 3'ü kadar değil. Şuan bile pek çok insan Big 3 diye anılan bu animeleri izlemeden bile en iyi 3 anime olarak görüyor ve bu popülerliklerini sürdürmelerini sağlıyor Fairy Tail ve Fullmetal Alchemist başka dergiler yerine Jump'ta olsalardı ve Hunter x Hunter düzenli bir şekilde yayınlana bilseydi bu serilerinde 100 milyondan fazla satacağını düşünüyorum.