Ulus Baker - Sanat ve Arzu Seminerleri - B (28Mayıs1998)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 ноя 2020
  • Seminer İçeriği
    Plotinos’un ışık metafiziği; lux ve lumen.
    - Filme özgü ışık; filme özgü imge.
    - Işık ve renk ilişkisi; Goethe’nin renk kuramı; filmde ekspresyonizm.
    - C. S. Peirce’in birincil ve ikincil imgeleri; klişeleştirme; Godard’ın ters çevirmesi.
    - Spinoza’da imkânsız imgelerin varlığı.
    - Sinemada yüz; Ingmar Bergman’ın yüzleri.
    - Wölfflin’e göre portre yapmanın iki kutbu; Descartes’ta iki affect kutbu: admirato ve desidera.
    - Eisenstein’in yüzü parçalaması ve niteliksel sıçrama.

Комментарии • 7

  • @ahmetali9372
    @ahmetali9372 2 года назад

    nekadar naif

  • @Abogan-ur4io
    @Abogan-ur4io 3 года назад +2

    Bu sohbetleri anlamak, anlamak söz konusu olmasa bile anlamlandırmak için ne yapılması gerekir, bir tavsiyeniz var mı? Konuşmaların içeriği dolu dolu ve sanki algılıyormuşum gibi geliyor ama şuurlu olarak ne dinlediğimin farkında değilim. Yardımcı olursanız sevinirim.

    • @muhammettorun9662
      @muhammettorun9662 3 года назад

      eğer verdiği örneklerdeki filmleri, kurduğu cümlelerdeki kelimelerin ne ifade ettiğini bilmiyorsan anlaman fazlasıyla imkansız. haliyle sana önerim de şudur: bir filmden bahsediyorsa ilk yapman gereken şey o filmi not edip izlemendir, kaldı ki o dinleyenlerin bizim gibi internetten izleme şansı yoktu onu da unutma: onun dışında kullandığı kelimelerin çoğu felsefi terimler ya da bazı konuşmalarında iktisadi terimler var. yapacağın şeyler de belli ki kelimeleri not etmek ve google enter yapmak en basitinden. bazı kelimeler kullanıldığı literatüre göre anlam bulur onu da unutma. demek istediğim iktisadi bir konu ele alınıyorsa kullanılan terimlerin iktisadi anlamları ön plana çıkar. haliyle bir kelimenin anlamını bilmek yetmez, hangi literatürde ne anlama geldiğine bakmak zorundasın. bir diğer öneride şu ki; çok fazla sinemaya ve felsefeye dair isimler kullanıyor aynı şekilde o isimleri de duyduğun zaman kimler olduklarını ne yaptıklarını bir araştırman lazım. çunkü kendileri anladığım kadarıyla önce biir şeyleri izliyor okuyor ve ona göre dersler verıyor. haliyle dinleyenler bir tık daha işin içinde olan kimseler olmuş oluyor. önerebileceklerim bunlar

    • @ignormausBaker
      @ignormausBaker 2 года назад

      @@muhammettorun9662 belki bu soruma da cevap verebilirsin, hoca neredeyse her alana ait derin bilgiye sahip biri, 12 tane falan da dil bildiği söyleniyor, kısacık ömründe bunu nasıl başarmış, pratik olarak imkansız gibi.

    • @EmreBoztepeII
      @EmreBoztepeII 8 месяцев назад +1

      Umarım bu seminer dizisini ve başka birçok şeyi anlamak noktasındaki arzunuzdan yorumunuz üzerinden geçen 2 yıla rağmen bir şey kaybetmemişsinizdir. İnanın ki, bu arzunuz en az anlamanız kadar kıymetlidir. Bu seminerin de vurguladığı esaslardan biri, başından sonuna kadar, aslında arzunun mahiyeti olmuştur. Öncelikle “anlamak söz konusu olmasa bile” şeklinde dışavurduğunuz ön yargınızdan kendinizi kurtarınız. Önünüzde yargılarınızdan oluşan yığınlar varken anlama etkinliğinizin kalitesi düşecektir. Üniversiteye ilk başladığım yıllarda ben de sizin gibi bu seminerleri arzu ile dinlerdim. Anlar gibi olurdum ama bir türlü zihnimde tam bir idrak gerçekleşmezdi. Ancak yine de pes etmedim ve beni seminere tutku ile bağlayan arzumun peşinden gittim. Böylece birkaç senelik çalışma ile seminerle sohbet eder, hatta bazen hata bularak ya da bazı yaklaşımlara bendeki daha iyi bir yaklaşımdan hareketle itiraz eder hale gelebildim. Dolayısıyla siz de yapabilirsiniz. Kendinize bir engel de kendiniz olmayınız. Eğer hala anlamak noktasında bir şeyler yapmak isterseniz naçizane önerilerde bulunabilirim. RUclips, yorumlara mail adresi yazınca kaldırıyor diye biliyorum. Önerilerime ve bizzat pdf olarak kaynak gönderilerime kulak kabartmak isterseniz bana @emreboztepe_ kullanıcı isimli instagram adresimden ulaşabilirsiniz. Selamlar…

  • @muhammedornek9670
    @muhammedornek9670 3 года назад

    Hızı bir tık artırın sorun çözülür:))