Sevgili Yılmaz; Âşıklık Geleneğinin önemli temsilcilerinden Teslim Abdal XVII. yüzyılda yaşamış bir Alevi-Bekaşi saz şairidir. Dolayısıyla rahmetli Âşık Daimî'nin bu eseri Teslim Abdal'ın kendisinden duyma ihtimali maalesef ki yoktur. Ancak sözlü Türk halk kültürünün önemli yapı taşlarından birisi olan âşıklık geleneği yazının toplumsal ölçekte yaygın bir biçimde kullanılmadığı zamanlardan bu yana kuşaktan kuşağa, usta çırak ilişkisi yoluyla aktarılarak varlığını sürdürmeyi başarmıştır. Âşıklık geleneği temsilcileri kendilerine ait eserlerin yanı sıra kendilerinden önceki âşıklara ait usta malı eserleri de çalıp-söylerler. Dolayısıyla rahmetli Âşık Daimî'nin bu eserin kaynak kişisi olduğu söylenebilir. Bu eser özelinde ise kuşaktan kuşağa aktarılırken eserin zaman içerisinde çeşitli değişikliklere uğrayarak şimdiki zamanda dinlediğimiz biçimine ulaştığını söylemek mümkündür. Bu durumu kulaktan kulağa oyunu gibi düşünebilirsin.
benim de cevabını merak ettiğim bir soru bu. bu tip deyişler zaten söylenegelerek bugüne ulaşıyor. sadece güfte olarak var olup daimi tarafından sıfırdan bestelenmesi pek olası değil gibi...
Aşık Daimi oranımız Büyük üstat nurlar içinde uyu
Ruh'un şad devrin dâim olsun..
❤ AŞIK DAİMİ ❤ MEKANIN CENNET ❤
Büyük üstad ışıklar içinde olasın mekanın gönüller olsun 🌹
Helal
❤️❤️❤️❤️
❤🌷🌹☀️
Müzik Aşık Daimi mi yoksa Teslim Abdal dan duyup mu bu şekilde yorumlamış? Teslim Abdal ne zaman yazmış? Daimi ne zaman bestelemiş?
Sevgili Yılmaz;
Âşıklık Geleneğinin önemli temsilcilerinden Teslim Abdal XVII. yüzyılda yaşamış bir Alevi-Bekaşi saz şairidir. Dolayısıyla rahmetli Âşık Daimî'nin bu eseri Teslim Abdal'ın kendisinden duyma ihtimali maalesef ki yoktur. Ancak sözlü Türk halk kültürünün önemli yapı taşlarından birisi olan âşıklık geleneği yazının toplumsal ölçekte yaygın bir biçimde kullanılmadığı zamanlardan bu yana kuşaktan kuşağa, usta çırak ilişkisi yoluyla aktarılarak varlığını sürdürmeyi başarmıştır. Âşıklık geleneği temsilcileri kendilerine ait eserlerin yanı sıra kendilerinden önceki âşıklara ait usta malı eserleri de çalıp-söylerler. Dolayısıyla rahmetli Âşık Daimî'nin bu eserin kaynak kişisi olduğu söylenebilir. Bu eser özelinde ise kuşaktan kuşağa aktarılırken eserin zaman içerisinde çeşitli değişikliklere uğrayarak şimdiki zamanda dinlediğimiz biçimine ulaştığını söylemek mümkündür. Bu durumu kulaktan kulağa oyunu gibi düşünebilirsin.
17. yuzyil
benim de cevabını merak ettiğim bir soru bu. bu tip deyişler zaten söylenegelerek bugüne ulaşıyor. sadece güfte olarak var olup daimi tarafından sıfırdan bestelenmesi pek olası değil gibi...
@@UgrDgnDeğerli beyefendi ne güzel izah etmişsiniz.Emeginize ve yüreğinize saglik😊
versiyon(1)