Water filteren voor meerdaagse bushcraft

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 июл 2021
  • Gewicht besparen is voor veel bushcrafters een uitdaging. Vooral in water en voedsel kun je veel besparen, zodat een meerdaags verblijf of een langere trektocht toch mogelijk wordt.
    Een grove filter (millbankbag) en daarna koken is voldoende, maar al je water koken is soms onpraktisch. Dan is een filter een goede keuze om de ziekteverwekkers uit het water te halen. Veel gebruiken de Sawyer Mini met de nogal kleine knijpzak, maar dat kost vrij veel tijd en moeite.
    Hier mijn manier om de zwaartekracht het werk te laten doen. Het totaal van vuilwaterzak, grove filter, fijne filter, koolstoffilter en schoonwaterzak weegt maar 420 gram.
    Ik ben hier 5 dagen op de Veluwe met maar 2 liter water en 2,6 kg gedroogd eten mee. Voor drinken en koken heb ik ongeveer 9 liter water gefilterd.

Комментарии • 7

  • @gertjansen6279
    @gertjansen6279 3 года назад +1

    Succes met de bushcraft!

  • @bushcraft_survival
    @bushcraft_survival 2 года назад

    In Nederland zou ik voor de zekerheid ook een actief koolfilter gebruiken. Leuk kanaal heb je, dus geabonneerd.

    • @Alderbushcraft
      @Alderbushcraft  2 года назад

      Ja, doe ik hoor, dat is de kleine filter onder de sawyer:)

  • @frankypuystjens6980
    @frankypuystjens6980 3 года назад

    Ik gebruik gewoon een 1,5liter PET-fles waar ik het filter op schroef en knijp er dan op om het water door het filter te persen. Maar da's een knap saai en tijdrovend werkje. Jouw systeem is beter! Weegt wel iets meer dan 2 lege PET-flessen, maar bespaart me allicht veel tijd en moeite. Aansluiten, hangen en z'n beloop laten gaan... Ik probeer het wellicht. Nu even kijken waar je die waterzakken kunt kopen. Thanks!
    EDIT: Heb het ondertussen uitgebreid geprobeerd, en ...het werkt niet! Of toch zeker onvoldoende om praktisch te zijn. De microporiën van de Sawyer Mini blijken dermate fijn te zijn, dat het doorstromen van water, louter door zwaartekracht, tergend traag verloopt. Zelfs met een perfect onderhouden Sawyer Mini (regelmatig "backflushen") gaat het niet sneller dan (letterlijk!) druppelen. Ik heb het (meermaals!) geprobeerd met leidingwater, dat per definitie zeer weinig vaste partikels bevat die voor verstopping zouden kunnen zorgen. Wanneer je een uur kunt wachten op niet meer dan 1 glaasje water om te drinken, voldoet dit misschien, maar niét voor gemiddeld verbruik bij kamperen/bivakkeren. Meerdere forums bezocht omtrent de Sawyer Mini en filtrage door zwaartekracht (dus zonder persen) en alle info en ervaringen van andere mensen is dezelfde: het gaat tergend traag en is in de praktijk nauwelijks bruikbaar... Sorry!

    • @Alderbushcraft
      @Alderbushcraft  3 года назад

      Ja probeer het maar eens. Bij de petflessen heb je dan dus nog geen voorfilter, dus raakt sneller verstopt. En dit weegt in de praktijk niet veel meer hoor.

  • @albertdirkkoffeman5234
    @albertdirkkoffeman5234 2 года назад

    Mooi filmpje.
    Is het niet handiger om het filter onder aan de slang te doen .? Je hebt dan toch meer hoogte boven het filter en dus meer waterdruk waardoor je een snellere doorstroming van het water zou moeten hebben ?

    • @Alderbushcraft
      @Alderbushcraft  2 года назад +1

      Dankje!
      Omdat het een gesloten systeem is maakt de plaats van het filter niet uit. Het water in de slang onder de filter 'trekt' het water naar beneden. Zonder de slang gaat hij vrij langzaam. Hoe groter het hoogteverschil, hoe groter het drukverschil.