Dumitru Borțun la UBBMed despre criza demografică din România și modelul „tigrilor” Asiei

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 авг 2024

Комментарии • 20

  • @ungureanumonica3131
    @ungureanumonica3131 Месяц назад +1

    În anii,'90-2000 când eram eu copil m-au crescut bunicii materni când părinții mei profesori Universitari la Universitatea Politehnica din Iași aveau cursuri la facultate .

  • @cma2466
    @cma2466 Месяц назад

    Asa este cu recunoasterea viciilor. Unul din cei care sau rasculat din criza natalitatii am fost si eu indus de amanarea unei noi creatii, pana la urma am lasat femeia si m-am ales cu un divort, sper sa am parte de o mama doritoare de creatie. De multe ori ne luptam intr-o lume a carei cariera dauneaza familialitatii, lucru mai dificil in societatea de astazi. Cautam mereu momentul potrivit , dar niciodata nu suntem pregatiti! Trebuie ca societatea sa o gandeasca ,dar gasim scuze ca nu suntem pregatiti

  • @jameshess2912
    @jameshess2912 Месяц назад +2

    Ceausescu a interzis avortul in anul 1967, nu in 1976...

  • @handy20061
    @handy20061 Месяц назад +1

    Felicitări domnilor.

  • @lilianamarasescu2923
    @lilianamarasescu2923 Месяц назад

    Fin pacate, problema este, ca majoritatea poporului, numai are incredere in politic si de aceea nu iese la vot

  • @esteraestera7217
    @esteraestera7217 Месяц назад

    Felicitări D-le Bortun pt răspunsul,,, "Să modernizam tara și MERITOCRATIA"

  • @CxMx-xr9pt
    @CxMx-xr9pt Месяц назад

    😢😢😢😢🎉

  • @CxMx-xr9pt
    @CxMx-xr9pt Месяц назад

    Dumitru Bortun te iubescD le😢😮😊🙏🤗❤️🌍🎉😭🌈🪐⭐🌟👨‍❤️‍👨💥🤦🐦

  • @flxjay8985
    @flxjay8985 Месяц назад

    Multe idei eronate.
    Declinul demografic nu e caracteristic doar României de dupa '89 cu natalitate scazuta si emigratie de exceptie (4-5 milioane?). Românii doar s-au trezit mai tîrziu.
    Toata lumea dezvoltată industriala trăieste fenomenul asta si mai recent, ca si noi (adica o industrializare tirzie, anii 60-70), China. China e in declin demografic. Poate mai grav in consecințe, decit cel rusesc.
    Vestul European l-a simtit din anii '80, si de aia au deschis granitele dupa '89. De aia am avut "revolutii" in est unde, oricum, modelul economic era in faliment.
    Consecinta gravă este necesitatea reevaluarii modelului economic, pentru vrei două-trei generatiii? Pensionarii din aceasta lume de declin demografic sint cei mai afectati. Generatia din jurul "decrețeilor". Automatizarea si I.A. vor interveni la timp?
    De ce natalitatea a scăzut in lumea dezvoltată economic? Nu e doar conditia femeii, nu e culturală problema. Este economicul. Este tipul de capitalism la care s-a ajuns, unde totul, absolut totul daca se poate, trebuie sa fie in angrenajul capitalismului privat. Bineintele, administratia partii ramase statului, educatia si sanatatea, atinse de coruptie, se dovedesc din ce in ce mai ineficiente. Aici a intrat conceptul Terapiei de șoc. Dezastre rezolvate orin privatizări in toate domeniile.
    Alunecarea politicului in extreme, conservatorism deja obsolet dar strigat la tribunele electorale, liberalismul alunecat catre minoritatile ce dicteaza democratia intregii societati, accelereaza problemele.
    Probabil, ca să fiu in domeniul domnului Borțun, comunicarea nu functionează. Între diferitele sectoare, grupuri, partide, ale societatii, de la cel mai mic la cel mai mare. Chiar acum in era informatiei si a platformelor sociale. Am experimentat societatea sicialistă (cu ideologii comuniste), traim capitalismul dus la extrem, la americani spre exemplu, trebuie găsită o cale de mijloc funcțională. Globalismul de pîna mai ieri, pentru că e in facere V.2, n-a fost suficient. Trăim intr-o perioadă de mari schimbări. Conflictul ucrainean e doar inceputul.

  • @GoldmundAR
    @GoldmundAR Месяц назад +2

    * Problema natalitatii:
    acum cativa ani buni am vizitat Suedia si am ajuns intr-un orasel cochet, vestit, in Uppsala, un oras celebru pentru universitatea din localitate. Sotia cu mine am facut turul orasului, descoperind bijuteriile arhitecturii nordului. O catedrala superba pe care am vizitat-o, noi fiind singurii in acea capodopera a credintei crestine...Ce ne-a atras atentia a fost descoperirea multor cupluri de suedezi ...fara copii(bine, probabil intelectuali, cu o cultura vasta, bine imbracati), eventual cu un caine, dar fara copii. Tot ratacind pe strazi, deodata am descoperit o familie, ea infasurata toata, el in fata, ea in spatele lui cu trei copii si unul in carucior; era o familie traditionala musulmana. Este vorba de educatie si religie...si legi profamilie precum cele din Ungaria, care stipuleaza ca o familie care are patru copii(cam multi pentru Europa de Vest), nu plateste toata viata....impozit!
    * epoca moderna inseamna industrie?! Epoca moderna inseamna scoli bune frecventate de toti copiii, inseamna educatie si apoi vin toate celelalte: infrastructura, cercetare, grija societatii pentru familie. Ce pondere are industria in economia din Danemarca, Olanda sau chiar a Frantei? "Industria" a fost ceva important pe timpul lui Ceausescu, domnule Profesor. Germania: pondera industriei in totalul economiei este la 26,68%, in Franta este la 17,38%!! Romania, azi sta f. bine la acest capitol, dar educatia este la pamant, de infrastructura nici nu putem vorbi, suntem inca la nivelul multor tari din Africa.

  • @danciugheorghe5205
    @danciugheorghe5205 Месяц назад +1

    ☘️🫂🥂🙂🤝

  • @esteraestera7217
    @esteraestera7217 Месяц назад

    Dl Geoana pt ca România ARE nevoie.

    • @sanda1176
      @sanda1176 Месяц назад +1

      plagiatorul? Cumnatul fugarului condamnat? Prietenul lui SOV?

    • @cristianungureanu8245
      @cristianungureanu8245 Месяц назад

      @@sanda1176 👎👎👎

  • @eduardmarianrossler9430
    @eduardmarianrossler9430 Месяц назад

    Vin ciciunghezii, nu trebuie demografie