Çok yararlı uygulamalar devamını bekliyoruz. Örtülü elektrotla elektrot kalınlığı, malzeme tiplerine, kalınlıklarına göre amper ayarlamalarından bahsederseniz biz yeni öğrenen için çok faydalı olur. Şimdiden Teşekkürler
I guess Im asking randomly but does any of you know a way to log back into an Instagram account?? I stupidly forgot my login password. I appreciate any help you can offer me!
Bende (hobi) kaynağa 1 mm kalınıkta ki kutu profil ile başlama gafletinde bulundum. Malzemeyi delmeden başarınca kaynak değil lehim oluyor birleşmiyor vs. baya cebelleştikten sonra sonunda aynı profillerden bir küp yapabildim. Video için teşekkürler. 5mm malzemeyi değilde biraz böyle hayatın içinden videolar çekerseniz memnun olurum. Profilden korkuluk, ütü masasınn kırılan ayağı vs. gibi
iyide hocam ince sac parcalari birlestirken( amper ve elektrot u ona gore secip)=punta punta yapmaktan baska care var mi eger burda ki gibi yapacak olsak cok kolay deliniyor bu yaptiginiz sanayi isi kalin parcalar normal bir demir ustasinin onunden ince sac metaller cokca geciyor
Merhaba myk kaynak sinavina girecem bi usta var başımda tam yavsak inanın burda sizin anlattiginiz seylerin hiç birinden bahsetmedi iyiki denk geldiniz 40 ×40 profil den duvar bölmesi yapıyorum şirkette işçiyim santiyelerde myk şart artık myk sinavindada L şeklinde birleştirme yapicakmjsiz kaynağı doldurma seklinde başta denedim önceki videodanjzdaki gibi mesafe ayrsizligi vardı şimdi duzeldi sayenizde eyvallah
2 mm profillerde birlestirme yaparken soldaki profile ve sagdaki profile punta atip birlestirmeden agizda guclendirme yapiyorum akabinde normal saga sola salinim yaparak kaynatiyorum. Ince profilde ark kaynagi ile kesintisiz dikis baska sekilde atilamaz.
Punto atamayan kaynağı nasıl yapacak? Punto atmayı direkt geçmişiniz. İyi Punto kötü Punto atım örnekleri nasıl olur, Punto atarken amper seçimi ve materyal üzerinde elektrot mesafesi ve ark- elektrot bekletme süreleri, düşük amper sonucu, yüksek amper sonucu, elektrot nemli ise sıçantılar nasıl olur vb.
videodaki ustaya öncelikle teşekkür ederiz el yeteğeni kaynağı muazzam.Kaynak camı kullanmayın dedınız peki sizin kullandıgınız kaskın adı markası nedir piyasa malı olarak degıl piyasanın en iyisi hangisidir sonuçta göz bu
Kullandığınız elektrotun kutusunun üzerinde elektrot çapı, amper aralığı gibi bilgilerin olduğu bi kısım vardır elektrot pensesinin artıya mı eksiye mi takılacağı o kısımda sembolle de gösterilir. Şase pensesini de diğer kutba takarsanız doğru bi kaynak yapabilirsiniz.
Malzeme öyle direk alından puntalanmaz, Özellikle test malzemesi köprü (kiremit) dediğimiz puntalanir malzeme kitap gibi çekmesin diye , başı ve sonunada ayrıca erken başlayıp bitişte biraz yukarda bırakmak için parça puntalanir.
Merhaba, Doğru, test parçası birleştirmesi yapılacağı durumlarda puntalama prosesleri tamamen farklıdır. Bahsettiğiniz yöntem kullanıldığı gibi farklı yöntemler de kullanılır. Punta noktaları olası kaynak hatalarının kök sebebidir. Video da puntaların yerlerinde bir hata olmasa da, punta üzerine kaynak atılıyor. Ustamız da bunu puntanın üzerine kaynak atıldığında oluşan kaynak hatasını göstermek için yaptığını belirtiyor. Dikkatiniz ve yorumunuz için teşekkür ederiz.👍👍👍
Dışarda mecbur punta kaynagi yapıyorlar ince profilden iş yaptırdıkları taktirde kalın parçaları kimse punta olarak kaynatmiyor amper düşük olsada parça deliniyor adi olduğu için 👍
Punta punta atmadığımız takdirde kaynak yaptığımız profil ince olduğu için eriyor. Kalın malzemelerden ziyade ince malzemelerde farklı açılara nasıl kaynak yapacağımızı hakkında video çeker misiniz?
askaynak magmaweld stayer stanley atikerweld sgs bir çok kaynak makinası var kalite verimlilik kullanım servis fiyat performans karşılaştırması yaparmısınız
Öncelikle merhabalar videolarınızı çok beğeniyorum çok yararlılar sorum şu bu işe ilgim argon kaynağında, ancak tabiki hiçbir deneyimim yok. Bunun gibi başlangıç seviyesi bir örtülü elektrod kaynağı makinesi almam sadece çelik parçalar degilde alüminyum parçalar üzerinde de çalışabilme mi sağlar mı değişik metaller (alüminyum gibi) icin elektrot çubukları var mıdır ?
Merhaba, evet alüminyum malzemeler için de örtülü elektrodlar var ancak bunların neme karşı hassasiyetleri oldukça yüksektir. Kullanımına ayrıca dikkat etmeniz lazım.
öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler benim sorum olacak 304L ve ya 316L gibi paslanmaz çelik için örtülü elektrod var bunlar nerelerde kullanılır boru kaynatılır mı kaynak kalitesi nasıl olur. argon mu yapılmalı yoksa bu kaynak elektrodu kullanılabilir mi bu konuda bir vidyo çeker misiniz? Teşekkürler.... İyi Çalışmalar....
Merhaba, örneğin boruda kök kaynaklarında TIG kaynağı tercih edilir çünkü kökte nüfuziyet esastır, daha sonraki dolgu pasolarda elektrodlar rahatlıkla kullanılabilir. Paslanmaz elektrod kullanımı yaygındır, her geçen gün gazaltı telleri daha fazla kullanım alanı bulsa da elektrod kullanımının da kendi içerisinde avantajları vardır ve yerli üreticilerde maliyetleri de daha uygundur. Öneri ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederiz.
Punta kaynakta çelikleşme olduğu ve çelikleşen malzemenin mukavemetinin olmadığını söylediniz. Demirin karbonla birleştirip çelikleştirince mukavemeti artmıyor mu yani çelik malzemede mukavemet azalıyor mu ? Benim bildiğim çelik mukavemeti fazladır ?
Merhaba, elimizden geldiğince farklı markaların farklı modellerini incelemeye çalışıyoruz, sizlere artısını eksisini anlatmaya çabalıyoruz, ancak tarafsızlığımız gereği bir marka ve model şu an için öneremiyoruz.
Düz zemine kaynakta cüruf kendiliğinden kalkıyorsa kaynak düzgün yapılmıştır demişsiniz. Köşe kaynaklarda da aynı şekilde kalkar mı yoksa çekiçle cürufu temizleme ihtiyacı doğar mı? Bazı videolarda genelde köşe kaynaklarının müdahaleyle temizlendiğini görüyorum.
Merhaba, Köşe kaynaklarında kaynak ağzının açısına ve elektrod tipine göre cüruf kalkışı zorlaşabilir, yani kendinden kalkmayabilir. Videodaki gibi rutil elektrodlar ile yapılan uygulamalarda köşe kaynaklarında da kendiliğinden veya çok küçük bir müdahele ile cürufun tamamen kalkması beklenir. Ancak özellikle bazik elektrodlar ile yapılan uygulamalarda köşe kaynaklarında cürufun kendiliğinden kalkması beklenmez.
Puntalama işleminin ben nasıl olduğunu anlamadım. Araya çekirdeğin çapı kadar boşluk bıraktıktan sonra o boşluğa mı kaynak yapılıyor? Kritik bir nokta bence. Yardımcı olursanız sevinirim. Sevgiler
Merhaba, evet o boşluğun komşusu olan iki kenara üstünden nokta şeklinde kaynak yapıyorsunuz, sanki düğme gibi her iki kenarın köşelerinde yer almalı. Puntalama işlemi bittikten sonra birleştirme kaynak işlemine başlıyorsunuz.
Merhaba. 2,50 mm çaplı elektrodla mümkün olan en düşük amperle 80-90 Amperlerde, makinenin de karakterine bağlı olarak ark kesilmiyorsa, hassas bir hızda nüfuziyet verilerek kaynatılabilir. Ancak 2 mm sacların örtülü elektrodla kaynağı malzemeyi delmeden gerçekten de çok zordur. Ömer ustanın da ifade ettiği gibi imkan varsa gazaltı kaynağı ile kaynatılması daha uygun olacaktır.
Köşeler hariç 40 mm olan tarafa fazladan 2 şer 60mm 0lan tarafa 3 er punto daha at. Bulabiliyorsan 2mm rutil kullan (benim favorim ESB44 bazik). Kaynağa köşe puntosundan başla ve hızlı ama çok küçük sağa-sola minik zig-zaglar yap. 2mm rutilde amper ihtiyacı çok düşüktür, malzeme fazla ısınmaz. Profesyonelleştikçe 2mmESB 44 bazik bile kullanırsın. Özellikle iç köşe birleştirmelerde rutilin amperini ve kaynak hızını iyi ayarlamazsan cüruf kaynağı berbat eder. ESB44 baziktir ama rutil-bazik arası iş görür. Bazik eğer nem almamışsa ne yapışır ne de yetersiz nufuziyet sağlar, önüne kattığını ergitir gider. Acemi kaynakçılar baziği pek sevmez ama bazik candır hem de canını emanet edebileceğin candır. Tabi ince profilde kullanmak hem gereksiz hem de zordur.
Üstat 80-90 demiş ama sakın denemeyin :) mesela benim makinada hot start özelliği var 2,5 elektrotu 60 Amperde hot start ta +%30 larda yani değdirdiğin anda tutuşma anında 60+18: 78 amperde başlıyor ve 60 amperle devam ederek sağ sol gezintisine dikkat ederek ve ark boyunu koruyarak 2 mm profili EĞER BOŞLUK YOK İSE kesintisiz kaynak yapabilirsiniz. Ama 1,5 kesintisiz de muhakkak delinir birinde olmasa diğerinde. Aman hocanın dediği gibi 80-90 kalkışmayın. Hocama da saygılar!
Elinize emeğinize sağlık çok açıklayıcı bilgiler. Yalnız çekimleriniz çok net değil bazı yerlerde bulanıklık oluşuyor ve yapılan işlemleri net göremiyoruz çekimlere daha dikkat ederseniz memnun oluruz. İyi çalışmalar.
👨🏻🏭Weld Wolf Kaynakçı Eğitimi açıldı! 👉 egitim.weldwolf.com
Merhabalar anlamsız bir şantiyedeki bilimsel yaklaşımınız için sizi tebrik ediyorum .
Çok yararlı uygulamalar devamını bekliyoruz. Örtülü elektrotla elektrot kalınlığı, malzeme tiplerine, kalınlıklarına göre amper ayarlamalarından bahsederseniz biz yeni öğrenen için çok faydalı olur. Şimdiden Teşekkürler
I guess Im asking randomly but does any of you know a way to log back into an Instagram account??
I stupidly forgot my login password. I appreciate any help you can offer me!
@Mathew Zev instablaster =)
Harika biir yayin ve cok faydali olmus.Tebrikler.Emeginize saglik.
3 mm kalınlığa kadar olan profile kısa dikişler çekmeden kaynak yapmak zordur malzemenin delinme ihtimali yüksektir. Bu yüzden punto kaynak yapılıyor.
Teşekkür edriz verdiğiniz bilgiler için .faydalı buldum.
Bende (hobi) kaynağa 1 mm kalınıkta ki kutu profil ile başlama gafletinde bulundum. Malzemeyi delmeden başarınca kaynak değil lehim oluyor birleşmiyor vs. baya cebelleştikten sonra sonunda aynı profillerden bir küp yapabildim. Video için teşekkürler. 5mm malzemeyi değilde biraz böyle hayatın içinden videolar çekerseniz memnun olurum. Profilden korkuluk, ütü masasınn kırılan ayağı vs. gibi
Merhaba, önerilerinizi dikkate alacağız. Profil kaynakları için özel bir video çekmeyi planlıyoruz. Destek ve yorumlarınız için teşekkürler.
@@WeldWolf Aynen günlük hayatın içinden kaynak videoları paylaşılması daha faydalı ve ilgi çekici olacaktır.
İyi ki varsın Weld Wolf . Kolay gelsin .
İlginiz için teşekkürler, desteklerinizle motive oluyoruz.
çok yararlandım, teşekkür ederim, kaynak makinemi yeni aldım, maskem hazır, eldiivenle elektrot bekliyorum.
👍 Şimdiden kolaylıklar diliyoruz
Elinize sağlık çok güzel olmuş
iyide hocam ince sac parcalari birlestirken( amper ve elektrot u ona gore secip)=punta punta yapmaktan baska care var mi eger burda ki gibi yapacak olsak cok kolay deliniyor bu yaptiginiz sanayi isi kalin parcalar normal bir demir ustasinin onunden ince sac metaller cokca geciyor
Merhaba myk kaynak sinavina girecem bi usta var başımda tam yavsak inanın burda sizin anlattiginiz seylerin hiç birinden bahsetmedi iyiki denk geldiniz
40 ×40 profil den duvar bölmesi yapıyorum şirkette işçiyim santiyelerde myk şart artık myk sinavindada L şeklinde birleştirme yapicakmjsiz kaynağı doldurma seklinde başta denedim önceki videodanjzdaki gibi mesafe ayrsizligi vardı şimdi duzeldi sayenizde eyvallah
Merhaba Murad Bey,
Size yardımcı olabildiysek ne mutlu bize (:
2 mm profillerde birlestirme yaparken soldaki profile ve sagdaki profile punta atip birlestirmeden agizda guclendirme yapiyorum akabinde normal saga sola salinim yaparak kaynatiyorum. Ince profilde ark kaynagi ile kesintisiz dikis baska sekilde atilamaz.
Punto atamayan kaynağı nasıl yapacak? Punto atmayı direkt geçmişiniz. İyi Punto kötü Punto atım örnekleri nasıl olur, Punto atarken amper seçimi ve materyal üzerinde elektrot mesafesi ve ark- elektrot bekletme süreleri, düşük amper sonucu, yüksek amper sonucu, elektrot nemli ise sıçantılar nasıl olur vb.
Kayank güvenliği ve kaynak yaparken çarpılma risklerini anlatırmısımız? Özellikler benim gibi amatörler için önemli olacaktır
videodaki ustaya öncelikle teşekkür ederiz el yeteğeni kaynağı muazzam.Kaynak camı kullanmayın dedınız peki sizin kullandıgınız kaskın adı markası nedir piyasa malı olarak degıl piyasanın en iyisi hangisidir sonuçta göz bu
cam kullanmayin derken ustalar siyah cami eline alip yapiyoya sadece cam onu kastediyo maskeye laf etmiyo yani
6:24 İkinci yüze kaynak atılması doğru mu ? Eğer yapılırsa, birinci tarafa atılan kaynağın mukavemetini azaltır mı?
Teşekkür ederim kardeşlerim.
Oncelikle merhabalar verdiginiz bilgiler cok faydali benim bi sorum olacan bende inverter kaynak makinasi aldim ama saseyi eksiyemi yoksa artiyami baglayacagim bilemedim yardimci olursaniz sevinirim teşekkürler
Kullandığınız elektrotun kutusunun üzerinde elektrot çapı, amper aralığı gibi bilgilerin olduğu bi kısım vardır elektrot pensesinin artıya mı eksiye mi takılacağı o kısımda sembolle de gösterilir. Şase pensesini de diğer kutba takarsanız doğru bi kaynak yapabilirsiniz.
Şase artı, kaynak pensesi ise eksiye takılmalı...
İnce malzemeler de görmek istiyoruz, kalın malzemeye fazla bi ustalık gerekmiyo
Malzeme öyle direk alından puntalanmaz, Özellikle test malzemesi köprü (kiremit) dediğimiz puntalanir malzeme kitap gibi çekmesin diye , başı ve sonunada ayrıca erken başlayıp bitişte biraz yukarda bırakmak için parça puntalanir.
Merhaba,
Doğru, test parçası birleştirmesi yapılacağı durumlarda puntalama prosesleri tamamen farklıdır. Bahsettiğiniz yöntem kullanıldığı gibi farklı yöntemler de kullanılır. Punta noktaları olası kaynak hatalarının kök sebebidir.
Video da puntaların yerlerinde bir hata olmasa da, punta üzerine kaynak atılıyor. Ustamız da bunu puntanın üzerine kaynak atıldığında oluşan kaynak hatasını göstermek için yaptığını belirtiyor.
Dikkatiniz ve yorumunuz için teşekkür ederiz.👍👍👍
Dışarda mecbur punta kaynagi yapıyorlar ince profilden iş yaptırdıkları taktirde kalın parçaları kimse punta olarak kaynatmiyor amper düşük olsada parça deliniyor adi olduğu için 👍
selamın aleyküm abi önce likke kaynak yaparken demir erimesi ve elektrot yapışması neden olur demirin kalınlıgına göre amper degeri ne olmalıdır
Selamlar. İlerleyen videolarda baya bahsettik uygulamalı olarak. 👍
Punta punta atmadığımız takdirde kaynak yaptığımız profil ince olduğu için eriyor.
Kalın malzemelerden ziyade ince malzemelerde farklı açılara nasıl kaynak yapacağımızı hakkında video çeker misiniz?
İnce profillerin kaynağı için son videolarımızda gözaltı yöntemi kullandık, benzerlerini örtülü elektrod kaynağı için de yapacağız.
askaynak magmaweld stayer stanley atikerweld sgs bir çok kaynak makinası var kalite verimlilik kullanım servis fiyat performans karşılaştırması yaparmısınız
Merhaba, önerilerinizi dikkate alıyoruz, yorumlarınız için teşekkürler.
Aynen bende onu diyecektim
Öncelikle merhabalar videolarınızı çok beğeniyorum çok yararlılar sorum şu bu işe ilgim argon kaynağında, ancak tabiki hiçbir deneyimim yok. Bunun gibi başlangıç seviyesi bir örtülü elektrod kaynağı makinesi almam sadece çelik parçalar degilde alüminyum parçalar üzerinde de çalışabilme mi sağlar mı değişik metaller (alüminyum gibi) icin elektrot çubukları var mıdır ?
Merhaba, evet alüminyum malzemeler için de örtülü elektrodlar var ancak bunların neme karşı hassasiyetleri oldukça yüksektir. Kullanımına ayrıca dikkat etmeniz lazım.
öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler benim sorum olacak 304L ve ya 316L gibi paslanmaz çelik için örtülü elektrod var bunlar nerelerde kullanılır boru kaynatılır mı kaynak kalitesi nasıl olur. argon mu yapılmalı yoksa bu kaynak elektrodu kullanılabilir mi bu konuda bir vidyo çeker misiniz? Teşekkürler.... İyi Çalışmalar....
Merhaba, örneğin boruda kök kaynaklarında TIG kaynağı tercih edilir çünkü kökte nüfuziyet esastır, daha sonraki dolgu pasolarda elektrodlar rahatlıkla kullanılabilir. Paslanmaz elektrod kullanımı yaygındır, her geçen gün gazaltı telleri daha fazla kullanım alanı bulsa da elektrod kullanımının da kendi içerisinde avantajları vardır ve yerli üreticilerde maliyetleri de daha uygundur. Öneri ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederiz.
Punta kaynakta çelikleşme olduğu ve çelikleşen malzemenin mukavemetinin olmadığını söylediniz. Demirin karbonla birleştirip çelikleştirince mukavemeti artmıyor mu yani çelik malzemede mukavemet azalıyor mu ? Benim bildiğim çelik mukavemeti fazladır ?
Demir daha esnektir eğilebilir kolay kırılmaz , çelik ise serttir esnemesi düşüktür kırılır ondan mukavemeti daha iyi diyorlar anladığım kadarı ile
Çanta kaynak en kullanışlı uzun sürekli kullanmak en hafif kaynak markası onerebilirmisiniz
Merhaba, elimizden geldiğince farklı markaların farklı modellerini incelemeye çalışıyoruz, sizlere artısını eksisini anlatmaya çabalıyoruz, ancak tarafsızlığımız gereği bir marka ve model şu an için öneremiyoruz.
İsa ustamın anlatımı ve uygulamasıyla detaylı anlatımında olduğu bir boru kaynağı videosu istiyorum ricam olacak iyi çalışmalar dilerim
Dikey ve yatay boru kaynağı lütfen rica ediyorum
Düz zemine kaynakta cüruf kendiliğinden kalkıyorsa kaynak düzgün yapılmıştır demişsiniz. Köşe kaynaklarda da aynı şekilde kalkar mı yoksa çekiçle cürufu temizleme ihtiyacı doğar mı? Bazı videolarda genelde köşe kaynaklarının müdahaleyle temizlendiğini görüyorum.
Merhaba,
Köşe kaynaklarında kaynak ağzının açısına ve elektrod tipine göre cüruf kalkışı zorlaşabilir, yani kendinden kalkmayabilir.
Videodaki gibi rutil elektrodlar ile yapılan uygulamalarda köşe kaynaklarında da kendiliğinden veya çok küçük bir müdahele ile cürufun tamamen kalkması beklenir.
Ancak özellikle bazik elektrodlar ile yapılan uygulamalarda köşe kaynaklarında cürufun kendiliğinden kalkması beklenmez.
Puntalama işleminin ben nasıl olduğunu anlamadım. Araya çekirdeğin çapı kadar boşluk bıraktıktan sonra o boşluğa mı kaynak yapılıyor? Kritik bir nokta bence. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sevgiler
Merhaba, evet o boşluğun komşusu olan iki kenara üstünden nokta şeklinde kaynak yapıyorsunuz, sanki düğme gibi her iki kenarın köşelerinde yer almalı. Puntalama işlemi bittikten sonra birleştirme kaynak işlemine başlıyorsunuz.
biz dogalgaz kayangında genelde puta punta kaynak yapıyoruz
doğalgaz kaynağı diye bir şey yok ki.
Ustam peki 40.60 2mm profili tek seferde kaldırmadan delmeden nasıl kaynata biliriz .
Ustam haklısın. Punta punta değil ama mümkün olduğunca uzun kaynaklarla kaynağı bitirmek lazım. Ya da imkan varsa mag kaynağı yapmak lazım.
Merhaba. 2,50 mm çaplı elektrodla mümkün olan en düşük amperle 80-90 Amperlerde, makinenin de karakterine bağlı olarak ark kesilmiyorsa, hassas bir hızda nüfuziyet verilerek kaynatılabilir. Ancak 2 mm sacların örtülü elektrodla kaynağı malzemeyi delmeden gerçekten de çok zordur. Ömer ustanın da ifade ettiği gibi imkan varsa gazaltı kaynağı ile kaynatılması daha uygun olacaktır.
Köşeler hariç 40 mm olan tarafa fazladan 2 şer 60mm 0lan tarafa 3 er punto daha at. Bulabiliyorsan 2mm rutil kullan (benim favorim ESB44 bazik). Kaynağa köşe puntosundan başla ve hızlı ama çok küçük sağa-sola minik zig-zaglar yap. 2mm rutilde amper ihtiyacı çok düşüktür, malzeme fazla ısınmaz. Profesyonelleştikçe 2mmESB 44 bazik bile kullanırsın. Özellikle iç köşe birleştirmelerde rutilin amperini ve kaynak hızını iyi ayarlamazsan cüruf kaynağı berbat eder. ESB44 baziktir ama rutil-bazik arası iş görür. Bazik eğer nem almamışsa ne yapışır ne de yetersiz nufuziyet sağlar, önüne kattığını ergitir gider. Acemi kaynakçılar baziği pek sevmez ama bazik candır hem de canını emanet edebileceğin candır. Tabi ince profilde kullanmak hem gereksiz hem de zordur.
Üstat 80-90 demiş ama sakın denemeyin :) mesela benim makinada hot start özelliği var 2,5 elektrotu 60 Amperde hot start ta +%30 larda yani değdirdiğin anda tutuşma anında 60+18: 78 amperde başlıyor ve 60 amperle devam ederek sağ sol gezintisine dikkat ederek ve ark boyunu koruyarak 2 mm profili EĞER BOŞLUK YOK İSE kesintisiz kaynak yapabilirsiniz. Ama 1,5 kesintisiz de muhakkak delinir birinde olmasa diğerinde. Aman hocanın dediği gibi 80-90 kalkışmayın. Hocama da saygılar!
Punta punta kaynakta mukavamet zayif olur diyorsunuz videoda testinide yaparsaniz daha aydinlatici olur
👍
Ben bu kaynak makinesini almak istiyorum Bunun fiyatı kaç para acaba bilen var mı
500 1000tl arasinda deisir
Elinize emeğinize sağlık çok açıklayıcı bilgiler.
Yalnız çekimleriniz çok net değil bazı yerlerde bulanıklık oluşuyor ve yapılan işlemleri net göremiyoruz çekimlere daha dikkat ederseniz memnun oluruz.
İyi çalışmalar.
Eski videolarımıza nazaran yeni videolarımızda baya yol katettik, sağolun teşekkür ederiz. 👋
Gözlüklü kardeş az susta adam bir anlatsın ya yoksa adam gitsin sen anlat Allah Allah
İşten daha çok konuşma var lütfen konuşma fazla uzun olmasa özellikle siyah tişörtlü güzel olur teşekkür ederim
0.8 profil kaynatabilen adamız iş yok lanet olsun