Θανάσης Σπυρόπουλος - Ο Καραγκιόζης στο τρελοκομείο

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 фев 2025
  • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ - Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΟ ΤΡΕΛΟΚΟΜΕΙΟ
    Με αφορμή τη σημερινή εορτή του Αγίου Φανουρίου, προστάτη του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών «φανερώνεται» ένα διαμάντι του Θανάση Σπυρόπουλου, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος αυτού για δεξαέξι έτη (1966-1984). Πρόκειται για ένα σπανιότατο επεισόδιο της σειράς «Χρόνια συντροφιά με τον Καραγκιόζη - Πράματα και θάματα» (σίγουρα μέσα στην πρώτη τριάδα των τηλεοπτικών του παραγωγών), με το κωμικό έργο «Ο Καραγκιόζης στο Τρελοκομείο». Η έναρξη γίνεται με χορό του πρωταγωνιστή υπό τους ήχους του λαϊκού μουσικού συγκροτήματος του Γεράσιμου Σαλέα. Στην εισαγωγή ο Σπυρόπουλος αναφέρεται στην προφορική παράδοση της έλευσης του Κωνσταντινουπολίτη Γιάννη Μπράχαλη στην Πάτρα, ενώ ο παλαίμαχος Φρίξος Γαζεπίδης αναπαράγει την εκδοχή της έμπνευσης του Καραγκιόζη από υπαρκτό πρόσωπο.
    Θέλοντας να εικονοποιήσει αυτήν την πρώτη περίοδο του θεάματος, κατά την οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς με το τουρκικό πρότυπο, ο Σπυρόπουλος επιλέγει να χρησιμοποιήσει τους δύο πρωταγωνιστές με την τουρκική τους όψη, ζωγραφισμένους από τον Αβραάμ Αντωνάκο. Επίσης, τη ρεαλιστική απεικόνιση εξυπηρετεί η ιδιαίτερη παρουσίαση της βράκας των δύο μπέηδων καθισμένων σταυροπόδι σε καρέκλες καφενείου από τον ίδιο ζωγράφο. Εικαστικά, τις δημιουργίες που φέρουν τη σφραγίδα του Θανάση (βλ. φυτικός διάκοσμος) πλαισιώνουν οι καλλιτέχνες Βασίλαρος, Αβραάμ, Φρίξος και Ασπιώτης. Απολαύστε αυτήν την πρωτόλεια κωμωδία παρεξηγήσεων, η οποία κάτω απ’ το πρώτο επίπεδο γέλιου κρύβει σκληρά μηνύματα για τις απαράδεκτες συνθήκες εγκλεισμού και «περίθαλψης» των ψυχικά πασχόντων σε περασμένες εποχές. Καλό αποκαλόκαιρο!
    Υ.Γ. Ευχαριστούμε θερμά τον Κώστα Σπυρόπουλο για την άδεια δημοσίευσης αυτού του διαμαντιού από το αρχείο του.

Комментарии • 19

  • @spiroskapalikas5326
    @spiroskapalikas5326 21 день назад

    Αχ χαμένες Πατρίδες μου

  • @Anestis_Repetsas
    @Anestis_Repetsas 5 месяцев назад +4

    Γεια σου ρε μεγα Σπυρόπουλε δεν θα σε ξεχάσουμε ποτε αιώνια σου μνήμη θα σε έχουμε στη καρδιά μας 🕊️❤

  • @KostasBit-o9y
    @KostasBit-o9y 5 месяцев назад +3

    Τελεια παράσταση!Επισης σαν "τρελοκομείο" ηξερα αλλη υποθεση αλλα αυτη μου αρεσε περισσοτερο!Ευχαριστουμε για το σπανιο υλικο!

  • @azwris
    @azwris 5 месяцев назад

    Δεν την θυμόμουν αυτή την εκδοχή του έργου! Να είσαι καλά!

  • @parisgiannoulakis
    @parisgiannoulakis 5 месяцев назад +3

    Δημήτρη και πάλι ευχαριστούμε για όλα αυτά που ανεβάζεις εδώ. Αυτο πρέπει να είναι πολύ προγενέστερο επεισόδιο απ αυτά που κυκλοφορούν του 86 87 και 88?

  • @RoulaPalaiologou-mj2mt
    @RoulaPalaiologou-mj2mt 5 месяцев назад +2

    Συγχαρητήρια για αυτήν την σπάνια παράσταση!!!
    Αθάνατος Θανάσης Σπυρόπουλος!!!
    Θα ανέβει κάποια παράσταση από το Λουτράκι;;;

  • @nickkst7259
    @nickkst7259 5 месяцев назад +7

    Το λιγότερο αχρείαστο αυτό το επεισόδιο για πολλούς λόγους...Οι παλιοί μάστορες Μίμαρος, Αφοί Δρακόπουλοι (Θεοδωρέλλοι),Μόλλας, Θεοδωρόπουλος, Μάνος, Μανωλόπουλος, Χαρίδημος κλπ πάλεψαν με νύχια και με δόντια να ελληνοποιήσουν το κακόφημο ανατολίτικο θέαμα που ήταν τότε ο και να δημιουργήσουν τον σημερινό εξελληνισμένο και αριστοφανικό Καραγκιόζη. Η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν δείχνει τίποτα παραπάνω από ένα παλιό έργο που παίζεται θα λέγαμε (δηλαδή όχι ανατολίτικο) απλά με τούρκικες φιγούρες... Άρα για ποιο λόγο να γίνει αυτό το επεισόδιο από τη στιγμή που ΔΕΝ δείχνει πως πραγματικά παιζόταν αυτό το έργο πριν τον εξελληνισμό του Καραγκιόζη; Θα μπορούσα δηλαδή να το δεχτώ αν όντως το έπαιζε, για ιστορικούς λόγους, με το ανατολίτικο στυλ (με τα μπινελίκια και τα λοιπά χοντροκομμένα αστεία που ευτυχώς δεν ακούγονται πλέον). Με λίγα λόγια το να παίζεις έναν εξελληνισμένο Καραγκιόζη, αλλά με οθωμανικές φιγούρες είναι εντελώς άσκοπο και ουδεμία σχέση έχει με τη σύγχρονη άϋλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Παρ' όλο τον σεβασμό που τρέφω για τον μεγάλο μας Θανάση, αυτή η δουλειά δεν τον τίμησε. Ευτυχώς που υπήρξαν αργότερα άλλες και καλύτερες.

    • @MGoolas
      @MGoolas 5 месяцев назад +1

      Οντως αναρωτιεμαι αν εχουν σωθει κειμενα παραστασεων εκεινης της εποχης που ηταν αποκλειστικα για το ενηλικο / περιθωριακο κοινο, εστω και στα τουρκικα. Ειναι μια εποχη του Καραγκιοζη που πολλοι εχουν μιλησει αλλα κανεις δεν εχει δωσει παραδειγματα διαλογων που ηταν ακαταλληλα για ανηλικους. Ειχα μεχρι διαβασει στην αυτοβιογραφια του Σωτηρη Σπαθαρη οτι η τοτε φιγουρα του καραγκιοζη ειχε και αλλα... σπονδυλωτα μερη εκτος απο το χερι του και μου κανει πολυ εντυπωση οτι δεν εχει σωθει τιποτα απο εκεινη την εποχη .

    • @nickkst7259
      @nickkst7259 5 месяцев назад

      @@MGoolas Έχουν σωθεί, αλλά ευτυχώς δεν τα γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος.

    • @FantasmatouLenderi
      @FantasmatouLenderi 5 месяцев назад +5

      Δεν υπάρχουν "κείμενα" στον καραγκιόζη. Δυστυχώς δεν σώζεται τίποτα από αυτή τη μακρινή εποχή.

    • @parisgiannoulakis
      @parisgiannoulakis 5 месяцев назад +4

      Από την στιγμή που υπάρχουν καταγραφές, οφείλουμε να της μελετήσουμε και να τις σεβαστούμε. Τώρα όλα τα άλλα είναι... Απλά πολλά λόγια που δεν χωράνε σ ένα τέτοιο αχρίαστο σχόλιο του youtube που δεν έχει κάνένα ευχαριστώ στον άνθρωπο που σου έδωσε κάτι χωρίς να έχει καμία υποχρέωση να το κάνει.

    • @azwris
      @azwris 5 месяцев назад

      Το παρουσιάζει ως αφιέρωμα. Ο πειραματισμός κρίνεται επιτυχής κατά τη γνώμη μου.

  • @kostasnatsiaro8254
    @kostasnatsiaro8254 5 месяцев назад +1

    γιατι παιζει με τουρκικες φιγουρες;

    • @Koulelesni
      @Koulelesni 5 месяцев назад +4

      Διάβασε την περιγραφή !

    • @kostasnatsiaro8254
      @kostasnatsiaro8254 5 месяцев назад

      @@Koulelesni ευχαριστώ

    • @gate3ans
      @gate3ans 5 месяцев назад +3

      @@Koulelesniδν αιτιολογεί γιατί παίζει με τουρκικές ….

    • @Koulelesni
      @Koulelesni 5 месяцев назад +1

      @@gate3ans 1:35

    • @Antonys_brettos
      @Antonys_brettos 5 месяцев назад +1

      ​@@kostasnatsiaro8254 διότι το έργο είναι κωνσταντινοπολιτικο και αν προσέξεις στην Κωνσταντινούπολη δεν βγάζανε μπαρμπαγιώργο, νιονιο, μορφονιο κτλ μόνο Εβραίους μπεηδες και τέτοια όπως και τότε δεν είχαν τις ελληνικές μορφές καραγκιοζη και χατζιαβατη οπότε στο συγκεκριμένο βίντεο παίζει με τουρκικές για να δείξει πως παιζόταν τότε το έργο με τι φιγούρες, διαλόγους κτλ.