ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ: Το ταξίδι και η αποικία των Eλλήνων στην Β. Αμερική - Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 сен 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία με (πλήρη) τίτλο: «Αστρονομικά και γεωγραφικά στοιχεία για το ταξίδι και την αποικία των Ελλήνων στην Β. Αμερική,
    όπως αναφέρονται στο έργο του Πλουτάρχου "Περὶ τοῦ ἐμφαινομένου προσώπου τῷ κύκλῳ τῆς Σελήνης"».
    Ομιλήτρια: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΡΕΚΑ - ΠΑΠΑΔΗΜΑ, Επίκουρος Καθηγήτρια Αστροφυσικής, Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Ανακοίνωση επιστημονικής ομάδος αποτελουμένης εκ των κ.κ.:
    Ι. ΛΥΡΙΤΖΗ, Π. ΠΡΕΚΑ-ΠΑΠΑΔΗΜΑ, Π. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ, Κ. ΚΑΛΑΧΑΝΗ, Χ. ΤΖΑΝΗ.
    Η ομιλία εδόθη το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του τιμητικού αφιερώματος στον Ακαδημαϊκό τ. Πρύτανι του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελο Μουτσόπουλο, κατά το 7ο Διεπιστημονικό Συνέδριο «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ».
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Το 7ο Διεπιστημονικό Συνέδριο «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ» έλαβε χώρα στις 29, 30 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου 2018 στο Αμφιθέατρο Αula της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Συνδιοργανώθηκε από την ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ και την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ και ετέθη υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Με την υποστήριξη του Σωματείου "Διόνυσος".
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ήταν παρούσες ως χορηγός επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
    Ο Πλούταρχος είναι ένας πολυγραφότατος συγγραφέας του 1ου αιώνα μ.Χ. Ο ίδιος υπήρξε μεταξύ άλλων αρχιερέας στο μαντείο των Δελφών και είχε τον τίτλο του Ρωμαίου πολίτη. Ανάμεσα στα έργα του, υπάρχει και το αναφερόμενο στις σκιάσεις που εμφανίζονται στην Σελήνη και την ερμηνεία τους, μη περιοριζόμενο μόνο σε αυτές, αλλά δίνοντας πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το έδαφος, τον φωτισμό, την θέση, το μέγεθος κλπ στοιχεία της Σελήνης. Το έργο αυτό που περιλαμβάνει διάλογους μεταξύ εκπροσώπων διαφόρων φιλοσοφικών σχολών τιτλοφορείται ως "Περί του εμφαινομένου προσώπου τω κύκλω της Σελήνης" και έχει διασωθεί εξ ολοκλήρου.
    Ανάμεσα στους συνομιλητές εμφανίζεται και ο Σύλλας ο Καρχηδόνιος ο οποίος μεταφέρει στην ομήγυρη μια σημαντική πληροφορία την οποία άκουσε ο ίδιος από κάποιον "ξένο" στην Καρχηδόνα. Ο συγκεκριμένος "ξένος" έχει επιστρέψει από μια ελληνική αποικία που βρισκόταν στην Β. Αμερική σύμφωνα με την περιγραφή του κειμένου.
    Αναλύοντας τα αστρονομικά στοιχεία που παρέχονται από το κείμενο του Πλουτάρχου (ηλιακή έκλειψη και θέση του πλανήτη Κρόνου) χρονολογήσαμε αυτό το ταξίδι του "ξένου" καθώς και τον χρόνο διεξαγωγής αυτής της συζήτησης.
    Επίσης παρακολουθώντας το αρχαίο κείμενο εντοπίσαμε τον τόπο όπου βρισκόταν αυτή η αποικία και περιγράψαμε αναλυτικά, σε διαδρομή και χρονική διάρκεια, το ταξίδι μετ’ επιστροφής από την Μεσόγειο θάλασσα μέχρι την Β. Αμερική λαμβάνοντας υπόψη τα θαλάσσια ρεύματα του Ατλαντικού Ωκεανού.
    Η εργασία αυτή έχει δημοσιευτεί στο διεθνές περιοδικό με κριτές Journal of Coastal Researsh, vol. 34, n. 3, p.651-674, May 2018 (authors I. Liritzis, P. Preka-Papadema, P. Antonopoulos, K. Kalachanis, C. Tzanis) με τίτλο "Does astronomical and geographical information of Plutarch’s de facie describe a trip beyond the North Atlantic Ocean?".
    Η παρούσα ομιλία αποτελεί μία σύντομη αναφορά στα αποτελέσματα αυτής της εργασίας.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ
    Βιογραφικό σημείωμα κας Παναγιώτας Πρέκα-Παπαδήμα: drive.google.c...
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

Комментарии • 32

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  5 лет назад +30

    Στα πλαίσια της κοσμιότητας και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οποιονδήποτε, καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

    • @user-qo3zq7cg1z
      @user-qo3zq7cg1z 5 лет назад

      Βάλε αγγλικούς υπότιτλους αφου θελεις να προβάλεις την Ελληνική γραμματεία! Ευχαριστώ

    • @Fryktories-Web-TV
      @Fryktories-Web-TV  5 лет назад +4

      Καλημέρα σας. Έχετε προσπαθήσει να μεταφράσετε απο την μητέρα των γλωσσών, σε άλλη γλώσσα κάποιο αρχαίο κείμενο;; Προφανώς όχι. Η μετάφραση θα είναι στην καλύτερη περίπτωση στο 80%. Εκτός αυτού.. Είτε τους αρέσει είτε όχι, μεταδώσαμε τον πολιτισμό παγκόσμια. Είμαστε εδώ. Με την μητέρα των Γλωσσών. Ο νοών νοείτω. Σας ευχαριστούμε.

    • @user-qo3zq7cg1z
      @user-qo3zq7cg1z 5 лет назад

      @@Fryktories-Web-TV
      Μητέρα των γλωσσών με 15 εκατομυρια ελληνόφωνους σε όλον το κόσμο? ενω με αγγλικούς υπότιτλους απευθύνεσαι σε 7 δις σε όλον τον κόσμο
      Τέλος πάντων

    • @Fryktories-Web-TV
      @Fryktories-Web-TV  4 года назад

      Καλημέρα σας. σε συνέχεια της σκέψης σας για υποτιτλισμό, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και κάντε μία προσπάθεια. Σας ευχαριστούμε. ruclips.net/user/timedtext_cs_panel?c=UC3zJTtBSzBmWwydPpNMhbaw&tab=2

  • @konstantinosv.9858
    @konstantinosv.9858 3 года назад +7

    Είμαι 52 χρόνων και εδώ και 51 χρόνια ακούω και πιστεύω όλες αυτές τις μπούρδες που μας μάθαιναν απο το δημοτικό. Εδώ και πάνω απο ένα χρονο έρχονται απο παντού στοιχεία που συμφωνούν με οσα λέει η κα. Πρέκα. Συγχρόνως υπάρχουν και όλοι αυτοί που δε μπορούν να τα δεχτούν ή έτσι τους έχουν βάλλει να κάνουν. Δε φτάνει να σου ανοίξουν τα μάτια κάποιοι, πρέπει και να είσαι σε θέση να αντέχεις το "φως" και το φως το αντέχουν μονο όσοι πλάστηκαν να ζουν μέσα σε αυτό. Ευχαριστούμε.

  • @barbarahetelekidis7034
    @barbarahetelekidis7034 5 лет назад +22

    Ευχαριστούμε παρά πολύ ! Πολλές φορές άκουσα η διάβασα , ότι οι Έλληνες είναι οι πρώτοι που ανακάλυψαν την Αμερική ! Αυτή όμως η ακρίβεια στο κάθε τι με κάνει να θαυμάζω τους τότε Έλληνες αλλά και τους τώρα !!! Σας θαυμάζω !

  • @user-eq3nq1jr3y
    @user-eq3nq1jr3y 5 лет назад +5

    Είχα ακούσει από έναν Γάλλο ιστορικό για τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΡΗΤΕΣ ότι είχαν αποικίες στα νησιά ΝΕΑ ΓΗ,και ΝΕΑ ΣΚΩΤΙΑ του Καναδά,και είχαν ορυχεία. Αλλα τόσο επεξηγηματική ιστορία, δεν έλεγε.
    Ευχαριστούμε παρά πολύ. ΕΥΓΕ στην Κυρια!!!!!!!!!!!

  • @user-ur8qr8ev5h
    @user-ur8qr8ev5h 5 лет назад +11

    Πολυ ωραια αναλυση!

  • @vasilisscondras3073
    @vasilisscondras3073 4 года назад +2

    Τέλειο αποτέλεσμα τίς έρευνας εύγε

  • @anastasiosdeligiorgismsc.5158
    @anastasiosdeligiorgismsc.5158 3 года назад

    ΤΕΛΕΙΑ , ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΑ !ΚΟΣΜΟΑΚΡΑΤΟΡΕΣ ΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ!!!

  • @spirosg5105
    @spirosg5105 3 года назад

    Τρομερη αναλυση, συγχαρητηρια !

  • @roulazoupanioti
    @roulazoupanioti 5 лет назад +11

    εξαιρετικά ενδιαφέρον !! να είστε καλά, ευχαριστούμε !

  • @user-pg3ng9wz4x
    @user-pg3ng9wz4x 5 лет назад +1

    Εκπληκτικό! Συγχαρητήρια. Σας ευχαριστούμε πολύ.

  • @panayiotisyerimos9049
    @panayiotisyerimos9049 5 лет назад +14

    Κάτι παρόμοια λέγει ό Γκίλπερτ Πίλλωτ (Gilbert Pillot) είς τό βιβλίον τού "Ό Μυστικός Κώδιξ τής Οδύσσειας". Βραζιλία πήγε καί ό Λυκούργος άμα έφτειαξε τούς νέους νόμους τής Σπάρτης. Είναι η φυλή Αραουκάνας, τήν οποία οί Ισπανοί δέν δυνήθηκαν ποτέ είς τίς εκστρατείες τούς νά νικήσουν. Αποστολή από τήν Ισπανία μελετητών ανακάλυψε τότες ότι οί Αραουκάνας πολεμούν όπως οί Λακεδαιμόνιοι μέ κάπως ανορθόδοξον τρόπον αμύνης καί επιθέσεως. Αργότερα οί Αραουκάνας έως τήν εφήμερον λέγουν ότι είναι Λακεδαιμόνιοι, ωμιλούν παραφθαερμένα ελληνικά καί καλούν τόν αρχηγόν τούς Κούργον πρός τιμήν τού Λυ+Κούργου!

    • @user-qo3zq7cg1z
      @user-qo3zq7cg1z 5 лет назад

      Δηλ οι ινδιάνοι είναι απόγονοι των Ελλήνων ?

    • @luftewaffles
      @luftewaffles 4 года назад

      Αρχικά γράφεις ή προσπαθείς να γράψεις στην καθαρεύουσα με όνομα προφίλ σε greeklish έλεος απλά

  • @nikolaos-oropos5657
    @nikolaos-oropos5657 5 лет назад +2

    Εξαιρετικη αναλυση!!!

  • @JamesBond-ie6qp
    @JamesBond-ie6qp 5 лет назад +10

    Ο μύθος του μήλου των Εσπερίδων (Εσπερίδων που βρίσκεται εκεί που υπάρχει νύχτα). Για αυτό λέμε και καλησπέρα. Αν η Άπω Ανατολή είναι εκεί που ανατέλλει ο ήλιος (ανατολή) τότε εκεί που δύει (απόγευμα) είναι στο άλλο άκρο στην Αμερική.Άλλωστε Ιαπωνία= Άπω Ιωνία (για πολλούς έστω). Να αναφερθεί και ο διάλογος μεταξύ Μ. Αλεξάνδρου με τον Διογένη που αναφέρει και πάλι για την μεγάλη ήπειρο έξω από τις Ηράκλειες στήλες

    • @Antilogos.N
      @Antilogos.N 4 года назад

      Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΗΠΕΙΡΟ, ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΟΓΕΝΗ ΚΑΙ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    • @Euphanes
      @Euphanes 11 дней назад +1

      ​@@Antilogos.NΔες το κείμενο του διώνος του προυσαέως:λογοι, συγκεκριμένα στον λόγο Δ' περί βασιλείας,εκεί γράφει για μια ήπειρο, μεγαλύτερη της Ασίας,πέρα από τον Ατλαντικό ωκεανό.

  • @perinestor2717
    @perinestor2717 5 лет назад +5

    Στο Newfoundland,εχουν βρει διαφορα αρχαια κτισματα,και λενε οι Καναδοι και οι Αμερικανοι οτι δεν γνωριζουν ποιοι τα εφτιαξαν.Τα ιδια κτισματα εχουν βρει και στην Carolina,στην Αμερικη.

    • @Euphanes
      @Euphanes 11 дней назад +1

      Επιπλέον,στην κεντρική Αμερική,Τα παλάτια των μαγιά,Αζτέκων κ.τ.λ,Ακόμη και τώρα,τα αποκαλούν οι ντόπιοι,Παλάτια των ελλήνων(στα ισπανικά:palacio de la grecas), επειδή έχουν ελληνικά σύμβολα και στοιχεία ελληνικής αρχιτεκτονικής,στην ουσία σαν να λένε ότι οι αρχαίοι Έλληνες πήγαν στην Αμερική, διότι αυτά τα παλάτια κτίστηκαν πριν την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου, Αρκετά από αυτά είναι αρχαία.

    • @Euphanes
      @Euphanes 11 дней назад +1

      Όποιος πάει διακοπές στο Μεξικό γνωρίζει ότι λέω αλήθεια.

  • @steliosserdenes3579
    @steliosserdenes3579 5 лет назад +2

    Συγχαρητἠρια!!! Ευχαριστοὐμε.

  • @fotinimoutsoula5874
    @fotinimoutsoula5874 5 лет назад +3

    ΕΥΓΕ Κυρία. Πρέκα

  • @luftewaffles
    @luftewaffles 4 года назад

    Πολλές ατέλειες πολλά ερωτήματα για τα λογικά σφάλματα όπως επίσης καμία επιγραφή ή μύθος ή σφραγίδα ή οτιδήποτε στο χώρο της Ελλάδας που να αναφέρει προεργασία για αποικιση κάθε 30 χρόνια,..εγονός που θα έπρεπε να είναι εξέχουσας σημασίας και να αναφέρεται από πολλούς της εποχής....παρολα αυτά απο συγγενική παρόρμηση θα πω ότι η ιστορία αυτή ειναι αληθινη αλλα...δεν αναφέρεται σε κρητικό στοιχείο αλλά σε λαό της Μεσογείου..!ο ξένος ήταν στην Καρχηδόνα και μίλησαν και οι δύο σε άπταιστα.....τι;ελληνικα; όχι..

    • @yannis4210
      @yannis4210 4 года назад

      στην αποικία ζούσαν Έλληνες απο την εποχή πολύ παλαιότερα του Ηρακλή και Έλληνες πήγαιναν κάθε τριάντα χρόνια για να ανανεώσουν και να ενισχύσουν τον πληθυσμό. Κανονικά έπρεπε να ήταν κατανοητό. Γιατι δεν ειναι? Λόγω μεγέθους? Εχει διασωθεί το 3% τη γραμματείας και υπάρχει σοβαρό επιχείρημα μη αναφοράς? Σοβαρά τώρα? Μήπως το γεγονός ότι το γράφει ο αρχιερέας των Δελφων σημαίνει ότι δεν το άκουσε απο κάποιον καλχηδονιο για πρώτη φορά αλλά δεν μπορούσε να αποκαλύψει άμεσα περισσότερα?

    • @user-nf4jf9fy6y
      @user-nf4jf9fy6y Год назад

      Αλλά σε άπταιστα τί; Κινέζικα;;;
      Να' σαι καλά μ'έκανες και γέλασα!!!

    • @giampierocoraggi8260
      @giampierocoraggi8260 Год назад

      @@yannis4210 το θέμα ειναι οτι,δεν βρέθηκε κανένα αρχαιολογικό εύρημα στις αμερικανικές ακτές.Κάτι που δείχνει την παρουσία πολιτισμού,εκτός κάτι “vikings”….Αρα….αν οι λέξεις έχουν σημασία όπως μας έμαθαν οι αρχαίοι Έλληνες,η μυθολογία αν ηταν ηστορια λεγόταν ηστορια..αν θελουμε να πιστέψουμε στον Ηρακλής,όμως,είμαστε ελεύθεροι να το πιστέψουμε…