[Ardışıl Devreler-13] Sıralı Olmayan Sayıcı Tasarımı

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 янв 2025

Комментарии • 3

  • @SalimK98.
    @SalimK98. 4 года назад +4

    Hocam öncelikle emeğinize sağlık çok güzel ve eğitici bir seri yapmışsınız umarım devamı gelir. Sizin gibi güzel hocaların hakkı ödenmez. İkinci olarak kafama takılan şey şu: Hangi flip-flop u hangi problemde kullanacağımıza nasıl karar vereceğiz benim kafam karışıyo şahsen bu konuda. Kolay bir mantığı var mıdır ? Şimdiden teşekkürler.

    • @sinan-hoca
      @sinan-hoca  4 года назад +5

      Piyasada sadece JK ve D flip flopları satılır. JK'nın iki girişine aynı değeri verdiğinizde T gibi çalışır. O yüzden ayrıca T flip flobu üretilmez. SR ile tasarladığınız bir devreyi gerçekleştirirken SR yerine JK kullanabilirsiniz. Çünkü JK zaten SR'nin geliştirilmiş (1-1 girişine izin verilen) hâlidir.
      Bir ardışıl devreyi kağıt üstünde tasarlarkan JK flip flopları kullanırsanız elde edeceğiniz lojik ifade genelde daha sade olacaktır. Bazen D kullandığınızda da lojik ifade sade çıkar. Bu durumda D kullanmak daha mantıklı olur çünkü D flip flobunda tek giriş vardır ve dolayısıyla JK ile karşılaştırıldığında daha az bağlantı ve kablo karmaşası ile işinizi görmüş olursunuz.
      TLDR
      İşin özeti; sonuca bakılır, hangisi problemi daha az malzeme ve daha az kablo karmaşası ile çözüyorsa, o seçilir.

    • @ragaen3698
      @ragaen3698 2 дня назад

      genelde D tip kullanılıyor en azından aldığım derslerden yola çıkarak söylüyorum