Spinoza'yı Yeniden Keşfetmek - 2

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 янв 2025

Комментарии • 7

  • @ozlemsacakc562
    @ozlemsacakc562 7 лет назад +9

    Bir yapay zekayı motive eden şey nedir ? Amacı ! Verilen komut !
    İnsanın amacı nedir ?
    Eğer insan kasıtlı ve belli bir amaç için tasarlanmadıysa, evrimleşerek şekillendiyse, bugünkü halini aldıysa diğer hayvanlardan farklı bir amacı , bir görevi, bir vazifesi olamaz. Tabiatın verdiği amaç tüm canlılar için aynıdır. , zeka seviyesi ne olursa olsun her canlı aynı amaç için yaşar. Hiçbir canlı tabiatın ona verdiği içgüdülerin ötesinde birşey isteyebilecek durumda değildir. Amacına ulaşmak için sahip olduğu olanak ölçüsünde stratejiler , yötemler geliştirecektir.
    Canlı zeka seviyesi geliştikçe başlangıç amacından çıkıp başka amaç yaratamaz, başka bir varoluş sebebi yaratamaz.
    Önemli olduğunu düşündüğümüz bütün değerler, inançlar, ideolojiler ahlak ilkeleri erdemler ,vb. hepsinin altı boştur. Ama bunları yüceltiriz, karşılıklı olarak bunları önemli bulduğumuzu belirtiriz, bunları talep edilen şeylermiş gibi görür ve gösteririz.
    Çünkü bunlar bir arada yaşamamızı mümkün kılan şeylerdir. O kadar çok önemseriz için varoluş felsefesinin içeriğini bununla oluştururuz. Zaten elimizde başka da birşey yoktur.
    Erdemli olmak, ahlaklı olmak, iyi bir yurttaş olmak, saygın olmak vb. Bunları gerçekleştirdiğinde varoluş amacına ulaşmış olacağını düşünürüz.

  • @ozlemsacakc562
    @ozlemsacakc562 7 лет назад +8

    Videonun sonunda bayanın , aklın çözüm değil sorun yaratan birşey olduğu ile ilgili tüm sözlerine katılıyorum.
    Bir yandan daha güvenli evler arabalar inşa ediyoruz, bir yandan da daha tehlikeli daha ekstrem sporlar buluyoruz. Neden?
    Orman doğal yaşam alanımızdı. Güvende olmak ve hayatta kalmak için bölgemizi genişlettik.
    Birbirimizle dayanışma içine girdik, vahşi hayvanlara karşı birlikte savaştık, tehlikeyi içeriye sokmadık. Sonunda bölgemiz genişledi ve şehirlere dönüştü. Kendi yapay yaşam alanlarımızı kontrolsüzce tüm dünyaya yaydık. Ama doğal yaşam alanımıza uygun olacak şekilde tasarlanmış olan bütün içgüdülerimizi şehir hayatına taşıdık.
    Yani yapay yaşam alanlarına geçtik diye , doğal yaşam alanımızda hayatta kalmamızı sağlayan içgüdüler kaybolmadı aynen devam ediyor
    Bir doğa yasası olan ve bencillik diyebileceğimiz şey , hayvanlarda olmayıp insanda olan zekanın sağladığı olanaklarla birleşince abartılı bir durum alır.
    İnsanın zekası ormandaki hayvanda olmadığı için o hayvanın vahşiliği ve bencilliği sorun yaratmaz, toplu katliamlara sebep olmaz. Kendi doğasını özgürce yaşar. Çünkü zekası vahşiliğine ve yapabileceklerine bir limit koymuştur.
    İnsanın aklının sağladığı olanaklar sayesinde isteklerinin ve yapabileceklerinin bir sınırı bir limiti yoktur.
    İnsan vahşi, bencil, fırsatçı ve açgözlüdür. Bu yüzden insan doğasına aykırı herşeye erdem deriz. İnsan aklını kullanarak isteklerini , arzularını dizginlesin demek peygamber söylemidir. Ve her peygamber aynı zamanda da bir politikacıdır.
    Kötülük dediğimizde kendi türümüzden birinin kendi doğasına uygun davranmasının yarattığı olumsuz durumu kastederiz. Bu yüzden onun kendi doğasını kendi iradesi ile dizginlemesini ister ve öğretir ve adapte ederiz. Bu, bir insandan çok bir hayvana yakın olan çocuk doğasının insanlaşma sürecidir. Bu herzaman yeterli olmadığı için polis, yargı ve hapishaneler vardır.

    • @PANDORAFELSEFE
      @PANDORAFELSEFE  7 лет назад

      Çok iyi!.. Bu analizler beni çok etkiledi, bakış açımız yüzde yüz örtüşüyor.:) ...Ayrıca Spinoza videolarının altına açıklama yazacak zaman bulamamıştım, yeni siteyle uğraşıyordum. Onun eksikliğini de doldurdu.. Çok Teşekkürler :)

    • @ozlemsacakc562
      @ozlemsacakc562 7 лет назад +1

      Ben teşekkür ederim

    • @tulaykaya3354
      @tulaykaya3354 6 лет назад +1

      Çok etkileyici,internette sayfanız var mı

  • @suatlale2455
    @suatlale2455 4 года назад

    Bu arkadaki sesler de ne

  • @uzaygemisi1716
    @uzaygemisi1716 4 года назад +1

    Adam hic anlatamamis