Jägarstenålder matlagning
HTML-код
- Опубликовано: 1 ноя 2024
- Jägarstenåldern, 9 500 - ca 4000 f.Kr
Kanot/stockbåt, fiske med mjärde, fiskar, matlagning i kokgrop, boendemiljö.
Stenåldern är en lång period i vår förhistoria. Den här filmen ger en bild av fiske och matlagning under jägarstenåldern, även kallad mellanstenåldern eller Mesolitikum och dateras till åren 9 500 - ca 4000 FVT, före vår tideräknings början.
Under stenålderns senare del bosatte sig vissa grupper av människor på en och samma plats under en längre period, en säsong eller årstid. Ofta nära vatten där det fanns tillgång till sötvattensfiskar som gädda, braxen och abborre. De kunde även ge sig ut på havet i så kallade stockbåtar för att fiska lax och ål eller för att jaga sjöfågel och säl. Annan typ av jakt och samlande var också viktiga inslag i livet.
Fisket skedde bland annat med nät och mjärde, en typ av fångstbur med en eller flera öppningar som fisken söker sig in genom. Den placeras på botten. I Sverige har en av världens äldsta mjärdar hittats. Den daterats till 5500 fvt. Mjärdarna tillverkades av vide, björk och hassel.
Ett sätt att tillaga maten på var i en så kallad kokgrop. I den lades heta stenar tillsammans med till exempel fisk, inlindad i blad, och så täcktes gropen över tills maten var färdigkokt. Maten kunde kryddas med bär och örter, som enbär. Det är ett matlagningssätt som fortfarande förekommer inom vissa kulturer.
Musik: Samuel Looptok Långbacka.
Den här filmen är en bearbetad del ur Arkeologens dotter, producerad av Baluba för Utbildningsradion, UR. Historiska museet har medverkat med sakkunskap.